Sparen of beleggen? | Alle voor- en nadelen

Kun je het beste geld sparen of beleggen? We kijken hier naar het verschil, het rendement van beleggen en het rendement van sparen, en vergelijken deze om te kijken naar de beste optie!

Begin nu met zelf beleggen - een stappenplan

Beginnende beleggers kunnen het makkelijkst beginnen bij de online broker eToro. Maak via de knop hiernaast snel een account aan!

eToro is een multi-asset investeringsplatform. De waarde van je investeringen kan fluctueren. Je kapitaal loopt risico.

Als je aan het einde van de maand geld over houdt, is het natuurlijk verstandig om dit niet uit te geven maar te kijken naar andere mogelijkheden. Maar kun je dan het beste geld beleggen of sparen?

eToro is een multi-asset investeringsplatform. De waarde van je investeringen kan fluctueren. Je kapitaal loopt risico.

Wat is Sparen?

Als je kiest voor geld sparen betekent dit eigenlijk dat je het ‘bewaart’ en ervoor kiest dit niet uit te geven. Er zijn verschillende manieren om je geld te sparen. Zo werd het geld vroeger gewoon contant bewaard thuis.

Tegenwoordig kun je bij alle banken een spaarrekening afsluiten en hier je geld op laten staan. Er zijn ook mogelijkheden om je geld voor een aantal jaar ‘vast te zetten’. Dit betekent dat je het geld niet van de rekening af kunt halen voor een afgesproken periode. In ruil hiervoor krijg je vaak een hoger rentepercentage

Sparen rendement

De rente die je ontvangt op een spaarrekening kan jaarlijks of zelfs maandelijks veranderen. Zo was de spaarrente enkele jaren geleden nog rond de 4%. Op dit moment is de spaarrente bij bijna alle banken 0 – 0,02%. 

Er werd verwacht dat de inflatie voor 2021 1,4% zou zijn. Omdat het inflatieniveau hoger ligt dan de huidige spaarrente, betekent dit dat de waarde van je geld dus eigenlijk afneemt als je dit op een spaarrekening laat staan!

Lees ook ons artikel met de 50 beste tips om je geld te investeren als je meer mogelijkheden wilt om je geld meer waard te laten worden! 

Voor- en nadelen van sparen

Voordelen geld sparen

Nadelen geld sparen

Wat is Beleggen?

Als je belegt betekent dit dat je je geld in iets investeert waarvan je verwacht dat dit in de toekomst in waarde toe zal nemen. In tegenstelling tot sparen probeer je hiermee de waarde van je geld te behouden of zelfs te laten groeien.

Er zijn verschillende redenen waarom mensen beginnen met beleggen. Zo beleggen mensen vaak om een pensioen op te bouwen of te sparen voor een studie van kinderen.

Het is ook mogelijk om te beleggen voor zaken die je wilt doen op iets kortere termijn, zo rond de 10 jaar, om bijvoorbeeld een huis te kopen.

Er zijn dan ook heel veel manieren om te gaan beleggen, en een groot aanbod van verschillende dingen waar je in kunt beleggen, zoals aandelen, ETF’s, obligaties, vastgoed en beleggingsfondsen. Je kunt zelfs beleggen in zaken als stripboeken en kunst. 

Hoewel beleggen nooit compleet zonder risico is, zijn er wel vormen van beleggen die minder risicovol zijn dan andere vormen. Voordat je begint met beleggen is het altijd belangrijk om goed onderzoek te doen naar wat je wilt bereiken met je beleggingen en welke strategie je aan gaat houden.

Beleggen rendement

De rendementen van beleggingen kunnen heel verschillend zijn. Dit heeft voornamelijk te maken met hetgeen je in belegt, en de beleggingsstrategie die kiest. In de tabel staan de gemiddelde jaarlijkse rendementen weergegeven. 

Gemiddeld rendement beleggingsprofielen

BeleggingsprofielGemiddeld jaarlijks rendement
Defensief2,2%
Neutraal3,2%
Offensief4,3%
Zeer offensief5,3%

Gemiddeld rendement beleggingsproducten

BeleggingsproductGemiddeld jaarlijks rendement
Aandelen5,8%
Vastgoed4,8%
Grondstoffen3,5%

Toch direct beginnen met beleggen? Dan raden wij hiervoor eToro aan, hier kun je beleggen eenvoudig geld storten met iDeal! Begin direct!

eToro is een multi-asset investeringsplatform. De waarde van je investeringen kan fluctueren. Je kapitaal loopt risico.

Voor- en nadelen van geld Beleggen

Beleggen heeft verschillende voordelen zoals je hebt kunnen lezen. We zetten de belangrijkste voor- en nadelen op een rij zodat je kunt beslissen of sparen of beleggen een betere keuze is voor jou. 

Voordelen geld beleggen

Nadelen geld beleggen

Voordelen van geld Beleggen

Rente op rente

Als belegger profiteer je van het rente op rente principe. Dit betekent dat het beleggen rendement dat je hebt gemaakt over een belegging, de daaropvolgende jaren ook weer rendement oplevert. Je geld kan hierdoor groeien op een exponentiële manier. 

Geen vaste looptijd

Als je belegt in aandelen of ETF’s, kun je deze doorgaans op ieder moment weer verkopen. Je zit dus niet vast aan een bepaalde looptijd. 

Als je een hogere rente wilt op je spaarrekening moet je je geld doorgaans voor langere tijd vastzetten. Dit betekent dus dat je je geld niet tussentijds van de rekening af kunt halen. 

Gemiddeld hoger rendement

Zoals je ziet in de tabel zijn de rendementen van beleggingen doorgaans veel hoger dan de rendementen van sparen. Dit betekent dat je met beleggen meer winst kunt maken.

Verschillende mogelijkheden en strategieën

Er zijn heel veel manieren om te beleggen. Zo is er altijd wel een beleggingsstrategie die bij je past. 

Nadelen van geld Beleggen

Gemiddeld hoger risico

Beleggen heeft een hoger risico dan sparen. Je loopt altijd het risico dat je geld minder waard wordt.

Geen buffer achter de hand

Als je geld geïnvesteerd is in aandelen of obligaties zul je deze eerst moeten verkopen voordat je het geld kunt gebruiken. In tegenstelling tot bij een spaarrekening heb je dus niet direct toegang tot het geld. 

Beleggen vereist tijd en kennis

Om ervoor te zorgen dat je in zaken belegt die je rendement opleveren, moet je hiervoor wel enige tijd besteden aan het begrijpen van de aandelen en de markt.

Als je begint met beleggen moet je dus wel enige kennis en ervaring opdoen en tijd investeren in het opbouwen van een succesvolle beleggingsportefeuille. 

Verschillende Beleggingsstrategieën

Er zijn verschillende manieren om te gaan beleggen. Niet alleen kun je kiezen uit een offensieve of defensieve strategie, je kunt ook kiezen om te beleggen in veel verschillende producten. We leggen je hier uit hoe je een beleggingsstrategie kiest die bij jou past. 

Defensief of offensief Beleggen?

Voordat je begint met spaargeld investeren, is het verstandig om eerst na te denken over de strategie die je wilt toepassen. Wil je meer risico nemen maar de kans hebben op een hogere winst of wil je juist minder risico nemen maar ook een lager rendement behalen?

Defensief Beleggen

Als je defensief belegt, kies je ervoor om te beleggen met weinig of een laag risico. Dit houdt tegelijkertijd in dat je ook niet inzet op hele hoge winsten, maar juist kiest voor gemiddeld iets lagere winsten over een langere periode. 

Defensief beleggen doe je dan ook doorgaans voor een langere periode. Je zet in op een stabiel en rustig rendement, en het verslaan van de inflatie. Hierdoor behoud je minimaal de huidige waarde van je geld. 

Een goed voorbeeld van defensief beleggen is het beleggen in obligaties. Een obligatie is een kleine lening aan een land of een bedrijf. Je ontvangt hierbij rente op het bedrag dat je hebt ingelegd. 

De meeste obligaties hebben een vaste looptijd, als het bedrijf of land aan het einde van de looptijd niet failliet is, krijg je het ingelegde geld terug.

Offensief Beleggen

Offensief beleggen gaat gepaard met het nemen van meer risico’s in ruil voor de kans op een hoger rendement. Hoewel de kans bestaat dat je een hoge winst behaalt, loop je ook het risico je geld te verliezen. 

Er zijn veel verschillende manieren om offensief te gaan beleggen. Dit kun je bijvoorbeeld doen door aandelen in verschillende (opkomende) bedrijven te kopen en deze enige tijd aan te houden in de hoop op een koersstijging. 

sparen of beleggen

Het rendement van een Amazon aandeel

Als je een aandeel koopt, ben je eigenlijk voor een heel klein deel eigenaar van dat bedrijf. Er zijn twee manieren om zo winst te maken: dividend en een koersstijging.

Een dividend is een winstuitkering die het bedrijf doet aan zijn aandeelhouders. Sommige bedrijven doen dit jaarlijks, andere bedrijven doen dit ieder kwartaal.

Je kunt ook winst maken door middel van een koersstijging. Als het bedrijf goed presteert, neemt de vraag naar het aandeel doorgaans toe waardoor de prijs stijgt. Verkoop je het aandeel na een koersstijging? Dan heb je zo winst gemaakt. 

Neutraal Beleggen

Als je een middenweg zoekt tussen bovenstaande mogelijkheden kun je ook voor een neutrale methode kiezen. Hierbij stel je een portfolio samen dat zowel defensieve als offensieve beleggingen bevat.

Direct beginnen met beleggen? Maak gratis een account aan bij eToro en start nu direct!

eToro is een multi-asset investeringsplatform. De waarde van je investeringen kan fluctueren. Je kapitaal loopt risico.

Beleggen of Sparen?

De keuze voor sparen of beleggen is dus heel erg afhankelijk van je persoonlijke situatie. Als je aardig wat geld hebt gespaard en je spaargeld wilt investeren, is beleggen een goede manier om dit te doen. Zo zorg je ervoor dat je geld waardevast blijft, ondanks de inflatie.

Als we kijken naar het verleden is de keuze voor sparen of beleggen snel duidelijk. Het historische rendement van beleggen is namelijk hoger dan dat van sparen.

Vooral wanneer je je spaargeld niet direct nodig hebt, kan het slim zijn om dit te investeren voor later. Zo zijn je pensioen of de studie van je kinderen goede doelen om voor te beleggen.

Ben je wat jonger en wil je je spaargeld investeren op een verstandige manier? Dan kun je bijvoorbeeld kiezen voor defensief beleggen.

Uiteraard kun je ook kiezen voor een combinatie van sparen én beleggen. Door te sparen voor de korte termijn en te beleggen voor de lange termijn combineer je zekerheid met een verwacht hoger rendement.

Sparen versus beleggen:

Sparen met een rente van 0,2% over 10 jaar: €1.000 * 1,002^10 = €1.020,18.

Beleggen met een gem. rente van 3% over 10 jaar: €1.000 * 1,03^10 = €1.343,92

Het verschil tussen sparen en beleggen is in 10 jaar dus ruim €320!

De beste brokers om te beginnen met Beleggen

Als je hebt besloten dat je wilt gaan beleggen, kun je dit het beste doen bij een online broker. Hier kun je eenvoudig beleggen in verschillende soorten aandelen, grondstoffen en ETF’s. 

We bespreken hieronder de beste brokers om mee te gaan beleggen.

eToro

eToro logotype

eToro is meteen onze favoriete broker voor beginnende beleggers. Dit is niet alleen dankzij het gebruiksvriendelijke platform, maar ook vanwege de vele handige extra functies die het aanbiedt!

eToro is vooral voor beginners een heel fijn platform om te gebruiken. Je kunt namelijk voordat je met echt geld gaat beleggen, eerst even oefenen met een gratis demo account. Zo kun je beleggen met fictief geld zonder risico’s te lopen. 

Als je met echt geld wilt gaan beleggen, kun je dit al doen met een lage inleg van $50. Je kunt kiezen uit veel verschillende beleggingsinstrumenten zoals aandelen, ETF’s, grondstoffen en valuta. Over aandelen en ETF’s betaal je zelfs 0% commissie. 

Nog een unieke functie van eToro: de copy trading functionaliteit

Met deze functie kun je de beleggingsportefeuilles en strategieën van bekende en succesvolle beleggers kopiëren. 

Zo kun je zelfs als beginnende belegger een succesvolle beleggingsportefeuille samenstellen!

copy portfolio sparen of beleggen

Als je eerst meer wilt weten over beginnen met beleggen of een uitgebreide review van eToro wilt lezen, kun je op onze website ook altijd meer informatie vinden over verschillende aandelen. 

eToro is een multi-asset investeringsplatform. De waarde van je investeringen kan fluctueren. Je kapitaal loopt risico.

DEGIRO

DEGIRO is een populaire Nederlandse broker. Je vindt er een groot aanbod van aandelen, ETF’s, obligaties en beleggingsfondsen. 

DEGIRO is voornamelijk bekend vanwege het simplistische platform en de lage kosten. Het is broker voor mensen die graag op een simpele manier willen beleggen en geen behoefte hebben aan extra features.

Zo vind je bij DEGIRO geen demo account of analyserapporten, daar tegenover staat dat je wel zonder kosten aandelen en ETF’s kunt kopen. 

Sparen of Beleggen: Veelgestelde vragen

Als je hebt besloten om te gaan beleggen, zijn er veel manieren om dit te gaan doen. Je kunt zelf je geld gaan beleggen of dit laten doen. 

Je vermogen laten beleggen is echter een stuk duurder dan dit zelf te doen. Bij veel brokers kun je via een demo account zelf oefenen en instructievideo’s bekijken.

Zo kun je zelf goedkoop beginnen met beleggen!

Beleggen kan een hele slimme manier zijn om op lange termijn vermogen op te bouwen. Het is echter altijd belangrijk om te zorgen voor een buffer op je spaarrekening. Zo weet je zeker dat je op korte termijn altijd geld hebt wanneer je dit nodig hebt. 

Beleggen brengt altijd een risico met zich mee. Er zijn echter wel heel veel verschillende beleggingsproducten waardoor je zelf een schatting kunt maken van het risico dat je neemt. 

Als je graag hoge risico’s neemt met de kans op een hoog rendement, ga je offensief beleggen. Neem je liever minder risico met een lager rendement? Dan kun je het beste defensief beleggen. 

Beginnen met beleggen is eigenlijk heel eenvoudig, zo lang je dit maar doet bij een betrouwbare broker. Bekijk de andere artikelen op onze site om alles te leren over beleggen!

Er zijn heel veel producten waarin je kunt beleggen. Zo kun je niet alleen beleggen in aandelen, ETF’s en obligaties. Je kunt bijvoorbeeld ook Bitcoin kopen en zo in cryptovaluta beleggen. 

Daarnaast is het zelfs mogelijk om te investeren in bijvoorbeeld kunst of stripboeken. 

Conclusie: Sparen of Beleggen?

De keuze voor sparen of beleggen is dus een belangrijke keuze! Door je geld goed te investeren, zorg je dat je vermogen ten minste waardevast blijft en misschien wel in waarde toeneemt.

Het geld dat je op korte termijn nodig hebt, kun je het beste sparen, zodat je niet onverhoopt zonder buffer komt te zitten. Voor de lange termijn kun je je spaargeld investeren, zo bouw je vermogen op voor je pensioen of de studie van je kinderen. 

Zorg ervoor dat je altijd kiest voor een betrouwbare broker, zodat je vermogen veilig staat! Dan kun je rustig beginnen met jouw spaargeld investeren. 

Beleggen met eToro?
Begin heel eenvoudig met beleggen in aandelen en ETF's met 0% commissie!
TIP

Uw kapitaal loopt risico. Andere kosten kunnen van toepassing zijn. Voor meer informatie, bezoek etoro.com/trading/fees

Scroll naar boven