Sparen voor je kind kun je op je eigen rekening doen, maar het is veel handiger om alvast een kinderrekening te openen die je kind vanaf een bepaalde leeftijd kan gaan gebruiken. In dit artikel vind je alle informatie over een kinderrekening openen en helpen we je de beste bank en rekening kiezen.
Top 3 Kinderrekening Openen
- 1 - Bunq: De bank van de toekomst met allerlei extra opties om online nog beter je geldzaken te regelen.
- 2 - Raisin: Via Raisin wordt jouw geld automatisch bij de banken met de hoogste spaarrente onder gebracht.
- 3 - Openbank: Maak gebruik van de verhoogde spaarrente voor de eerste 6 maanden bij Openbank!
Een kinderrekening openen klinkt eenvoudig, je gaat naar een bank en opent een betaal- of spaarrekening voor je kind en bepaalt verder zelf wat er mee gebeurt. Toch heb je allerlei verschillende keuzes bij een kinderrekening openen.
Zo kun je ervoor kiezen om een rekening te openen die je kind vanaf een bepaalde leeftijd kan gebruiken, hier kun je bijvoorbeeld spaargeld voor studie op zetten. Je kunt ook meteen een betaalrekening kind openen zodat je kind leert omgaat met de bank en geld.
Wat is een Kinderrekening?
Een kinderrekening is over het algemeen een gratis rekening waarop je kan sparen voor je kind of bijvoorbeeld zakgeld kunt storten. De meeste kinderrekeningen zijn bedoeld om kinder leren om laten gaan met geld.
Door meteen je kind een kinderrekening te geven leert je kind online bankieren en kan je kind sparen voor grotere aankopen. Een kinderrekening is bij de meeste banken een rekening voor kinderen tot 12 jaar.
Daarna wordt een kinderrekening over het algemeen omgezet naar een jongerenrekening, er verandert dan weinig maar je kind krijgt iets meer controle over de rekening. Je kunt een kinderrekening openen als je kind 6 jaar uit is, in sommige gevallen kan het al vanaf de geboorte.
Bij een spaarrekening voor kinderen ontvang je vaak een hogere spaarrente dan op je eigen spaarrekening. Dit komt omdat het bij kinderrekeningen vaak om minder hoge bedragen gaat en banken je willen stimuleren om alvast een rekening voor je kind te openen.
Vind ook de rekening die het best bij je kind past bij Bunq!
Kinderrekening Openen Vergelijken
#1: Kinderrekening Openen bij Bunq
Je kunt bij Bunq geen specifieke kinderrekening openen maar hebt wel allerlei opties om een aparte rekening voor je kind bij je eigen rekening toe te voegen. Bunq is een klimaatvriendelijke, jonge bank met erg veel extra opties.
Door je kind bij Bunq een rekening te geven leert deze meteen alles over online bankieren. Je kunt bij Bunq eenvoudig een kinderrekening koppelen en een pasje voor je kind regelen.
Zo behoudt je zelf online overzicht op de uitgaven en inkomsten van je kind terwijl je ook meteen overzicht op je eigen rekening hebt. Bunq heeft een vergunning bij De Nederlandsche Bank.
#2: Kinderrekening Openen bij Raisin
Bij Raisin kun je een spaarrekening openen tegen de hoogste spaarrentes van Europa. Er zijn geen specifieke kinderrekeningen bij deze spaarbemiddelaar maar je kunt wel geld sparen voor je kinderen tegen een zeer voordelige rente.
Het voordeel van Raisin is dat je een hoog rentepercentage hebt en eenvoudig geld voor langere tijd vast kan zetten voor een hoger rendement. Omdat je voor kinderen vaak op lange termijn aan het sparen bent is dit een geschikte optie.
Door rente wordt je geld over tijd namelijk meer waard. Als je dus 18 jaar voor je kind spaart, kan dat behoorlijk oplopen!
#3: Kinderrekening Openen bij Openbank
Bij Openbank kun je een gratis betaalrekening openen wat het meteen een zeer geschikte optie maakt voor een kinderrekening. Ook bij Openbank kun je alles online regelen en maakt je kind dus kennis met online bankieren.
Naast een betaalrekening kind kun je bij Openbank ook kiezen uit verschillende spaarrekeningen waarbij je zelfs de eerste 6 maanden een verhoogd rentepercentage kunt ontvangen.
Hoe hoog is de Spaarrente Kinderrekening?
Over het algemeen geldt dat de spaarrente kinderrekening hoger is dan die van je eigen rekening. Dit komt omdat de banken graag willen dat je kind gaat sparen bij de bank, als je namelijk als kind al klant bent van een bank is de kans groot dat je je hele leven hier klant blijft.
Bij de genoemde voorbeelden in dit artikel is de spaarrente positief, dat terwijl je tegenwoordig bij veel banken geld moet betalen om te sparen. De spaarrente kinderrekening verschilt van zo’n 0,09% tot 1,5% bij de aanbieders uit dit artikel.
Als je een hogere spaarrente kinderrekening wilt zul je het geld voor langere tijd vast moeten zetten. Het nadeel hiervan is dat je in één keer een investering in de spaarrekening moet doen.
Dat terwijl er normaal gesproken veel ouders jarenlang blijven sparen voor hun kinderen en elke maand een deel overmaken. In dat geval gebruik je een gewone spaarrekening en is de spaarrente kinderrekening lager.
Kinderrekening Koppelen
Een kinderrekening koppelen aan je eigen rekening is bij veel banken ook goed mogelijk. Op deze manier heb je een kinderrekening die onder je eigen rekening valt en kun je eenvoudig bij online bankieren overzicht over beide rekeningen tegelijk krijgen.
Naast dat dit het makkelijk maakt om een goed overzicht te krijgen van de inkomsten en uitgaven van je kind kun je hierdoor ook makkelijker sparen. Je maakt veel gemakkelijker geld over naar de kinderrekening.
Een kinderrekening koppelen kan bijvoorbeeld gemakkelijk bij de online bank Bunq. Bij deze bank draait alles om online gemak en het toevoegen van rekeningen aan je eigen rekening is daar één van.
Zo kun je bijvoorbeeld ook een pas koppelen aan meerdere rekeningen waardoor je je kinderen meer mogelijkheden kan bieden bij online bankieren. Ook kun je gebruik maken van eenvoudig sparen.
Zo heb je de optie om automatisch sparen in te stellen waarbij alle kleine aankopen die je doet naar boven worden afgerond. Het verschil wordt dan overgemaakt naar je spaarrekening, je kunt deze spaarrekening natuurlijk ook als kinderrekening gebruiken en de portemonnee van je kind vullen zonder het door te hebben.
Gezamenlijke Kinderrekening Na Scheiding
Na een scheiding moet er veel geregeld worden en je kinderen zijn daarbij natuurlijk het allerbelangrijkst. Om de financiën van je kind verder goed te regelen is het verstandig om samen met je ex-partner een gezamenlijke kinderrekening na scheiding te openen.
Op deze manier heb je allebei inzicht in de financiën van je kind en kun je gemakkelijk geld overmaken naar de kinderrekening. Je kunt op deze manier bijvoorbeeld ook in plaats van alimentatie overgaan op het storten van geld op deze kinderrekening.
Een gezamenlijke kinderrekening na scheiding is een rekening waar je als beide ouders geld op zet om kosten voor je kind mee te bekostigen. Je hebt dus alleen als ouders toegang tot deze rekening en je maakt van tevoren afspraken over wie er geld op zet en hoeveel.
Samen de controle over de rekening
Er zijn een aantal duidelijke voordelen van een gezamenlijke kinderrekening na scheiding, maar die werken alleen als jij en je ex-partner goed om kunnen gaan met de rekening. Hiervoor is het belangrijk dat je een goede communicatie houdt met je ex-partner en elkaar nog altijd kan vertrouwen.
Als dat lukt kun je met een gezamenlijke kinderrekening na scheiding zorgen voor meer transparantie tussen de ouders, meer overzicht voor beide ouders en blijft de financiële situatie van je kind goed gedocumenteerd. Een gezamenlijke kinderrekening na scheiding wordt vaak gebruikt om de kosten voor een kind uit te financieren.
Dit houdt in dat het kind zelf vaak geen toegang tot de rekening heeft, de gehele verantwoordelijkheid en de controle liggen bij beide ouders. Het kan het betalen van alimentatie versimpelen en maakt het ook makkelijker om onvoorziene kosten te delen onder beide ouders.
Welke rekening openen voor kind?
Er zijn verschillende kinderrekeningen waar je uit kan kiezen en de meeste rekeningen hebben hun eigen doel. Hieronder bespreken we enkele van de mogelijkheden die je hebt bij de keuze voor een kinderrekening en vind je waarom je voor een bepaalde kinderrekening moet kiezen.
Betaalrekening kind
Een betaalrekening kind is een rekening die je voor kinderen tot 12 jaar aan kunt maken. Deze rekeningen zijn over het algemeen gratis en bij sommige aanbieders krijgt je kind zelfs een soort van welkomstbonus zodat de rekening meteen alvast gevuld is.
Je kunt op de betaalrekening kind het zakgeld storten dat je kind krijgt en verder heeft je kind de volledige controle over de rekening. Wel kun je als ouder altijd nog inzien wat je kind uitgeeft of ontvangt.
Zodra je kind 12 jaar is wordt de rekening in sommige gevallen automatisch overgezet tot een jongerenrekening. Ook voor een jongerenrekening betaal je vaak geen kosten en verandert er verder qua gebruik weinig voor jou en je kind.
Spaarrekening openen
Als je wilt gaan sparen voor je kind is het belangrijk om eerst te bedenken of je hier een doel bij hebt. Wanneer je bijvoorbeeld besluit om te gaan sparen voor de studie van je kind kun je hier de keuze voor de kinderrekening op aanpassen.
Zo kun je spaargeld voor een langere tijd vast zetten, wat handig is in het bovenstaande voorbeeld omdat je als het goed is ongeveer weet wanneer je kind gaat studeren. Door je spaargeld tot dan vast te zetten kun je een hogere spaarrente kinderrekening ontvangen dan bij een gewone spaarrekening.
Wanneer rekening openen voor kind?
Je kunt al meteen vanaf de geboorte een kinderrekening openen om hier alvast te beginnen met sparen. Door meteen vanaf de geboorte te beginnen en een vast bedrag te sparen kom je later op een mooi bedrag uit waar je kind veel mee kan gaan doen.
Een betaalrekening kind is afhankelijk van hoe snel je kind kan leren goed met geld om te gaan. Ook kun je bij deze kinderrekening regels instellen waardoor je kind bijvoorbeeld niet al te grote bedragen ineens kan pinnen, zo kun je ook voor jonge kinderen prima een kinderrekening openen.
Je kunt er ook voor kiezen om voor de geboorte van je kind alvast een spaarrekening te openen. Bij deze spaarrekening kun je bijvoorbeeld kiezen om het gespaarde geld pas op 18-jarige leeftijd vrij te geven aan je kind.
Door op tijd te beginnen met de spaarrekening kun je in kleine gedeeltes sparen voor je kind waardoor je nauwelijks merkt dat je geld kwijtraakt. Toch zul je zien dat er na 18 jaar een prachtig spaarpotje klaar staat voor je kind.
Tip: Een betaalrekening voor je kind kun je helemaal aanpassen naar je eigen wensen. Zo kun je langzamerhand je kind meer vrijheid geven als hij of zij goed met geld om kan gaan! Open gemakkelijk een rekening bij Bunq!
Hoe kun je online bankieren voor je kind?
Een betaalrekening voor kind kun je helemaal instellen zoals je het zelf wilt. Je kunt maximumbedragen aangeven aan online betalingen en een limiet instellen hoeveel geld er van de pas afgeschreven kan worden.
Op deze manier kun je de rekening volledig beheren en je kind de vrijheid geven waarmee hij of zij om kan gaan. Ook kun je ‘betaalalerts’ instellen, waarbij jij als ouder ingelicht wordt bij elke betaling die je kind doet.
Bij een kinderrekening kunnen beide ouders altijd bij. Op deze manier heb je een gezamenlijke rekening voor je kind waar je allebei goed toezicht op hebt.
Kinderrekening Openen: Veelgestelde vragen
Een kinderrekening is over het algemeen een betaalrekening voor kinderen tot 12 jaar. Ouders kunnen hier gemakkelijk zakgeld op storten en inzicht houden in de uitgaven van de rekening. Met een kinderrekening leer je jouw kind omgaan met geld en online bankieren.
De online bank Bunq biedt geen specifieke kinderrekeningen, maar wel veel mogelijkheden voor jou als ouder om een kinderrekening te openen en inzicht te houden in deze rekening. Daarnaast krijg je bij Bunq veel extra opties waarmee je jouw online bankieren verder kan automatiseren.
Het verstandigst is om niet al te lang te wachten met een kinderrekening openen. Hoe eerder je bent, hoe meer je kunt sparen en hoe beter gevuld de kinderrekening is zodra jouw kind met geld om kan gaan.
Welke rekening je het best kan openen voor je kind is volledig afhankelijk van je eigen plannen en mogelijkheden. Als je de volledige studiokosten voor kind bij elkaar wilt sparen kun je het best een spaarrekening openen waar je het geld voor langere tijd vast kan zetten. Zo ontvang je een hogere spaarrente en heeft je kind meer geld zodra hij of zij gaat studeren.
Een geschikt alternatief voor kinderalimentatie is het openen van een gezamenlijke kinderrekening na scheiding. Voor deze rekening spreek je af wie er hoeveel geld op stort en vervolgens kun je de kosten die je maakt voor je kind eenvoudig financieren vanuit deze rekening. Dit is vooral geschikt voor ex-partners die nog goed met elkaar om kunnen gaan en een duidelijke communicatie hebben.
Hoe hoog de spaarrente kinderrekening is is afhankelijk van hoe lang je geld vast zet en voor welke aanbieder je kiest. De spaarrente kinderrekening begint bij 0,09% en kan oplopen tot wel 2%.
Kinderrekening Openen: Conclusie
Met een kinderrekening kun je jouw kind alvast laten wennen aan het omgaan met geld en zelfs met online bankieren. Een kinderrekening kan een betaalrekening kind zijn waar je zijn of haar zakgeld op zet en het kind dingen mee kan kopen of een spaarrekening waar je voor de toekomst van je kind spaart.
Het is verstandig om op tijd te beginnen met een kinderrekening openen zodat je zo lang mogelijk hebt om te sparen en je kind zo snel mogelijk leert om te gaan met eigen geld. Je kunt altijd een kinderrekening koppelen aan je eigen rekening om zo inzicht te houden in wat er gebeurt met de rekening.
Bij een kinderrekening ontvang je vaak een hogere spaarrente dan bij een gewone rekening en ook daarom is het handig om voor jouw kind een kinderrekening te openen. Begin vandaag nog en ga snel naar Bunq om een extra rekening te openen!
Jan Jaap is reeds vele jaren financieel analyst en deelt graag zijn kennis en ervaring voor elke nieuwe en doorgewinterde beursliefhebber.