Dow Jones Index 2024 | Dow Jones koers, openingstijden en meer!

^DJI
$38,778.10
Change (24H)
$188.940.49%

Ben jij een passieve belegger en beleg jij het liefst in indices en ETF’s? Dan ben je hier aan het juiste adres. In dit artikel bespreken we namelijk de Dow Jones Index.

We leggen je precies uit wat de Dow Jones index is, op welke manier je daar in kunt investeren en bij welke broker je dat het beste kunt doen. 

Passief beleggen in de Dow Jones Index

Wil jij beleggen in de Dow Jones Index of een andere vorm van aandelen? Registreer dan gratis een beleggersaccount bij eToro.

We bespreken in dit artikel verschillende onderwerpen van de Dow Jones index. Met de inhoudsopgave kun je gelijk doorklikken naar een onderwerp waar jij meer over wilt weten.

Over Dow Jones Index (De oudste aandelenindex van de Verenigde Staten)

De Dow Jones index is opgericht op 26 mei 1896 in New York. Daarmee is het de oudste index van de Verenigde Staten voor aandelen. De volledige naam van de Dow Jones index is de Dow Jones Industrial Average. 

De index is opgericht door een aantal redacteuren van The Walls Street Journal en de heren Charles Dow en Edward Jones. Tijdens de oprichting bestond de Dow Jones index uit twaalf industriële bedrijven. 

koers Dow jones

De lijst is later uitgebreid tot dertig verschillende bedrijven, en staat sindsdien ook wel een bekend als de Dow 30.

De Dow Jones index is momenteel één van de grootste indices van de Verenigde Staten samen met de Nasdaq index en de S&P 500. Daarnaast is de Dow Jones index ook een wereldwijd invloedrijke en populaire index.

Doorgaans wordt de Dow Jones index afgekort met DJIA. Vaak kun je de Dow Jones index bij brokers dus herkennen aan deze afkorting.

De Dow Jones index is samengesteld uit dertig bedrijven die beursgenoteerd staan aan de New York Stock Exchange of de Nasdaq. De samenstelling van de index moet zo goed mogelijk het bedrijfsleven in de Verenigde Staten spiegelen.

Het samenstellen van de Dow Jones index  gebeurt door het Index Comittee van S&P Dow Jones Indices. De leden van deze commissie proberen een lijst te creëren die het bedrijfsleven van de Verenigde Staten het best kan vertolken.

koers Dow Jones

Daarom zijn er bedrijven uit uiteenlopende sectoren opgenomen in de Dow Jones. Daarnaast zijn het ook de toonaangevende bedrijven van de Verenigde Staten die zijn opgenomen in de Dow Jones index. 

De Dow Jones index bestaat momenteel uit toonaangevende bedrijven zoals JPMorgan Chase, Nike, Microsoft, Apple, Coca-Cola en Walt Disney.

Daarbij is de Dow Jones index een prijsgewogen index. Hiermee wordt bedoeld dat aandelen met een hogere absolute koers een zwaardere stempel drukken op de koers Dow Jones.

Het kan hierdoor voorkomen dat een bedrijf met een hogere beurswaarde minder zijn stempel drukt op de koers Dow Jones index, wat kan komen doordat dat specifieke bedrijf relatief meer aandelen heeft uitstaan.

Daarnaast zijn economen ook niet heel erg gecharmeerd van de Dow Jones Index als graadmeter voor de economie van de Verenigde Staten. De S&P500 geef namelijk een nauwkeuriger beeld, omdat deze index bestaat uit 500 Amerikaanse bedrijven uit verschillende sectoren. Tegenover 30 in de Dow Jones index.

Het is mogelijk om in de Dow Jones index te beleggen via ETF’s die de Dow Jones volgen. Door middel van de ETF’s koop jij in één keer een aandelenpakket van alle bedrijven die in de Dow Jones index zijn opgenomen.

Op deze manier zorgt de ETF ervoor dat de waarde van jouw aandelen zo nauwkeurig mogelijk de koers Dow Jones index volgen. Er bestaan verschillende Dow Jones ETF’s die je op verschillende plekken kunt kopen. We bespreken hieronder waar je dat het beste kunt doen.

Hoe kan ik beleggen in de Dow Jones Index?

Het is niet per definitie mogelijk om direct te investeren in de Dow Jones index. Het is aan de andere kant wel mogelijk om aandelen te kopen van de bedrijven die opgenomen zijn in de Dow Jones Index. 

Als je de index wilt volgen dan kun je alle aandelen los kopen. Het is echter veel gemakkelijker om te investeren in ETF’s die de Dow Jones index volgen. Wij leggen je hieronder uit hoe je dat precies doet en waar je dat kunt doen. 

Stap 1: Kies een online broker

Door middel van een broker kun jij investeren in aandelen en ETF’s van de Dow Jones index. We zullen hieronder een aantal goede brokers bespreken waarbij jij kunt beginnen met beleggen.

eToro

passief beleggen etoro logo

eToro is uitgegroeid tot een wereldwijd populaire broker. Ze bieden een aantal hele interessante opties aan voor jouw als belegger. Ze hebben daarnaast ook speciale tools die vooral voor de beginnende belegger erg handig kunnen zijn.

Als beginnend belegger kun je namelijk gebruik maken van de CopyTrading tool van eToro. Door middel van deze tool kun je de portfolio’s van medegebruikers bekijken.

Het is daardoor mogelijk om mee te kijken bij de meest succesvolle traders op het eToro platform. Vervolgens kun je er ook nog voor kiezen om portfolio’s te kopiëren voor eigen gebruik.

Dow Jones index
Portfolio's kopiëren bij eToro

eToro bied je daarnaast de mogelijkheid om in veel verschillende handelsproducten te beleggen. Zo kun je bijvoorbeeld beleggen in grondstoffen, aandelen, forex, CFD’s en ETF’s.

Het handelen in aandelen en ETF’s bij eToro heeft nog een bijkomend voordeel. Het is bij eToro namelijk mogelijk met 0% commissie te handelen in ETF’s en aandelen. 

Als je nog niet heel ervaren bent op de aandelenmarkt, dan kan het een goede keuze zijn om bij eToro te beginnen. Bij eToro heb je namelijk toegang tot een gratis demoversie. In deze demoversie kun je oefenen met fictief kapitaal in een gesimuleerde markt.

Op het moment dat je de demoversie hebt uitgespeeld wil je natuurlijk met echt geld beginnen. eToro bied je de mogelijkheid om op een laagdrempelig niveau in te stappen. Dit komt doordat eToro een laag minimum stortbedrag van € 170,- hanteert.

Lijkt eToro echt iets voor jou? Begin in dat geval vandaag nog door op de groene knop te klikken.

Plus500

fundamentele analyse plus500
Let op

76.4% van de retailbeleggers verliest geld met CFD's

Als je begint met beleggen bij Plus500, dan beleg je bij één van de grootste en populairste brokers in de beleggingswereld. 

Ben jij als belegger met name geïnteresseerd in het beleggen in CFD’s? Dan ben je bij Plus500 op de goede plek, omdat Plus500 zich heeft gespecialiseerd op het gebied van CFD’s. Daarom kun je bij Plus500 alleen handelen in CFD’s.

Door hun specialisatie kun je gebruik maken van handig tools bij het analyseren van CFD’s. Daarnaast is het platform van Plus500 zeer gebruiksvriendelijk en overzichtelijk. 

Je kunt daarnaast ook bij Plus500 een gratis demoversie proberen. Plus500 is ook echter ook een goed platform voor de wat meer ervaren belegger.

Je kunt op het platform van Plus500 namelijk gebruik maken van veel toegankelijke data, die jou kunnen helpen bij het maken van je beslissing.

Stap 2: Een account aanmaken

Op het moment dat je een broker hebt gekozen waar jij wilt beleggen, dan moet je je aanmelden bij die broker. Wij leggen je hier uit hoe dat in zijn werk gaat.

Het aanmeldingsproces is bij veel brokers hetzelfde. Wij zullen om die reden hier alleen het aanmeldingsproces bij eToro bespreken. 

Op de website of via de app van eToro kun je een account aanmaken. Het is mogelijk om door middel van je e-mail adres je te laten registreren. 

Na het invullen van het aanmeldingsformulier krijg je direct een mail van eToro, die je moet bevestigen. Nadat je deze geverifieerd hebt, dan kun je gelijk gebruik maken van het platform van eToro.

Voordat je geld kunt storten op je account is eToro echter wel verplicht om je identiteit te krijgen. Je dient daarom een bewijs van je identiteit te uploaden bij eToro. Dit kun je doen met je ID-kaart of paspoort.

Stap 3: Geld storten op je account

Nadat je de vorige stappen hebt voltooid is het mogelijk om geld te storten op je account van eToro. We zullen je hier uitleggen hoe je dat precies kunt doen. 

Bij eToro kun je via verschillende betaalmethoden geld storten op je account. In de afbeelding kun je zien welke betaalmethoden eToro allemaal hanteert. 

Voordat je daadwerkelijk kunt beginnen met beleggen moet je nog een korte vragenlijst invullen. eToro doet dit om je bewust te maken dat er risico’s zitten verbonden aan beleggen.

koers Dow Jones etoro
Je account financieren bij eToro

Stap 4: Kies je Dow Jones belegging

Dow Jones Koers

Nadat je een broker hebt uitgekozen en een account hebt aangemaakt kun je beginnen met beleggen.

Als je wilt investeren in de Dow Jones index dan kun je aandelen kopen van bedrijven die zijn opgenomen in de Dow Jones, of investeren in een ETF die de Dow Jones volgt.

In het volgende gedeelte bespreken we een paar van de opties.

Beleggen in de Dow Jones

Je kunt beleggen in de Dow Jones door aandelen van bedrijven te kopen die opgenomen zijn in de Dow Jones index. Deze zijn bij de meeste brokers te verkrijgen. 

Zo kun je de aandelen van Dow Jones bedrijven zoals Coca Cola, Microsoft en McDonalds kopen en verkopen op het eToro platform. 

Het is echter makkelijker om een ETF uit te zoeken die de Dow Jones index volgt. Deze zijn ook verkrijgbaar bij eToro. 

Bij eToro kun je bijvoorbeeld investeren in de SPDR Dow 30 ETF, waarmee je de koers van de Dow Jones index nauwkeurig kunt volgen. 

Enthousiast geworden over beleggen in de Dow Jones Index? Je kan vandaag nog beginnen met ETF’s bij eToro!

De Dow Jones Index Koers

De koers is altijd een goede indicator van hoe het er voor staat met een index of aandeel. Zo kun je in de koers van de Dow Jones zien hoe het er voor staat met de industriële bedrijven die onderdeel uitmaken van de index.

De Dow Jones index koers door de jaren heen

De Dow Jones koers heeft sinds zijn oprichting veel records gebroken en een hoog aantal punten bereikt. Pas in 1976 slechtte de Dow Jones koers de 1000 punten. Inmiddels zitten de Dow Jones koers als over de 30.000 punten. 

Dow Jones Koers

De Dow Jones koers van de afgelopen 40 jaar

Zoals in de grafiek te zien is stijgt de Dow Jones koers al vele jaren sterk door. Er zijn wel een aantal dipjes geweest maar met name na de crisis van 2008 is het voor de wind gegaan. Er zijn sindsdien ongeveer 20.000 punten bijgekomen.

De actuele Dow Jones koers

Het afgelopen jaar is de Dow Jones index met ongeveer 20.000 punten gestegen. Het afgelopen jaar kende daarentegen een kleine dip.

De corona crisis had ook zijn weerslag op de Dow Jones index in maart. De Dow Jones koers daalde van ruim 29.500 punten naar iets meer dan 18.000 punten. Deze daling staat op plek twee in grootste dag dalingen van de geschiedenis van de Dow Jones koers. 

De veerkracht van de Dow Jones koers heeft zich echter wel getoond, omdat de Dow Jones koers zich volkomen heeft hersteld en eindigde op een puntenaantal van 30.606.

In totaal is de koers van de Dow Jones index in 2020 gestegen met 6,56%. Dit betekent dat wanneer je € 1000,- geïnvesteerd zou hebben je nu: 1000 x 1.0656 = € 1065,60 gehad zou hebben.

Waarom moet ik beleggen in de Dow Jones Index?

De laatste jaren is de koers van de Dow Jones enorm hard gestegen, zoals ook te zien is in de bovenstaande tabellen.

De Dow Jones koers word al sinds 1896 bijgehouden en in 1976 werd de grens van 1000 punten geslecht.

Vervolgens is de grens van 20.000 punten in 2017 bereikt en inmiddels zit de Dow Jones koers dus al op ruim 30.000 punten.

Toch blijft de vraag waar de grens ligt voor de Dow Jones index. Wat wel duidelijk is gebleken is dat de Dow Jones koers veel volatieler is geworden, waarbij dagelijkse schommelingen van honderden punten geen uitzondering zijn.

Nasdaq index

Begin vandaag nog met investeren in de Dow Jones!

Onder beleggers blijft de Dow Jones index onverminderd populair. De bedrijven die in de Dow Jones index zijn opgenomen zijn dan ook wereldwijd toonaangevende bedrijven, waarvan de aandelen veel verhandeld worden.

Toch kijken economen niet meer naar de Dow Jones index om te kijken hoe het gesteld is met de economie van de Verenigde Staten.

Hiervoor bieden de S&P500 index en de Nasdaq index een betere uitkomst. Deze indices bestaan namelijk uit veel meer bedrijven uit meer sectoren. Zo bestaat de S&P500 uit 500 verschillende bedrijven, waar de Dow Jones index bestaat uit maar dertig bedrijven.

Ben jij erg geïnteresseerd over indexbeleggen maar wil je er nog meer over weten? Lees dan eens ons artikel over indexbeleggen.

Veelgestelde vragen

De Dow Jones openingstijden zijn afhankelijk op welke plek in de wereld jij je bevindt. De lokale Dow Jones openingstijd vindt in New York plaats om 09:30 in de ochtend en sluit weer om 16:00 in de middag.

Als jij vanuit Nederland handelt dan is er een afwijkende opening Dow Jones door het tijdverschil tussen Nederland en de New York.

Ingeval je vanuit Nederland wilt investeren in de Dow Jones index, dan moet je er rekening mee houden dat de opening Dow Jones in Nederland plaatsvindt tussen 15:30 en 22:00.

Bekijk dus goed wanneer de opening Dow Jones plaatsvindt op de plek waar jij jezelf bevindt.

De volledige naam van de Dow Jones index is de Dow Jones Industrial Average (DJIA). In de begindagen van de index werden twaalf grote industriële bedrijven opgenomen in de Dow Jones index, zodat de gesteldheid van de industriële sector geanalyseerd kon worden door middel van de Dow Jones index.

De Dow Jones index is opgericht door de heren Charles Dow en Edward Jones samen met een aantal redacteuren van de Wall Street Journal. De combinatie van de industriële sector en de namen van de oprichters heeft geleid tot naam van de Dow Jones index.

Indexbeleggen is een passieve vorm van beleggen en daarom is het risico dat je loop verminderd. Je probeert namelijk de markt zo goed mogelijk te volgen en niet te verslaan.

Je kunt in dit geval bijvoorbeeld de Dow Jones index volgen door ETF’s te kopen. Door middel van de ETF’s koop je naar schaal aandelen van alle bedrijven binnen de Dow Jones index. De ETF maakt het daardoor voor jouw mogelijk om de Dow Jones koers te volgen.

Doordat je met ETF’s belegt in veel verschillende bedrijven, wordt je risico ook nog eens verminderd. In het geval van de Dow Jones index wordt je investering verspreidt over 30 bedrijven uit verschillende sectoren.

Een bijkomend effect van passief beleggen in indices is een verminderd rendement op de korte termijn. Dit betekent dat je niet snel een grote zilvervloot zult binnen halen. Op de lange termijn echter loont indexbeleggen vergeleken met actieve beleggingsvormen zeker wel.

De koers Dow Jones is de afgelopen vijf jaar enorm gestegen. De koers Dow Jones bereikte in 2017 voor het eerst de 20.000 punten en inmiddels zit de koers Dow Jones al over de 30.000 punten.

Het ultieme record werd gezet op 20 januari 2021. Op deze dag bereikte de koers Dow Jones een punten aantal van 31,188 punten. De groei van de koers Dow Jones lijkt dus niet te stoppen.

Overigens is de grootste daling van de koers Dow Jones op te merken tijdens de Great Depression, als gevolg van de beurskrach van 1929. In de drie opeenvolgende jaren van de beurskrach verloor de koers Dow Jones 90 % van zijn oorspronkelijke waarde.

De bedrijven die zijn opgenomen in de Dow Jones index kunnen jaarlijks worden aangepast, maar dat gebeurt niet vaak. Sinds de oprichting van de Dow Jones index in 1896 zijn er in totaal maar 55 aanpassingen geweest.

De bedrijven die zijn opgenomen in de Dow Jones zijn dan ook de meest geïnstitutionaliseerde bedrijven, die bovendien worden gezien als de grootste bedrijven van de Verenigde Staten. Daar valt dus lastig tussen te komen.

De Dow Jones index bestaat uit bedrijven die beursgenoteerd staan aan de New York Stock Exchange of de Nasdaq. De bedrijven die aan de New York Stock exchange genoteerd staan zijn:

3M Co., American Express Co., Boeing Co., Caterpillar, Chevron, Cisco Systems, Coca-Cola C., Dow Chemical, Goldman Sachs Group Inc., Home Depot Inc., Honeywell International, International Business Machines Corp., Johnson & Johnson, JPMorgan Chase, MacDonald’s Corp, Merck & Co. inc., Nike Inc., Procter & Gamble Co., Salesforce.com, The Travelers Companies Inc., United Health Group Inc., Verizon Communications Inc., Visa Inc., Wal-Mart Stores Inc. en Walt Disney Co.

De bedrijven die zijn opgenomen in de Dow Jones index die aan de Nasdaq staan genoteerd zijn de volgende:

Amgen, Apple Inc., Intel Corp., Microsoft Corp. en Walgreens Boots Alliance.

Dow Jones Index: Conclusie

De Dow Jones is de oudste beurs van de Verenigde Staten en stamt uit 1896. Ondanks de hoge leeftijd van de Dow Jones index is de populariteit onder beleggers niet afgenomen.

De Dow Jones index bestaat uit de 30 grootste bedrijven van de Verenigde Staten, die naar aanleiding van een aantal criteria worden uitgekozen door een speciaal comité. 

De Dow Jones koers is de afgelopen vijf jaren enorm gestegen. De vraag rest waar het plafond ligt van de Dow Jones. 

Onder economen is de Dow Jones echter niet meer zo populair. Dat komt voornamelijk doordat alternatieve indices zijn die een betere weerslag kunnen geven hoe het met de Amerikaanse economie is gesteld. 

De Dow Jones Index telt namelijk ‘maar’ dertig bedrijven, waar de S&P500 wel 500 Amerikaanse bedrijven telt. De S&P geeft daarom een wat beter beeld hoe het met de Amerikaanse economie is gesteld.

In dit artikel hebben we ook twee brokers besproken waar jij als belegger zeer gemakkelijk de aandelen en ETF’s van de Dow Jones index kunt kopen. Het is bij eToro en Plus500 mogelijk om te investeren in de Dow Jones index. Bij eToro kan dit zelfs tegen 0% commissie over aandelen en ETF’s. 

Wil jij investeren in de Dow Jones Index?
Door een account aan te maken bij eToro kun je vandaag nog beginnen!
TIP
Scroll naar boven