Openbank

Wil je meer weten over digitale bank Openbank? Zoek niet verder! Als klant van Openbank delen we in deze review onze ervaringen met Openbank én nemen we de voor- en nadelen met je door.

 • Gratis bankrekening
 • Nederlandse service
 • Gratis Maestro betaalpas
 • Gratis prepaid MasterCard
Extra Travel Card plan t/m 31 juli: / Voor altijd gratis

veilig op de Openbank website

 

Voor wie?

Openbank is ideaal voor mensen die op zoek zijn naar een gratis bankrekening mét gratis Maestro betaalpas

De Spaanse IBAN biedt extra voordeel is er voor diegene die regelmatig in Spanje zijn voor werk, vakantie, of er een tweede huis hebben. Al je lokale Spaanse betalingen zijn d.m.v. de Spaanse IBAN snel geregeld.

Tip: vergelijk Openbank ook met gelijksoortige banken zoals N26 en Revolut waarbij je ook een gratis online bankrekening kunt openen.

Wat is Openbank?

Openbank (1995) is van oorsprong een Spaanse bank en dochter van Santander Group. Ceo Holcman ziet Openbank naar eigen zeggen als faire bank waarbij je alleen betaalt voor wat je gebruikt.

Sinds december 2019 is Openbank actief in Nederland. Ze zitten fysiek niet echt in Nederland. Er is hier namelijk geen bankfiliaal. Er is wel een Nederlandstalige telefonische en online klantenservice die je kunt benaderen.

Daarnaast is Openbank ook actief in Duitsland, Portugal en natuurlijk Spanje. Met Santander achter zich, is Openbank in één keer Europa’s grootste digitale bank. 

Openbank
Paseo de la Castellana 24
28046, Madrid (Spanje)
Tel: +31 (0) 70 7007 518
E: info@openbank.com

Ezequiel Szafir Holcman (CEO)

Voor- en nadelen Openbank

Openbank’s grootste voordelen zijn de Maestro betaalpas, het beleggen in de app vanaf €500 én de betaalkortingen wanneer je afrekent bij externe partijen. De belangrijkste voor- en nadelen voor Nederlanders op een rij:

 • Gratis Maestro betaalpas
 • Apple Pay en Google Pay geschikt
 • Nederlandstalige klantenservice
 • Gratis betaalrekening met IBAN
 • Je geld is tot € 100.000 gedekt
 • Korting op Booking.com en meer
 • Geld beleggen met app vanaf €500
 • Onbeperkt opnemen bij Santander ATM's
 • Geen bankfilialen
 • Geen overstapservice
 • (Nog) geen iDeal betalingen
 • Geld overmaken duurt tot 2 uur
 • 1,5% koersopslag bij vreemde valuta

Omdat Openbank onderdeel is van Santander, kun je bij alle 40.000 Santander geldautomaten onbeperkt contant geld opnemen zónder kosten. Je kunt 5x per maand gratis geld opnemen bij alle andere banken in de Eurozone. 

Wat krijg je bij Openbank gratis?

Openbank biedt net als andere 100% online banken een gratis betaalrekening aan met een gratis betaalpas. Bij de bankrekening krijg je een ‘Я42 betaalpas’ (Maestro) met een Europees IBAN-nummer. Hiermee kun je in Nederland gewoon mee betalen bij Nederlandse winkels.

Verder krijg je ook een eCommerce Card, een virtuele prepaid kaart waarmee je wereldwijd online aankopen kunt doen. Deze kun je aan- en uitzetten in de app voor extra veiligheid.

Hoe onderscheidt Openbank zich?

De eerste onderscheidende factor is de korting die je exclusief als Openbank-klant krijgt op derde partijen. Zo krijg je 4% korting op Booking.com, 10% op Budget en zelfs 20% op Avis autohuur.

Wanneer je bijvoorbeeld via Booking.com een vakantie boekt met de Openbank card, én op vakantie meer dan 5x geld opneemt bij een Santander geldautomaat (= altijd gratis), dan kun je leuk besparen.

Openbank biedt ook de mogelijkheid om geautomatiseerd geld te beleggen met ‘Robo-Advisor’ in hun app. Zo kun je meer rente krijgen op een deel van je spaargeld.

Je kunt per keer vanaf €500, tot max €25.000 inleggen. De kosten bedragen 0,42 tot 1,03% van het belegde geld, afhankelijk van je totale inleg. Via een vragenlijst bepaal je hoe offensief of defensief je belegt.

Deze nobele onderscheidende factor vinden wij het mooiste: je kunt je betalingen naar boven af laten ronden en dit extra geld automatisch sturen naar een goed doel naar keuze. 

Voorbeeld: reken je € 10,20 af in een café, dan wordt dit afgerond naar €11,00 euro. Het ‘teveel betaalde’ bedrag van €0,80 wordt dan gestort op de rekening van (bijvoorbeeld) SOS Kinderdorpen.

Conclusie

Is Openbank iets voor jou? Zeker als je op zoek bent naar een gratis bankrekening mét gratis Maestro betaalpas. Automatisch beleggen en goede doelen steunen vinden we een slimme toevoeging waarmee je vaak terugkerende financiële handelingen deels mee kunt automatiseren.

In onze Openbank ervaringen kun je lezen dat Openbank ook interessant is voor mensen die regelmatig in Spanje zijn. Met een Spaanse IBAN zullen al je betalingen daar bliksemsnel zijn en transactiekosten gratis.

Boek je vaak via Booking.com en huur je af en toe een auto, dan zijn de kortingen die je krijgt zeker interessant. Dit kan flink schelen als je hier keer op keer gebruik van maakt.

Openbank bekijken?

Weet je voldoende en wil je Openbank bezoeken? Bezoek dan de website!
100% online
René
René

Dit artikel is getoetst op feiten. Met ruim 15 jaar ervaring in budgetbeheer onderzoekt René voor Bankr.nl de eigenschappen en voor- en nadelen van financiële producten en services.

Laatste update:

Scroll naar top