Hedendaags staat de spaarrente bij veel banken bijna op 0%. Voor sommige mensen biedt beleggen een uitkomst om toch nog wat geld te verdienen met hun spaartegoed.
Heb jij besloten om te gaan beleggen, maar wil je daar niet al te veel tijd in steken en niet veel risico lopen? Dan kan de passieve beleggingsstrategie uitkomst bieden.
Stappenplan - Passief Beleggen in 4 stappen
- 1 - Kies een broker: Zoek een geschikte aanbieder van aandelen zodat je gemakkelijk kunt starten (wij raden eToro aan!)
- 2 - Geld storten: Kies een van de betalingsmethoden om geld aan je account toe te voegen zodat je direct kunt beginnen.
- 3 - Kies een aandeel: Kies een geschikt aandeel die volgens jou een grote groei gaat doormaken
- 4 - Koop je aandeel: Maak de transactie rond en jij bent direct eigenaar van het door jou gekozen aandelen
Klaar om te beginnen met passief beleggen? Klik op de groene knop en begin direct!
In dit artikel leggen we je precies uit wat passief beleggen precies is, wat het verschil is met actief beleggen en hoe jij vandaag nog kunt beginnen met passief beleggen.
Wil je echter niet teveel risico lopen en dag en nacht bezig zijn met je aandelen? Dan is passief beleggen iets voor jou.
Wat is Passief Beleggen?
Als beginner vraag je je misschien af: wat is de betekenis passief beleggen precies? Passief beleggen is een beleggingsstrategie die je kunt hanteren op de aandelenmarkt. Een vorm van passief beleggen is bijvoorbeeld het beleggen in indexen (ook wel indexbeleggen).
Bij indexbeleggen probeer je met je aandelenpakket een bepaalde index (zoals de AEX) of zelfs de hele markt te kopiëren, zodat de waarde van jouw aandelen de koers van deze markt of index volgt.
Doordat je de markt probeert te volgen houd je over het algemeen jouw aandelenpakket voor een langere periode aan. Hierdoor hoef je niet dagelijks bezig te zijn met je aandelen en loop je ook nog eens een verminderd risico.
Hoe kan ik zelf Passief Beleggen of indexbeleggen?
Aangezien je met passief beleggen de markt probeert te volgen, moet jouw aandelenpakket zo goed mogelijk de markt spiegelen. Dit kun je doen door middel van index beleggen of ETF’s.
Het is daarvoor wel belang om een goede broker te kiezen, die deze diensten aanbiedt. We gaan je hier uitleggen welke stappen je moet zetten om daarmee te beginnen, en waar je dat het beste kunt doen.
Stap 1: Kies een online broker
Als je hebt besloten op passief te beleggen, dan is het van belang om de juiste broker te kiezen. Je kan passief beleggen via Exchange Traded Funds (ETF’s).
Een ETF is een mandje aandelen die een bepaalde index kopieert en volgt, bijvoorbeeld de Amsterdamse AEX index. Wij bespreken hieronder twee goede brokers waar je met hartenlust passief kunt beleggen.
eToro
Als beginnend belegger is het verstandig om bij eToro een account aan te maken. Het aanmeldingsproces is zo voltooid, en je hebt gelijk toegang tot handige trading tools.
Dat wat eToro bij uitstek geschikt maakt voor beginnend beleggers, is hun Copytrading tool. Dit is een social trading network waar je de portfolio’s van de meest succesvolle traders kunt bekijken.
Daarnaast kun je ook nog hun strategie kopiëren en zelf gebruiken. Op deze manier leer je zelf de kneepjes van succesvol beleggen.
Bij eToro kun je naast ETF’s ook beleggen in CFD’s en aandelen. Wil je meer weten hoe je precies kunt beleggen in deze twee tools? Lees dan onze artikelen over aandelen en CFD’s.
Geen commissie over ETF’s en aandelen
Je betaalt bij eToro 0% commissie of je gekochte en verkochte ETF’s en aandelen. Hierdoor kan je extra veel rendement behalen over jouw beleggingen. Daarnaast kun je ook beleggen in grondstoffen, Forex en Crypto.
Nadat je een account hebt aangemaakt bij eToro krijg je gelijk toegang tot een gratis demoversie en een fictief budget. In de demoversie kun je vast gewend raken aan het eToro platform, en kun je in een simulatie oefenen met jouw eerste beleggingen.
Door het lage minimale stort bedrag van € 170,- ligt de drempel om te beginnen bij eToro erg laag. Bij andere brokers ligt het minimale stort bedrag soms velen malen hoger.
Gezien deze voordelen is het ook niet zo gek te bedenken dat eToro een wereldwijd populaire broker is. In totaal zijn wereldwijd dan ook meer dan 13 miljoen mensen aangesloten bij deze online broker. Ook wordt eToro gereguleerd door de Britse FCA.
Ben je al helemaal overtuigd, klik dan snel op de groene knop en begin direct bij eToro. Zo niet, lees dan misschien onze review over eToro en lees wat onze experts ervan vinden.
DEGIRO
DEGIRO is een broker ie te boeken staat als een van de beste en goedkoopste van Nederland. Meerdere keren is DEGIRO als beste uit de test gekomen.
In totaal is DEGIRO een noemenswaardige prijzenkast opgebouwd van 66 internationale prijzen voor de beste broker. Het is daarom ook zeker een goede plek om te beginnen met beleggen.
Het platform van DEGIRO is zeer overzichtelijk en makkelijk te gebruiken. Door middel van makkelijke zoekfunctie kan je precies zoeken welke aandelen, ETF’s of crypto’s je wilt kopen.
Doordat je bij DEGIRO ook in ETF’s kunt beleggen, leent deze broker zich uitstekend voor de belegger die passief wil gaan beleggen. Daarnaast staat DEGIRO bekend als een zeer goed gereguleerde en veilige broker. Als belegger kun je daarom met een veilig gevoel beleggen via dit platform.
Bij DEGIRO kun je gebruik maken van het platform via hun site, maar ook via een app. Wil je meer weten over de beste broker apps? Neem dan een kijken bij ons artikel over de top 5 beste beleggings apps.
Als je nog meer wilt weten over deze broker? Lees dan wat onze experts hebben geschreven in onze review van DEGIRO.
Stap 2: Maak een account aan
Nadat je een broker hebt gekozen, is het van belang om een account aan te maken bij die broker. Dit proces verloopt zo goed als hetzelfde bij DEGIRO en eToro. In dit geval zullen wij het proces bespreken bij eToro.
Bij eToro kun je een account aanmaken met je e-mail account. Het is ook mogelijk om met je Apple, Facebook of Google+ account te registreren bij eToro.
Je hebt vervolgens gelijk toegang tot de gratis demoversie van eToro.
Mocht je willen beginnen met echt geld, dan moet je nog je identiteit te bevestigen, een korte vragenlijst doorlopen en geld op je account zetten.
Stap 3: Geld op account zetten
Wanneer je met echt geld wilt gaan beleggen, dan moet je natuurlijk geld op je account van eToro hebben staan.
eToro biedt hiervoor verschillende mogelijkheden aan. Je kunt bijvoorbeeld via Paypal, bankoverschrijving, iDeal of creditcard geld overmaken.
In de afbeelding zie je waar je de optie kunt vinden waar je geld op je account kunt zetten.
Bij deze optie in het menu kun je geld storten
Stap 4: Kies een ETF bij eToro
ETF's zoeken in eToro
Via de zoekfunctie op de homepage van eToro kun je met via de zoekbalk zoeken op specifieke ETF’s.
Daarnaast kun je ook de filter van ETF’s gebruiken, zodat je alleen zoekt op ETF’s.
Zoals je in de afbeelding kan zien beschikt eToro over een zeer ruim aanbod van ETF’s, zodat er altijd wel iets tussenzit waarin jij kan beleggen.
Het is mogelijk om de individuele ETF’s aan te klikken. Je krijgt dan een uitgebreide informatie van de ETF te zien, waarop jij de beslissing kan maken of het de ETF is waarin jij wil investeren.
Je kunt bijvoorbeeld de koers van de ETF zien over verschillende tijdperioden of bekijken waaruit de ETF precies bestaat.
Door een simpele klik op de knop ‘kopen’ ben je al in bezit van een specifieke ETF. Je hoeft hierna niets meer te doen, maar houdt de koers van je ETF natuurlijk wel goed in de gaten.
Verschillende vormen van Passief Beleggen
Passief beleggen is een beleggingsstrategie waarbij je niet de markt probeert te verslaan, maar die markt juist zo goed mogelijk probeert te volgen. Op deze manier wil je ervoor zorgen dat de koers van jouw aandelen zo nauwkeurig mogelijk de koers van de markt volgt.
Met in het achterhoofd dat op de lange termijn de economie bijna altijd wel groeit, is het niet zo’n gekke gedachte om die markt te volgen. Er zijn verschillende tools waarbij je die strategie kan toepassen. We bespreken hier een aantal van die verschillende tools.
Indexfondsen
Je kunt een indexfonds vergelijken met een aandelen fonds. Door te investeren in een indexfonds koop je in een keer een heel pakket aan aandelen.
Maar hetgeen dat een indexfonds zo speciaal maakt, is dat het een bepaalde index zo goed mogelijk volgt. Zo bestaan er indexfondsen die de AEX-index van Amsterdam volgen of de Nikkei index in Japan.
Wanneer je een indexfonds hebt aangeschaft volgt de waarde van je fonds exact de waarde van de index.
De AEX in Amsterdam
Aangezien de koers van indices op de korte termijn geen grote uitschieters maken is het van belang dat je het fonds voor lange tijd aanhoudt. Het is naast een bepaalde index ook mogelijk om een indexfonds aan te schaffen die een bepaalde regio of economische sector volgt.
Dit alles maakt indexfondsen een passieve vorm van beleggen. Desondanks is het een strategie die bijna altijd een positief rendement behaalt op de lange termijn. Wil je nog meer weten over indexbeleggen? Kijk dan eens naar ons artikel over indexbeleggen!
ETF’s
ETF staat voor Exchange Traded Funds. Een ETF heeft net als een indexfonds het doel om een bepaalde index te volgen. Het is net als bij een indexfonds ook mogelijk om een bepaalde regio of sector te volgen.
Ze zijn in wezen dus hetzelfde als een indexfonds. Het verschil zit in de verhandelbaarheid. Een ETF is makkelijke te verhandelen op de beurs. Daarnaast is de prijs van een ETF opgebouwd zijn uit de waarde van de ETF, maar ook vraag en aanbod kan invloed hebben op de prijs.
Kijk voor nog meer informatie naar ons uitgebreide artikel over ETF’s. Ben je al helemaal overtuigd van passief beleggen in ETF’s? Begin dan vandaag nog bij eToro!
Fondsbeleggen
Passief beleggen kan ook voorkomen in de vorm van fondsbeleggen. Bij fondsbeleggen investeer je in enkele of meerdere beleggingsfondsen. Er zijn verschillende soorten fondsen waarin je kunt beleggen.
Achtereenvolgend zijn dat aandelenfondsen, obligatiefondsen, vastgoedfondsen en mixfondsen. Wij vertellen hier kort wat deze fondsen beteken.
Aandelenfonds
Een aandelenfonds is een pakket dat bestaat uit aandelen van meerdere bedrijven. Door jouw vermogen te investeren in meerdere bedrijven spreidt je het risico van je belegging.
Er zit dus een verminderd risico verbonden aan het beleggen in een aandelen fonds, maar daartegenover staat dat je op de korte termijn niet snel een grote klapper zult maken. Je kunt nog meer informatie lezen in ons artikel over aandelenfondsen.
Obligatiefondsen
Naast aandelen kun je ook investeren in obligaties. Als jij een obligatie koopt dan neem jij een schuld over van een bedrijf of een staat. Over de obligatie betaald een bedrijf of staat dan rente aan jou.
Een obligatiefonds is vergelijkbaar met een aandelenfonds, alleen is het pakket nu gevuld met verschillende obligaties. Door de spreiding van je investering loop je bij een obligatiefonds ook een verminderd risico over je investering.
Vastgoedfondsen
Zoals de naam van dit fonds als enigszins doet blijken investeer je bij een vastgoedfonds in vastgoed. Met andere woorden, je investeert je geld in gebouwen.
De werking van een vastgoedfonds is vergelijkbaar met de vorige twee besproken fondsen. In dit geval word je investering gespreid in gebouwen soms over de hele wereld, waardoor je een verminderd risico loopt.
Mixfondsen
Mixfondsen zijn fondsen die zie spreiden over verschillende handelsmarkten en hierna onder worden gebracht in een beleggingsfonds.
Dat zorgt voor een erg laag risico wanneer je in deze fondsen investereert, omdat naast dat je beleggings gespreid zijn over verschillende bedrijven, ze ook nog eens gespreid worden over verschillen markten. Een erg interessante optie dus voor beginnende beleggers!
De verschillen tussen passief en actief beleggen
Passieve vormen van beleggen zoals indexbeleggen worden de afgelopen jaren steeds populairder. Je loopt namelijk een verminderd risico en het levert op de lange termijn vaak een positief rendement op.
Toch kan je er ook voor kiezen om een actieve beleggingsstrategie toe te passen. In dit deel van het artikel leggen we je de voor- en nadelen van zowel passief als actief beleggen uit.
Passief beleggen
Bij passief beleggen probeer je zoveel mogelijk de markt te volgen. Om dat te kunnen doen moet je de markt zo nauwkeurig mogelijk kopiëren. Dit kun je het beste doen via indexfondsen of ETF’s.
Dit zorgt ten eerste voor een verminderd risico van je belegging. Je gaat figuurlijk niet op zoek naar een speld in de hooiberg die jouw de jackpot gaat bezorgen, maar je koopt de hele hooiberg.
Dit betekent dat je alle winnaars en verliezer bij elkaar koopt. Als een specifiek aandeel van een bedrijf daalt hoeft het dus niet veel impact te hebben op je investering.
Begin vandaag met passief beleggen en laat je vermogen groeien!
De kosten van passief beleggen zijn ook een stuk voordeliger. Je houdt de belegging namelijk voor lange tijd aan. Dit betekent dat er geen dure fondsbeheerder nodig die actief bezig is met jouw belegging.
Als jij zelf jouw aandelen beheert, dan bespaart passief beleggen je heel veel tijd. Je hoeft er namelijk niet dagelijks mee bezig te zijn, je laat als het ware de markt het werk doen.
Op de lange termijn is passief beleggen vaak rendabeler dan actief beleggen. Doordat jouw investeringen met de markt meegroeien, is de kans groot dat je op de lange termijn een positief rendement behaald.
Rendement kan snel toenemen
Dat rendement kan snel oplopen, omdat je gebruik kan maken van rente op rente. We leggen dit uit met de volgende rekensom waar we uitgaan van de volgende situatie:
Je hebt € 10.000 geïnvesteerd in een indexfonds met een jaarlijks rendement van 8%. Na één jaar heb je 10.000 x 1.08 = € 10.800,-
Het tweede jaar ziet de rekensom er als volgt uit: 10.800 x 1.08 = € 11.664
Je hebt dan het tweede jaar 864 – 800 = € 64 meer rendement behaalt. Wanneer je dit over een periode van 30 jaar doortrekt, dan heb je na 30 jaar € 100.627 bij elkaar gekregen. Dat is toch een aanzienlijk bedrag.
Nadelen
Sommige beleggers is passief beleggen een saai gebeuren. Je moet namelijk soms veel geduld hebben voordat je de vruchten kunt plukken van je investering.
Je zult daarom op de korte termijn nooit een grote klapper maken met passief beleggen.
Actief beleggen
Bij actief beleggen heb je een aandelen pakket met een grote verhandelbaarheid. Je speelt namelijk in op prijsveranderingen die op de markt plaatsvinden.
Door op het juiste moment te kopen en te verkopen probeer jij winst te maken. Kortom, je probeert de markt te verslaan.
Je kunt met actief beleggen een hoog rendement behalen op je aandelen. Dit gaat helaas wel gepaard met een verhoogd risico.
Ook kun je jouw portefeuille laten beheren door een expert, die voor jouw je aandelen actief belegt. Er zijn een aantal gevallen van fondsbeheerders die de markt kunnen verslaan, maar dit gaat nogmaals gepaard met een hoger risico. Het klinkt daarom ook niet gek dat passief beleggen steeds meer aan populariteit inwint.
Is Passief Beleggen beter dan actief beleggen?
Dat ligt eraan wat jij als belegger als doel voor ogen hebt. Beide strategieën hebben zo hun voor- en nadelen. Bij passief beleggen speel je meer in op zekerheid, de lange termijn en volg je de markt.
Actieve beleggers zijn op zoek naar die speld in de hooiberg, waaraan ze veel geld kunnen verdienen.
Voor beide strategieën valt iets te zeggen. Het is vooral belangrijk om eerst te bedenken wat hoe jij als belegger te werk wil gaan en wat je uiteindelijke doel is. Op basis daarvan kan je beslissen welke strategie het beste bij je past.
Handig tips voor Passief Beleggen
Het vooral belangrijk dat je geduld bewaard bij je passieve belegging. Op de korte termijn zal je niet een hoop geld verdienen, maar op de lange termijn des te meer.
Het kan namelijk soms ook wat slechter gaan met je belegging. Als je bijvoorbeeld een ETF hebt gekocht die de AEX volgt, is het mogelijk dat de koers daalt.
Dit kan gebeuren als het wat slechter gaat met de Nederlandse economie. Verkoop dan niet je ETF, want op de lange termijn is de kan groot dat de economie weer gaat draaien en daarmee zal de koers van de AEX ook weer stijgen. Kortom, heb geduld.
Veelgestelde vragen over Passief Beleggen
In veel gevallen is passief beleggen op de lange termijn rendabeler dan actief beleggen. Er zit wel nog verschil in hoe rendabel. Door de populariteit zijn er heel veel verschillende passieve fondsen, zoals indexfondsen en ETF’s, waarin je kunt investeren.
Ze zijn niet allemaal even rendabel, waardoor je eerst goed vooronderzoek moet doen voordat je in een passief fonds stapt. Wil je actiever beleggen en kans maken om een groter rendement te behalen, dan is zelf beleggen wellicht een betere optie. Let er wel op dat er vaak wel meer risico vastzit aan zelf beleggen.
Beide type beleggers kunnen terecht bij online brokers als eToro voor een onafhankelijk platform om mee te beleggen.
Over het algemeen liggen de kosten van passief beleggen een stuk lager dan bij actief beleggen. Je houdt namelijk je belegging voor langere tijd wast, waardoor je weinig tot geen transactiekosten hoeft te betalen.
Toch kunnen de kosten die je betaalt verschillen per broker. Kijk daarom altijd goed naar de wat brokers voor kosten in rekening brengen.
Bij eToro betaal je geen commissie over ETF’s of aandelen. Aangezien ETF’s een uitstekende optie zijn voor passief beleggen, kan eToro ook een goede optie zijn voor jou.
Met passief beleggen loop je een verminderd risico in vergelijking met andere strategieën, zoals actief beleggen. Toch blijft er altijd een risico bestaan.
Brokers zoals eToro waarschuwen je hier ook voor. Voordat je kan gaan beleggen moet je een vragenlijst invullen die test of je bekend bent met de risico’s van beleggen.
De grote online brokers zijn in principe heel goed gereguleerd en dus ook veilig. Je hoeft je dus geen zorgen te maken of je geld wel of niet veilig is.
Het is desondanks geen overbodige luxe om altijd goed vooronderzoek te doen van de broker waar jij je wil aansluiten. Zo kom je niet voor vervelende verrassingen te staan.
Je kunt een ETF zien als een passief beleggingsfonds, omdat je je met een ETF een aandelenmandje koopt waarmee je meestal een index probeert te volgen.
Het verschil met een beleggingsfonds is dat je ET’s de hele dag kunt verhandelen, waar een beleggingsfondsen één keer per dag verhandelbaar zijn.
Ben je geïnteresseerd in ETF’s? Neem dan een kijkje op eToro! Zij hebben een heel groot aanbod aan ETF’s en je betaalt geen commissie over je ETF aankopen.
Conclusie: Passief Beleggen
Met passief beleggen probeer je de markt te volgen in plaats van de markt te verslaan. Een indexfonds of een ETF zijn een goede optie voor passief beleggen.
De voordelen van passief beleggen zijn de lage kosten, het verminderd risico en het bespaart je veel tijd. Daar tegenover staat dat je met passief beleggen nooit een hele grote klapper zult maken op de korte termijn.
Door de voordelen biedt passief beleggen een goed alternatief voor sparen. Wees jezelf er wel van bewust dat bij passief beleggen, ondanks een verlaagd risico, nog steeds risico’s zijn verbonden. Doe daarom goed onderzoek voordat je investeert in aandelen.
Famke schrijft en onderzoekt voor verschillende websites die een draagvlak hebben in het adviseren van economische technieken en wetenschap.