Actuele Hypotheekrente Vergelijken! (2024)

Voordat je een huis kan kopen moet je veel regelen, en extreem belangrijk is natuurlijk de financiering van je huis! Een goede manier om dit te doen is door al vooraf te beginnen met hypotheekrente vergelijken, en zo de goedkoopste en best passende hypotheek af te sluiten voor de koop van je nieuw huis!

Top 3 Hypotheekrentes

De woningmarkt staat onder druk en daardoor worden huizen voor steeds meer geld verkocht. Dat houdt in dat je ook een hoge hypotheek moet afnemen, en dan is het natuurlijk wel zo fijn als je de laagste hypotheekrente kan vinden en zo toch nog kunt besparen op de kosten.

In dit artikel lees je alles over de actuele hypotheekrente, de hypotheekrente verwachting voor de nabije toekomst en hoe jij een hypotheekrente 30 jaar vast kan zetten tegen een voordelige rente.

Wat is Hypotheekrente?

Hypotheekrente is de jaarlijkse rente die je betaalt over je hypotheek. Het is een percentage dat je voor een bepaalde periode vast zet.

Als je een hypotheek afsluit heb je een aantal belangrijke keuzes die de hypotheekrente beïnvloeden. De belangrijkste pijler is hoe lang je graag een vaste rente wilt hebben bij je hypotheek.  

Ook de actuele hypotheekrente vergelijken? Ga dan snel naar Financieel Fit!

Hypotheek Rente Vergelijken

Variabel5 jaar10 jaar20 jaar30 jaar
Hypotheek-rentetarieven.nl1,19%0,75%0,84%1,12%1,44%
Financieel Fit1,25%0,75%0,85%1,17%1,38%
Hypotheekadviseur NL1,25%0,45%0,65%1,17%1,38%

#1: Actuele Hypotheekrente Vergelijken bij Financieel Fit

Onze beoordeling:

4.5/5

Voordelen:

Ook bij Financieel Fit kun je veel hypotheekverstrekkers met elkaar vergelijken en zo op zoek naar de laagste hypotheekrente. Het verschil is dat Financieel Fit je verder kan helpen met adviseurs. 

Je kunt telefonisch contact opnemen om je gehele financiële situatie door te nemen. De adviseur kijkt dan samen met je naar de best mogelijke hypotheek voor je situatie. 

#2: Actuele Hypotheekrente Vergelijken bij Hypotheek-rentetarieven.nl

Onze beoordeling:

5/5

Voordelen:

Als je een hypotheek zoekt ga je altijd de hypotheekrente vergelijken. Dit kun je zelf doen of gebruik maken van een gemakkelijke vergelijkingssite. 

Bij Hypotheek-rentetarieven.nl vind je de laagste hypotheek rente bij alle hypotheekverstrekkers in Nederland. Zo zie je meteen wat de voordeligste opties zijn en kun je door met het aanvragen van de hypotheek. 

#3: Actuele Hypotheekrente Vergelijken bij Hypotheekadviseur NL

Onze beoordeling:

4.5/5

Voordelen:

Tot slot is er ook nog de Hypotheekadviseur. Dit bedrijf heeft kantoren verspreid door heel Nederland en is dus de keuze voor iedereen die graag persoonlijk contact met een adviseur wilt. 

Ook dit bedrijf kijkt naar allerlei hypotheekverstrekkers in Nederland om zo de goedkoopste hypotheek te vinden. Je kunt alvast online beginnen met het berekenen van je hypotheek of meteen een afspraak maken. 

Actuele Hypotheekrente (2022)

De hypotheekrente staat op een historisch laag niveau waardoor je inmiddels al een hypotheek af kan sluiten met een hypotheekrente van minder dan 1%, terwijl dit een jaar of 30 geleden nog 10% was. Ook de afgelopen jaren daalt het percentage.

Hypotheekrente verwachting

Voor de komende jaren lijkt de hypotheekrente laag te blijven door een besluit van de Europese Centrale Bank. Zij proberen nog altijd de economie te stimuleren door de rentes laag te houden. 

Het idee van lage rentes is dat spaargeld weinig meer oplevert en je dus beter aankopen kunt doen. Door een lage hypotheekrente is het dus ook makkelijker om een huis te kopen. 

Zelf je Hypotheekrente bepalen

Hoe langer je de hypotheekrente vast zet, hoe hoger de hypotheekrente is. Dit komt omdat er tussendoor op de markt veel kan gebeuren waardoor een hypotheek eigenlijk duurder zou moeten zijn, hier dekken hypotheekverstrekkers zich tegen af door de rente iets hoger te maken. 

Je kunt de hypotheekrente 30 jaar vast zetten, en dit is doorgaans direct de maximale lengte. Daarnaast kun je ook kiezen voor een variabele hypotheekrente of een kortere periode, en na je rentevaste periode ga je over op de rente die op dat moment op de markt gangbaar is, dit kan zowel voordelig als nadelig voor je uitpakken. 

Ook hoe hoog de hypotheek is ten opzichte van de marktwaarde van de woning is belangrijk voor het rentepercentage. Hoe meer hypotheek je aanvraagt, hoe hoger het rentepercentage zal zijn.

Tot slot is er ook nog de Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Voor een hypotheek met NHG moet je voldoen aan enkele voorwaarden, maar als je hieraan voldoet zul je ook een lagere hypotheekrente kunnen afsluiten.

Hoe lang moet ik mijn Hypotheekrente vastzetten?

Bij het kiezen voor de rente vaste periode zijn er een hoop zaken die je mee moet nemen in je beslissing. Je kunt dit zelf uitwerken of er voor kiezen om samen met een hypotheekadviseur alles op een rij te zetten en advies in te winnen over de beste rentevaste periode voor je situatie. 

Hoeveel zekerheid wil je?

Wil je nu alvast weten waar je de gehele hypotheek aan toe bent? Zet dan je hypotheekrente 30 jaar vast. Vind je het niet erg om weinig zekerheid te hebben? Dan kun je kiezen voor een korte rentevaste periode van minder dan 5 jaar. 

Hoe belangrijk zijn de maandlasten?

Dit gaat vooral om de maandlasten voor de eerste jaren van je hypotheek, als je dan graag zo laag mogelijke maandlasten wilt, kun je het best kiezen voor een korte rentevaste periode. Een lange rentevaste periode kan geschikt zijn als hogere maandlasten je voorlopig niet uitmaken.

Je hoopt dan natuurlijk wel dat de maandlasten op den duur lager zouden zijn dan wanneer je gekozen had voor een korte rentevaste periode. Zeker voor starters kan het handig zijn om juist nu lage maandlasten te hebben terwijl wanneer je op leeftijd een huis koopt je financiële situatie waarschijnlijk stabieler is. 

Hoeveel risico wil je nemen?

De keuze voor een rentevaste periode blijft een gokje. We hebben gezien dat bij een grote economische crisis, zoals die in 2008, de rentes flink beïnvloed worden. 

Met de lage hypotheekrentes die nu gelden kun je gemakkelijk voor een laag risico kiezen met een lange rentevaste periode. De kans dat de komende 30 jaar de hypotheekrente significant verder daalt, lijkt erg klein. 

Wat zijn je toekomstplannen?

Als je van plan bent om nooit meer te gaan verhuizen kun je met een gerust hart kiezen voor een lange rentevaste periode. Mocht je verwachten wel op een bepaalde termijn te gaan verhuizen kun je beter een korte rentevaste periode kiezen. 

Als je gaat verhuizen terwijl je rente nog vast staat bij je vorige hypotheek kan dit tot boetes zorgen. Na een rentevaste periode kun je altijd boetevrij de hypotheek oversluiten naar een andere hypotheekverstrekker met een lagere rente.

Hypotheekrente vergelijken

Er zijn een aantal zaken waar je rekening mee moet houden bij een hypotheekrente vergelijken. De hypotheekrente die je gaat betalen, hangt namelijk af van allerlei verschillende cijfers en regels, hieronder vind je de belangrijkste van deze zaken. 

Marktrente

De marktrente wordt bepaald door de Europese Centrale Bank (ECB). Momenteel houden ze alle rentes laag, dit houdt in dat je zowel weinig rente betaald over je hypotheek en ook dat je over je spaargeld weinig tot geen rendement krijgt. 

Rente vaste periode

Je hebt bij het afsluiten van een hypotheek de keuze uit een volledig variabele rente en de hypotheekrente 30 jaar vast zetten, ook alles hiertussen is mogelijk. 

Hoe langer je de rente vast zet, hoe hoger de hypotheekrente zal zijn. Denk hier dus goed over na!

Risicoklasse

De risicoklasse gaat om hoe hoog de hypotheeksom is ten opzichte van de waarde van de woning. Hoe minder groot de hypotheek is ten opzichte van de waarde, hoe lager de hypotheekrente zal zijn.

Dit gaat om het risico dat een hypotheekverstrekker neemt. Die hypotheekverstrekker krijgt jouw huis als onderpand voor het geval dat je de hypotheek niet kan betalen, door een lagere hypotheek te nemen dan de waarde van het huis nemen zij weinig risico met het verstrekken van de hypotheek en is het dus goedkoper.

Verschil per hypotheekverstrekker

Voor een hypotheek koopt een bank of hypotheekverstrekker geld in op de kapitaalmarkt. Zoals je eerder hebt kunnen lezen bepaalt de Europese Centrale Bank hoe hoog de rentes hier zijn, elke bank of hypotheekverstrekker werkt met dezelfde marktrentes, maar toch zijn er verschillen in hypotheekrentes. 

Uiteindelijk mag een bank altijd zelf bepalen hoe hoog de hypotheekrente is. Zij baseren dit op het risico dat ze nemen en de kosten die ze maken, toch zijn de verschillen tussen banken minimaal doordat je gemakkelijk hypotheekrentes vergelijken kan en de concurrentie stevig is. 

Looptijd van de hypotheek

Een hypotheek gaat om een groot bedrag en dat los je niet zomaar af. Over het algemeen is de looptijd van de hypotheek 30 jaar, in die tijd moet je, bij de meest gebruikelijke hypotheekvormen, de gehele hypotheek aflossen. 

Hypotheekrente 30 jaar vast

De looptijd van een hypotheek is meestal 30 jaar en je kunt er voor kiezen om de hypotheekrente 30 jaar vast te zetten. Dit doe je als je over die gehele periode graag zekerheid wilt hebben zodat je vooraf precies weet wat de maandelijkse kosten gaan worden. 

Ook kun je hiervoor kiezen als je denkt dat de komende tijd de rentes zullen gaan stijgen. Waar je wel op moet letten is dat je een boete kan krijgen als je verhuist voordat de rentevaste periode afgelopen is, als je ontevreden bent met je actuele hypotheekrente kun je je hypotheek oversluiten

Tip: Twijfel jij over wat de beste looptijd voor je hypotheek is? Neem dan contact op met de adviseurs van Financieel Fit en bekijk samen welke hypotheek het geschiktst is voor je. 

Hypotheekrente Vergelijken: Veelgestelde vragen

De hoogte van de te ontvangen hypotheekrenteaftrek op dit moment is minder dan 1%. Dit komt doordat de Europese Centrale Bank op het moment de marktrentes zo laag mogelijk houdt om de economie te investeren. 

De hypotheekrente lijkt de komende tijd laag te blijven. Door de coronacrisis zijn er economisch problemen ontstaan en de Europese Centrale Bank probeert dit op te lossen door de economie zoveel mogelijk te stimuleren met lage rentes. 

Hypotheekrente vergelijken doe je gemakkelijk bij één van de bemiddelaars uit dit artikel. Zij gaan samen met jou op zoek naar de laagste hypotheekrente die past bij jouw financiële situatie en wensen voor je woning en hypotheek.

De hypotheekrente kun je maximaal 30 jaar vastzetten. Als je dit doet, betaal je een hogere rente dan bij een variabele rente of een minder lange rentevaste periode. 

De laagste hypotheekrente vind je bij één van de aanbieders die in dit artikel genoemd zijn. Bij deze aanbieders vergelijk je gemakkelijk allerlei banken en hypotheekverstrekkers en weet je binnen een paar minuten wat de laagste hypotheekrente is. 

Conclusie: Laagste Hypotheekrente Nederland

De hypotheekrente is op het moment erg laag, zo betaal je minder dan 1% rente over een hypotheek bij een variabele rente of korte rente vaste periode. Een jaar of 30 geleden was deze rente nog 10%. Dat klinkt natuurlijk als lang geleden, maar dat is precies de looptijd van één hypotheek.

Daarom kun je je hopelijk voorstellen dat de keuze voor je hypotheek enorme gevolgen heeft voor de komende 30 jaar. Als je niet zeker bent over wat de verstandigste keuze is voor je kun je contact opnemen met een adviseur. 

Je eerste stappen richting een hypotheek kun je tegenwoordig al thuis achter de computer doen. Kijk eens naar het volledige overzicht van de actuele hypotheekrentes bij Financieel Fit, en bekijk welke mogelijkheden er voor je uit komen. 

Begin ook met Hypotheekrente Vergelijken!
Ga nu naar Financieel en zoek de laagste hypotheekrente voor jouw nieuwe hypotheek of laat je adviseren over de beste hypotheek!
TIP
Scroll naar boven