After Hours Trading | Alles over handelen buiten de beurs openingstijden

Tegenwoordig is beleggen steeds eenvoudiger dan ooit door de komst van online brokers die het voor iedereen mogelijk maken om te beleggen. Naast dat iedereen toegang heeft tot allerlei beurzen is deze toegang ook op elk moment van de dag mogelijk vanwege after hours trading.

Dat terwijl beurzen nog altijd openingstijden gebruiken, buiten kantooruren zijn de beurzen niet open maar kun je alsnog handelen. In dit artikel lees je alles over after hours trading en hoe het beleggen buiten openingstijden mogelijk is en werkt.

After hours trading via een online broker - Stappenplan

Klaar om te beleggen bij een broker die ook after hours trading aanbiedt? Maak vandaag nog gratis een account aan bij Capital.com!

After hours trading kan tegenwoordig bij een hoop brokers, maar je wilt natuurlijk een betrouwbare broker met lage kosten om je rendement ook tijdens after hours trading te maximaliseren.

Wat is After Hours Trading?

Eenvoudig gezegd is ‘after hours trading’ het handelen in aandelen buiten de openingstijden van een beurs. Elke beurs kent haar eigen openingstijd, zo zijn de Amerikaanse beurzen zoals de NASDAQ openingstijden tussen 9:30 en 16:00 Amerikaanse tijd open.

Omdat de verschillende beurzen ook verschillende openingstijden kennen kun je eigenlijk de hele dag door handelen. Met after hours trading kun je dus ook voor of na de openingstijden handelen in aandelen op beurzen die op dat moment gesloten zijn. 

Deze manier van handelen worden vaak ook voorbeurs en nabeurs genoemd. Tijdens deze momenten kunnen beleggers aandelen kopen en verkopen en bewegen de prijzen van de aandelen ook mee met wat er gebeurd tijdens de after hours trading. 

De koers verandert echter niet mee buiten de openingstijden, deze wordt pas weer aangepast als de beurs opengaat. Vaak zie je als er veel gehandeld wordt buiten de openingstijden een enorm verschil in de koers zodra de beurs weer open gaat. 

Hoe kan ik zelf beleggen?

Als je zelf aan de slag wilt met after hours trading of zelfs tijdens openingstijden zelf wilt gaan beleggen zijn er een aantal stappen die je moet ondernemen. Deze stappen nemen we in onderstaand stappenplan door om je te helpen vanaf de keuze van een online broker tot het doen van je eerste investering. 

Zeker voor beginnende beleggers zijn er allerlei zaken waar je op moet letten. Alleen al bij de keuze waar je aan de slag wilt met beleggen is een keuze met verstrekkende gevolgen. 

Stap 1: Kies een online broker

Bij een keuze voor een broker moet je op een aantal zaken letten zodat je in één keer de broker kiest die het meest geschikt is voor jou. Zo kun je al jouw gewenste beleggingen doen bij één broker en hoef je niet op verschillende platforms accounts aan te maken.

Daarnaast is het belangrijk om te kijken naar de gebruiksvriendelijkheid van een platform, de kostenberekening van een broker en het aanbod dat een broker biest. Deze zaken verschillen erg per broker.

DEGIRO

Ook bij DEGIRO krijg je een gebruiksvriendelijk platform tot je beschikking waar je als beginner goed kan beginnen. Het is een Nederlandse broker en het hele platform en de klantenservice is dan ook in de Nederlandse taal beschikbaar. 

Het aanbod van DEGIRO is vooral gericht op aandelen en ETF’s. Door samenwerkingen met grote Europese en andere wereldwijde partijen kan DEGIRO haar klanten toegang geven tot erg veel verschillende beurzen over de hele wereld. 

DEGIRO was ooit een broker die zich richtte op professionele beleggers maar sinds acht jaar is deze broker ook opengesteld voor particuliere beleggers. In die jaren is deze broker enorm gegroeid in populariteit en heeft het inmiddels meer dan 1 miljoen klanten. 

Je kunt er zeker van zijn dat dit platform veilig is doordat het gereguleerd is bij de Nederlandse toezichthouders Autoriteit Financiele Markt (AFM) en De Nederlandsche Bank (DNB). In 2019 werd DEGIRO overgenomen door het Duitse Flatex waardoor het ook een Duitse banklicentie heeft inmiddels. 

DEGIRO heeft een kernselectie waar je extra voordelig in kan investeren. Elke maand kun je tot €1.000 investeren in populaire ETF’s uit deze selectie zonder dat je hier transactiekosten over betaald. 

Ga nu naar de DEGIRO website en maak een account aan bij deze broker!

Stap 2: Maak een account aan

Een account aanmaken gaat bij de meeste brokers op een vergelijkbare manier. In dit voorbeeld kijken we naar de meest populaire broker Capital.com. 

Als je aangekomen bent op de Capital.com website kun je via de knop ‘Meld u nu aan’ binnen enkele momenten een account aanmaken. Hiervoor geef je een gebruikersnaam op en een E-mail adres en wachtwoord. 

Je krijgt meteen toegang tot het gratis demo account van Capital.com en zo kun je alvast wennen aan het platform. Om met echt geld te beginnen zul je een verificatie moeten doen om te bewijzen dat jij achter het account zit. 

Deze verificatie bestaat uit het opsturen van een kopie van je rijbewijs, paspoort of identiteitskaart en het invullen van een vragenlijst. In deze vragenlijst moet Capital.com toetsen hoeveel kennis je hebt over beleggen en wat je van plan bent om te gaan doen met je account. 

Stap 3: Geld op account zetten

Je krijgt bericht van Capital.com zodra je verificatie verwerkt en goedgekeurd is. Vanaf dat punt kun je met echt geld gaan beleggen bij Capital.com. 

Voordat je dit bericht ontvangt kun je al wel geld storten maar nog niet gebruiken. Geld storten kan eenvoudig via de knop links onderin de Capital.com interface. 

Je kunt bij Capital.com geld storten via een van de véle betaalmethodes als iDeal, PayPal, bankoverschrijving of creditcard. Er worden geen transactiekosten gerekend over je storting, wel wordt het geld meteen omgerekend naar dollars. 

Dit gebeurt omdat je op Capital.com bij de meeste producten dollars gebruikt bij een investering. 

after hours trading etoro
Kies je betaalmethode bij Capital.com

Stap 4: Zoek een geschikt product

capital crypto overzicht
Blader door de verschillende producten of sectoren

Om je eerste investering te kunnen doen moet je wel een product vinden die bij jou past. Dit kun je doen door de zoekbalk te gebruiken als je al een product bedacht hebt. 

Verder kun je ook via de handelsmarkten zoeken door de verschillende producten. Deze kun je sorteren op producten uit een bepaald land of uit een bepaalde sector. 

Als laatste optie kun je ook door de portfolio’s van andere beleggers kijken via de Copy trading functie. Je kunt daar ook een product vinden waar je meteen in kan investeren.

Stap 5: Doe je eerste investering

Nu je een product gekozen hebt, kun je een eerste investering gaan doen. In de afbeelding hiernaast zie je het standaard scherm van Capital.com zodra je op de knop ‘Handelen’ hebt geklikt.

Je hebt een aantal keuzes bij het doen van je investering. Je kiest eerst of je wilt investeren voor de huidige aandelen koers of liever op een ander tempo wilt investeren.

Natuurlijk kies je zelf hoeveel geld je wilt investeren in deze aandelen. Je kunt ook kiezen voor een hoeveelheid eenheden die je wilt kopen.

Je kunt een hefboomeffect toevoegen aan je investering om deze investering kunstmatig te verhogen zonder meer uit te geven. Je belegt dan in CFD’s in plaats van de aandelen zelf.

after hours trading investering

Hoe werkt After Hours Trading?

Bij after hours trading ben je aan het handelen met andere beleggers en kun je net als tijdens de openingstijden met elkaar handelen als de koop- en verkoopprijs overeenkomen. Ondanks dat de koers in de grafiek niet live bijgehouden wordt buiten openingstijden zie je toch het tempo waarop op dat moment gehandeld wordt.

Zo weet je alsnog wat de prijs is waarvoor de desbetreffende aandelen te koop voor worden gezet. Dit betekent dat de handel in principe op dezelfde manier kan verlopen als tijdens de openingstijden. 

Je geeft de hoogte mee voor welk bedrag je wilt investeren in bepaalde aandelen. Als deze hoogte gelijk is aan de prijs waarvoor iemand de aandelen te koop heeft gezet wordt deze handel meteen uitgevoerd. 

Het is ook mogelijk dat je een bedrag kiest waarvoor niemand het aandeel te koop heeft gezet. Al deze bestellingen die niet worden gematcht worden zodra de beurs weer open gaat verwijderd. 

In de grafiek van het Apple aandeel in de Capital.com omgeving kun je zien wat het handelsvolume is per dag. Zo wordt naast de koers van het aandeel, ook het handelsvolume weergegeven. Op basis hiervan kun je bepalen hoeveel een aandeel waard is.

Voor wie is After Hours Trading geschikt?

After hours trading was in eerste instantie vooral bedoeld voor professionele beleggers die vanuit een bedrijf of groep investeerden. In 1999 werd door de opkomst van online brokers en elektronische mogelijkheden after hours trading ook beschikbaar voor particuliere beleggers.

Dat betekent dat inmiddels iedereen via een online broker als Capital.com gebruik kan maken van de voorbeurs of nabeurs. Hierdoor is het steeds populairder geworden door de jaren heen en zijn er steeds meer beleggers actief bezig met deze voorbeurs en nabeurs. 

Vroeger was after hours trading dus voornamelijk geschikt voor professionele beleggers die genoeg kennis hebben over de aandelenmarkt. Door de opkomst van internet is het eigenlijk een steeds geschiktere optie voor elke belegger. 

Waarom doen beleggers aan After Hours Trading?

After hours trading op de voorbeurs of nabeurs is er niet zomaar. Tijdens deze momenten kun je namelijk handelen op basis van de op dat moment aanwezige informatie.

Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat buiten de NASDAQ openingstijden financiële cijfers naar buiten komen over een bedrijf uit de NASDAQ beurs. Omdat dit na de NASDAQ openingstijden naar buiten komt kun je wel handelen in deze aandelen maar dit gaat dus in de nabeurs. 

Dit is één van de voorbeelden hoe je gebruik kunt maken van after hours trading om meteen te kunnen beleggen op basis van de beschikbare informatie. 

Het hoeft niet per se te gaan om informatie over een bepaald bedrijf maar kan ook op een vernieuwd beeld zijn over de gehele beurs. Zo kan het zijn dat je op andere beurzen een bepaalde trend merkt en deze buiten de NASDAQ openingstijden opvalt, je kunt dan alsnog investeringen verkopen om dezelfde trend op deze beurs voor te zijn. 

De voor- en nadelen van After Hours Trading

Hierboven staat al in het kort beschreven waarom sommige beleggers after hours trading gebruiken. Dat is mede vanwege de voordelen die hieronder benoemd staan, daarnaast zijn er nog een aantal nadelen waar je op moet letten bij het handelen op de voorbeurs of nabeurs. 

Voordelen

Nieuwe informatie

Als er nieuwe informatie buiten de openingstijden van een beurs naar buiten komen heb je met after hours trading de kans om hier als eerste op in te spelen. Zo kun je nog voordeel halen uit de koers die nog niet op deze nieuwe informatie gebaseerd is. 
 

Lage prijzen

Het is mogelijk dat je buiten de openingstijden van een beurs lagere prijzen aantreft. Je kunt hier dan op inspelen door met after hours trading alvast deze investering te doen in de hoop dat bij het openen van de beurs deze koers veel hoger opent. 
 
Zo kun je op nog meer momenten op de dag de prijs van een aandeel in de gaten houden om de beste beslissing mogelijk te kunnen maken.
 

Gebruiksgemak

Het maakt het voor elke belegger nog eenvoudiger om zelf te beleggen doordat je door middel van after hours trading op nog meer verschillende momenten zelf je beslissingen kan maken. Zo kan het goed zijn dat je naast een full-time baan vooral in de after hours kan handelen. 
 

Nadelen

Liquiditeit

Als je een aandeel wilt kopen zul je dat moeten doen door een prijs te kiezen die overeenkomt met de verkoopprijs van een andere belegger. Echter zijn er bij after hours trading veel minder verkopers van aandelen en is daarmee de liquiditeit van een aandeel veel lager.
 
Het kan dus zijn dat je geen aandelen vindt die voor een prijs worden aangeboden waarvoor jij ze wilt kopen. Ook zorgt een lagere liquiditeit voor een veel grotere spread, het verschil tussen de koop- en verkoopprijs.
 

Lastig voor individuele investeerders

Bij after hours trading is er een groot voordeel voor professionele beleggers die veel meer middelen tot hun beschikking hebben om ook in de voorbeurs of nabeurs de individuele belegger voor te kunnen zijn.  

Enthousiast geworden over handelen in de after hours?

Tips voordat je begint met After Hours Trading

Voordat je met after hours trading begint zijn er een aantal tips die handig zijn om te weten of in gedachten te houden. Hieronder lees je een aantal van de belangrijkste tips als je zelf gaat beginnen met beleggen buiten de openingstijden van een beurs. 

Weet wat de openingstijden zijn

Elke beurs kent andere openingstijden die veelal tijdens kantooruren zijn voor de tijdszone waar de beurs zich in bevindt. Zo zijn de NASDAQ openingstijden van 9:00 ‘s ochtends tot 16:30 ‘s middags Amerikaanse tijd. 

Meer weten over de NASDAQ openingstijden en de openingstijden van alle andere beurzen? Lees dan ons artikel over beurs openingstijden met daarin een overzicht van alle openingstijden van de belangrijkste beurzen ter wereld. 

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en trends

Je leest in het nieuws regelmatig over een beurs die veel hoger sluit dan dat hij geopend is. Deze berichten zullen de meeste mensen weinig doen maar beleggers kunnen hier een trend in herkennen.

Blijf dus op de hoogte van de laatste trends op andere beurzen om hier op beurzen die in de after hours zitten ook op in te kunnen spelen. Daarnaast kun je de laatste informatie over bedrijven gebruiken om in te schatten of een aandeel op dat moment ondergewaardeerd is. 

Het laatste nieuws over het Apple aandeel in Capital.com

Let op het verschil in koop- en verkoopprijs

Omdat er een lagere liquiditeit is omdat veel minder beleggers hun aandelen te koop aanbieden buiten de openingstijden is er een groter verschil in koop- en verkoopprijs. Let er op dat dit verschil niet te groot was zodat je niet een te hoog risico neemt met je investering.

Veelgestelde vragen

Bij after hours trading koop of verkoop je aandelen buiten de openingstijden van de beurs waar deze aandelen aan genoteerd zijn. Zo kun je bijvoorbeeld buiten de NASDAQ openingstijden alsnog handelen in de aandelen van Tesla. 

Deze handel gaat volledig tussen beleggers die met elkaar een koop- en verkoopprijs vinden die bij elkaar passen. Zodra deze gevonden is wordt de koop- en verkoop van deze aandelen uitgevoerd. 

Er zijn verschillende redenen mogelijk om after hours trading te gebruiken. Het kan zijn dat er nieuwe informatie over een bedrijf bekend is of dat je een trend herkent en daar meteen op in wilt spelen. Het is ook mogelijk om vooral gebruik te maken van after hours trading als dit de moment zijn waarop je vrij bent en je beleggingen kan beheren. 

Bij een broker als Capital.com kun je zelf aandelen kopen buiten de openingstijden van de verschillende beurzen waar Capital.com je toegang tot geeft. Omdat de beurzen over de hele wereld verspreid zijn is er op elk moment wel een beurs open maar ook op elk moment een beurs in de after hours trading fase. 

Deze twee termen worden in Nederland gebruikt om after hours trading aan te geven. De voorbeurs is logischerwijs de uren voordat de beurs ‘s ochtends opengaat terwijl met nabeurs de uren bedoeld worden vlak nadat de beurs ‘s middags sluit. 

ER is bij after hours trading sprake van een lagere liquiditeit en een groter verschil in koop- en verkoopprijs. Daarnaast wordt de beurs ‘s ochtends pas weer geopend en zie je dan pas de gevolgen van de after hours trading in de aandelenkoers. 

After Hours Trading: Conclusie

Tegenwoordig is het door de opkomst van vele online brokers voor iedereen goed mogelijk om gebruik te maken van after hours trading. Het kan een mooie oplossing zijn voor tijdsgebrek of als je nog meer uit je beleggingen wilt halen. 

Met after hours trading kun je ook buiten de openingstijden van een beurs investeren in een aandeel of juist een aandeel verkopen. Dit kan zijn vanwege nieuwe informatie die buiten de openingstijden naar buiten kwam of omdat jij denkt dat dit het beste moment is.

Een broker als Capital.com geeft toegang tot veel verschillende beurzen en het is hier altijd mogelijk om ook buiten de openingstijden te investeren in aandelen. 

Zelf beginnen met after hours trading?
Maak dan nu een account aan bij Capital.com en beheer jouw beleggingen op elk moment van de dag!
TIP
Scroll naar boven