Knab bank review: alle info, kosten en tips (2024)

Dit is een review over de bank Knab. Overweeg je Knab, maar wil je eerst meer weten over deze 100% online bank? Dan zit je hier goed. 

Bankieren bij Knab - stappenplan

Geïnteresseerd in één van de rekeningen en mogelijkheden van Knab? Gebruik dan de groene knop links om te beginnen!

Knab in het kort...

Knab is een online bank die de laatste jaren een enorme groei heeft doorgemaakt. Knab is onderdeel van Aegon Bank N.V. en is in 2012 opgericht. Aegon kun je zien als het moederbedrijf.

Het aantal klanten is ook het afgelopen jaar weer enorm gestegen. Vooral kleine ondernemers en zzp-ers maken gebruik van de dienstverlening van Knab en openen een zakelijke rekening. Zij kunnen ook een zakelijke creditcard aanvragen. Particuliere rekeninghouders kunnen ook een VISA of American Express creditcard aanvragen.

Omdat er geen fysiek kantoor is, kun je alleen geld storten door het over te boeken. Ondernemers kunnen door middel van een boekhoudkoppeling hun afschriften verwerken. Knab heeft koppelingen met Moneybird en andere betaalsystemen voor webshops en boekhoudpakketten.

Knab biedt geen kinderrekening of jongerenrekening aan en heeft ook geen aparte rekening voor studenten. Wel kun je een gezamenlijke rekening aanvragen. 

Wat zijn de ervaringen met Knab?

Klanten waarderen de activiteiten van Knab in hun ervaringen als klant positief. De consumentenbond vermeldt in de bankenmonitor van 2018, dat klanten in reviews tevreden zijn over het mobiel bankieren, de berekende kosten en de service. Op de ervaringen website van Opiness.nl krijgt Knab een 8,2.

Dat de spaarrente het laatste jaar iets is teruggelopen komt regelmatig terug in de recensies. Toch is het bijzonder dat Knab in tegenstelling tot de meeste andere banken, rente vergoedt op je betaalrekening.

Wat biedt Knab zakelijk voor ondernemers?

Knab zakelijk is bekend om zijn moderne kijk op online zaken doen en concurreert hiermee o.a. met bunq bank. De zakelijke rekening bij Knab is met name populair bij het MBK en ZZP-ers.

Enkele eigenschappen zijn: onbeperkt aantal rekeningen openen, boekhoudkoppelingen, persoonlijke service, mobiel pinapparaat, webshop betaaloplossingen en een zakelijke creditcard (American Express).

Bij Knab zakelijk krijg je het 1e jaar 50% korting voor het starterspakket. 

Dit zijn de 6 bankproducten die Knab aanbiedt

Knab biedt 6 verschillende bankproducten aan voor zakelijke klanten en particulieren: betaalrekening, spaarrekening, beleggen, hypotheek, crowdfunding en zakelijke verzekeringen.

1. Betaalrekening

Als nieuwe particuliere klant van Knab kun je uit diverse pakketten kiezen:

Pluspakket

Als nieuwe klant krijg je automatisch een Plus-pakket met een online betaalomgeving en een gratis creditcard. Het Knab Pluspakket kost € 5 per maand. In het Premiumpakket kun je naast alle zaken uit het pluspakket, jouw persoonlijke financiële planning maken voor de toekomst en ontvang je regelmatig financiële tips. Het Knab Premiumpakket kost € 7,50 per maand.

Basispakket

Mocht je er later toch voor kiezen geen betaalrekening bij Knab aan te willen houden en het Pluspakket willen opzeggen, kun je toch je spaarrekening behouden. Hierin wordt je betaalrekening alleen gebruikt als tussenrekening om overboekingen van en naar jouw spaarrekening uit te voeren. Er worden geen pakketkosten berekend voor het basispakket.

Rood staan op betaalrekening

In tegenstelling tot veel andere banken betaalt Knab een rentevergoeding op de betaalrekening.

Ook geeft Knab duidelijk informatie over de kosten van rood staan. Bij Knab mag je meerdere rekeningen openen.

KredietlimietDebetrenteJKP*Totale kosten
€1.0005%16,93%€1.009,17
€5.0005%7,42%€5.025,83
€10.0005%6,26%€10.046,67
€15.0005%5,88%€15.067,50
€20.0005%5,69%€20.088,33

*Jaarlijks kostenpercentage

2. Spaarrekening

Sparen kan bij Knab op drie manieren:

Flexibel sparen

Hierbij wordt een variabele rente uitbetaald. Je kunt het geld altijd weer van je rekening halen op het moment, dat je het nodig hebt. Hiermee heb je de meeste vrijheid, maar ontvang je de laagste rente

Deposito sparen

Als je je geld voor langere tijd niet nodig hebt, kun je deposito sparen. Je spreekt van tevoren af, hoe lang het geld op je rekening vast staat. Hoe langer het blijft staan, des te meer rente er wordt uitbetaald.

Kwartaal sparen

Bij kwartaal sparen krijg je een basisrente. Voor het geld dat langer dan drie maanden op je spaarrekening staat, ontvang je een bonusrente.

Bij Knab kun je een onbeperkt aantal spaarrekeningen openen. Voor elke spaarwens die je in gedachten hebt, open je eenvoudig een nieuwe rekening. Knab heeft geen aparte regeling voor banksparen, waarmee je kunt sparen voor bijvoorbeeld je pensioen.

Knab betaalt – vergeleken met de drie grootste banken van Nederland – op dit moment de hoogste spaarrente. 

3. Beleggen

Bij een beleggingsrekening wordt jouw geld belegd door experts. Bij Knab beleggen is dus gelijk aan gemaksbeleggen. Als je wilt beleggen via Knab, heb je het Plus-Pakket nodig.

Voor Knab beleggen wordt € 1 per maand in rekening gebracht. Voor vermogensbeheer wordt een kleine vergoeding gevraagd. Je kunt eenmalig een bedrag (minimaal € 10.000) inleggen, en/of maandelijks een vast bedrag vanaf € 100. Dit moet je dan wel minimaal 12 maanden doen.

Tot 2017 was het mogelijk om met een Knab participatie, een achtergestelde obligatie te kopen als belegging. Nu is dit niet meer mogelijk. Knab doet niet aan groen beleggen. Op basis van jouw beleggingsprofiel wordt jouw aandelenportefeuille ingericht. 

Beleggingsportefeuille

Beleggingsstrategie

4. Hypotheek

Knab geeft online hypotheekadvies, waarbij je zelf kunt kiezen uit 30 geldverstrekkers. Door Knab zelf worden geen hypotheken verstrekt. Voor het verstrekken van het advies betaal je drie verschillende bedragen. Voor het kopen van je eerste woning of volgende woning, of voor het oversluiten van je hypotheek.

Wanneer een rentevaste periode afloopt, kan het ook zinvol zijn om het nieuwe rente-aanbod voor de hypotheekrente van je huidige bank te vergelijken met de beste deal van anderen. Knab berekent jouw voordeel binnen 10 minuten. Op de Knab-website vind je gegevens om je maximale hypotheek te berekenen.

Rentevast periode

Wist je trouwens dat er per provincie er een enorm verschil zit in het percentage starters dat kiest voor een hypotheek met een rentevaste periode van 30 jaar?

Knab adviseert starters maar in 6% gebruik te maken van een lange rentevaste periode, omdat hun woonwensen en financiële situatie vaak veranderen in de eerste jaren dat zij een huis bezitten.

In 2018 was 2/3 van het aantal mensen dat via Knab een hypotheek aangevraagd heeft, een starter. Marktbreed is dat maar 1/3 van alle aanvragers.

5. Crowdfunding

Knab zelf verleent geen zakelijk krediet, maar biedt wel Crowdfunding aan. Knab Crowdfunding brengt investeerders en ondernemers samen en is aangesloten bij branchevereniging Nederland Crowdfunding en werkt o.a. samen met Qredits.

Als je een zakelijke lening wilt afsluiten tussen € 50.000 en 2.5 miljoen kun je deze laten financieren door 200.000 potentiele investeerders, die bij Knab een rekening hebben.

Op dit moment zijn er 119 leningaanvragen voor 100% succesvol ondergebracht met een gemiddeld leenbedrag van € 172.000. Bij Knab kun je alleen via Crowdfunding geld lenen. Zo krijg je toch kapitaal op maat.

6. Verzekeringen

Knab is niet alleen een bank voor particulieren, maar ook voor zzp-ers en kleinere ondernemers.

Voor zzp-ers met een zakelijke rekening bij Knab is het voordelig risico- en aansprakelijkheidsverzekeringen af te sluiten, die onmisbaar zijn voor het werken als zzp-er.

Hoe meer verzekeringen je afsluit, des te meer korting op de premie. Deze kan oplopen tot maximaal 10%. Voor het verzekeren en regelen van zzp-verzekeringen werkt Knab samen met Surebusiness, een partij die van een groot aantal verzekeraars zzp-verzekeringen aanbiedt. 

De populairste verzekeringen van Knab zijn:

Voor ondernemers biedt Knab ook een zorgverzekering aan, waarbij bezoek aan een bedrijfsarts is inbegrepen.

Inloggen & Mijn Knab

Mijn Knab is je persoonlijke bankomgeving, waarop je kunt inloggen. Knab heeft een app ontwikkeld en een QR-code, waarmee je kunt inloggen in je persoonlijke bankomgeving. Je kunt met de app inloggen door middel van je pincode, face-id en je vingerafdruk. Ook kun je er betalingen via iDeal mee doen. Download de Knab app voor Apple of Android.

Betaalverzoek

Knab blijft zich ontwikkelen. In 2019 introduceert Knab de mogelijkheid om een betaalverzoek via de app aan te maken. Als klant kun je ook meewerken aan Knab Lab, hierin worden nieuwe vormen van dienstverlening ontwikkeld.

Pincode vergeten

Wanneer je je pincode bent vergeten, kun je via je persoonlijke bankomgeving vragen, of de pincode opnieuw per post naar je gestuurd kan worden. Dit duurt 3-5 werkdagen. Als je drie keer achter elkaar tijdens het geld opnemen bij de pinautomaat een verkeerde pin gebruikt, word je pas geblokkeerd. Vanuit je persoonlijke bankomgeving kun je dan gratis een nieuwe pas of pincode aanvragen.

Overigens mag je per dag maximaal € 1000 pinnen en kun je met je bankpas ook contactloos betalen. Je pinlimiet kun je wel tijdelijk wijzigen.

Betalingen & administratie

Het inregelen van een automatische incasso voor vaste lasten loopt ook via Mijn Knab. Je financieel jaaroverzicht kun je hierin ook opvragen, zodat je jouw belastingaangifte kunt invullen. Omdat Knab geen leningen verstrekt, kun je bij hen geen bankgarantie vragen. Als je een buitenlandse betaling wilt maken naar een land buiten het SEPA-gebied, moet je hiervoor een apart formulier invullen.

Knab contact opnemen

Knab heeft voor alle diensten hetzelfde telefoonnummer: 020 3031600. De telefonische bereikbaarheid laat te wensen over.

Vanuit de Knab App, kun je via een beveiligde omgeving contact op nemen door te chatten met een van de medewerkers van de klantenservice. De app is beschikbaar voor Android- en Apple gebruikers. Dat kan ook vanuit je persoonlijke bankomgeving.

Als je nog geen klant bent kun je niet direct via de chat communiceren met een medewerker via de website van Knab. Daarvoor moet je eerst wel een rekening openen. Knab geeft geen mailadres op.

Openingstijden: 9.00 en 17.00 uur

Als er storingen zijn, worden deze door Knab op Facebook vermeld.

Veelgestelde vragen

De bank heet Knab. Als je de letters van het woord ‘bank’ omdraait, staat er Knab.

Knab is in 2012 is opgericht om mensen te helpen en financiën overzichtelijk te regelen. De bank is onderdeel van Aegon. Bij Knab bank worden alle bankzaken online geregeld. Daarom kun je ook buiten kantoortijden bij Knab terecht.

Bij Knab bankier je vanuit jouw Persoonlijke Bankomgeving. Bij het internetbankieren worden er door Knab een aantal controles gevraagd voordat er door jouw transacties worden gedaan. Daardoor is internetbankieren veilig, Meer informatie vind je hier
Knab Bank vermeldt op de website informatie over phishing en hoe je dat zo goed mogelijk kunt voorkomen.

Het geld dat op jouw rekening bij Knab staat, wordt gedekt door het depositogarantiestelsel. Dat betekent dat jouw geld tot een maximum bedrag voor 100.000 wordt gegarandeerd. Als je ook een rekening hebt bij Aegon bank, wordt het saldo van Knab en Aegon bij elkaar opgeteld. Knab staat onder toezicht van Autoriteit Financiële Markten (AFM) en de Nederlandsche Bank (DNB).

Duurzaamheid betekent voor Knab maatschappelijk bewust ondernemen. Door de bankkosten duidelijk en transparant te vermelden en Knab geen onnodige kosten in rekening brengt communiceren zij helder. Daarnaast steunt Knab 5 Nederlandse organisaties, waaraan je eventueel een deel van je spaargeld kunt schenken.

Aegon Bank N.V. is de eigenaar van Knab. Aegon heeft aan Knab de vergunning verstrekt om Knab op te richten. Verder is Knab een zelfstandig werkend bedrijf met eigen doelstelling op het gebied hun visie en cultuur, zowel binnen als buiten het bedrijf.

De (Swift) BIC-code is KNABNL2H.

Buitenlandse overboekingen lopen bij Knab via een tussenbank. Naast de gegevens van Knab vul je dan bij de BIC-code ABNANL2A in. Een ander woord voor BIC-code is Swift code. De naam van de tussenbank is ABN Amro. Bij adres vul je in: Amsterdam, the Netherlands

Bij Knab kun je alleen rood staan als je een andere rekening hebt die genoeg saldo heeft om het rood staan te compenseren. Hierdoor voorkom je, dat je een hoge debetrente moet betalen. Voor rood staan kun je een limiet aanvragen.
Knab heeft een overstapservice waarbij de incassanten van jouw oude bankrekening geïnformeerd worden over je nieuwe bankrekening. Bovendien ontvang je tot en met 30-9-2019 € 50 als je de Knab overstapservice aanvraagt. Overstappen wordt zo wel aantrekkelijk gemaakt.
Knab heeft nog een cardreader, maar deze is niet gekoppeld aan één bankpas. Je kunt dezelfde cardreader voor al jouw persoonlijke bankpassen gebruiken. Maar ook kun je betalingen mobiel bevestigen.
Knab valt onder Aegon bank. Zij werken onder dezelfde bankvergunning

Het Knab Plus pakket kost € 5 per maand. Het Knab Zakelijk pakket kost ook € 5 per maand. Het eerste jaar krijg je tijdelijk 50% korting op deze tarieven.

Investeringen van Knab verlopen via Aegon. Geld wordt door hen veel belegd in staatsobligaties en hypotheken. Knab heeft als een van de 15 banken geïnvesteerd in de Spitsbergen ambitie. Hierin word de impact van hun beleggingen gemeten en gerapporteerd met het doel een bijdrage te leveren aan de klimaatdoelstellingen.

Als je voor 15.30 uur geld naar een ander IBAN rekening overmaakt wordt het dezelfde dag door Knab overgeboekt. Als dit later is of in het weekend, voert Knab de overboeking de eerste werkdag daarop uit. De verwerkingstijd is dus maximaal een werkdag.

Het is helaas niet mogelijk om fysiek geld storten knab. Dit komt doordat Knab alleen een online bank is. Dus om geld te storten bij Knab moet je geld overboeken van de ene naar de andere rekening. 

Knab maakt gebruik van instantpayments. Dit zorgt er voor dat de knab verwerkingstijd vrijwel direct is naar andere grote banken. Zo heb je dus ook in het weekend en op feestdagen direct het geld op je rekening staan. 

Tip: Voor veel meer antwoorden op je vragen kun je terecht in de Knab bibliotheek.

Knab bekijken?

Wil je meer weten over wat Knab jou te bieden heeft, neem dan eens een kijken op de website
Zakelijk
Scroll naar boven