Technische analyse voor jouw aandelen: Leer hoe je inzichten kan krijgen!

Wil jij gaan beleggen maar heb je nog geen idee wat geschikte aandelen zijn en hoe je kunt inschatten wat een goede investering is en wat niet? Dan kun je een technische analyse maken om meer inzicht te krijgen in bepaalde aandelenkoersen. 

Met deze technische analyse probeer je op basis van data die bekend is te analyseren wat een goed moment is om een bepaald aandeel te kopen of juist te verkopen. 

In dit artikel lees je wat een technische analyse precies inhoudt, hoe je zelf een technische analyse maakt en waar je op moet letten bij het maken van een technische analyse. 

technische analyse aandelen
Beginnen in: 3 werkdagen / direct

      En ga gelijk aan de slag! 

 

Wat is een technische analyse?

Bij een technische analyse kijk je naar de koers van een bepaald aandeel en probeer je in deze koers patronen te herkennen en voorspellen. Je kijkt bij een technische analyse naar een aantal indicatoren die jou een beeld moeten geven van de toekomst van de koers.

Zo gebruik je bij het maken van een technische analyse de indicator ‘moving averages’. Met deze indicator zie je de gemiddelden van de koers per dag, als een aandelenkoers erg volatiel is haal je de grootste stijgingen en dalingen binnen een dag uit de analyse op deze manier. 

Je creëert met deze indicator een lijn langs de aandelenkoers waarmee je al meteen een beter beeld krijgt van de ontwikkeling van de koers op langere termijn. Met deze indicator probeer je een trend te vinden of te onderzoeken wanneer er een nieuwe trend begint. 

Hier kun je ook de indicator ‘moving averages’ voor gebruiken. Als je een gemiddelde maakt op kortere termijn en een gemiddelde over een langere periode en deze twee met elkaar vergelijkt kan het zijn dat je al meteen een trend kan herkennen. 

Een technische analyse is gericht op het analyseren van een handelsproduct als aandelen. Je voert de technische analyse geheel uit met de data die bekend is over een aandelenkoers, met die data creëer je indicatoren die jou een beter beeld geven voor trading

Inhoud

Hoe kan ik zelf beginnen met beleggen?

Voordat je aan de slag kan met een technische analyse is het belangrijk dat je zelf kan gaan beleggen. Hiervoor kun je het best een account aanmaken bij een online broker.

Een online broker geeft jouw toegang tot verschillende markten en beurzen zodat je zelf kan gaan beleggen. Je neemt bij een online broker zelf de beslissingen waar je in investeert, wanneer je investeert en hoeveel.

In onderstaand stappenplan vind je alle informatie over het aanmaken van een account tot het doen van je eerste investering. 

eToro is een multi-asset investeringsplatform. De waarde van je investeringen kan fluctueren. Je kapitaal loopt risico.

Stap 1: Kies een online broker

Als eerste moet je een online broker kiezen waar je het beste terecht kan om zelf te gaan beleggen. Er zijn steeds meer online brokers met een eigen platform en het is belangrijk dat je een goede keuze maakt en terecht komt bij een platform die voor jou makkelijk te gebruiken is.

Daarnaast moet je kijken naar het aanbod dat een broker biedt, het kan zijn dat een broker slechts bepaalde markten aanbiedt. Er zit tussen de brokers een groot verschil in aanbod, zo biedt de ene broker ook nog cryptocurrency en de ander niet. 

Voordat je een broker kiest is het dus van belang om al een globaal beeld te hebben van waar jij graag in wilt investeren. Zo kun je een betere keuze maken en hoef je later niet bij andere brokers nog een account aan te maken. 

eToro

Deze broker is het meest geschikt voor de beginnende belegger. Het platform van eToro is erg gebruiksvriendelijk en heeft een aantal handige extra functies. 

Het unieke van eToro is dat je een profiel voor jezelf aanmaakt vergelijkbaar met sociale media. Dit profiel kun je openbaar zetten zodat iedereen kan zien waar je in investeert en welke resultaten je behaald.

Daarnaast heeft eToro de Copy Trading functie ontwikkeld. Met deze functie kun je eenvoudig een portfolio van een andere belegger, of een deel van een portfolio, kopiëren naar je eigen portfolio. 

Beginners kunnen zo een goede strategie afkijken bij ervaren beleggers en meeliften op hun succes. Daarnaast kun je als beginner ook inspiratie op doen door eens een portfolio van een ervaren belegger door te spitten. 

technische analyse copy trading
Kopieer eenvoudig andere beleggers op eToro

Eén van de andere voordelen van eToro is het grote aanbod op het platform. Naast aandelen kun je ook eenvoudig investeren in CFD’s, grondstoffen, ETF’s, indexen en valuta’s

Als je nog niet zeker bent over jouw capaciteiten om te beleggen kun je bij eToro beginnen met een gratis demo account. Bij dit account krijg je virtueel geld zodat je zonder risico het platform en een aantal beleggingen uit kunt proberen. 

eToro maakt het extra voordelig om te beleggen in aandelen en ETF’s doordat ze 0% commissie rekenen over het kopen en verkopen van deze producten. Omdat je niks extras betaald kun je op deze investeringen een hoger rendement halen dan bij andere brokers.

Je begint bij eToro al met een laag minimaal stortbedrag van €170,-. Zo hoef je als beginner niet meteen hoge bedragen neer te leggen om je eerste investeringen te doen. 

Wil jij meer weten over eToro? Je vind alle informatie over deze broker in onze review. Je kunt ook meteen beginnen en een account aanmaken. 

eToro is een multi-asset investeringsplatform. De waarde van je investeringen kan fluctueren. Je kapitaal loopt risico.

DEGIRO

DEGIRO is een Nederlandse broker die sinds een aantal jaar beschikbaar is voor particuliere beleggers. In deze jaren is het platform erg gegroeid en is het nu een van de populairste brokers in Nederland. 

Er zijn twee zaken waarin DEGIRO uitblinkt. Zo is het platform erg eenvoudig te gebruiken en kan iedereen makkelijk beginnen met beleggen en is het aanbod van DEGIRO erg groot. 

Het werkt namelijk samen met een aantal grote internationale organisaties en weet op deze manier klanten toegang te geven tot beurzen over de hele wereld. Voor beleggers geïnteresseerd in aandelen en ETF’s maakt dit DEGIRO een handige broker. 

Verder kun je er zeker van zijn dat het platform veilig en gereguleerd is. Zo kijken in Nederland de toezichthouders Autoriteit Financiële Markt (AFM) en De Nederlandsche Bank (DNB) mee met wat er gebeurt bij de broker. 

Begin meteen met beleggen bij deze Nederlandse broker! 

Stap 2: Maak een account aan

Als je een broker gekozen hebt is het tijd om op dat platform een account aan te maken. In principe is dit proces bij alle brokers ongeveer gelijk maar in dit voorbeeld kijken we naar eToro. 

Op de website van eToro maak je makkelijk een account aan via de ‘Meld u nu aan’ knop. Met een gebruikersnaam, E-mail adres en wachtwoord heb je binnen een minuut toegang tot je account. 

Je krijg in de mail een link om je account te bevestigen en je kunt losgaan met virtueel geld op het platform. Om met echt geld aan de slag te gaan moet je nog een extra stap doorlopen.

eToro is een multi-asset investeringsplatform. De waarde van je investeringen kan fluctueren. Je kapitaal loopt risico.

Elke gereguleerde broker is namelijk verplicht om genoeg kennis te hebben over haar klanten. Zo moeten ze testen wat jouw kennis is over beleggen en vragen ze je naar de plannen met je account, hoeveel wil je investeren, in welke producten wil je investeren en wat is je doel zijn een aantal van deze vragen. 

Daarnaast moet je bevestigen dat je daadwerkelijk het persoon bent waar je je voor uit geeft. Dit doe je door een kopie van je identiteitsbewijs op te sturen naar eToro. Zodra de verificatie goedgekeurd is krijg je bericht van eToro en kun je beginnen met echt geld. 

Stap 3: Geld op account zetten

Maar je zult nog wel eerst geld op je account moeten zetten voordat je daadwerkelijk je eerste aandelen kunt kopen. Geld storten op eToro kan eenvoudig met één van de betaalmethodes als Paypal, iDeal of bankoverschrijving.

Als je via een service als Paypal of iDeal geld overmaakt staat het meteen op je account. De gestorte euro’s worden automatisch omgerekend naar dollars als dat nodig is bij bepaalde producten. 

geld storten etoro

Stap 4: Zoek een product om te analyseren

technische analyse producten etoro
Zoeken naar aandelen door te filteren per beurs

Weet je al waar je in wilt gaan investeren? Dan vind je dit product gemakkelijk via de zoekbalk van eToro. 

Voor beleggers die in het diepe springen en nog geen idee hebben waar ze in kunnen investeren geeft eToro een aantal extra opties. Zo kun je bij het kopje handelsmarkten filteren op aandelen uit een bepaalde sector of land. 

Je kunt er ook nog voor kiezen om inspiratie voor je volgende investering te zoeken bij andere succesvolle beleggers. Je kunt de investeringen van deze beleggers terug vinden door de Copy Trading functie en eens vergelijken met je eigen portfolio.

Stap 5: Doe je eerste investering

Heb je een geschikt product gevonden en blijkt uit je technische analyse dat je dit product nu moet kopen? Dan kun je het aandeel nogmaals opzoeken op eToro en klikken op de grote blauwe knop handelen. 

Je krijgt dan het scherm dat je hiernaast ziet waarin je alle details aan kunt geven van jouw investering. Zo kun je natuurlijk kiezen voor hoeveel je wilt investeren maar ook voor welke koers.

Bij tempo instellen kun je kiezen voor de marktprijs op dat moment of zelf een prijs invoeren. Zodra de koers dan daalt of stijgt tot het punt dat jij hebt ingevoerd wordt de order meteen uitgevoerd. 

Je kunt ook nog kiezen voor een hefboomeffect om de investering om te zetten naar een CFD. Als je dit doet kun je gebruik maken van een stop-loss en take-profit om op die manier het risico van je investering te verkleinen. 

aandeel kopen etoro technische analyse
De opties bij het kopen van aandelen op eToro

Enthousiast geworden over beleggen, maar weet je nog niet waar je wil beginnen? Wij raden eToro aan, de perfecte broker voor de beginnende belegger, mét praktische tools voor het doen van technische analyses.

eToro is een multi-asset investeringsplatform. De waarde van je investeringen kan fluctueren. Je kapitaal loopt risico.

Hoe doe je zelf een technische analyse?

Er is niet één vaste manier hoe je een technische analyse aandelen uitvoert. Een technische analyse bestaat uit het creëren van indicatoren die je een inzicht geven in trends die ontstaan in de aandelenkoers. 

In het begin van dit artikel las je al over één van de mogelijke indicatoren. Een ‘moving average’ kun je toevoegen aan een aandelenkoers om trends te ontdekken, ook hier zijn verschillende mogelijkheden bij het aanmaken van dit gemiddelde. 

Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor een gemiddelde aandelenkoers over de afgelopen 50 dagen en een gemiddelde aandelenkoers over de afgelopen 200 dagen. De regel die bij deze twee lijnen geldt is dat wanneer het 50-dagen gemiddelde boven het 200-dagen gemiddelde komt het een signaal is dat je moet kopen. 

Als de lijnen juist andersom zijn en het gemiddelde over een langere periode hoger is zou dit aan moeten geven dat je juist je investering beter kan verkopen. 

Indicatoren over volume

Wanneer beleggers het hebben over volume bij het investeren in aandelen gaat het om hoeveel er verhandelt wordt in een bepaald aandeel. Ook deze gegevens kun je inzichtelijk maken door te kijken op welke momenten er veel gehandeld wordt in een aandeel en op welke momenten minder.

volume indicator etoro technische analyse
Een candlestick grafiek in eToro is een goede indicator voor handelsvolume

Hier geldt dat wanneer je in deze volume veel dalingen en stijgingen ziet er sprake is van een sterke trend. Als de aandelenkoers qua volume juist over langere tijd gelijk blijft is er juist geen sprake van een trend. Ook bij een gehele beursanalyse is volume een belangrijke indicator voor trends. 

Technische analyse software

Er zijn ook een aantal mogelijkheden om een technische analyse uit te laten voeren door software. Deze technische analyse software vind je soms terug bij online brokers, maar er zijn ook bedrijven die zich helemaal hebben gericht op het ontwikkelen van technische analyse software. 

Met deze technische analyse software kun je vaak een technische analyse uit laten voeren door de software zelf of je gebruikt de technische analyse software om je eigen technische analyse beter in beeld te brengen.

Je kunt gewoon een technische analyse maken zonder gebruik te maken van technische analyse software. Het kan wel zo zijn dat in sommige gevallen het veel eenvoudiger en sneller is om wel gebruik te maken van één van de vele beschikbare technische analyse software. 

Klaar om te beginnen met technische analyses? Ook zonder al te veel kennis over beleggen kun je makkelijk een technische analyse uitvoeren. Begin vandaag nog bij eToro!

eToro is een multi-asset investeringsplatform. De waarde van je investeringen kan fluctueren. Je kapitaal loopt risico.

Waarom doe je een technische analyse?

Naast een technische analyse kun je ook een fundamentele analyse doen om beter inzicht te krijgen in de prestaties van bepaalde producten. Bij een fundamentele analyse kijk je naar het presteren van het bedrijf waar je in wilt investeren. 

Een technische analyse kijkt puur naar de aandelenkoers, ook al doet het bedrijf het slecht als de aandelenkoers indicaties toont van een sterke trend zul je dit uit de technische analyse naar voren zien komen.

Je kunt het best kijken naar een fundamentele analyse als eerste stap om te kijken welke bedrijven geschikt zijn om in te investeren en je met de technische analyse op zoek gaat naar het beste moment om in die bedrijven te investeren. 

Als je aan de slag gaat met een technische analyse kun je zelf een systeem bedenken. Omdat er verschillende indicatoren zijn die je ook nog eens op eigen manier op kunt bouwen zijn er mogelijkheden om je eigen specifieke technische analyse te ontwikkelen. 

Je kunt dan vervolgens die analyse met indicatoren herhalen voor elk aandeel waar je meer inzicht in wilt. Het is ook mogelijk om met een beursanalyse te kijken naar een trend van een gehele beurs. 

Wat doe je met een technische analyse?

Een technische analyse aandelen laat je dus zien wanneer je het best kunt investeren in een product of wanneer je juist je investering moet verkopen. Vervolgens kun je dit gebruiken in de keuzes die je maakt bij een online broker als eToro.

eToro is een multi-asset investeringsplatform. De waarde van je investeringen kan fluctueren. Je kapitaal loopt risico.

Een technische analyse zal je nooit met 100% zekerheid laten zien wat het beste moment is om te investeren. Je doet de technische analyse vooral om je beslissingen verder te optimaliseren.

Je kunt een technische analyse doen over een enkel aandeel of handelsproduct, maar je kunt ook een hele beursanalyse doen om zo meer inzicht te krijgen in trends op een bepaalde beurs. Je kunt bijvoorbeeld een technische analyse AEX doen om te zien welke trends er zijn op de Nederlands beurs. 

De voor- en nadelen van een technische analyse

Voordelen

Nadelen

Tips voordat je begint met een technische analyse

Zoals bij de nadelen van een technische analyse benoemd staan is het lastig voor beginners om zomaar een technische analyse te doen. Daarom is het verstandig om een voorbeeld op te zoeken van een technische analyse aandelen zodat je alvast weet hoe anderen het aanpakken. 

Als je zelf gaat beginnen kun je het best met een technische analyse aandelen bekijken en analyseren. Aandelen zijn het meest eenvoudige product om een technische analyse bij te doen en er zijn genoeg aandelen te vinden die een stabielere koers hebben zodat de technische analyse aandelen niet meteen te moeilijk wordt.

Technische analyse AEX

Je kunt ook een beursanalyse doen door bijvoorbeeld een technische analyse AEX uit te voeren. Je kunt dan het best de koers van de AEX-index pakken met daarin alle bedrijven die genoteerd staan aan de AEX. 

Door deze technische analyse AEX op deze index te doen herken je de trends binnen de AEX en kun je daar beter op inspelen. Je kunt de technische analyse AEX ook uitvoeren door zelf een aantal aandelen van de beurs te kiezen en deze te analyseren. 

Hoe vaker je een technische analyse uitvoert zoals een technische analyse AEX hoe eenvoudiger het wordt en hoe beter je bepaalde trends herkent. Blijf dus technische analyses uitvoeren zodat de volgende technische analyse die je doet nog beter wordt en voor jezelf beter te begrijpen. 

Klaar om te beginnen met beleggen? Of wil je nog even de kat uit de boom kijken? Bij eToro kun je gratis een demo-account aanmaken om nog even alle functies uit te proberen.

eToro is een multi-asset investeringsplatform. De waarde van je investeringen kan fluctueren. Je kapitaal loopt risico.

Veelgestelde vragen

Bij een technische analyse probeer je trends in een bepaalde koers te ontdekken door gebruik te maken van een aantal indicatoren. Zo kun je gebruik maken van koersgemiddeldes over korte en lange termijn of kijk je naar het volume dat er verhandelt wordt bij een bepaald product. 

De meest eenvoudige indicator die elke beginner kan gebruiken en je goed inzicht kan geven in trends is de ‘moving average’. Je maakt een apart gemiddelde over een lange periode en een korte periode en kunt zo zien of er een opwaartse of neerwaartse trend gaande is. 

Bij een fundamentele analyse kijk je naar de prestaties van een bedrijf en analyseer je de cijfers als omzet en winst om te weten of een aandeel onder- of overgewaardeerd is. Bij een technische analyse maakt het eigenlijk niet uit wat het bedrijf zelf doet, je kijkt puur naar trends in de aandelenkoers. 

Een technische analyse kun je zo moeilijk maken als je zelf wilt. Door met veel indicatoren te werken krijg je misschien een beter overzicht van een aandelenkoers maar voor beginners zal het lastig worden om met meerdere indicatoren aan de slag te gaan en een trend te herkennen. Daarom is het voor beginners aan te raden om te beginnen met een enkele indicator en die voor meerdere aandelen te herhalen totdat je weet waar je naar op zoek bent.

Ja er zijn een aantal bedrijven die software ontwikkeld hebben om de technische analyse voor je te doen of om je de mogelijkheid te bieden de technische analyse beter in kaart te brengen door te vergelijken met de huidige aandelenkoers.

Technische analyse: Conclusie

Bij een goede technische analyse kun je door indicatoren in beeld te brengen een goed beeld krijgen van een eventuele trend. Zo kun je beter inschatten wanneer het een goed moment is om te investeren in een bepaald product of wanneer je beter je investering kan verkopen. 

Je kunt zelf de technische analyse zo moeilijk maken als je wilt. Voor beginners is het aan te raden om met een enkele indicator te starten en goed te weten hoe die werkt en wat je er uit kan halen voordat je voor elk aandeel langdurige technische analyses uit gaat voeren. 

Denk je dat jij andere beleggers te slim af kan zijn door een goede technische analyse uit te voeren? Tijd om te starten bij een online broker en te beginnen met je eerste beursanalyse. 

Wil jij beginnen met beleggen?
Zoek snel een aandeel op eToro waar jij een technische analyse bij kunt doen en investeer vandaag nog!
TIP

eToro is een multi-asset investeringsplatform. De waarde van je investeringen kan fluctueren. Je kapitaal loopt risico.

Scroll naar boven