DAX 30 | De laatste koers van de DAX Index (2024)

^GDAXI
18.678,85 €
Change (24H)
95,86 €0,51%

De DAX 30 index is een Duitse index waar de grootste Duitse bedrijven op genoteerd staan. De Frankfurter beurs is de beurs waarop DAX 30 aandelen verhandeld worden. In dit artikel leggen we je alles uit over de DAX index!

Beleg nu in de DAX 30 Index - een stappenplan

Zelf beleggen in indexen zoals de DAX 30 index? Ga nu naar eToro, maak een account aan en begin vandaag nog met beleggen! 

In dit artikel kom je alles te weten over de DAX 30 index en hoe je moet beleggen in dit indexfonds. Lees ook over de koers van de DAX en het voordeel van indexbeleggingen!

Over DAX 30 Index

Dax is een afkorting voor Deutscher Aktienindex en is de belangrijkste aandelenindex van de Frankfurter Wertpapierbörse. 

De Dax 30 aandelenindex omvat de 30 grootste beursgenoteerde Duitse bedrijven sinds haar invoering op 1 juli 1988.

Over DAX-index

Ook binnen Europa en de rest van de wereld is de Dax 30 een belangrijke aandelenindex. De Dax index staat namelijk hand in hand met het welzijn van de Europese economie.

De Dax index is een performance-index. Dat betekent dat de index niet alleen bestaat uit de koersen van de aandelen binnen de index, maar dat ook het uitgekeerde dividend van de bedrijven geïnvesteerd worden in de index. Dit maakt de index anders dan bijvoorbeeld de Nederlandse AEX, die dit niet doet.

Prijs en samenstelling

De prijs van de Dax index wordt berekend door een elektronisch systeem genaamd Xetra. Met behulp van dit systeem wordt de Dax realtime berekend (elke paar seconden) op handelsdagen. De waarde van bedrijven in de index wordt berekend op basis van totale marktkapitalisatie.

De samenstelling van de Dax index wordt regelmatig herbekeken. Bedrijven die onderdeel willen zijn van de Dax 30 moeten tenminste drie jaar beursgenoteerd zijn en in de top 45 grootste Duitse bedrijven horen. Ook moet in ieder geval 15 procent van de beurswaarde van het bedrijf verhandeld worden via de beurs.

Sinds de oprichting van de Dax 30 zijn er ook drie neven-indices toegevoegd aan de Duitse beurs. De MDax, geboren in 1996, omvat de top 50 grootste bedrijven na de 30 van de Dax index. Tech-bedrijven worden hier niet in opgenomen.

De TecDax omvat sinds 2003 juist wél deze tech-bedrijven. Binnen deze vind je de top 30 bedrijven binnen de technologische sector. Tot slot is ook de HDAX ingevoerd in 2003. De HDAX is een combinatie van de DAX, MDAX en TecDax.

Weging

De maximale weging van een bedrijf in de Dax 30 is 10%. Voorbeelden van bedrijven hoog in de lijst zijn bijvoorbeeld SAP, Siemens, Allianz en Adidas. De Chemie en Farmacie sector staat erg hoog in de Dax index door grote bedrijven binnen de index zoals Bayer en BASF.

Ook de auto-industrie is goed vertegenwoordigd in Duitsland. Daimler (Mercedes-Benz), Volkswagen Group en BMW zorgen samen ook voor een behoorlijke weging van de sector.

In september van 2021 heeft de Dax zich uitgebreid. Het totale aantal bedrijven binnen de marktindex is gestegen van 30 naar 40.

Hoe kan ik beleggen in de DAX 30?

Beleggen in de DAX 30 doe je via een online broker. Dat is althans de meest makkelijke manier om te beginnen met beleggen in een indexfonds zoals de DAX 30. Hieronder gaan we stap voor stap langs hoe je de beste online broker vind om te beginnen met een investering in de belangrijkste Duitse index.

Stap 1: Kies een online broker

Een online broker is een handelsplatform waar je makkelijk en snel in verschillende financiële producten kunt handelen. Hieronder geven we je enkele voorbeelden van brokers die je kunt gebruiken om te beleggen.

eToro

eToro is één van de meest bekende online brokers beschikbaar. Dit platform is een aanraden voor beginnende beleggers, maar bied ook mogelijkheden voor mensen die al eerder hebben belegd. De voordelen van eToro zetten we hieronder voor je op een rijtje.

eToro is erg populair door het grote aanbod van verschillende handelsproducten.

Je hebt bij eToro de mogelijkheid om te handelen in bijvoorbeeld aandelen indexen ETF’s, CFD’s, cryptocurrency, grondstoffen en forex.


Hiernaast zie je bijvoorbeeld de verschillende indexen die je kan vinden op eToro.

Etoro indexen dax30
Indexen traden op eToro? Maak een account aan!

Bij eToro heb je geen commissie op aandelen en ETF’s. Dit is een mooi voordeel voor beginnende beleggers. Dit is ook erg voordelig als je graag in een index zoals de Dax 30 wilt gaan investeren.

Bij eToro heb je de mogelijkheid om te beginnen met een demoversie. Met een demo-account investeer je met virtueel geld in plaats van je eigen geld.

Wanneer je wel met je eigen geld wilt gaan beleggen zul je zien dat je bij eToro maar een laag minimaal inlegbedrag van € 170,00 hebt. Daarom hoef je niet meteen je hele spaarrekening in te leggen als je wilt gaan investeren.

Tot slot heeft eToro ook een copytrading functie. Copytrading geeft je de mogelijkheid om de aandelenportefeuilles van ervaren beleggers over te nemen. Ook bied eToro verschillende samengestelde portfolio’s waarin je kan investeren.

Wil je ook graag investeren via eToro? Klik dan op de button en maak een nieuw account! Wil je graag meer informatie over eToro? Lees dan ons eToro review!

Plus500

Plus500 is een andere bekende online broker die zich specifiek specialiseert in het handelen van CFD’s. Daarom is deze broker minder geschikt voor beginnende beleggers.

Beleggingen in CFD’s zijn een manier van beleggen door in te spelen op koerswisselingen. Door de specialisatie op CFD trading heeft Plus500 toegang tot goeie tools. Daarom is het een goede keuze als je je graag wilt focussen op dit type financieel instrument.

Wil je graag meer lezen over de broker Plus500? Lees dan ons Plus500 review!

Stap 2: Een nieuw account aanmaken

Wanneer je de juiste broker hebt gevonden, is de eerste stap een nieuw account aanmaken. Als voorbeeld gebruiken we hier eToro, maar vaak is deze stap voor veel brokers ongeveer hetzelfde.

Op de homepage van eToro druk je op de ‘Join Now’ knop. Vul de gevraagde gegevens in om een nieuw account aan te maken.

Wanneer je deze stap hebt voltooid moet je je account nog activeren. Via de mail krijg je een link die je moet aanklikken om je account te activeren.

Als je de link in je mail hebt geklikt en je account geactiveerd hebt kun je al beginnen met traden via de demofunctie op je account. Om echt geld te beleggen moet je nog een extra stap voltooien.

fundamentele analyse etoro account aanmaken
Maak een account aan en begin direct!

Het validatieproces van je account bestaat uit het invoeren van extra gegevens en het maken van een kleine toets. Ook moet je een kopie van je paspoort of ID uploaden.

Wanneer je deze stap hebt doorlopen is je account helemaal klaar om met je eigen geld te gaan beleggen. Tijd om geld te storten dus!

Stap 3: Geld storten op je nieuwe account

Je account is ready to trade! Het enige wat je nu nog hoeft te doen is geld storten op je account en je beleggingen kiezen. Geld storten kan via veel bekende betaalmethodes.

Het minimale inlegbedrag bij eToro is € 170,00. Hierdoor kun je makkelijk en snel beginnen met je eerste belegging zonder dat je meteen je hele bankrekening hoeft leeg te trekken.

Kies voor een betaalmethode zoals iDEAL, PayPal of Creditcard!

geld storten etoro dax 30
Geld storten bij eToro is simpel

Stap 4: Kies je DAX belegging

Nu er geld op je account staat kun je simpelweg de DAX 30 index opzoeken op eToro en op de knop ‘handelen’  drukken. Je kiest de hoeveelheid die je wilt inleggen en klaar is Kees.

De DAX index is te vinden onder de naam GER30 (Germany 30). Ook vind je hier meer informatie en een grafiek zodat je de index zelf kan analyseren.

DAX 30 op etoro vinden
Ook beginnen met beleggen via eToro? Maak snel en gemakkelijk een account aan en begin vandaag nog met beleggen in de DAX 30 index!

Investeren in DAX 30

Er zijn verschillende mogelijkheden om te investeren in de Dax index. Hieronder lees je meer over deze verschillende manieren.

DAX 30 indexfonds

De meest simpele manier om te investeren in de Dax 30 index is door middel van een directe belegging in het indexfonds via een online broker. Via eToro vind je de Dax 30 index onder de naam GER30.

Op deze manier beleg je direct in de ontwikkelingen van de Duitse markt. Je volgt de koers Dax realtime dus.

Door te beleggen in een indexfonds hoef je niet zo veel onderzoek te doen naar de specifieke bedrijven in de index om te bepalen of je wilt beleggen. Een daling van het ene bedrijf in de index wordt namelijk gecompenseerd door de stijging van een ander bedrijf in de Dax koers.

Hierdoor is passief beleggen in indexfondsen makkelijk en heeft het minder risico dan actief beleggen.

Aandelen DAX 30 bedrijven

Ook kun je er voor kiezen om te investeren in de individuele bedrijven die onderdeel zijn van de index Dax 30. Door direct te beleggen in deze ondernemingen geef je jezelf meer vrijheid. Je kiest zelf welke aandelen jij denkt waardevolle investeringen te zijn.

Als je geïnteresseerd bent in de chemie, auto- of gezondheidsindustrie zul je veel interessante bedrijven vinden om in te investeren binnen de Dax 30.

Het is ook mogelijk om zelf een Dax 30 mandje te maken uit het kopen van de individuele aandelen. Je houdt dan rekening met de weging van specifieke bedrijven. Wil je bijvoorbeeld 100 Dax aandelen kopen? Dan moeten 9 aandelen hiervan Siemens zijn (met een weging van ongeveer 9%).

DAX 30 ETF's

De laatste mogelijkheid om te investeren in de Dax index is door middel van een ETF-optie. Een ETF (Exchange Traded Fund) is een manier om te beleggen in een specifiek aandelenmandje. 

Veel indexen hebben ook een ETF substituut. Deze volgen dus als het ware de Dax koers. Een voorbeeld is de iShares Core DAX.

Op deze manier hoef je niet zelf de aandelen van individuele bedrijven samen te stellen in een mandje, maar kun je wel in de index beleggen in de vorm van aandelen.

Meer lezen over ETF’s? Lees ons artikel over ETF beleggen.

Wil je ook traden in de DAX 30 index via eToro? Dat kan! Klik op de button om een nieuw account aan te maken.

Koers van de DAX 30 Index

Hier vertellen we je meer over de Dax koers, het verloop en onze verwachtingen van de koers Dax 30. De koers Dax 30 is ooit begonnen op 1.000 punten. Dit was de basisstand. 

Sinds de geboorte van de index heeft het altijd een positieve trend gezien. Van 2011 tot 2015 is de Dax koers gestegen van 5.000 punten naar ongeveer 12.000 punten.

Koers Dax 30 eToro

Koers van de DAX 30 index in de afgelopen jaren

Na het behalen van dit puntenaantal is het dalen en stijgen geweest voor de Dax 30 index. In februari van 2020 stond de koers op ongeveer 13.500 punten. De coronacrisis heeft de koers vervolgens laten kelderen naar een magere 8.500 punten.

Vanaf april was het weer langzaam maar zeker naar boven klimmen voor de Dax koers. Vrij snel is de koers weer teruggesprongen naar 13.000 punten.

Ook in het laatste kwartaal van 2020 is een dip te zien. Deze dip is te danken aan de opkomst van de tweede coronagolf, waar Duitsland veel last van had. Bondskanselier Merkel had, voor de invoering van de harde lockdown in Nederland, nieuwe zware maatregelen ingevoerd die terug te zien zijn in de Dax koers.

Het vertrouwen in de mark zorgt echter wel voor een mooie revalidatie van de Dax koers. Dit vertrouwen is grotendeels te danken voor het begin van de internationale vaccinatierace. Nieuwe dalingen zijn niet uit te sluiten door de problematiek die de nieuwe varianten van het virus meebrengen in Europa.

De Dax index is een mooie index om in te beleggen wanneer je een stabiel rendement wilt behalen op de lange termijn.

Waarom beleggen in DAX Index?

De voordelen van beleggen in indexfondsen zijn vooral voor beleggers die graag op een passieve manier willen investeren.

Passief beleggen betekend dat je niet zo veel tijd kwijt bent met het constante analyseren van de markt of van individuele aandelen.

Ook is beleggen in een index als de Dax 30 een mooie manier om je aandelenportefeuille te diversifiëren. 

Je belegt namelijk in één keer in de top 30 meest aanstaande bedrijven van de Duitse economie.

Waarom beleggen in dax 30 index?

Direct investeren in de DAX 30 index?

Een daling van één van de bedrijven in de Dax index is niet meteen gevaarlijk voor je belegging. Want wanneer er een aandeel daalt, wordt dit rechtgetrokken door de stijging van een ander aandeel. Daarom is beleggen in een indexfonds minder risicovol.

Het is een goede manier om een strak rendement te verdienen op de lange termijn, zoals de Dax index ook heeft laten zien in de jaren van zijn bestaan.

Met actief beleggen (investeren in individuele aandelen) is het de bedoeling dat je de markt uitspeelt. Door te ‘winnen’ van de markt verdien je hoge rendementen.

Het lijkt daarom alsof je met passief beleggen niet net zo veel rendement kan behalen als met actief beleggen, maar dit is een fabel. Op lange termijn zijn de rendementen op een indexfonds vaak zelfs hoger.

Wat je wel moet onthouden is dat een indexfonds nooit van de markt kan ‘winnen’. De fondsen volgen als het ware de markt. Daarom kunnen actieve beleggingen op korte termijn vaker meer verdienen.

Kritiek krijgt de Dax index ook, vaak omdat veel van de bedrijven in de index worden gezien als ‘slome giganten’. Ervaren investeerders zien graag meer hard groeiende bedrijven toegevoegd worden aan de Dax 30.

De toevoeging van nog 10 bedrijven in september van 2021 was daarom een interessante stap zijn voor de Dax index.

Veelgestelde vragen

De Dax 30 index bestaat uit de 30 grootste bedrijven binnen de Duitse economie. Elk bedrijf binnen de Dax index is wel gewaardeerd en bekend bij de consument. Investeren in een indexfonds is daarom fijn voor een beginnende belegger die niet veel risico wilt nemen.

Voorbeelden van sectoren binnen de Dax 30 zijn de chemie/farmacie sector en de auto-industrie. Bedrijven binnen deze sectoren zijn o.a. Bayer, BASF, Linde, Daimler, BMW en de Volkswagen Group.

Wanneer je wilt investeren in de Dax 30 index via een online broker als eToro betaal je geen commissie. Ook in de vorm van ETF geniet je van dit voordeel. Bij andere online brokers zul je wellicht een commissie moeten betalen over je belegging.

Investeren in een indexfonds is vaak minder risicovol dan actief beleggen. Daardoor zijn de kosten vaak ook lager. Je probeert op de lange termijn een rendement te behalen, zonder de markt te willen verslaan.

Met een belegging in een indexfonds zoals de Dax 30 index is het risico lager dan beleggen in individuele aandelen op de markt. Een indexfonds is namelijk een manier om een divers portfolio op te bouwen. Binnen een index zitten aandelen van verschillende toonaangevende bedrijven.

Het risico op een indexbelegging is laag, maar nooit nul. De marktrisico blijft altijd bij een indexbelegging. Wel zul je door het lagere risico meer rendement zien op de lange termijn.

Wil je niet al te lang bezig zijn met actief marktonderzoek, maar wel je geld beleggen? Dan zijn indexbeleggingen wellicht een optie voor jou. Check eToro voor de mogelijkheden om te investeren in een index zoals de Dax 30.

Je geld is vaak gewoon veilig bij een online broker, als je de juiste uitzoekt. Brokers zoals eToro en Plus500 staan onder toezicht van reguleerders die de financiële markt beschermen. In Nederland is de AFM (Autoriteit Financiële Markten) hier een voorbeeld van.

Een deel van je vermogen is bij vele brokers standaard verzekerd. Zo verlies je niet zomaar je geld als er een keer iets gebeurt. Als beginnende belegger hoef je je dus weinig zorgen te maken over de veiligheid van je geld.

De Dax 30 is een voorbeeld van een herbeleggingsindex, ook wel performance-index genoemd. Dit betekent dat de koers van de index niet alleen bestaat uit de koersen van de verschillende aandelen, maar ook van het uitgekeerde dividend.

Het dividend wordt als het ware ‘herbelegd’, en is dus onderdeel van de index. Hierdoor heeft een herbeleggingsindex vaak meer rendement dan een niet-herbeleggingsindex. Stel dat Bayer dividend uitkeert, dan zul je dat terug zien in de koers van de Dax 30 index.

Het kan voorkomen dat bedrijven jaarlijks of halfjaarlijks dividend uitkeren over de aandelen die jij in bezit hebt. Er zijn desondanks verschillen tussen verschillende indices. Doe daarom altijd goed vooronderzoek zodat je weet wat je krijgt.

DAX 30: Conclusie

De conclusie is dat indexbeleggen een goede optie is voor de beginnende belegger, of voor investeerders die graag op een passieve manier hun geld willen investeren. 

Op de lange termijn kan de Dax 30 een mooi rendement vormen voor ieders spaarpotje. Echter hebben de corona-jaren veel onzekerheid en wantrouwen met zich meegebracht.

De Dax 30 is een mooie index om in te beleggen als je graag aan aandeel wilt hebben in de meest toonaangevende bedrijven van Duitsland, of in de algehele economie van de Europese Unie. Ook in bijvoorbeeld de Eurostoxx 50 index zijn veel van deze Duitse bedrijven te vinden.

In de zomer van 2021 heeft Dax nieuwe vorm aangenomen, dit komt door dat de coronacrisis grotendeels onder controle is en de Dax 30 is uitgebreid naar de Dax 40 index.

Door te handelen in de Dax 30 maak je gemakkelijk een gediversifieerde aandelenportfolio. Hierdoor verlaag je je risico op beleggingen. Maar let op, het risico op beleggen is nooit nul, ook niet bij indexfondsen.

Kortom, investeer in de Dax als je graag een aandeel wilt hebben in de toekomst van de Duitse en Europese economie. Bouw hiermee op de lange termijn een vast rendement op door het houden van een mooi mandje diverse bedrijven.

Beleggen in DAX 30 bij eToro?
Maak vandaag nog een nieuw account aan en begin direct met handelen!
Start nu!
Scroll naar boven