Wat is een Fundamentele Analyse? Alles over Analyses! (2024)

Ben je druk bezig met beleggen maar wil je eigenlijk een stap verder gaan en nog meer inzicht krijgen in waar je in investeert? Veel beleggers analyseren het handelsproduct waar ze in gaan investeren. De informatie die je nodig hebt voor deze analyse vind je terug bij sommige online brokers. 

Nu beginnen met beleggen op basis van een analyse - een stappenplan

Ben jij klaar om te gaan beleggen? Ga dan snel via de knop hiernaast naar de website van eToro en maak in een minuut je account aan!

Wat is een Fundamentele Analyse?

Beleggers voeren een fundamentele analyse uit om nog beter inzicht te krijgen in eventuele kansen op de markt. Bij een fundamentele analyse kijken beleggers naar de werkelijke waarde van een aandeel en vergelijken deze dan met de prijs waarvoor de aandelen op dat moment verhandeld worden op de beurs. 

Bij deze techniek kijk je naar trends en patronen in een bepaalde aandelenkoers en gebruik je de cijfers die beursgenoteerde bedrijven naar buiten brengen. Door met al deze gegevens een analyse te maken kom je tot een bepaalde waarde die het aandeel zou moeten zijn.

fundamentele analyse

Als deze waarde aanzienlijk hoger is dan de huidige prijs voor een aandeel is dit over het algemeen een goed moment om te investeren. Is dit juist lager? Dan kun je de aandelen die je hebt verkopen of shorts openen op dit aandeel. 

Alleen een fundamentele analyse is niet genoeg om een goede inschatting te maken wat de waarde is van een aandeel. Probeer ook het nieuws en eventuele ontwikkelingen bij een bedrijf in de gaten te houden om te weten of deze op termijn invloed kunnen hebben op de prijs van het aandeel. 

Hoe begin ik met beleggen?

Nadat je een analyse hebt afgerond wil je deze fundamentele analyse aandelen ook kunnen kopen. Dat is tegenwoordig het makkelijkst via een van de vele online brokers die het particuliere beleggers steeds makkelijker maken om toegang te krijgen tot verschillende beurzen. 

Ook kun je bij deze brokers vaak extra informatie vinden of de aandelenkoers uitgebreid terug kijken. Zo kan de online broker je ook helpen bij de fundamentele analyse die je maakt over een aandeel. 

Het is dus aan te raden om eerst een account aan te maken bij een online broker voordat je aan de slag gaat met je eerste fundamentele analyse. 

Stap 1: Kies een online broker

Het kiezen van een broker is makkelijker gezegd dan gedaan, er is inmiddels namelijk een groot aanbod van online brokers. Hieronder staan een aantal veilige en gereguleerde opties waar je goed terecht kan.

Let bij de keuze voor een broker op of het platform geschikt is voor je. Sommige brokers maken het beleggen erg makkelijk voor beginners terwijl andere brokers meer gericht zijn op de ervaren beleggers die precies weten wat ze aan het doen zijn. 

Daarnaast verschilt per broker het aanbod verschillende handelsproducten en de kosten die je betaalt over je beleggingen. 

eToro

Beginnende beleggers kunnen het beste terecht bij eToro. Deze broker richt zich op beginnende beleggers door een gebruiksvriendelijk en overzichtelijk platform. 

Bij eToro maak je een account aan met je eigen profiel. Doordat iedereen een profiel aanmaakt werkt de broker vergelijkbaar met een sociaal medium. 

Daarnaast heeft eToro door deze functie ook een andere tool ontwikkeld wat beleggen nog eenvoudiger maakt voor beginners. Met de Copy Trading Tool kun je eenvoudig beleggingen van succesvolle, ervaren beleggers inzien en kopiëren naar je eigen portfolio

Hierdoor kun je strategieën inzien en ook zonder te kopiëren veel leren over hoe je succesvol kan beleggen. Bij eToro leer je op deze manier nog beter hoe je een goed portfolio samenstelt en waar je op moet letten. 

Naast aandelen biedt eToro nog veel meer handelsproducten aan. Zo kun je bij deze broker terecht voor ETF’s, indexen, grondstoffen en forex trading

Je vindt al deze handelsproducten eenvoudig terug bij het kopje handelsmarkten en je kunt dan filteren op handelsproduct en binnen deze producten ook weer filteren op sector of land. Zo kun je ook op zoek gaan naar aandelen of andere handelsproducten die je nog niet kent. 

Bij eToro betaal je 0% commissie over je gekochte en verkochte aandelen en ETF’s. Zo kun je nog meer rendement behalen over het beleggen in deze handelsproducten. 

aanbod etoro
Het uitgebreide aanbod handelsproducten bij eToro

Wil je niet meteen beginnen met beleggen met je eigen geld? Je kunt bij eToro gebruik maken van een gratis demo account dat voor iedereen beschikbaar is, bij dit account krijg je virtueel geld zodat je het platform kunt leren kennen en alvast kan oefenen met beleggen. 

Als je wel klaar bent om te gaan beleggen met je eigen geld kun je dit al vanaf een laag bedrag doen. Je moet bij eToro namelijk minimaal €170,- storten om te beginnen met beleggen, bij veel andere brokers is dit bedrag veel hoger. 

Maak meteen een account aan bij deze immens populaire online broker!

DEGIRO

Je kunt er ook voor kiezen om aan de slag te gaan bij een Nederlandse broker. DEGIRO is in korte tijd uitgegroeid tot één van de populairste brokers in ons land en heeft zich inmidddels over heel Europa verspreid. 

DEGIRO heeft een platform ontwikkeld dat erg overzichtelijk is en ook voor beginners makkelijk te gebruiken. Je hebt een zoekfunctie waarmee je eenvoudig kan zoeken naar de door jou gewenste aandelen of ETF’s. 

Het aanbod van DEGIRO bestaat voornamelijk uit aandelen en ETF’s, maar er zijn ook mogelijkheden om via bepaalde trackers of fondsen te investeren in cryptocurrency en grondstoffen. 

Je kunt veilig terecht bij DEGIRO, de broker is gereguleerd door de Nederlandse instanties AFM (Autoriteit Financiële Markt) en DNB (De Nederlandsche Bank). Nadat ze een paar jaar geleden samen gingen met het Duitse flatex is er ook een Duitse toezichthouder bij betrokken.

Alles weten over deze Nederlandse broker? Maak meteen een account aan om vandaag nog te beginnen!

Plus500

fundamentele analyse plus500

Plus500 is wereldwijd populair bij ervaren beleggers die geïnteresseerd zijn in de handel in CFD’s. Plus500 verhandeld namelijk uitsluitend CFD’s. 

De broker biedt allerlei handelsproducten aan zoals aandelen, ETF’s, cryptocurrency en grondstoffen maar je kunt deze dus alleen in de vorm van een CFD verhandelen. Dit betekent dat je met een hoger risico werkt dan bij andere brokers. 

Je kunt bij Plus500 wel zelf invloed uitoefenen op het risico dat je loopt. Door goed gebruik te maken van een hefboomeffect, stop-loss en take-profit kun je de investering aanpassen naar je eigen wensen.

Plus500 biedt je een aantal extra analysetools waardoor je beter inzicht krijgt in hoeveel mensen er investeren en hoeveel mensen juist hun investering verkopen. Op deze manier kun je beter inschatten wanneer het een goed moment is om een aandeel te kopen of juist te verkopen.

De broker is gevestigd op Cyprus en door een Cypriotische toezichthouder (CySEC) gereguleerd. 

Ben jij benieuwd naar de CFD-handel op Plus500? Begin direct met beleggen met een gratis beleggersaccount van deze broker!

Let op

81% van de retailbeleggers verliest geld met CFD's

Libertex

fundamentele analyse libertex

Als voetbalfan ben je deze naam misschien wel eens tegen gekomen op de shirts van Tottenham Hotspur of Valencia. Libertex sponsort er tegenwoordig aardig op los.

Ook deze broker heeft een kantoor op Cyprus en is voor de Europese markt gereguleerd door CySEC (Cyprus Securities and Exchange Commission). Bij Libertex kun je in allerlei verschillende producten investeren maar gaat het ook allemaal via handel in CFD’s. 

Libertex staat bekend om een groot aanbod cryptocurrencies. Als je naast een aandelenportfolio ook graag met digitale munten aan de slag wilt is Libertex dus misschien wel een goede optie voor jou. 

De broker geeft je daarnaast toegang tot het platform Metatrader 4 waar je nog meer inzicht krijg in de koersen van bepaalde handelsproducten. Dit platform is vooral geschikt voor ervaren beleggers die op zoek zijn naar nog meer details als ze gaan beleggen. 

Wil jij weten of Libertex de broker voor jou is? Test de online broker dan uit met een eigen account!

Let op

81% van de retailbeleggers verliest geld met CFD's

Stap 2: Maak een account aan

Nu je de keuze voor een broker gemaakt hebt moet je een account aanmaken om echt te kunnen beginnen. Bij de meeste brokers gaat dit proces hetzelfde en daarom kijken we in dit voorbeeld naar eToro. 

Je maakt eenvoudig een account aan via de website van eToro. Je kiest daar een gebruikersnaam en geeft je E-mail adres en een wachtwoord op en je account is aangemaakt. 

Zodra je via je mail je E-mail adres bevestigd hebt kun je al aan de slag met een gratis demo account. Wil je het virtuele geld inruilen voor echt geld moet je nog een aantal extra stappen doorlopen. 

Alle gereguleerde brokers in Europa moeten namelijk van hun klanten veel informatie hebben. Zo moet je een kopie van je identiteitsbewijs opsturen, je bankrekening koppelen en een uitgebreide vragenlijst invullen over wat jij weet van beleggen en wat je gaat doen met je eToro-account. 

Stap 3: Geld op account zetten

Als deze verificatie goedgekeurd is kun je beginnen met de echte handel. Hiervoor moet je nog wel geld storten op je account.

Bij eToro stort je eenvoudig via één van de vele voor Nederlanders uitermate geschikte betaalmethodes. Je maakt eenvoudig geld over via iDeal, Paypal, bankoverschrijving of Creditcard. 

Als je geld gaat storten moet je minimaal €170 storten om echt aan de slag te kunnen. eToro rekent vervolgens je euro’s om in dollars omdat je bij het investeren alles in dollars uitvoert. 

Als je later weer geld opneemt zal eToro het volgens de wisselkoers terug rekenen naar euro’s. 

etoro geld storten
Ga naar de optie geld storten links onderin het eToro-platform

Stap 4: Analyseer een aandeel

fundamentele analyse etoro
Vind eenvoudig veel informatie over aandelen op eToro

Tijd om een aandeel te zoeken waar jij misschien wel in wilt gaan investeren. Je kunt dit doen via de zoekbalk of door het tabje handelsmarkten te struinen en daar een aandeel tussenuit zoeken. 

Als je eenmaal op de pagina bent van een bepaald aandeel kun je naar feed, statistieken of grafiek. Deze drie tabbladen kunnen je startpunt zijn voor een fundamentele analyse. 

Bij feed vind je het laatste nieuws en daar worden vaak ook de resultaten van bedrijven gedeeld. Zo vind je eenvoudig jaarcijfers en andere financiële resultaten. 

Het kopje statistieken geeft je naast een grafiek met daarin de aandelenkoers ook informatie over de marktkapitalisatie, de omzet en eventueel dividend. Met deze informatie kun je alvast een start maken met je fundamentele analyse aandelen. 

Ook kun je bij eToro eenvoudig filteren op een gehele beurs. Zo kun je nog makkelijker een fundamentele analyse AEX maken en kijken wat de beste aandelen op deze beurs zijn. 

Stap 5: Koop een aandeel

Heb je een fundamentele analyse afgerond en wil je nu een aandeel gaan kopen? Je hebt bij eToro nog een aantal mogelijkheden bij het investeren in een aandeel. 

Als je bij een bepaald aandeel naar de knop handelen gaat krijg je een nieuw scherm met de optie om aandelen te kopen of verkopen. Je hebt bij bepaalde aandelen de optie om deze ook als CFD te verhandelen. 

In het voorbeeld hiernaast ga je aandelen kopen in AirFrance-KLM. Op dit moment ben je aan het handelen en koop je de aandelen over van beleggers die de aandelen verkopen. 

Als je bij handelen kiest voor bestellen handel je alleen met eToro. Je kunt vervolgens kiezen voor het aantal aandelen dat je wilt kopen of het bedrag dat je wilt investeren. 

Bij sommige aandelen kun je een hefboomeffect, stop-loss en take-profit toevoegen. Als je dit doet handel je automatisch in CFD’s in plaats van de aandelen. 

Daarnaast kun je ook aandelen verkopen zonder dat je ze in bezit hebt. Als je hiervoor kiest open je een short. 

aandeel kopen etoro
Het kopen en verkopen van aandelen op eToro

Wil je beleggen in aandelen gebaseerd op je fundamentele analyse? eToro biedt een breed scala aan handelsproducten aan. Maak gratis een account aan en begin vandaag nog!

Hoe voer ik een Fundamentele Analyse aandelen uit?

Beleggers maken voor een fundamentele analyse aandelen gebruik van de cijfers die beursgenoteerde bedrijven speciaal naar buiten brengen voor beleggers. In principe zijn er drie belangrijke rapporten voor beleggers; de balans, de winst- en verliesrekening en de kasstroomoverzichten. 

Het verschilt per bedrijf hoe vaak deze rapporten uit komen. Bij het ene bedrijf ontvangen de beleggers elk kwartaal een rapport met deze cijfers terwijl andere bedrijven gekozen hebben voor een jaarlijkse rapportage. 

De rapporten zijn altijd terug te vinden in het jaarverslag van een bedrijf. Naast het gebruik van deze rapporten kun je voor een fundamentele analyse voorbeeld ook kijken naar andere factoren zoals economische ontwikkelingen of overheidsbeleid.

Hieronder vind je een fundamentele analyse voorbeeld en een korte uitleg hoe een fundamentele analyse werkt.

Wat kun je berekenen?

Er zijn een aantal belangrijke termen zoals marktkapitalisatie, winst per aandeel, dividend per aandeel, koers-winstverhouding en het rendement op eigen vermogen die je uit kunt rekenen. Marktkapitalisatie is niets anders dan de huidige aandelenkoers vermenigvuldigen met het totaal aantal uitgegeven aandelen. 

Bij winst per aandeel (Earning Per Share, EPS) is de totale winst van een bedrijf gedeeld door het totaal uitstaande aandelen.

Hoe hoger dit is hoe beterde fundamentele analyse aandelen. Je kunt deze cijfers vergelijken met andere bedrijven uit dezelfde sector of voor meerdere termijnen uitrekenen en bekijken hoe deze verschillen of overeenkomen. 

Als fundamentele analyse voorbeeld: Microsoft maakte 36 miljard euro winst in 2020 en had 7,6 miljard aandelen uitstaan. De winst per aandeel was in 2020 dus ongeveer 36.000.000.000 / 7.600.000.000 = €4,74.

In dit fundamentele analyse voorbeeld kun je zien dat je nog niets hebt aan alleen dit getal, je hebt vergelijkingsmateriaal nodig om er echt iets mee te doen. 

Het dividend per aandeel is vaak online terug te vinden en spreekt voor zich, hoe hoger het dividend hoe beter het aandeel. Voor de koers-winstverhouding deel je de aandelenkoers door de eerder uitgerekende winst per aandeel. 

Bij het rendement op eigen vermogen bereken je de verhouding van het volledige inkomen van een bedrijf ten opzichte van het eigen vermogen. Ook voor deze ratio geldt hoe hoger, hoe beter het aandeel. 

Belangrijk is dat je na het uitrekenen van deze cijfers ze kunt vergelijken. Je wilt zien of het bedrijf in de loop van de jaren interessante financiële ontwikkelingen door gemaakt heeft en zo kun je ook beter inzicht krijgen in de toekomst van een bedrijf. 

Om dit goed te doen moet je dus al deze cijfers uitrekenen voor meerdere momenten en met elkaar vergelijken. Je kunt de cijfers ook vergelijken met bedrijven uit dezelfde sectoren. 

Ook hier is het interessant om de cijfers uit te rekenen over een langere termijn. Zo krijg je nog beter inzicht in de ontwikkeling van het bedrijf waar je in geïnteresseerd bent en kun je beter inschatten of de aandelenkoers zal gaan stijgen of dalen. 

Overtuigd van het fundamentele analyse voorbeeld en wil je beleggen in  fundamentele analyse aandelen? Bij eToro kun je vandaag nog gratis een account aanmaken en het platform verkennen.

Wat te doen na een Fundamentele Analyse

Nu je een fundamentele analyse hebt uitgevoerd is het tijd om de cijfers met elkaar te vergelijken en op basis van deze uitkomsten een beslissing te maken. Zeker voor beginnende beleggers is het lastig om de cijfers om te zetten in een beslissing omdat je nog weinig vergelijkingsmateriaal hebt.

Hoe vaker je een fundamentele analyse aandelen uitvoert en hoe groter deze is (meer bedrijven en lange termijn), hoe meer inzicht je krijgt in wat deze fundamentele analyse nu betekent.

Over het algemeen geldt dat als de cijfers erg goed zijn en de aandelenkoers dit nog niet reflecteert het een goed moment is om te investeren.

Als je er echter achter komt dat de cijfers van een bepaald bedrijf helemaal niet goed zijn vergeleken met oude cijfers of andere bedrijven in de sector kun je een investering verkopen of short gaan op dit aandeel. Zo kun je door een fundamentele analyse uit te voeren je verlies minimaliseren of juist winst maken op een dalende koers.

Je kunt bijvoorbeeld bij een fundamentele analyse meerdere bedrijven van een bepaalde beurs analyseren. Door met een fundamentele analyse AEX te analyseren kun je over de gehele beurs kijken naar de aandelen met de beste toekomst. 

De voor- en nadelen van een Fundamentele Analyse

Voordelen

Nadelen

Veelgestelde vragen

Je kunt aandelen analyseren door middel van een technische analyse of een fundamentele analyse. Bij een technische analyse kijk je naar patronen in een aandelenkoers en probeer je toekomstige patronen te voorspellen. 

Een fundamentele analyse aandelen gaat in op de financiën van een bepaald bedrijf en geeft je nog meer inzicht in de resultaten die het bedrijf geboekt heeft. 

Bij een fundamentele analyse reken je op basis van jaarverslagen een aantal cijfers uit. Deze cijfers kun je vergelijken met andere bedrijven uit de sector of dezelfde cijfers van hetzelfde bedrijf maar dan van een andere tijd. 

Als je goed vergelijkingsmateriaal hebt kun je nog beter inschatten wanneer je een aandeel moet kopen of juist verkopen. Daarnaast heb je alvast meer informatie over een bedrijf omdat je het jaarverslag doorgespit hebt. 

Als er torenhoge cijfers uit je analyse komen die vergeleken met andere bedrijven in de sector wijzen op een zeer sterke financiële situatie kun je in deze aandelen investeren. Er zullen ook andere beleggers deze conclusie getrokken hebben dus de aandelenkoers gaat waarschijnlijk al omhoog omdat de vraag naar de aandelen groeit. 

Let op dat aandelenkoersen altijd volatiel kunnen zijn en er ook andere ontwikkelingen in de wereld effect kunnen hebben op de koers. Blijf dus ook op de hoogte van het andere nieuws van een bedrijf en eventuele nieuwe wetgeving of macro-economische ontwikkelingen. 

Een fundamentele analyse is het best uit te voeren bij een beursgenoteerd bedrijf omdat deze in ieder geval jaarlijks alle financiële kengetallen deelt met haar aandeelhouders. Bij cryptocurrency kun je een deel van de fundamentele analyse uitvoeren maar deze werkt wel met andere aspecten. 

Fundamentele Analyse: Conclusie

Een fundamentele analyse kan een goede toevoeging zijn om te bepalen welke aandelen je wilt kopen of verkopen. Door meerdere cijfers uit te rekenen en deze te vergelijken met de historie of andere bedrijven uit de sector krijg je een veel beter beeld over de toekomst van een aandelenkoers. 

Deze analyses zijn vooral geschikt voor ervaren beleggers die weten wat ze uitrekenen bij een fundamentele analyse en vele vergelijkingsmateriaal hebben. Je moet weten wat de cijfers betekenen voordat je op basis van de cijfers belangrijke keuzes maakt. 

Als je wilt gaan beleggen en het serieus aan wilt pakken is het een goede optie om te weten hoe de fundamentele analyse werkt en deze uit te voeren op enkele aandelen waar je in geïnteresseerd bent. Daarnaast kun je ook een beurs analyseren, zoals bijvoorbeeld een fundamentele AEX.

Je hoeft niet meteen de cijfers te gebruiken in je beslissing, maar hebt ze zo wel achter de hand om later op terug te kijken en te gebruiken als vergelijking. 

 

Tijd om zelf te gaan beleggen?
Maak een account aan bij eToro en vindt alle informatie over aandelen en andere handelsproducten om nog sneller zelf een fundamentele analyse te kunnen maken.
TIP
Scroll naar boven