Spaarrekening Openen | Beste keuze!

Een spaarrekening openen is de eenvoudigste manier om geld te verdienen zonder er iets voor te doen. Door de afgesproken rente wordt je geld namelijk vanzelf meer waard! In dit artikel behandelen we aanbieders waar jij het beste een spaarrekening kunt openen, met de hoogste rente.

Top 3 aanbieders Spaarrekening Openen

Een spaarrekening openen was de laatste tijd bij veel banken niet aantrekkelijk door de negatieve rente die gerekend wordt over spaargeld. Hierdoor moest je betalen om je geld bij een bank te laten staan op een rekening, echt sparen kun je dat niet meer noemen. 

Toch zijn er een aantal opties waar je nog wel rendement op je spaargeld kan krijgen. Dit is vaak het geval bij online banken, die besparen veel geld op kantoorruimte en andere fysieke zaken en kunnen daardoor de kosten laag houden voor de klanten en een mooie spaarrente garanderen. 

Hoe kun je een Spaarrekening Openen?

Voor de meeste mensen zal het voor de hand liggen om een spaarrekening te openen bij de bank waar je ook al een betaalrekening hebt. Toch zijn er genoeg redenen waarom het verstandig is om ergens anders een nieuwe, of extra, spaarrekening te openen. 

Als je eenmaal besloten hebt je spaargeld ergens anders onder te brengen is het tijd voor stap 1: de keuze voor een bank of andere partij waar je jouw spaargeld stort.

Stap 1: Kies een geschikte aanbieder voor een Spaarrekening Openen 

In dit artikel zullen we enkele aanbieders van spaarrekeningen bespreken en je zo helpen om bij de beste aanbieder een spaarrekening te openen. Bepaal welke aanbieder je wilt op basis van de rente die deze partij rekent, de betrouwbaarheid en eventuele extra functies. 

Denk ook na of je alleen een spaarrekening openen wilt of dat het ook handig kan zijn om tegelijkertijd ook een betaalrekening te openen. Zo kun je in één keer de goede keuze maken en alles tegelijkertijd afsluiten om gedoe te voorkomen. 

Stap 2: Spaarrekening Openen bij de gekozen aanbieder

Nu je gekozen hebt waar je gaat beginnen, is het tijd om naar de website van deze aanbieder te gaan en de spaarrekening aan te vragen. Omdat het voornamelijk online banken zijn is dit zo geregeld en kun je zelfs al binnen enkele minuten je spaarrekening geopend hebben. 

Bij een aanbieder als Raisin geef je aan dat je een spaarrekening wilt openen, hoeveel inleg je wilt doen en dan krijg je een overzicht met de beste mogelijkheden voor jou om een Europese spaarrekening te openen. In dit overzicht zie je de rente, een eventuele bonus en de voorwaarden van de spaarrekening. 

Vervolgens kun je deze spaarrekening openen door via Raisin je te registreren. Zij regelen vervolgens alles met de specifieke bank of aanbieder van spaarrekeningen die jij gekozen hebt uit het overzicht met de hoogste rentes van Europa. 

Stap 3: Geld overmaken naar je nieuwe spaarrekening

Het heeft waarschijnlijk geen haast, maar hoe eerder je het doet, hoe meer je profiteert van het rentepercentage van je spaarrekening. Om geld over te maken naar je nieuwe spaarrekening heb je niets anders nodig dan het rekeningnummer van de spaarrekening. 

Wat betreft je oude rekening moet je zelf bepalen wat handig is. Als het alleen een spaarrekening was en je gaat hem niet meer gebruiken kun je hem gerust sluiten. Let wel op bij rekeningen waar nog automatisch geld op bij- of afgeschreven wordt. 

Begin vandaag nog met je nieuwe spaarrekening!

Spaarrekening Openen Vergelijken

min. rentemax. renteKosten per maand
Raisin0,35%1,50%geen kosten
Bunq0,09%0,09%€2,99 tot €17,99
Openbank1,50%2,5% (eerste 6 maanden)geen kosten

#1: Spaarrekening Openen bij Raisin

Onze beoordeling:

5/5

Voordelen:

De grootste spaarbemiddelaar van Europa noemt Raisin zichzelf. Dat komt doordat ze diverse Europese banken en andere aanbieders van spaarrekeningen met elkaar vergelijken om de beste optie voor je te vinden. 

Zo krijg je op de website van Raisin direct een duidelijk overzicht waar je de beste rente en voorwaarden krijgt. Je krijgt via Raisin een welkomstbonus tot wel €100,- bij een spaarrekening openen!

#2: Spaarrekening Openen bij Bunq

Onze beoordeling:

5/5

Voordelen:

Bunq laat je nog makkelijker sparen via de Bunq app, hier kun je bijvoorbeeld bij elke uitgave een vast percentage naar je spaarrekening laten overmaken. Je krijgt bij Bunq gegarandeerd een positieve rente op je spaargeld. 

Daarnaast heb je bij Bunq altijd zelf de volledige controle over je geld. In 2014 kreeg Bunq een officiële banklicentie van De Nederlandsche Bank en sindsdien is de bank verspreid over 30 verschillende Europese landen. 

Bunq onderscheidt zich door zich ook in te zetten voor het milieu, maar is daardoor wel iets duurder dan concurrenten.

#3: Spaarrekening Openen bij Openbank

Onze beoordeling:

5/5

Voordelen:

Tot slot is er ook nog het kleine broertje van de Spaanse bank Santander; Openbank. Dit is een online bank die in heel Europa te gebruiken is, je krijgt een Spaanse rekening, maar kunt deze overal gebruiken en ontvangt 2,5% rente eerste 6 maanden over een saldo tot €100k. Na 6 maanden wordt de Welkomstrekening een Spaarrekening met 1,56%

Hoe werkt de overstapservice bij een Spaarrekening Openen?

Als je van bank overstapt in Nederland kun je gebruik maken van de overstapservice. Met deze service wordt automatisch geregeld dat alle automatische bij- en afschrijvingen van je oude rekening doorgezet worden naar je nieuwe rekening. 

Hoewel dit vaak vooral relevant is bij betaalrekeningen kan het ook zijn dat dit voor je nieuwe spaarrekening handig is om te doen. De overstapservice is alleen beschikbaar bij Nederlandse banken, uit het overzicht hierboven dus alleen bij Bunq. 

De overstapservice zorgt ervoor dat iedereen die automatisch geld van je rekening afschrijft bericht krijgt over je nieuwe rekeningnummer. Dit gaat 13 maanden zo door, dan heeft de bank elke jaarlijks terugkerende betaling gehad. 

De overstapservice vraag je bij je nieuwe bank aan en is vooral handig als je volledig van bank gaat overstappen. Bij alleen een nieuwe of extra spaarrekening openen heeft het nauwelijks voordelen. 

Hoeveel spaargeld is veilig bij een nieuwe Spaarrekening Openen?

Misschien weet je het nog wel van de economische bankencrisis in 2008, veel mensen die hun spaargeld bij een bank in IJsland hadden staan konden fluiten naar hun centen. Tegenwoordig geldt dat je beschermd bent tot €100.000,- als de bank een officiële Europese banklicentie heeft. 

Met een bankvergunning hebben klanten van de bank namelijk recht op het depositogarantiestelsel. Naast dat het een buitengewoon goed woord in Scrabble is, garandeert dit stelsel dat jij €100.000,- terug kan krijgen als je bank bijvoorbeeld failliet gaat. 

In dit uitzonderlijke geval zul je bericht krijgen van De Nederlandsche Bank met daarin de mededeling dat je bank failliet is gegaan. Ook staat in deze brief welke stappen je moet ondernemen. 

Hier heb je een rekening bij een andere bank voor nodig, vervolgens kun je op een speciaal gemaakte website inloggen met je DigiD en het geld waar je aansprak op maakt overmaken naar je nieuwe rekening. 

Als je met je partner gezamenlijk een spaarrekening hebt waar meer dan €100.000,- op staat is het fijn om te weten dat je in dat geval tot €200.000,- beschermd bent omdat je samen één rekening gebruikt. 

Spaarrekening Openen vs. Deposito Sparen

Naast een spaarrekening openen heb je ook nog de mogelijkheid om te beginnen met deposito sparen. Deze twee manieren van sparen kennen zowel in hun rendement als uitvoering grote verschillen. 

Een spaarrekening werkt vrij simpel; je krijgt rente over het geld dat gemiddeld op je rekening heeft gestaan. Je kunt op elk moment geld van deze rekening afhalen of juist extra geld bij storten, ook de hele rekening leeghalen is geen probleem.  

Bij deposito sparen zet je geld voor langere tijd vast, hoe lang je dit geld vast zet kun je zelf aan het begin bepalen. Ook geef je aan wat je initiële inleg in het deposito is, op basis van de looptijd en inleg zal er een rentepercentage bepaald worden. 

Verschil in rente

De rente die geldt voor je deposito blijft vast gedurende de gehele looptijd van het deposito. Je kunt tussentijds in principe geen geld van het deposito afhalen, er zijn enkele flexibele deposito’s waarbij dit wel mogelijk is, maar dan houdt de aanbieder over het algemeen de rente in dus heb je voor niks je geld vast laten staan. 

Als je de twee vergelijkt is de rente bij deposito sparen over het algemeen veel hoger dan bij een gewone spaarrekening openen. De bank heeft zekerheid dat je geld langere tijd blijft staan en kan dus zelf in die tijd betere investeringen doen om meer rente uit te kunnen keren. 

Waar moet je op letten bij een Spaarrekening Openen?

Een spaarrekening is in principe altijd gratis te openen bij een bank, wel kan het zijn dat de bank je verplicht om er ook een betaalrekening bij te nemen. Dit is bijvoorbeeld het geval bij de online bank Bunq, waar je minimaal €2,99 per maand betaalt voor een pakket met spaarrekening. 

Als je begint met een spaarrekening openen heb je een aantal gegevens nodig. Houd alvast je identiteitsbewijs bij de hand en de gegevens van je betaalrekening om de aanvraag vlekkeloos te laten verlopen, als je gezamenlijk een spaarrekening aanvraagt moet je dit van beide personen hebben. 

Kun je ook een tweede Spaarrekening Openen?

Je kunt zoveel spaarrekeningen openen als je zou willen, en dat kan in sommige gevallen ook best verstandig zijn. Zoals je al hebt kunnen lezen is je spaargeld bij Nederlandse banken tot €100.000,- beschermd als de bank failliet zou gaan. 

Als je meer dan €100.000,- spaargeld hebt en dit graag allemaal op een spaarrekening hebt staan kun je het best dit spaargeld verspreiden. Mocht er dan iets misgaan met een bank kun je ervoor zorgen dat je nooit meer dan dit bedrag op je rekening hebt staan en altijd al je spaargeld terug krijgt. 

Tweede spaarrekening openen bij zelfde bank

Voor het depositogarantiestelsel geldt het beschermde bedrag per bank, als je dus bij dezelfde bank een extra spaarrekening opent, zul je hier geen voordeel uit halen. Zoek dus altijd een andere bank als je om deze reden een extra spaarrekening wilt openen. 

Een spaarrekening die niet gebruikt wordt, zal opgeheven worden door de bank. Dit mag een bank overigens pas na 20 jaar niet gebruiken van de rekening doen dus in principe behoud je altijd je spaarrekening zolang je hier eens in de 20 jaar maar wat mee doet. 

Tip: op zoek naar een nieuwe bank om een spaarrekening te openen? Kijk dan eens bij Raisin naar alle opties en kies uit één van de vele aanbieders van gratis spaarrekeningen! 

Hoe snel kan de rente na een Spaarrekening Openen veranderen?

De laatste hoor je nog wel eens in het nieuws dat de rente van spaarrekeningen door banken weer gedaald is. Dat komt omdat banken vrij staan in de rente die ze rekenen voor een spaarrekening. 

Dat kan dus inhouden dat je na het afsluiten van een spaarrekening plots een lagere rente krijgt dan beloofd was. Je kunt hier weinig tegen doen behalve het goed blijven vergelijken van de rentes van verschillende spaarrekeningen. 

Als je met veel spaargeld zit kun je ook meerdere spaarrekeningen hebben zat je altijd in kan spelen op een veranderende rente. Je kunt zo je geld blijven rondsturen om altijd van de hoogst mogelijke rente te kunnen genieten. 

Ben je ook op zoek naar een nieuwe betaalrekening? Kijk dan in ons artikel banken vergelijken en vind de beste bank in Nederland voor jouw nieuwe betaal- en spaarrekening!

Spaarrekening Openen: Veelgestelde vragen

Alleen een spaarrekening openen kan het best bij Raisin. Deze site zoekt voor jou de beste aanbieders van spaarrekeningen en daarna kun je via Raisin bij één van deze aanbieders uitsluitend een spaarrekening openen. 

Waar je het best een spaarrekening kan openen hangt af van hoeveel je wilt sparen, of je geld vast wilt zetten en waar op dat moment de hoogste rente geldt. Doe altijd een goede vergelijking en zoek de aanbieder met de hoogste rente en beste voorwaarden. 

Een spaarrekening openen waar je niet aan kunt komen heet een deposito. Bij een deposito kies je voor hoeveel jaar je spaargeld vast wilt zetten, waarna je meteen te zien krijgt hoeveel rente je hierover gaat ontvangen. 

Voor je kinderen een spaarrekening openen kan op meerdere manieren. Je kunt eenvoudig bij een bank een spaarrekening openen en daar geld op zetten en afhalen wanneer je zelf wilt of kiezen voor een deposito als je kind geboren wordt, deze kun je bijvoorbeeld voor 18 jaar vast zetten zodat je kind zodra hij of zij volwassen wordt een mooi kado kan krijgen. 

De rente op spaarrekeningen is op het moment erg laag. Bij sommige banken betaal je zelfs om je spaargeld te kunnen laten staan, de hogere rentes zijn op het moment tussen de 1% en 2%. Een rentepercentage van meer dan 2% bij een spaarrekening kom je helaas niet meer tegen. 

Spaarrekening Openen: Conclusie

Een spaarrekening openen is online steeds gemakkelijker te doen, daarnaast leveren online spaarrekeningen tegenwoordig ook meer op dan bij de traditionele banken. Je hebt een spaarrekening al binnen enkele minuten geopend in de meeste gevallen. 

Let op dat je bij de meeste Nederlandse banken ook altijd een betaalrekening naast je spaarrekening moet openen. Een spaarrekening is eigenlijk altijd gratis, terwijl je bij een betaalrekening wel maandelijks een bedrag betaalt. 

Meerdere spaarrekeningen openen bij verschillende aanbieders kan een goede keuze zijn als je meer dan €100.000,- aan spaargeld hebt. Op deze manier heb je twee keer recht op het depositogarantiestelsel mochten er banken failliet gaan door een nieuwe crisis. 

Ook beginnen met je eigen Spaarrekening Openen?
Ga dan snel naar Raisin en profiteer van mooie welkomstbonussen
TIP
Scroll naar boven