Shanghai Index | Online beleggen in de SSE en Chinese beurs

000001.SS
$2,971.30
Change (24H)
$0.90750.03%

Als jij een passieve belegger bent en je bent daarnaast ook geïnteresseerd in de Aziatische markt, dan loont het om wellicht te kijken naar de Shanghai index.

Wij bespreken in dit artikel uitgebreid de Shanghai Composite Index. Daarbij leggen we je precies uit wat de Shanghai index precies is en hoe je daar het beste in kunt beleggen. 

Beleggen in de Shanghai Index via een internationale broker - Stappenplan

Start met beleggen in de Shanghai index voor de langere termijn via eToro!

We bespreken in dit artikel meerdere aspecten van beleggen in de Shanghai Index, ook wel bekend als de SSE index.  Beleggen in de Shanghai Index is onder andere mogelijk met onze aanbevolen broker eToro. 

Over de Shanghai index

In het financiële district van de Chinese stad Shanghai is een Chinese beurs gevestigd. Deze Chinese beurs is de Shanghai Stock Exchange. De Shanghai Stock Exchange is de grootste aandelen beurs van de twee beurzen in China. De andere Chinese beurs is gesitueerd in Shenzhen.

De Shanghai Stock Exchange werd opgericht op 26 november in 1990. Dat maakt het nog een vrij jonge aandelenbeurs. De Shanghai Stock Exchange wordt gereguleerd door de China Security Regulatory Commission (CSRC).

Shanghai index stock exchange

Het financiële centrum in Shanghai

De CSRC houdt er een aantal specifieke regels op na die het waard zijn om even te benoemen. De Shanghai Stock Exchange houd bepaalde koerslimieten aan. Op het moment dat een handelsproduct met meer dan 10% daalt of stijgt, wordt de handel in dat specifieke handelsproduct stilgelegd.

Verder is de Shanghai Stock Exchange opgedeeld in A en B aandelen. De A aandelen zijn alleen toegankelijk voor de Chinezen. De B aandelen zijn daarentegen wel toegankelijk voor buitenlanders. De B aandelen worden daarom ook in Amerikaanse dollars verhandeld op de Shanghai Stock Exchange.

Op de Shanghai Stock Exchange zijn er ook 66 aandelenindices waarin je kunt beleggen. De oudste twee werden in 1991 samengesteld en dat zijn de Shanghai Composite Index en de Shanghai Stock Exchange 30.

De volledige naam van de Shanghai index is de Shanghai Stock Exchange Composite Index. Deze index wordt ook wel afgekort met SSE Composite Index. 

beurzen China shanghai

De Shanghai Stock Exchange 30 is in 2002 omgedoopt tot de Shanghai Stock Exchange 180 (SSE180).

Deze index bestaat uit de top 180 grootste bedrijven van China berekend aan de hand van hun marktkapitalisatie. 

De Shanghai Composite index is samengesteld uit aandelen van alle bedrijven die aan de Shanghai Stock Exchange staan genoteerd. 

Zowel de A en B aandelen van de Shanghai Stock Exchange zijn opgenomen in de Shanghai Composite index. Daarom wordt de Shanghai Composite index door velen gebruikt als de graadmeter van de Chinese beurs.

Toch bestaan er momenteel geen ETF’s die één van deze indices direct volgen. Er bestaan echter wel een aantal ETF’s die samengesteld zijn door een combinatie van de Chinese beurs in Shenzen en de Shanghai Stock Exchange.

Hoe investeer ik in de Shanghai index?

Voordat je kan gaan beleggen moet je een broker kiezen bij wie je dat kunt doen. Wij bespreken hier twee brokers, die bekend staan als zeer gebruiksvriendelijk en goedkoop. 

We zullen je stapsgewijs uitleggen wat de voordelen van deze brokers zijn en hoe je bij hen kunt beginnen met beleggen. 

Stap 1: Kies een online broker

Hieronder bespreken wij twee verschillende broker, die veel voordelen bieden voor de particuliere belegger. De eerste broker die wij bespreken is eToro

We zullen vervolgens nog DEGIRO als broker bespreken. We leggen je ook uit hoe je geld kunt storten op je account en hoe je bij eToro en DEGIRO kunt investeren in Shanghai Composite aandelen.

eToro

Shanghai index

De online broker eToro is een zeer populaire online broker. Deze broker biedt verschillende handige tools aan die beleggen voor iedereen toegankelijk maken. We zullen ze even allemaal langsgaan. 

Een karakteristiek element van eToro is hun Copytrading network. Via dit netwerk kun je in contact komen met andere beleggers op het platform.

Deze tool wordt daarom ook wel eens ‘de Facebook voor beleggers’ genoemd.

Het is daarnaast ook mogelijk om in hun portfolio’s te kijken, zodat je kunt kijken welke strategieën medegebruikers hanteren.

etoro Shanghai Composite index
Het Copytrading network bij eToro

Hier stoppen de mogelijkheden van Copytrading echter niet, want bij eToro kun je de portfolio’s van anderen ook kopiëren en zelf gebruiken. Je kunt hierdoor zelfs de portfolio’s van de meest succesvolle brokers op het platform overnemen en zelf gebruiken. 

eToro beschikt over een heel ruim aanbod handelsproducten. Zo kun je bijvoorbeeld beleggen in grondstoffen, forex, CFD’s, aandelen en ETF’s. Bij eToro zijn er dus voor elke strategie wel producten om mee te handelen.

Daarbij komt ook nog eens dat je bij eToro met 0% commissie kunt handelen in aandelen en ETF’s. Zo houd jij als belegger onder de streep meer over in vergelijking bij andere online brokers.

Als je nog niet heel bekend bent in de wereld van beleggingen of het platform van eToro wilt leren kennen zonder consequenties, dan biedt eToro jouw de mogelijkheid aan om te oefenen met een gratis demoversie. In het demo account kun je oefenen met een fictie budget in een gesimuleerde markt. 

Als je al wat meer ervaring hebt of gewoon gelijk aan de slag wil, dan heb je bij eToro geen groot startkapitaal nodig.

Het is bij eToro namelijk mogelijk om al vanaf € 170,- te beginnen met beleggen. Dit is namelijk het zeer lage minimum stortbedrag dat eToro hanteert, zodat het platform voor velen toegankelijk is. Het bedrag kun je eenvoudig storten via iDeal, creditcard of bankoverschrijving. 

Ben jij al overtuigd van eToro als online broker? Wacht dan niet langer en begin vandaag nog bij eToro! Voor meer informatie kun ook nog onze review over eToro lezen!

DEGIRO

Shanghai Stock exchange

Naast eToro is DEGIRO ook een zeer populaire broker in Nederland. DEGIRO is zelfs vaak gekroond tot niet alleen de beste, maar ook de goedkoopste broker in Nederland. 

In totaal hebben ze al 66 Internationale prijzen geworden voor de beste online broker. Dat zegt dus wel wat over de status van de broker!

Bij DEGIRO kun je gebruik maken van een zeer overzichtelijk en gebruiksvriendelijk platform. In het geval dat je nog niet zo veel ervaring met beleggen hebt is dat wel zo prettig. 

Ook DEGIRO heeft een breed aanbod aan handelsproducten. Zo kun je beleggen CFD’s, obligaties, beleggingsfondsen, aandelen en ETF’s. Bij al deze handelsproducten kun je ook veel data inzien, die jij kan gebruiken om je beslissing op te baseren. 

Als je wilt weten wat onze experts vinden van DEGIRO als online broker, dan kun je onze review van DEGIRO lezen!

Stap 2: Een account aanmaken

Nadat je keuze is komen te vallen op een online broker, dan moet je eerst een account aanmaken voordat je kunt beginnen met handelen op het platform.

Bij de meeste online brokers wordt hetzelfde aanmeldingsproces gehanteerd. Dit is ook het geval bij eToro en DEGIRO. Daarom zullen wij hier alleen bespreken hoe je bij eToro kunt beginnen met beleggen. 

Als eerste handeling moet je naar de website van eToro gaan of de app downloaden. Vervolgens kun je met je e-mail adres een account aanmaken. 

Account aanmaken etoro
Je profiel voltooien bij eToro

Na het doorlopen van het aanmeldingsformulier krijg je vrij snel een bevestigingsmail toegestuurd. Nadat je deze hebt bevestigd heb je al een demo account waarmee je bezig kunt gaan op het platform van eToro.

Je kan op dit moment nog geen geld storten of handelen op het platform. Daarvoor moet je eerst nog je identiteit bevestigen. Je kan dit doen door je ID-kaart of je paspoort te uploaden op het platform bij eToro.

Stap 3: Geld storten op je account

Nadat jij je ID-kaart of paspoort bij eToro hebt geüpload, is eToro nog verplicht om dit te controleren. Je moet hier soms even op wachten, maar je kan altijd dezelfde dag nog beginnen. 

Op het moment dat je identiteit ook bevestigd is door eToro kun je geld gaan storten op je beleggingsrekening. Je kunt hiervoor verschillende betaalmethoden gebruiken. 

Je kan op allerlei manieren geld overboeken. Het is mogelijk via een online bankieren, PayPal, iDEAL of bijvoorbeeld met je creditcard geld te storten. 

 

Stap 4: Kies je Shanghai ETF

Nadat je geld hebt gestort op je account kan het echt beleggen beginnen. Nu komt echter een lastiger aspect van beleggen om de hoek kijken. Waar ga ik in beleggen?

Er zijn verschillende manieren waarop jij kunt beleggen in de Shanghai Composite Index. Het is mogelijk om aandelen te kopen van bedrijven die beursgenoteerd zijn aan de Shanghai Composite index, maar je kunt ook ETF’s kopen die de Shanghai Stock Exchange zo nauwkeurig mogelijk volgen. 

We bespreken die verschillende opties hieronder nog wat uitgebreider.

Shanghai Composite index
Online traden in aandelen en ETF's

Investeren in de Shanghai index

Bij eToro kun je in een enkele ETF investeren die de grootste bedrijven van de groostste Chinese beurs en index volgt, de Shanghai Composite index. 

Daarnaast kun je ook investeren in de Harvest 300 CSI China, maar dit is een combinatie van Chinese beurs in Shenzen en Shanghai.

De ChinaA50 index

Bij eToro kun je kiezen voor de ChinaA50 index. Deze ETF probeert de Shanghai Composite index te volgen. 

De lijst bestaat uit de vijftig grootste bedrijven van de Shanghai Composite index, die worden geselecteerd op liquiditeit en bedrijfsgrootte. 

Zoals je in de grafiek kan zien, heeft de ChinaA50 index een goed jaar gedraaid. De ChinaA50 index begon het jaar op ongeveer 14.500 punten en sloot het jaar af met net iets meer dan 18.000 punten. 

Shanghai composite index

De China50 index koers vanaf 1 januari 2020

Dat betekent dat de ChinaA50 index dit jaar met 24,14% is gegroeid. Op het moment dat jij aan het begin van dit jaar € 2000,- had geïnvesteerd in deze index, dan het je nu: 2000 x 1,24 = € 2480,- gehad. 

Xtrackers Harvest CSI 300 China (ASHR)

De Harvest CSI is een populaire manier om te investeren in de Shanghai Composite Index. Desondanks bestaat de Harvest CSI300 niet alleen uit aandelen van de bedrijven in de Shanghai Composite Index.

Deze index is een combinatie van aandelen van de Shenzhen index en de Shanghai index. Toch biedt het een goede optie om Shanghai index middels deze ETF te volgen. 

Shanghai composite index

De koers van Harvest CSI 300 vanaf 2020 tot nu

Deze ETF is gemakkelijk te vinden in eToro door op de afkorting ASHR te zoeken.

De Shanghai Stock Exchange koers

De historie van de Shanghai Composite index

De Shanghai Composite index bestaat uit aandelen van alle bedrijven die aan de Shanghai Stock Exchange genoteerd staan. 

Uit de grafiek van de Shanghai Composite index blijkt dat de index vrij volatiel is. Met name twee pieken na 2007 en 2015 doen dit laten blijken.

De historie van de Shanghai Composite index
Shanghai index

De extreme piek in 2007 is te verklaren doordat veel Chinezen hun spaargeld gingen beleggen in aandelen. Als gevolg daarvan groeide de Shanghai Stock Exchange met 800%.

De actuele Shanghai Composite index

In 2020 heeft de Shanghai Composite index niet heel veel last gehad van de corona crisis. De Shanghai index daalde van ongeveer 3000 punten naar 2700 punten. 

Daarna is de Shanghai Composite index in een gestaag tempo doorgegroeid. 

De Shanghai Composite index begon 2020 met een puntenaantal van iets meer dan 3000 punten naar 3474 punten op 31 december 2020. 

De actuele Shanghai Stock Exchange 180 koers

De volatiliteit van de Shanghai Stock Exchange 180 lijkt minder over het jaar 2020. Na een kleine dip aan het begin aan het jaar, die waarschijnlijk te wijten is aan het begin van de coronacrisis, was de koers de rest van het jaar vrij stabiel.

Er is desondanks nog wel een klein groei te bespeuren, aangezien de Shanghai Stock Exchange 180 begon met bijna 4000 punten, maar het jaar afsloot met 5000 punten. 

Waar moet ik op letten bij beleggen in de Shanghai index?

De Chinese markt is nog steeds hevig aan het groeien. Dit kan dus een kans zijn voor jou als belegger. De Chinese beurs is echter nog een beetje onbekend onder de Nederlandse beleggers. 

Als je belegt in ETF’s of aandelen die voor niet-Chinezen zijn bestemd, dan is het verstandig internationale gebeurtenissen in de gaten te houden. 

Het kan namelijk gebeuren dat de handelsoorlog tussen China en de Verenigde Staten op een gegeven moment bedrijven gaat raken. Dit kan van invloed zijn op ETF’s waarin jij belegt.

Shanghai Stock exchange

Direct investeren in de Shanghai index?

Ook kan de Chinese overheid soms invloed uitoefenen op de beurs. Het is daarom verstandig om goed up-to-date te blijven over de ontwikkelingen in China, al kan dat met het tijdsverschil soms een beetje lastig zijn.

Wil je misschien nog meer weten over indexbeleggen zelf? Lees dan ons artikel over indexbeleggen. Daarin  bespreken wij alle voor- en nadelen en laten onze experts hun licht schijnen op indexbeleggen

Veelgestelde vragen

Door middel van indexbeleggen loop je een verminderd risico met je investering. Bij indexbeleggen spreid je jouw belegging over de gehele index. Je koop van elk bedrijf naar ratio aandelen. Hierdoor de waarde van jouw aandelen pakket zo nauwkeurig mogelijk mee met de koers van de index.

Op deze manier volg je de mark en probeer je hem niet te slim af te zijn door hem te verslaan. Dit maakt indexbeleggen dan ook een passieve vorm van beleggen. Actieve beleggingsvormen proberen de markt te verslaan.

Als je gaat indexbeleggen loop je dus een verminderd risico. Dit betekent echter niet dat het risico is verdwenen. Blijf jezelf er altijd bewust van dat er met beleggen een risico is dat je jouw geld kunt verliezen.

Op de Chinese beurs wordt een systeem gehanteerd dat de aandelen verdeeld in groep A en groep B. De A aandelen zijn bestemd voor de Chinese belegger. Jij kan daar als buitenlander dus niet in investeren. De B groep daarentegen is bestemd voor de buitenlandse belegger.

De A aandelen staan genoteerd aan de hand van een lokale munteenheid en de B aandelen zijn over het algemeen te verkrijgen in Amerikaanse dollars. Jij kunt dus als buitenlander met dollars B aandelen kopen op de Chinese beurs.

.

Je kan investeren in de Shanghai index door middel van de Shanghai Composite Index. Deze index bestaat uit alle aandelen van de Shanghai Stock Exchange. Bij eToro kun je niet direct in de Shanghai Composite Index investeren.

Toch zijn er twee goede alternatieven. Dit zijn de Harves CSI300 ETF en de ChinaA50 index.

Bij de brokers die wij in dit artikel hebben besproken staat je geld in ieder geval veilig. DEGIRO en eToro worden goed gereguleerd door financiële instanties, dus je hoeft je nergens zorgen over te maken.

Dit geldt overigens voor de bijna alle grote en bekende brokers. Ben je niet helemaal zeker van de zaak? Doe dan goed onderzoek door welke instantie de broker gereguleerd wordt. Vaak vermeldt de broker dit wel op zijn site. Blijf desondanks altijd kritisch, want het gaat ten slotte om je eigen geld.

De Shanghai Stock Exchange is open van 9:30 tot en 11:30 in de ochtend. Vervolgens is er een lunchpauze van 11:30 tot en met 13:00.

Na de lunch is de Shanghai Stock Exchange nog twee uur geopend van 13:00 tot en met 15:00. Dit zijn de lokale tijden.

Als jij vanuit Nederland wil handelen op de Shanghai Stock Exchange, dan moet je rekenen met een tijdsverschil. Het is Shanghai zeven uur later dan in Nederland. Dat betekent dat je een goede kop koffie naast je moet hebben staan.

 In Nederland kun je namelijk handelen op de Shanghai Stock Exchange van 02:30 in de ochtend tot 04:30. Vervolgens is er een pauze van 04:30 tot 06:00. Daarna kun je nog twee uur handelen van 06:00 tot 08:00 ’s ochtends.

Conclusie: Shanghai index

De Shanghai Stock Exchange is de grootste Chinese beurs. Deze aandelenbeurs beschikt over wel 69 indices . De grootste is echter de Shanghai Stock Exchange Composite Index (SSE Composite index). 

De Shanghai Composite index bestaat uit aandelen van alle bedrijven die genoteerd staan aan de Shanghai Stock Exchange. Daardoor volgt deze index de Shanghai Stock Exchange zeer nauwkeurig. 

Zodoende wordt de Shanghai Composite index vaak gebruikt als graadmeter voor de Chinese beurs in Shanghai en de Chinese economie op zichzelf.

Bij de meeste brokers kun je niet direct investeren in de Shanghai Composite index. In dit artikel hebben we wel twee alternatieven besproken, die erg populair zijn. Dit zijn de ChinaA50 index and de Harvest CSI300 China. In deze twee indices kun je direct beginnen met beleggen bij eToro!

Wil jij beleggen in de Shanghai index bij eToro?
Door nu een account aan te maken kun je vandaag nog beginnen. Begin direct met een demo account!
TIP
Scroll naar boven