Waarom Index Trackers Kopen?

Index trackers kopen is een niet bepaald spannende vorm van beleggen. Je zult bij index trackers niet horen dat iemand astronomische winsten op korte tijd heeft behaald zoals je dat met aandelen of crypto kan. In index trackers beleggen is echter een zeer verstandige beleggingsoptie voor de lange termijn.

Index Trackers Kopen in 4 stappen

Direct starten in Index Trackers beleggen? Meld je dan snel aan bij onze aanbevolen broker eToro!

eToro is een multi-asset investeringsplatform. De waarde van je investeringen kan fluctueren. Je kapitaal loopt risico.

Wat zijn Index Trackers?

Index trackers kun je zien als een mandje met aandelen. Je kunt index trackers verdelen in index fondsen en ETF’s. Index fondsen worden beheerd door fondsmanagers en kun je niet de hele dag verhandelen. Dit gebeurt enkel op één specifiek tijdstip op de dag.
 
Een ETF tracker is een passief fonds waar je eigenlijk niet naar hoeft te kijken. Het fijne aan een ETF tracker is dat het een investering is met relatief weinig risico.

Dit komt omdat je investering gespreid is tussen een groot aantal bedrijven. Gaat het dus minder met één bedrijf, zal je dat weinig merken in je investering. De winsten die je maakt zullen alleen nooit hoog zijn.

Hoe werkt in Index Trackers beleggen?

Met ETF trackers investeer je dus in een selectie van aandelen van verschillende bedrijven. De meeste brokers zullen index trackers in de vorm van ETF’s in hun aanbod hebben. Je kunt dus gemakkelijk in deze trackers beleggen via een handelsplatform.

Je kunt de bedrijven in de index tracker vaak gemakkelijk vinden binnen een handelsplatform, maar je kunt uiteraard ook gewoon de naam van de stock trackers opzoeken. Je zult dan een lijstje krijgen met de aandelen in de tracker en de grootte van het aandeel van het bedrijf in de tracker.

eToro is een multi-asset investeringsplatform. De waarde van je investeringen kan fluctueren. Je kapitaal loopt risico.

Waar kan ik Index Trackers Kopen?

In index trackers beleggen is tegenwoordig erg makkelijk. De meeste brokers bieden dit in de vorm van ETF trackers aan. Er zijn dus wel degelijk verschillen tussen brokers. Door de lage kosten van bijvoorbeeld ETF trackers als passief fonds, kiezen sommige brokers ervoor om in ETF trackers beleggen gratis aan te bieden.

Doe dus goed onderzoek bij welke broker je wilt beginnen met investeren. In de meeste gevallen beleg je per maand, dus dan kunnen eventueel transactie- en commissiekosten flink oplopen op de lange termijn.

Hieronder hebben we een selectie gemaakt van aanbevolen brokers waarbij je gemakkelijk en goedkoop kunt beleggen in index trackers. Zo kan jij de beste keuze maken!

Stap 1: Kies een online broker voor Index Trackers

De eerste stap die je moet zetten om met index trackers kopen, is het beslissen met welke broker je wilt. Tegenwoordig is de keuze enorm, dus het is logisch dat je soms door de bomen het bos niet meer kan zien. 

Je zult op een aantal zaken moeten letten wanneer je de juiste broker voor jou wilt vinden. Allereerst staat betrouwbaarheid natuurlijk voorop. Het gaat vaak om grote bedragen en je wilt natuurlijk wel dat je je geld toevertrouwd aan een betrouwbaar handelsplatform.

Let er dus altijd op dat een broker goed gereguleerd wordt door een toezichthouder. Voor Nederland kan dat bijvoorbeeld de AFM zijn, deze toezichthouder zorgt dat alles volgens de wet verloopt.

Daarnaast is het ook belangrijk om bij jezelf na te gaan in wat voor handelsproducten je wilt investeren. Wil je alleen in CFD’s of crypto’s investeren? Hier zijn genoeg gespecialiseerde brokers voor. 

Ben je op zoek naar brokers met verschillende handelsproducten, dan moeten je kijken naar allround brokers.

eToroDEGIRO
13 populaire indexen5 populaire indexen
Geen commissiekosten op aandelen en ETF'sGeen commissiekosten op aandelen en ETF's
Gratis demo-accountGeen demo-account
263 (!) ETF'sKernselectie ETF's
Geen beheerkosten0,2% - 0,6% beheerkosten

Index Trackers bij eToro

Wanneer je als beginnende belegger op zoek bent naar een gebruiksvriendelijke broker, dan is eToro onze absolute aanrader. Het biedt verschillende functies die je helpen een begin te maken.

Zo kun je bij eToro gebruik maken van de zogenaamde Copytrading functie wanneer je er zelf even niet uitkomt. Met deze functie is het mogelijk om portfolio’s van ervaren beleggers in te kijken en te kopiëren.
 
Deze kun je vervolgens ook in zijn geheel overnemen. Bij de beleggers staan ook altijd het behaalde rendement in de afgelopen tijd en een risicowaarde. Zo kun je zelf beslissen of deze belegger met jouw eigen beleggingsstrategie overeenkomt.
Het Copytrading Network van eToro

Als beginnende belegger of gewoon iemand die eerst comfortabel wil worden met het platform kun je ook eerst gebruik maken van de demofunctie van eToro.  Hierbij beleg je met virtueel geld en kun je op je gemak risicoloos het platform verkennen.

Ben je vervolgens comfortabel met beleggen met echt geld? Dan kun je al vanaf het lage minimale inlegbedrag van 50$/€42 beginnen met beleggen.

Erg fijn wanneer je wilt beleggen in ETF trackers, is het feit dat je 0% commissie betaalt wanneer je belegt in aandelen of ETF’s. Naast deze handelsproducten, kun je ook beleggen in onder andere grondstoffen, CFD’s, cryptocurrencies en forex trading.

eToro wordt gereguleerd door het Britse FCA (Financial Conduct Authority). Je kunt dus gerust beleggen via het handelsplatform.

Lees onze eToro review als je meer wilt weten over deze broker of begin vandaag nog gratis met beleggen!

eToro is een multi-asset investeringsplatform. De waarde van je investeringen kan fluctueren. Je kapitaal loopt risico.

Index Trackers bij DEGIRO

DEGIRO is een Nederlandse broker die inmiddels ook is uitgebreid naar de Europese markt. Binnen Nederland is het met stip de grootste broker. Je krijgt bij DEGIRO toegang tot meer dan 50 internationale beurzen.

Het fijne aan DEGIRO voor index trackers kopen, is dat DEGIRO elke maand een DEGIRO trackers kernselectie uitbrengt. Je kunt geheel gratis beleggen in deze ETF trackers van DEGIRO uit de kernselectie. Let er wel op dat de kernselectie elke maand aangepast kan worden. Wees er dus op tijd!

Als Nederlandse broker wordt DEGIRO gereguleerd door zowel De Nederlandsche Bank (DNB) als de AFM (Autoriteit Financiële Markten).

Direct beginnen met beleggen in ETF Trackers van DEGIRO? Begin vandaag nog gratis!

Stap 2: Maak een account aan voor Index Trackers

Je zult altijd eerst een account aan moeten maken wanneer je begint bij een broker. Ze maken je dit zo makkelijk mogelijk en bij de meeste brokers gaat dit hetzelfde.

We zullen eToro als voorbeeld nemen. Op de homepage van eToro kun je je aanmelden middels de “Join Now” knop rechtsbovenin. Vervolgens kom je uit bij het inlogvenster in de afbeelding.

Je kunt zelf een gebruikersnaam en wachtwoord instellen, of kiezen om je te registreren met Facebook of Google. Hiervoor krijg je een e-mail met een verificatie link. Nadat je dit gedaan hebt, krijg je toegang tot het platform.

eToro is een multi-asset investeringsplatform. De waarde van je investeringen kan fluctueren. Je kapitaal loopt risico.

Stap 3: Geld op account zetten voor Index Trackers

Na het verifiëren zul je alleen nog toegang hebben tot de demo omgeving van de broker. Je zult namelijk nog extra stappen moeten ondernemen om te kunnen beleggen met echt geld.
 
Dit zogenaamde KYC-proces wordt verplicht door elke toezichthouder. Hierbij hoort een vragenlijst waarin er wordt bevestigd dat je op de hoogte bent van de risico’s van beleggen en moet je je identiteit bevestigen met een kopie van een geldig identiteitsbewijs.
 
Na goedkeuring krijg je toegang tot het platform waar je met echt geld kunt beleggen. Nu kun je (echt) beginnen met index trackers kopen.
Betaalvenster eToro

Stap 4: Zoek geschikte ETF Trackers

Selectie aan ETF trackers in eToro

Onder het tabje “Ontdek” vind je de verschillende handelsproducten waarin je kunt investeren.

Hier zul je dus ook de categorie “ETF’s” vinden. Als je hierop klikt, vind je het aanbod van ETF’s bij eToro.

Ook kan je gerichter naar een specifieke ETF zoeken door gebruik te maken van de zoekbalk in het interface.

Stap 5: Doe je eerste investering in Index Trackers

Wanneer je keuze is gevallen op een bepaalde index tracker, kun je naar de landingspagina van de ETF tracker in kwestie gaan. 
 
Hier vind je veel informatie, waaronder input van medebeleggers, de actuele koers en de ticket van de ETF tracker.
 

Wanneer je genoeg research hebt gedaan, kun je tot het beleggen overgaan. Dit doe je door op de blauwe knop “Handelen” te klikken. 

De knop brengt je naar het koopvenster van de index tracker. Hier kun je kiezen welk bedrag of voor hoeveel euro je in een ETF tracker wilt beleggen. Daarnaast kan je nog andere functies aan of uit zetten. 

Vervolgens bevestig je de aankoop en vind je je investering terug in het tabje portfolio in je dashboard.

Overtuigd en beginnen met Index Trackers Kopen? Start dan direct bij eToro en beleg zonder commissie!

eToro is een multi-asset investeringsplatform. De waarde van je investeringen kan fluctueren. Je kapitaal loopt risico.

Welke Trackers kopen? De soorten op een rij

Wanneer je op zoek bent naar het antwoord op de vraag “Welke trackers kopen?”, dan ben je hier bij de juiste sectie. We zullen kort nagaan wat voor soorten trackers er zijn.

Stock Trackers

Stock trackers tracken bepaalde onderliggende aandelen en proberen hier zo dicht mogelijk in de waarde bij te zitten. Iets wat elke tracker probeert. Met een mandje aandelen wordt een bepaalde koers nagebootst.

Het risico voor een stock trackers is lager dan een standaard aandeel, omdat je dan niet geheel afhankelijk bent van een enkel aandeel.

ETF Trackers

ETF trackers proberen een bepaalde koers na te bootsen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het nabootsen van de wereldeconomie door de Vanguard All-World UCITS ETF. In dit mandje aandelen zul je een mix van aandelen van de grootste bedrijven ter wereld vinden.

Je volgt dus in principe via een mandje echte aandelen de koers van bijvoorbeeld een index. Deze aandelen zullen dus ook in de index zelf opgenomen zijn.

Index Trackers

Vaak worden index trackers vrijwel altijd gezien als ETF tracker. Toch is er nog een andere vorm van een index tracker: het index fonds. Deze fondsen worden iets actiever beheerd dan een ETF tracker. Het grootste verschil is dat je een ETF als een aandeel wanneer dan ook kunt verhandelen.

Een index fonds kan maar op één bepaald tijdstip op de dag verhandeld worden tegen de prijs in kwestie. Daarnaast hebben index fondsen vaak hogere minimale inlegbedragen en worden deze vaak geprivatiseerd. De meeste index fondsen zijn dus niet te vinden op handelsplatformen.

Index Tracker vs ETF Tracker

Er zijn dus weinig verschillen tussen een index tracker of fonds en een ETF tracker. Een ETF tracker biedt echter veel meer flexibiliteit, waardoor het een aantrekkelijker wordt voor investeerders.

Bij een index fonds vertrouw je je geld dus in principe toe aan een fondsmanager. Deze is actief bezig met het vormen van een optimaal mandje aandelen die de index (zoals bv de AEX) trackt.

Voordeel hiervan kan zijn dat winsten in een ideale setting hoger kunnen zijn. Toch raden we ETF trackers aan omdat je zowel een lager minimaal inlegbedrag hebt, als de mogelijkheid om de ETF’s altijd te verhandelen.
 

Uiteindelijk zijn index trackers en ETF trackers nagenoeg hetzelfde en worden met index trackers ook eigenlijk altijd ETF trackers bedoeld. Trackers volgen de koers van bijvoorbeeld een bepaalde index aan de hand van een mandje aandelen. Je belegt dus in een gediversifieerd groepje aandelen.

Beginnen met beleggen in Index Trackers? Bij eToro kun je portfolio’s ovenemen via Copytrading.

eToro is een multi-asset investeringsplatform. De waarde van je investeringen kan fluctueren. Je kapitaal loopt risico.

Welke Trackers Kopen bij een broker?

Er zijn tegenwoordig een groot aantal ETF trackers op de markt. Belangrijk is om altijd goed na te gaan wat deze index tracker precies nabootst. Toch blijft het voor velen onduidelijk voor welke trackers ze moeten gaan.

We zetten hieronder onze top 3 aanbevolen index trackers op een rijtje voor je.

FTSE All-World UCITS ETF (VWRL)

Wellicht de meest bekende ETF tracker op de markt. Dit is voor veel beleggers de go-to passieve belegging. Deze index tracker bootst de wereldeconomie na door de grootste bedrijven mee te nemen in de ETF.

Deze ETF is vooral geschikt voor mensen die zich graag willen richten op één ETF tracker en er daarna niet meer naar om willen kijken. Je kunt dit bijvoorbeeld zien als een vorm van sparen door hier elke maand een bepaald bedrag in te stoppen.

iShares Core Dividend Growth (DGRO)

De iShares Core Dividend Growth ETF tracker bestaat uit Amerikaanse aandelen met een geschiedenis van groeiende dividenden. De sectoren van DGRO omvatten onder andere financiën, gezondheidszorg, informatietechnologie en industrie.

Vanguard Total Stock Market (VTI)

De Vanguard Total Stock Market ETF tracker de koers van de CRSP US Total Market Index. Deze index is volgt alle aan de NYSE en NASDAQ genoteerde aandelen in de vorm van de index. De tracker is opgericht in 2001 en wordt beheerd door Vanguard. 

Direct beginnen met investeren in Index Trackers? Bij eToro kun je kiezen uit meer dan 300 ETF trackers!

eToro is een multi-asset investeringsplatform. De waarde van je investeringen kan fluctueren. Je kapitaal loopt risico.

DEGIRO Trackers Kernselectie

DEGIRO is een broker waar in index trackers beleggen zeer interessant kan zijn. Dit komt door de zogenaamde kernselectie wat een populaire reden is waarom beleggers kiezen voor de Nederlandse broker.

De kernselectie van ETF trackers van DEGIRO kun je 1x per maand gratis kopen of verkopen. Wanneer je dit elke maand met een bepaald bedrag doet, bouw je langzaam maar zeker een kapitaal op tegen geen extra kosten.
 
Deze kernselectie van ETF trackers van DEGIRO is bovendien recent geoptimaliseerd, zodat er alleen nog maar gewilde ETF’s in de kernselectie zitten. Ben je dus voornamelijk geïnteresseerd om in index trackers te beleggen. Dan kan DEGIRO erg interessant voor je zijn als broker.
 
Let wel op dat je bij DEGIRO kosten hebt voor andere beleggingen, waarbij je bij eToro bijvoorbeeld geen commissie betaald over aandelen en ETF’s.

Toch beleggen in een broker waar je voor andere handelsproducten voordelig uit bent? Probeer dan eToro!

eToro is een multi-asset investeringsplatform. De waarde van je investeringen kan fluctueren. Je kapitaal loopt risico.

Index Trackers Kopen - Stappenplan

Index trackers kopen gaat in de praktijk erg gemakkelijk. Voor index fondsen is dit wat moeilijker, maar we zullen de aanbevolen vorm van in index trackers beleggen nemen: ETF trackers.

Deze kun je in principe zien als aandelen wanneer het gaat om hoe je hierin kunt investeren. We zullen in dit stappenplan in 5 stappen uitleggen hoe je kunt in index trackers kunt beleggen.

Stap 1: Vind de juiste broker voor Index Trackers Kopen

Allereerst moet je een geschikte broker vinden voor jouw beleggingen. Wil je het liefst beleggen in een groepje ETF’s tegen geen kosten? Dan kan de DEGIRO trackers kernselectie interessant voor je zijn. eToro is echter interessanter wanneer je je wilt richten op één of enkele index trackers.

Stap 2: Ga na waarvoor je in Index Trackers investeert

Dit kan je beleggingsstrategie beïnvloeden. Ga je all-in op ETF trackers? Of kies je toch voor een combinatie van ETF’s, aandelen en crypto’s? Dit kan van invloed zijn op welke trackers kopen interessant voor je kan zijn.

Als je op de echt lange termijn wil investeren, dan kun je wellicht beter kiezen voor een ETF tracker met iets lager rendement maar een constante groei. Dit is een veiligere investering dan dat je bijvoorbeeld kiest voor een relatief nieuwe ETF gericht op alleen de Chinese markt.

Stap 3: Welke Trackers Kopen

Doe goed onderzoek naar welke index trackers interessant voor je zijn. De ETF trackers uit onze top 3 zijn goede allround ETF’s voor de lange termijn. Er zijn echter ook ETF trackers voor duurzaamheid. Deze ETF’s investeren bijvoorbeeld alleen in duurzame bedrijven.

Stap 4: Hoeveel investeren in ETF Trackers Kopen

Bij ETF trackers komt het vaak voor dat men ervoor kiest om per maand een bepaalde hoeveelheid in de ETF in kwestie te investeren. Dit functioneert dan als een soort spaarrekening (met meer risico) voor de lange termijn.

Ga dus na of je in één keer een groot bedrag wil investeren, of dit in maandelijkse termijnen wil doen wanneer je niet in de gelegenheid bent om in één keer een groot bedrag in ETF trackers te steken.

Stap 5: Houd de koers van de Index Tracker Kopen goed in de gaten

Alhoewel ETF trackers niet zo volatiel zullen zijn als aandelen of crypto’s, heb je er toch zeker wel baat bij om de tracker regelmatig in de gaten te houden. Als je bijvoorbeeld het gevoel hebt dat de ETF tracker koers gaat stijgen de komende tijd kun je nog op tijd extra investeren.

Wil je meer weten over de Biotech Index? Lees hier meer en kijk of het iets voor jou is!

Tip: Met de CopyTrading functie op eToro kun je filteren op markten; hier kun je dus ook kiezen om alleen beleggers te laten zien die ETF’s in hun portfolio hebben meegenomen.

eToro maakt in Index Trackers beleggen zowel makkelijk als goedkoop! Benieuwd? Klik op de groene knop en maak vandaag nog gratis een account aan.

eToro is een multi-asset investeringsplatform. De waarde van je investeringen kan fluctueren. Je kapitaal loopt risico.

Veelgestelde vragen

Dat ligt aan je eigen beleggingsstrategie. Wil je voor de lange termijn in een ETF tracker beleggen zonder je veel zorgen te hoeven maken? Dan kan bijvoorbeeld de VWRL All-World interessant zijn.
 
Ben je echter geïnteresseerd in het beleggen in duurzame bedrijven? Dan zijn er ook een tal van duurzame ETF’s waar je in kunt beleggen.

Wanneer je belegt bij DEGIRO en je bent geïnteresseerd in index trackers kopen, dan raden we je aan om te beleggen in de kernselectie van DEGIRO.

Dit is een groepje ETF’s waar je elke maand 1x zonder transactiekosten in kunt handelen.

Wanneer je wilt investeren in een ETF voor de AEX, dan raden wij de iShares AEX UCITS ETF aan. Deze ETF trackt de koers van de AEX nauwkeurig.

Een ETF tracker kun je wanneer je wilt kopen of verkopen. Wanneer je geïnvesteerd hebt in een index fonds zul je echter moeten wachten tot een vooraf bepaald tijdstip op de dag en de prijs op dat moment moeten aanhouden.

De kosten voor een ETF tracker zijn ongeveer 0.2 tot 0.5% per jaar. Dit varieert uiteraard per ETF.

Fondsen zoals index fondsen zullen echter rond de 1-2% per jaar zitten, omdat hier een fondsmanager achter zit.

Index Trackers Kopen: Conclusie

Al met al zijn index trackers nagenoeg een must voor de lange termijnbelegger. Het zijn robuuste investeringen met een relatief laag risico, waar je niet elke dag naar om hoeft te kijken.
 
Het nadeel van ETF trackers is echter wel dat de potentiële winsten per jaar een stuk lager kunnen liggen dan wanneer je in een lucratief aandeel hebt geïnvesteerd. Ben je een passieve belegger? Dan raden we je zeker aan om te kijken naar onze top 3 beste ETF trackers.

eToro is een multi-asset investeringsplatform. De waarde van je investeringen kan fluctueren. Je kapitaal loopt risico.

Scroll naar boven