Beleggen net als Benjamin Graham | Alles over deze legendarische trader

Internationaal zijn veel beleggers het erover eens: Benjamin Graham is de godfather van waardebeleggen, een zeer succesvolle beleggingsmethode voor stabiel, hoog rendement.

Wie was Benjamin Graham? Wat waren zijn overtuigingen als het aankomt op het maken van beleggingen en wat kunnen wij van hem leren? Lees gauw verder voor de antwoorden op deze vragen!

Beginnen in: 3 werkdagen / direct

      En ga gelijk aan de slag! 

 

Wie was Benjamin Graham?

‘Slow and steady wins the race.’ Zelden was die leus zo toepasselijk als op de beleggingsmethode die  Benjamin Graham ontwikkelde. Deze Britse wereldeconoom leefde van 1894 tot 1976 en is iconisch geweest voor de beleggerswereld zoals wij die nu kennen.

Benjamin Graham was zoals net al gezegd samen met zijn kompaan David Dodd de grondlegger van waardebeleggen, een zeer succesvolle methode voor een stabiel rendement op je beleggingen.

Benjamin Graham schreef een aantal boeken, waarvan twee nog steeds gezien worden als de bijbel van de beleggerswereld: de eerste is Security Analysis en de tweede, misschien nog wel bekendere is The Intelligent Investor.

In dit artikel vertellen we je alles over Benjamin Graham, zijn boeken en zijn beleggingsmethodes en vertellen we je hoe je zelf kunt beleggen als Benjamin Graham!

Inhoud

Beleggen als Benjamin Graham?

Voordat we dieper duiken in de beleggingsgenie die Benjamin Graham is, leggen we eerst kort uit hoe je zelf kan beleggen als Benjamin Graham.

Benjamin Graham ontwikkelde de methodiek rondom waardebeleggen: waardebeleggen of value investing is het beleggen in ‘ondergewaardeerde’ value aandelen waarbij je meer krijgt voor het aandeel dan dat je investeert.

Je koopt deze aandelen op het moment dat je denkt dat de prijs van een aandeel minder is dan wat eigenlijk de waarde van een aandeel is. Je verkoopt de aandelen weer op het moment dat de prijs van een aandeel hoger is dan de waarde. 

De waarde van het aandeel is hier dus bepalend voor of en wanneer je het aandeel aanschaft, niet de prijs die marktafhankelijk is.

Verderop in het artikel leggen we hier meer over uit. Eerst laten we zien hoe je kunt beginnen met beleggen door middel van een online broker.

Stap 1: Kies een online broker

Als je wil beginnen met beleggen doe je er goed aan om je aan te melden bij een online broker. Een broker is eigenlijk een soort digitale verzamelplek van allerlei soorten handelswaren als cryptomunten, aandelen, ETF’s et cetera. 

Een broker is een goede plek om te beginnen met beleggen, wegens het grote aanbod op één handige, digitale plek. Hieronder lichten we een aantal brokers toe en hebben we het over onze aanrader, eToro.

eToro

Onze aanrader voor een online broker is bij uitstek eToro. Deze toegankelijke, gebruiksvriendelijke broker maakt het voor iedereen mogelijk om te beginnen met beleggen.

Via eToro kun je beleggen in een groot aantal handelsmarkten. Zo kun je beleggen in aandelen, ETF’s, indexen, grondstoffen en valuta’s.

Deze producten zijn rechtstreeks zelf te kopen, maar soms ook te verhandelen als CFD (Contract for difference), wat het mogelijk maakt om op korte termijn grote winsten te behalen.

Benjamin Graham eToro assets
De beschikbare assets in eToro

Naast het ruime aanbod is eToro heel geschikt voor beginners door de Copytrading functie die geïntegreerd is in het platform. Die tool geeft je de mogelijkheid om portfolio’s van succesvolle handelaren in te zien en als het je aanspreekt, zelfs te kopiëren.

Op die manier kun je gelijk van start met een veelzijdig, rendabel portfolio. Liever nog niet gelijk je eigen geld beleggen? Bij eToro kun je als je wil na het aanmelden eerst nog oefenen in een gratis demo-account.

In dat account krijg je virtueel nepgeld om te oefenen met beleggen. Na het oefenen klaar om echt aan de slag te gaan? Profiteer dan van het lage minimale stortbedrag van eToro: slechts €170,- storten is genoeg om te beginnen.

Het lage stortbedrag is niet het enige financieel voordelige aan eToro. Ook betaal je bij hen 0% commissie over aandelen en ETF’s. Daardoor kun je maximaal rendement halen uit je beleggingen.

Overtuigd van onze aanrader? Ga dan gelijk van start bij eToro door op de groene knop te drukken. Lees nog even verder voor andere brokers en meer informatie!

eToro is een multi-asset investeringsplatform. De waarde van je investeringen kan fluctueren. Je kapitaal loopt risico.

DEGIRO

Ga je liever voor een broker van Nederlandse bodem? Misschien is DEGIRO wel wat voor jou. Net als eToro is deze broker erg geschikt voor beginners.

Dat komt onder meer door het intuïtieve gebruikersplatform, wat de broker makkelijk in gebruik maakt. Er zit een handige zoekfunctie in waarmee je eenvoudig bij de door jou gekozen handelsmarkt terecht kan komen.

DEGIRO heeft een ruim aanbod in aandelen en ETF’s. Zulke Exchange Traded Funds maken het makkelijk om als beginner snel een gediversifieerd portfolio op te bouwen, gezien ze uit allerlei kleine aandeeltjes van bedrijven bestaan.

Als je eerst meer wil leren over beleggen kun je bij DEGIRO terecht bij de beginnersacademie, waarin ze je wegwijs maken in de wereld van beleggen voordat je begint.

Ook met de veiligheid van deze broker zit het goed: DEGIRO staat onder controle van de AFM (Autoriteit Financiële Markten) en DNB (De Nederlandsche Bank).

Tot slot is DEGIRO een toegankelijke broker voor ieder moment van de dag, waar je ook bent. Dat komt door hun gebruiksvriendelijke app, waarmee je al je aandelen altijd in de palm van je hand hebt.

Van start met beleggen via DEGIRO? Begin gelijk via de groene button hiernaast.

Stap 2: Maak een account aan

Keuze voor een broker gemaakt? Super! Dan is het nu tijd om een account aan te maken. Gelukkig is dit tegenwoordig zo gepiept.

We nemen als voorbeeld hier onze aanrader, eToro. Je kunt daar een account aanmaken met je mailadres, maar je kan ook inloggen met een Google- of Facebookaccount.

Nadat je je gegevens hebt ingevuld kun je kiezen of je wil starten binnen de demofunctie of gelijk wil starten met je eigen geld beleggen.

Als je kiest voor dat laatste moet je, net als bij alle andere brokers, je identiteit bevestigen. Dat is bij wet verplicht voor alle brokers en is gelukkig ook niet ingewikkeld.

eToro is een multi-asset investeringsplatform. De waarde van je investeringen kan fluctueren. Je kapitaal loopt risico.

Stap 3: Geld op account zetten

Om te beleggen met echt geld is het natuurlijk nodig om geld te storten in je eToro-account. Ook dit is, net als het aanmaken van een account, niet ingewikkeld.

Eerst moet je, als je nog in een demo-account zit, je identiteit bewijzen en een vragenlijst doorlopen voordat je met echt geld aan de slag kan. 

Daarna kun je, als je je in het hoofddashboard van eToro bevindt, geld overmaken via de blauwe knop met ‘geld storten’ Linksonderin de hoek. Als je daarop klikt kun je geld overmaken met onder andere iDeal, Paypal of Klarna.

Zoals eerder gezegd is het minimale stortbedrag bij eToro €170,-. Houd daar rekening mee als je geld gaat overmaken naar de online broker.

benjamin graham etoro betaalopties
Betaalopties in eToro.

eToro is een multi-asset investeringsplatform. De waarde van je investeringen kan fluctueren. Je kapitaal loopt risico.

Stap 4: Kies je handelsproduct bij eToro

etoro dashboard benjamin graham
Het dashboard van eToro onder de knop 'handelsmarkten'

Als het geld op je account staat is het daarna nog een kwestie van zoeken naar een handelsproduct dat je interessant lijkt. 

Je via het menu links bij de handelsmarkten komen en vervolgens selecteren op handelsmarkt waarin je geïnteresseerd bent.

Daarnaast zou je ook simpelweg de naam van een grondstof, bedrijf of wat dan ook kunnen intikken om te beginnen met handelen.

Als je iets hebt gevonden wat je aanstaat kun je aan de slag door op ‘beginnen met handelen’ te klikken! 

Wil je gelijk van start? Wacht dan niet langer en begin vandaag nog! Een registratie duurt luttele minuten.

eToro is een multi-asset investeringsplatform. De waarde van je investeringen kan fluctueren. Je kapitaal loopt risico.

Het leven van Benjamin Graham

We gaan weer even terug naar Benjamin Graham. Net werd hij al even kort geïntroduceerd, daar borduren we nu nog even op voort.

Benjamin Graham werd in mei 1894 geboren in Londen, als zoon van een handelsman. Zijn vader was een succesvol porseleinhandelaar en Benjamin Graham groeide op in welvaart. Toen hij één jaar oud was verhuisde het gezin naar New York.

Toen Benjamin Graham negen jaar was overleed zijn vader onverwachts. Zijn moeder verloor hun familiekapitaal en in korte tijd in de ‘Paniek van 1907’ en zo takelde de familie Graham af tot een familie die leefde in armoede.

benjamin graham
Benjamin Graham in 1955 (bron: Wikipedia)

Benjamin Graham deed het al sinds zijn jeugd uitzonderlijk goed in school. Hij won in een olympiade een beurs voor Columbia University, waar hij afstudeerde als een van de beste van zijn klas. Na zijn afstuderen kreeg Graham een baan als belegger op Wall Street, waar hij furore maakte met zijn analyses en beleggingsstrategieën.

Toen hij pas 25 was verdiende hij daar 500.000 dollar per jaar. In 10 jaar bouwde hij een aardig vermogen op, maar toen kwam de beurskrach van 1929. In één klap verloor Graham het grootste deel van zijn investeringen.

De ‘Paniek van 1909’ en de beurskrach van 1929 maakten dat Benjamin Graham kritischer ging kijken naar zijn beleggingsstrategieën. Hij wilde niet langer meer zo afhankelijk zijn van de stemming van de beurs en nam het heft in eigen hand.

Value investing

Samen met David Dodd ontwikkelde Benjamin Graham een beleggingsmethode genaamd waardebeleggen, of value investing in het Engels. De theorie draait om de waarde van een aandeel die bepalend is in de keuze of en wanneer je hem koopt of verkoopt in plaats van de van tijd tot tijd veranderde marktprijs. Daarover later meer.

Het bedenken van deze methode bracht Benjamin Graham groot succes. Hij keerde terug naar Columbia Business University om les te geven als professor in value investing. Hij leidde onder andere Warren Buffett op tot de zakenman die hij is vandaag de dag.

Geïnspireerd geraakt door Benjamin Grahams verhaal? Begin vandaag nog met beleggen bij eToro!

eToro is een multi-asset investeringsplatform. De waarde van je investeringen kan fluctueren. Je kapitaal loopt risico.

Security Analysis en The Intelligent Investor

Security Analysis, the value investing book - Benjamin Graham

Het succes dat Benjamin Graham boekte werd onder andere bekend bij het grote publiek toen hij het boek Security Analysis uitbracht in 1934. Dat boek ging over zijn value investment-strategie en wordt tot op vandaag gezien als een van de belangrijkste boeken over de beleggerswereld. 

Baanbrekend was de theorie in het value investing book. Benjamin Graham brak de trend om aandelen enkel te kopen op basis van speculatie en maakte de weg vrij om met fundamentele analyses beleggingskeuzes te maken.

benjamin graham beleggen

Benjamin Graham werpt zich dan ook ver van degenen die zeggen dat de aandelenhandel net is als gokken. Dat hoeft niet zo te zijn, als je zijn beleggingsmethodes toepast. 

In Security Analysis lichten Graham en Dodd toe hoe je furore kunt maken door te investeren in ondergewaardeerde aandelen. Dat wil zeggen: investeren in aandelen die je voor een lagere prijs kan krijgen dan de eigenlijke waarde van het aandeel.

Om erachter te komen welke aandelen ondergewaardeerd zijn, moet je kijken naar de aspecten in een bedrijf die de waarde van het aandeel bepalen.

Hoe je dat precies doet wordt uitgelegd in Security Analysis, oftewel het value investing book. Benjamin Graham gaat dus uit van de potentiële groei van een bedrijf op basis van de waarde van het bedrijf, niet van de winst die je kan maken op het vlugge kopen en verkopen van aandelen op basis van marktprijzen.

The Intelligent Investor - Benjamin Graham

In 1949 kwam de grote opvolger van the value investing book, genaamd The intelligent Investor. Benjamin Graham had in Security Analysis de grondslag gelegd in waardebeleggen en in De Intelligente Belegger legde hij de laatste hand aan die methodiek.

In het boek wordt de aandelenmarkt regelmatig aangehaald in de personificatie van ‘Mister Market’. Deze ‘Mr. Market’ klopt bij wijze van iedere dag aan bij investeerders om zijn producten aan te bieden tegen een prijs die hem die dag zint.

Waardebeleggen draait juist om minder geven voor een aandeel dat intrinsiek eigenlijk meer waard is en je juist niets aantrekken van ‘Mr. Market’ en zijn gemoedstoestand. Aan de hand van deze metaforische hoofdpersoon legt Benjamin Graham zijn waardebeleggingsmethodes stap voor stap uit.

In De Intelligente Belegger van Benjamin Graham borduurt hij dus voort op waar hij in Security Analysis de basis voor legde: uitzoeken welke aandelen ondergewaardeerd zijn en juist daarin investeren.

Tip: Als je zelf ook wil leren investeren, maar je nog geen risico wil nemen met jouw geld, dan kun je een gratis demo account aanmaken bij eToro. Zo kun je met fictief geld oefenen met beleggen, zonder dat je ook maar een cent van je eigen geld verbruikt!

eToro is een multi-asset investeringsplatform. De waarde van je investeringen kan fluctueren. Je kapitaal loopt risico.

Speculanten vs beleggers volgens Benjamin Graham

Volgens Benjamin Graham bestaat er dus een groot verschil tussen beleggers en speculanten. Een speculant is volgens hem iemand die blind vaart op de trends in de aandelenkoersen en keuzes maakt op basis van wat hij dénkt dat gaat gebeuren.

eToro is een multi-asset investeringsplatform. De waarde van je investeringen kan fluctueren. Je kapitaal loopt risico.

Zijn hele leven lang en in de boeken die ook tot op vandaag de dag gezien worden als leidraad in de beleggerswereld heeft hij een lans gebroken voor analyserend en berekenend te werk gaan als het aankomt op de aandelenhandel.

Door te berekenen wat de waarde van een aandeel is en hem te kopen voor een prijs die maximaal 2/3e van de intrinsieke waarde omvat, kun je veel rendement behalen. Dat doe je omdat je dus een ondergewaardeerd aandeel koopt, wacht tot hij overgewaardeerd is en dan weer verkoopt.

Dit maakt het een geduldige zaak met niet al te veel actie. De snelle aandeelhandel, die waar dus veel gehandeld wordt op basis van marktprijs en trends, is veel volatieler. Je kan daarmee sneller veel rendement halen, maar tegen een hoger risico. Slow and steady wins the race, zo vinden aanhangers van value investing.

De voor- en nadelen van value investing

Er zijn een aantal voor- en nadelen om af te wegen voordat je zelf eventueel wil beginnen aan de value investing methode van Benjamin Graham.

Voordelen

Minder tijdrovend

Door te kapitaliseren op een of een paar aandelen die je als ondergewaardeerd hebt beoordeeld en daarna te wachten tot hij overgewaardeerd wordt, is deze vorm van handel drijven minder tijdsintensief dan bijvoorbeeld het handelen in CFD’s.

Je belegt bij de value investing methode één keer veel geld en wacht dan af, in plaats van steeds kleine investerinkjes te maken in koersbewegingen.

benjamin graham

Minder risico

Je loopt bij value investing minder risico dan bij beleggingen die je maakt op basis van de marktprijs en koersbewegingen. Het rendement zal daardoor ook minder snel spectaculair van aard zijn, maar op lange termijn is het lage risico gecombineerd met een prima rendement ook wat waard.

Nadelen

Foute inschatting

Hoewel je bij value investing je belegging maakt op basis van feiten en cijfers, is geen enkele berekening natuurlijk waterdicht. Het kan zijn dat de intrinsieke waarde van een aandeel, waarop jij je berekening baseert en aankoop baseert, verminderd. De marktprijs zal dan ook niet echt stijgen, waardoor je weinig tot geen rendement zal halen.

Klaar om te beginnen met value investing? Beginnen met beleggen is tegewoordig toegankelijker dan ooit. Maak dus snel een account aan bij een online broker!

eToro is een multi-asset investeringsplatform. De waarde van je investeringen kan fluctueren. Je kapitaal loopt risico.

Veelgestelde vragen

Benjamin Graham was een briljant econoom die samen met David Dodd de grondslag legde voor waardebeleggen. Hij studeerde als een van de beste van zijn klas af van Columbia University, waar hij na een mooie carrière op Wall Street terugkeerde en les gaf aan onder andere de toen nog onbekende Warren Buffett.

Value investing houdt in dat je je beleggingen maakt op basis van de intrinsieke waarde van een aandeel in plaats van op basis van de marktprijs en de groei die je daarin verwacht.
 
Je investeert in ondergewaardeerde aandelen (aandelen die meer waard zijn dan de prijs waarvoor ze op dat moment verkocht worden) en wacht af tot ze overgewaardeerd zijn (dus tot de marktprijs hoger ligt dan de intrinsieke waarde) voor je ze verkoopt.

Als je bereid bent om de tijd te nemen om één bedrijf of aandeel grondig uit te pluizen en daar vervolgens je geld in te stoppen en te wachten tot het meer waard wordt, kan value investing iets voor jou zijn. 

Wil je echter op korte termijn veel rendement kunnen halen tegenover een hoger risico? Ga dan voor growth investing.

Zeker, de broker is niet belangrijk voor het toepassen van deze methode. Kijk voordat je begint goed naar de intrinsieke waarde van een aandeel en laat je niet verleiden door koersbewegingen voordat je een aandeel koopt.

Ja, zeker The Intelligent Investor is een aanrader voor iedereen die kennis wil vergaren over value investing. Niet voor niets wordt het boek nog regelmatig aangehaald als de bijbel van de beleggerswereld.

Benjamin Graham: Conclusie

De jeugd die Benjamin Graham doormaakte was doorslaggevend voor de ontwikkeling van zijn handelsmethodes. 

Hij werd een groot econoom die nadrukkelijk een stempel heeft achtergelaten op de beleggingsmethodes die we vandaag de dag kennen. 

Hij bracht de volgende boeken uit over value investing:

  • De Intelligente Belegger van Benjamin Graham
  • The Intelligent Investor – Benjamin Graham (hetzelfde boek, maar dan de originele taal, ook bekend als the value investing book – Benjamin Graham)
  • Security Analysis van Benjamin Graham en David Dodd

De boeken zijn zeker de moeite waard voor iedereen die meer wil leren over value investing.

Value investing via eToro?
Met eToro kun je value investing toepassen door de intrinsieke waarde van een aandeel te vergelijken met de marktprijs.
TIP

eToro is een multi-asset investeringsplatform. De waarde van je investeringen kan fluctueren. Je kapitaal loopt risico.

Scroll naar boven