Warren Buffett | Alles over beleggen zoals Warren Buffet!

Wil je graag net zo goed kunnen beleggen als Warren Buffett? In dit artikel lees je alles over de legendarische belegger en zijn opgebouwde imperium. Leer beleggen als Warren Buffett en start vandaag nog met je eerste investering!

Start met beleggen als Warren Buffett: meld je aan bij een broker! - Stappenplan

Klaar om te beleggen in aandelen als Berkshire Hathaway? Klik op de groene knop en begin direct!

Over Warren Buffett

Warren Buffett is één van de meeste bekende zakenmannen en investeerders die de wereld kent. Hij is directeur van Amerkaans conglomeraat Berkshire Hathaway.

Met een belang van 38% in het bedrijf is hij ook grootaandeelhouder van de financiële grootmacht.

Warren Buffett, ook wel bekend als het orakel van Omaha (waar hij is geboren), is al tientallen jaren onderdeel van de lijst rijkste mensen ter wereld.

Warren Buffett jong en oud

In 2020 werd het Warren Buffett vermogen geschat op 73 miljard dollar.

Buffett is afgestudeerd in Economie aan de Colombia University. Buffett ging naar Colombia University omdat econoom en investeerder Benjamin Grahamn, grondlegger van de zogeheten waardebeleggingen of “value investing”, hier werkt als docent.

De jonge Warren Buffett was zeer geïnteresseerd in de investeringstheorieën van Graham. Toen Buffett klaar was met zijn studie heeft hij enkele jaren voor Graham gewerkt in zijn beleggingsmaatschappij. Na deze jaren is Buffett teruggegaan naar zijn moederstaat en is begonnen met zijn eigen beleggingsfonds.

Binnen enkele jaren behaalde Warren Buffett met zijn beleggingsfonds een recordrendement van 250%. Op een gegeven moment besloot Buffett dat er geen goede investeringen meer te vinden waren op de markt en besloot zijn hele fonds te liquideren.

Hierdoor heeft Buffett al een aardig zakcentje kunnen opsparen. Met deze spaarpot begon hij te investeren in verschillende bedrijven, zoals Berkshire Hathaway. Deze investering was dan ook het begin van zijn imperium dat vervolgens wereldwijd bekend werd. 

Hoe kan ik beleggen als Warren Buffett?

Als je wilt beleggen in Warren Buffett en de theorie van waardebeleggingen wilt gaan toepassen op de aandelenmarkt zal je een online broker nodig hebben. Een online broker is een handelsplatform waar je toegang hebt tot verschillende handelsbeurzen in de wereld.

Hieronder hebben we een stappenplan voor je gemaakt zodat je de juiste broker vind om te starten met investeren.

Stap 1: Kies een online broker

Wanneer je besluit dat je wilt beginnen met beleggen, is de eerste stap het vinden van een betrouwbare online broker. Een broker fungeert als het ware als online tussenpersoon, waarbij jij veilig je aandelen kunt kopen of verkopen. 

Als je dus de beleggingsstrategie van Warren Buffett toe wilt passen, heb je hiervoor een online broker nodig. We zetten alvast de beste brokers op een rij. 

eToro

eToro logotype

We beginnen direct met onze favoriete broker: eToro. Deze broker staat hoog in dit lijstje om verschillende redenen. Zo hebben ze een ruim aanbod, lage kosten en unieke functies. 

Bij eToro kun je als beginnende belegger goed terecht. Je kunt namelijk beginnen met een gratis demo account. Hiermee kun je het platform leren kennen zonder echt geld in te zetten. Je hebt namelijk toegang tot $100.000 aan virtueel geld in je portefeuille. 

Ook ideaal voor beginners: de copytrading functie. Deze functie is uniek voor eToro en vind je bij geen enkele andere online broker.

Met de copytrading functie kun je de beleggingen en strategieën van andere succesvolle beleggers kopiëren. Zo kun je zelfs als beginnende handelaar een succesvolle beleggingsstrategie aannemen. 

warren buffett beleggen
CopyTrading in eToro

Ook fungeert het platform als een soort Facebook voor beleggers. Beleggers delen namelijk hun meningen en analyses over bedrijven, aandelen of hele sectoren: een sociaal platform dat zich helemaal richt op beleggen en investeren.

Bij eToro kun je beleggen in een tal van handelsproducten in de vorm van onder andere aandelen, ETF’s, CFD’s, indexen en grondstoffen.

Nog een voordeel, de kosten van het handelen bij eToro zijn laag. Zo betaal je geen commissie op aandelen en ETF’s, en begin je al met een lage minimum inleg van €170. Start direct of lees eerst onze eToro Review!

DEGIRO

Ook bij DEGIRO kun je beleggen in het beleggingsfonds van Warren Buffett. DEGIRO is een geschikte broker voor handelaren die op zoek zijn naar een simpel en overzichtelijk handelsplatform.

Bij DEGIRO kun je goedkoop en eenvoudig beleggen. Deze Nederlandse broker richt zich dan ook op de belegger die zijn eigen onderzoek doet en niet op zoek is naar allerlei extra functies. In tegenstelling tot eToro vind je er dus geen extra tools om je verder te helpen.

Wel kun je er beleggen tegen lage kosten en heb je ruime keuze uit verschillende buitenlandse beurzen en een scala aan ETF’s en aandelen. Het is daarom toch een gewaardeerde broker bij veel Nederlandse beleggers. Ook wordt DEGIRO gereguleerd door de Nederlandse instantie AFM

Stap 2: Maak een account aan

Voordat je kunt beginnen met beleggen in de aandelen Berkshire Hathaway moet je dus eerst een account openen. Dit doe je heel eenvoudig via de website of mobiele app. 

Je meldt je simpelweg aan met je e-mailadres en wachtwoord, en kunt vervolgens direct beginnen met een demo account. 

Met het demo account kun je oefenen met fictief geld. Zo kun je het platform leren kennen en stapsgewijs oefenen met beleggen.

etoro aanmelden
Begin met eToro

Stap 3: Stort geld

Heb je genoeg geoefend met het demo account? Dan kun je het Berkshire Hathaway stock kopen met een echt account.

Om dit te doen moet je eerst je demo account omzetten naar een echt account, en vervolgens een bedrag op je account storten. 

Geld storten op je account is heel eenvoudig. Dit doe je via de knop ‘Geld storten’ linksonderin het scherm. 

Je krijgt een hele lijst van betalingsopties, van PayPal tot iDeal tot creditcard. Zo kun je snel en veilig beginnen met de lage minimuminleg van €170. 

Beleggingsfonds betaalopties eToro
Betalingsopties in eToro

Stap 4: Koop Berkshire Hathaway stock

Je hebt nu officieel je echte account geopend bij eToro en kunt beginnen met beleggen! Het is nu heel makkelijk om je eerste Berkshire Hathaway aandelen te kopen. Dit doe je door in de zoekbalk te zoeken op ‘Berkshire Hathaway’ of BRK.B.

Je zult direct het bedrijf zien staan met de huidige koers. Klik op ‘Handelen’ en er verschijnt een scherm waar je direct je eerste positie kunt openen. Je voert het aantal Berkshire Hathaway stock in dat je wilt kopen en ziet vervolgens direct hoeveel dit je kost.

Via dit scherm kun je de aandelen ook weer verkopen. Hoewel dit beleggingsfonds is ingericht om gedurende langere tijd aan te houden, kun je deze ook verkopen als de koers is gestegen. 

In je eToro portfolio zie je direct het verschil tussen de aankoop waarde en de huidige waarde van het aandeel of fonds. Zo weet je dus direct hoeveel winst je hebt gemaakt als je besluit te verkopen. 

Klaar om te beginnen? Maak gratis een account aan op eToro en start met beleggen in Berkshire Hathaway!

Het beleggingsfonds van Warren Buffett

Beleggingsprincipes van Warren Buffett

In 1957 begon Warren Buffett zijn eigen beleggingsfonds op aanraden van familie en vrienden. Het fonds voldeed volledig aan zijn beleggingsprincipes. Dit betekent dat het ingericht is op waardebeleggen.

Met waardebeleggen wordt bedoeld dat er wordt gezocht naar ondernemingen die waarde creëren voor aandeelhouders op lange termijn.

Dit houdt in dat Warren Buffett alleen investeert in bedrijven die hij begrijpt en die een hoge intrinsieke waarde hebben. Hij houdt zich dan ook niet bezig met beursgrafieken, trendanalyses of kortetermijnvoorspellingen. 

Naast bovenstaande principes zijn er nog enkele regels waar Buffett zich altijd aan houdt:

 • Doe enkel dingen die je begrijpt
 • Investeer enkel in bedrijven die je begrijpt
 • Verwelkom lage koersen
 • Denk onafhankelijk
 • Investeer voor de lange termijn
 • Begrijp het verschil tussen prijs en waarde

Het beleggingsfonds van Warren Buffett

Hoewel het beleggingsfonds dat Buffett in 1957 oprichtte inmiddels is geliquideerd, zijn er verschillende andere opties om via de principes van Warren Buffett te beleggen. 

Eén van deze opties is Berkshire Hathaway. Dit was oorspronkelijk een bedrijf dat Buffett kocht en hij vervolgens gebruikte om investeringen in andere bedrijven te doen.

Tot op de dag van vandaag is het voor veel mensen een onderdeel van hun beleggingsportefeuille. In de grafiek zie je hoeveel de waarde is gegroeid in de afgelopen jaren. Het is dan ook een goede investering geweest. Het bedrijf heeft een gemiddeld jaarlijks rendement van 6,98%. 

Een gemiddeld jaarlijks rendement van 6,98% zorgt ervoor dat je € 100 in 10 jaar tijd kunt verdubbelen, geen verkeerde investering dus!

Op het moment is Berskhire Hathaway het vierde grootste bedrijf ter wereld. Het bezit bedrijven in de financiële sector, en de transport- en energiesector.

Daarnaast bezit het veel aandelen in grote internationale bedrijven als Coca Cola en Wells Fargo.

Hiermee is het portfolio van het bedrijf erg gediversifieerd waardoor investeerders hun vertrouwen regelmatig uitspreken over hun beleggingen in Berkshire Hathaway.

Koers Berkshire Hathaway
berkshire hathaway

Visie van Warren Buffett

Het Warren Buffett vermogen van $87,6 miljard (zo’n 72 miljard Euro) behalen, is voor veel mensen niet direct realistisch. Toch zijn er wel degelijk mogelijkheden om met zijn investeringsstrategie een aanzienlijk vermogen op te bouwen. 

Warren Buffett: Waardebeleggen

Je kunt bijvoorbeeld op zoek gaan naar ondergewaardeerde aandelen. Deze vorm van beleggen wordt ook wel waardebeleggen of value investing genoemd. 

Bij deze vorm van beleggen ga je op zoek naar aandelen van bedrijven waarbij de intrinsieke waarde hoger is dan de beurswaarde. Het vereist dus enig onderzoek waarbij je de resultaten van het bedrijf goed analyseert en op de hoogte bent van zaken die zich binnen het bedrijf en de sector afspelen.

Kenmerkend van deze strategie is de langetermijnfocus. Je gaat er vanuit dat het bedrijf goed zal blijven presteren en winst oplevert op lange termijn.

Warren Buffett: ETF beleggen

Ook bij ETF beleggen volg je het langetermijnprincipe van Warren Buffett. Wanneer je gaat index beleggen richt je je niet op één aandeel van een specifiek bedrijf, maar koop je als het ware een pakketje van verschillende aandelen die een gehele index proberen te volgen.  

Leren beleggen als Warren Buffett (boek)

Wil je leren beleggen als Warren Buffett? Dan is het Warren Buffett boek een populaire keuze.

In het boek ‘Leer beleggen als Warren Buffett’ vind je een gedetailleerde uitleg van alle principes en strategieën die Buffett gebruikt om te beleggen. 

warren buffett

Wil je meer weten over het Warren Buffett boek, de aandelen van  Berkshire Hathaway, of waardebeleggen? Dan kun je er ook voor kiezen om een cursus te volgen. 

Zo kun je niet alleen beleggen via het beleggingsfonds van Warren Buffett, maar ook zijn beleggingsstrategie volgen. We raden het Warren Buffet boek dan ook zeker aan!

In welke bedrijven investeert Warren Buffett?

Een groot deel van de investeringen van Buffett zitten in zijn bedrijf: Berkshire Hathaway. Via dit bedrijf belegt Buffett in verschillende andere bedrijven. 

warren buffett

De bekendste bedrijven waar het conglomeraat belangen in heeft zijn Coca Cola en Wells Fargo. Andere bekende bedrijven zijn Apple, Bank of America, American Express en Kraft Heinz.

Minder bekende bedrijven die Berkshire Hathaway bezit, zijn verschillende bedrijven in de verzekeringswereld en onder andere: het spoornetwerk BNSF Railway, het Chemiebedrijf Lubrizol Corporation en bouwbedrijf Shaw Industries. 

De aandelen van Berkshire Hathaway staan genoteerd op de New York Stock Exchange. Ze zijn verdeeld in A aandelen en B aandelen. Het bedrijf betaalt geen dividend uit. 

Nu je weet hoe je de beleggingsstrategie van Warren Buffett kunt toepassen, kun je hier zelf mee beginnen. Maak direct een gratis account aan bij eToro en begin vandaag nog!

Veelgestelde vragen

Warren Buffett is één van de bekendste investeerders ter wereld. Zijn eerste aandelen kocht hij op elfjarige leeftijd. Op zijn 30e had hij zijn eerste miljoen bij elkaar. Sindsdien is het Warren Buffet vermogen gegroeid tot een bedrag dat wordt geschat op €72 miljard.

Zijn strategie wordt gekenmerkt door de lange horizon, een laag risico en weloverwogen investeringen. Hij wordt daarom beschouwd als één van de grondleggers van het waardebeleggen.

Misschien wel het belangrijkste principe van alle beleggingen die Warren Buffett doet, is het rente op rente principe. Dit houdt in dat je rente ontvangt op rente die je al eerder hebt ontvangen. Je vermogen groeit hierdoor exponentieel, ook wanneer je geen geld extra inlegt. 

Het is één van de belangrijkste principes van investeren. Het is ook één van de redenen dat het vermogen van Warren Buffett zo sterk is gestegen. Zijn eerste belegging deed hij namelijk toen hij nog maar elf was!

Er zijn zeven gouden regels die vaak worden geassocieerd met de beleggingsstrategie van Buffett. Hieronder staan de belangrijkste principes die je toe kunt passen bij je eigen portfolio:

 1. Investeer alleen in wat je begrijpt
 2. Begrijp de principes van waardebeleggen
 3. Identificeer goedkope aandelen
 4. Zoek bedrijven die ook in de toekomst zullen opereren
 5. Investeer in bedrijven met een goed management
 6. Wees agressief tijdens recessies
 7. Investeer voor de lange termijn

Beginners kunnen ook zeker gebruiken maken van de beleggingsprincipes van Warren Buffett. Zorg dat je begint met geld dat je kunt missen, alleen investeert in bedrijven die je begrijpt en investeert met een lange termijn horizon. Bekijk voor meer tips eens ons artikel over beleggen voor beginners.

Nee! Je kunt al beginnen met beleggen met een heel laag bedrag. Door periodiek een bedrag in te leggen, kun je langzaam je beleggingsportefeuille opbouwen en uitbreiden. 

Warren Buffett: Conclusie

De beleggingsstrategie van Warren Buffett wordt inmiddels dus door veel mensen toegepast. En dat is niet gek, Warren Buffet vermogen is zo’n €72 miljard door zijn beleggingen.
 
Je kunt de beleggingsstrategie van Buffett kopiëren door in te stappen in zijn aandelen Berkshire Hathaway. Als je je portfolio wilt diversifiëren kun je ook kijken naar de mogelijkheden van waardebeleggen of ETF beleggen. Dit zijn strategieën met een relatief laag risico.
 
Het belangrijkste advies van Warren Buffett? Geduld hebben en investeren met een lange horizon. Zo haal je het hoogste rendement uit je investeringen. 
Beleggen als Warren Buffett?
Met eToro kun je heel eenvoudig en veilig de beleggingsprincipes van Warren Buffett toepassen.
TIP
Scroll naar boven