Home » crypto » bitcoin cash vs bitcoin

Bitcoin Cash vs Bitcoin: De verschillen tussen Bitcoin cash en Bitcoin

Cryptocurrency is in 2021 weer groots in het nieuws en steeds minder weg te denken in onze huidige economie. Bitcoin was de eerste digitale munt en nog altijd met afstand de crypto munt met de grootste waarde, maar hoe wegen forks als Bitcoin Cash vs Bitcoin op en hoe kun jij er van profiteren?

Beleggen in Bitcoin of Bitcoin Cash - Stappenplan

Libertex biedt investeringsopties in een tal van cryptocurrency’s, waaronder ook Bitcoin en Bitcoin Cash. Maak gratis een account aan!

Wat zijn Bitcoin Cash en Bitcoin?

Bitcoin en Bitcoin Cash zijn beide populaire soorten cryptocurrency. Bitcoin is de oudste en absolute marktleider in de crypto markt, Bitcoin Cash (BCH) is een afgeleide cryptocurrency van Bitcoin.

Er is in de jaren dat Bitcoin bestaat steeds meer kritiek op de werking van deze cryptocurrency. Om het netwerk achter Bitcoin draaiende te houden wordt er enorm veel energie gebruikt voor de Proof-of-Work methode waarmee Bitcoin transacties goedgekeurd worden. 

Een ander probleem van Bitcoin dat vaak genoemd wordt is de tijd die het duurt voordat een transactie goedgekeurd wordt. Als je met Bitcoin iets wilt betalen of de munt naar een ander adres wil versturen kan dit erg lang duren. 

Bitcoin is gebouwd op de eerste blockchain technologie en kan zo’n zeven transacties per seconde verwerken. Dit is niets in vergelijking met grote banken of partijen die creditcards verstrekken. 

Om het probleem van de erg trage transacties op te lossen werd Bitcoin Cash in 2017 opgericht. De oprichters van Bitcoin Cash vonden dat de problemen rondom Bitcoin niet goed werden aangepakt en dat er zelfs teveel afgeweken werd van de initiële ideeën van het meesterbrein achter Bitcoin: Satoshi Nakamoto. 

Bitcoin Cash is dus opgericht om deze problemen op te lossen en Bitcoin Cash meer in te kunnen zetten als betaalmiddel. De oplossing is gevonden in het vergroten van een block, waar deze bij Bitcoin gemiddeld slechts 1MB per block is kan Bitcoin Cash (BCH) een block tot 4 x 32 MB aan.

Deze verandering moet er voor zorgen dat Bitcoin Cash veel meer transacties tegelijk kan verwerken en zo echt gebruikt kan worden als betaalmiddel. Ook is er nog veel ruimte voor de toekomst doordat momenteel nog maar een fractie van de 32MB limiet gebruikt wordt.

In dit artikel gaan we verder in over de verschillen tussen de twee cryptocurrency, voor- en nadelen van de beide munten, manieren van beleggen en onze ervaring in de Bitcoin Cash vs Bitcoin strijd.

bitcoin vs bitcoin cash blockchain

Hoe kan ik zelf beleggen in cryptocurrency?

Wil je zelf gaan beleggen in Bitcoin, Bitcoin Cash of een andere cryptocurrency? Dan moet je op zoek naar een online broker of crypto exchange waar jij terecht kan om de cryptocurrency naar jou keuze te kopen en verkopen. 

In het volgende stappenplan helpen we je met het vinden van een goede plek om te beginnen met beleggen tot het doen van je eerste investering. Daarna gaan we verder met de vergelijking van Bitcoin Cash vs Bitcoin.

Stap 1: Kies een online broker

Er zijn grote verschillen tussen de online brokers en crypto exchanges die cryptocurrency aanbieden aan particuliere beleggers. 

De grootste verschillen zitten in de manier waar op je investeert, bij sommige brokers handel je de cryptocurrency als CFD terwijl je bij andere brokers de munt zelf koopt. Ook prijs kan een factor zijn.

Als je besluit om te handelen in CFD’s ben je volledig bezig met het speculeren op de koers van een bepaalde cryptocurrency. CFD’s kunnen een erg voordelige manier van investeren zijn doordat je met een hefboomeffect met weinig geld toch een grote investering kan doen, wel neemt dit extra risico met zich mee. 

Tegenover het handelen in CFD’s zijn er crypto exchanges die de verschillende cryptocurrency zelf verkopen. Als je dit doet kun je ervoor kiezen om de munten te bewaren bij de crypto exchange waar je ze gekocht hebt of je gaat op zoek naar een andere wallet (de plek waar je je munten opslaat).

Er zijn grote verschillen tussen deze twee manieren van handelen in cryptocurrency. Bij het handelen in CFD’s ben je meer op korte termijn aan het beleggen en hoop je binnen een korte tijd hoge winsten te kunnen boeken terwijl bij het kopen van de munt zelf je deze vaak voor langere tijd vast houdt. 

Daarnaast moet je goed kijken naar het aanbod van een online broker of crypto exchange. Als je uiteindelijk niet genoeg verschillende cryptocurrency kunt kopen bij een broker moet je op meerdere plekken een account aanmaken wat je portfolio onoverzichtelijker maakt. 

Hieronder staan een aantal van de meest populaire online brokers die geschikt zijn om te gaan investeren in cryptocurrency, zoals de twee die we bespreken in dit artikel over Bitcoin cash vs Bitcoin.

Libertex

libertex broker logo

De broker Libertex bestaat al meer dan 20 jaar en heeft inmiddels miljoenen klanten verspreid over de hele wereld. Bij Libertex kun je beleggen in allerlei verschillende producten die je allemaal als CFD verhandelt. 

Je kunt bij Libertex terecht voor aandelen, ETF’s, grondstoffen, forex trading, indexen maar bovenal; cryptocurrency. Door dit grote aanbod kun je een erg divers portfolio opbouwen bij Libertex.

Het Europese kantoor van Libertex bevindt zich op Cyprus en daarom worden ze ook in de gaten gehouden door toezichthouder CySEC

Met de licentie van deze toezichthouder kan het klanten uit heel Europa bedienen. 

libertex bitcoin cash vs bitcoin
De Libertex interface bij het kopen van Bitcoin Cash

Je kunt zelf bepalen hoe je de Libertex interface wilt gebruiken. Voor ervaren beleggers zijn er verschillende mogelijkheden om technische analyses te doen bij de verschillende koersen terwijl beginners het platform ook vrij eenvoudig kunnen gebruiken. 

Mocht je nog niet meteen met echt geld aan de slag willen maar Libertex eerst uit willen proberen kun je een gratis demo account gebruiken. Bij dit demo account krijg je virtueel geld waarmee je investeringen kan uitproberen. 

Meer weten over Libertex? Lees dan onze review met alle informatie over deze broker. Of ga nu naar de Libertex website en maak een account aan!

Capital.com

capital.com crypto beurs

De broker Capital.com groeit de afgelopen jaren snel en heeft verspreid over Europa kantoren in onder andere Engeland, Cyprus en Wit-Rusland. De broker bestaat nu vijf jaar en je kunt er allerlei producten verhandelen als CFD. 

De populariteit van deze broker stijgt erg snel en dat komt mede dankzij het grote aanbod verschillende producten dat Capital.com sinds het begin aanbiedt. Je kunt bij deze broker namelijk terecht voor aandelen, ETF’s, valuta, grondstoffen maar ook cryptocurrency. 

Het cryptocurrency aanbod van capital.com bestaat natuurlijk uit Bitcoin Cash en Bitcoin maar er zijn inmiddels meer dan 100 verschillende cryptomarkten beschikbaar op Capital.com.

Benieuwd naar deze jonge broker? Lees dan nu onze review over Capital.com of bezoek de website en maak een account aan!

Binance

binance review altcoin

Binance is de grootste crypto exchange ter wereld en staat bekend vanwege het enorme aanbod munten en de hoge liquiditeit. Eigenlijk zijn bijna alle bekende cryptocurrency te vinden bij Binance en ook op elk moment te verhandelen. 

Bij Binance handel je niet in CFD’s maar koop je de munten zelf. Dit betekent dat je ook een plek moet zoeken om de digitale munten veilig op te slaan, dit kan ook bij Binance zelf. 

Dat Binance de grootste crypto exchange ter wereld is bewezen ze nog maar eens met het uitbrengen van de eigen Binance Coin.

Deze munt wordt gebruikt om op de exchange de transactiekosten te kunnen verlagen, maar inmiddels is de marktwaarde van Binance Coin enorm en is het zelf één van de meest waardevolle cryptocurrency geworden. 

Meer weten over ‘s werelds grootste crypto exchange? Lees onze review over Binance. Of ga nu naar de website en maak een account aan!

Stap 2: Maak een account aan

Als je een keuze hebt kunnen maken uit de online brokers en crypto exchanges die hierboven genoemd staan is het tijd om een account aan te maken. 

In dit voorbeeld kijken we naar het aanmaken van een account bij de broker Libertex.

Om een account bij Libertex aan te maken hoef je alleen een E-mail adres en wachtwoord op te geven. 

Je krijgt vervolgens meteen toegang tot het gratis demo account waar je virtueel geld kunt gebruiken om alvast te oefenen met het investeren in CFD’s. 

Om toegang te krijgen tot een account met echt geld moet je nog een verificatie voltooien. Deze verificatie bestaat uit het opsturen van een kopie van je identiteitsbewijs en het invullen van een vragenlijst. 

Deze vragenlijst bestaat uit het toetsen van jouw kennis over beleggen en het aangeven van de plannen die je hebt met je account. 

Stap 3: Geld op account zetten

Zodra je bericht hebt van Libertex dat je verificatie goedgekeurd is kun je geld storten op je account. Je kunt geld storten op je Libertex account via een betaalmethode als iDeal, PayPal of bankoverschrijving. 

Bij een elektronische betaalmethode als iDeal staat het geld meteen op je account en kun je beginnen met beleggen. Je moet minimaal €100,- storten bij Libertex. 

Libertex biedt je de mogelijkheid om gebruik te maken van een aantal kortingspakketten. Zo kun je nog voordeliger beleggen doordat je al geld bespaard op je storting. 

geld storten libertex
Kies zelf het bedrag dat je wilt storten

Stap 4: Zoek een geschikt product

Bitcoin cash vs bitcoin
De verschillende beschikbare Bitcoin markten

Je kunt eenvoudig Bitcoin Cash vs Bitcoin zoeken bij Libertex via de zoekbalk. 

Hiernaast zie je aan aantal van de resultaten die je krijgt bij het zoeken op Bitcoin. 

De verschillende markten betekenen dat je bijvoorbeeld ook Bitcoin Cash kan handelen tegen Bitcoin. 

Ook kun je beide cryptocurrency gewoon verhandelen tegen dollars.

Stap 5: Doe je eerste investering

Investeren in Bitcoin Cash vs Bitcoin doe je vervolgens door bij één van de markten op de knop ‘transactie openen’ te klikken. Je krijgt dan de koers te zien en de mogelijkheid om meteen een transactie te openen. 

Je kunt zelf kiezen hoeveel je wilt investeren en je hebt nog een aantal extra opties om het risico van je investering in de hand te houden 

investeren in bitcoin cash
Het scherm bij het openen van een transactie

Omdat het een CFD is kun je kiezen voor een hefboomeffect. Dit effect zorgt ervoor dat je een investering kan vergroten zonder zelf meer geld kwijt te zijn. Ook kun je kiezen voor een stop-loss of take-profit om het risico in te perken.

Nu je weet hoe je moet beleggen gaan we door met het beschrijven van de strijd van Bitcoin cash vs Bitcoin.

Overtuigd en wil je starten met beleggen in Bitcoin, Bitcoin Cash of een tal van andere crypto? Maak dan gratis een account aan bij Libertex!

Verschillen Bitcoin Cash vs Bitcoin

Het belangrijkste verschil tussen Bitcoin Cash vs Bitcoin is dat de transactiesnelheid van Bitcoin Cash veel hoger is dan die van Bitcoin. Daarnaast is Bitcoin Cash nog veel verder op te schalen als het netwerk meer gebruikt gaat worden.

Oprichters en ontwikkeling

Van Bitcoin is bekend dat het ooit is bedacht en uitgebracht door iemand die werkte onder het pseudoniem Satoshi Nakamoto. Wie er onder de naam Satoshi Nakamoto werkte is onbekend, wel zijn er veel geruchten te vinden over wie of welke personen dit zouden kunnen zijn.
 

De ontwikkeling van Bitcoin werd ooit vastgelegd in een roadmap maar daar is inmiddels van afgeweken om een aantal kernproblemen rondom de Bitcoin technologie op te lossen. Bitcoin Cash (BCH) werd ontwikkeld om nog meer stappen te kunnen zetten in het verbeteren van de technologie.

Transactiekosten

Doordat transacties veel sneller verwerkt kunnen worden en er veel meer transacties op één block passen zijn ook de transactiekosten lager bij Bitcoin Cash (BCH). Dit zou nog lager kunnen worden wanneer er nog meer gebruik wordt gemaakt van het netwerk en de blocks voller gevuld worden met transacties.

Deze enkele verschillen van Bitcoin Cash vs Bitcoin lijken klein, maar hebben zeker invloed op de mate van belegging en populariteit. Hieronder zullen we wat meer ingaan over het deel beleggen tussen Bitcoin Cash vs Bitcoin. Ook later in het artikel gaan we nog wat dieper in op de voor- en nadelen van Bitcoin Cash vs Bitcoin.

Ook beleggen in BCH of Bitcoin? Maak een account aan bij Libertex en start vandaag nog met handelen!

Bitcoin Cash vs Bitcoin; waarin beleggen?

Als je wilt gaan beleggen in één van deze twee cryptocurrency zijn er verschillende redenen om te kiezen voor Bitcoin Cash vs Bitcoin. Waar Bitcoin qua marktwaarde altijd al de grootste cryptocurrency is heeft ook Bitcoin Cash zich bewezen de afgelopen tijd. 

Bitcoin Cash bestaat pas sinds 2018 en heeft een marktwaarde opgebouwd van bijna € 11 miljard. Daarmee staat het nog niet in de top 10 cryptocurrency met hoogste marktwaarde. 

Het nieuwe goud?

Veel investeerders zijn geïnteresseerd in Bitcoin omdat het gezien wordt als ‘het nieuwe goud’ of ‘het digitale goud’. Net als goud heeft Bitcoin namelijk een beperkte hoeveelheid die beschikbaar is.

Dit betekent dat de vraag wel kan groeien maar het aanbod een maximum kent. Dit heeft uiteraard invloed op de prijs, want hoe groter de vraag hoe hoger de prijs. Er zijn inmiddels bijna 19 miljoen Bitcoin op de markt gebracht en in totaal komen er 21 miljoen Bitcoin uiteindelijk beschikbaar. 

Zodra de 21 miljoen bereikt is komen er geen nieuwe munten meer op de markt en zal wanneer de vraag groeit de prijs ook meestijgen. Doordat er nu al zeer beperkt nieuwe munten gemaakt worden zijn er nog ook al enorme prijsstijgingen. 

Bitcoin Cash (BCH) werkt op dezelfde manier, ook van deze crypto munt zijn nu bijna 19 miljoen exemplaren op de markt en is er hetzelfde maximum aantal munten als bij Bitcoin. 

Bij de vergelijking van Bitcoin Cash vs Bitcion vs goud is het logisch dat investeerders deze lang vast houden om na lange tijd met grote winsten te verkopen. Bitcoin Cash heeft deze status niet omdat deze munt bedacht en ontwikkeld is om van Bitcoin een betaalmiddel te maken, en niet als dekking voor een waardemiddel. 

Bitcoin Cash vs Bitcoin; de koersen

Het belangrijkste voor een investeerder is eigenlijk altijd de koers van het product waar hij of zij in belegt. Daarom gaan we nu dieper in op de koersen van Bitcoin Cash vs Bitcoin.

Bitcoin

Over de Bitcoin koers wordt veel geschreven en op dit moment kent deze koers een aantal belangrijke pieken. 

De Bitcoin koers steeg bijna ondoorbroken door tot aan begin 2018 toen de koers voor het eerst over de €10.000 heen ging. Na deze piek zakte de koers terug tot zo’n €3.300. 

De volgende piek kwam in begin 2021, er bleef niks meer over van de vorige piek en de Bitcoin koers zette zich door tot meer dan €50.000. Als je 20 Bitcoin had gekocht in 2017 had je hier destijds ongeveer €16.000 voor betaald.

Vier jaar later waren deze 20 Bitcoin al €1.000.000 waard geweest. Je winst was in vier jaar tijd €1.000.000 – €16.000 = €984.000,- geweest.

Bitcoin Cash

De koers van Bitcoin Cash heeft wat minder jaren gehad om langzaam op te bouwen maar werd midden in de eerste crypto boom uitgebracht. De markt was toen al extreem volatiel en daar kreeg ook Bitcoin Cash mee te maken. 

De munt steeg in eerste instantie mee met de Bitcoin koers en kwam in begin 2018 boven de €3.000. Vervolgens zakte de Bitcoin Cash koers en kwam hij sinds begin 2019 nooit meer boven de €500 uit. 

Toen begin 2021 Bitcoin weer enorme stijgingen mee maakte bleef de Bitcoin Cash koers achter. De koers kende een minimale stijging maar ook hier gold dat uiteindelijk de koers onder de €500 bleef steken. 

Op basis van de huidige koersen zou je vrij eenvoudig kunnen zeggen dat er bij Bitcoin veel meer is gebeurd en er op dit moment veel meer potentie te herkennen is. De Bitcoin Cash koers ging in eerste instantie mee met de markt maar heeft dit in de afgelopen twee jaar nooit meer kunnen herhalen. 

De voor- en nadelen van Bitoin Cash vs Bitcoin

Het uiteindelijke doel van Bitcoin was ook om een digitaal betaalmiddel te worden dat draait op een decentraal blockchain netwerk. Bitcoin Cash is in het leven geroepen omdat ontwikkelaars vonden dat Bitcoin dit doel niet heeft bereikt en op deze manier niet gaat bereiken.

Hieronder nog even kort de voor- en nadelen van Bitcoin Cash vs Bitcoin.

Voordelen

Doordat je nu een keuze kunt maken tussen Bitcoin Cash vs Bitcoin of zelfs in allebei kan investeren zijn de mogelijkheden rondom Bitcoin groter geworden. Ook het feit dat de blocks groter zijn gemaakt bij Bitcoin Cash kan de weg vrij maken voor Bitcoin zelf om deze route te volgen. 

Nadelen

Er zit momenteel nog een enorm verschil in prijs en marktwaarde tussen Bitcoin Cash vs Bitcoin. Omdat veel  mensen Bitcoin voor langere tijd vasthouden heeft de Bitcoin koers enorme stijgingen doorgemaakt. 

Ook Bitcoin Cash (BCH) heeft ondanks de veel lagere transactiesnelheid nog steeds niet een snelheid die vergelijkbaar is met banken of zelfs met andere cryptocurrency. De Bitcoin technologie is de eerste blockchain technologie en daardoor hebben beide munten een achterstand op nieuwe cryptocurrency. 

Tips voordat je begint met beleggen in Bitcoin

Wil jij gaan beginnen met beleggen in Bitcoin? Dan zijn er allerlei zaken waar je goed op moet gaan letten, de wereld van cryptocurrency kan voor beleggers die nog weinig van deze wereld afweten vrij overweldigend zijn door de duizenden verschillende digitale munten. 

Alles over het kopen van Bitcoin lees je in dit artikel waarin we uitleggen hoe je zo snel mogelijk via iDeal Bitcoin kan kopen. 

Veelgestelde vragen

De verschillen tussen Bitcoin Cash vs Bitcoin zijn voornamelijk te merken in de transactiesnelheid en de transactiekosten. Bij Bitcoin Cash kunnen er veel meer transacties tegelijk in één block verwerkt worden, hierdoor is het sneller en hoeven er minder transactiekosten per transactie betaald te worden aan de miner van dit block. 

Bitcoin Cash is in principe een doorontwikkeling van Bitcoin en daarmee technologisch in principe beter. Bitcoin heeft echter een belangrijke status opgebouwd in de jaren dat het bestaat en daarbij een enorme marktwaarde. 

Daarnaast begint Bitcoin zich steeds verder te ontwikkelen als digitaal goud en veel belegger gebruiken de cryptocurrency ook op deze manier. 

Omdat Bitcoin de eerste cryptocurrency ter wereld was en hiermee blockchain technologie voor het eerst wist te gebruiken is de technologie op sommige vlakken inmiddels ingehaald door andere munten.

Zo kwamen er steeds meer ontwikkelaars die vonden dat bepaalde aspecten van Bitcoin verbeterd moesten worden, toen dat niet gebeurde zijn sommige ontwikkelaars eigen versies van Bitcoin op de markt gaan brengen. 

Op dit moment is er niet echt een trend te herkennen in de Bitcoin Cash koers. Waar in 2018 de munt mee leek te stijgen met de Bitcoin koers wist het dit niet in begin 2021 te herhalen. Er was een kleine stijging maar ten opzichte van Bitcoin werd Bitcoin Cash veel minder waard. 

Nee, Bitcoin Cash volgt de afgelopen jaren niet meer de trend die Bitcoin laat zien. Ook begin 2021 wist de Bitcoin Cash koers niet zo explosief te stijgen als veel andere cryptocurrency dat deden. 

Bitcoin Cash vs Bitcoin: Conclusie

Veel ontwikkelaars zien grote problemen met Bitcoin zoals de transactiesnelheid en het energiegebruik om het netwerk draaiende te houden. Om deze problemen op te lossen zijn er ontwikkelaars geweest die een verbeterde versie van Bitcoin op de markt hebben gebracht. 

Bitcoin Cash is één van die munten, bij deze munt moest vooral het probleem rondom de transactiesnelheid opgelost worden. Toch kunnen deze andere varianten van Bitcoin nog niet meegroeien met Bitcoin zelf die begin 2021 nog enorme stijgingen in de koers liet noteren.

Je kunt de keuze tussen Bitcoin Cash vs Bitcoin goed maken bij de online broker Libertex. Bij deze broker heb je allerlei verschillende markten waar je deze twee munten kunt verhandelen. 

Nu beginnen met investeren in Bitcoin Cash of Bitcoin?
Maak dan een account aan bij Libertex en doe vandaag nog je eerste investering!
TIP
Scroll naar top