Pensioen beleggen vergelijken

Het is voor veel beleggers één van de belangrijkste doelen: het opbouwen van een mooi pensioen voor later. Of je nu ZZP’er bent of in loondienst werkt en graag je pensioen wilt vergroten; je kunt tegenwoordig zelf bepalen hoe je dit gaat doen.

Pensioen beleggen in korte stappen

Op zoek naar goede investeringsmogelijkheden voor de lange termijn? Kijk eens naar de mogelijkheden van eToro! 

Beleggen voor je pensioen komt neer op investeringen die over lange termijn veel meer waard worden. Hoeveel je denkt nodig te hebben voor je pensioen is voor iedereen anders. 

De één doet aan pensioen beleggen om een extraatje te hebben na de pensioengerechtigde leeftijd terwijl veel ZZP’ers volledig afhankelijk zijn van hun beleggingen omdat ze verder geen pensioen opgebouwd hebben.

Er zijn dus ook bij het pensioen beleggen erg verschillende strategieën mogelijk en dus verschilt ook de beste plek om te gaan pensioen beleggen voor iedereen. Hieronder kun je pensioen beleggen vergelijken bij de verschillende populaire brokers. 

Pensioen beleggen vergelijkingstabel

Brokers
Naam Broker
Kosten
Pensioenrekening
Zelf beleggen
Laten beleggen
Pensioen beleggers kopieren
Dividend uitbetaling
Gewschikt voor ZZP'ers?
Aanbod Cryptocurrency
Beschikbare ETF's
Hoeveel beurzen?
Doelen stellen?
Klantenservice
eToro
€ 0,-
Geen
Groot aanbod
17 Beurzen
€10p/m na 1 jaar
DEGIRO
€ 0,-
Geen
Groot aanbod
50 Beurzen
Geen
Binck
<0,76%
per jaar
Geen
Groot aanbod
33 Beurzen
€5p/m na 6 maand
Plus500
€ 0,-
6
Klein aanbod
25 Beurzen
€10p/m na 3 maand

* Je krijgt bij elke broker toegang tot beurzen over de hele wereld maar het aantal beurzen verschilt en ook het aantal aandelen per beurs kan verschillen bij deze brokers. 

Belangrijk: Elke broker rekent haar eigen kosten, waar je bij Binck betaalt voor de gehele rekening moet je bij de andere brokers vaak per transactie betalen. Het is dus niet zo dat Binck per definitie de meeste kosten met zich mee brengt, de kosten zijn wel lastig te vergelijken door de verschillende rekenmethodes. 

Extra uitleg brokers

Hieronder vind je meer informatie over de populaire brokers die je in het overzicht hierboven zag. Je kunt eenvoudig nog meer te weten komen over de brokers door onze uitgebreide reviews te lezen met alle details. 

Je kunt eenvoudig pensioen beleggen vergelijken door te kijken naar het aanbod van de brokers en welke mogelijkheden ze bieden voor ZZP’ers of speciale pensioenrekeningen. 

Voordelen

Wereldwijd populaire broker

eToro heeft wereldwijd veel klanten die het platform gebruiken vanwege één van de extra functies. Zo heeft eToro een Copy trading functie waarmee je eenvoudig een portfolio van een andere belegger kan kopiëren. 

Je kunt zo kijken welke belegger het beste aansluit bij jouw doelen voor je pensioen. Zo hoef je zelf niets uit te zoeken en kun je erg eenvoudig beginnen met pensioen beleggen. 

Onze beoordeling

5/5

Voordelen

Zeer geschikt voor ZZP'ers

DEGIRO heeft een pensioenrekening waar je gebruik van kunt maken. Je kunt deze rekening gebruiken als aanvulling op je pensioen maar het is ook erg geschikt voor ZZP’ers die een groot deel of zelfs een geheel pensioen op willen bouwen.

Je kun dit bij DEGIRO doen via een lijfrenterekening. Let er op dat je bij DEGIRO altijd zelf beslissingen neemt over je investeringen. DEGIRO bepaalt niet waar je het best in kan investeren. 

Onze beoordeling

4.7/5

Voordelen

Laat Binck voor je beleggen

Binck is een broker waarbij je de keuze hebt om zelf te beleggen of de experts van Binck de keuze voor je te laten maken. Deze broker biedt een uitgebreid pakket voor mensen die willen pensioen beleggen. 

Zo kun je op de website van Binck eenvoudig je pensioen berekenen hoeveel het ongeveer waard wordt bij welke investering. Voor ZZP’ers kun je bij Binck Pensioen een lijfrenterekening openen. 

Onze beoordeling

4.5/5

Voordelen

Handelen in CFD's bij Plus500

Plus500 is het meest geschikt voor ervaren beleggers met genoeg kennis over hoe CFD’s werken en hoe je het best kan investeren in deze producten. Deze producten zijn risicovoller en meer geschikt voor beleggen op korte termijn. 

Je hebt geen speciale mogelijkheden om te beleggen voor je pensioen maar je kunt wel zelf alle beslissingen nemen op dit platform.

Onze beoordeling

4/5
Let op

81% van de retailbeleggers verliest geld met CFD's

Hoe begin je met pensioen beleggen?

Pensioen beleggen kan verschillende doelen hebben voor beleggers. Je kunt met pensioen beleggen een stukje extra pensioen opbouwen zodat je het later nog wat breder hebt maar er zijn ook pensioen beleggers die nog helemaal geen pensioen hebben staan en dat volledig uit hun beleggingen proberen te halen. 

Gehele pensioen opbouwen

Als je nog nergens een pensioen opgebouwd hebt dan kun je dat proberen te doen door gebruik te maken van pensioen beleggen. 

Bij een bank als Binck kun je eenvoudig je pensioen berekenen en weten hoe hoog je pensioen wordt bij een bepaalde inleg. 

Zo kun je inschatten wat je nodig hebt om een goed pensioen op te bouwen over een bepaalde tijd. Hier kun je de maandelijkse inleg of initiële investering op aanpassen. 

binck pensioen berekenen
Eenvoudig je pensioen berekenen bij Binck

Pensioen verhogen door pensioen beleggen

Er zijn ook veel beleggers die wel een pensioen hebben opgebouwd in hun werkende leven. Dit kan al een volledig pensioen zijn of slechts een deel van een pensioen.

Je kunt dan door pensioen beleggen dit totale pensioen verhogen. Het voordeel hiervan is dat de investeringen die je maandelijks doet minder hoog hoeven te zijn en je meer geld over houdt in de periode voordat je met pensioen gaat. 

Pensioen beleggen als ZZP’er

Voor ZZP’ers is pensioen beleggen belangrijk omdat je als ZZP’er standaard geen pensioen opbouwt. Als je in loondienst bent zorgt je werkgever hier vaak voor maar als ZZP’er moet je hier dus zelf rekening mee houden. 

De meeste brokers zijn hier ook op in gericht en bieden veel mogelijkheden voor ZZP’ers om voordelig aan pensioen beleggen te beginnen. Zo krijg je bij een aantal brokers een lijfrenterekening, hiermee kun je op een fiscaal voordelige manier een pensioen opbouwen. 

Een lijfrenterekening kun je periodiek uit laten betalen vanaf een bepaald moment. Zo werkt het precies hetzelfde als een pensioen die ‘gewone’ werknemers opbouwen door hun werkjaren heen. 

Let op dat je als ZZP’er ook niet bij dit geld kan voordat je de pensioengerechtigde leeftijd bereikt hebt. Zorg er dus voor dat je niet onnodige risico’s neemt met je pensioen beleggingen zodat je altijd geld genoeg hebt om het vol te houden tot je pensioengerechtigde leeftijd. 

Eerder met pensioen

Een droom voor velen; eerder met pensioen gaan dan je pensioen in eerste instantie toeliet. Ook hier heb je de keuze om het zelf te regelen en te beginnen bij een online broker als eToro. 
 
Ook hiervoor is het verstandig om een plan te maken, je kunt natuurlijk zelf uitrekenen hoeveel geld je nodig denkt te hebben om eerder met pensioen te gaan. Op basis van deze berekeningen kun je dan kijken hoeveel rendement je nodig hebt en welk bedrag je moet gaan investeren om je doelen te behalen. 
 

Hoor jij bij één van de bovenstaande categorieën? Begin dan vandaag nog met beleggen en maak een account aan bij de online broker eToro!

Welke producten zijn het meest geschikt?

Beleggen kan in allerlei producten die allemaal hun eigen kenmerken en risico’s met zich mee brengen. Er zijn een aantal producten meer geschikt voor pensioen beleggen en sommige risicovol maar misschien wel zeer geschikt voor jou. 

Aandelen

De meest logische keus als je gaat beginnen met pensioen beleggen is het beleggen in aandelen. Bij aandelen investeer je in de bedrijven en profiteer je van koerswijzigingen van het aandeel en ontvang je eventueel periodiek dividend over je aandelen. 

Bij aandelen loop je het risico dat een bedrijf failliet gaat of dat er een aanleiding is waardoor de aandelenkoers onderuit gaat. Dit zie je vaak bij negatief nieuws over een bedrijf of bij een financiële crisis. 

Omdat je bij pensioen beleggen vaak op lange termijn aan het beleggen bent is het belangrijk om te investeren in bedrijven die in de toekomst ook veel waard blijven. Je kunt er ook voor kiezen om actief aan de slag te gaan met een aandelenportfolio en die blijven aanpassen om te blijven investeren in toekomstbestendige bedrijven.
 

ETF’s

Eén van de beste investeringen voor het pensioen beleggen zijn ETF’s. Deze Exchange Trade Funds bundelen meerdere aandelen in een fonds waardoor je een veel lager risico hebt dan bij het beleggen in enkele aandelen. 

ETF’s zijn er in veel verschillende soorten, zo zijn er ETF’s met de 500 grootste Amerikaanse bedrijven, maar ook fondsen met aandelen van bedrijven uit een bepaalde sector. Het voordeel van een fonds met de grootste bedrijven is dat deze blijft ontwikkelen en je altijd in gezonde bedrijven investeert. 

Een ETF zal niet snel grote wisselingen in een koers kennen. Omdat er meerdere aandelen gebundeld zijn zul je weinig merken aan je investering als er één bedrijf uit deze ETF failliet gaat of een zware koersdaling mee maakt. 

Voor de lange termijn is het verstandig om in je portfolio een aantal belangrijke ETF’s op te nemen. Deze zorgen voor een lager risico en daarmee houdt je goed waarde vast bij je pensioen beleggingen. 

Cryptocurrency

Je kunt er ook voor kiezen om het helemaal anders te gaan doen en te kiezen voor cryptocurrency als onderdeel van je pensioen beleggingen. 

De afgelopen jaren is de koers van een munt als Bitcoin enorm gestegen en experts noemen het ook wel het digitale goud. 

Dat komt omdat er bij veel cryptocurrency een maximum zit aan het aantal munten dat er in omloop zal zijn. Je pensioen berekenen is door de volatiliteit van cryptocurrency wel onmogelijk. 

Hierdoor blijft het aanbod gelijk terwijl de vraag maar blijft stijgen. Je neemt met cryptocurrency als onderdeel of basis voor het pensioen beleggen wel een veel groter risico dan bij aandelen en ETF’s. 

Het is namelijk nog altijd onduidelijk wat nu de echte waarde van een munt als Bitcoin is en wat de toepassing zal worden. 

Er is een deel beleggers die inmiddels meer vertrouwen heeft in cryptocurrency dan in gewone valuta omdat er een limiet zit aan het aantal munten dat uitgebracht wordt terwijl dollars en euro’s bijgedrukt worden door Centrale Banken zoals de ECB. 

Voor de toekomst zou het dus zomaar zo kunnen zijn dat je het best een pensioen op kunt bouwen door te investeren in cryptocurrency. Wel loop je het risico dat je de gehele investering en daarmee je pensioen kwijtraakt als de markt van cryptocurrency weer instort. 

Mocht de markt van cryptocurrency de stijgingen van de laatste tijd door zetten is het mogelijk met deze investeringen eerder met pensioen te kunnen gaan. Het probleem bij cryptocurrency is dat je nooit zekerheid hebt over de koersen en daarmee niet weet wanneer het moment komt dat je eerder met pensioen kan.

Wil jij investeren in aandelen en ETF’s? Maak dan een account aan bij eToro en doe vandaag nog je eerste investering! 

Tips bij pensioen beleggen

Je hebt dus erg veel keuzes die je zelf kunt maken of kunt laten maken op het gebied van pensioen beleggen. Daarnaast zijn er nog een aantal tips die we je mee kunnen geven voordat je aan de slag gaat bij een online broker en je eerste investeringen doet of laat doen. 

Let op eventuele belastingvoordelen

Pensioen beleggen kun je doen met een aantal belastingvoordelen. Als je kiest voor een lijfrenteverzekering of bankspaarrekening kun je de bedragen die je investeert in deze rekeningen aftrekken van de inkomstenbelasting, je krijgt dan een deel hiervan terug. 

Je kunt dit alleen doen als de broker ook echt een pensioenrekening aanbiedt. In dit artikel zijn dat de online brokers DEGIRO en Binck. 

Spreiden, spreiden en nog eens spreiden

Een pensioen is niet iets om mee te gaan gokken en dus ben je op zoek naar een combinatie van investeringen waarmee je zo goed als zeker bent dat je waarde gaat stijgen. Door goed te spreiden en de juiste producten te kiezen kun je dit doen. 

Zorg ervoor dat je een portfolio opbouwt met meerdere grote ETF’s die al jaren hebben bewezen goed te kunnen groeien. Je kunt dit best aanvullen met aandelen waar je zelf veel interesse voor hebt, maar je moet wel altijd zorgen voor een gezonde balans. 

Periodieke investeringen

Of je nu ZZP’er bent of in loondienst werkt en graag wil gaan pensioen beleggen is het belangrijk om een goed plan te hebben. 

Als je een vast inkomen hebt is het verstandig om bijvoorbeeld elke maand een deel te beleggen, je kunt als ZZP’er ook kiezen voor een variabel bedrag per maand als je niet zeker bent over je inkomen. 

Met periodieke investeringen zorg je voor een nog betere spreiding. Als je elke maand investeert koop je soms in als de koers hoog staat en soms zal de koers lager staan. Door de periodieke investeringen verklein je het risico dat je op het verkeerde moment begint met investeringen. 

Hoeveel je periodiek moet investeren kun je weten door op basis van een gemiddeld rendement aan de slag te gaan. Je pensioen berekenen kun je dan vervolgens zelf doen. 

Met een 30-jaar lange periodieke investering van €100 per maand en een gemiddeld rendement van 5% bouw je een pensioen op van zo’n €74.000,- terwijl je slechts 30 * 12 * €100 = €36.000,- hebt geïnvesteerd. 

Door het pensioen beleggen is je investering dus €74.000 – €36.000 = €38.000,- meer waard geworden dan dat je over 30 jaar lang geïnvesteerd hebt. 

Veelgestelde vragen

Bij pensioen beleggen doe je investeringen bij een broker om een bedrag bij elkaar te verzamelen zodat je vanaf je pensioengerechtigde leeftijd een mooi bedrag op je rekening hebt staan waar je van kan genieten.

Het kan zijn dat je begint met pensioen beleggen om je pensioen op te bouwen als ZZP’er, of om je huidige pensioen te vergroten. Daarnaast is het voor veel mensen een manier op te proberen op een eerdere leeftijd met pensioen te gaan.

Pensioen beleggen vergelijken kun je doen door het plan dat jij hebt voor je investeringen te vergelijken met de mogelijkheden van één van de brokers die op deze pagina beschreven wordt.

Als de broker het aanbod biedt waar jij genoeg aan hebt en het platform gebruiksvriendelijk genoeg is voor jou kun je hier het beste terecht. 

Een belangrijk verschil bij pensioen beleggen is of je zelf de keuzes gaat maken of dat je een broker voor jou laat beleggen. Ook dit is belangrijk om mee te nemen bij een keuze voor een broker. 

Wil je zelf gaan pensioen beleggen? Dan kun je het best een account aanmaken bij de online broker eToro. Deze broker is erg gebruiksvriendelijk en maakt het erg gemakkelijk om investeringen te doen en te kijken welke beleggingen anderen doen om een pensioen op te bouwen. 

Een ander voordeel van eToro is dat je eenvoudig een portfolio van een ander kan kopiëren. Zo kun je op zoek naar een portfolio met het rendement en risico dat jij wilt voor je pensioen en deze kopiëren naar je eigen portfolio. 

Voor pensioen beleggen is het belangrijk dat het risico dat je neemt altijd beperkt blijft. Vooral voor ZZP’ers die volledig afhankelijk zijn van pensioen beleggen voor hun pensioen is het cruciaal dat je niet teveel risico neemt met je investering en altijd een divers en goed gespreid portfolio hebt. 

Je kunt als ZZP’er kiezen om zelf te gaan beleggen of een broker voor je te laten beleggen. Als ZZP’er is het belangrijk om te kijken wat de meeste voordelen voor je oplevert.

 Zo kun je gebruik maken van een aantal belastingvoordelen als je gaat investeren in een lijfrenterekening. dit is mogelijk bij een aantal van de brokers die in dit artikel beschreven zijn.  

Pensioen beleggen vergelijken: Conclusie

Iedereen wilt hetzelfde; een pensioen opbouwen. En toch zijn de doelen voor iedereen weer anders op het moment dat je gaat beginnen met pensioen beleggen. Het kan zijn dat je graag een extraatje wilt opbouwen voor later naast je al opgebouwde pensioen of dat je een volledig pensioen op wilt bouwen door te beleggen.

Op basis van het doel dat je stelt kun je een strategie gaan bepalen om te beginnen met pensioen beleggen. Je staat namelijk meteen voor een aantal belangrijke keuzes, waar ga je beleggen? Ga je het zelf doen? Hoeveel moet je investeren om de doelen te halen? Dit zijn de belangrijkste vragen die je moet beantwoorden voor je begint.

Probeer pensioen beleggen los te zien van andere investeringen. Dit is een langetermijninvestering die niet mis mag gaan en je moet het risico ook daar bij aan laten sluiten, als je meer risico wilt nemen met beleggen kun je dat beter náást je pensioen beleggingen doen en een aparte portfolio openen.

Starten met pensioen beleggen?

Maak snel en gemakkelijk een account aan bij eToro en beleg op verschillende manieren voor je pensioenpotje!
Start nu!
Scroll naar boven