De beste Ethereum Staking Platformen

De op één na meest populaire cryptomunt ter wereld staat voor een belangrijke stap; van het energieverslindende Proof-of-Work moet het netwerk overstappen naar Proof-of-Stake. Maar hoe werkt Ethereum staking en kun je er nu alvast mee beginnen? 

Ethereum Staking in 4 stappen

Niet langer wachten en meteen je eerste aankoop Ethereum doen? Ga snel naar Aqru en maak de transactie rond! 

Het is na Bitcoin de belangrijkste blockchain technologie ter wereld en inmiddels zijn er honderden munten die of volledig op Ethereum draaien of voor een deel afhankelijk zijn van de munt. Aan aandacht en koersstijging geen gebrek. 

Er is ook steeds meer kritiek op het Ethereum netwerk; de kosten zijn te hoog en het gebruikt nog teveel energie. Dat gaan ze proberen aan te pakken door Ethereum 2.0 waarin het Proof-of-Work mechanisme ingeruild wordt voor Proof-of-Stake. Lees snel verder om de gevolgen hiervan te leren. 

Wat is een Ethereum Staking Platform?

Een Ethereum staking platform is een platform wat het staken van Ethereum munten betrekkelijk simpel maakt. Eerst moet je echter weten wat staken van Ethereum inhoudt.

Het Ethereum netwerk draait momenteel op Proof-of-Work, dat is hetzelfde systeem als Bitcoin gebruikt. Bij Proof-of-Work moeten computers enorme algoritmes oplossen en krijgt de computer die dit als eerst doet een beloning in de vorm van nieuwe munten. 

Bij Ethereum werkt dit systeem al iets zuiniger dan bij Bitcoin maar het kost nog altijd veel energie. De oplossing is Proof-of-Stake, waarbij de algoritmes niet meer nodig zijn en mensen hun munten inzetten om het netwerk up-to-date te houden. 

Ethereum 2.0 gaat dus over naar Ethereum staking, alleen is hierbij één probleem. Niemand weet wanneer Ethereum 2.0 daadwerkelijk uitgebracht gaat worden, zo is er op dit moment nog geen datum bekend en is de verwachting dat de update tussen 2022 en 2024 gelanceerd wordt. 

Toch kun je al wel beginnen met Ethereum Staking voordat het nieuwe Ethereum gelanceerd wordt. Enkele sites bieden al de mogelijkheid om je Ethereum om te zetten naar staking Ethereum munten die je pas weer kunt gebruiken zodra Ethereum 2.0 gelanceerd wordt. 

Dat komt omdat Ethereum al wel de eerste stappen heeft gezet voor staking om zich alvast voor te bereiden op de update die komt. Voor een eigen staking Ethereum pool heb je minimaal 32 Ethereum nodig, maar met Aqru kan dit ook met een veel kleiner bedrag aan Ethereum.

Hoe begin je zelf met een Ethereum Staking Platform?

Om zelf aan de slag te kunnen met Ethereum staking kun je dus een eigen stake pool aanmaken, mocht je in het bezit zijn van minimaal 32 Ethereum. Gezien dit tegenwoordig een waarde van 32 * €3.168 = €101,376,- is zal niet iedereen dit zomaar op zijn of haar portfolio hebben staan. 

Daarom kun je je aansluiten bij een andere Ethereum staking pool of gebruik maken van de mogelijkheden bij grote brokers of exchanges die voor jou de munt bij een staking pool kunnen plaatsen. Hieronder vind je alle stappen die je hiervoor moet doorlopen. 

Stap 1: Kies een Ethereum Staking Platform

En dus is de eerste stap het kiezen van een broker of exchange waar je Ethereum kan kopen en kan staken. De verschillen tussen brokers en exchanges zijn redelijk groot en je kunt het best van tevoren goed onderzoeken welke broker alle opties biedt die jij wilt gaan gebruiken. 

Zo zit er ten eerste een groot verschil in het aanbod bij de verschillende brokers en exchanges. Bij de ene broker vind je slechts een aantal cryptocurrencies terwijl er ook platforms zijn die honderden verschillende munten aanbieden. 

Verder zijn de kosten belangrijk om overzichtelijk te krijgen. Zo verrekent de ene broker de kosten rechtstreeks in de prijs die je als consument betaald terwijl bij andere brokers een percentage na de tijd wordt berekend. 

Ook op het gebied van staking zitten er grote verschillen, het is nog niet bij elke broker mogelijk om te beginnen met Ethereum staking. 

Broker

⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐
Aqru bekijkenHuobi bekijkeneToro bekijken
Algemene beoordeling10/108/107.5/10
Max. Staking APY%12%0.8 tot 36%6.5%
Aantal staking crypto530+2
Flexibel stakenJa, altijdJa, tegen lager %Ja, maar ~8 introdagen
Lock-in periodeFlexibelFlexibel / vanaf 1 weekFlexibel
UitbetalingDagelijksEinde lock-inMaandelijks
Regulatie Accru Finance UABFEUCySEC, FCA, ASIC,
VerzekeringVerzekeringsfondsVerzekeringsfondsTot 1 miljoen per gebruiker

Ethereum Staking Platform Aqru

Een recentelijk geïntroduceerde broker die erg goed is in het aanbieden van staking van onder andere Ethereum is Aqru.io. Je kunt hier diverse cryptomunten en stablecoins staken tegen mooie percentages.

Aqru is opgericht door ervaren mensen uit de financiële sector met als doel het staken van door jou gekochte crypto eenvoudiger te maken. De jaarlijke APY is bij Acru op Ethereum en Bitcoin 7%. Op diverse stablecoins – zoals Tether – loopt dit op tot 12%.

Het minimale stortingsbedrag om bij Aqru te starten is €100,-

Registreer een gratis account bij Aqru en begin met staken!

Huobi is de Chinese naam van de crypto broker met kantoren in Japan, Zuid-Korea, Amerika, de Seychillen en Hong Kong. Hier vindt je een ruim aanbod aan crypto.

Bij Huobi kun je onder andere aan spot trading doen, of leverage gebruiken. Het is een platform dat zich vooral richt op het traden en daarbij ook staking aanbiedt. De staking mogelijkheden zijn er voor 6 kleinere altcoins.

Stake bij de alternatieve aanbieder Huobi!

Ethereum Staking Platform eToro

Een anderebroker voor beginnende beleggers is eToro. Hier kun je naast cryptocurrencies allerlei andere producten kopen en heb je een vriendelijk en overzichtelijk platform. 

eToro biedt je een aantal handige functies als beginner. Zo kun je gebruik maken van de Copy trading functie.

Met deze functie kun je andere portfolio’s inzien en kopiëren naar je eigen portfolio. Op deze manier kijk je af van de meest succesvolle beleggers. 

De Ethereum product pagina

Daarnaast heb je als beginner de handige optie om met een gratis demo account te beginnen voordat je echt geld stort. Met dit gratis demo account kun je het gehele platform uit proberen met het virtuele geld dat je gratis bij dit account krijgt. 

Zodra je vervolgens genoeg geoefend hebt en klaar bent voor de volgende stap moet je geld storten. Gelukkig kun je bij eToro al beginnen bij een lage minimale inleg van $50 (€42), zodat je niet meteen veel geld hoeft te gaan beleggen. 

Naast cryptomunten als Ethereum vind je bij eToro nog veel meer andere handelsproducten zodat je goed een divers portfolio op kan bouwen. Zo vind je bij eToro ook aandelen, ETF’s, grondstoffen, CFD’s en valuta’s. 

Je betaalt bij het kopen en verkopen van aandelen en ETF’s zelfs 0% commissie. Hiermee ben je er altijd van verzekerd dat er geen kosten meer achter af berekend worden en de prijs in je beeldscherm ook echt de prijs is die je betaalt of ontvangt.

Als consument wordt je goed beschermd als je gaat beleggen bij eToro. Het platform heeft namelijk een inschrijving bij twee Europese toezichthouders; CySEC en FCA. Deze toezichthouders controleren of eToro zich aan de Europese wetgeving houdt. 

Je kunt bij eToro eenvoudig Ethereum kopen, maar er is in Nederland nog geen optie voor ETH staking. Dit is in onze buurlanden al wel mogelijk via eToro dus de verwachting is dat op termijn ook Nederlanders hun Ethereum staking aan kunnen zetten bij eToro.

Koop meteen jouw eerste Ethereum bij de online broker eToro!

Ethereum Staking Platform Bitvavo

Een andere optie is Bitvavo, deze Nederlandse crypto exchange is in de afgelopen jaren hard gegroeid. Ook Bitvavo heeft een simpel platform dat je als beginnende belegger snel onder de knie hebt. 

In totaal vind je bij Bitvavo zo’n 50 verschillende munten die je kan kopen en verkopen. Voor de crypto-belegger is het daarmee een geschikte plek om altcoins (minder bekende munten) te kopen. 

Ook Bitvavo is gereguleerd, alle Nederlandse bedrijven die zich bezig houden met cryptocurrency moeten zich namelijk inschrijven bij De Nederlandsche Bank. Bitvavo was één van de eersten die dit deden en kreeg ook snel een licentie om in Nederland cryptocurrency te verhandelen. 

Ethereum staking is al mogelijk bij Bitvavo en je kunt ook nog eens 15 andere munten staken. Er is hiervoor een apart gedeelte waar je de on- en off-chain staking aan moet zetten. 

Ga ook aan de slag bij Bitvavo en je kunt snel beginnen met Ethereum Staking.

Stap 2: Maak een account aan

Voor het stappenplan gebruiken we verder Aqru als voorbeeld. Om een account bij Aqru aan te maken vul je een gebruikersnaam, E-mailadres en wachtwoord in. 

Aqru vraagt je om een kopie van je identiteitsbewijs en aders op te sturen en een vragenlijst in te vullen. Dit zijn standaard stappen die iedere broker of exchange bij elke klant moet doen. 

Stap 3: Geld op account zetten

Je krijgt vervolgens bericht van Aqru als de verificatie gecontroleerd en goedgekeurd is en vanaf dan kun je gebruik maken van een echt geld account. 

Deze moet je natuurlijk nog wel vullen met je eigen geld voordat je echt je eerste investering kan doen. Geld storten bij Aqru kan al vanaf €100 en gaat gemakkelijk via één van de vele beschikbare betaalmethodes.

 Zo kun je gebruik maken van Debitcard, Creditcard, bankoverschrijving of één van de vele andere opties.

Met deze opties in het menu kun je geld storten

Stap 4: Koop je eerste ETH voor Ethereum Staking

Als het geld op je account staat en je account volledig geverifieerd is staat er niks meer in de weg om je eerste Ethereum aankoop te doen. Je kunt dit rechtstreeks voor de marktprijs doen of zelf een prijs kiezen waar je de munt voor wilt kopen. 

Als je zelf kiest voor een prijs moet je wachten tot deze prijs gematcht wordt door iemand die zijn of haar Ethereum aanbiedt. Zodra je de Ethereum gekocht hebt vind je deze terug in je portfolio. 

De kosten die je bij Aqru betaalt zijn beperkt to enkel een klein bedrag van €20 wanneer je geld opneemt. 

Je hoeft de gekochte Ethereum vanuit je portfolio niet te versturen naar een andere wallet om de munten ergens anders te verkopen of ze vast te zetten voor Ethereum staking wanneer je Aqru gebruikt.

Stap 5: Begin met Ethereum Staking

Bij Aqru is het op het moment mogelijk om gelijk te beginnen met Ethereum staking en het verdienen van rente over je cryptomunten. 

Je hoeft de Ethereum alleen in je portfolio te laten staan voor staking Ethereum. Je krijgt dan automatisch een beloning voor het aantal munten dat je vast hebt laten staan over een bepaalde periode. 

Je ziet het overzicht van je Ethereum altijd duidelijk in je portfolio, zo zie je de datum en prijs waarvoor je de munt gekocht hebt en de huidige waarde. Zodra Ethereum staking mogelijk is zal er ook telkens een update komen als je een beloning voor de staking Ethereum ontvangen hebt. 

Koop ook vandaag nog je eerste Ethereum munten bij de online broker Arqu! 

Overzicht Staking Percentages

MuntTickerAqrueToroHuobi
BitcoinBTC7%n.v.t.2.68%
EthereumETH7%n.v.t.0.80%
USD CoinUSDC12%n.v.t.n.v.t.
TetherUSDT12%n.v.t.6%
DaiDAI12%n.v.t.8%
TronTRXn.v.t.4.8 - 6.5% 7.14%
CardanoADAn.v.t.4.0 - 5.4%0.72%

Wanneer gaat Ethereum over op Proof-of-Stake?

Het is de meest gestelde vraag rondom Ethereum op dit moment; wanneer komt Ethereum met Ethereum 2.0 en zal het Proof-of-Work definitief achter zich laten. Het antwoord is eigenlijk vrij simpel; niemand die het weet. 

Met Ethereum 2.0 zijn er een aantal problemen in het netwerk die opgelost moeten gaan worden. Zo moet Ethereum meer transacties tegelijk kunnen verwerken, moet het netwerk veiliger worden en moet Ethereum beter met het klimaat omgaan. 

Hoe ver is Ethereum 2.0 nu?

Je kunt je misschien wel voorstellen dat het Ethereum netwerk niet zomaar een upgrade kan verwerken. Inmiddels is het Ethereum netwerk enkele honderden miljarden euro’s waard en zijn veel andere cryptomunten afhankelijk van dit netwerk. 

Bij elke upgrade is het dus van groot belang dat het netwerk blijft werken. Inmiddels zijn de eerste stappen in Ethereum 2.0 gezet, zo is ‘The Beacon Chain’ live, een apart gedeelte van de blockchain waarop staking Ethereum alvast mogelijk is. 

Deze nieuwe chain moet uiteindelijk de basis zijn voor het nieuwe Ethereum netwerk. Op de website van Ethereum staat de verwachting dat in begin 2022 het Mainnet van Ethereum samen zal gaan met The Beacon Chain zodat Ethereum staking voor iedereen mogelijk zal worden. 

Vanaf dat moment zal het Proof-of-Work mechanisme niet meer werken op het Ethereum netwerk en gaat alles over op het nieuwe Proof-of-Stake. Deze belangrijkste stap zit er dus op korte termijn aan te komen. 

Kijk ook eens bij andere beleggers welke cryptomunten zij kopen en staken!

Hoe werkt Ethereum Staking nu?

Ethereum staking werkt nu via het in 2021 gelanceerd Beacon Chain. Je kunt dit het beste zien als zelfstandig onderdeel van het netwerk waarop de nieuwe manier van staken alvast in is toegepast, als je nu met Ethereum staking begint doe je dat dus op deze nieuwe chain. 

Je eigen Ethereum staking pool openen

Als je nu al wilt beginnen met Ethereum staking kun je een eigen Beacon server opstarten, hiervoor moet je eerst voldoende kennis hebben en ook een zogenaamd ETH1 node regelen. Vervolgens kun je jouw node testen op een testnet en moet je controleren hoe veilig de node is. 

Na een hele lijst checks is de nieuwe Beacon server die je hebt gebouwd actief. Vervolgens kun je Ethereum op deze server zetten en wachten tot je geaccepteerd bent als validator en je beloningen zal ontvangen. 

Een eigen Ethereum staking pool openen is echt maar voor weinig cryptocurrency beleggers weggelegd. Je hebt niet alleen kennis nodig over blockchain netwerken en hoe Ethereum precies werkt, maar je moet ook alles weten over programmeren en in staat zijn een veilige server te runnen. 

Ethereum Staking via een Ethereum Staking Platform

Voor veel mensen is het daarom handiger om je niet zelf bezig te houden met een eigen Ethereum staking pool maar op zoek te gaan naar een broker of exchange die dit voor jou kan regelen. Als je namelijk bij een broker kiest voor ETH staking zal deze broker jouw munten toevoegen aan een staking pool. 

Maak vandaag nog een account aan en stake je eerste Ethereum bij Aqru!

Wat is het beste Ethereum Staking Platform?

Op dit moment is het nog niet overal mogelijk om te beginnen met Ethereum staking. Het is afwachten tot een broker als eToro deze mogelijkheid aanbiedt, waarschijnlijk zal dit zeker gebeuren als Ethereum 2.0 volledig voltooid is. 

Als je bij eToro je Ethereum koopt of hebt gekocht is het van belang dat je de munt doorstuurt naar een ander platform waar ETH staking mogelijk is. Aqru is één van die Ethereum staking platforms waar je ook als beginner goed terecht kan.

Het enige wat je moet doen om bij Aqru je Ethereum staking aan te zetten is de Ethereum pool te selecteren. Vanaf dat moment kies je zelf hoeveel Ethereum je voor Ethereum staking apart wilt zetten en je zult automatisch beloningen krijgen. 

Bij platforms kun je tevens terecht voor het staken van andere cryptomunten zoals Cardano Staking.

Kies de beste plek voor jouw cryptocurrency staking. Bij Aqru vind je de populairste munten! 

Veelgestelde vragen

Ethereum werkte altijd volgens Proof-of-Work maar is langzaamaan hun netwerk aan het aanpassen voor Proof-of-Stake.

In plaats van energieverslindende apparatuur die ingewikkelde algoritmes op moeten lossen heb jij bij staking pools waarin mensen Ethereum zetten, met die Ethereum wordt vervolgens het netwerk onderhouden. Iedereen die aan ETH staking doet krijgt hiervoor een beloning. 

Ethereum 2.0 is de nieuwe versie van Ethereum die de grote problemen binnen het netwerk op moeten lossen.

Op dit moment is het netwerk niet snel genoeg, niet veilig genoeg en zeker niet klimaatvriendelijk genoeg. Deze drie zaken moeten met nieuwe technologiën opgelost worden. Ethereum 2.0 wordt stapsgewijs gelanceerd en zal op z’n vroegst in 2022 klaar zijn. 

Op het moment kun je een jaarlijks rendement van zo’n 7% behalen op jouw Ethereum staking bij Aqru. Dit is vergelijkbaar met het rendement van andere bekende cryptomunten die volgens staking werken. 

Je betaalt alleen kosten voor Ethereum staking als je zelf een volledige server hebt. Wel wordt er soms een deel van je beloning ingehouden als je met Ethereum staking begint bij een broker of exchange, zo krijg je bij eToro 75% van je beloning. Bij Aqru krijg je de volledige 100%.

Met de overstap naar staking probeert Ethereum een aantal belangrijke problemen in het netwerk op te lossen. Zo moet met dit systeem het mogelijk worden om veel meer transacties per seconde te verwerken en zal het gehele netwerk veel minder energie gaan kosten. Bitcoin lijkt deze stap (vooralsnog) niet te gaan zetten waardoor Ethereum een nog sterker alternatief lijkt te worden. 

Ethereum Staking Platform: Conclusie

Ethereum staking staat nog in de kinderschoenen, maar is al zeer goed mogelijk op ‘The Beacon Chain’, een nieuw netwerk waarop Ethereum via staking werkt. Deze chain moet uiteindelijk de basis vormen voor Ethereum 2.0 en daarmee gaat de munt volledig over naar staking. 

Bij staking kun je als belegger een mooi rendement behalen, zo kun je op dit moment met Ethereum staking 7% per jaar aan rendement behalen bij broker Aqru. Als je dat vergelijkt met de negatieve spaarrente bij alle Nederlandse banken op het moment geeft dat een mooie mogelijkheid. 

Ethereum staking zal de komende tijd steeds beter beschikbaar worden en waarschijnlijk ook steeds populairder. De munt is de afgelopen tijd al enorm gestegen in waarde en met Ethereum 2.0 om de hoek zou dit zomaar eens door kunnen zetten.