Home » banken » bankrekening » spaarrekening openen

Spaarrekening openen

Wil je een online spaarrekening openen? Vergelijk dan 3 populaire (deposito) spaarrekeningen met een leuke rente, vestiging in Europa en garantie tot 100.000 euro.

Rente op rekening: 0,00% / 1,40%

en zet je geld veilig vast mét rente

   

Je hoort geregeld dat sparen niet zo interessant meer is wegens de lage rentestanden. Wat veel mensen niet weten, is dat een deposito-spaarrekening meer oplevert dan het geld stil laten staan op je bankrekening. Inflatie maakt je vermogen op termijn minder waard. Een depositorekening dempt die inflatie.

 • Hoogste rente: 0,15%
 • Type rente: variabel
 • Looptijd: continue
 • Minimale inleg: geen
 • Eerder opnemen: gratis
 • Extra storten: gratis
 • Hoogste rente: 1,40%
 • Type rente: vast
 • Looptijd: min. 6 mnd
 • Minimale inleg: € 1.000
 • Eerder opnemen: nee
 • Extra storten: nee
Populair
 • Hoogste rente: 1,4%
 • Type rente: vast
 • Looptijd: min. 6 mnd
 • Minimale inleg: € 2.000
 • Eerder opnemen: nee
 • Extra storten: nee

Extra uitleg aanbieders

Savedo is een spaarplatform dat je in verbinding brengt met banken in het buitenland, waar de spaarrente tarieven hoger zijn. Je vult online je aanvraag in, print deze uit en stuurt het formulier ondertekend op. De AMP Groep (partner van Savedo) maakt een identificatie-afspraak. Je bepaalt zelf wanneer en waar. Je inleg wordt dan doorgestort naar je gekozen deposito. De rekening en transacties tussen je spaarrekening en de deposito’s zijn gratis. Je inleg is tot €100.000 gegarandeerd. Meer over sparen via Savedo lees je in onze Savedo review.

Brand New Day biedt een internet spaarrekening die valt onder het depositogarantiestelsel. Dit betekent dat per rekeninghouder tot €100.000 wordt gegarandeerd door de Nederlandsche Bank. Het openen van een rekening is gratis en spaargeld is vrij opneembaar. Je opent online een rekening, bv. omdat je wilt sparen voor een minderjarig kind. Kies je inloggegevens, maak minimaal 1 cent over en klaar ben je. Je gegevens worden gecontroleerd en zodra je akkoord hebt, kun je gaan sparen, ook als student. Lees ook onze Brand New Day review.

Raisin biedt toegang tot deposito spaarproducten in heel Europa. Zo kun je sparen tegen hogere rentes met een garantiedekking to €100.000. Je bepaalt zelf waar je w. ilt sparen en krijgt een gratis ‘Raisin rekening’ waar je je spaargeld in één overzichtelijk systeem bijhoudt. De rekening wordt verzorgd door Keytrade Bank, marktleider in België. Raisin werkt verder met 54 partnerbanken samen in 30 Europese landen. Ze hebben beheren inmiddels 8 miljard euro spaargeld voor ruim 150.000 klanten.

Veelgestelde vragen

Twee redenen: 1. De bankt leent spaargeld meestal uit aan andere consumenten. Er is nu minder behoefte aan leningen waardoor de bank minder spaargeld nodig heeft. 2. De ECB (Europese Centrale Bank) leent momenteel tegen een zeer lage rente geld uit aan de banken. Geld lenen van de ECB is voor een bank dus voordeliger dan het gebruik van spaargeld.

Een deposito is een spaarrekening waar je je geld voor een langere periode vastzet tegen een hogere rente. In ruil voor de hogere rente mag je je geld niet (zonder boete) tussentijds opnemen. Bij een spaarrekening mag je tussentijds kosteloos geld storten of opnemen. Je krijgt wel een lage rente.

Het is altijd verstandig om geld achter de hand te houden. Voor een studie of noodgeval bijvoorbeeld. Weet je nu al zeker dat je geld opzij wilt zetten voor je kind die over 10 jaar gaat studeren? Dan kan een (deposito) spaarrekening meer opleveren dan wanneer je het geld louter op je reguliere bankrekening te laten staan.

Ja, intermediairs zoals Raisin en Savedo maken afspraken met stabiele gerenommeerde Europese banken. Indien onverhoopt een bank alsnog blijkt ‘om te vallen’, is je spaargeld via de Nederlandse Bank tot 100.000 gegarandeerd verzekerd.

Het is zeker mogelijk om een spaarrekening te openen zonder betaalrekening. Er zijn verschillende partijen die dit aanbieden. 

Makkelijk en snel sparen

Wil je snel en makkelijk sparen? Dan kun je o.a. rendement sparen bij andere Europese banken. Dit kan vanwege de aantrekkelijke rentes, een lucratief alternatief zijn.

In Nederland kun je het geld dat je spaart bij Nederlandse spaarbanken vaak op elk moment opnemen. Bekijk ook alle soorten spaarrekeningen.

In de praktijk laten veel mensen hun spaargeld vaak jaren stilstaan tegen rentetarieven die maar iets boven nul uitkomen. Dat is jammer, want door belastingen en inflatie wordt op deze manier je geld elk jaar minder waard.

Het kan dan interessant zijn een spaarrekening te openen in het buitenland, zoals bijvoorbeeld België, Duitsland, Polen, Amerika, Brazilië, Turkije, Suriname of zelfs Nieuw-Zeeland.

Rentevergelijking

Wil je een goedkope spaarrekening openen voor je petekind, nichtje of neefje onder de 18 jaar? Een familie spaarrekening openen voor je baby waar je niet aan kunt komen, in plaats van een kinderspaarrekening?

Een gezamenlijke spaarrekening openen op twee namen of een groene spaarrekening openen zonder betaalrekening?

Wat voor soort of met welk doel je een spaarrekening opent, het zou leuk zijn als het ook nog iets oplevert. Je kunt kiezen voor de voordeligste depositorekening in binnen- of buitenland. 

Vergelijk altijd het totaalplaatje en kijk niet alleen naar de hoogste rente. Een alternatief op sparen is een lening aanvragen. Je kunt dan direct over je geld beschikken. Het enige nadeel is dat je hier ook rentekosten over betaalt.

Voorbeeld 1

Stel je hebt na je scheiding met je partner €10.000 ontvangen van de opbrengst van de woning en hebt dit niet direct nodig. De rente op een spaarrekening van een traditionele bank is erg laag. Je kiest daarom voor 1 jaar vast bij Savedo tegen 1.10%. Na een jaar ontvang je €110 aan rente (1.10% van €10.000). Hiermee kun je iets leuks gaan doen met je zoon of dochter van 17 jaar.

Voorbeeld 2

Je hebt na een gedwongen ontslag een bedrag van €50.000 meegekregen wat je voor een paar jaar kunt missen. Je wilt hiervan voordelig sparen voor je kleinkind van nu 16 jaar. Je kiest voor Dela en een looptijd van 10 jaar. Jaarlijks ontvang je dan €1.000 aan rente (2% van €50.000). Er wordt geen rente over rente geheven, maar na 10 jaar heb je toch €10.000 extra gespaard. Wellicht een leuke aanbetaling op het huis van je kleinkind.

Online spaarrekening openen: waar op letten?

Aan een spaarrekening zitten geen kosten verbonden over het algemeen. Wat wel belangrijk is om te weten is of er ook een betaalrekening nodig is voor het openen van de spaarrekening. Let ook goed op de rente die de bank uitkeert. Dit kan per bank verschillen. 

Conclusie

Sparen loont, dat staat vast. Hoewel de spaarrentes jaar op jaar dalen, is vooral internetsparen interessant geworden in de EU. Heb je extra geld op je rekening staan dat je minstens 5 jaar kunt missen? Overweeg dan een voordelige spaarrekening te openen met de focus op deposito’s in de EU.

Wil je liever op korte termijn over meer budget beschikken, dan kun je misschien beter een lening aanvragen. Verdiep je in dat geval goed in de voorwaarden en kosten die maandelijks terugkomen.

Hoog spaarbedrag?

Bezit je een relatief hoog bedrag aan spaargeld dat je wilt laten renderen, dan hebben we 5 tips voor je.
TIP
Scroll naar top