Openbank

Dit is een review over Openbank: de nieuwste gratis bank in Nederland waar je de eerste 6 maanden 2% rente krijgt op je online bankrekening. Wil je een rekening openen bij de Spaanse bank Openbank? Lees dan eerst deze review. Snelle links:

Tip: vergelijk Openbank ook met gelijksoortige banken zoals N26, Binck en bunq waarbij je ook een gratis online bankrekening kunt openen.

Openbank
Paseo de la Castellana 24
28046, Madrid (Spanje)
Tel: 0800 0292 008
E: info@openbank.com

Ezequiel Szafir Holcman (CEO)

Voor-en nadelen Openbank

Openbank’s grootste voordelen zijn de Maestro betaalpas, het beleggen in de app vanaf €500 én de betaalkortingen wanneer je afrekent bij externe partijen. Er zijn meer voordelen op te noemen, maar die zijn wat persoonlijker en dus niet op iedereen van toepassing. Hieronder in ieder geval de belangrijkste voor- en nadelen voor Nederlanders op een rij:

  • Gratis betaalrekening met IBAN
  • Korting op Booking.com en meer
  • Nederlandstalige klantenservice
  • Geld beleggen met app vanaf €500
  • Gratis Maestro pas (betalen in NL winkels)
  • Apple Pay en Google Pay geschikt
  • Geen bankfilialen
  • Geld overmaken duurt 2 tot 4 uur
  • Max 5x p/mnd gratis contanten pinnen

Openbank als nieuwe bank in Nederland?

Openbank (1995) is van oorsprong een Spaanse bank en dochter van Santander Group. Sinds december 2019 is Openbank actief in Nederland. Daarnaast is Openbank ook actief in Duitsland, Portugal en natuurlijk Spanje. Met Santander achter zich, is Openbank in één keer Europa’s grootste digitale bank. Ze zitten fysiek niet echt in Nederland. Er is hier namelijk geen bankfiliaal. Door te besparen op die kosten kunnen ze gratis bankproducten aanbieden. Er is wel een Nederlandstalige telefonische en online klantenservice die je kunt benaderen.

Wat krijg je bij Openbank precies gratis?

Openbank biedt net als andere 100% online banken een gratis betaalrekening aan met een gratis betaalpas. Bij de bankrekening krijg je een ‘Я42 betaalpas’ (Maestro) met een Spaans IBAN-nummer. Hierbij krijg je ook een eCommerce Card, een virtuele prepaid kaart waarmee je wereldwijd online aankopen kunt doen. De eerste 20.000 klanten krijgen tot 31 mei 2020 ook een Travel Card die altijd gratis blijft (anders €7,99 p/mnd).

Hoe onderscheidt Openbank zich?

Openbank is niet hetzelfde als alle andere 100% online banken. Ze bieden namelijk ook de mogelijkheid om geautomatiseerd geld te beleggen met ‘Robo-Advisor’ in hun app. Dit is uniek voor consumenten en kan vanaf €500, tot maximaal €25.000. Zo kun je meer rente krijgen op een deel van je spaargeld. De kosten: 1,03% van het belegde geld. Via een vragenlijst wordt bepaalt hoe offensief of defensief je belegt.

Een tweede onderscheidende factor is de korting die je exclusief als Openbank-klant krijgt op derde partijen. Zo krijg je 4% korting op Booking.com, 10% op Budget en zelfs 20% op Avis autohuur. Daarnaast zijn er nog wat grote webshops waar je korting kunt krijgen. Naar verwachting zullen ze binnenkort meer Nederlandse bedrijven aansluiten waarmee ze een partnerschap aangaan voor extra klanten-korting.

Conclusie

Is Openbank iets voor jou? Wij denken dat het een goede extra speler is op de markt van gratis banken. Wel heeft Openbank pas net de Nederlandse bank betreden, dus als je het aan ons vraagt, wacht je eerst de eerste ervaringen van nieuwe Nederlandse klanten af. Zo hoef je zelf niet de moeite te nemen en ben je bij een andere bank, zoals N26, Revolut of bunq, beter uit.

Meer gratis online banken?

Gratis online banken worden vaak als prepaid kaarten gebruikt. Bekijk de top 5 via de knop hieronder.
100% online
René Andreasi-Bassi

René Andreasi-Bassi

Dit artikel is getoetst op feiten door René Andreasi-Bassi. Met ruim 15 jaar ervaring in budgetbeheer onderzoekt René voor Bankr.nl de eigenschappen en voor- en nadelen van financiële producten en services.

Laatste update:

Scroll to Top