Beleggen in de AEX bedrijven

AEX bedrijven zijn de 25 ondernemingen met het grootste marktkapitaal op de Amsterdamse effectenbeurs. Veel beleggers zijn houden de AEX koers in de gaten om beleggingskansen te vinden.

Beleggen in AEX Bedrijven

Klaar om te beginnen met aandelen kopen? Klik op de groene knop en begin direct!

eToro is een multi-asset investeringsplatform. De waarde van je investeringen kan fluctueren. Je kapitaal loopt risico.

Wat zijn AEX Bedrijven?

De AEX is de belangrijkste Nederlandse aandelenindex. Een index bevat aandelen van bedrijven met bepaalde omvang of profiel. In het geval van de AEX gaat het om de 25 grootste beursgenoteerde bedrijven van Nederland.

De AEX 25, ook wel de Amsterdamse Exchange Index, is een aandelenindex wat bestaat uit vijfentwintig ondernemingen van Nederlandse origine. Op basis van marktkapitalisatie wordt de samenstelling van de AEX bepaalt. Alle AEX aandelen worden verhandeld op de Euronext Amsterdam.

Meer weten over andere indices? Lees dan ook ons artikel over index beleggen

eToro is een multi-asset investeringsplatform. De waarde van je investeringen kan fluctueren. Je kapitaal loopt risico.

Hoe kan ik beleggen in AEX Bedrijven?

Zelf beleggen kun je het gemakkelijkst doen via een online broker of een bank.  Wel liggen de kosten van een online broker vaak lager dan die van een bank.

Niet bij alle online brokers kun je daadwerkelijk het aandeel kopen, maar investeer je bijvoorbeeld in CFD’s. Dit houdt in dat je speculeert op de koers van het aandeel.

eToro is een multi-asset investeringsplatform. De waarde van je investeringen kan fluctueren. Je kapitaal loopt risico.

Stap 1: Kies een online broker

Wanneer je wilt investeren in de AEX bedrijven kun je het beste kiezen voor een online broker. Het kiezen van een online broker kan erg lastig zijn aangezien er, door de populariteit van het beleggen, veel verschillende brokers zijn. Je zult er dus een moeten kiezen aan de hand van de kosten, het aanbod, de veiligheid en je eigen strategie.

De meeste online brokers bieden meerdere handelsproducten aan waaronder: ETF’s, CFD’s crypto en grondstoffen. Het kiezen van een broker die meerdere handelsproducten aanbiedt is voornamelijk handig wanneer je in verschillende handelsproducten wilt investeren. Zo kun je ze allemaal op één plek openen en bewaren.

Veder is het belangrijk dat je je verdiept in de kosten van een broker. Zo moet je bij sommige brokers commissie betalen of ligt de minimale inleg prijs erg hoog wat de drempel om te beginnen met beleggen erg hoog ligt.

Een ander belangrijk punt is dat je moet kijken of een broker wel gereguleerd wordt door minstens één toezichthoudende instantie. In Nederland is dit de AFM en de DNB.

Verder in dit artikel zetten wij een paar verschillende online brokers op een rijtje met de bijbehorende voor- en nadelen van deze brokers.

Beleggen in AEX bedrijven bij eToro

Ben je een beginnende belegger? Dan is eToro een goede keuze voor jou. Door de gebruiksvriendelijkheid van het platform en de vele functies is het platform ideaal geschikt voor de beginnende belegger.

eToro biedt een groot aanbod aan handelsproducten. Bij eToro is het mogelijk om te handelen in aandelen, CFD’s. ETF’s, grondstoffen en valuta. Dat is erg handig als je graag een divers portfolio op wilt bouwen met verschillende producten.

Daarnaast biedt eToro ook de CopyTrading functie. Met deze functie kun je de portfolio’s van ervaren beleggers inzien.

Het Copytrading Network van eToro

Ook heeft eToro een gratis demofunctie. Met deze demofunctie is het mogelijk om met virtueel geld te beleggen. Als beginnende belegger heb je dus de mogelijkheid om te oefenen zonder dat je direct risico neemt met je eigen vermogen.

Zodra je klaar bent om met je eigen geld te beleggen heeft eToro he voordeel van een lage minimale inlegwaarde van €170,-. Je hoeft dus niet meteen je hele spaarrekening in te leveren als je wilt starten met beleggen.

Wanneer je vervolgens comfortabel bent, kun je beleggen in aandelen en indexen met 0% commissie.

eToro is een multi-asset investeringsplatform. De waarde van je investeringen kan fluctueren. Je kapitaal loopt risico.

Beleggen bij AEX bedrijven bij DEGIRO

DEGIRO is de bekendste Nederlandse broker. De broker heeft de afgelopen jaren regelmatig prijzen en Awards mogen ontvangen.

Als belegger krijg je toegang tot maar liefst 50 internationale beurzen en de aan deze beurzen genoteerde bedrijven. DEGIRO biedt naast aandelen ook CFD’s, ETF’s Forex en een aantal crypto valuta aan.

Beleggen in een grondstof als goud kan niet, maar is indirect mogelijk via goudmijn aandelen.

De kosten van DEGIRO wisselen van product tot product. DEGIRO hanteert daarbij een eigen kernselectie die voordelig wordt aangeboden en voor aandelen en producten die niet onder de kernselectie vallen betaal je meer.

Verder is DEGIRO een betrouwbare broker die onder toezicht staat van het AFM en DNB. Ze zijn goed gereguleerd om de veiligheid van gebruikers te waarborgen.

Als je zonder gedoe en in een duidelijke online omgeving wilt beleggen ben je bij DEGIRO aan het juiste adres. Lees de recensie van DEGIRO als je benieuwd bent naar meer informatie over deze broker!

Ook de aandelen van AEX bedrijven verhandelen via een Nederlandse broker? Maak dan nu een account aan!

Stap 2: Maak een account aan

Om te kunnen beleggen bij een online broker is het vereist om een account aan te maken en registreren. Dit gebeurt bij elke broker op dezelfde manier, maar wij nemen eToro als voorbeeld om te laten zien hoe dit proces verloopt.

Om te beginnen heb je een e-mailadres nodig en een wachtwoord. Nadat de benodigde gegevens zijn ingevuld sturen zij een e-mail met een verificatie link.

Hierna is het nieuwe eToro account bevestigd en is het mogelijk om geld over te maken. Dit kan uiteraard gewoon per iDeal, PayPal of één van de andere betalingsmethodes.

eToro is een multi-asset investeringsplatform. De waarde van je investeringen kan fluctueren. Je kapitaal loopt risico.

Stap 3: Geld op account zetten

Zodra je bericht hebt van eToro dat je accountverificatie voltooid is kun je geld storten op je account. Bij eToro moet je bij de eerste storting minimaal €170,- op je account zetten.

Geld storten staat bij eToro eenvoudig via één van de vele betaalopties als iDeal, PayPal, creditcard of bankoverschrijving.

Het geld op je account wordt meteen omgezet naar een echt account. Na het financieren van je account kun je meteen aan de slag!

Betaalopties bij eToro

Stap 4: Zoek een aandeel van één van de AEX Bedrijven

Een deel van het aanbod bedrijven AEX op eToro

De zoekbalk van eToro staat altijd in het midden bovenin de eToro-interface. Via deze zoekbalk kun je eenvoudig alle handelsproducten vinden die aangeboden worden door eToro.

eToro heeft een ruime keuze aan handelsproducten waar je uit kunt kiezen, dus iedereen zal een geschikt product kunnen vinden van de 25 AEX bedrijven.

Wanneer je weet dat je bijvoorbeeld in een ETF of CFD wilt investeren maakt de zoekfunctie van eToro het je extra makkelijk. Hiermee kun je de handelsproducten filteren en kun j bijvoorbeeld alleen zoeken op ETF’s.

Dit maakt het proces van een geschikt product vinden voor je eigen strategie wat sneller, gemakkelijker en overzichtelijker.

Stap 5: Doe je eerste investering in AEX Bedrijven

Je kunt bij eToro eenvoudig investeren door alleen het product wat je wilt kopen op te zoeken en vervolgens op ‘handelen’ te klikken.

Je hebt na de laatste stap in het product geïnvesteerd en zult het nu alleen nog in de gaten moeten houden.

Je investering zal in je portfolio komen te staan en door meerdere investeringen te doen kun je een divers portfolio opbouwen.

eToro is een multi-asset investeringsplatform. De waarde van je investeringen kan fluctueren. Je kapitaal loopt risico.

Waarom kiezen voor beleggen in AEX bedrijven?

Er zijn veel verschillende redenen te benoemen waarom je ervoor zou kunnen kiezen te beleggen in AEX bedrijven. Als grootste reden hebben we persoonsgebondenheid, want het zou zomaar kunnen zijn dat je hebt gewerkt bij een van de AEX bedrijven of dat je veel weet over de index of een van de ondernemingen. 

Er zijn bovendien zeer sprekende, objectieve redenen te noemen waarom beleggen in AEX bedrijven erg verstandig kan zijn. De meeste Nederlandse en Belgische traders zijn over het algemeen redelijk bekend met de index, AEX bedrijven en de ontwikkeling van de aandelen koersen. 

Het grote voordeel is, dat zij erg goed op de hoogte zijn van de nationale en regionale economische en politieke situatie. Dit is voor een trader natuurlijk erg voordelig en is het maken van een analyse een stuk makkelijker.

De Nederlandse economie wordt als bijzonder stabiel gezien en beleggen in de index is dan ook erg geliefd onder de traders en beleggers in de rest van Europa. Vanwege de populariteit zijn er veel technische analyses en informatie beschikbaar over de AEX bedrijven; net zoals nieuws publicaties en economische data. 

eToro is een multi-asset investeringsplatform. De waarde van je investeringen kan fluctueren. Je kapitaal loopt risico.

AEX Bedrijven samenstelling

De AEX samenstelling verloopt eigenlijk vrij simpel; de 25 bedrijven die het meest verhandeld worden op Euronext Amsterdam zijn de AEX bedrijven.

Het is een marktkapitalisatie gewogen aandelenindex wat inhoud dat de huidige top AEX bedrijven en mogelijke kandidaten worden gerangschikt naar gelang de waarde van hun handelsomzet. Hoe de top AEX samenstelling wordt gemaakt is dus afhankelijk van de prestaties van deze bedrijven.

Tussentijdse herziening AEX bedrijven lijst

Je moet als onderneming aan strikte voorwaarden voldoen om opgenomen te worden in de AEX bedrijven lijst. De AEX samenstelling word dus in tussentijdse beoordelingen herzien. Deze kwartaalrapportages vinden plaats in juni, september en december.

De status van alle AEX bedrijven wordt in maart via een jaarlijkse review bepaalt. Tijdens de jaarlijkse beoordeling worden de 25 top AEX bedrijven met de hoogste aandelenomzet over het voorgaande jaar automatisch toegevoegd aan de top AEX bedrijven lijst.

AEX bedrijven overzicht - weging

In de index worden aandelen gewogen naar marktkapitalisatie. Dit betekent dat de grotere AEX bedrijven meer impact hebben op de prijsbewegingen van de koers van de index In maart 2017 was de totale marktkapitalisatie waarde van de collectieve AEX bedrijven ruim 598,80 miljard EUR.

Hieronder zie je een lijst van de op dit moment gekozen AEX bedrijven, de AEX samenstelling op dit moment:

Top AEX Bedrijven

 • ABN AMRO
 • Adyen 
 • AEGON
 • Ahold Delhaize
 • Akzo Nobel
 • Arcelor Mittal
 • Asr Nederland
 • ASMI
 • ASML Holding 
 • Besi
 • Koninklijke DSM
 • Galapagos
 • Wolters Kluwer
 • Unilever
 • Heineken
 • IMCD
 • ING
 • Just Eat Takeaway
 • KPN
 • NN groep
 • Koninklijke Philips 
 • Prosus
 • Randstad holding
 • RELX
 • Royal Dutch Shell
 • Signify
 • Unibail Radamco

De samenstelling van de AEX verandert in de tijd door overnames of juist door het afstoten van taken. Het is voor de belegger dus goed om deze samenstelling goed in de gaten te houden. Er zijn overigens veel meer interessante indices, afhankelijk van waarin je wilt beleggen.

eToro is een multi-asset investeringsplatform. De waarde van je investeringen kan fluctueren. Je kapitaal loopt risico.

Beleggen in de AEX koers

Beleggen in de AEX met ETF's

Een ETF, ook wel een tracker genoemd, is een product dat een index, grondstof, obligatie of een samenstelling aan producten volgt. Het doel van een ETF is dat de prestatie van het product zo dicht mogelijk bij de waarde ligt van de onderliggende producten.

Waar je met een aandeel eigenaar wordt van een stukje bedrijf, koop je met een ETF een product dat slechts de waarde van de onderliggende producten volgt. Om de prestaties zo min mogelijk af te laten wijken, moet de uitgerekende van de ETF een portefeuille opbouwen met vergelijkbare posities. 

Beleggen in de AEX met opties

Naast trackers kun je ook beleggen in de AEX doormidden van opties. Dit zijn gestandaardiseerde opties waardoor de contractgrootte vast staat.

De contractgrootte is de waarde waarmee de onderliggende waarde wordt vermenigvuldigd om de premie te bepalen. Voor iedere AEX optie is een standaard contractgrootte vastgesteld van honderd keer de onderliggende waarde.

AEX opties worden geclassificeerd als opties in Europese stijl. Dit houdt in dat de opties alleen kunnen worden uitgeoefend op de expiratiedatum en dat de verrekening in contanten is in tegenstelling tot een fysieke levering.

Beleggen in de AEX met futures

Het is ook mogelijk om te beleggen in de AEX middels een future die deze index als onderliggende waarde gebruikt. Logischerwijs is deze future gebaseerd op de koersen van de bedrijven die zijn opgenomen in de AEX index.

eToro is een multi-asset investeringsplatform. De waarde van je investeringen kan fluctueren. Je kapitaal loopt risico.

De voor- en nadelen van investeren in AEX Bedrijven

Voordeel van in de AEX beleggen

Door AEX beleggen ben je niet afhankelijk van de koerswisselingen van één bedrijf. Je belegt namelijk in één leer in alle 25 bedrijven die in de index genoteerd staan. Beleggen in de hele index kan een redelijk stabiele optie zijn voor beleggers, met zoals een beleggingsfonds.

Nadeel

De AEX is geen herbeleggingsindex, daarnaast zal je niet supersnel heel veel winst maken. De AEX is een vrij veilige investering. Dit heeft natuurlijk veel positieve kanten, want de kans is een stuk kleiner da je veel geld verliest.

Het heeft echter ook negatieve kanten: de kans dat je ineens heel veel geld verdient, is ook wat kleiner. Doordat de AEX uit zoveel verschillende aandelen bestaat, zal het niet zo snel zijn dat hij heel sterk reageert op stijgingen van enkele van die aandelen.

Meestal vinden zeer sterkte stijgingen niet in een korte tijd plaats. Snel winst maken is dus eigenlijk niet haalbaar met investeren in de AEX koers.

eToro is een multi-asset investeringsplatform. De waarde van je investeringen kan fluctueren. Je kapitaal loopt risico.

Tips voordat je begint met beleggen in AEX Bedrijven

Controleer de partij waarbij je wilt beleggen – Elk jaar opnieuw worden veel beleggers bedrogen door malafide aanbieders. Het zijn partijen die alleen maar uit zijn op jouw geld.

Daarom is de belangrijkste tip: Check eerst grondig de partij waar je bij wilt beleggen. 

Mijd beleggingen met ‘gegarandeerde’ hoge rendementen –  Een obligatie die 8% rente uitkeert, dat klink heel aantrekkelijk en vooral wanneer je bijna niks meer op je spaarrekening hebt staan.

Een obligatie is een schuldbewijs voor een lening die uitgegeven wordt door een partij, waarvoor de belegger een vooraf afgesproken rentepercentage ontvangt. Er bestaat altijd een risico dat die partij niet aan zijn financiële verplichtingen (rentebetalingen en aflossing) kan voldoen. Met andere woorden: je kunt je hele inleg verliezen.

Risico’s spreiden – Je moet binnen de beleggingswereld nooit wedden op één paard, dit is een van de onveiligste manieren om te beleggen. Stop je geld niet in hetzelfde product. 

Door je geld te spreiden, bijvoorbeeld over verschillende beleggingscategorieën en producten, maar ook over aanbieders, verlies je niet meteen al je geld bij een tegenvaller.

Veelgestelde vragen

De AEX is een afkorting van Amsterdam Exchange Index. Ook wel NYSE Euronext Amsterdam. Deze index is gevuld met de 25 grootste en meest verhandelde Nederlandse beursgenoteerde bedrijven. Deze Amsterdamse hoofdgraadmeter geeft met een getal aan hoe goed de grootste Nederlandse bedrijven het doen.

De AEX is de hoofdgraadmeter van de Nederlandse beurs. U kunt in de 25 aandelen van de AEX beleggen door ze afzonderlijk te kopen. U kunt ook in de AEX beleggen middels één aankoop via een ETF of indextracker.

De AEX is de eredivisie met de 25 grootste en meest verhandelde bedrijven van Nederland. De AMX kun je vergelijken met de eerste divisie, de kweekvijver met talenten die het wellicht tot de AEX schoppen. Doordat de AMX uit wat kleinere bedrijven bestaat, is de index ietwat volatieler.

Omdat de AEX geen opzichzelfstaand product is, is het niet mogelijk om aandelen AEX kopen. Wilt u echter wel de koersschommeling van de AEX volgen, dan kunt u er uiteraard voor kiezen om aandelen te kopen van alle 25 bedrijven uit de AEX.

De AEX is een afkorting voor Amsterdam Exchange Index. Het is de belangrijkste beursgraadmeter van Nederland. De index laat de koersontwikkeling van de 25 grootste en meest verhandelde aandelen op de Amsterdamse beurs zien. De index bevat onder andere zwaargewichten aandeel Shell en aandeel Unilever.

AEX Bedrijven: Conclusie

De AEX is de belangrijkste aandelenindex in Nederland. De index bevat aandelen van bedrijven met bepaalde omvang of profiel, in het geval van de AEX gaat het om de 25 grootste beursgenoteerde bedrijven in Nederland.

De AEX is zelf dus geen index, je kunt er dan ook niet direct in beleggen. Op basis van marktkapitalisatie wordt de samenstelling van de AEX bepaalt.

Hoe de top AEX bedrijven worden samengesteld is dus afhankelijk van de prestaties van deze bedrijven.

Via de goed gereguleerde broker eToro kun je ook handelen in de AEX bedrijven. Neem dus gauw een kijkje!

Handelen in AEX Bedrijven via eToro?
Maak een account aan bij eToro en investeer vandaag nog in één van de AEX bedrijven om te profiteren van de AEX koers!
TIP

eToro is een multi-asset investeringsplatform. De waarde van je investeringen kan fluctueren. Je kapitaal loopt risico.

Scroll naar boven