Nasdaq | De koers van de Nasdaq Index

^NDX
$18,808.35
Change (24H)
$184.950.99%

Ben jij een passieve belegger en geïnteresseerd in indices? Dan ben je hier op de goede plek, want in dit artikel gaan we het hebben over één van de grootste index ter wereld, de Nasdaq.

In dit artikel leggen we je precies uit wat de Nasdaq precies is, hoe je kunt beleggen bij de Nasdaq en waar je het beste kunt handelen. Daarnaast alles over Nasdaq, Tesla, Nasdaq openingstijden en Nasdaq stock. 

Beleggen op de Nasdaq in 4 stappen

Klaar om te beginnen met aandelen kopen op de Nasdaq? Klik op de groene knop en begin direct!

In dit artikel vertellen we je alles over de Nasdaq, kies hieronder het voor jou meest geschikte onderwerp of begin direct met beleggen in de Nasdaq.  

Over Nasdaq

Wat is Nasdaq? De National Asssociation of Securities Dealers Automated Quotations (ook wel Nasdaq) is een Amerikaanse beurs die bij velen van ons bekend staat als NASDAQ. De Nasdaq is daarnaast ook een ook welbekende index, net zoals de Dow Jones of de Nikkei Index.

De Nasdaq is een beurs waarop voornamelijk aandelen van technologie bedrijven verhandeld worden. In 1971 werd de Nasdaq in New York als de eerste elektronische beurs opgericht.

koers Nasdaq

 

Nasdaq is gesitueerd bij Time Square in New York, maar beschikt niet over een klassieke beursvloer. De gehele beurs en zijn handelen vinden elektronisch plaats. De Nasdaq wordt daarom ook wel eens de schermenbeurs genoemd. 

Op de Time Square hangt daarom ook een typerend groot digitaal scherm waarop 24/7 financiële informatie wordt weergegeven.  

Sinds de oprichting van de Nasdaq is het hard gegaan, want inmiddels behoort de Nasdaq tot één van de grootste beurzen ter wereld.

De grote groei van de Nasdaq is met name te verklaren door soepelere toetredingseisen, die het mogelijk maakten voor de hedendaagse tech-giganten om een beursgang te maken.

Grote bedrijven zoals Apple, Microsoft, Facebook, Netflix en Intel hebben hun beursgang gemaakt via de Nasdaq. Nog steeds is de Nasdaq dé plekt voor technologische bedrijven, ICT-bedrijven, biotechnologie en andere nieuwe bedrijfstakken.

Op de Nasdaq kun je beleggen in aandelen van de verschillende bedrijven die er beursgenoteerd staan. Het is daarnaast ook mogelijk om Exchange Traded Funds (ETF’s) te kopen en verkopen op de Nasdaq.

Waar je bij het kopen van een aandeel mede-eigenaar wordt van een bepaald bedrijf, daar koop je met ETF’s de hele index op. Daarmee probeer je de index zo goed mogelijk te volgen, waardoor jouw ETF’s dezelfde Nasdaq koers aanhouden als de index.  

Hoe kan ik beleggen bij de Nasdaq?

Als je wilt beleggen in de Nasdaq, dan kun je dat het beste doen via een online broker. Je kunt ook direct aan de beurs aandelen kopen en verkopen, maar dit is een zeer ingewikkeld proces.

We leggen je hieronder stap voor stap uit hoe en waar je het beste Nasdaq aandelen en ETF’s kunt kopen.

Stap 1: Kies een online broker

Voordat je aan de slag kunt gaan met het kopen en verkopen van Nasdaq aandelen en ETF’s, moet je eerst een broker kiezen. Wij bespreken hieronder twee uitstekende brokers waar jij toegang hebt tot de Nasdaq.

eToro

eToro logotype

eToro is één van de populairste brokers ter wereld. Ze bieden jouw als belegger heel veel voordelen, die wij hieronder uitgebreid zullen bespreken.  Bovenal is eToro een uitstekende broker voor de beginnende belegger.

Een uniek element van eToro is de Copytrading tool. Door middel van copytrading kun jij als belegger in de portfolio’s van de meest succesvolle beleggers kijken. 

Je krijgt hierdoor een kijkje in de keuken van de succesvolle beleggerswereld. Je kunt zelfs deze portfolio’s kopiëren en vervolgens zelf toepassen. 

Nasdaq tsla
Copytraden bij eToro

eToro bied je een groot scala aan aandelen, ETF’s, crypto’s, grondstoffen, forex en CFD’s aan, zodat er voor elke beleggers wel een handelsproduct naar wens aanwezig is.

Bij eToro kun je zonder transactiekosten beleggen in aandelen en ETF’s. De kosten van beleggen liggen hierdoor erg laag bij eToro, waardoor jij weer geld bespaard vergeleken met beleggen bij andere brokers.

Je kunt daarbovenop ook nog gebruik maken van een gratis demoversie bij eToro, waarbij je met een fictief budget handelen in een gesimuleerde markt. eToro bied je hierdoor de mogelijkheid om het platform en de beleggerswereld alvast een beetje kennen.

Als je wellicht de demoversie hebt uitgeprobeerd en je bent klaar om met echt geld te beginnen, dan hanteert eToro een zeer laag minimaal stortbedrag van € 170,-.

Klinkt eToro jou als muziek in de oren? Klik dan op de de groene button en start!

DEGIRO

Nasdaq tsla

DEGIRO is eveneens een uitstekende broker waar jij beleggers hart en ziel in kwijt kan. Deze broker staat namelijk niet alleen bekend als één van de beste, maar ook als één van de goedkoopste brokers van Nederland.

Het platform van DEGIRO is daarnaast erg gebruiksvriendelijk en overzichtelijk. Door middel van handige zoekfunctie kun snel het aandeel vinden dat jij nodig hebt.

Je kunt bij DEGIRO eveneens beleggen in tal van handelsproducten zoals aandelen, ETF’s, CFD’s, obligaties en beleggingsfondsen. Daarbij is het ook mogelijk om veel beschikbare data over die producten zorgvuldig te bekijken. 

Via DEGIRO heb je ook toegang tot de aandelen van bedrijven die beursgenoteerd zijn bij de Nasdaq, aandelen van Nasdaq Inc., of ETF’s van de Nasdaq index. 

DEGIRO is gereguleerd door DNB

Stap 2: Een account aanmaken

Wanneer je een keuze hebt gemaakt uit een broker, dan kan je door naar de volgende stap. Het is namelijk van belang om een account aan te maken bij een van de door jouw gekozen brokers.

Bij de brokers die wij hierboven besproken hebben verloopt dat proces zo goed als hetzelfde. Wij nemen hier eToro als voorbeeld.

Bij eToro kun je een account aanmaken via de website of door de app te downloaden. Het is mogelijk om met je e-mail, facebook, of Google+ account jezelf aan te melden.


Nadat je het aanmeldingsformulier hebt ingevuld krijg je een bevestigingsmail. Deze dien je te verifiëren en vervolgens heb je toegang tot het platform van eToro.

Nasdaq koers
Voltooi je profiel en begin gelijk bij eToro!

Voordat je wilt kan beginnen met beleggen is het ook nog van belang om je identiteit te verifiëren door deze te uploaden bij eToro. eToro vraagt dit automatisch voordat je kan beginnen met beleggen.

Stap 3: Geld storten op je account

Nadat je het gemakkelijke aanmeldingsproces hebt doorlopen kun je eerst nog oefenen met de demoversie. Als jij er al helemaal klaar voor denkt te zijn, dan kun je ook gelijk met echt geld beginnen.

Ook het proces om geld te storten is uitermate gebruiksvriendelijk en snel. Via verscheidene betaalmethoden kun je geld storten op je account. 

Zo kun je bij eToro onder andere via iDEAL, PayPal, bankoverschrijving of je creditcard geld op je account zetten. 

Het is vaak wel van belang dat je eerst nog een vragenlijst moet doorlopen, waarin eToro je wijst op de risico’s die verbonden zijn met beleggen.

S&P 500 index
Geld storten bij eToro

Stap 4: Kies je Nasdaq belegging

beleggen in fondsen eToro copyportfolios
CopyPortfolio functie in eToro

Wanneer je een broker hebt gekozen kun je aan de slag gaan met investeren. Wanneer je hebt besloten om te investeren in Nasdaq, dan heb je nog een aantal opties waaruit je kunt kiezen. 

Je kunt namelijk een aandeel kopen van het bedrijf Nasdaq Inc., aandelen van bedrijven die beursgenoteerd staan aan de Nasdaq of de Nasdaq index zelf. 

Hieronder bespreken wij de verschillende opties waaruit je kunt kiezen, zodat jij kan beslissen in welke je wilt investeren. 

Investeren in Nasdaq

Je hebt verschillende mogelijkheden van investeren in Nasdaq, we hebben ze hieronder even voor je op een rijtje gezet:

Nasdaq aandelen bedrijven

Bij de Nasdaq kun je beleggen in de allergrootste technologische bedrijven. Zo kun je aandelen kopen van Microsoft, Facebook, Apple en Netflix. 

Deze bedrijven zijn wereldwijde toonaangevende en erg populair onder gebruikers en beleggers. Doordat deze bedrijven zo groot zijn loopt je belegging een verminderd risico, omdat er een kleinere kans is dat hun aandelen sterk zullend dalen. 

Naast deze grote en bekende bedrijven kun je ook nog in een groot aantal andere bedrijven beleggen. De Nasdaq is namelijk opgebouwd uit meer dan 3000 bedrijven. Er zijn daarnaast ook bedrijven opgenomen die zich richtten op biotechnologie zoals AstraZeneca. 

Verder zijn er ook veel bedrijven die zich in vernieuwende technologische bedrijfstakken bevinden. Voor elke belegger die geïnteresseerd is in technologische bedrijven is er dus wel een deksel voor een potje. Kijk daarom vooral even op de site van Nasdaq voor de complete lijst.

De brokers die wij besproken hebben bieden deze aandelen allemaal los aan. Dus wanneer je een bedrijf of bedrijven hebt uitgekozen van de Nasdaq, kan kun je deze gemakkelijk opzoeken via het systeem van eToro of DEGIRO.

Nasdaq-100 Index

Wanneer de media of economen verwijzen naar de koers van de Nasdaq, dan verwijzen ze meestal naar de Nasdaq Composite Index. 

Dit is het opgetelde gewicht van alle bedrijven die bij de Nasdaq beursgenoteerd staan. De totale waarde van de aandelen van alle bedrijven bepaald dus de koers van de Nasdaq Composite Index.

Als je echter geïnteresseerd bent in indexbeleggen of ETF’s van de Nasdaq, dan moet je zoeken naar de Nasdaq-100 index.  De Nasdaq-100 index is een wereldwijd zeer populaire index. Doordat de Nasdaq Composite Index een immens grote omvang heeft is de Nasdaq-100 index in het leven geroepen.

Deze Nasdaq index is opgebouwd uit de top 100 zwaargewichten van alle beursgenoteerde bedrijven aan de Nasdaq, waarvan de aandelen het meest verhandeld worden.

Nasdaq Biotech Index

Naast de Nasdaq-100 index bestaat er ook de Nasdaq biotech index. Deze index is opgebouwd uit bio-technologische- en farmaceutische bedrijven.

In eToro kun je ETF’s van deze index kopen door te zoeken op iShares Nasdaq Biotechnology. 

De bovengenoemde indices worden ook aangeboden door eToro. Wil je direct aan de slag met de Nasdaq index? Ga dan snel naar eToro en begin vandaag nog!

De Nasdaq index koers

De Nasdaq index koers door de jaren heen

In de afbeelding wordt de Nadaq-100 index weergegeven sinds de oprichting van de index. Er is een kleine piek te zien vanaf 1999, maar de Nasdaq koers stort enkele jaren daarna ook gelijk weer in. Dit kwam door de welbekende internetbubbel.

De grafiek laat zien dat de Nasdaq koers vanaf 2015 enorm stijgt, en op 20 januari tikte de Nasdaq koers aan van 13.296,45 punten. 

Koers van de Nasdaq-100 index sinds de oprichting

Nasdaq index koers

De actuele Nasdaq-100 koers

De koers van de Nasdaq-100 index kende net zoals zoveel handelsproducten op de beurs een dip aan het begin van de covid-19 crisis. De grafiek geeft de waarde van de Nasdaq-100 index aan in dollars.

De Nasdaq koers daalde in maart van een waarde van meer dan 9000 punten, naar een waarde van net geen 7000 punten. De index heeft zich daarna snel hersteld en steeg door naar recordhoogtes. 

Zoals je in de grafiek kunt zien is de Nasdaq-100 index in 2020 letterlijk omhoog geschoten. De waarde ligt momenteel bijna 13.000 punten

De actuele Nasdaq Biotech Index

Uit de grafiek blijkt dat de Nasdaq Biotech Index minder volatiel is dan de Nasdaq-100 index. 

De Nasdaq Biotech Index kende ook in maart een kleine dip, maar heeft zich daar ook weer van hersteld. Sindsdien is de waarde van de index gestaag doorgegroeid naar een waarde van net boven de 5000 punten.

De koers van de Nasdaq Biotech Index in 2020

Nasdaq koers biotech

Waarom moet ik beleggen in Nasdaq?

De grote voordelen van beleggen in Nasdaq is dat je een keuze hebt uit de grootste technologische bedrijven ter wereld.

Deze grote bedrijven zoals Apple, Facebook en Microsoft zijn al jaren populair en de kans is groot dat ze dat nog een tijdje blijven. Een belegging in deze bedrijven is dus minder risicovol.

Daarnaast is het investeren in de indices van Nasdaq ook geen slecht idee. Op basis van de grafieken hierboven kun je zien dat de koers van de Nasdaq indices flink gestegen is. 

Nasdaq index

Direct investeren in Nasdaq index?

Een nadeel van de Nadaq index is dat het een vrij dure index is. De actuele  Nasdaq koers van de index ligt momenteel namelijk bijna op 13.000 punten.

Wil je meer weten over weten over de voordelen van indexbeleggen? Neem dan een kijkje bij ons artikel over indexbeleggen.

Veelgestelde vragen

De openingstijden van Nasdaq zijn als volgt: De Nasdaq opent om 09:30 uur en sluit om 16:00 lokale tijd (New York). Wanneer je vanuit Nederland handelt in Nasdaq aandelen, dan kun je handelen van 15:30 tot 22:00.

Meer specificaties over de openingstijden van alle beurzen ter wereld kun je ook vinden op eToro.

Indexbeleggen is een passieve vorm van beleggen waarbij je de aandelen voor een langere tijd aanhoudt.

Je probeert immers de markt te volgen en niet te verslaan. De kosten liggen daardoor wel een stuk lager. Er komt namelijk geen dure fondsbeheerder aan te pas.

Daarnaast kun je bij eToro handelen met 0% commissie in aandelen en ETF’s. Dit geldt dus ook voor de Nasdaq-100 Index. De kosten voor het beleggen in de Nasdaq index zijn bij eToro dus heel erg laag, wat jouw rendement onder de streep hoger maakt.

Je loopt bij het beleggen in indices een verminderd risico. Door te investeren in indices spreidt je jouw investering over de gehele index. Door de spreiding wordt het risico verminderd. 
 
Doordat je een verminderd risico loopt is de kans op hoge rendementen op. de korte termijn ook verminderd. Op de lange termijn is het rendement vrijwel altijd hoger, dan bijvoorbeeld actief beheerde fondsen of beleggingen.
 
Onanks de spreiding van je belegging en het verminderd risico blijft er altijd een bepaald risico bestaan. Het is belangrijk dat je je ervan bewust bent dat er altijd een kans bestaat dat je jouw belegde geld geld kunt verliezen.

Bij de grote en bekende online brokers zoals eToro, DEGIRO en Plus500 staat je geld veilig op een beleggersrekening. Deze bedrijven worden goed gereguleerd door verschillende financiële instanties. Je hoeft je daar dus geen zorgen over te maken.

 

Je kunt vaak ook controleren door welke fincaniële instantie de online broker gereguleerd word. Zij geven dit in principe altijd wel aan op hun site. Doe dus goed vooronderzoek bij een broker zodat je zeker weet dat e broker goed gereguleerd is en jouw geld daar veilig staat.

Doe dus altijd goed onderzoek naar de aanbieder van beleggingsfondsen waar je geïnteresseerd in bent.

Het is mogelijk dat je dividend krijgt over je indexbelegging. Je bezit immers van alle bedrijven binnen de index aandelen. 

Het ligt aan de bedrijven waarvan jij aandelen bezit of zij daarover dividend uitkeren. Door onderzoek te doen naar deze bedrijven kun je erachter komen welke dividend uitkeren en welke niet.

Het kan voorkomen dat bedrijven jaarlijks of halfjaarlijks dividend uitkeren over de aandelen die jij in bezit hebt. Er zijn desondanks verschillen tussen verschillende indices. Doe daarom altijd goed vooronderzoek zodat je weet wat je krijgt.

Nasdaq: Conclusie

De Nasdaq is een zeer interessante beurs om in te investeren. De koers van de Nasdaq Composite Index, de Nasdaq-100 index en de Nasdaq Biotech Index stijgt al jaren. Met name de Nasdaq-100 index stijgt sinds 2015 flink.

Daarnaast bestaat de Nasdaq uit tal van interessante technologische bedrijven, die marktleider zijn op veel plekken in de wereld. Kortom, het is het zeker waard om een kijkje te nemen bij de Nasdaq, want er zit voor iedere belegger wel iets wilds tussen.

Via eToro en DEGIRO kun je gemakkelijk toegang krijgen tot deze aandelen. Ook bieden zij ETF’s van de Nasdaq, en door hun snelle aanmeldingsprocessen en gebruiksvriendelijke platformen kun je vandaag nog eigenaar zijn van Nasdaq ETF’s of Nasdaq aandelen.

Beleggen in Nasdaq bij eToro?
Je kunt vandaag nog beginnen! Maak een account aan en investeer in Nasdaq.
TIP
Scroll naar boven