Hypotheek Aanvragen – Zo doe je dat!

De meesten zullen er een keer aan moeten geloven: een hypotheek aanvragen. Daarvoor moet je goed bedenken hoe hoog de hypotheek moet zijn en hoe je de aflossing regelt. Slim is het om deze informatie vooraf online in te winnen, en daar helpen wij je vandaag mee op weg met onze checklist hypotheek aanvragen!

Top 3 Hypotheek Aanvragen

Je kunt natuurlijk naar een kantoor van een hypotheekadviseur om daar de mogelijkheden voor een hypotheek aanvragen te bespreken, maar wat tegenwoordig veel tijd kan besparen is online de beste hypotheken vergelijken en daarna meteen beginnen met de hypotheek aanvragen. 

Zo krijg je direct antwoorden op vragen als ‘welke hypotheek kan ik krijgen’, ‘hoe werkt een hypotheek krijgen als zzp’er’ en nog veel meer. In dit artikel hebben we zoveel mogelijk vragen beantwoord en helpen we je met bij de voordeligste aanbieder een hypotheek aanvragen.

Eenvoudig een Hypotheek Aanvragen in 5 stappen

Een hypotheek aanvragen kan een ingewikkeld proces zijn. Het gaat natuurlijk om veel geld wat je over een lange tijd terug moet betalen. 

Daarom moet alles goed kloppen en moet je in het proces de voorwaarden goed controleren. Dit proces bestaat uit zo’n vijf stappen die je zowel online uit kan voeren of bij een adviseur. 

Het begint bij het kiezen van welke hypotheek je wilt aanvragen. Je hebt hierin een keuze te maken, er zijn namelijk negen verschillende soorten hypotheken. Sinds de vorige economische crisis worden er eigenlijk nog maar twee daarvan gebruikt.

1. Kies je type hypotheek

Je hebt in deze eerste stap keuze uit een annuïteitenhypotheek of een lineaire hypotheek. Dit zijn de twee hypotheekvormen waar je tegenwoordig nog hypotheekrenteaftrek op kunt krijgen. Andere keuzes zijn nog steeds mogelijk, maar doorgaans veel minder voordelig voor de hypotheeknemer.

2. Bepaal of je een taxatie wil

In de tweede stap is het belangrijk om de woning die je wilt kopen te taxeren, zo weet je zeker hoe hoog de waarde van het huis precies is.

3. Offerte van de hypotheekadviseur

De derde stap bestaat uit het versturen van al je benodigde gegevens naar een hypotheekadviseur, deze maakt vervolgens een offerte aan voor je. 

4. Analyseer de offerte

De vierde stap is het controleren van deze offerte en bepalen of je akkoord gaat of dat je niet tevreden bent met de offerte en wijzigingen wil doorvoeren.

5. Naar de notaris

Als je akkoord gaat, kun je de offerte ondertekenen en voor de vijfde stap naar de notaris om de hypotheek rond te maken.

Wil jij ook eenvoudig online beginnen met een hypotheek aanvragen? Ga dan snel naar Hypotheek-rentetarieven.nl voor de meest voordelige hypotheek voor jou!

Hypotheek Aanvragen - de beste aanbieders

#1: Hypotheek Aanvragen bij Hypotheek-Rentetarieven.nl

Onze beoordeling:

5/5

Voordelen:

De beste plek om eenvoudig een hypotheken te vergelijken en daarna te beginnen met een hypotheek aanvragen. Je vindt op deze website de beste hypotheekverstrekkers. 

Na de vergelijking vind je alle voorwaarden en rentetarieven van de verschillende kredietverstrekkers. Begin zelf eenvoudig via de groene knop hieronder! 

#2: Hypotheek Aanvragen bij Financieel Fit

Onze beoordeling:

5/5

Voordelen:

De experts van Financieel Fit helpen je om jouw financiële situatie helemaal op orde te krijgen. Ook voor een hypotheek aanvragen ben je hier op het juiste adres. 

Je krijgt een persoonlijke coach die je kan helpen bij het vinden van de juiste hypotheek. Ook zal deze coach je uiteindelijk een offerte opsturen voor de hypotheek. 

#3: Hypotheek Aanvragen bij Hypotheekadviseur NL

Onze beoordeling:

5/5

Voordelen:

Bij Hypotheekadviseur NL zet je online eenvoudig je eerste stappen naar een hypotheek. Je kunt hier gemakkelijk via de rekentool bekijken hoeveel je maximale hypotheek is. 

Vervolgens krijg je een vergelijking van veel verschillende aanbieders. Uit deze vergelijking kun je de hypotheek kiezen met de beste voorwaarden en de laagste kosten. 

Wat voor Hypotheek kan ik krijgen? | Voorwaarden

Hierboven heb je al kunnen lezen dat er eigenlijk nog maar twee hypotheekvormen verstrekt worden door kredietverstrekkers. Dit gaat om de annuïteitenhypotheek en de lineaire hypotheek. Dit zijn de enige hypotheekvormen waarbij je nog gebruik kunt maken van hypotheekrenteaftrek. 

Ook zijn dit de hypotheekvormen die voor de meeste mensen het makkelijkst te begrijpen zijn. Zo betaal je bij de annuïteitenhypotheek  gedurende de hele looptijd hetzelfde bedrag. Op het begin is dit voornamelijk rente met een klein deel aflossing, later juist andersom.

Je betaalt logischerwijs gewoon de volledige rente over het bedrag dat op dat moment uit staat, dat wordt hoe meer je aflost steeds minder. De aflossing wordt dus steeds groter naarmate de rente die je betaalt minder wordt, maar het totale bedrag blijft steeds hetzelfde.

Bij de lineaire hypotheek is er geen vast maandbedrag. Hier betaal je ook gewoon de volledige rente en is de aflossing elke maand gelijk. Dit houdt in dat je de eerste maanden en jaren een veel hoger maandbedrag hebt dan op het eind van de hypotheek.  

Beide hypotheekvormen kennen een vaste einddatum en geven zekerheid dat je de hypotheek af gaat lossen. Ook staat bij beide hypotheken in principe vast hoeveel je gaat betalen gedurende de gehele looptijd. 

Mogelijk zit je nog met een spaarhypotheek, aflossingsvrije hypotheek of andere ouderwetse vorm. Bij een tweede hypotheek aanvragen kun je nu wel voor een annuïteiten of lineaire hypotheek kiezen. 

Kan ik een Hypotheek krijgen?

Een hypotheek gaat om erg veel geld en toch zijn er eigenlijk maar twee eisen voor een hypotheek aanvragen. De belangrijkste eis is dat er gekeken wordt naar je inkomen, op basis van dit inkomen en de verwachting voor de toekomst bij je werk wordt een maximale hypotheek berekend. 

Zo kijkt de hypotheekadviseur naar de voorwaarden in je contract, hoe lang dit contract nog duurt en welk salaris daar de komende jaren bij hoort. De tweede eis is dat de verhouding tussen de lening en je huis klopt. 

Dat houdt in dat de waarde van de hypotheek bijvoorbeeld niet hoger mag zijn dan de waarde van het huis. Je geeft namelijk je huis als onderpand aan de bank, zij moeten met dit onderpand natuurlijk wel jouw volledige schuld kunnen betalen, indien nodig.

Tot welke leeftijd kun je een Hypotheek krijgen?

Er zit in principe geen maximumleeftijd aan het aanvragen van een hypotheek. Wel is het voor oudere mensen niet vanzelfsprekend dat ze een hypotheek krijgen. De normale looptijd van een hypotheek is 30 jaar en als de kans groot is dat je binnen die tijd overlijdt, zal de bank voorzichtig zijn met het de hypotheek.

De bank moet namelijk kunnen waarborgen dat de hypotheek terugbetaald wordt. Bij een hypotheek met een looptijd van 30 jaar kun je dat bijvoorbeeld bij iemand van 90 niet meer waarborgen als bank en loopt de bank het risico het geleende geld niet terug te zien. 

Checklist Hypotheek Aanvragen

Een hypotheek aanvragen is niet zomaar gebeurt en er gelden zelfs boetes als je niet tijdig een hypotheek geregeld hebt. Daarom is het verstandig om dit proces zo goed mogelijk voor te bereiden zodat de snelheid er in blijft. 

In deze checklist hypotheek aanvragen kijken we naar de belangrijkste zaken die je zo snel mogelijk moet regelen. Daarnaast vind je een overzicht van enkele documenten die je waarschijnlijk nodig hebt bij je hypotheekaanvraag. 

Zodra je een aankoop wilt gaan doen moet je meteen een taxatierapport laten maken. Een taxateur kijkt naar het huis dat je wilt kopen en bepaald de waarde van dit huis. 

Het is handig om van tevoren aan de bank te vragen welke taxateurs zij erkennen. Als je zomaar zelf iemand inhuurt kan het zijn dat de bank het rapport niet accepteert. 

Na dit taxatierapport is het handig om met de hypotheekverstrekker te overleggen wat de volgende stap is. Over het algemeen heeft de kredietverstrekker nog je gegevens nodig, deze gegevens zijn vooral belangrijk om je inkomen mee aan te tonen. 

De volgende zaken worden meestal gevraagd door een hypotheekverstrekker:

  • Kopie van je paspoort
  • Loonstrook(jes)
  • Jaaropgave
  • De laatste bankafschriften van al je rekeningen
  • Werkgeversverklaring van minder dan 3 maanden oud
  • Een lijst met eventuele schulden
  • Koopakte
  • Voor ZZP’ers: een perspectiefverklaring

Hoe lang duurt het om Hypotheek rond te krijgen?

Je hebt je droomhuis gevonden, het bod is geaccepteerd en nu wil je de hypotheek aanvragen. Hoe lang duurt het voordat je de hele hypotheek, vanaf je eerste contact met een hypotheekadviseur tot het afsluiten van de hypotheek, geregeld hebt? 

Gemiddeld duurt het gehele proces tussen de 4 en 8 weken, het kan zelfs nog veel sneller of aanzienlijk langzamer. Dit hangt voornamelijk van de omstandigheden af, als je inkomen hoog is en het huis niet al te duur zal de aanvraag weinig problemen opleveren. 

Bij hypotheek-rentetarieven.nl heb je altijd binnen 24 uur duidelijkheid!

Als je juist precies op de grens zit en je maximale hypotheek mogelijk aan wilt vragen zal het langer duren voordat de hypotheekverstrekker eruit is. Dit kun je over het algemeen zelf al redelijk inschatten door eerst je maximale hypotheek te berekenen. 

De beste tip om het snel te laten verlopen is door goed naar de checklist hypotheek aanvragen hierboven te kijken. Door deze zaken allemaal alvast voor te bereiden zodat je ze meteen bij de hand hebt als de hypotheekverstrekker er om vraagt, versnel je het proces. 

Kun je een Hypotheek krijgen zonder vast contract?

Ja! Het is mogelijk om een hypotheek te krijgen als je geen vast contract hebt. Een hypotheek aanvraag wordt er niet makkelijker van, maar ook met een tijdelijk contract kun je een heel eind komen en uiteindelijk een geschikte hypotheek vinden. 

Cruciaal is natuurlijk wel dat je een inkomen aan kunt tonen en iets hebt waardoor je de hypotheekverstrekker kan laten zien dat je in de toekomst wel een vast contract kan krijgen.

Dit gebeurt vaak via een intentieverklaring van een werkgever, hierin verklaart een werkgever dat je in de toekomst in aanmerking komt voor een vast contract.

Zonder intentieverklaring is het nog steeds mogelijk om een hypotheek aan te vragen. 

Dit doe je door de ‘inkomensbepaling loondienst’ van het UWV, in dit systeem kun je digitaal document downloaden met daarin jouw verleden qua loon en werkgevers. 

Hier kan vervolgens mee gerekend worden om een maximaal inkomen vast te stellen dat gebruikt kan worden voor de berekening van de hypotheek. Dit is vaak gemakkelijker dan een werkgevers- en intentieverklaring waardoor steeds meer hypotheekverstrekkers deze methode gebruiken.

Kun je een hypotheek krijgen als ZZp’er?

Als ZZP’er heb je geen werkgever die je een intentieverklaring kan geven en ook een inkomensbepaling loondienst gaat voor jou niet werken. Gelukkig zijn er ook voor ZZP’ers genoeg mogelijkheden om toch in aanmerking te komen voor een hypotheek. 

Belangrijk voor ZZP’ers is het in kaart brengen van je gehele financiële situatie. De hypotheekverstrekker zal dit namelijk volledig doorlichten, zo kijkt het naar je gemiddelde inkomen over de afgelopen drie kalenderjaren om je maximale hypotheek te berekenen. 

Voor ZZP’ers is het verder handig om te kijken welke zaken je zelf zo goed mogelijk kunt regelen. Denk hier vooral aan verzekeringen, eventueel startkapitaal en verdere mogelijke bescherming voor de toekomst zodat je de hypotheek kan blijven betalen. 

Kan een stichting een hypotheek krijgen?

Een stichting kan wel onroerend goed bezitten, maar deze niet financieren via een hypotheek. Wel kun je bijvoorbeeld met meerdere personen geld in een stichting storten en met dat geld als stichting een huis of ander gebouw kopen. 

Hoeveel Hypotheek kan ik krijgen?

Zodra je een huis wilt gaan kopen is het handig om eerst uit te rekenen wat de maximale hypotheek is die je aan kan vragen. Zo heb je een idee in welke prijscategorie je kunt gaan zoeken naar een huis. 

Je kunt een maximale hypotheek berekenen via een website van een hypotheekverstrekker of vergelijker. Hier wordt vaak naar je inkomen, leeftijd en werk gevraagd en op basis van deze gegevens wordt een vrijblijvende berekening gemaakt. 

Hoeveel hypotheek kan ik krijgen met mijn salaris?

Om je een voorbeeld te geven kijken we naar de maximale hypotheek die iemand kan krijgen met een modaal inkomen. Het modale inkomen in Nederland is zo’n €36.000. 

In het voorbeeld hiernaast zie je dat een 30-jarige alleenstaande met modaal inkomen in aanmerking komt voor een hypotheek van €165.000,- en de koopsom van het huis iets lager dan dit bedrag is. De gemiddelde huizenprijs is in 2021 in Nederland doorgestegen naar meer dan €400.000,-. 

Zo kun je door deze berekening alvast inschatten dat je met dit inkomen en je persoonlijke situatie eigenlijk de zoektocht naar een huis beter kan staken. Dit scheelt je tijd en moeite en een teleurstelling als je wel een huis vindt wat je niet kan betalen. 

Tip: Bekijk bij de hypotheekvergelijkers ook hoeveel hypotheek je kunt krijgen met je salaris tegen welk rentetarief, bijvoorbeeld bij hypotheek-rentetarieven.nl!

Kun je een Hypotheek Aanvragen met schuld?

Een hypotheek aanvragen met schuld is mogelijk! Het maakt het er echter niet makkelijker op, en het kan ook de maximale hypotheek beïnvloeden. 

Elke schuld van €250,- of meer in Nederland wordt geregistreerd bij in het BKR. Een hypotheekverstrekker controleert altijd dit register voordat het een hypotheek zal verstrekken.

Meld je schulden altijd zo snel mogelijk aan de hypotheekadviseur zodat deze rekening houdt met deze schulden in het berekenen van je maximale hypotheek. Zo weet je meteen vanaf het begin hoe duur het huis kan zijn waar je een hypotheek voor aanvraagt. 

Je kunt ook zelf controleren of er bij jou een BKR-registratie staat of dat er bijvoorbeeld oude betalingsachterstanden staan. Dit is te vinden op de website van het BKR. 

Meer weten over de invloed van een registratie bij het BKR op het aanvragen van een hypotheek? Kijk dan ook eens in ons artikel met daarin alle opties voor het aanvragen van een hypotheek met BKR registratie.

Hypotheek Aanvragen met studieschuld

Een studieschuld kan flink oplopen en kan ondanks de lage rentepercentages toch zorgen voor flink wat extra maandlasten. Hierdoor heeft het ook effect op een eventuele hypotheekaanvraag, de hypotheekverstrekker neemt deze studieschuld namelijk mee in de berekening. 

Het is dus wel gewoon mogelijk om een hypotheek aan te vragen, maar die zal minder hoog zijn dan wanneer je geen studieschuld zou hebben. Een studieschuld is een schuld die niet in het BKR-register staat, je moet deze dus zelf bij de hypotheekverstrekker aangeven.

Als je de studieschuld verzwijgt bij het aanvragen van een hypotheek zul je het recht op de Nationale Hypotheek Garantie kwijtraken. Dit is een garantiefonds voor mensen die buiten hun schuld de hypotheek niet meer kunnen betalen. 

Verder is het ook voor je eigen financiële situatie niet aan te raden om het te verzwijgen. Door je financiële situatie goed in kaart te brengen weet je precies welke maandlasten je nog erbij kunt dragen en wat je hiervoor moet doen. 

Hypotheek Aanvragen met WW-uitkering

Een hypotheek aanvragen met WW-uitkering is helaas niet mogelijk. Een WW-uitkering is namelijk een uitkering die maximaal 2 jaar duurt en daarmee heb je een onvoldoende stabiel inkomen. 

Het kan wel als je naast de WW-uitkering nog een ander inkomen hebt. Let wel op dat de WW-uitkering niet als inkomen meegenomen wordt en je hypotheek dus volledig afhankelijk is van dit andere inkomen. 

Werkloos en Hypotheek Aanvragen

Je hebt voor een hypotheek een aantoonbaar inkomen nodig en over het algemeen worden uitkeringen hier niet bij mee gerekend. Daarom is het in principe onmogelijk om vanuit een werkloze situatie een hypotheek af te sluiten. 

Hypotheek Aanvragen: Veelgestelde vragen

Een hypotheekaanvragen kun je rechtstreeks bij een bank of andere hypotheekverstrekker doen of je begint online. Er zijn een aantal vergelijkingssites die je helpen met de goedkoopste hypotheek te vinden en vervolgens alles voor je kunnen regelen. 

De maximale hoogte van je hypotheek hangt af van het inkomen dat je hebt, je gehele financiële situatie, eventuele schulden en baanzekerheid voor de toekomst. Op basis van deze gegevens zal een hypotheekadviseur met een maximale hypotheek komen zodat je weet in welke prijscategorie je een huis kan zoeken. 

Ja, je schulden hebben echter wel effect op de hoogte van je hypotheek en de maandlasten die je bij deze hypotheek kan dragen. 

Een tweede hypotheek aanvragen doe je in principe over dezelfde woning. Dit kan doordat er bij de woning overwaarde is gecreëerd waar je de hypotheek op af kan sluiten. Je kunt bij dezelfde hypotheekverstrekker of adviseur terecht om een tweede hypotheekaanvraag rond te krijgen. 

Ja, voor ZZP’ers zijn er speciale modellen die kunnen berekenen wat je maximale hypotheek is met het gemiddelde inkomen van de afgelopen jaren. Zorg dat je als ZZP’er erg duidelijk inzicht in je persoonlijke financiële situatie verschaft. 

Een hypotheekaanvraag duurt gemiddeld tussen de 4 en 8 weken. Als je alles al geregeld hebt en er verder geen problemen of onduidelijkheden zijn kan een aanvraag ook al in een week geregeld zijn. 

Ja, een hypotheek avragen zonder vast contract kan zelfs op meerdere manieren. Zo kun je een intentieverklaring meenemen van de werkgever die aangeeft dat je in aanmerking komt voor een vast contract, of gebruik maken van de ‘inkomensbepaling loondienst’ tool van het UWV die voor jou een toetsinkomen berekend. 

Belangrijk is dat je alle documenten aangaande je eigen financiële situatie verzameld hebt. Dit gaat om loonstrookjes, jaaropgaves, bankafschriften, lijst met al je schulden en meer. 

In Nederland zijn er op het moment nog maar twee soorten hypotheken die uitgegeven worden, dit zijn ook de enige hypotheekvormen waarbij de hypotheekrenteaftrek nog geldt. Dit zijn de annuïteitenhypotheek en de lineaire hypotheek. 

Hypotheek Aanvragen: Conclusie

Een eerste hypotheek aanvragen is voor veel mensen één van de belangrijkste momenten van hun leven. Het is voor de meeste mensen niet vaak dat je in één keer meer dan een ton uitgeeft, je wilt dus een goede keuze maken en de meest voordelige hypotheek aanvragen. 

Bij een hypotheek aanvragen is het vooral belangrijk dat de hypotheekverstrekker een zo compleet mogelijk beeld heeft van jouw financiële situatie. Op basis van alle gegevens over inkomen, schulden en transacties zal deze verstrekker berekenen wat de maximale hoogte van de hypotheek is. 

Op deze manier weet je van tevoeren al wat je maandlasten zullen gaan worden en kun je zelf bepalen of je hiermee akkoord gaat of niet. Een hypotheek aanvragen doe je tegenwoordig eenvoudig online, hier kun je nadat je de hypotheken vergelijkt ook gemakkelijk overgaan tot een hypotheek aanvragen. 

Ook klaar voor een hypotheek aanvragen?
Kijk dan bij Hypotheek-rentetarieven.nl en vind de meest voordelige hypotheek voor jou!
TIP
Scroll naar boven