In de geschiedenis hebben al een aantal stevige recessies plaatsgevonden. De beurskrach in 1929 is wellicht de meest bekende, toen de economie drie jaar lang kromp. De Dow Jones index verloor in deze periode 90% van de waarde.
In perioden van aanhoudende koersdaling wordt er in beleggersjargon ook wel gesproken over een bear market. In dit artikel bespreken we alle ins en outs van een bear market en hoe je er toch geld aan kan verdienen.
Bear Market - stappenplan
- 1 - Kies een broker: Investeren in de Bear Market doe jij bij een goede online broker, zoals onze aanrader Capital!
- 2 - Maak je account compleet: Maak gemakkelijk een nieuw account aan en stort geld op je rekening
- 3 - Kies een aandeel: Zoek het aandeel waarvan jij denkt dat hij een goede investering is in de Bear Market
- 4 - Koop je aandeel: Koop het aandeel gemakkelijk met één druk op de knop en start met rendement halen uit de markt!
Ook investering in onzekere tijden en daar profijt uit halen? Bij Capital start je gemakkelijk en snel met je eerste investeringen en volg je ze gemakkelijk op de voet. Start vandaag nog!
Beginnen met geld beleggen kan als een grote stap lijken voor veel beginnende investeerders. Echter is het mogelijk om binnen no-time al aan de slag te gaan op een gemakkelijk handelsplatform. Wil je dus ook starten met trading in een Bear market of Bull market? Wacht niet langer en start via Capital!
Wat is een Bear Market?
Een bear market is een aanhoudende periode waarin de koers van een aandeel of aandelen daalt. De term wordt al sinds de 17e eeuw gebruikt in het beleggersjargon. In Nederland wordt ook wel eens over een berenmarkt gesproken.
Op een normale beursdag daalt en stijgt de koers van aandelen voortdurend, maar wanneer er een sprake is van een daling betekent dit niet gelijk dat het een bear market is.
Vaak worden tijdelijke dalingen in een overwegend stijgende markt een correctie genoemd. Correcties zijn voor beleggers een goed moment om in te stappen, omdat het een tijdelijke daling van de koers is.
Bear Market
Het criterium van een bear market is een constante daling van 20% of meer, gemeten vanaf het punt dat de laatste piek in de koers heeft plaatsgevonden. Vaak moet deze periode ook een aantal maanden volhouden voordat het plakkaat bear market op een aandeel, beurs of economie wordt geplakt.
De term bear market staat symbolisch voor een aanval van een beer. Als een beer aanvalt dan slaat hij naar beneden en duwt hij als het ware zijn vijand van hem af. In dit geval slaan de beleggers de markt naar beneden.
Bull Market
Het omgekeerde van een bear market is een bull market. Bij een bull market is er sprake van een lange periode van aanhoudende stijgende koersen.
Dit is ook een symbolische omschrijving van de aandelenkoersen. Wanneer een stier aanvalt dan duw hij zijn vijand met zijn horens de lucht in, en zo duwen beleggers op eenzelfde manier de koers omhoog.
Een bear market kan plaats vinden op heel veel verschillende manieren. Bijvoorbeeld bij individuele aandelen, een sector, een aandelenbeurs, een nationale economie of zelfs de hele wereldeconomie.
Je kunt dus voorstellen dat beleggers liever handelen in een bull market dan in een bear market. Wij leggen je in dit artikel verder uit hoe je een bear market kan herkennen en hoe je zelf kunt beginnen met beleggen, zodat je in tijden van een bull market kunt beleggen.
Hoe kan ik zelf beleggen?
Het is van belang om gebruik te maken van een broker als je wilt gaan beleggen. Je kunt ook zelf aandelen kopen op de beurs, maar het is een heel stuk eenvoudiger om dat via een broker te doen.
Een keuze maken uit één van de vele aanbieders kan lastig zijn. Wij hebben daarom hier drie brokers geselecteerd, die geschikt zijn voor bijna elk type belegger.
Stap 1: Kies een online broker
Het is van belang om gebruik te maken van een online broker als je wilt handelen op de beurs. Het is ook mogelijk om particulier aandelen te kopen op de beurs, maar dat is een zeer ingewikkeld proces.
Een broker zorgt ervoor dat jij veilig, gemakkelijk en snel kunt handelen op de beurs. Er zijn echter wel veel broker die hun diensten online aanbieden. Wij hebben daarom hieronder twee uitstekende brokers geselecteerd waar zou kunnen beleggen.
Capital.com
Capital.com is een andere CFD-broker die vooral interessant is voor het
handelen in crypto CFD’s. Het platform biedt `naast CFD’s van onder andere aandelen ook meer dan 200 cryptocurrency’s aan in de vorm van CFD’s. Bij Capital.com kun je voor veel activa uitgebreid beursnieuws en prognoses vinden.
Als je je puur wilt richten op het beleggen op een bearish markt van crypto’s, dan raden we dit CFD trading aan, waarmee je winst kunt maken op dalende koersen. Het uitgebreide CFD-aanbod zorgt ervoor dat je keuze genoeg hebt. Nieuwere crypto’s worden hier dan ook het snelst aangeboden in de vorm van CFD’s.
Vantage
Vantage, voorheen Vantage FX, is een Australische CFD-broker. Het platform is al sinds 2009 actief op de handelsmarkt en specialiseert zich volledig in CFD’s. Je kunt hier dus beleggen in CFD’s van een tal van activa met een bear market door short te gaan.
Vantage wordt onder andere gereguleerd door de FCA. Maar ook door de Australische toezichthouder ASIC en het toezichtsorgaan van Vanuatu, de CFSC. Doordat het bedrijf gevestigd is in Vanuatu, zullen de beschikbare beleggingen onder deze regels vallen.
Dat betekent dat je met hefbomen hoger dan 30 kunt handelen. Dit is iets wat we alleen aanraden als je een ervaren belegger bent, aangezien je potentiële verlies ook flink kan oplopen.
eToro
Één van de populairste brokers in de wereld is eToro. Bij deze broker kan elk type belegger zijn ei kwijt, en voor de startende belegger zijn er handig tools die ervoor zorgen dat jij het beleggen perfect in de vingers krijgt.
De voornaamste reden om je als beginnend belegger aan te sluiten bij eToro is de Copytrading tool.
Door middel van deze tool is het mogelijk met andere eToro gebruikers van gedachten te wisselen over bepaalde aandelen of beleggingsstrategieën.
Het Copytrading Network van eToro
Ook kun je portfolio’s van meest succesvolle beleggers bij eToro niet alleen bekijken, maar ook kopiëren en zelf gebruiken.
eToro kent een veelzijdig aanbod aan assets, zodat elk type belegger wel kan investeren via het eToro platform. Ben jij een actieve belegger die houdt van daytraden? Neem dan eens een kijk je bij het enorme aanbod aandelen bij eToro.
Of ben je liever een passieve belegger die de markt probeert te volgen? Bekijk dan de verschillende ETF’s die eToro rijk is.
Verder kun je ook nog handelen in CFD’s, forex, grondstoffen en crypto valuta, waardoor je altijd een handelsproduct hebt die jou past.
Daarbovenop komt ook nog eens dat je over het handelen in aandelen en ETF’s 0% commissie betaald bij eToro, waardoor traden extra voordelig voor je is.
Het is ook mogelijk om bij eToro gebruikte maken van een gratis demoversie. Via deze weg kun je het platform leren kennen voordat je begint te handelen met echt geld. Ook kun je hier ervaring op doen met beleggen zonder consequenties.
Wil je met het echte werk beginnen en beleggen met echt geld? Dan heb je bij eToro geen groot startkapitaal nodig, omdat door het lage minimum stortbedrag van €42,-.
Wil jij vandaag nog beginnen bij eToro? Klik dan op de groene button en meld je aan! Je kunt echter ook nog meer informatie lezen in onze zeer uitgebreide review over eToro.
DEGIRO
Ben jij als belegger op zoek naar een broker met een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding? Dan is wellicht DEGIRO iets voor jou. DEGIRO is één van de grootste, beste en goedkoopste brokers in Nederland.
Bij DEGIRO sluit jij je aan bij een broker die al 66 verschillende prijzen heeft gewonnen in binnen en buitenland voor beste broker. De bovenstaande stelling dat DEGIRO bekend staat als één van de beste en goedkoopste brokers, is dus in verre mate gegrond.
Je kunt bij DEGIRO beleggen in verschillende handelsproducten zoals beleggingsfondsen, aandelen, crypto valuta’s, obligaties en ETF’s.
Het platform is zeer overzichtelijk zodat je makkelijk jouw handelsproduct naar keuze kunt vinden. Ook kun je via verschillende keuzemenu’s specifieke handelsproducten en de beschikbare data bekijken en analyseren.
Het platform van DEGIRO is zeer overzichtelijk en makkelijk te gebruiken. Door middel van makkelijke zoekfunctie kan je precies zoeken welke aandelen, ETF’s of crypto’s je wilt kopen.
DEGIRO beidt hun diensten aan via hun website of via de app. Handelen via het DEGIRO platform is goed gereguleerd door het AFM en daarom ook als zeer veilig te beschouwen.
Voor een zeer uitgebreide bespreking van deze broker kun je ook nog onze review van DEGIRO lezen.
Stap 2: Maak een account aan
Na het kiezen van een broker die bij jou past kun je beginnen met stap 2: een account aanmaken.
Een account aanmaken gaat bij de meeste brokers op dezelfde manier. Wij zullen hierdoor in dit geval het aanmeldingsproces over het algemeen bespreken.
Op de site van de broker en via de app kun je een account aanmaken. Je kunt daarvoor een e-mailadres gebruiken, maar ook bijvoorbeeld je Google+ account.
Nadat je een e-mailadres hebt opgegeven krijg je een mail ter bevestiging van je account. Nadat je deze e-mail hebt geverifieerd heb je toegang tot het platform.
Stap 3: Geld op account zetten
Voordat je geld kunt zetten op je account is het van belang dat je een kopie van je paspoort of identiteitskaart upload bij de broker van jouw keuze
Het is namelijk verplicht om je identiteit te bevestigen. Het platform controleert dan of alles in orde is en binnen een dag krijg je daar bevestiging van.
Nadat je identiteit bevestigd is hoe je alleen nog je account te financieren om daadwerkelijk te kunnen beginnen met handelen.
Voordat je geld kunt storten krijg je nog wel een kleine vragenlijst, die jouw wijst op de gevaren en risico’s van beleggen.
Je kunt bij online brokers in Nederland op een snelle en gemakkelijke manier geld storten. Zo kun je bijvoorbeeld geld storten via je creditcard, PayPal of iDEAL.
Stap 4: Kies waarin je wilt beleggen
Als je alle vorige stappen hebt voltooid kun je gaan beginnen met handelen. Het rest je alleen nog om een keuze te maken waarin je gaat beleggen.
Er zijn zeer veel opties binnen een handelsplatform als Capital, waardoor de keuze lastig kan zijn. Het is raadzaam om eerst voor jezelf te bepalen wat jij wilt bereiken met je investeringen.
Er zijn verschillende vormen van geld investeren. Zo kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om een passieve beleggingsvorm aan te houden voor de lange termijn. Je kunt er ook voor kiezen om actief te beleggen en proberen de markt te verslaan.
Alle stappen doorgenomen en direct beginnen met kapitaliseren op bear markets? Start dan vandaag nog bij Capital!
Bear markets: een historische context
Voor de historische context analyseren we de bear market in relatie tot de Dow Jones. De Dow Jones is lang dé graadmeter geweest voor de beurs in de Verenigde Staten en de gesteldheid van de economie in dat land.
De economie van de Verenigde Staten was op zijn beurt weer zeer invloedrijk op de wereldeconomie, waardoor een bear market ook invloed kan uitoefenen op mondiaal niveau.
De Dow Jones heeft sinds 1899 in totaal 23 keer een bear market meegemaakt. Van deze 23 waren er 8 bear markets die langer duurde dan 6 maanden. Al deze bear markets verschillen ook zeker in omvang.
De allergrootste bear market vond plaats tijdens de beurkrach in 1929. Door de enorme economische crisis daalde de koers tot in 1932.
Het was zelfs zo heftig dat de toonaangevende Dow Jones Industrial Average index tot wel 90% van de waarde verloor.
Deze bear market werd gevolgd door de grootste economische crisis tot op dit moment: The Great Depression. De hele wereldeconomie lag op zijn gat gevolgd door veel kommer en kwel.
De eerstvolgende grote bear market was na de financiële crisis in 2008. Het was zelfs de grootste bear market sinds de beurskrach in 1929.
De koers van de van de toonaangevende S&P500 index daalde van 2007 tot 2009 met wel 50,9%. Deze bear market heeft ervoor gezorgd dat hele economieën in recessie raakten.
De consequenties waren zo verstrekkend dat er substantiële maatregelen moesten worden genomen, waardoor het financiële systeem voor een groot deel op de schop moest.
De actuele bear market
Voor een kijkje in een minder lang verleden bespreken we in dit deel van het artikel wat meer actuele bear markets.
De bear market en de coronacrisis
De meest recente wereldwijde bear market vond plaats na de verspreiding van het Covid-19 virus over de wereld in december 2019. Dit had als gevolg dat de wereldeconomie van 20 februari 2020 tot 19 april een periode van voornamelijk koersdaling kende.
Een bear market op deze schaal is vrij bijzonder. De Dow Jones raakte naar aanleiding van de coronacrisis op 12 maart in een bear market. Dit was de eerste keer in elf jaar dat de Dow Jones weer in een bear market raakte.
Dalende koersen in de Covid-19 crisis
Naast de coronacrisis als belangrijkste factor van de bear market in 2020, waren er ook andere factoren die enige invloed hebben gehad. Zo was er dus een periode van 11 jaar bull market, waardoor de prijzen bleven stijgen en stijgen. Op een gegeven moment komt er dan een periode van koers- en prijsdaling.
Toh heeft de meest recente bear market niet erg lang geduurd. Het was zelfs één van de kortste bear markets tot op dit moment.
Waar kan ik een bear market aan herkennen?
Vaak gaat een lange periode van groei, oftewel een bull market, een bear market vooraf. Daar gaan een aantal fases aan vooraf, zodat je in sommige gevallen een bear market kan zien aankomen.
De periode van een bull market wordt altijd voorafgegaan door een bull market. De bull market is een periode van positief beleggerssentiment en hoge prijzen op de beurs. De koers blijft immers een lange periode stijgen, waardoor de prijzen ook blijven stijgen.
Het einde van deze periode van voorspoed kenmerkt zich door beleggers die uit de markt stappen en hun winsten verzilveren.
Denk hier bij aan de symbolische beer, die als het ware de aandelen van zich af slaat door ze op de beurs te verkopen. Door een groter wordend aanbod daalt op termijn de prijs van een aandeel en daarmee ook de koers.
Het dalen van de prijzen markeert de tweede periode waar je aan kunt herkennen dat er wellicht een bear market op komst is. Ook het verhandelde volume neemt af het algemene sentiment op de markt is minder positief.
Dit kan als effect hebben dat sommige beleggers in paniek raken en zo snel mogelijk hun aandelen willen verkopen voordat de prijzen nog verder gaan dalen.
Hierdoor komt de markt in de negatieve spiraal terecht en blijven de koersen voor langere tijd dalen, en komen de koersen uiteindelijk in een bear market terecht.
Op een gegeven moment zal het dalen van de koersen afvlakken. Dit komt doordat lage prijzen ook weer beleggers aantrekken.
Daarom wordt de laatste fase van een bear market herkend door een toenemend handelsvolume en een stijgende koersen. De koersen komen dan juist weer in een positieve spiraal terecht en uiteindelijk spreken we dan weer van bull market.
Kan ik ook geld verdienen aan een bear market?
Ondanks dat de prijzen van aandelen en andere handelsproducten voor lange tijd dalen, kun je in een bear market zeker geld verdienen. Je kunt geld verdienen aan een bear market door short te gaan. We leggen je hieronder precies uit hoe dat werkt.
Aandelen shorten: hoe werkt het?
Wanneer je een aandeel short dan speculeer je of een aandeel op termijn zal dalen of stijgen. Het verschil in de waarde keer het aantal aandelen dat je geshort hebt vormt je winst.
Wanneer je een aandeel short dan leen je als het ware een aandeel van een andere partij.
Je sluit dan een contract af dat je na een afgesproken tijd het aandeel weer terugverkoopt of terugkoopt.
Gebruik maken van koersbewegingen door short te gaan
In het geval van een bear market is het van belang dat jij jouw aandelen short terugverkoopt. Je speculeert daarmee op een koers daling.
Wat er precies gebeurt is het volgende. Jij leent een aandeel voor een bepaalde periode uit aan een andere partij. Op een afgesproken moment in de toekomst moet jij het aandeel terug kopen en de andere partij verplicht het aandeel aan jouw terugverkopen.
Op het moment dat er daadwerkelijk een koersdaling heeft plaatsgevonden, dan koop jij het aandeel dus terug voor een lagere prijs dan de andere partij het van jouw gekocht heeft. Op deze manier maak jij dus winst.
Als je dus weinig tijd wilt steken in beleggingen, maar toch met zo min mogelijk risico rendement wilt behalen, zijn beleggingsfondsen de perfecte oplossing.
We zullen de winsten verder illustreren door middel van een rekensom. Jij hebt als belegger 100 aandelen geshort voor € 100,-. Je leent in dit geval de aandelen uit aan een andere partij waarmee jij speculeert op een koersdaling.
Op het moment dat de jij de aandelen moet terugkopen is de koers van de aandelen gedaald naar € 90,-. Jij koopt de aandelen nu terug voor € 10,- dan waarvoor je ze geshort hebt. De winsten zijn voor jou dan: 10 x 100 = € 1000,-.
Doordat in een bear market de koersen voor een lange periode dalen kun je dus aandelen shorten waarmee je speculeert op een verdere koersdaling, en kun je toch nog geld verdienen met je aandelen.
Short gaan in een bull market
Net als in een bear market kun je ook geld verdienen met shorten in een bull market. De kern van het proces is hetzelfde maar het werkt precies andersom.
In een bull market stijgen de koersen en daarom is het ook verstandiger dat je speculeert op een koersstijging. Je leent daarom aandelen van een andere partij.
Na een afgesproken periode moet jij die aandelen terugverkopen aan de partij waar je ze van gekocht hebt. Als de koers daadwerkelijk is gestegen dan maak jij dus winst.
In dit geval werkt de rekensom zo: je hebt 100 aandelen geshort van € 100,- en speculeert op een koersstijging.
Op het moment de partij van wie jij de aandelen hebt geshort de aandelen moet terugkopen is de koers gestegen naar € 110,-.
Je maakt hierdoor: 10 x 100 = € 1000,- winst over je geshorte aandelen.
Zo kun je dus short gaan in zowel een bull market als een bear market gebruiken om toch nog geld te verdienen aan je aandelen, ongeacht het beleggersklimaat.
Bear market vs bull market
Bear markets hebben over de tijd heen altijd plaatsgevonden en zullen in de toekomst ook wel plaats blijven vinden. Het is echter niet iets waar je als belegger bang voor hoeft te zijn.
De perioden van bull market zijn talrijker en omvangrijker, waardoor je op de langer termijn veel meer economisch positieve perioden zult hebben.
Daarnaast kun je zelfs in een bear market geld verdienen door short te gaan op aandelen. Al moet je wel goede kennis van zaken hebben voordat je dat doet, anders begint het namelijk op gokken te lijken.
Je kunt het risico op verlies in een bear market ook verkleinen door een stop-loss functie in te stellen op je beleggingen. Bij Capital kun je in ieder geval gebruik maken van deze functie.
Door de stop-loss functie wordt jouw aandeel automatisch gesloten als de waarde van het aandeel een door jouw bepaalde ondergrens heeft bereikt. Zo kun je dus je verliezen beperken in geval van een hevige koersdaling.
Veelgestelde vragen
Een bear market is beleggersjargon voor een periode van constante koersdaling. De bear wordt als symbool gebruikt, omdat de beer de vijand naar beneden slaat als hij aanvalt. Het representeert de beleggers die de aandelen op de markt dumpen en zo de koersen naar beneden slaan.
De bear market is al vaak voorgekomen in de geschiedenis. De grootste die wij tot op heden hebben kennen zijn de beurskrach in 1929 en de bear market tijdens de financiële crisis vanaf 2007.
Een bull market is een aanhoudende periode van koersstijgingen. Het is het tegenovergestelde van een bear market. Waar een beer zijn aanvalt door zijn vijanden naar benenden te slaan, valt de stier aan door met zijn horens zijn vijand de lucht in te werpen.
De stier staat daarom symbool van de beleggers die de markt omhoog duwen door veel te handelen en veel te kopen.
De stier staat dus voor koersstijgingen en positief beleggerssentiment. Daarom staan voor verschillende beurzen symbolische bronzen stieren, zoals op Wall Street en voor de ingang van de AEX in Amsterdam.
Short gaan op je aandelen betekent dat je geld probeert te verdienen op aandelen door te speculeren over de toekomstige koers. In het geval dat jij speculeert op een koersdaling, dan leen jij je aandelen uit aan een andere partij. Jullie spreken dan af dat jij na een vastgelegde periode het aandeel terug moet kopen.
Als er daadwerkelijk een koersdaling heeft plaatsgevonden, dan kun jij het aandeel dus voor minder geld terugkopen en maak jij dus winst.
In het geval dat je speculeert op een koersstijging van het product, dan short jij aandelen van een andere partij. In dit geval is de andere partij verplicht om het aandeel terug te kopen na een bepaald moment. Als het aandeel daadwerkelijk gestegen is moet de andere partij het aandeel dus duurder terugkopen en maak jij dus winst.
Door short te gaan kun je dus ook in een bear market (een periode van koers daling) geld verdienen aan aandelen.
Bij de brokers die wij in dit artikel hebben besproken staat je geld zeker veilig. eToro en DEGIRO zijn zeer grote en goed gereguleerde brokers waar jouw geld niet opeens zal verdwijnen. Dit is eigenlijk bij alle grote brokers wel het geval.
Twijfel je toch? Vaak benoemt een broker op zijn site door welke financiële instantie zij gereguleerd worden. Je kunt hierdoor double-checken of het een veilige broker is door onderzoek te doen naar de desbetreffende financiële instantie.
Bij eToro en DEGIRO kun je kosteloos een account aanmaken. Je betaalt bij de meeste brokers wel commissie over je beleggingen. Soms rekenen beleggers ook kosten over het beheren van je beleggingen of wanneer je niet actief bent op het platform.
Lees daarom altijd goed het kostenplaatsje door bij een broker voordat jij je aansluit bij een online broker. Bij eToro zijn de kosten zeer laag en betaal je bij het beleggen in aandelen en ETF’s zelf 0% commissie. Dat is toch even mooi meegenomen.