Wat is het beste beleggingsplatform?

Ben jij geïnteresseerd in zelf beleggen, maar zie je soms door de bomen het bos niet meer? Een beleggingsplatform biedt een overzichtelijk medium om al je online beleggen mee te beheren.

Aandelen kopen via een Beleggingsplatform - een stappenplan

Klaar om te beginnen met aandelen kopen? Klik op de groene knop en begin direct!

eToro is een multi-asset investeringsplatform. De waarde van je investeringen kan fluctueren. Je kapitaal loopt risico.

Om je op weg te helpen worden er in dit artikel verschillende vormen van zelf beleggen vergeleken, bespreken we een aantal verschillende brokers en hoe jij zo snel mogelijk kan beginnen met online beleggen. 

eToro is een multi-asset investeringsplatform. De waarde van je investeringen kan fluctueren. Je kapitaal loopt risico.

Wat is een Beleggingsplatform?

Er zijn verschillende soorten beleggen. Een groot aantal daarvan brengt aanzienlijke risico’s met zich mee en is dermate gecompliceerd dat ze niet geschikt zijn voor iemand die begint met beleggen.

In dit artikel over beleggen vergelijken focussen we daarom op de vier bekendste soorten beleggen. Wanneer een gesprek over beleggen gaat zal het in 9 van de 10 keer één van onderstaande methodes betreffen.

Hoe kan ik online beleggen bij een online Beleggingsplatform?

Een beleggingsplatform van een online broker is de eenvoudigste manier om te starten met zelf beleggen. Je hoeft er geen aparte rekening voor te openen en het registratieproces bestaat uit enkele, korte stappen. 

Uiteraard kun je er ook voor kiezen om bij bijvoorbeeld de Rabobank of ING te beleggen. Beleggen via een bank is betrouwbaar, maar heeft ook enkele nadelen. Zo heb je een rekening nodig bij de bank, is de keuze beperkt en ligt het rendement vaak wat lager. 

In het voorbeeld hieronder gaan we uit van online brokers die voor iedereen toegankelijk zijn en waar je de meeste keuze hebt om zelf te bepalen waarin je wilt online beleggen.

eToro is een multi-asset investeringsplatform. De waarde van je investeringen kan fluctueren. Je kapitaal loopt risico.

Stap 1: Vergelijk en kies een Beleggingsplatform

Er zijn tal van online brokers die verschillende opties bieden om te beleggen. Natuurlijk wil je dit bij een zo betrouwbaar en secuur mogelijke partij doen. Een handige indicator daarvan is dat de broker gecertificeerd is bij een financiële autoriteit.

Uiteraard is goedkoop beleggen is ook fijn. We gaan kort twee degelijke brokers waar je kunt beleggen vergelijken. De beleggingsplatformen van deze brokers bieden een uitgebreid aanbod gecombineerd met een gebruiksvriendelijk interface en lage kosten.

eToro

eToro is onze eerste keuze voor beginners die willen online beleggen. Deze online broker blinkt uit in de user-experience en het helpen van haar klanten met handige tools en informatie.

Speciaal voor beginners biedt eToro beleggingsfondsen aan onder de noemer ETF’s. Dit is een mandje met verschillende aandelen die doorgaans een index proberen te volgen. Je hebt keuze uit ruim 150 verschillende ETF’s.

Bijzonder en uniek aan eToro is de mogelijkheid tot CopyTrading. Kies uit verschilende toptraders een favoriet en volg automatisch al zijn trades. 

Beleggingsportfolio’s zijn inzichtelijk en worden desgewenst gekopieerd. Het mooiste is dat je al doende leert terwijl je direct profiteert van de jarenlange kennis van bewezen professionals.

Zoals in de afbeeldingen te zien is zijn deze portfolio’s samengesteld op de beste aandelen en valuta. 

Dit sociale aspect van eToro is ongeëvenaard in zijn soort.

beleggingsplatform etoro
Op eToro kopieer je eenvoudig toptraders of samengestelde beleggingsfondsen

Bij eToro is het mogelijk om rustig te beginnen en te leren beleggen middels de gratis demo-account. Hier hebben gebruikers de mogelijkheid om als beginner in beleggen de kneepjes van het vak te leren met €100.000 aan virtueel geld.

Test en vergelijk de verschillende opties om te online beleggen. Kies om te online beleggen in aandelen, grondstoffen, CFD’s of ga voor een combinatie in de vorm van een ETF-fonds

Bij eToro start je al vanaf een laag minimaal inleg bedrag van €170 euro en betaal je altijd 0% commissie over aandelen en ETF’s.

Benieuwd naar het beleggingsplatform van eToro? Maak gratis een account aan en begin vandaag nog met goedkoop beleggen!

eToro is een multi-asset investeringsplatform. De waarde van je investeringen kan fluctueren. Je kapitaal loopt risico.

DEGIRO

DEGIRO is een in Amsterdam gevestigde broker en de grootste online belegger van Nederland. Eind 2019 zijn ze overgenomen en vallen nu onder het Duitse Flatex.

Bij DEGIRO kun je in verschillende producten handelen. Ze bieden hier echter geen uitgebreide analysemogelijkheden bij aan.

De meeste mensen die voor DEGIRO kiezen doen dat omdat zij willen investeren in de zogenaamde kernselectie. Dit zijn fondsen waarmee je een bepaalde beurs, industrie of grondstof volgt. Naast deze beleggingsfondsen zijn er ook ETF’s verkrijgbaar.

Een andere populaire optie van DEGIRO is de mogelijkheid om een pensioenrekening te openen. Je kan hier dus pensioenbeleggen als aanvulling op je AOW/pensioen.

DEGIRO is een betrouwbare broker die onder toezicht staat van het AFM en DNB. Ze zijn goed gereguleerd om de veiligheid voor gebruikers te waarborgen
 

Het grootste nadeel van DEGIRO zijn de beperkte middelen om eigen onderzoek te doen naar aandelen en koersen. In plaats daarvan kiezen veel beleggers voor fondsen in de kernselectie. 

Experts voeren dan het management van het beleggingsportfolio waarin je geïnvesteerd hebt.

Bij DEGIRO heb je in vergelijking met andere brokers meer keuze in het bepalen van verschillende soorten aandelen in het fonds. Vooral wanneer je pensioen beleggen gaat vergelijken tussen brokers zie je dit terug. 

Als je zonder gedoe en in een duidelijke online omgeving wilt beleggen ben je bij DEGIRO aan het juiste adres.

Stap 2: Registreer jezelf

Om te kunnen beleggen bij een online broker is het vereist een account aan te maken en registreren. We gebruiken eToro om te laten zien hoe dat gaat. 

Bij eToro heb je om te beginnen een e-mail adres en wachtwoord nodig. Nadat de benodigde gegevens zijn ingevuld sturen zij een e-mail met een verificatie link. 

Hierna is de nieuwe eToro account bevestigd en is het mogelijk om geld over te maken. Dit kan uiteraard gewoon per iDEAL, PayPal of één van de andere betalingsmethodes.

goedkoop beleggen etoro aanmeldvenster
Aanmeldvenster van de broker eToro

Stap 3: Stort tegoed

Om te investeren en beleggen is er valuta nodig om het gewenste product te kunnen kopen. Als beginner zet je daarom geld op je account. 

Het minimumbedrag bij eToro is €170 euro, en dit kun je direct storten per iDEAL, PayPal of credit. Ook een bankoverschrijving behoort tot de mogelijkheden, maar kan iets langer duren. 

Om de risico’s voor beleggers te minimaliseren vraagt eToro om een vragenlijst in te vullen waar gevraagd wordt naar de ervaring van beleggers en in welke producten ze interesse hebben.

Ook zal persoonlijke informatie geverifieerd worden met een kopie van een paspoort. Dit is een verplichting.

beleggingsplatform betaalopties etoro
Goedkoop beleggen bij eToro

Stap 4: Kies je handelsproduct

online beleggen copyportfolio etoro
Kopieer simpel portefeuilles van ervaren beleggers

Onze favoriete online brokers bieden een beleggingsplatform aan waar je onder andere veel keuze hebt uit verschillende aandelen, ETF’s en CFD’s. Een leuke extra toevoeging van eToro is dat  er ook te selecteren valt op portfolio’s van ervaren beleggers. 

Selecteer uit het menu markten de optie ‘ETF‘ om de verschillende ETF’s te vergelijken of ga naar de sociale omgeving van eToro en gebruik de knop ‘Copy Portfolio’s‘.

Links onder het fonds staat het behaalde rendement weergegeven, terwijl rechts onderaan een indicator staat van het gelopen risico. Deze bepaal je zo dus zelf.

Links onder het fonds staat het behaalde rendement weergegeven, terwijl rechts onderaan een indicator staat van het gelopen risico. Deze bepaal je zo dus zelf.

Beleggingsplatformen bieden dus een hoop verschillende categorieën waarmee je kunt online beleggen. Hierop zullen we in een volgend hoofdstuk van dit artikel terugkomen.

Nieuwsgierig geworden over beleggen? Maak dan gratis een demo account aan om te kijken of het wat voor jou is! Met een demo account kun je kosteloos alle functies van een beleggingsplatform uitproberen!

eToro is een multi-asset investeringsplatform. De waarde van je investeringen kan fluctueren. Je kapitaal loopt risico.

Soorten handelsinstrumenten op Beleggingsplatformen

Een beleggingsplatform biedt de mogelijkheid om op veel verschillende manieren te beginnen met zelf beleggen. Dit kan uiteraard via verschillende handelsinstrumenten. De vraag is dus wat jouw handelsstrategie is en op welke handelsinstrumenten je je wilt focussen.
 
Hieronder zullen we een aantal veelgebruikte handelsproducten kort op een rijtje zetten.

Aandelen

Aandelen zijn simpel gezegd een stuk van het bedrijf dat je koopt. Voor veel particuliere beleggers zal dit slechts om enkele procenten of minder gaan, maar als bedrijf kun je bijvoorbeeld ook een merendeel van het bedrijf in aandelen te kopen, waardoor je dus de grootste aandeelhouder wordt en input kan geven.

Voor particuliere beleggers die online beleggen op een beleggingsplatform zijn andere dingen echter een stuk interessanter: de koers van een aandeel en de dividenden die het uitkeert. Vrijwel op alle beleggingsplatformen zie je dit gemakkelijk bij het aandeel binnen het beleggingsplatform genoteerd staan.

Met beleggen wordt meestal meteen de link gezet naar aandelen. Daarom bieden veruit de meeste beleggings platformen dit handelsinstrument aan.

Tip: Wil je meer weten over beleggen in aandelen? Lees dan onze uitgebreide gids over aandelen kopen. Benieuwd naar de beste beleggingsplatform voor het kopen van aandelen? Dan raden wij eToro aan.

Bij het verhandel van CFD's bij deze aanbieder verliest 67% van de accounts van particuliere beleggers geld. Zorg ervoor dat je begrijpt hoe CFD's werken en denk goed na of je het je kunt veroorloven om het hoge risico op geldverlies te nemen.

ETF's

ETF’s zijn zeer interessant voor lange termijn beleggers die willen online beleggen in een relatief robuust handelsinstrument. ETF’s volgen door middel van een groep aandelen een bepaalde index, zoals bijvoorbeeld de index van de Euronext.

Doordat je als je in een ETF belegt als het ware belegt in een mandje aandelen, merk je veel minder wanneer een aandeel het minder goed doet. Het verlies wordt immers verspreid over de gehele belegging, waar ook aandelen in kunnen zitten waarbij je wel winst maakt.

Ook ETF’s zijn erg populair en daarom een must voor de meeste beleggingsplatformen om op te nemen in hun aanbod. Een aantal grote en bekende ETF’s zijn de ETF’s van iShares en Vanguard. Deze kun je bijvoorbeeld vinden op eToro als je wilt online beleggen in ETF’s.

Wil je beleggen in aandelen en ETF’s zonder commissie te betalen? Bij eToro wordt er 0% commissie gerekend op deze handelsproducten! Op deze manier weet je zeker dat je niet te duur uit bent.

eToro is een multi-asset investeringsplatform. De waarde van je investeringen kan fluctueren. Je kapitaal loopt risico.

CFD's

CFD’s, of contract for difference, is een uniek handelsinstrument waarbij je niet belegt en eigenaar wordt van een bepaalde activa, maar speculeert over de koerswisselingen van bijvoorbeeld een aandeel of cryptocurrency.

Deze beleggingsmethode is zo populair dat beleggingsplatformen zich zelfs volledig specialiseren in CFD’s van verschillende markten.

Als je ‘short’ gaat, betekent dit dat je inlegt op een koersdaling terwijl je met ‘long’ gaan speculeert over een stijging van de koers. Je kunt met CFD’s dus zowel met een koersdaling als -stijging rendement behalen.

CFD’s zijn met name populair dankzij de potentie om veel winst in korte tijd te behalen dankzij de hefboomwerking. Zo kun je met een inleg van 100 euro en een hefboom van 5 hierover tot 5 keer meer winst behalen.

Het grote nadeel hiervan is uiteraard dat, als je verkeerd speculeert en de koers daalt terwijl je long bent gegaan, je ook tot 5 keer meer verlies kunt lijden. Gelukkig kun je dit wel beperken door het instellen van een stop-loss order.

Met een stop-loss order kun je ervoor zorgen dat je je positie automatisch sluit als deze onder een bepaald niveau zit. Zo kan je verliezen beperken, maar ook het risico lopen dat je je positie sluit terwijl er in het volgende uur juist wel een gunstige koerswisseling zich voordoet.

De kunst is dus om de stop-loss order niet te laag, maar ook niet te hoog te zetten. Zo sluit je je positie niet te snel, maar zul je ook niet teveel verliezen lijden.

etoro beleggingsplatform
CFD handelsvenster in het eToro beleggingsplatform

Grondstoffen

Grondstoffen is voor veel mensen een go-to belegging dankzij de robuustheid van de belegging. Veel beleggers kiezen er bijvoorbeeld voor om in goud te beleggen, zodat de waarde van je vermogen behouden wordt en niet verminderd wordt door inflatie op de lange termijn.

Je kunt uiteraard ook in een tal van andere grondstoffen beleggen, zoals zilver, olie en zelfs graan. Bepaalde grondstoffen, zoals edelmetalen, hebben ook een correlatie met de staat van de wereldeconomie.

Als er onzekerheid over hoe de economie zich zal ontwikkelen de komende periode, zullen grondstoffen als goud en zilver een stuk hoger staan dan in tijden van economische stabiliteit. Vanzelfsprekend dus dat tijdens de coronapandemie de goudprijs flink is toegenomen.

Enthousiast geworden over beleggen? Begin vandaag nog en maak direct een account aan bij een van de verschillende beleggingsplatforms.

eToro is een multi-asset investeringsplatform. De waarde van je investeringen kan fluctueren. Je kapitaal loopt risico.

Voor- en nadelen Beleggingsplatformen

Beleggingsplatformen zijn de laatste jaren enorm populair. Toch zijn er naast de voordelen ook nadelen wanneer je wilt online beleggen via een beleggingsplatform. Hieronder hebben we ze kort uiteengezet.

Voordelen

Toegang wereldmarkten

Via een online beleggingsplatform, heb je toegang tot beurzen en markten waar je normaal moeilijk toegang tot zou hebben. Zo kun je vanuit een beleggingsplatform als eToro gemakkelijk beleggen in aandelen uit China of Amerika, zonder dat je hiervoor direct op de beurs hoeft te beleggen.

Beleggen met gemak

Voor veel beleggers is dit een grote reden om te kiezen om te online beleggen via een online beleggingsplatform. Je kunt namelijk vanuit het gemak van je stoel beleggen via een app of je computer, waar en wanneer je maar wilt.

Zo kun je je beleggingen altijd bijhouden en deze verhandelen wanneer dit gunstig voor je is.

Gratis analysetools

Veel beleggingsplatformen van online brokers bieden handige analysetools aan. Zo kun je de koersen van de handelsproducten bekijken, financiële informatie lezen en, afhankelijk van het beleggingsplatform en de broker, extra informatie verkrijgen over de activa vanuit mede beleggers of beursnieuws.

Op veel beleggingsplatformen is er dus al veel informatie beschikbaar in het beleggingsplatform zelf. Zo hoef je als je begint met zelf beleggen niet het internet af te struinen om informatie over je belegging te vinden.

beleggingsplatform financiele informatie
Financiële informatie in beleggingsplatform eToro

eToro is een multi-asset investeringsplatform. De waarde van je investeringen kan fluctueren. Je kapitaal loopt risico.

Nadelen

Commissie

Het grote nadeel aan het gebruiken van een beleggingsplatform van een online broker of een bank is het feit dat je vaak commissie betaalt als je wilt online beleggen.

Er zijn uiteraard wel uitzonderingen waar je wel kunt goedkoop beleggen, zoals de 0% commissie over de handel in aandelen en ETF’s bij eToro, maar over het algemeen zul je kosten maken die je niet zou maken wanneer je direct via een beurs belegt in aandelen.

Daarentegen ben je minder tijd kwijt als je gebruikt maakt van een online beleggingsplatform en tijd is uiteraard geld. De afweging of het de kosten waard zijn, zul je dus zelf moeten maken.

Wetgeving van financieel toezichthouders per land

Als het beleggingsplatform van een broker gereguleerd wordt door toezichthouders van meerdere landen, moet het beleggingsplatform aan een aantal eisen voldoen. Als deze niet aan die eisen voldoet, kunnen bepaalde markten gesloten worden.

Zo kan een land brokers bijvoorbeeld verbieden om cryptocurrency aan te bieden omdat het niet voldoet aan de benodigde licentie. Als je dan wel cryptocurrency hebt gekocht bij deze brokers, ben je geforceerd om deze ergens anders over te zetten of je positie te verkopen tegen vaak ongunstige prijzen.

De beleggingsplatformen van brokers zijn dus ook afhankelijk van externe wetgevingen van de landen waarin ze actief zijn.

Zo kan een land brokers bijvoorbeeld verbieden om cryptocurrency aan te bieden omdat het niet voldoet aan de benodigde licentie. Als je dan wel cryptocurrency hebt gekocht bij deze brokers, ben je geforceerd om deze ergens anders over te zetten of je positie te verkopen tegen vaak ongunstige prijzen.

beleggingsplatform afm

De beleggingsplatformen van brokers zijn dus ook afhankelijk van externe wetgevingen van de landen waarin ze actief zijn.

Veelgestelde vragen

Voor veruit de meeste beleggers is het beleggen via een beleggingsplatform erg gemakkelijk en dus ook aan te raden. Je betaalt wel vaak extra kosten in ruil voor het gemak van het zelf beleggen via een online broker.

Je hebt waar dan ook toegang tot je beleggingen dankzij de mobiele apps die de beleggingsplatformen aanbieden. je kunt dus altijd inspelen op de markt.

Alhoewel veel mensen worden aangetrokken tot ‘veilige’ beleggingen via een bank, is het vaak goedkoper op te beleggen via een online broker. Banken rekenen veelal meer kosten om te online beleggen vergeleken met het beleggingsplatform van een online broker.

Je kunt dit uiteraard het beste zelf vergeleken. Wellicht valt een bank goedkoper uit op bepaalde gebieden vergeleken met de broker waar je interesse in hebt.

Allereerst is het grootste risico uiteraard dat je verlies kan lijden op je ingelegde geld. De risico’s van beleggen kun je echter zelf deels beperken.
 
Voor het gebruik van een beleggingsplatform loop je ook het risico dat je account kan worden gehacked. Dit is vaak niet eens de schuld van het beleggingsplatform zelf, maar omdat je als gebruiker een zwak wachtwoord hebt ingesteld, of dat je computer een virus heeft die je gegevens doorspeelt.
 
Zorg er dus voor dat je computer waarmee je belegt goed beveiligd is en dat je een sterk wachtwoord instelt.

Bij de meeste brokers heb je dezelfde dag dat je je account aanmaakt al toegang tot het platform. Zorg er wel voor dat je de benodigde stappen onderneemt als je met echt geld wilt beleggen.

Ja, als de activa waarin je belegt dividend uitkeert, kun je deze ook via een beleggingsplatform ontvangen. Onderzoek dus goed of het handelsproduct waarin je belegt ook daadwerkelijk dividend uitkeert.

eToro komt bij Bankr het beste uit de test. Zij hebben namelijk veel mogelijkheden om kennis te maken met de wereld van beleggen. Zo kun je daar copytraden en gebruik maken van een gratis demo-account. 

Beleggingsplatform: Conclusie

Concluderend kunnen we stellen dat, om effectief te kunnen beleggen, een beleggingsplatform benodigd is. Uiteraard kun je zelf de afweging maken om te beleggen via een online broker of een bank. Dit zijn beide prima beleggingsplatformen met zowel voor- al nadelen.
 
Beleggingsplatformen bieden de mogelijkheid om te online beleggen in markten over de gehele wereld. Zo kun je je portfolio spreiden over verschillende markten over de wereld en je risico nog verder beperken.
 
Waar je vroeger fysiek naar de beurs moest om te kunnen beleggen, is beleggen dankzij beleggingsplatformen toegankelijk gemaakt voor iedereen. Dankzij de informatie die je bij de beleggingsplatformen van brokers kunt inzien, kun je zelf een geïnformeerde afweging maken of een bepaalde activa een verstandige belegging is. 
 
Voor veel mensen zijn de extra kosten die vaak komen kijken bij beleggingsplatformen het waard dankzij de efficiëntie en toegang tot wereldmarkten die het beleggingsplatform aanbiedt.
Starten met het beleggingsplatform van broker eToro?
eToro is een populair en gevestigd beleggingsplatform. Veel gebruikers zijn jou al voorgegaan met hun eerste beleggingen. Maak ook direct een account aan en start vandaag nog met handelen!
Begin Direct

eToro is een multi-asset investeringsplatform. De waarde van je investeringen kan fluctueren. Je kapitaal loopt risico.

Scroll naar boven