Bitcoin Alternatieven: wat is het beste alternatief voor Bitcoin?

Het is de oudste en meest bekende cryptocurrency in de wereld; Bitcoin. De laatste tijd is deze munt weer steeds vaker in het nieuws en hebben extreme koersstijgingen en dalingen voor veel onzekerheid gezorgd. In dit artikel lees je alles over het investeren in Bitcoin alternatieven en welk alternatief voor Bitcoin het best voor jou is. 

Investeren in Bitcoin Alternatieven in 4 stappen

Wil jij ook op zoek naar het beste alternatief voor Bitcoin? Maak snel een account aan bij een broker via de groene knop!

Wat zijn Bitcoin Alternatieven?

Steeds meer mensen zijn op zoek naar een geschikt alternatief voor Bitcoin. De meest voorkomende reden is het energieverbruik van Bitcoin. 

Bitcoin gebruikt om het netwerk in stand te houden namelijk erg veel energie, inmiddels meer energie dan sommige grote landen. 

Daarnaast heeft ook de regering van China naar buiten gebracht Bitcoin minen en handelen te willen verbieden op termijn. 

bitcoin alternatieven

Of dit allemaal goede redenen zijn om te stoppen met Bitcoins en op zoek te gaan naar Bitcoin alternatieven is niet voor iedereen te bepalen. Als jij graag wilt investeren in milieu-vriendelijke cryptocurrency kun je inderdaad beter op zoek gaan naar Bitcoin alternatieven. 

Bitcoin wordt in principe op dit moment niet als betaalmiddel gebruikt, de meeste beleggers die in Bitcoin investeren doen dat omdat zij Bitcoin als waardevast middel zien. Dit komt omdat er een maximale hoeveelheid van 21 miljoen Bitcoins is. 

Meer Bitcoins zullen er nooit op de markt komen terwijl van je euro’s de centrale banken zonder problemen bij kunnen drukken zoveel als ze willen. Een alternatief voor Bitcoin hoeft dus niet per se een betaalmiddel te zijn, het moet voldoen aan de eis om een waardevast middel met gelimiteerde oplage moet zijn. 

Hoe kan ik zelf beleggen in Bitcoin Alternatieven?

Om zelf te kunnen beginnen met beleggen in Bitcoin alternatieven hebben we hieronder een eenvoudig stappenplan voor je samengesteld. In dit stappenplan vind je alles vanaf het openen van een account bij een broker tot het investeren in Bitcoin alternatieven. 

Verder lezen over wat een goed alternatief Bitcoin is en waarom kan na dit stappenplan. 

Stap 1: Kies een online broker

De eerste keuze is meteen één van de belangrijkste keuzes die je gaat maken en dus moet je hier goed de tijd voor nemen. Bij een keuze voor een broker of crypto exchange heb je  namelijk meteen een grote keuze terwijl er erg grote verschillen zijn tussen de platforms. 

Kijk daarom ten eerste goed naar het aanbod van een broker of crypto exchange. Als je alleen wilt gaan investeren in Bitcoin alternatieven moet je op zoek naar een plek met een groot aanbod cryptocurrency. 

Ook is het goed om te kijken naar de kosten die je maakt bij een platform. Deze kosten verschillen nogal en niet alleen de hoogte, maar ook de manier waarop de kosten berekend worden. 

Broker
eToro
⭐⭐⭐⭐⭐
MEXC
⭐⭐⭐⭐
Coinbase
⭐⭐⭐⭐
Kraken
⭐⭐⭐
OKX
⭐⭐⭐
eToro bekijkenMEXC bekijkenCoinbase bekijkenKraken bekijkenOKX bekijken
Beoordeling Mobiele App9.8/109.5/109.5/109.0/108.0/10
Minimale storting (€)€50,-€10,-€2,-€10,-€1,-
Minimale spread (pips)vanaf 0,15%vanaf 0,01%0,5%1 pipvanaf 0,01%
Minimale trade size (€)€10,-€5,-€2,-€1,-<€1,-
Maximale Hefboom400x200x10x50x200x
Aantal cryptocurrency1102708249265614
Regulatie FCA, CySEC, DNB, AMF, BoS, OAM, MFSA, FSRA, ASIC, FSAS, FinCENGeenFCA, CBI, DNB, FinCEN, FINTRAC, FCA, OAM, BoS, CBI, DNB, AUSTRAC, FSRAMalta, FCA, DNB, FinCEN, Hong-Kong
Overnacht / conversiekostenGeenGeenGeenGeenGeen
Opnamekosten€5,-Ligt aan crypto€0,15€1,-Gas fees
OnderhoudskostenGeenGeenGeebGeenGeen

Capital.com

capital.com

Een andere geschikte broker om CFD’s op cryptocurrency af te sluiten is Capital.com. Deze broker is nog maar een paar jaar oud maar is erg sterk gegroeid en heeft meerdere kantoren in Europa. 

Door deze kantoren hebben ze ook licenties bij toezichthouders als CySEC en het Britse FCA. Hierdoor weet je zeker dat je veilig kunt gaan beleggen bij deze broker. 

Het aanbod van Capital.com is op het gebeid van cryptocurrency groot, daarnaast kun je hier ook investeren in andere handelsproducten als aandelen, ETF’s, grondstoffen en valuta. Zo kun je een divers portfolio opbouwen zonder daarvoor bij een ander platform terecht te hoeven. 

Eerst meer lezen over Capital.com voor je een keuze maakt? Bekijk dan onze review over deze broker of ga meteen naar Capital.com!

Libertex

We beginnen met één van de populairste brokers van Europa; Libertex. Deze broker bestaat inmiddels al meer dan 25 jaar en heeft erg veel klanten verspreid over het hele continent. 

Libertex is een broker waarbij je veel verschillende producten kan verhandelen, maar dit allemaal in de vorm van CFD’s doet. Ook bij cryptocurrency krijg je dus niet de munten zelf, maar sluit je een contract met Libertex af. 

Je kunt bij deze broker investeren in meer dan 50 verschillende digitale munten. Zo zit er altijd wel een goed alternatief voor Bitcoin bij. 

Cryptocurrency kopen bij Libertex

Je kunt bij Libertex ook goed terecht om te investeren in andere producten dan cryptocurrency. Zo kun je kiezen uit aandelen, ETF’s, indexen, grondstoffen en valuta’s. 

Begin direct bij Libertex  of lees eerst onze volledige Libertex review om een nog betere keuze te maken!

Bitvavo

crypto wallet bitvavo

Bitvavo is een heel ander platform dan Libertex en Capital.com. Bij deze crypto exchange kun je namelijk wel investeren in de munten zelf, je verhandelt alle munten op het platform met andere handelaren bij Bitvavo. 

Het platform van Bitvavo werd in 2018 gelanceerd in Amsterdam. Deze Nederlandse crypto exchange bestaat dus nog maar een paar jaar, maar is nu al erg populair bij Nederlandse crypto beleggers. 

Ook voor Bitcoin alternatieven kun je goed bij Bitvavo terecht, ze hebben inmiddels een aanbod van meer dan 50 verschillende cryptocurrencies. Deze crypto exchange was één van de eerste Nederlandse bedrijven met een registratie bij De Nederlandsche Bank. 

Sinds er in Nederland nieuwe regels kwamen voor cryptocurrency bedrijven moest iedereen deze registratie aanvragen. Bitvavo is één van de bedrijven die voldeed aan de wetgeving en daarmee de registratie ontving. 

Liever Bitvavo? Maak direct een account aan!

Stap 2: Maak een account aan

Na de keuze voor een broker of crypto exchange is het tijd om bij het gekozen platform een account aan te maken. In dit voorbeeld kijken we naar de broker Capital.com. 

Je maakt eenvoudig een account aan door een e-mailadres en wachtwoord op te geven. Vanaf dat moment krijg je toegang tot het Capital.com-platform via een gratis demo-account. 

Voor het account met echt geld moet je een verificatie voltooien door een kopie van je identiteitsbewijs op te sturen en een vragenlijst in te vullen. 

Stap 3: Geld op account zetten

Zodra je account geverifieerd is kun je geld op je account zetten. Bij Capital.com doe je dit eenvoudig via een betaalmethode als iDeal, PayPal of bankoverschrijving. 

Er zijn verscheidene betaalmethoden en meerdere banken om uit te kiezen

Stap 4: Zoek het Beste Alternatief Voor Bitcoin

Zodra het geld op je account staat kun je op zoek naar Bitcoin alternatieven om in te investeren. Je kunt eenvoudig zoeken tussen de verschillende cryptocurrencies bij Capital.com.

In de lijst met cryptocurrencies kun je filteren op koersschommelingen over bepaalde periodes. Zo kun je ook meteen zien welke munten het goed doen. 

Stap 5: Investeren in Bitcoin Alternatieven

Zodra je een goed Bitcoin alternatief gevonden hebt, kun je op deze valuta klikken om naar de markt van deze cryptocurrency te gaan. Zodra je op een van de currency’s klikt, die je het scherm dat zich hieronder afgebeeld bevindt.

Je krijgt meteen te zien hoe de koers eruit ziet en kunt deze zelf verder onderzoeken met de knop ‘onderzoek’. Daarnaast kun je de grafiek verder naar eigen voorkeur aanpassen.

Wat is het Beste Alternatief Voor Bitcoin?

Laten we meteen met de deur in huis vallen; er is niet één Bitcoin alternatief die er bovenuit springt die we hier aan kunnen raden. Er zijn enorm veel verschillende cryptocurrency projecten die over het algemeen een eigen techniek en netwerk hebbe gebouwd. 

We bespreken hieronder een aantal munten die in principe dezelfde toepassing bieden als Bitcoin en een aantal belangrijke nadelen, of problemen, van Bitcoin op (kunnen) lossen. Het gaat hier om munten met een eigen blockchain netwerk die als alternatief Bitcoin kunnen werken.

1. Ethereum (ETH)

De bekendste andere cryptocurrency naast Bitcoin is Ethereum. Ook Ethereum bestaat inmiddels al jaren en heeft een aantal dingen verbeterd ten opzichte van Bitcoin, zo is de transactiesnelheid zo’n 8 keer sneller. 

Waar Bitcoin vooral een munt is waar je in kunt investeren om je valuta om te zetten naar digitale valuta kun je Ethereum meer zien als platform. Het Ethereum blockchain netwerk maakt het namelijk mogelijk om allerlei toepassingen op dit netwerk te draaien. 

De belangrijkste voorbeelden hiervan zijn de mogelijkheid om ERC-20 tokens te creëeren op dit netwerk, zo kun je eenvoudig een eigen cryptocurrency maken zonder blockchain netwerk te hoeven ontwikkelen. Ook kun je door smart contracts nog meer applicaties ontwikkelen op het Ethereum netwerk. 

Mede doordat Ethereum zijn eigen netwerk en eigen toepassingen heeft wordt het door velen gezien als een alternatief Bitcoin. In plaats van alle techniek van de grote munt te volgen heeft Ethereum wat dat betreft echt een alternatief Bitcoin op de markt gebracht. 

2. Cardano (ADA)

Cardano is een erg interessante cryptocurrency voor iedereen die op zoek is naar een goed alternatief voor Bitcoin. In plaats van het energieverslindende Proof-of-Work systeen voor minen dat Bitcoin gebruikt heeft Cardana Proof-of-Stake geïmplementeerd wat moet zorgen voor hogere schaalbaarheid en aanzienlijk minder energieverbruik. 

Je zult de term ‘scalability’ in je zoektocht naar Bitcoin alternatieven regelmatig voorbij zien komen. Schaalbaarheid is namelijk een groot probleem bij Bitcoin, het energieverbruik neemt namelijk alleen maar toe en hoe meer het netwerk gebruikt wordt hoe lastiger het wordt om hier energie beschikbaar voor te hebben. 

Dat probleem heeft Cardano niet, bij Proof-of-stake horen geen ingewikkelde algoritmes en blijft het energieverbruik laag, de transactiekosten daarmee ook en zijn transactie sneller dan op het Bitcoin netwerk. 

3. Nano (NANO)

Net als Cardano maakt de cryptocurrency Nano gebruik van Proof-of-Stake. Het bijzondere aan deze munt is dat transacties meteen verstuurd zijn er nooit transactiekosten gerekend worden over het versturen of ontvangen van deze munt.

nano logo

Na de tweet van Elon Musk waarin de Tesla CEO aankondigde om Bitcoin toch nog niet als betaalmiddel te accepteren gingen er veel koersen van cryptocurrency onderuit. Samen met Cardano was Nano na deze tweet juist één van de stijgers. 

Het feit dat Nano zeer weinig energie verbruikt, transacties erg snel zijn en er geen kosten over transacties gerekend zijn zorgt ervoor dat Nano in tegenstelling tot Bitcoin ook als echt betaalmiddel gebruikt kan gaan worden. 

4. Dogecoin (DOGE)

Dogecoin werd ooit als grap gelanceerd en je kunt het misschien nog wel het beste zien als een light-variant van Bitcoin. Het grootste verschil zie je meteen in de prijs, waar Bitcoin tienduizenden euro’s waard is is de Dogecoin koers vooralsnog nooit boven de euro uit gekomen. 

doge logo

Dit komt omdat er van Dogecoin inmiddels zo’n 130 miljard munten op de markt zijn tegenover de 18 a 19 miljoen Bitcoins. Daarnaast komen er nooit meer dan 21 miljoen Bitcoins op de markt terwijl er bij Dogecoin geen limiet zit aan het totale aantal munten op de markt. 

In principe is Dogecoin veel minder goed ontwikkeld dan Bitcoin en daarmee ook veel minder veilig. Het was een soort van grap waarop ingespeeld is door bekende mensen als, wederom, Elon Musk. 

Dogecoin lijkt in eerste instantie een veel groter risico te hebben. Waar Bitcoin een logische waarde heeft vanwege de ijzersterke veiligheid heeft Dogecoin geen andere toepassing die de grote problemen van Bitcoin lijkt op te lossen. Daarentegen heeft Dogecoin wel een Shiba Inu hond als logo en dat is ook wat waard. 

Waar kun je het best investeren in Bitcoin Alternatieven?

De beste broker om aan de slag te gaan met Bitcoin alternatieven is Capital.com. Bij deze broker kun je door middel van een hefboomeffect je investering kunstmatig verhogen of een stop-loss of take-profit instellen om je risico juist in te perken. 

Bij Capital.com heb je de keuze uit alle grote cryptocurrency projecten en dus zit er altijd wel een geschikt alternatief voor Bitcoin tussen. Daarnaast kun je als beginner goed terecht bij Capital.com om ook vanaf lage bedragen te beginnen met investeren. 

De voor- en nadelen van beleggen in Bitcoin Alternatieven

Voordelen

Nadelen

Tip: Beleg in meerdere Bitcoin alternatieven tegelijk om je risico te verspreiden, zo weet je zeker dat wanneer er één project het minder doet dan verwacht je terug kunt vallen op andere investeringen. 

Tips voordat je begint met investeren Bitcoin Alternatieven

Investeren in Bitcoin is vaak al een risicovolle investering. De koers van Bitcoin heeft al meerdere keren laten zien dat er enorme dalingen mogelijk zijn waardoor je erg veel geld kwijt kan raken als je op het verkeerde moment in de munt investeert. 

Ook de Bitcoin alternatieven hebben deze enorme koersdalingen laten zien en bij de meeste munten was dit nog extremer dan bij Bitcoin. Houdt dus in het achterhoofd dat sommige investeringen pas na jaren, of zelfs nooit, rendabel worden. 

Daarnaast zijn er bij kleinere munten vaker problemen met de veiligheid. Er zijn inmiddels al aardig wat cryptocurrency projecten gestopt omdat bleek dat er geen waarde aan zat of omdat de ontwikkelaars er met het geld vandoor gingen.  

Let dus goed op waar je in investeert en verdiep je goed in de munt om te zien of dit wel het beste alternatief voor Bitcoin is. Liever beginnen met investeren in Bitcoin? Lees dan eens ons artikel over Bitcoin kopen of kijk eerst naar hoeveel Bitcoin nu waard is

Veelgestelde vragen

Er zijn veel verschillende cryptocurrency die pretenderen hetzelfde te doen als Bitcoin of beter te zijn dan deze munt. Wat het beste alternatief voor Bitcoin is lijkt niet te voorspellen, andere grote cryptocurrency als Ethereum, Cardano, Ripple en Dogecoin hebben vergelijkbare koersstijgingen laten zien als Bitcoin in de geschiedenis. 

Bij welk platform je het best terecht kan hangt af van welke munten je graag wilt kopen en op welke manier je wilt investeren. eToro is een goede broker om als beginner te gaan investeren Bitcoin alternatieven; je kunt bij eToro al vanaf een laag bedrag beginnen. 

Dat hangt af van je eigen voorkeuren, Bitcoin heeft duidelijke problemen zoals het energiegebruik en de trage transactiesnelheid. Toch blijft Bitcoin een interessante investering door de grote aandacht voor de munt, de gelimiteerde oplage en het feit dat ook Bitcoin zich blijft ontwikkelen. 

Beleggen in andere munten dan Bitcoin is vooral geschikt voor mensen die enigszins verstand hebben van de techniek achter cryptocurrency. Als je niet meer in Bitcoin investeert neem je een groot risico met je crypto portfolio, Bitcoin blijft vaak het meest overeind als de markt in stort. 

De laatste tijd is de meeste aandacht bij Bitcoin voor het energiegebruik van het netwerk. Om Bitcoins te minen moeten computers met erg sterke hardware werken om algoritmes op te lossen, dit kost erg veel energie. 

Andere nadelen van Bitcoin zijn de lage transactiesnelheid en de relatief hoge transactiekosten. 

Bitcoin Alternatieven: Conclusie

Er is de laatste tijd veel nieuws over Bitcoin en er is ook steeds meer te doen over de nadelen van de meest bekende cryptocurrency ter wereld. Vooral het hoge energieverbruik wordt de laatste tijd veel genoemd, bijvoorbeeld door Tesla topman Elon Musk. 

Bitcoin was ooit de eerste cryptocurrency en inmiddels zijn er duizenden andere munten uitgebracht waarvan veel projecten beweren ‘beter’ te zijn dan Bitcoin. Hiertussen zitten dan ook een aantal Bitcoin Alternatieven die misschien voor jou interessant zijn.

Je kunt het best investeren in Bitcoin alternatieven bij online broker Capital.com. Hier kun je kiezen uit een groot aanbod cryptocurrencies en heb je een flink aantal extra mogelijkheden om je investering aan te passen aan jouw wensen. 

Wil jij beginnen met investeren in Bitcoin Alternatieven?
Maak dan nu een account aan bij Capital.com, kijk door de lijst cryptocurrencies of je een goed alternatief voor Bitcoin kan vinden en begin met investeren!
TIP
Scroll naar boven