Misschien ben je de afkorting SPDR wel eens tegengekomen in jouw zoektocht naar een goede investering. De afkorting SPDR staat voor Standard & Poor’s Depository Receipt. Begin nu zelf met beleggen in de verschillende SPDR ETF’s via het stappenplan hieronder!
Direct beginnen met beleggen in SPDR ETF's - een stappenplan
- 1 - Kies een broker: Kies een geschikte broker voor het handelen in de SPDR indexen en ETF's. (wij raden eToro aan!)
- 2 - Maak een account aan: Geef een gebruiksnaam, E-mail adres en wachtwoord op en maak je eToro account aan.
- 3 - Geld storten: Zet geld op je account via één van de betaalmethodes.
- 4 - Zoek een ETF of index: Zoek op SPDR of door de verschillende ETF's en indexen die eToro aanbiedt.
- 5 - Koop of verkoop: Ga short op een index door eerst te verkopen of koop een ETF met hefboom, stop-loss en take-profit.
Wil jij handelen in SPDR ETF’s? Maak dan nu een account aan bij de populaire broker eToro via de groene knop hiernaast!
In feite is een SPDR niks anders dan een ETF, alleen zijn SPDR’s een grote familie aan verschillende fondsen in verschillende branches en landen. In de volksmond worden de verschillende fondsen ook wel spiders genoemd.
Wat is SPDR?
Een SPDR is een fonds waarin verschillende aandelen gebundeld zijn door het bedrijf State Street Global Advisors. Er zijn erg veel verschillende SPDR’s die allemaal hun eigen identieke samenstelling hebben.
De SPDR’s worden verhandeld in de Verenigde Staten, Europa en Azië. De SPDR’s onderscheiden zich van andere ETF’s doordat deze samengesteld worden uit indexen of specifieke aandelen uit bepaalde sectoren.
Zo kun je eenvoudig investeren in een beroepsgroep of branche waar jij vertrouwen in hebt en heb je meteen een lager risico dan wanneer je investeert in een enkel bedrijf.
De markt van ETF’s groeit de afgelopen jaren enorm, steeds meer beleggers zijn geïnteresseerd in het beleggen in fondsen. Ook de markt van deze SPDR’s blijft groeien, er komen steeds meer SPDR’s en er zijn steeds meer beleggers die er in investeren.
Hoe kan ik zelf beleggen in een SPDR?
Jij kunt ook beginnen met beleggen in een SPDR. Dit kan gewoon online en overal waar je bent door gebruik te maken van een online broker.
Hieronder zie je een aantal brokers die een ruim aanbod SPDR ETF’s hebben. Als je een broker kiest is het handig om te gaan voor een broker waar je zoveel mogelijk handelsproducten waar jij in geïnteresseerd in bent kunt verhandelen, zo hoef je niet later nog te wisselen van broker.
Verder vind je in dit stappenplan alles om meteen te kunnen beginnen met beleggen in een SPDR ETF.
Stap 1: Kies een online broker
Tijd om een broker te gaan kiezen waar jij een account aan gaat maken. Alle online brokers verschillen van elkaar op het gebied van gebruiksvriendelijkheid, kosten en aanbod.
Probeer op deze onderdelen goed te kijken naar welke broker het meest geschikt is voor jou. Ben je niet ervaren? Ga dan voor de broker die het meest geschikt is voor beginners.
eToro
Voor beginnende beleggers is eToro de broker om een account aan te maken. eToro heeft een zeer gebruiksvriendelijk platform en een aantal functies die je als beginner erg goed kunnen helpen.
Zo maak je bij eToro eenvoudig een account aan dat je meteen kunt gaan gebruiken. Je krijgt namelijk een demo account, met dit account kun je met virtueel geld het platform uitproberen.
eToro is een broker waarbij je net als bij sociale media een profiel voor jezelf aan kan maken. Via dit profiel kan iedereen zien welke investeringen je doet en je kunt informatie of kennis delen.
Wissel eenvoudig naar het demo account
Doordat iedereen een profiel heeft kan eToro de Copy trading functie aanbieden. Met deze functie kopieer je eenvoudig een portfolio, of een deel van een portfolio, van een succesvolle ervaren belegger.
eToro biedt je een groot aanbod aan handelsproducten zoals aandelen, valuta, grondstoffen, CFD’s en ETF’s. Ook een groot aantal SPDR’s zijn terug te vinden bij eToro.
Bij eToro betaal je 0% commissie over aandelen en ETF’s dus als jij wilt gaan beleggen in een SPDR is eToro zeer geschikt. Zodra je gaat beginnen met je account hoef je maar minimaal €170 te storten om al aan de slag te kunnen gaan.
DEGIRO
Een andere optie is om te kiezen voor de Nederlandse broker DEGIRO. Deze broker is populair in Nederland door het eenvoudige platform en de Nederlandse ervaren klantenservice.
De zoekfunctie op DEGIRO helpt je mee om makkelijk bij de door jouw gezochte handelsproducten te komen. Bij een SPDR is dat het enige wat je hoeft te typen om de lijst beschikbaar SPDR’s te zien.
DEGIRO is een veilig platform en gereguleerd in Nederland door toezichthouder Autoriteit Financiële Markt en De Nederlandse Bank. Doordat het door het bedrijf flatex overgenomen is beschikt het nu ook over een Duitse banklicentie.
Naast de website biedt DEGIRO ook de mogelijkheid om al je beleggingen vanaf je telefoon te doen door gebruik te maken van de smartphone-app. Op zoek naar de beste app? Lees dan ons artikel over de top 5 beste beleggings apps van 2022.
SPDR in het DEGIRO interface
Stap 2: Maak een account aan
Heb je een broker gekozen? Dan gaan we aan de slag met het aanmaken van je account.
Bij de meeste brokers gaat dit op dezelfde manier, in dit stappenplan nemen we als voorbeeld het aanmaken van een account bij eToro. Als je naar de website van eToro gaat maak je gemakkelijk een account aan via de knop ‘Meld u nu aan’.
Om het account aan te maken geef je een gebruikersnaam, E-mail adres en wachtwoord op. Als je dit gedaan hebt kun je meteen gebruik maken van het gratis demo account om met virtueel geld alvast de eerste stappen te zetten.
Om met echt geld aan de slag te gaan zul je het account moeten verifiëren. Dit doe je door een kopie van je identiteitsbewijs op te sturen en een uitgebreide vragenlijst over je kennis van beleggen en je doelen wat betreft beleggen aan te geven.
Stap 3: Geld op account zetten
Zodra je bericht hebt van eToro dat je accountverificatie voltooid is kun je geld storten op je account. Bij eToro moet je bij de eerste storting minimaal €170 op je account zetten.
Geld storten gaat bij eToro eenvoudig via één van de vele betaalopties als iDeal, PayPal, Creditcard of bankoverschrijving.
Het geld op je account wordt meteen omgezet naar dollars en daar ga je mee aan de slag. Alle markten zijn ook in dollars vermeld en je ziet bij je eigen portfolio het omgerekende bedrag naar euro’s staan dat op je account staat.
Na het financieren van je account kun je meteen aan de slag gaan!
Iedereen kan geld storten bij eToro door de vele geschikte betaalopties voor Nederlanders
Stap 4: Zoek een geschikte SPDR
Zoek eenvoudig naar een SPDR via de zoekbalk van eToro
De zoekbalk van eToro staat altijd in het midden bovenin de eToro-interface. Via deze zoekbalk kun je eenvoudig alle handelsproducten vinden die aangeboden worden door eToro.
Om een geschikte SPDR ETF te vinden voor jouw portfolio kun je zoeken op SPDR of op de naam van een specifieke SPDR. Je kunt ook bij handelsmarkten het filter ETF’s selecteren.
Je krijgt dan een overzicht van alle SPDR ETF’s die aangeboden worden door eToro, hier staan ook de verschillende typen SPDR ETF’s tussen.
Stap 5: Investeer in een SPDR
Heb je een SPDR ETF gevonden waar je graag in wilt investeren? Dan ben je nu nog een paar clicks verwijdert van je eerste investering.
Wil je investeren in de SPDR S&P 500 ETF? Door deze te zoeken en op handelen te klikken krijg je het scherm dat je hiernaast ziet.
Je kiest zelf voor het ‘tempo’, dit is de waarde die je meegeeft aan de SPDR ETF. Daarnaast kun je kiezen voor het totale bedrag dat je wilt investeren of het aantal eenheden dat je van de SPDR ETF wilt kopen.
Als je geïnteresseerd bent in het gebruiken van een hefboomeffect of het instellen van een stop-loss klik je op ‘bewerk de handelsparameters’.
Investeer eenvoudig naar eigen voorkeur
Wie stelt SPDR's samen?
De afkorting SPDR staat voor Standard & Poor’s Depository Receipt. Standard & Poor’s is een grote Amerikaanse kredietbeoordelaar die zich ook heeft gespecialiseerd in een gedeelte marktanalyse door het creëren van de S&P 500 index.
Toch is het niet Standard & Poor’s zelf die de SPDR’s samen stelt en naar buiten brengt, zij zijn eigenlijk alleen de facilitator in deze. Het bedrijf State Street Global Advisors stelt de SPDR’s namelijk samen.
State Street Global Advisors
Het bedrijf werd in 1978 opgericht en in 1993 werd de eerste SPDR ETF samengesteld en uitgebracht op de Amerikaanse aandelenmarkt.
Klaar om te beginnen met beleggen in SPDR ETF’s? Maak gratis een account aan en begin direct!
Welke SPDR fondsen zijn er?
Er zijn een aantal grote SPDR ETF’s die bij veel brokers ook te verhandelen zijn. Hieronder zie je een overzicht van de grootste en bekendste verhandelbare SPDR ETF’s
SPDR S&P 500 Trust ETF
De Standard & Poor’s 500 is een van de bekenste SPDR’s op de markt. De SPDR S&P 500 Trust ETF doet in feite niks anders dan de prijs volgen van de bekende S&P 500 index.
Deze index samengesteld door kredietbeoordelaar Standard & Poor’s heeft 500 grote Amerikaanse bedrijven gebundeld. Door middel van een SPDR kun je investeren in deze index.
De index heeft uiteindelijk als doel om een goed beeld te geven van de huidige situatie van de Amerikaanse economie. Als je dus vertrouwen hebt in de Amerikaanse economie is het een goede SPDR ETF om in te investeren.
De SPDR S&P 500 Trust ETF staat ook wel bekend onder de afkorting SPY. De SPY ETF is eenvoudig te vinden en een investering in de gehele Amerikaanse economie.
De SPDR S&P 500 Trust ETF vind je ook vaak terug onder de namen ETF S&P 500 of SPY ETF.
SPDR World Technology
De SPDR MSCI World Technology ETF is een andere zeer bekende SPDR ETF waar je in kan handelen. Deze SPDR probeert de MSCI World Information Technology Index zo goed mogelijk te volgen.
Deze index is bedoeld om een beeld te krijgen van de informatie en technologie sector. Door veel bedrijven aan elkaar te koppelen in deze index die allemaal op dit gebied actief zijn kun je in één oogopslag zien hoe het met de sector gaat.
De SPDR MSCI World Technology ETF maakt het voor beleggers mogelijk om hun portfolio uit te breiden met een fonds dat zich volledig richt op de technologische sector.
SPDR Gold
Als laatste is het voor beleggers ook mogelijk om met een SPDR ETF te investeren in de goudindustrie. Er zijn meerdere SPDR ETF’s die gericht zijn op de goudsector en allemaal een verschillende insteek hebben.
De bekendste SPDR Gold is SPDR Gold Shares. Deze ETF volgt de prijs van goud en je investeert dus in feite in goud zonder het goud zelf te hoeven bezitten en op te slaan.
Met de SPDR Gold shares is het mogelijk om te investeren in een deel van een goudstaaf. Achter het fonds is er een enorme voorraad goud om dit mogelijk te maken.
Hoe werkt een SPDR ETF?
Er zijn verschillende SPDR ETF’s verkrijgbaar op de Amerikaanse aandelenmarkt waarvan er een aantal net iets anders werken dan je gewend bent. De meeste SPDR’s werken hetzelfde als je gewend bent van een ETF.
Bij een ETF wordt er een fonds samengesteld van verschillende bedrijven. Dit kunnen 500 bedrijven zijn in het geval van de SPDR S&P 500 Trust ETF of enkele tientallen uit een bepaalde branche.
SPDR’s zijn een zeer groot en belangrijk deel van alle verhandelbare ETF’s en dat komt omdat er veel SPDR ETF’s samengesteld zijn voor speciale sectoren. Daarmee is het voor beleggers heel eenvoudig om een investering in een sector te doen met weinig risico.
Het product is daarmee een hele goede basis voor een portfolio. Als je in een bepaalde sector al geïnvesteerd hebt in enkele bedrijven kan het interessant zijn om daarnaast ook in een SPDR ETF in die sector te investeren om je risico nog meer te spreiden.
Passief beleggen
Omdat SPDR ETF’s er ook voor zorgen dat je risico minder wordt hoef je je geen zorgen te maken als je niet elke dag of op structurele basis bezig bent met je beleggingen. De kans dat je veel waarde kwijt raakt is erg klein.
Als voorbeeld kun je kijken naar de SPDR S&P 500 Trust ETF, als je in 2010 €5.000 spaargeld had geïnvesteerd in deze SPDR ETF was dat tien jaar later veel meer waard geweest. In 2010 was de koers €88 en tien jaar later al €242, je investering was dus inmiddels €5.000 / €88 * €242 = €13.750 waard geweest.
Dit is een goed voorbeeld van hoe deze SPDR ETF’s werken voor passieve of inactieve beleggers die weinig tijd kwijt willen zijn aan beleggingen. Je kunt eigenlijk zonder probleem een investering in een SPDR ETF een lange tijd laten staan, denk hierbij aan het opbouwen van een pensioen of mogelijkheden om je spaargeld te vergroten.
Enthousiast geworden over de SPDR ETF’s als beleggingsstrategie? Wacht dan niet langer en begin vandaag nog met deze populaire beleggingsmogelijkheid.
Voor- en nadelen SPDR ETF's
Voordelen
- Lage kosten
- Gespreid risico
- Goede beschikbaarheid
- Geschikt voor passieve belegger
Nadelen
- Lastig voor beginners
- Onduidelijke samenstelling
- Ongeschikt voor daytraders
- Dividend wordt soms automatisch herbelegd
Tips voordat je begint met beleggen in SPDR
Er zijn twee dingen die belangrijk zijn om voor jezelf te weten voordat je gaat investeren in één of meerdere SPDR ETF’s. Je moet voor jezelf bepalen welke strategie je aan gaat houden bij het beleggen en je moet een globaal idee hebben waar je in investeert bij een bepaalde SPDR.
Welke strategie houd je aan bij beleggen?
Wat betreft je strategie moet je zelf kiezen hoeveel je bezig wilt zijn met beleggen, ga je elke dag even kijken hoe het er voor staat, eens in de zoveel tijd of wil je er langere tijd geen omkijken naar hebben. Deze drie verschillende strategieën zijn van grote invloed op hoe je portfolio er uit moet zien.
Ook belangrijk om te bepalen is wat je doelen zijn met het beleggen. Wil je in korte tijd zoveel mogelijk winst maken? Dan is alleen investeren in een SPDR ETF geen geschikte optie voor je.
Beleggen in een SPDR ETF is geschikt voor iedereen die zijn risico meer wilt spreiden in een portfolio en zeer geschikt voor passieve beleggers die over lange termijn hun spaargeld willen zien groeien.
Wat zit er in een SPDR ETF?
Hier komen we meteen bij een lastig punt om goed van op de hoogte te zijn. Welke aandelen er precies in een bepaalde SPDR ETF zitten kan soms lastig zijn om te vinden.
Daarnaast verandert de samenstelling van sommige SPDR ETF met enige regelmaat. Een SPDR ETF die gebaseerd is op de S&P 500 zal altijd deze samenstelling volgen.
Probeer zoveel mogelijk informatie te zoeken over de SPDR ETF waar jij graag in wilt investeren zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Zo zijn er verschillende SPDR ETF’s die zich bezig houden met goud, het is van belang om te weten welke SPDR Gold je in investeert.
Veelgestelde vragen
Een SPDR is in de meeste gevallen exact hetzelfde als een ETF. De aandelen van meerdere bedrijven worden bij elkaar genomen om hier één fonds van te maken.
Zo kun je als belegger eenvoudig in meerdere bedrijven tegelijk investeren of zelfs in een hele sector.
SPDR’s kunnen een mooie toevoeging zijn op je portfolio omdat in de fondsen meerdere bedrijven zitten. Zo spreid je eenvoudig je beleggingen en loop je minder risico over je gehele portfolio.
SPDR’s zijn voor het eerst in 1993 uitgebracht door State Street Global Advisors en zijn in feite een soort ETF. De S&P 500 wordt als ETF door meerdere partijen aangeboden waaronder door SPDR.
Bij de broker eToro kun je het beste terecht om snel en eenvoudig te kunnen investeren in SPDR’s. Beginners kunnen goed terecht bij deze broker door het gebruiksvriendelijke platform en de eenvoudige zoekfunctie.
Er zijn een aantal SPDR’s die als grootste gezien worden. De SPDR S&P 500 Trust ETF (ook bekend als SPY ETF of ETF S&P 500), de SPDR MSCI World Technology ETF en de SPDR Gold Shares zijn de grootste en meest bekende SPDR’s die je kunt verhandelen.
SPDR: Conclusie
Investeren in een SPDR ETF kan een goede aanvulling zijn op je beleggingen omdat je hiermee in één keer in meerdere bedrijven tegelijk investeert. Het voordeel hiervan is dat je het risico van je belegging spreidt, als er één bedrijf in een fonds omvalt is er voor je investering nog niks aan de hand.
SPDR’s zijn zo populair geworden omdat ze voor vele aparte sectoren een fonds hebben samengesteld. Zo kun je nog eenvoudiger investeren in bijvoorbeeld de technologie-sector zonder dat je zelf alle geschikte bedrijven hoeft te zoeken.
Daarnaast maakt een SPDR als de SPDR Gold Shares het mogelijk om op een andere manier te investeren in goud. Deze is ook weer uit te breiden met andere SPDR’s die bedrijven uit de goud industrie gebundeld heeft.
Philipp is een freelance schrijver voor bankr.nl en zijn artikels zijn altijd goede fact-checkers waarin hij zijn ervaringen uiteenzet.