Bitcoin Cash vs Bitcoin: De verschillen tussen Bitcoin cash en Bitcoin

Cryptocurrency is in 2024 weer groots in het nieuws en steeds minder weg te denken in onze huidige economie. Bitcoin was de eerste digitale munt en nog altijd met afstand de crypto munt met de grootste waarde, maar hoe wegen forks als Bitcoin Cash vs Bitcoin op en hoe kun jij er van profiteren?

Beleggen in Bitcoin of Bitcoin Cash - Stappenplan

Capital.com biedt investeringsopties in een tal van cryptocurrency’s, waaronder ook Bitcoin en Bitcoin Cash. Maak een account aan!

Wat zijn Bitcoin Cash en Bitcoin?

Bitcoin en Bitcoin Cash zijn beide populaire soorten cryptocurrency. Bitcoin is de oudste en absolute marktleider in de crypto markt, Bitcoin Cash (BCH) is een afgeleide cryptocurrency van Bitcoin.

Er is in de jaren dat Bitcoin bestaat steeds meer kritiek op de werking van deze cryptocurrency. Om het netwerk achter Bitcoin draaiende te houden wordt er enorm veel energie gebruikt voor de Proof-of-Work methode waarmee Bitcoin transacties goedgekeurd worden. 

Een ander probleem van Bitcoin dat vaak genoemd wordt is de tijd die het duurt voordat een transactie goedgekeurd wordt. Als je met Bitcoin iets wilt betalen of de munt naar een ander adres wil versturen kan dit erg lang duren. 

Bitcoin is gebouwd op de eerste blockchain technologie en kan zo’n zeven transacties per seconde verwerken. Dit is niets in vergelijking met grote banken of partijen die creditcards verstrekken. 

Om het probleem van de erg trage transacties op te lossen werd Bitcoin Cash in 2017 opgericht. De oprichters van Bitcoin Cash vonden dat de problemen rondom Bitcoin niet goed werden aangepakt en dat er zelfs teveel afgeweken werd van de initiële ideeën van het meesterbrein achter Bitcoin: Satoshi Nakamoto. 

Bitcoin Cash is dus opgericht om deze problemen op te lossen en Bitcoin Cash meer in te kunnen zetten als betaalmiddel. De oplossing is gevonden in het vergroten van een block, waar deze bij Bitcoin gemiddeld slechts 1MB per block is kan Bitcoin Cash (BCH) een block tot 4 x 32 MB aan.

Deze verandering moet er voor zorgen dat Bitcoin Cash veel meer transacties tegelijk kan verwerken en zo echt gebruikt kan worden als betaalmiddel. Ook is er nog veel ruimte voor de toekomst doordat momenteel nog maar een fractie van de 32MB limiet gebruikt wordt.

In dit artikel gaan we verder in over de verschillen tussen de twee cryptocurrency, voor- en nadelen van de beide munten, manieren van beleggen en onze ervaring in de Bitcoin Cash vs Bitcoin strijd.

Hoe kan ik zelf beleggen in cryptocurrency?

Wil je zelf gaan beleggen in Bitcoin, Bitcoin Cash of een andere cryptocurrency? Dan moet je op zoek naar een online broker of crypto exchange waar jij terecht kan om de cryptocurrency naar jou keuze te kopen en verkopen. 

In het volgende stappenplan helpen we je met het vinden van een goede plek om te beginnen met beleggen tot het doen van je eerste investering. Daarna gaan we verder met de vergelijking van Bitcoin Cash vs Bitcoin.

Stap 1: Kies een online broker

Er zijn grote verschillen tussen de online brokers en crypto exchanges die cryptocurrency aanbieden aan particuliere beleggers. 

De grootste verschillen zitten in de manier waar op je investeert, bij sommige brokers handel je de cryptocurrency als CFD terwijl je bij andere brokers de munt zelf koopt. Ook prijs kan een factor zijn.

Als je besluit om te handelen in CFD’s ben je volledig bezig met het speculeren op de koers van een bepaalde cryptocurrency. CFD’s kunnen een erg voordelige manier van investeren zijn doordat je met een hefboomeffect met weinig geld toch een grote investering kan doen, wel neemt dit extra risico met zich mee. 

Tegenover het handelen in CFD’s zijn er crypto exchanges die de verschillende cryptocurrency zelf verkopen. Als je dit doet kun je ervoor kiezen om de munten te bewaren bij de crypto exchange waar je ze gekocht hebt of je gaat op zoek naar een andere wallet (de plek waar je je munten opslaat).

Er zijn grote verschillen tussen deze twee manieren van handelen in cryptocurrency. Bij het handelen in CFD’s ben je meer op korte termijn aan het beleggen en hoop je binnen een korte tijd hoge winsten te kunnen boeken terwijl bij het kopen van de munt zelf je deze vaak voor langere tijd vast houdt. 

Daarnaast moet je goed kijken naar het aanbod van een online broker of crypto exchange. Als je uiteindelijk niet genoeg verschillende cryptocurrency kunt kopen bij een broker moet je op meerdere plekken een account aanmaken wat je portfolio onoverzichtelijker maakt. 

Hieronder staan een aantal van de meest populaire online brokers die geschikt zijn om te gaan investeren in cryptocurrency, zoals de twee die we bespreken in dit artikel over Bitcoin cash vs Bitcoin.

Broker

⭐⭐⭐⭐⭐
Libertex
⭐⭐⭐
Skilling
⭐⭐⭐⭐
Avatrade
⭐⭐⭐
DEGIRO
⭐⭐⭐
Coinbase bekijkenLibertex bekijkenSkilling bekijkenAvatrade bekijkenDEGIRO bekijken
Beoordeling Mobiele App9.8/109.5/109.5/109.0/108.0/10
Minimale storting (€)€2.00€ 100,00€ 100,00€ 90,00€ 0,01
Minimale spread (pips)vanaf 0,01%vanaf 0,01%0.10.9vanaf 0,01%
Minimale trade size (€)10 USDC€ 10,00€ 0,010.01 lots€ 90,00
Maximale HefboomGeen100:1100:1100:130:1
Valutaparen3100705050
Regulatie FCA, CySEC, ASICFCA, CySEC, ASIC, CFTC, NFA, BAFINCySECFCA, CySEC, ASIC, CFTC, NFA, BAFINBaFin, AFM, DNB
Overnacht / conversiekostenGeenVariabelVariabel0,0058%Variabel
Opnamekosten1%Max € 10,00€ 0,00€ 0,00€ 0,00
OnderhoudskostenGeen€ 5,00 na 6 maand€ 10,00 na 12 maand€ 50,00 na 3 maand€ 2,50

Capital.com

capital.com crypto beurs

De broker Capital.com groeit de afgelopen jaren snel en heeft verspreid over Europa kantoren in onder andere Engeland, Cyprus en Wit-Rusland. De broker bestaat nu vijf jaar en je kunt er allerlei producten verhandelen als CFD. 

De populariteit van deze broker stijgt erg snel en dat komt mede dankzij het grote aanbod verschillende producten dat Capital.com sinds het begin aanbiedt. Je kunt bij deze broker namelijk terecht voor aandelen, ETF’s, valuta, grondstoffen maar ook cryptocurrency. 

Het cryptocurrency aanbod van capital.com bestaat natuurlijk uit Bitcoin Cash en Bitcoin maar er zijn inmiddels meer dan 100 verschillende cryptomarkten beschikbaar op Capital.com.

Bezoek de website van Capital.com en maak een account aan!

Libertex

Libertex is één van de grotere brokers op het gebied van CFD’s en op dit gebied een specialist, vergelijkbaar met Capital.com.

Bij Libertex handel je niet in Bitcoin of een andere munt zelf maar in een achterliggend product, de CFD. Dit zijn Contract For Differences waarmee je speculeert op een daling of stijging van de waarde van het product. 

Libertex heeft meer dan 2,9 miljoen klanten wereldwijd in meer dan 120 verschillende landen. Ze hebben dus een flinke staat van dienst, en zijn ook gereguleerd door de CySEC. Het bedrijf heeft meerdere prijzen gewonnen voor de goede services die ze aanbieden! 

Bezoek de website van Libertex en maak een account aan!

Binance

binance review altcoin

Binance is de grootste crypto exchange ter wereld en staat bekend vanwege het enorme aanbod munten en de hoge liquiditeit. Eigenlijk zijn bijna alle bekende cryptocurrency te vinden bij Binance en ook op elk moment te verhandelen. 

Bij Binance handel je niet in CFD’s maar koop je de munten zelf. Dit betekent dat je ook een plek moet zoeken om de digitale munten veilig op te slaan, dit kan ook bij Binance zelf. 

Dat Binance de grootste crypto exchange ter wereld is bewezen ze nog maar eens met het uitbrengen van de eigen Binance Coin.

Deze munt wordt gebruikt om op de exchange de transactiekosten te kunnen verlagen, maar inmiddels is de marktwaarde van Binance Coin enorm en is het zelf één van de meest waardevolle cryptocurrency geworden. 

Ga nu naar de website van Binance en maak een account aan bij de broker!

Stap 2: Maak een account aan

Als je een keuze hebt kunnen maken uit de online brokers en crypto exchanges die hierboven genoemd staan is het tijd om een account aan te maken. 

In dit voorbeeld kijken we naar het aanmaken van een account bij de broker Capital.com.

Om een account bij Capital.com aan te maken hoef je alleen een E-mailadres en wachtwoord op te geven. Je krijgt vervolgens meteen toegang tot het gratis demo account waar je virtueel geld kunt gebruiken om alvast te oefenen.

Om toegang te krijgen tot een account met echt geld moet je nog een verificatie voltooien. Deze verificatie bestaat uit het opsturen van een kopie van je identiteitsbewijs en het invullen van een vragenlijst. 

Deze vragenlijst bestaat uit het toetsen van jouw kennis over beleggen en het aangeven van de plannen die je hebt met je account. 

Stap 3: Geld op account zetten

Zodra je bericht hebt van Capital.com dat je verificatie goedgekeurd is kun je geld storten op je account. Je kunt geld storten op je Capital.com account via een betaalmethode als iDEAL, Apple Pay, Sofort, Trustly of bankoverschrijving. 

Bij een elektronische betaalmethode als iDEAL staat het geld meteen op je account en kun je beginnen met beleggen. Je moet minimaal €80,- storten bij Capital.com. 

Kies zelf het bedrag dat je wilt storten

Stap 4: Zoek een geschikt product

Keuze maken Bitcoin Cash vs Bitcoin

Je kunt eenvoudig Bitcoin Cash vs Bitcoin zoeken bij Capital.com via de zoekbalk. 

Hiernaast zie je aan aantal van de resultaten die je krijgt bij het zoeken op Bitcoin. 

De verschillende markten betekenen dat je bijvoorbeeld ook Bitcoin Cash kan handelen tegen Bitcoin. 

Stap 5: Doe je eerste investering

Investeren in Bitcoin Cash vs Bitcoin doe je vervolgens door bij één van de markten op de knop ‘transactie openen’ te klikken. Je krijgt dan de koers te zien en de mogelijkheid om meteen een transactie te openen. 

Je kunt zelf kiezen hoeveel je wilt investeren en je hebt nog een aantal extra opties om het risico van je investering in de hand te houden.

Investeren in Bitcoin Cash vs Bitcoin

Nu je weet hoe je moet beleggen gaan we door met het beschrijven van de strijd van Bitcoin cash vs Bitcoin.

Overtuigd en wil je starten met beleggen in Bitcoin, Bitcoin Cash of een tal van andere crypto? Maak dan een account aan bij Capital.com!

Verschillen Bitcoin Cash vs Bitcoin

Het belangrijkste verschil tussen Bitcoin Cash vs Bitcoin is dat de transactiesnelheid van Bitcoin Cash veel hoger is dan die van Bitcoin. Daarnaast is Bitcoin Cash nog veel verder op te schalen als het netwerk meer gebruikt gaat worden.

Oprichters en ontwikkeling

Van Bitcoin is bekend dat het ooit is bedacht en uitgebracht door iemand die werkte onder het pseudoniem Satoshi Nakamoto. Wie er onder de naam Satoshi Nakamoto werkte is onbekend, wel zijn er veel geruchten te vinden over wie of welke personen dit zouden kunnen zijn.
 

De ontwikkeling van Bitcoin werd ooit vastgelegd in een roadmap maar daar is inmiddels van afgeweken om een aantal kernproblemen rondom de Bitcoin technologie op te lossen. Bitcoin Cash (BCH) werd ontwikkeld om nog meer stappen te kunnen zetten in het verbeteren van de technologie.

Transactiekosten

Doordat transacties veel sneller verwerkt kunnen worden en er veel meer transacties op één block passen zijn ook de transactiekosten lager bij Bitcoin Cash (BCH). Dit zou nog lager kunnen worden wanneer er nog meer gebruik wordt gemaakt van het netwerk en de blocks voller gevuld worden met transacties.

Deze enkele verschillen van Bitcoin Cash vs Bitcoin lijken klein, maar hebben zeker invloed op de mate van belegging en populariteit. Hieronder zullen we wat meer ingaan over het deel beleggen tussen Bitcoin Cash vs Bitcoin. Ook later in het artikel gaan we nog wat dieper in op de voor- en nadelen van Bitcoin Cash vs Bitcoin.

Ook beleggen in BCH of Bitcoin? Maak een account aan bij Capital.com en start vandaag nog met handelen!

Bitcoin Cash vs Bitcoin; waarin beleggen?

Als je wilt gaan beleggen in één van deze twee cryptocurrency zijn er verschillende redenen om te kiezen voor Bitcoin Cash vs Bitcoin. Waar Bitcoin qua marktwaarde altijd al de grootste cryptocurrency is heeft ook Bitcoin Cash zich bewezen de afgelopen tijd. 

Bitcoin Cash bestaat pas sinds 2018 en heeft een marktwaarde opgebouwd van bijna € 11 miljard. Daarmee staat het nog niet in de top 10 cryptocurrency met hoogste marktwaarde.

Het nieuwe goud?

Veel investeerders zijn geïnteresseerd in Bitcoin omdat het gezien wordt als ‘het nieuwe goud’ of ‘het digitale goud’. Net als goud heeft Bitcoin namelijk een beperkte hoeveelheid die beschikbaar is.

Dit betekent dat de vraag wel kan groeien maar het aanbod een maximum kent. Dit heeft uiteraard invloed op de prijs, want hoe groter de vraag hoe hoger de prijs. Er zijn inmiddels bijna 19 miljoen Bitcoin op de markt gebracht en in totaal komen er 21 miljoen Bitcoin uiteindelijk beschikbaar. 

Zodra de 21 miljoen bereikt is komen er geen nieuwe munten meer op de markt en zal wanneer de vraag groeit de prijs ook meestijgen. Doordat er nu al zeer beperkt nieuwe munten gemaakt worden zijn er nog ook al enorme prijsstijgingen. 

Bitcoin Cash (BCH) werkt op dezelfde manier, ook van deze crypto munt zijn nu bijna 19 miljoen exemplaren op de markt en is er hetzelfde maximum aantal munten als bij Bitcoin. 

Bij de vergelijking van Bitcoin Cash vs Bitcion vs goud is het logisch dat investeerders deze lang vast houden om na lange tijd met grote winsten te verkopen. Bitcoin Cash heeft deze status niet omdat deze munt bedacht en ontwikkeld is om van Bitcoin een betaalmiddel te maken, en niet als dekking voor een waardemiddel. 

Bitcoin Cash vs Bitcoin; de koersen

Het belangrijkste voor een investeerder is eigenlijk altijd de koers van het product waar hij of zij in belegt. Daarom gaan we nu dieper in op de koersen van Bitcoin Cash vs Bitcoin.

Bitcoin

Over de Bitcoin koers wordt veel geschreven en op dit moment kent deze koers een aantal belangrijke pieken. 

De Bitcoin koers steeg bijna ondoorbroken door tot aan begin 2018 toen de koers voor het eerst over de €10.000 heen ging. Na deze piek zakte de koers terug tot zo’n €3.300. 

De volgende piek kwam in begin 2021, er bleef niks meer over van de vorige piek en de Bitcoin koers zette zich door tot meer dan €50.000. Als je 20 Bitcoin had gekocht in 2017 had je hier destijds ongeveer €16.000 voor betaald.

Vier jaar later waren deze 20 Bitcoin al €1.000.000 waard geweest. Je winst was in vier jaar tijd €1.000.000 – €16.000 = €984.000,- geweest.

Bitcoin Cash

De koers van Bitcoin Cash heeft wat minder jaren gehad om langzaam op te bouwen maar werd midden in de eerste crypto boom uitgebracht. De markt was toen al extreem volatiel en daar kreeg ook Bitcoin Cash mee te maken. 

De munt steeg in eerste instantie mee met de Bitcoin koers en kwam in begin 2018 boven de €3.000. Vervolgens zakte de Bitcoin Cash koers en kwam hij sinds begin 2019 nooit meer boven de €500 uit. 

Toen begin 2021 Bitcoin weer enorme stijgingen mee maakte bleef de Bitcoin Cash koers achter. De koers kende een minimale stijging maar ook hier gold dat uiteindelijk de koers onder de €500 bleef steken. 

Op basis van de huidige koersen zou je vrij eenvoudig kunnen zeggen dat er bij Bitcoin veel meer is gebeurd en er op dit moment veel meer potentie te herkennen is. De Bitcoin Cash koers ging in eerste instantie mee met de markt maar heeft dit in de afgelopen twee jaar nooit meer kunnen herhalen. 

De voor- en nadelen van Bitoin Cash vs Bitcoin

Het uiteindelijke doel van Bitcoin was ook om een digitaal betaalmiddel te worden dat draait op een decentraal blockchain netwerk. Bitcoin Cash is in het leven geroepen omdat ontwikkelaars vonden dat Bitcoin dit doel niet heeft bereikt en op deze manier niet gaat bereiken.

Hieronder nog even kort de voor- en nadelen van Bitcoin Cash vs Bitcoin.

Voordelen

Doordat je nu een keuze kunt maken tussen Bitcoin Cash vs Bitcoin of zelfs in allebei kan investeren zijn de mogelijkheden rondom Bitcoin groter geworden. Ook het feit dat de blocks groter zijn gemaakt bij Bitcoin Cash kan de weg vrij maken voor Bitcoin zelf om deze route te volgen. 

Nadelen

Er zit momenteel nog een enorm verschil in prijs en marktwaarde tussen Bitcoin Cash vs Bitcoin. Omdat veel  mensen Bitcoin voor langere tijd vasthouden heeft de Bitcoin koers enorme stijgingen doorgemaakt. 

Ook Bitcoin Cash (BCH) heeft ondanks de veel lagere transactiesnelheid nog steeds niet een snelheid die vergelijkbaar is met banken of zelfs met andere cryptocurrency. De Bitcoin technologie is de eerste blockchain technologie en daardoor hebben beide munten een achterstand op nieuwe cryptocurrency. 

Investeren in presale crypto's

Het investeren in presale crypto’s is een goed idee wanneer je op zoek bent naar een goedkope crypto die je snel veel geld kan opleveren. 

Crypto’s die nog tijdens de presale beschikbaar zijn, zijn te koop voor zeer lage prijzen. Zodra de coin gelist wordt op exchanges, kan de koers explosief gaan stijgen, waardoor traders hoge rendementen kunnen opeisen.

Bitcoin Minetrix ($BTCMTX)

Bitcoin Minetrix is een nieuwe crypto die beschikbaar is tijdens de presale. De coin lost problemen op waar miners tegenaan lopen.

Het minen van Bitcoin (BTC) is voor veel mensen onbereikbaar. Het minen van Bitcoin kost je veel geld, je hebt er veel kennis voor nodig en bovendien heb je veel ruimte en dure apparatuur nodig.

Met Bitcoin Minetrix kun je Bitcoin minen in de cloud. Dit wordt gedaan via het Stake-to-Mine principe. Hierdoor wordt het minen van BTC voor iedereen toegankelijk, zonder dat je veel geld of kennis nodig hebt.

Voor het staken van $BTCMTX tokens word je beloond met cloud mining credits. Deze credits kun je inwisselen voor cloud mining tijd. De presale crypto $BTCMTX is nu te koop tijdens een presale voor weinig geld. De presale heeft meerdere fases, waarbij vroege investeerders een kans maken de token goedkoop aan te schaffen.

Tips voordat je begint met beleggen in Bitcoin

Wil jij gaan beginnen met beleggen in Bitcoin? Dan zijn er allerlei zaken waar je goed op moet gaan letten, de wereld van cryptocurrency kan voor beleggers die nog weinig van deze wereld afweten vrij overweldigend zijn door de duizenden verschillende digitale munten. 

Veelgestelde vragen

De verschillen tussen Bitcoin Cash vs Bitcoin zijn voornamelijk te merken in de transactiesnelheid en de transactiekosten. Bij Bitcoin Cash kunnen er veel meer transacties tegelijk in één block verwerkt worden, hierdoor is het sneller en hoeven er minder transactiekosten per transactie betaald te worden aan de miner van dit block. 

Bitcoin Cash is in principe een doorontwikkeling van Bitcoin en daarmee technologisch in principe beter. Bitcoin heeft echter een belangrijke status opgebouwd in de jaren dat het bestaat en daarbij een enorme marktwaarde. 

Daarnaast begint Bitcoin zich steeds verder te ontwikkelen als digitaal goud en veel belegger gebruiken de cryptocurrency ook op deze manier. 

Omdat Bitcoin de eerste cryptocurrency ter wereld was en hiermee blockchain technologie voor het eerst wist te gebruiken is de technologie op sommige vlakken inmiddels ingehaald door andere munten.

Zo kwamen er steeds meer ontwikkelaars die vonden dat bepaalde aspecten van Bitcoin verbeterd moesten worden, toen dat niet gebeurde zijn sommige ontwikkelaars eigen versies van Bitcoin op de markt gaan brengen. 

Op dit moment is er niet echt een trend te herkennen in de Bitcoin Cash koers. Waar in 2018 de munt mee leek te stijgen met de Bitcoin koers wist het dit niet in begin 2021 te herhalen. Er was een kleine stijging maar ten opzichte van Bitcoin werd Bitcoin Cash veel minder waard. 

Nee, Bitcoin Cash volgt de afgelopen jaren niet meer de trend die Bitcoin laat zien. Ook begin 2021 wist de Bitcoin Cash koers niet zo explosief te stijgen als veel andere cryptocurrency dat deden. 

Bitcoin Cash vs Bitcoin: Conclusie

Veel ontwikkelaars zien grote problemen met Bitcoin zoals de transactiesnelheid en het energiegebruik om het netwerk draaiende te houden. Om deze problemen op te lossen zijn er ontwikkelaars geweest die een verbeterde versie van Bitcoin op de markt hebben gebracht. 

Bitcoin Cash is één van die munten, bij deze munt moest vooral het probleem rondom de transactiesnelheid opgelost worden. Toch kunnen deze andere varianten van Bitcoin nog niet meegroeien met Bitcoin zelf die begin 2021 nog enorme stijgingen in de koers liet noteren.

Je kunt de keuze tussen Bitcoin Cash vs Bitcoin goed maken bij de online broker Capital.com. Bij deze broker heb je allerlei verschillende markten waar je deze twee munten kunt verhandelen. 

Nu beginnen met investeren in Bitcoin Cash of Bitcoin?
Maak dan een account aan bij Capital.com en doe vandaag nog je eerste investering!
TIP
Scroll naar boven