MSCI Europe Index | Alles over de MSCI Europe indexen! – 2024

IMEU.AS
32,24 €
Change (24H)
0,1400 €0,44%

eToro is een multi-asset investeringsplatform. De waarde van je investeringen kan fluctueren. Je kapitaal loopt risico.

Heb jij interesse in beleggen in de MSCI Europe Index? Een goede keuze, want het brengt minder risico’s met zich mee. Veel mensen kiezen er tegenwoordig voor om te beginnen met index beleggen.

Lees dan dit artikel door, want wij vertellen je alles wat je moet weten over de MSCI indexen Hier leggen we ook uit hoe het gaat met de verschillende delen van MSCI Europe Index, zoals bijvoorbeeld MSCI Europe Real Estate Index. 

Beleggen in de MSCI Europe Index - Stappenplan

Starten met het beleggen in de MSCI Europe Index? Maak vandaag nog gratis een account aan bij eToro!

eToro is een multi-asset investeringsplatform. De waarde van je investeringen kan fluctueren. Je kapitaal loopt risico.

Ben jij nieuwsgierig naar MSCI Europe Index? In dit artikel vind je alle informatie die je moet weten voordat je begint met beleggen met deze ETF.

eToro is een multi-asset investeringsplatform. De waarde van je investeringen kan fluctueren. Je kapitaal loopt risico.

Over MSCI Europe Index

MSCI is in 1986 begonnen door Morgan Stanley. De afkorting MSCI staat dan ook voor Morgan Stanley Capital International. 

De index wordt gerepresenteerd in maar liefst 15 ontwikkelde markten in Europa. De index omvat wel 85% van de ‘free float’ marktkapitalisatie, omdat de index het grote aantal van 434 bestanddelen bezit. 

De index weegt het zwaarst in het Verenigd Koninkrijk, daar zijn namelijk meer dan een kwart van de bestanddelen te vinden! In Nederland zit dat op zo’n 7 procent van de MSCI index. 

MSCI  voorziet zijn investeerders van goede data, analysetools en meerdere indexen waarin belegt kan worden. Elk jaar wordt door MSCI Europe weer nieuwe indexen gelanceerd.

Elk kwartaal worden de MSCI indexen nauwkeurig geanalyseerd. Daarnaast worden deze elk halfjaar opnieuw gebalanceerd door aandelen toe te voegen of weg te halen. Dit zorgt ervoor dat de index nog steeds effectief is als benchmark voor de vertegenwoordigde markt. 

Je kunt Ishares MSCI Europe index kopen, dit houdt in dat je in plaats van aandelen, ETF’s aan kunt schaffen. ETF staat voor Exchange Traded Funds en deze kun je via Ishares verhandelen. 

ETF’s en aandelen verschillen vooral in omvang van elkaar. Zo zijn aandelen alleen gericht op een door jouw uitgekozen bedrijf en ETF’s zijn dan weer gericht op het kopen van de complete index. Als je in MSCI Europe index hebt belegd, is het belangrijk om deze zo goed mogelijk te volgen. Zo volgen jouw ETF’s dezelfde koers.

Hoe kan ik beleggen bij MSCI Europe Index?

Wil je beginnen met passief beleggen in deze index? De meest geschikte manier om dat te doen is via een broker! Direct aandelen verhandelen via de beurs is ook mogelijk, maar dat is veel ingewikkelder. 

Lees hieronder hoe je in eenvoudige stappen de geschikte broker kunt vinden. 

eToro is een multi-asset investeringsplatform. De waarde van je investeringen kan fluctueren. Je kapitaal loopt risico.

Stap 1: Kies een online broker

De eerste stap is om een geschikte broker voor jouw beleggingen te vinden. Onze favoriete platformen, eToro en Degiro, zijn hieronder uitgelicht. Zo kun jij in een oogopslag zien welke broker bij jou past.  

eToro

eToro logotype

Vooral bij de beginnende belegger is eToro enorm populair. Maar ook voor de wat meer ervaren handelaar biedt deze broker een groot scala aan handige tools. Wij leggen deze tools voor je uit: 

De hooggewaardeerde CopyTrading tool geeft jou de mogelijkheid om de portfolio’s van de succesvolste beleggers te analyseren. 

Hierdoor weet jij meteen hoe je beleggen slim aan kunt pakken. De CopyTrading tool geeft ook de mogelijkheid om deze portfolio’s compleet over te nemen om zelf goed van start te kunnen gaan. 

Ook vind je posts van de belegger zelf over hun gedachtegang bij bepaalde investeringen en  wat ze van plan zijn op de korte termijn.

MSCI europe index eToro copytrading
Copytrading tool van eToro

Er zijn niet alleen aandelen en ETF’s te vinden op dit platform, eToro biedt namelijk veel meer handelsproducten aan. Ook indexen, grondstoffen, CFD’s en forex kun je verhandelen via de broker. 

Nog een voordeel: je kunt zonder transactiekosten beleggen in aandelen en ETF’s als je je aanmeldt bij eToro. Dit zorgt ervoor dat handelen bij eToro voordeliger is dan bij andere brokers. 

Voor de personen die eerst even willen oefenen voordat ze hun eigen geld gaan stoppen in handelsproducten, is er de gratis demoversie. Hiermee kun je met virtueel geld alvast de in’s & out’s van de beleggingswereld ontdekken, zonder dat je enige risico’s loopt. Lees ook ons artikel over de risico’s van beleggen. 

Heb je geoefend en ben je klaar voor het echte werk? Dan is het tijd om jouw eigen geld te gaan beleggen, en bij eToro kan dat al vanaf de lage minimale inleg van €170,-!

Wil je meteen beginnen met beleggen via eToro? Alle voordelen maken het makkelijk om vandaag nog te starten. Lees ook onze review over eToro.

eToro is een multi-asset investeringsplatform. De waarde van je investeringen kan fluctueren. Je kapitaal loopt risico.

DEGIRO

Nasdaq tsla

Ook DEGIRO is een zeer populaire broker en valt bij veel belegger in de smaak. Dit komt onder andere doordat het één van de goedkoopste brokers van Nederland is. Ook staat DEGIRO bekend om zijn goede tools. 

De broker DEGIRO biedt overzichtelijkheid: met de zoekbalk heb je in no time jouw gewenste aandeel gevonden. Dan kun je meteen beginnen met beleggen! 

Naast de mogelijkheid om in aandelen, ETF’s, CFD’s, beleggingsfondsen en obligaties te handelen, kun je deze producten nauwkeurig bekijken dankzij alle data die DEGIRO biedt. Zo weet je precies wanneer en hoeveel jij het beste kunt beleggen. 

Ook via deze broker kun je beginnen met beleggen in ETF’s van Ishares MSCI Europe index. 

Is je interesse voor deze broker aangewakkerd? Bekijk dan ook onze review van DEGIRO!

Wil jij bij deze Nederlandse broker aan de slag? Lees dan eerst onze DEGIRO review of maak nu een account aan bij DEGIRO en begin meteen met beleggen! 

Stap 2: Een account aanmaken

Goed bezig, je hebt een passende broker gevonden voor jouw handelswensen! Voordat je aan de slag kan met beleggen, moet je nog een persoonlijk account maken. 

Op de homepage van eToro vind je een grote groene knop. ‘Meld u nu aan’: nou, dat spreekt voor zich! Klik op de knop en meld je aan met bijvoorbeeld facebook of je mailadres.

Zodra je het formulier heb ingevuld en opgestuurd, krijg je bevestiging op de mail. Deze moet je vervolgens verifiëren en hierdoor krijg je toegang tot het platform van eToro. 

Heb je je contactgegevens ingevuld? Dan hoef je alleen nog maar op de verificatielink in je mailbox te klikken. Daarna is je eToro account aangemaakt en kun je gaan rondkijken op het platform.

MSCI europe index eToro betaalvenster
Laatste stappen bij eToro
Het is dus heel makkelijk om je persoonlijke account aan te melden bij een broker. Binnen 10 minuten kun je al aan de slag met beleggen!

eToro is een multi-asset investeringsplatform. De waarde van je investeringen kan fluctueren. Je kapitaal loopt risico.

Stap 3: Geld storten op je account

Voordat je begint met het beleggen van jouw eigen geld, kun je nog gebruik maken van de demofunctie. Hiermee kun je met virtueel geld oefenen zonder dat er enige risico’s aan gebonden zijn. 

Als je dan klaar bent om écht geld te gaan investeren, dan moet je dat van je bankrekening overmaken naar eToro. 

Dit kan makkelijk en snel door jouw gewenste betaaloptie. Zie hiernaast op de afbeelding welke opties er bij eToro zijn. 

Om geld te kunnen storten moet je wel eerst het Know Your Customer proces en een vragenlijst doorlopen. 

ishares msci europe index eToro
Geld overmaken

Stap 4: Kies je MSCI belegging

msci europe index eToro
CopyPortfolios knop eToro

 De aanmelding bij een broker is gelukt, en dan is het tijd om te beginnen met investeren. Je kunt nu ook gaan beleggen in MSCI. 

Je hebt verschillende opties: wil je een aandeel kopen van een van de bedrijven die onder MSCI Europe index vallen? Of koop investeer je liever in andere ETF’s van MSCI? 

Scrol snel naar beneden voor onze uitleg bij deze opties. 

Alle stappen doorgenomen en wil je meteen beginnen met beleggen? Maak gratis een account aan bij eToro en start vandaag nog!

eToro is een multi-asset investeringsplatform. De waarde van je investeringen kan fluctueren. Je kapitaal loopt risico.

Investeren in MSCI Europe

Hieronder vind je de verschillende opties om te investeren in MSCI en nog verdere informatie over de index! 

Bedrijven onder de MSCI Europe Index

De Europese MSCI Index bestaat uit meerdere bedrijven waarvan je aandelen kunt kopen. Onder andere Nestle, Novartis en AstraZeneca vallen onder deze index. 

Maar er zijn nog meer grote bedrijven die onder de MSCI index vallen. Omdat dit grote bedrijven zijn, heb je minder risico tijdens het beleggen: het is namelijk onwaarschijnlijk dat de aandelen flink gaan dalen. 

We zullen de top tien bedrijven die binnen deze index vallen ook voor je opnoemen, dat zijn namelijk: Nestle, ASML HLDG, Roche Holding Genuss, Novartis, LVMH Moet Hennesy, Unilever PLC, AstraZeneca, Sap, Siemens en HSBC Holdings. 

Je kunt voor deze bedrijven losse aandelen kopen en dat is allemaal te vinden op de platformen van verschillende brokers. Onder andere eToro en DEGIRO bieden deze aandelen aan. 

Hoe is de MSCI Europe Index samengesteld?

De MSCI Europe index bestaat uit grote en middelgrote bedrijven uit 15 landen. Deze 15 landen liggen allemaal in Europa, zoals Noorwegen, Frankrijk en natuurlijk Nederland. 

Door het bedrijf MSCI zijn deze landen als ontwikkeld bestempeld, en daarom mogen ze deel uit maken van de index. Wel meer dan 430 bedrijven zijn aangesloten bij de index van MSCI. 

Je vindt bij een online broker als eToro deze index soms onder de naam iShares MSCI Europe Index. iShares is een andere aanbieder van ETF’s en die biedt ook deze index aan onder de naam iShares MSCI Europe Index. 

MSCI Emerging Markets index

Je kunt ook in een andere MSCI index investeren, zoals de MSCI Emerging Markets index. Deze index omvat wel zo’n 1400 aandelen van bedrijven uit opkomende landen. De meeste aandelen uit deze index komen uit Aziatische landen als China, Taiwan en Zuid-Korea. 

Deze index geeft je een goed beeld van de economische ontwikkeling van landen van over de hele wereld. Heb je interesse in beleggen in deze index? Lees dan ook ons artikel over de MSCI Emerging Markets index. 

Wil je meteen beginnen met beleggen? Dat kan via eToro! Klik op de groene knop hiernaast om de starten. 

eToro is een multi-asset investeringsplatform. De waarde van je investeringen kan fluctueren. Je kapitaal loopt risico.

De MSCI Europe Index koers

De MSCI Europe index koers door de jaren heen

In de afgelopen 15 jaar heeft de MSCI Europe koers maar twee keer een grote daling meegemaakt. De eerste was in 2009, waarna de index zich weer heeft herpakt.

De tweede grote daling was aan het begin van de coronapandemie. Toen daalde de koers enorm, maar inmiddels staat de koers op een hoogte die hij nog niet eerder heeft bereikt. 

MSCI Europe index grafiek

Koers van MSCI Europe van de afgelopen 15 jaar 

De actuele MSCI Europe index koers

Een jaar geleden was de zichtbare coronadip, maar nu is de index koers weer stabiel. 

De koers is zelfs beter dan stabiel: de index is alleen maar aan het stijgen, dit komt doordat de er veel grote bedrijven in de index zitten.

Met de 434 bedrijven binnenin de index, is er een kleine kans dat de koers gaat dalen in de toekomst. Één slecht bedrijf heeft weinig invloed op de hele koers.

Daarnaast zijn het vooral grote, sterke bedrijven uit goed ontwikkelde landen die in de index zitten. Elk kwartaal wordt er een nieuwe balans gemaakt. 

eToro is een multi-asset investeringsplatform. De waarde van je investeringen kan fluctueren. Je kapitaal loopt risico.

De actuele MSCI index koers

De coronadip zien we terug bij heel veel koersen: in maart 2020 kwam er een flinke daling in de koers. Ook bij MSCI was dit het geval.

Inmiddels staat het bedrag op €380,64, wat hoger is dan de hoogste piek vóór de coronapandemie. MSCI heeft de tegenslag dus weer volop teruggewerkt. 

De MSCI is de oprichter van enorm veel indexen. Genoeg keuze om ergens in te beleggen dus. 

MSCI index

De MSCI index koers van het afgelopen halfjaar

Had je een jaar geleden €1000 geïnvesteerd, dan had je nu op een bedrag van (1000 / 262,84) * 385,27 = €1465,80 gezeten. 

Waarom moet ik beleggen in MSCI Europe Index?

Passief beleggen brengt veel voordelen met zich mee. Je investeert in een index die weinig kans heeft om te dalen: als één van de bedrijven failliet gaat, zie je dat weinig terug op de koers. 

Als je belegt in MSCI Europe index, of andere indexen van het bedrijf zoals MSCI Europe Real Estate index of MSCI Europe Total Return index, investeer je met weinig risico’s. 

Daarnaast wordt de balans van de bedrijven elk kwartaal geanalyseerd en elk halfjaar opnieuw ingesteld. Zo worden bedrijven die het ‘slechter’ doen er uit gefilterd. 

MSCI Europe index img2

Investeren in de Europese MSCI index?

Met het investeren in een index kun je ook nog eens je portfolio diversifiëren. Ben je benieuwd naar passief beleggen? We leggen alle voordelen uit in ons artikel over indexbeleggen.

eToro is een multi-asset investeringsplatform. De waarde van je investeringen kan fluctueren. Je kapitaal loopt risico.

Meer MSCI Europe Index mogelijkheden

MSCI biedt naast de Ishares MSCHI Europe index nog veel meer andere indexen aan. Heb je ook interesse om hierin te beleggen? We zetten er drie voor je op een rijtje.

MSCI Europe index logo

MSCI Europe Real Estate index

Ben je op zoek naar een index die een andere sector omvat maar wel in Europa actief is? Dan is de MSCI Europe Real Estate index misschien wel de goede keuze. Deze MSCI Europe Real Estate index is actief in 15 ontwikkelde landen. Hier vind je meer informatie over de MSCI Europe Real Estate index. 

MSCI Europe Total Return index

Ook de MSCI Europe Total Return index is in dezelfde 15 landen actief. Er zijn zes grote fondsen die de MSCI Europe Total Return index bijhouden. Meer informatie over deze index en de zes fondsen vind je bij deze tracker van de MSCI Europe Total Return index. 

SPDR MSCI Europe Financial Ucits ETF

De SPDR MSCI Europe Financial Ucits ETF is een van de indexen van MSCI in Europa. Ook deze SPDR MSCI Europe Financial Ucits ETF is weer in dezelfde 15 landen actief en ook bouwt deze index 0.06% rendement op op een dag. De koers van SPDR MSCI Europe Financial Ucits ETF staat nu op €55,63.

Overtuigd van de waarde van de MSCI index? Start vandaag nog met beleggen in de index via eToro!

eToro is een multi-asset investeringsplatform. De waarde van je investeringen kan fluctueren. Je kapitaal loopt risico.

Veelgestelde vragen

Indexbeleggen is een passieve vorm van beleggen. Doordat er geen fondsmanager aan te pas komt vallen de kosten daarom vaak lager uit dan die van beleggingsfondsen. Dit komt natuurlijk ten goede van het te behalen rendement!

Nee, bij passief beleggen loop je relatief weinig risico. Dit komt doordat je in de hele index investeert, die meestal bestaat uit meerdere bedrijven of dergelijke. 

Toch is beleggen nooit zonder risico’s en het is dus handig om wel op de hoogte te zijn van deze risico’s. 

Wanneer een broker wordt gereguleerd door een toezichthoudende instantie hoef je niet over je geld in te zitten: dat is dan veilig. Het is dus wel belangrijk dat je, voordat je met een broker begint, eerst gaat kijken door wie het platform wordt aangeboden en wie er toezicht over houdt. 

MSCI is één van de grootste samenstellers van aandelenindexen in de wereld. MSCI heeft een methodologie waarin ze markten onderscheiden en op deze manier allerlei verschillende indexen kunnen samenstellen. Zo heb je bijvoorbeeld de MSCI Europe Real Estate Index die zich volledig richt op vastgoedbedrijven in Europa. 

Het hangt volledig af van je eigen strategie wat de beste indexen zijn van MSCI. Zo kun je bijvoorbeeld investeren in de MSCI Emerging Markets als je graag in opkomende economiën wilt investeren. 

MSCI Europe Index: Conclusie

De MSCI Europe index is een goede index om te overwegen. Als je hierin belegt is er namelijk weinig kans dat het fout gaat: doordat er zoveel grote bedrijven bij deze index horen, heeft het falen van een bedrijf weinig invloed op de koers.

Ook voor de mensen die vertrouwen hebben in de Europese economie is investeren in de verschillende MSCI indexen uit Europa een goede keuze. De index bestaat uit 15 goed ontwikkelde Europese landen.

Er zijn nog meer Europese indexen waarin je kunt beleggen. Je kunt bijvoorbeeld ook nog kijken naar MSCI Europe Real Estate index, MSCI Europe Total Return index en SPDR MSCI Europe Financial Ucits ETF. 

Een makkelijke manier om te gaan beleggen in MSCI, is via eToro

Interesse in MSCI Europe Index via eToro?
Je kunt meteen beginnen met beleggen in MSCI indexen via de onderstaande link
TIP

eToro is een multi-asset investeringsplatform. De waarde van je investeringen kan fluctueren. Je kapitaal loopt risico.

Scroll naar boven