Value Investing en Waardebeleggen

Value investing, je hebt er wellicht al eens van gehoord dankzij de beroemde value investor Warren Buffet, maar wat houdt het precies in? In dit artikel gaan we dieper in op het concept value beleggen en wanneer deze vorm van investeren waarde voor je heeft.
 

Direct beginnen met waardebeleggen

Klaar om te beginnen met aandelen kopen? Klik op de groene knop en begin direct!

Wat is Value Investing?

Value beleggen is het beleggen in ‘ondergewaardeerde’ value aandelen waarbij je meer krijgt voor het aandeel dan dat je investeert. Dit kan bijvoorbeeld door een negatieve publieke opinie over het bedrijf zijn of omdat beleggers dit soort bedrijven over het hoofd zien.

In veel gevallen krijg je, zelfs als het aandeel verder in waarde daalt, rendement uit je belegging. Waardebeleggen richt zich op huidige waarde van een aandeel en baseert investeringen niet op speculatie.

Value investing ontstond ongeveer in 90 jaar geleden rond het jaar 1930. Toendertijd kreeg je vooral het voordeel door ‘insider’ informatie te verkrijgen via via. Zo kon je kapitaliseren op zaken waar de meeste beleggers nog niets van wisten.

Destijds waren er namelijk nog geen verplichte jaarresultaten die bedrijven publiekelijk moesten maken. Nadat de beurs crashte in 1929, verplichte de Amerikaanse financieel toezichthouder SEC bedrijven om hun kwartaal- en jaarresultaten publiekelijk te maken.

Door deze regel begon value beleggen populairder te worden, je kon immers aan de financiële informatie zien of een bedrijf een goede ‘value’ was om in de waardebeleggen.

Grondleggers van deze methode van beleggen waren Benjamin Graham en David Dodd, docenten aan de Columbia Business School. Hier werd studenten geleerd hoe je aan de hand van analyses en gepubliceerde cijfers een slimme investering kon maken

Hoe begin ik met Value Beleggen?

Om de mogelijkheid te hebben om te waardebeleggen in aandelen, heb je uiteraard wel een handelsplatform nodig waar je op kunt value beleggen. Handelsplatformen worden aangeboden door online brokers, die als tussenpersoon tussen de beurs en een belegger functioneren.

Stap 1: Kies een online broker

Het is uiteraard belangrijk om een bij jou passende en betrouwbare online broker te vinden, waar je met een gerust hart kunt beleggen. Hieronder hebben we een selectie gemaakt van een interessante belegger.

eToro

eToro logotype

Voor beleggers die nieuw zijn met beleggen, is eToro de ideale broker om mee te beginnen. Het biedt een tal van handige tools en een gratis demofunctie, zodat je het platform op je gemak kunt verkennen en risicoloos kunt beleggen.

Onze favoriete feature van eToro is de CopyTrading functie. Met deze functie kun je de portfolio’s van succesvolle beleggers inzien die door eToro worden geselecteerd.

Je ziet hier ook het behaalde rendement en de risicowaarde, zodat je kunt zien hoe succesvol de belegger is en hoeveel risico hij neemt. Ook kun je het gehele portfolio kopiëren om zo in één keer een gebalanceerd portfolio te hebben.

Naast value investing in value aandelen kun je ook in andere handelsproducten investeren, zoals bijvoorbeeld ETF’s, CFD’s, grondstoffen en indexen. Zo kun je zelf een gediversifieerd portfolio opbouwen. Met beleggen in aandelen en ETF’s betaal je daarbovenop ook 0% commissie.

Met de lage minimale inleg van €170,- hoef je niet al teveel risico te lopen wanneer je nog niet helemaal comfortabel bent met het beleggen met echt geld. Dit kun je vervolgens langzaam opbouwen of het natuurlijk houden bij kleine investeringen.

Qua betrouwbaarheid zit je bij eToro ook goed: het platform wordt gereguleerd door de Britse FCA en de Cypriotische CySec. eToro is dus in meerdere landen gereguleerd.

Zelf eToro verkennen kan door de knop aan te klikken voor een gratis account!

Stap 2: Maak een account aan

Wanneer je beslissing is gevallen op een bepaalde broker, kun je meteen gratis een account aanmaken. Bij eToro gaat dit bijvoorbeeld gemakkelijk door de eToro homepage te bezoeken. Hier kun je rechtsboven selecteren om een account aan te maken.
 
Na je gegevens ingevuld te hebben, kun je je account activeren door de per e-mail verstuurde verificatie link aan te klikken om toegang te verkrijgen tot het platform.
waardebeleggen etoro accountcreatie
eToro accountcreatie venster

Stap 3: Stort geld en begin met beleggen

Je zult nu alleen nog de demofunctie kunnen gebruiken. Voor het gebruik van echt geld zul je nog een aantal verificatiestappen moeten doorlopen om de veiligheid van je account te waarborgen: het zogenaamde KYC (know your customer) proces.

Hiervoor hoef je enkel een kopie van een geldig identiteitsbewijs te uploaden en je bankrekening te koppelen. Daarnaast zul je nog wel een vragenlijst moeten invullen die je bewust maakt van de bijkomende risico’s van beleggen.

Vervolgens kun je geld op je account storten middels een tal van betaalopties, zoals onder andere iDeal, PayPal, creditcard of SoFort.

Waarom waardebeleggen?

Value investing heeft al jaren het achtertouw genomen op growth investing, die zich richt op snel opkomende bedrijven waarvan verwacht wordt dat deze sterk in waarde gaan stijgen in de toekomst. Value beleggen is een stuk minder spectaculair en met deze vorm van beleggen doe je vaak maar weinig investeringen per jaar.

Toch zweren sommige beleggers bij het waardebeleggen, zeker in deze tijd.

value investing waardebeleggen

Ook het immense succes van bekende value investor Warren Buffet liegt er niet om, beleggen in value aandelen kan nog steeds erg winstgevend zijn. Hieronder zullen we een aantal voordelen geven van value beleggen.

Value investing tijdens economisch herstel

Value investing accelereert in tijdens van economisch herstel, en laat dit er nu net aan gaan komen. Na de pandemie de wereldeconomie in 2020 enorm geraakt heeft, wordt er verwacht dat dankzij de ontwikkeling en distributie van het coronavaccin de wereld zich langzaam zal herstellen in 2021.

Dit betekent dat veel grote bedrijven op het moment een lagere waarde heeft dan deze normaal zou hebben zonder invloed van de pandemie. Het uitgangspunt is dus dat je investeert in bedrijven die meer waard zijn dan de huidige prijs van het aandeel.

Hier speel je als value investor op in door nu te beleggen en later te profiteren van het herstel van de koers van het aandeel.

Minder tijdrovend

Als je je met beleggen in value aandelen bezighoudt, dan ben je niet continu bezig met de gehele markt waarin je belegt, je richt je op de ondergewaardeerde bedrijven waar je ‘stock value’ inziet. Je zult je dus niet constant bezighouden met macro-economische ontwikkelingen en je meer richten op individuele aandelen.

Een value belegger kijkt dus ook niet naar of een aandeel de volgende maand wel of niet in stock value zal toenemen of niet en zal ook niet actief constant willen beleggen, aangezien ondergewaardeerde aandelen die veel waarde bezitten niet in al te grote hoeveelheden op de markt staan.

Relatief minder risico

Alhoewel je waarschijnlijk niet zoveel rendement zult behalen dan wanneer je een trend of bedrijfsgroei correct inschat in de toekomst, is het vaak een stuk veiliger als je belegt in een wat robuuster bedrijf dat op het moment van investeren ondergewaardeerd is.

Dat wil uiteraard niet zeggen dat value investing niet zonder risico’s is. Je zult een bepaalde stock value correct moeten inschatten en hierop moeten kapitaliseren. Als er dan blijkt dat dit bedrijf eigenlijk helemaal niet de stock value heeft die jij verwacht had te hebben op de lange termijn, zul je hierop geld verliezen.

Value Investing tips

Er zijn, net zoals bij andere beleggingsmethodes, natuurlijk een aantal belangrijke punten die je in je achterhoofd moet houden wanneer je wilt beginnen met value investing. We zullen een aantal aandachtspunten voor je op een rijtje zetten.

Doe voldoende research

Bij value investing probeer je voor lange tijd de vruchten te plukken van een op een bepaald moment ondergewaardeerd bedrijf. Je zult je dus echt moeten verdiepen in een bepaald bedrijf, door onder andere de kwartaal- en jaaropgaven te bekijken en de verscheidene financiële analyses van het bedrijf te maken of te lezen.

Denk hierbij aan bijvoorbeeld analyses over de sector, grote concurrente en van de resultatenrekening.
value investing research

Wordt niet beïnvloed door de beurs en de economie

Voor veel beleggers lijkt dit juist tegenstellend, maar met value investing zoek je bedrijven die ondergewaardeerd zijn, niet die potentie hebben om sterk te groeien zodat je hier de vruchten van kan plukken. Het bedrijf is op het moment van waardebeleggen meer waard dan de markt aangeeft dat het is.

Blijf met je analyse dus zo dicht mogelijk bij het bedrijf zelf. Ook al is er een crisis gaande of staat de beurs slecht, vaak zijn er toch bedrijven die zelfs in tijden van crises goed draaien, maar hun stock value wel beïnvloedt wordt door de wereldeconomie op de beursmarkt.

Bekijk naast de waarde ook de financiële verhoudingen

Als je een bedrijf hebt gevonden waarbij je denkt dat deze geschikt is voor een value belegging, kun je naast bedrijfsinformatie op dit moment ook baat hebben bij het kijken naar de koers/winst en koers/boekwaarde verhoudingen in het verleden.

Deze informatie kunnen je vertellen wat de verhouding ‘hoort’ te zijn voor dit bedrijf en of dit bedrijf daadwerkelijk op het moment ondergewaardeerd is ten opzichte van het verleden. Voordat je gaat waardebeleggen in een bedrijf is dividendrendement natuurlijk ook een belangrijk punt om naar te kijken.

Value Investing vs growth investing

Value investing en growth investing zijn twee fundamentele beleggings-vormen waar een belegger baat bij kan hebben. Belangrijk is hierbij te vermelden dat je niet het één of het ander hoeft te doen. Het is juist verstandig om een combinatie van growth en value beleggen te doen.

We zullen de verschillen hieronder verder uiteenzetten, zodat je kunt kijken wat voor jou het meest interessant is voor je beleggingsstrategie.

Hoger of lager geprijsd dan de daadwerkelijke waarde

Een groot verschil tussen growth en value beleggen, is de stock value van het bedrijf op de markt. Waarbij je bij growth beleggen in een aandeel belegt dat technisch gezien meer kost dan dat het bedrijf op dat moment waard is, leg je in op de sterke groei van het bedrijf waardoor deze in de toekomst nog meer waard zal worden.
 
Bij value investing beleg je juist op ‘koopjes’ of value aandelen op de markt. Deze zijn dus op het moment goedkoper omdat het bedrijf uit de spotlight is gevallen, of het geen spectaculaire winsten heeft geboekt voor langere tijd.
 
Hier kapitaliseer je op na grondig onderzoek, want een fundamenteel goed bedrijf herstelt vaak op de lange termijn haar daadwerkelijke waarde.

Volatiliteit of minder risico

Growth aandelen zijn uiteraard erg volatiel vergeleken met het waardebeleggen in een bedrijf dat zich in het verleden al bewezen heeft. Aangezien growth beleggen de laatste jaren enorm populair is geworden ten opzichte van value investing, proberen veel jonge bedrijven haar aandelen zoveel mogelijk aan te prijzen.

Hierdoor besluiten beleggers in te leggen op veelbelovende jonge bedrijven die zich nog niet bewezen hebben. Soms gaat dit goed en stijgt de stock value immens, maar soms gaat het bedrijf failliet of stagneert het al snel dankzij gebrekkig management of andere factoren.

De stock value van robuuste bedrijven waarvan de waarde op het moment ondergewaardeerd is, zal niet opeens kelderen of failliet gaan. Dit natuurlijk met de aanname dat je goed onderzoek hebt gedaan naar het bedrijf zelf, want ook grote bedrijven kunnen failliet gaan, maar dit zal niet uit de lucht komen vallen.

Grote omzet en stock value groei tijdens crises

Kenmerkend voor veel jonge growth aandelen, is vaak dat de stock value zelfs crisistijden sterk groeit. Het bedrijf krijgt zoveel momentum van de beurs perceptie dat het dankzij veel publiciteit aanzienlijk blijft groeien.

Bij value investing zal je dit niet veel merken: het bedrijf bestaat al voor langere tijd en zal niet vaak opeens een heropleving meemaken tijdens een crisis.

value investing stock img

Hierdoor kun je echter juist profiteren van value investing door te beleggen op een sterk bedrijf dat sterk in waarde is gedaald dankzij een externe crisis. Tijdens het economisch herstel zul je hier dan de vruchten van plukken.

Value Investing: Veelgestelde vragen

Dit ligt helemaal aan je handelsstrategie en wat jij het meest boeit om te onderzoeken. Wil je je helemaal verdiepen in een bepaald bedrijf om te kijken of deze geschikt is voor value investing?
 
Of wil je het overzicht houden en op basis van macro-economische trends beleggen in bedrijven met een sterk groeipotentieel? Dit zijn afwegingen die je moet maken. Beide vormen van beleggen heeft namelijk zijn voor- en nadelen.

Er zijn verschillende manieren waarop je de stock value kunt inschatten. Een van de grondleggers van value investing, Benjamin Graham, deed dit op basis van een balansanalyse. Dit houdt onder andere in dat je kijkt naar de P/E ratio, ofwel price/earnings ratio, dus prijs van het aandeel gedeeld door de nettowinst per aandeel.

Value investors als Warren Buffet, baseren hun value investing op kwaliteiten in het bedrijf en potentie om in waarde te stijgen op de lange termijn. Dit is echter een stuk moeilijk toe te kennen aan een waarde dan een bepaalde formule volgen zoals bij de methode van Benjamin Graham.

Het risico met het beleggen in value investing is relatief laag. Je zult zonder twijfel wel eens een misstap maken door de waarde verkeerd in te schatten, maar vaak zal dit niet in al te grote verliezen uit monden, omdat dit vaak robuuste bedrijven zijn die niet opeens zullen instorten.
Je zult hier altijd goed onderzoek naar moeten doen, omdat dit altijd kan veranderen. Enkele voorbeelden van value stocks de afgelopen tijd zijn Royal Dutch Shell, Unilever en Heineken.
 
Dit zijn bedrijven die sinds tijden aan de top van hun respectievelijke markten staan, maar om (niet de juiste) redenen niet meer in de spotlight staan. Voor Shell is dat bijvoorbeeld veel negatieve publiciteit.

Een hoog dividendrendement is zeker kenmerken voor een waarde-aandeel. Ook al is de waarde van een aandeel lager dan gewaardeerd op de beurs, is het vaak nog steeds zo dat het bedrijf een hoog dividend uitkeert.

Bijvoorbeeld omdat de winsten zo goed als hetzelfde zijn gebleven en het bedrijf financieel gezien sterk staat.

Value investing: Conclusie

In conclusie is value investing geschikt voor de belegger die meer gericht onderzoek wilt doen op individuele bedrijven en ‘koopjes’ wilt zoeken op de aandelenmarkt. Vaak zijn dit grote bedrijven met bijvoorbeeld een negatief publiek imago als Shell, of bedrijven die worden gezien als saai en die niet vaak in de spotlight komen.
 
Deze bedrijven bieden een hoog dividend aan en zijn nog steeds financieel erg sterk, ondanks de publieke perceptie van de waarde van het aandeel op de markt. Value investing brengt relatief een minder hoog risico met zich mee dan growth investing, maar ook bij value beleggen blijf je altijd risico lopen wanneer je belegt.
 
Alhoewel waardebeleggen het afgelopen decennium in populariteit sterk is gedaald, kun je met de goede analyses nog steeds wel degelijk winsten behalen, zeker wanneer er tijden van economisch herstel aankomen, waarbij robuuste bedrijven worden ondergewaardeerd en dus goede stock value bieden.
Vandaag nog beginnen met value investing?
Via eToro kun je gemakkelijk en snel beginnen met investeren in allerlei aandelen. Pas vandaag nog je value investing strategie to en maak een account aan bij eToro!
TIP
Scroll naar boven