Beleggingsportefeuille voorbeeld 2024: aandelen in portefeuille!

Als je gaat beginnen met beleggen krijg je opeens een hele hoop informatie op je af met allerlei misschien wel nieuwe termen voor je. Eén van die dingen kan het samen stellen van een beleggingsportefeuille zijn.

Je eigen Beleggingsportefeuille samenstellen in 4 stappen

Klaar om je eigen beleggingsportefeuille samen te stellen? Klik op de groene button om gratis een account te maken.

eToro is een multi-asset investeringsplatform. De waarde van je investeringen kan fluctueren. Je kapitaal loopt risico.

Wat is een Beleggingsportefeuille?

Een beleggingsportefeuille is simpel gezegd het totaal van jouw beleggingen. Deze beleggingsportefeuille heeft dus alle waarde van de investeringen die je gedaan hebt. 

De inhoud van je beleggingsportefeuille is sterk afhankelijk van de strategie die je kiest tijdens het beleggen. Zo kun je voor verschillende producten kiezen, veel of weinig risico nemen of in bepaalde sectoren investeren. 

De beleggingsportefeuille is voor iedereen zo goed als uniek. Je stelt hem zelf samen en bepaald hoeveel je investeert in een bepaald aandeel, ETF of ander product. 

Je kunt een beleggingsportefeuille volledig bij één broker aanmaken en samenstellen of verspreiden over meerdere brokers tegelijk als je niet bij één broker alle producten vind die je graag wilt toevoegen. Uiteindelijk blijft je beleggingsportefeuille het geheel van alle beleggingen die je gedaan hebt en nog open staan.

Hoe begin ik zelf met beleggen?

Om een beleggingsportefeuille samen te kunnen stellen zul je een account moeten aanmaken bij een online broker. Een broker is de tussenpersoon tussen jou en de markt en zonder broker kun je niet zomaar beginnen met aandelen kopen. 

Maar er komt nog wel wat kijken bij de keuze voor een broker. Zo verschilt het aanbod tussen de brokers, rekenen de brokers verschillende kosten en zitten er grote verschillen in de gebruiksvriendelijkheid van de platforms van de brokers. 

Dit stappenplan is bedoeld om zo snel mogelijk zelf aan de slag te kunnen en je eerste investering te doen. Zo kun je vandaag nog beginnen met het samenstellen van jouw beleggingsportefeuille. 

eToro is een multi-asset investeringsplatform. De waarde van je investeringen kan fluctueren. Je kapitaal loopt risico.

Stap 1: Kies een online broker

Hieronder vergelijken we een aantal brokers. Dit zijn allemaal brokers die in Europa een licentie hebben bij een toezichthouder en daardoor beschikbaar zijn voor klanten uit de gehele Europese Unie. 

Bij elke broker hebben we een uitgebreide review geschreven als je benieuwd bent naar meer informatie over één van de platforms. Je kunt ook meteen beginnen en een account aanmaken bij de broker die het best bij jou past. 

eToro

Beginnende beleggers kunnen het beste terecht bij eToro. Deze broker heeft een erg gebruiksvriendelijk platform ontwikkeld waar iedereen zijn of haar weg kan vinden. 

eToro noemt zichzelf de sociale broker en dat komt door het toevoegen van een profielpagina die je meer gewend bent van sociale media. Via deze profielpagina kan iedereen jouw beleggingsportefeuille inzien als je het account openbaar hebt staan. 

Je beleggingsportefeuille vind je op eToro aan de linkerkant bij ‘Portfolio’.

beleggingsportefeuille etoro
Een beleggingsportefeuille op eToro

Daarnaast biedt dit de mogelijkheid voor eToro om de Copy Trading functie aan te bieden. Met deze functie kun je andere succesvolle, ervaren beleggers eenvoudig kopiëren. 

Je kan er voor kiezen om de volledige strategie van een andere belegger over te nemen of slechts een deel van zijn of haar beleggingsportefeuille. 

Je kunt bij eToro beleggen in allerlei verschillende handelsproducten. Naast aandelen kun je bij deze broker ook goed terecht voor CFD’s, indexen, grondstoffen, ETF’s en valuta. 

Over aandelen en ETF’s betaal je bij eToro geen commissie. Doordat je geen kosten hebt bij het kopen en verkopen van deze producten kun je het rendement over deze investeringen maximaliseren. 

Zodra je je hebt aangemeld bij eToro krijg je toegang tot het platform met je demo account. Dit demo account is gevuld met virtueel geld dat je kan gebruiken om het platform te leren en een aantal verschillende investeringen te doen om te zien wat er gebeurt. 

Als je met echt geld aan de slag gaat bij eToro moet je de eerste keer minimaal €170,- storten. Bij veel andere brokers ligt dit stortbedrag aanzienlijk hoger, daarom is eToro erg geschikt voor de beginnende belegger die niet meteen met grote bedragen wilt beginnen. 

Je kunt meteen beginnen en een gratis account aanmaken bij eToro!

eToro is een multi-asset investeringsplatform. De waarde van je investeringen kan fluctueren. Je kapitaal loopt risico.

Plus500

plus500 hefboom aandelen

De broker Plus500 werkt heel anders dan eToro. Bij Plus500 kun je namelijk uitsluitend handelen in CFD’s. 

Een CFD is een manier om te handelen in bepaalde producten. Zo kun je bijvoorbeeld een aandel als CFD kopen, je koopt dan niet het aandeel zelf maar sluit een contract af, met in dit geval Plus500, zodat je kan speculeren op de aandelenkoers. 

Plus500 is gevestigd op Cyprus en heeft een licentie bij de Cypriotische toezichthouder CySEC (Cyprus Securities and Exchange Commission). Door deze licentie mag het de service aanbieden aan alle klanten uit de Europese Unie. 

Je kunt bij Plus500 handelen in aandelen, ETF’s, grondstoffen, valuta en cryptocurrency. De broker is het best te gebruiken door ervaren beleggers omdat er veel analysetools aanwezig zijn op het platform die niet meteen te begrijpen zijn als beginnende belegger. 

Meer weten over het handelen in CFD’s op Plus500? Maak vandaag nog een account aan!

Let op

81% van de retailbeleggers verliest geld met CFD's

Stap 2: Maak een account aan

Tijd om een account te openen bij één van de hierboven beschreven brokers. Dit proces is bij deze brokers zo goed als gelijk, in dit voorbeeld kijken we naar eToro. 

Als je naar de website van eToro gaat kun je een account aanmaken via de ‘Meld U nu aan’ knop. Je kunt je hier aanmelden met een gebruikersnaam, E-mail adres en wachtwoord.

Vervolgens krijg je een mail op je E-mail adres te bevestigen. Zodra je dat gedaan hebt kun je gebruik maken van het gratis demoaccount van eToro.

Als je wilt overstappen van je virtuele portfolio naar je echte portfolio zul je eerst een uitgebreide verificatie moeten doorlopen. Bij deze verificatie vraagt eToro je om een kopie van je identiteitsbewijs te sturen en test de broker jouw kennis over beleggen. 

Je krijgt uiteindelijk bericht van eToro zodra de verificatie goedgekeurd is. Na dit bericht kun je meteen aan de slag met het opbouwen van een echt portfolio bij deze broker. 

eToro is een multi-asset investeringsplatform. De waarde van je investeringen kan fluctueren. Je kapitaal loopt risico.

This content does not apply to US users.

Stap 3: Geld op account zetten

Om meteen aan de slag te kunnen zul je wel eerst geld op je account moeten zetten. Dit kan ook voordat je verificatie goedgekeurd is alleen kun je het dan nog niet gebruiken. 

Je stort eenvoudig geld op je account via de knop links onderin. Vervolgens kies je hoeveel geld je wilt storten en de betaalmethode. 

Je kunt bij eToro betalen met iDeal, Paypal, bankoverschrijving, creditcard en meer. Zo is er altijd een betaalmethode die jij fijn vindt. 

Zodra je het geld op jouw eigen bankrekening afgeschreven is staat het op je eToro-account en kun je aan de slag met je eerste investeringen! 

geld storten etoro
Kies één van de betaalmethodes van eToro

This content does not apply to US users.

Stap 4: Zoek een geschikt product

Om je beleggingsportefeuille samen te gaan stellen is het tijd om een geschikt product te zoeken waar je als eerste in kan investeren. Als je al een aandeel in gedachten hebt kun je deze eenvoudig zoeken via de zoekbalk van eToro. 

Als je nog geen idee hebt waar je in wilt investeren kun je bij eToro op een aantal manieren inspiratie op doen. Je kunt kijken bij andere beleggers via het copytrading tabblad of je kunt bij handelsmarkten op zoek gaan naar bepaalde producten uit een land of sector.

Heb je het product gevonden waar je graag in wilt gaan investeren? Als je op dit product klikt krijg je een pagina met daarop het laatste nieuws rondom dit aandeel, de huidige koers en alle statistieken over het bedrijf. 

Met al deze gegevens kun je nog beter een inschatting maken of dit een goede investering is of niet. 

Weet jij genoeg en wil je gelijk beginnen met beleggen? Kies dan voor eToro en open vandaag nog een account.

eToro is een multi-asset investeringsplatform. De waarde van je investeringen kan fluctueren. Je kapitaal loopt risico.

Stap 5: Doe je eerste investering

Ben je er uit en zeker wat je eerste investering en daarmee de basis van je beleggingsportefeuille moet gaan worden? Dan is het tijd om hier ook echt in te gaan investeren. 

Als je op de knop ‘Handelen’ hebt geklikt bij een aandeel krijg je de pop-up die je hiernaast ziet. Hier kies je hoeveel je wilt investeren, je kunt kiezen voor een bedrag of het aantal aandelen dat je wilt kopen. 

Zolang je de hefboom op 1x laat staan handel je in de onderliggende activa. Als je de hefboom hoger dan 1 zet maakt eToro van je investering automatisch een CFD. 

Je kunt daarnaast nog kiezen voor een stop-loss of take-profit om het risico van de investering in toom te houden. Bij een door jou aangegeven waarde stopt de investering dan automatisch zodat je niet onnodig veel verlies lijdt of je winst ziet verdwijnen. 

microsoft aandeel kopen etoro
Koop eenvoudig aandelen op eToro

eToro is een multi-asset investeringsplatform. De waarde van je investeringen kan fluctueren. Je kapitaal loopt risico.

Hoe stel je een Beleggingsportefeuille samen?

Uiteindelijk ben jij zelf volledig verantwoordelijk voor de beleggingsportefeuille als je deze samen stelt bij een online broker. Maar hoe begin je nu met het samenstellen van een diverse en gebalanceerde beleggingsportefeuille? 

Het begint allemaal met het maken van een plan en je te verdiepen in de wereld van beleggen. Als je genoeg kennis hebt vergaard kun je voor jezelf gaan bedenken hoe jij het aan wilt pakken.

Je bedenkt nu in welke producten je het meest geïnteresseerd bent, hoeveel geld je wilt gaan beleggen en wat je doelen zijn met je beleggingen. 

Als je een heel specifiek doel hebt, bijvoorbeeld geld opzij zetten voor de studie van je kinderen, kun je kijken hoeveel winst je moet maken op aandelen om een bepaald bedrag te bereiken. 

Zo kun je al een eerste stap zetten in het bepalen van het risico dat je moet lopen bij je beleggingen. Als je geen hoge winsten hoeft te pakken kun je een defensieve beleggingsportefeuille samenstellen zodat je er zo goed als zeker van bent dat de portefeuille op langere termijn meer waard wordt. 

eToro is een multi-asset investeringsplatform. De waarde van je investeringen kan fluctueren. Je kapitaal loopt risico.

Verschillende producten in Beleggingsportefeuille

Je kunt er voor kiezen om alleen in aandelen te beleggen, maar dan mis je een groot gedeelte van de mogelijkheden die je krijgt bij een online broker. Er zijn namelijk nog veel meer verschillende producten die interessant kunnen zijn voor jouw beleggingsportefeuille. 

ETF’s 

Een ETF staat het dichtste bij beleggen in aandelen. Bij een ETF zijn namelijk meerdere aandelen gebundeld en worden als één pakketje verkocht.

Er bestaan ETF’s die alle aandelen uit een bepaald land hebben gebundeld maar er zijn ook veel sector-specifieke ETF’s. Zo kun je bijvoorbeeld investeren in een grote groep bedrijven die zich bezig houden met technologie. 

Met een ETF neem je over het algemeen veel minder risico en dus past hij perfect in jouw defensieve beleggingsportefeuille. Als er één bedrijf uit een bepaald bedrijf een zware koersdaling of zelfs faillissement meemaakt wordt dit gecompenseerd door de andere aandelen in deze ETF. 

Grondstoffen

Naast aandelen en ETF’s kun je er ook voor kiezen om wat meer ouderwets te beleggen. In plaats van je aandelen in portefeuille kun je ook grondstoffen toevoegen tijdens het beleggingsportefeuille samenstellen. 

Grondstoffen als goud hebben als kenmerk dat deze koersen vaak stijgen als er op economisch gebied onzekerheid is. Een goede compensatie dus voor je aandelen in portefeuille. 

Ook goud is een geschikte toevoeging als je hebt gekozen voor een defensieve beleggingsportefeuille. De goudkoers zal niet snel extreem gaan stijgen of dalen en is daarom een perfecte compensatie in een defensieve beleggingsportefeuille. 

CFD’s

Als je bezig bent met je beleggingsportefeuille samenstellen en je zoekt nog een product met wat meer risico kun je kiezen voor CFD’s. Bij CFD’s heb je een aantal extra opties waardoor je een veel hoger risico kan nemen met je beleggingen. 
 
In een beleggingsportefeuille voorbeeld vind je meestal de CFD’s niet terug. Het is lastig om deze goed te combineren met aandelen, je kunt er wel voor kiezen om in plaats van aandelen in portefeuille te kiezen voor CFD’s. 
 

Ben jij klaar om te beginnen met beleggen? Dan kun je vandaag nog een account openen op eToro en profiteren van het demo-account. 

eToro is een multi-asset investeringsplatform. De waarde van je investeringen kan fluctueren. Je kapitaal loopt risico.

Onmisbare beleggingen voor je portefeuille

Wil je een goed beleggingsportefeuille voorbeeld? Hieronder hebben we een aantal onmisbare beleggingen beschreven die goed zouden passen bij het beleggingsportefeuille samenstellen. 

Dit beleggingsportefeuille voorbeeld is volledig samen te stellen bij eToro. Je kunt hiernaast eenvoudig een account aanmaken bij deze broker. 

eToro is een multi-asset investeringsplatform. De waarde van je investeringen kan fluctueren. Je kapitaal loopt risico.

S&P 500 ETF

Deze ETF bestaat uit de 500 grootste Amerikaanse bedrijven gemeten naar marktwaarde van deze bedrijven. Door te investeren in dit fonds ga je er vanuit dat de Amerikaanse economie stabiel zal blijven en de grootste bedrijven zullen blijven groeien.

Op eToro worden er verschillende S&P 500 ETF’s aangeboden. Je hebt de keuze tussen Vanguard S&P 500 of SPDR S&P 500. De koersen van deze twee ETF’s verschillen door andere samenstellingen. 

iShares MSCI Netherlands ETF

Meer vertrouwen in de Nederlandse beurs of steun je liever Nederlands bedrijven? Dan kun je er ook voor kiezen om te investeren in de iShares MSCI Netherlands ETF. 

Je investeert dan in de grootste Nederlandse bedrijven. Daar is ook nog veel groei mogelijk door aantal sterke aandelen zoals ASML. 

Goud

investeren in goud beleggingsportefeuille

Je kunt bij eToro ook rechtstreeks investeren in Goud. Er is een beperkte voorraad van het grondstof goud op de wereld en daarom wordt het door de jaren heen steeds meer waard. 

De goudkoers schiet daarnaast ook nog eens omhoog zodra er een crisis als de coronacrisis of de financiële crisis van 2008 begint. Veel beleggers halen hun geld dan uit producten als aandelen en ETF’s en kiezen voor de stabielere goudkoers. 

Goud kan een mooie toevoeging zijn naast je aandelen in portefeuille zodat deze twee elkaar compenseren als één van de twee het lastiger krijgt. 

Oneindig veel mogelijkheden

Dit zijn nog maar enkele mogelijkheden die voor als een beleggingsportefeuille voorbeeld kunnen gelden. Je zult zelf tijdens het beleggingsportefeuille samenstellen achter komen dat er ontelbaar veel mogelijkheden zijn. 

Het voordeel van eToro is dat je de beleggingsportefeuilles van andere beleggers in kan zien en zelfs de resultaten bij elke periode krijgt. Zo kun je nog beter analyseren hoe jouw beleggingsportefeuille er uit moet komen te zien. 

Voor- en nadelen Beleggingsportefeuille

Voordelen

Nadelen

Tips bij samenstellen Beleggingsportefeuille

Je hebt nu een beleggingsportefeuille voorbeeld gezien en je bent er misschien al wel helemaal klaar voor om zelf te beginnen met een beleggingsportefeuille samenstellen. Hieronder staan nog een aantal tips waar je goed op moet letten als je begint met een beleggingsportefeuille samenstellen. 

Altijd je kansen spreiden

Het had een tip van het Holland Casino kunnen zijn maar het geldt ook als je een beleggingsportefeuille samenstelt. Het risico dat je neemt hangt namelijk erg af van hoe groot je beleggingsportefeuille is en hoeveel verschillende producten hier in zitten. 

Als je alleen maar in aandelen van Tesla investeert neem je het risico dat het bedrijf failliet kan gaan of ernstige koersdalingen mee kan maken. Je bent dan meteen je hele, of een groot deel van je, investering kwijt. 

Zorg dat het bij jou past

Blijf kritisch op waar je investeert, als je zelf je hele leven geen vlees eet, alles op de fiets doet en iedereen probeert te overtuigen van een duurzame wereld is het natuurlijk gek om wel te gaan beleggen in bedrijven als Shell. Maak daarom een beleggingsportefeuille die ook echt bij jouw overtuigingen past.

Zo kun je op zoek gaan naar bedrijven waar je erg in geïnteresseerd bent en tussen die bedrijven zoeken naar de grootste kansen voor jouw beleggingsportefeuille. Zo heb je alleen aandelen in portefeuille waar jij achter staat. 

Koop niet alles in één keer

Als je een gehele beleggingsportefeuille in één keer aanschaft en daarna zo laat staan kan het helemaal misgaan. Stel je voor dat je op een zeer hoog punt in de koers je inkoopt, dan zul je de eerste tijd geen winst kunnen maken op je beleggingsportefeuille. 

Om dit te compenseren kun je afspraken met jezelf maken over hoeveel je gaat investeren en binnen welke tijdsperiode. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om elke maand €1.000 te investeren in plaats van in één keer al je spaargeld te gebruiken.

Ben jij helemaal overtuigd dat je een goede beleggingsportefeuille kunt samenstellen? Open dan vandaag nog een account op eToro.

eToro is een multi-asset investeringsplatform. De waarde van je investeringen kan fluctueren. Je kapitaal loopt risico.

Veelgestelde vragen

Een beleggingsportefeuille is het geheel van investeringen dat je gedaan hebt. Dit hoeft niet per se allemaal op één plek te staan, wel is het handig om in dat geval zelf bij te houden waar je allemaal in hebt geïnvesteerd zodat je goed overzicht houdt over je beleggingsportefeuille. 

Je zult ergens moeten beginnen bij een beleggingsportefeuille samenstellen. Je kunt kijken naar andere beleggingsportefeuille voorbeelden of beginnen met de bedrijven waar jij het meeste vertrouwen in hebt. 

Je hebt zelf het risico volledig in de hand bij beleggen. Bij een beleggingsportefeuille samenstellen is dit ook één van de belangrijkste dingen om in kaart te brengen. 

Hoeveel risico wil je lopen, hoeveel risico kan je lopen en hoeveel risico moet je lopen zijn de drie vragen die je voordat je begint met je beleggingsportefeuille samenstellen al moet kunnen beantwoorden. 

Bij een broker als eToro krijg je veel informatie over een bepaald product en hoe andere gebruikers van de broker aan kijken tegen dit product. Daarnaast kun je ook kijken bij de andere gebruikers welk rendement zij behalen op hun beleggingsportefeuille en hoe deze is opgebouwd. 

In principe is je beleggingsportefeuille het totaal aan investeringen dat je gedaan hebt. Je kunt dus prima bij meerdere brokers producten kopen en beleggen maar je beleggingsportefeuille bestaat dan uit alle producten die je bij deze brokers gekocht hebt. 

Beleggingsportefeuille: Conclusie

Elke belegger is altijd kritisch naar de samenstelling van zijn of haar beleggingsportefeuille en probeert het rendement te verhogen en het risico op een geschikte hoogte te krijgen. Je kunt zelf kiezen of je graag veel risico wilt lopen of dat je kiest voor een defensieve beleggingsportefeuille. 

Een beleggingsportefeuille is op veel manieren op te bouwen en door de opkomst van online brokers is het nog makkelijker geworden voor particuliere beleggers om een diverse beleggingsportefeuille samen te stellen. Ook de komst van cryptocurrency heeft gezorgd voor nieuwe kansen voor beleggers. 

Snel beginnen met de samenstelling van jouw beleggingsportefeuille?
Open vandaag nog een account bij eToro en begin met het creëren van jouw beleggingsportefeuille
TIP

eToro is een multi-asset investeringsplatform. De waarde van je investeringen kan fluctueren. Je kapitaal loopt risico.

Scroll naar boven