Investeren in de IBEX 35 Index | Alles over de Bolsa de Madrid (Tips 2024)

^IBEX
10.938,10 €
Change (24H)
152,80 €1,38%

Wil jij graag beleggen en wil je meer weten over het beleggen in indexen? Dan ben je hier op de goede plek, want dit artikel gaat over Ibex 35 index, de aandelenindex van de Spaanse effectenbeurs Bolsa de Madrid.  

Hier bespreken we wat de Ibex 35 index is en daarnaast zullen we verschillende bedrijven die in deze effectenbeurs genoteerd staan bespreken. Zo krijg je een overzicht van de verschillende bedrijven waarin je zou kunnen beleggen.

Beleggen in aandelen van de Ibex 35 index - Stappenplan

Klaar om te beleggen in de Ibex 35 index? eToro biedt een tal van aandelen aan, waaronder ook aandelen uit deze index.

In dit artikel komt alles over Ibex 35 aan bod. Mocht je specifiek opzoek zijn naar informatie klik dan hieronder op een van de tussenkopjes, of start direct met beleggen bij eToro.

Over Ibex 35 index

Wat is de Ibex 35 index nou precies? Ibex-35 is de aandelenindex van de Spaanse effectenbeurs genaamd Bolsa de Madrid. Ibex is een afkorting voor Iberia. 

In deze index staan de top 35 bedrijven genoteerd vandaar de naam Ibex 35. De samenstelling van deze 35 aandelen vindt plaats op een free float marktkapitalisatie.

ibex 35 index

De beurs van Madrid werd geopend op 20 oktober 1831 en is vanaf 1893 te vinden in het beursgebouw genaamd Palacio de la Bolsa de Madrid.

De 35 bedrijven die de Ibex 35 lijst halen zijn de bedrijven die de afgelopen 6 maanden de hoogste handelsvolume hadden. Dit wordt elke 6 maanden dus twee keer per jaar bekeken en dan worden er eventuele aanpassingen gedaan.  

De Ibex 35 stocks is dus de aandelenlijst van de belangrijkste beurs in Spanje. De Ibex 35 is op 14 januari 1992 opgericht en wordt sinds dien ook beheerd door Sociedad de Bolsas. 

Hoe kan ik beleggen bij de Bolsa de Madrid?

Wanneer je zou willen beleggen de Spaanse beurs kun je dit eenvoudig doen vanaf je computer of telefoon via een online broker. Je kunt aandelen kopen van de verschillende bedrijven die in de Ibex-35 staan.

Hieronder staat stap voor stap uitgelegd hoe je via een online broker aandelen kunt kopen.

Stap 1: Kies een online broker

Voordat je kunt beginnen met aandelen kopen van de IBEX-35 is het belangrijk om een online broker te vinden. 

Wij geven twee voorbeelden van brokers waar je verschillende aandelen van ibex 35 kunt kopen. 

eToro

eToro logotype

eToro is een populaire online broker en op dit moment zelfs de populairste omdat het vooral voor beginnende beleggers de ideale keuze is. Zo heb je bij eToro vele voordelen die wij op een rijtje zullen zetten. 

Een van de handige tools van eToro is de unieke Copytrading tool. Door deze tool kun je portfolio’s inzien van ervaren beleggers.

Hierdoor kun je een kijkje nemen en de smaak proeven van de beleggerswereld. Door deze tool kun je niet alleen zien welke stappen deze succesvolle beleggers zetten maar kun je deze stappen ook zelf zetten en de portfolio’s van deze beleggers kopiëren. 

Copytraden bij eToro

eToro bied je meer aan dan alleen aandelen, namelijk ook ETF’s, crypto’s, grondstoffen, forex en CFD’s zodat er voor elk handelsproduct waar een belegger naar opzoek is iets te vinden is. Zo is er voor elke belegger wat wilt.

Je kunt bij eToro zonder transactiekosten in aandelen beleggen en ook in ETF’s. Doordat je geen transactiekosten, ook wel commissie genoemd hoeft te betalen zijn de kosten om bij eToro te beginnen veel lager dan de kosten bij andere brokers.

Je kunt bij eToro ook eerst aan de slag gaan met de gratis demoversie. Met deze gratis demoversie kun je eerst oefenen door met fictief geld te gaan handelen. Dit doe je op de gesimuleerde markt van eToro. Hierdoor kun je eerst het platform en beleggen oefenen en leren kennen voordat je je eigen geld gaat investeren.

Wanneer je die demoversie een tijdje hebt geprobeerd en je wilt echte aandelen gaan kopen dan hoef je bij eToro maar met een laat bedrag te beginnen namelijk een minimaal bedrag van € 170,-.

Is Toro de perfecte broker voor jou? Klik dan op de groene button en begin!

DEGIRO

Nasdaq tsla

DEGIRO is ook een prima broker om als belegger mee aan de slag te gaan.Deze broker staat ook hoog in het lijstje van beste brokers. DEGIRO is dus bekend als een van de betere brokers om mee aan de slag te gaan ook omdat DIGIRO hoog staat aangeschreven als goedkoopste in Nederland om mee te beginnen.

Door de verschillende zoekfuncties die DEGIRO aanbiedt is het een makkelijk en overzichtelijk platform. Door deze zoekfuncties kun je snel vinden waar je naar opzoek bent waardoor deze broker ook ontzetten gebruiksvriendelijk te noemen is.

Bij DEGIRO kun je beleggen in verschillende handelsproducten. Zo kun je aandelen kopen maar ook beleggen in ETF’s, CFD’s, obligaties en beleggingsfondsen. Er is veel data beschikbaar om te bekijken van de verschillende handelsproducten, zo heb je altijd de genoeg informatie beschikbaar voordat je gaat kopen.

Met DEGIRO kun je toegang krijgen in aandelen van beursgenoteerde bedrijven.

Enthousiast geworden over deze Nederlandse broker? Maak dan snel een account aan om meteen aan de slag te kunnen!

Stap 2: Een account aanmaken

Als je een van de brokers hebt gekozen en aan de slag wilt gaan kun je een account gaan aanmaken. Het is belangrijk om dit te doen bij de broker waar jij jezelf het beste bij vindt passen.

Bij elke broker is het aanmeldingsproces ongeveer hetzelfde maar voor nu gebruiken we eToro om een voorbeeld te kunnen laten zien. 

Je kunt eToro gemakkelijk downloaden op je telefoon of je kunt naar de website gaan van eToro en daar je account aanmaken.

Je kunt je op verschillende manieren aanmelden namelijk met je Google account, met je Facebook account of gewoon via je e-mail adres.

profiel voltooien ibex 35
Profiel voltooien bij eToro

Na het aanmaken van een account bij eToro krijg je een mail die dit bevestigd. Met behulp van die bevestigingsmail kun je je account verifiëren. Hierna heb je meteen toegang tot eToro.

Voordat je aan de slag kan met beleggen moet je je identiteit verifiëren. Dit is eenvoudig te doen door je identiteit te uploaden. Hierna kun je meteen aan de slag.

Stap 3: Geld storten op je account

Nadat je een account hebt aangemaakt kun je gaan oefenen door de demoversie te gebruiken. Nadat je dit een tijdje hebt gedaan en je zeker weet dat je wilt gaan investeren kun je met echt geld gaan beleggen. 

Geld op je account storten is ook makkelijk gemaakt en dit kun je snel regen via verschillende betaalmethoden. 

Bij eToro kun je geld storten via iDEAL, bankoverschrijvingen, Paypal of met je creditcard.  

eToro zal je ook een vragenlijst laten invullen waarop ze de risico’s van beleggen uitleggen. Zo ben je helemaal op de hoogte en kun je gaan beginnen met beleggen.

Geld storten bij eToro

Stap 4: Kies je Ibex 35 stock

ibex etoro 35
Ibex 35 in eToro

Na het kiezen van een broker kun je gaan investeren. Wil je gaan investeren in Ibex 35 stocks. De Ibex 35 bevat dus 35 aandelen waarmee je kunt beleggen. 

Je hebt dus een grote lijst met bedrijven om uit te kiezen.

Hieronder zetten we nog een paar opties op een rijtje zodat je een goede keuze kunt maken over de investeringen die je wilt gaan maken. 

Investeren in IBEX 35 index

Je kunt verschillende investeringen doen als het gaat om IBEX 35 stocks dus hieronder hebben we er een paar op een rijtje gezet.

Aandelen op de Spaanse beurs

Je kunt verschillende investeringen doen maar bij dit punt gaan we het hebben over de Spaanse beurs. De effectenbeurs van Spanje heet Bolsa de Madrid. Deze beurs is een van de vier grootste beurzen in Spanje. Bij deze aandelenindex gaat het om 113 bedrijven. 

Je kunt dus investeren in verschillende indexen van de Spaanse beurs. Zo kun je beleggen in bijvoorbeeld Acciona, Airtificial Intelligence Structures SA of Siemens Gamesa Renewable Energy SA.

De bedrijven op de Spaanse beurs zitten in verschillende bedrijfstakken waardoor er voor elke belegger wel een interessant bedrijf bij zit. Zo zul je keuze genoeg hebben en de mogelijkheid hebben om te investeren in bedrijven die je aanspreekt.

Er zijn erg veel grote bedrijven die je kunt vinden op de Spaanse beurs. Alleen al de Bolsa de Madrid bestaat dus uit 113 bedrijven. Hier valt IBEX 35 onder als grootste beurs van Spanje. Daar zullen we het onder het volgende kopje meer over hebben.

De brokers die eerder aan bod zijn gekomen bieden de aandelen los aan. Je kunt dus een bedrijf kiezen van de Spaanse beurs en die vervolgens opzoeken op eToro of DEGIRO en zo beginnen met beleggen.

Ibex 35 index

De Spaanse Ibex 35 index is een marktkapitalisatie en is, zoals eerder benoemd, de aandelenindex van de Spaanse effectenbeurs Bolsa de Madrid. De Ibex 35 index bestaat zoals de naam al zegt uit 35 aandelen. 

Sociedad de Bolsa beheerd deze aandelen en de effecten markt van Spanje. Twee keer per jaar wordt gekeken naar de Ibex 35 en wordt er beoordeeld of de lijst nog klopt. Anders worden er meteen aanpassingen gedaan. De Ibex 35 bestaat namelijk uit de 35 bedrijven met de hoogste handels volume.

Wanneer je wilt investeren in een van de Ibex 35 stocks kun je via verschillende online brokers aandelen kopen. Je zult alle bedrijven uit de Ibex 35 lijst vinden op de websites van de verschillende brokers.

FTSE Latibex index

De FTSE Latibex index serie is een samenwerking tussen Bolsas y Mercados Españoles (BME) en FTSE Russell.  Het bijzondere aan deze index is dat het een manier is om de resultaten van Latijns-Amerikaanse bedrijven in de gaten te houden. 

Deze index wordt ook in euro’s aangeboden en wordt continu up-to-date gehouden. De serie indexen bestaat uit de volgende verschillende indexen met allemaal een ander doeleinde: 

De FTSE Latibex All-Share index is gericht op allerlei landen uit Zuid-Amerika zoals Argentinië, Brazilië, Chili, Peru en Venuzuela maar ook Mexico en Puerto Rico. De FTSE Latibex Top Index baseert zich op de FTSE Latibex All-share index maar pakt alleen de 15 best presterende aandelen uit deze index. 

Een andere index uit deze serie is de FTSE Latibex Brazil index die de 13 belangrijkste aandelen uit Brazilië heeft gebundeld en ook in euro’s aangeboden wordt. 

Meteen beginnen met investeren in de Ibex 35 index? Maak dan nu een account aan bij eToro! 

De Ibex 35 index koers

De Ibex 35 index koers door de jaren heen

Hiernaast zie je de koers van de Ibex 35 index sinds het jaar 2002. Je ziet dat de koers van de index de eerste jaren goed bleef stijgen tot de financiële crisis in 2008. 

ibex 35 koers

Ibex 35 index koers sinds 2002

Spanje werd net als veel andere Zuid-Europeaanse landen hard geraakt en de koers stortte in 2008 in. Toch herpakte de Spaanse aandelenbeurs zich in de jaren daarna redelijk, hij is nooit verder gedaald dan het laagste punt in 2002. 

Wel zie je dat het na de financiële crisis veel lastiger was voor de Spaanse beurs om de groei die voor de crisis zichtbaar was te herhalen. Ook dit heeft alles te maken met het feit dat de gehele Spaanse economie veel minder stabiel is dan voor de economische crisis van 2008. 

De actuele Ibex 35 index koers

De koers van Ibex 35 heeft een flinke daling meegemaakt en zat in een diep dal aan het begin van de corona-pandemie. Dit was echter voor veel bedrijven en daardoor voor veel aandelen het geval.

De koers heeft een daling gezien van 10.000 tot ongeveer 6.000 en staat nu pas weer op ongeveer 8.000. De index is dus zeker nog niet uit het dal getrokken en dat kan in deze langzame stijging ook nog enige tijd duren. 

In de grafiek zie je daarom ook maar een kleine stijging waar af en toe zelfs nog steeds wat dalingen in voorkomen.

De actuele Ibex 35 Index

De koers stijgt langzaam maar zeker naar het punt voor de daling in maart. 

Rond November zie je een sterke stijging die sinds dien, met af en toe een kleine dipje, blijft groeien.

Met de stijging die nu plaats vindt zal de IBEX 35 index zeker zijn oorspronkelijke staat terug kunnen behalen.

Ibex 35 index

De koers van de Ibex-35 index in 2020

Waarom moet ik beleggen in Ibex 35?

Door te investeren in de Ibex 35 index investeer je automatisch in de 35 bedrijven met het grootste handelsvolume op de Spaanse beurzen. Als jij graag in Spaanse bedrijven investeert dan is dit een goede eerste investering met een laag risico. 

Je kunt er ook voor kiezen om de index meer uit te pluizen en uit de lijst van 35 bedrijven de aandelen te kiezen waar jij het meest geïnteresseerd in bent. Zo kun je alsnog gebruik maken van de index zonder daar rechtstreeks in te investeren. 

De index wordt altijd actueel gehouden op basis van de laatste gegevens. 

Nasdaq index

Direct investeren in Ibex 35 index?

Het laatste dipje van de Ibex 35 index was toen corona wereldwijd uit brak. De koers was op het dieptepunt €6.443 terwijl binnen een jaar de koers alweer op €8.407 stond. 

Als je op het dieptepunt voor €10.000 had geïnvesteerd in de Ibex 35 index was je investering nu €10.000 / €6.443 * €8.407 = €13.048,27 waard geweest. 

Interessante bedrijven uit de Ibex 35 index

Hieronder staan een aantal interessante bedrijven die in de Ibex 35 index zitten en waar je ook apart aandelen van kunt kopen. Alle bedrijven uit deze index vindt je terug in deze lijst van Ibex 35 aandelen

Telefonica

Telefonica is een Spaans telecom bedrijf met publieke aandelen waar ook nog eens dividend over betaald wordt. Telefonica betaalde voor de coronacrisis zo’n €0,36 dividend per aandeel per jaar.

Het dividend van telefonica wordt halfjaarlijks uitbetaald en daalde sinds de coronacrisis aanzienlijk. In 2017 was het dividend per aandeel nog €0,72 over een half jaar op het hoogtepunt. 

Acciona S.A.

Acciona S.A. is een Spaanse multionational dat zich richt op hernieuwbare energie. Het bedrijf probeert oplossingen te vinden voor de wereldwijde klimaatproblematiek. 
 

Ook op het gebied van transport is Acciona een grote speler in Spanje. Het aandeel is één van de weinige aandelen uit de Ibex 35 index die ondanks de coronacrisis over afgelopen jaar een koersstijging wisten te realiseren. 

Siemens Gamesa Renewable Energy S.A.

Een ander bedrijf in de hernieuwbare energie dat het afgelopen jaar goede resultaten heeft geboekt is Siemens Gamesa Renewable Energy. Het bedrijf bestaat al sinds 1976 en heeft afgelopen jaar een aantal grote deals gesloten om nieuwe projecten in de duurzame energie op te starten. 

Over afgelopen jaar is de koers van Siemens Gamesa Renewable Energie meer dan verdubbeld en door alle samenwerkingen die ze aangaan lijkt deze koersstijging nog niet gestopt.

International Consolidated Airlines S.A.

Eén van de grootste verliezers van de coronacrisis is International Consolidated Airlines. Zij zijn actief in de luchtvaartsector en maken gebruik van andere airlines om passagiers en vracht te vervoeren.

Door de coronacrisis is de koers enorm gedaald. Zie jij juist een kans dat na de coronacrisis de luchtvaartsector weer helemaal terugkomt? Dan is investeren in dit bedrijf misschien wel wat voor jou. 

Veelgestelde vragen

Een beurs heeft vaste openingstijden waarin gehandeld kan worden in aandelen. De beurs van Madrid (Bolsa de Madrid) is elke werkdag geopend van 9 uur sochtends tot 17:35. 

De Ibex 35 index is een index van aandelen van 35 bedrijven die aandelen aanbieden op de Spaanse aandelenbeurs. De 35 bedrijven uit deze index zijn de 35 aandelen met het hoogste handelsvolume op de beurs. 

Met een index probeer je vaak juist het risico te spreiden. Doordat je investeert in 35 gezonde en goedlopende bedrijven is de kans erg klein dat je grote verliezen gaat lijden op deze investering. 

Echter kan een beurscrash of economische crisis er wel voor zorgen dat je ook op een index enorme verliezen kan maken. 

Bij een online broker als eToro staat je geld veilig. Vaak zijn er nog extra beveiligingsopties als two-factor-authentication die je aan kan zetten bij de broker om nog een extra stap beveiliging toe te voegen. 

Door deze extra stap vraagt de broker je om een code in te vullen die je op je telefoon ontvangen hebt, zo weet je zeker dat niemand in kan breken in je account. 

Over een index krijg je geen dividend uitbetaald. Wel kun je ook nog investeren in enkele bedrijven die in de index zitten, zo kun je van deze bedrijven alsnog dividend ontvangen. 

Ibex 35 index: Conclusie

Ben jij geïnteresseerd in de Spaanse beurzen en wil je graag beginnen met investeren in Spaanse bedrijven? Dat kan via de Ibex 35 index, je investeert dan automatisch in de 35 bedrijven waarvan de aandelen het meest verhandeld worden op de Spaanse beurs. 

Je kunt er ook voor kiezen om de Ibex 35 index te gebruiken als informatiemiddel. Je weet nu welke 35 Spaanse bedrijven de grootste handel in aandelen kennen en zo kun je in deze lijst zelf bedrijven kiezen om aan je portfolio toe te voegen. 

Beleggen in de Ibex 35 index bij eToro?
Dat kan vandaag nog! Maak snel een account aan bij eToro.
TIP
Scroll naar boven