Bankspaarhypotheek alternatieven 2024

Het was jarenlang één van de meest aantrekkelijke hypotheekvormen, maar als je tegenwoordig bij de bank vraagt naar een bankspaarhypotheek zul je merken dat je dit niet meer af kan sluiten. Maar waarom eigenlijk? En wat is het beste alternatief voor een bankspaarhypotheek?

Top 3 Bankspaarhypotheek alternatieven

De bankspaarhypotheek is sinds 2013 niet meer af te sluiten voor starters, maar er zijn nog genoeg mensen die hun bankspaarhypotheek eerder afgesloten hebben waarbij deze hypotheekvorm nog gewoon blijft doorlopen. 

In dit artikel lees je alles over wat een bankspaarhypotheek is, of je een bankspaarhypotheek oversluiten kan, hoe het werkt bij een bankspaarhypotheek omzetten naar annu√Įteitenhypotheek en de beste alternatieven voor een bankspaarhypotheek.¬† Meteen meer weten over jouw specifieke situatie? Vraag dan nu advies aan de adviseurs van Financieel Fit.¬†

Wat is een Bankspaarhypotheek?

Bij een bankspaarhypotheek, of gewone spaarhypotheek, los je niet elke maand een bedrag af, maar spaar je dit op. Aan het eind van de looptijd van de hypotheek wordt met het opgespaarde geld in één keer de gehele hypotheekschuld afgelost. 

Je betaalt tijdens de looptijd van de bankspaarhypotheek wel rente over het gehele hypotheekbedrag. Daar staat tegenover dat je een rentevergoeding krijgt op je gespaarde geld, deze rentepercentages zijn gelijk aan elkaar. 

Kijk nu naar de mogelijkheden voor jouw hypotheek bij Financieel Fit!

Waarom mag een Bankspaarhypotheek niet meer?

De bankspaarhypotheek had een belangrijk fiscaal voordeel. Het gespaarde geld van je bankspaarhypotheek en de rente die je er over ontvangt, wordt namelijk niet als vermogen belast in Box 3 waardoor je dus een voordeel had bij het berekenen van je bankspaarhypotheek. 

Er is in Nederland al jarenlang felle discussie over hypotheekrenteaftrek en andere fiscale voordelen rondom je hypotheek. Sinds 2013 is de bankspaarhypotheek afgeschaft en kunnen starters alleen nog kiezen voor een annu√Įteitenhypotheek of lineaire hypotheek om van hypotheekrenteaftrek te kunnen genieten.¬†

Je bankspaarhypotheek oversluiten? Neem nu contact op met de experts van Financieel Fit en zij helpen je verder!

De beste alternatieven Bankspaarhyptoheek

#1: Bankspaarhypotheek afsluiten bij Financieel Fit

Onze beoordeling:

Ó§īÓ§īÓ§īÓ§īÓ§ī 5/5

Voordelen:

Financieel Fit is een bemiddelaar voor hypotheken met veel experts in dienst die precies jouw financi√ęle situatie en de beste mogelijkheden in kaart kunnen brengen.¬†

Je kunt gemakkelijk online de eerste berekeningen doen en vervolgens online contact opnemen of kiezen voor telefonisch contact  of langskomen bij één van de kantoren. Financieel Fit heeft een licentie bij de AFM.

#2: Bankspaarhypotheek afsluiten bij Hypotheek-rentetarieven.nl

Onze beoordeling:

Ó§īÓ§īÓ§īÓ§īÓ§ī 5/5

Voordelen:

Ook bij Hypotheek-rentetarieven.nl kun je de goedkoopste hypotheek vinden. Je vergelijkt hier namelijk gemakkelijk veel verschillende hypotheekverstrekkers met elkaar via de website. 

Ook vind je hier een gemakkelijk te gebruiken rekentool zodat je meteen een inschatting hebt van de mogelijkheden en kosten. Ga via de groene knop zelf naar de website en reken uit wat jouw nieuwe hypotheek gaat kosten. 

#3: Bankspaarhypotheek afsluiten bij Hypotheekadviseur NL

Onze beoordeling:

Ó§īÓ§īÓ§īÓ§īÓ§ī 5/5

Voordelen:

Tot slot heb je ook nog de Hypotheekadviseur. Deze naam kom je verspreid door het land tegen door de vele kantoren die onder deze naam bestaan, je kunt dus altijd dicht in de buurt terecht voor contact met een adviseur. 

Je kunt ook online alvast de eerste stappen zetten om een beeld te hebben van de mogelijkheden voor jouw nieuwe hypotheek. Ook op deze site vind je een rekentool voor een annu√Įteiten- of lineaire hypotheek.¬†

Alternatieven Bankspaarhypotheek Berekenen

Je kunt tegenwoordig geen bankspaarhypotheek aanvragen en dus is ook een bankspaarhypotheek berekenen niet meer mogelijk. Wel kun je online een annu√Įteitenhypotheek of lineaire hypotheek berekenen.¬†

Dit doe je bij één van de websites uit dit artikel. Daar vind je een rekentool waar je enkele gegevens in moet vullen waarna je meteen een overzicht krijgt van je geschatte kosten. 

Bankspaarhypotheek Oversluiten - Looptijd

Iedereen die voor 2013 een bankspaarhypotheek heeft afgesloten kan gewoon gebruik blijven maken van de hypotheekvorm en de hypotheekrenteaftrek die er bij hoort. Je kunt ook de bankspaarhypotheek oversluiten naar een andere hypotheekverstrekker. 

Dit houdt in dat je in sommige gevallen ook bij een verhuizing de bankspaarhypotheek meenemen kan. Echter is het niet meer toegestaan om de looptijd of hoogte van de bankspaarhypotheek aan te passen, 

Bankspaarhypotheek Voortijdig Be√ęindigen

Een bankspaarhypotheek voortijdig be√ęindigen houdt dus automatisch in dat je overstapt op een andere hypotheekvorm. Dit lijkt soms handig te zijn om de maandlasten te verlagen.¬†

Echter is gebleken dat over het geheel de bankspaarhypotheek aanhouden voordeliger is. Je hebt namelijk een zeer gunstige hypotheekrenteaftrek bij een bankspaarhypotheek. 

Dat komt omdat je bij een bankspaarhypotheek niks aflost tot het einde van de looptijd van de hypotheek. Daardoor kun je gedurende de hele looptijd gebruikmaken van dezelfde hypotheekrenteaftrek terwijl je bij een hypotheek met aflossing steeds minder hypotheekrenteaftrek krijgt en de lasten daardoor op het eind steeds hoger worden.  

Bankspaarhypotheek Verlengen

Een bankspaarhypotheek verlengen is dus niet meer mogelijk. Het is, sinds de hypotheekvorm in 2013 afgeschaft werd, alleen nog mogelijk om je bestaande bankspaarhypotheek te behouden of onder dezelfde voorwaarden qua looptijd over te sluiten naar een andere hypotheekverstrekker. 

Bankspaarhypotheek Oversluiten - Rente

Je kunt in principe wel een bankspaarhypotheek oversluiten om een lagere hypotheekrente te regelen. Of dit verstandig is valt echter te betwisten, je spaarrente en hypotheekrente zijn bij deze hypotheekvorm namelijk altijd gelijk. 

Dat houdt in dat je bij een bankspaarhypotheek oversluiten naar een lagere rente je een groot voordeel kwijt raakt. Zowel de rente op sparen wordt lager, als je hypotheekrenteaftrek, waardoor je maandelijkste lasten relatief zullen stijgen.

Oversluiten Bankspaarhypotheek Variabele Rente

Bij een bankspaarhypotheek oversluiten kun je niet kiezen voor een variabele rente. Als je toch een variabele rente wilt, zul je de hypotheek moeten oversluiten naar een andere hypotheekvorm om hier alsnog gebruik van te kunnen maken.

Het kan zijn dat je rentevaste periode afloopt en je bankspaarhypotheek variabele rente zal gaan gebruiken. Hier lees je in het volgende stukje meer over. 

Bankspaarhypotheek ‚Äď vaste rente

De bankspaarhypotheek oversluiten kan wel als je wederom voor een vaste rente kiest. Op het moment is de rente erg laag, dit houdt in dat je maandlasten zullen gaan dalen, maar de inkomsten uit de spaarrente en de hypotheekrenteaftrek ook. 

Omdat de fiscale voordelen van deze hypotheek de belangrijkste redenen zijn waarom het in veel gevallen zo gunstig is om het aan te houden is het niet verstandig om nu voor een lage rente te gaan. Je loopt dan een groot deel van deze voordelen mis en schiet er alleen op korte termijn iets mee op. 

Einde rentevaste periode Bankspaarhypotheek

Als de rentevaste periode van je bankspaarhypotheek ophoudt, wordt je hierover ingelicht door je hypotheekverstrekker. Ze waarschuwen je dan meteen voor hogere kosten door een lagere rente, je moet dan namelijk meer gaan sparen om je doel te blijven bereiken. 

Je kunt er aan het einde van de rentevaste periode van de bankspaarhypotheek ook voor kiezen om de bankspaarhypotheek over te sluiten naar een andere hypotheekvorm. Neem bijvoorbeeld contact op met de adviseurs van Financieel Fit om volledig door te nemen welke hypotheekvorm voor jou het voordeligst is. 

Bankspaarhypotheek Aflossen

Een bankspaarhypotheek aflossen doe je pas aan het einde van de looptijd van de hypotheek. Je spaart gedurende deze hele looptijd bij de bank totdat je het totaal bedrag van je hypotheek bij elkaar hebt gespaard, dat wordt dan in een keer gebruikt voor de aflossing. 

Bankspaarhypotheek extra aflossen

Of je bij een bankspaarhypotheek extra kan aflossen is een vraag waarmee je goed terecht kan bij je hypotheekverstrekker of een hypotheekadviseur. Omdat er eigenlijk maar één aflossing is bij deze hypotheekvorm zal niet iedere hypotheekverstrekker zomaar akkoord gaan met vervroegd aflossen.  

Extra storten Bankspaarhypotheek

Het is dus geen geschikte hypotheekvorm om extra af te gaan lossen, maar het kan in zekere zin wel bij een bankspaarhypotheek. Je kunt dan wel het best extra geld storten op de bankspaarrekening waarmee je op het eind de volledige hypotheek aflost. 

Houd er wel rekening mee dat het niet toegestaan is om uiteindelijk teveel geld op deze rekening te hebben staan. Hiervoor moet je ook de rente die je krijgt over het spaargeld meenemen in de berekening zodat je hiermee niet de mist in gaat. 

Bankspaarhypotheek Meenemen

Een bankspaarhypotheek meenemen houdt in dat je bij een verhuizing toch van deze hypotheekvorm gebruik blijft maken. Dit kan alleen als het bedrag en de looptijd van de hypotheek gelijk blijven.

Als je meer geld nodig hebt voor je nieuwe huis kun je naast de bankspaarhypotheek nog een extra hypotheek afsluiten voor het deel dat je nog nodig hebt. Dit doe je door middel van een annu√Įteitenhypotheek of lineaire hypotheek en die moet een looptijd van 30 jaar hebben.

Tip:¬†Weet je niet zeker wat de beste optie voor jou is? Kijk dan samen met de experts van Financieel Fit naar jouw financi√ęle situatie en kom samen tot de meest voordelige oplossing.¬†

Bankspaarhypotheek Uitkeren

Bij een bankspaarhypotheek heb je een bankspaarrekening waarop je het volledige bedrag van hypotheek bij elkaar spaart. Je kunt deze spaarrekening dus niet zomaar vrij gebruiken naar eigen inzicht. 

Toch kun je wel de bankspaarhypotheek uitkeren om eerder af te lossen. Je betaalt over een bankspaarhypotheek uitkeren geen belasting en dus kun je het volledige bedrag gebruiken om de hypotheek af te lossen. 

Bankspaarhypotheek Omzetten

Door de lage rente die op dit moment over hypotheken gerekend wordt kan het zijn dat je er met je bankspaarhypotheek op achter uit gaat. Je zult namelijk ook een lage rente op je spaargeld krijgen en daardoor meer geld maandelijks bij moeten leggen waardoor je maandlasten stijgen.

Een lagere hypotheekrente zorgt ook nog voor een lagere hypotheekrenteaftrek waardoor je er fiscaal op achteruit gaat. Je kunt er dan voor kiezen om de bankspaarhypotheek om te zetten naar een andere hypotheekvorm. 

Bankspaarhypotheek Omzetten Naar Aflossingsvrij

Waar in 2013 de bankspaarhypotheek definitief verleden tijd was, bleef de aflossingsvrije hypotheek beschikbaar. Sinds 2013 krijg je echter geen hypotheekrenteaftrek meer op het afsluiten van deze hypotheekvorm. 

Je kunt dus wel de bankspaarhypotheek omzetten naar aflossingsvrije hypotheek, maar dit kan wel eens nadelig uitpakken voor je maandlasten. In veel gevallen is een bankspaarhypotheek, zeker op de lange termijn, de meer voordelige keuze. 

Bankspaarhypotheek Omzetten Naar Annu√Įteitenhypotheek

Je kunt er ook voor kiezen om de bankspaarhypotheek om te zetten naar een meer gebruikelijke hypotheekvorm. Bij een bankspaarhypotheek omzetten naar annu√Įteitenhypotheek moet je wel goed opletten wat er qua maandlasten voor je gaat veranderen.

Een bankspaarhypotheek omzetten naar annu√Įteitenhypotheek zal in eerste instantie zorgen voor lagere maandlasten gezien de lage hypotheekrente op het moment. Op de lange termijn is het echter nog maar te bezien of dit voordelig blijft, omdat de lasten van de bankspaarhypotheek op het eind meevallen door de grote fiscale voordelen die bij deze hypotheekvorm horen.¬†

Ook weten wat voor jou de meest voordelige optie is? Ga dan nu naar de website van Financieel Fit en bekijk jouw mogelijkheden samen met ervaren hypotheekadviseurs. 

Bankspaarhypotheek: Veelgestelde vragen

Een bankspaarhypotheek is een hypotheekvorm waarbij je gedurende de looptijd van de hypotheek geen aflossing hebt. Daarentegen spaar je precies zoveel je nodig hebt om op het eind de hypotheek in één keer af te kunnen lossen, het voordeel van een bankspaarhypotheek is dat je op deze manier rente op rente krijgt en voordeliger spaart. 

Een bankspaarhypotheek is gunstig om een aantal verschillende redenen. Iedereen die deze bankspaarhypotheek voor 2013 afgesloten heeft krijgt hypotheekrenteaftrek, omdat er geen aflossing is gedurende de gehele hypotheek betaal je dus altijd dezelfde rente en krijg je altijd dezelfde hypotheekrenteaftrek. 

Een bankspaarhypotheek mag niet meer omdat de Nederlandse overheid besloten heeft dat er het √©√©n en ander verandert moest worden aan de regels rondom de hypotheekrenteaftrek. Hierdoor zijn de meest voordelige hypotheekvormen, als de bankspaarhypotheek, stop gezet en krijg je alleen nog hypotheekrente aftrek bij de annu√Įteitenhypotheek en de lineaire hypotheek.¬†

Het beste alternatief voor de bankspaarhypotheek is de annu√Įteitenhypotheek of de lineaire hypotheek. Dit zijn de enige twee hypotheekvormen waar je momenteel nog hypotheekrenteaftrek bij kunt krijgen. Als je al een bankspaarhypotheek hebt is de kans groot dat je deze het best kan behouden.¬†

Een bankspaarhypotheek omzetten doe je gemakkelijk met behulp van de experts van Financieel Fit. Je kunt op de website van deze bemiddelaar beginnen en eventueel telefonisch contact opnemen of langs gaan bij één van de kantoren als je met moeilijke vraagstukken zit.

Zij bekijken jouw gehele financi√ęle situatie en berekenen wat de meest voordelige mogelijkheid voor jou is.¬†

Bankspaarhypotheek: Conclusie

De bankspaarhypotheek was één van de meest populaire hypotheekvormen vanwege de fiscale voordelen die de hypotheekvorm met zich mee bracht. Zo betaalde je geen belasting bij het uitkeren van je bankspaarrekening en kon je gebruik maken van hypotheekrenteaftrek. 

Omdat je gedurende de hele hypotheek alleen geld spaarde om het op het eind af te lossen had je te maken met het rente op rente-effect, waardoor je nog sneller spaart. Ook blijft je hypotheekbedrag, en dus de absolute rente die je betaalt gelijk én had je over dit bedrag recht op hypotheekrenteaftrek. 

Tegenwoordig kun je beter op zoek naar een goed alternatief voor de bankspaarhypotheek. Neem een kijkje bij de website van Financieel Fit om te berekenen wat de beste optie is voor jou of win meteen advies in bij één van de vele experts van Financieel Fit. 

Op zoek naar een goed alternatief voor de Bankspaarhypotheek?
Ga dan snel naar Financieel Fit en bekijk samen met experts naar de beste opties voor jouw financi√ęle situatie.
TIP
Scroll naar boven