Bitcoin vs Ethereum | Wie wint? (2024)

Iedereen kent Bitcoin wel, maar Ethereum is een stuk minder bekend. Toch heeft Ethereum veel meer potentieel in zich. Maar Bitcoin vs Ethereum (eth vs btc), wat is nou het verschil?

In dit artikel Bitcoin vs Ethereum vertellen wij alle verschillen over deze twee cryptocurrency’s.

      En ga gelijk aan de slag! 

 

Wat is Ethereum vs Bitcoin?

Om de vraag ‘wat is Ether vs Bitcoin’ te beantwoorden is het belangrijk dat je weet wat deze cryprocurrency’s zijn en waar ze vandaan komen.

Bitcoin

Bitcoin is de meest bekende cryptomunt, en ook de eerste. Het is de cryptomunt die het idee van de blockchaintechnologie met bijbehorende valuta voor het eerst populariseerde en perfectioneerde. 

Een anoniem persoon, onder de pseudonym Satoshi Nakamoto, publiceerde in 2008 het plan voor het ontwikkelen van de Bitcoin technologie. In 2009 was Bitcoin een feit en vond de eerste Bitcoin transactie plaats.

Ethereum

Ethereum is ontwikkeld als een alternatief voor Bitcoin. Het wordt ook wel eens de ‘Bitcoin killer’ genoemd, hoewel de munt nog niet meer waard is geworden dan Bitcoin. 

Ethereum is ontwikkeld in 2013 door oprichter Butalik Vitalin. Ethereum is het platform voor Ether, de cryptomunt.

Ethereum is de grootste concurrent van Bitcoin. Het speelt in op een aantal gebreken van Bitcoin.

Zo merkte Butalin op dat Bitcoin maar beperkte mogelijkheden en toepassingen had, terwijl de technologie juist zeer veelbelovend is. Ethereum en Ether proberen in te spelen op deze praktische toepassingen van de blockchaintechnologie.

In dit artikel gaan wij nader in op Ethereum vs Bitcoin en zullen wij allen verschillen, voor- en nadelen van eth vs btc uiteleggen.

Hoe kan ik zelf handelen in Bitcoin vs Ethereum.

Je kunt bij erg veel online brokers handelen in Bitcoin vs Ethereum. Het is belangrijk dat je Bitcoin of de Ether coin handelt via een betrouwbare broker.

De cryptomarkt werkt wel op een andere manier dan andere financiële markten, hierom is het belangrijk om er vooraf over te leren. In dit artikel leggen bij stapsgewijs uit hoe je Eth vs Btc kunt kopen.

Stap 1: Kies een online broker

Voor het handelen in Bitcoin vs Ethereum moet je op zoek gaan naar een geschikte broker die aansluit aan jouw handelsvoorkeuren.

Het is belangrijk dat je vooraf weet wat voor kosten een broker in rekening brengt. De ene broker brengt veel transactie- of commissiekosten in rekening en de ander minder of helemaal niets. 

Ook is het van belang dat een broker gereguleerd wordt door één of meerdere toezichthouders. In Nederland is dit vaak de Autoriteit Financiële Markt (AFM) of DNB (De Nederlandsche Bank).

Tegenwoordig bieden de meeste brokers naast hun website ook een mobiele app aan. Je hebt hierdoor alle beleggingen binnen handbereik. 

Omdat de populariteit van de online brokers in de afgelopen jaren erg is toegenomen is het moeilijk om meteen een betrouwbare en geschikte broker te vinden waar je kunt handelen in Bitcoin of de Ether coin. 

Hieronder hebben we een aantal geschikte brokers voor je op een rijtje gezet om je te helpen bij deze keuze.

Broker

⭐⭐⭐⭐⭐
Libertex
⭐⭐⭐
Skilling
⭐⭐⭐⭐
Avatrade
⭐⭐⭐
DEGIRO
⭐⭐⭐
Coinbase bekijkenLibertex bekijkenSkilling bekijkenAvatrade bekijkenDEGIRO bekijken
Beoordeling Mobiele App9.8/109.5/109.5/109.0/108.0/10
Minimale storting (€)€2.00€ 100,00€ 100,00€ 90,00€ 0,01
Minimale spread (pips)vanaf 0,01%vanaf 0,01%0.10.9vanaf 0,01%
Minimale trade size (€)10 USDC€ 10,00€ 0,010.01 lots€ 90,00
Maximale HefboomGeen100:1100:1100:130:1
Valutaparen3100705050
Regulatie FCA, CySEC, ASICFCA, CySEC, ASIC, CFTC, NFA, BAFINCySECFCA, CySEC, ASIC, CFTC, NFA, BAFINBaFin, AFM, DNB
Overnacht / conversiekostenGeenVariabelVariabel0,0058%Variabel
Opnamekosten1%Max € 10,00€ 0,00€ 0,00€ 0,00
OnderhoudskostenGeen€ 5,00 na 6 maand€ 10,00 na 12 maand€ 50,00 na 3 maand€ 2,50

Capital.com

Capital.com is een nieuwkomer die zich de afgelopen jaren snel heeft opgewerkt tot één van de betere online brokers en beleggingsplatforms. 

Capital.com hanteert daarbij een sterke focus op Europa en heeft veel gebruikers in verschillende van de landen om ons heen. Slim is daarbij de focus op de mobiele app, die ontzettend populair is in de app stores van Android en Apple. 

Net als Libertex loopt de certificatie via CySec en heeft Capital.com een kantoor op Cyprus. 

Capital.com heeft 18 verschillende cryptomunten beschikbaar. Deze kun je verhandelen als CFD, ze zijn dus niet echt in jouw, maar je kunt wel speculeren op de koers.

Meer weten over Capital.com? Check dan de Capital.com website en maak een vrijblijvende beleggersaccount aan! 

Libertex

Als je wilt beginnen met beleggen in Bitcoin vs Ethereum, of één van de vele andere cryptomunten ben je bij de bekende broker Libertex aan het goede adres. 

Libertex is een handelsplatform dat al ruim 2 decennia haar diensten aanbiedt. 

De broker is actief in meer dan 100 landen en heeft ruim 700 werknemers. Een serieuze organisatie en krachtpatser in de beleggingsmarkt dus. 

Libertex verwierf ook in Europa veel bekendheid als sponsor van voetbalclubs Tottenham Hotspur en Valencia CF.

Er zijn ontzettend veel verschillende handelsproducten en analysetools om je trades te sturen. Geen wonder dus dat Libertex zo populair is. 

Een greep uit het aanbod aan crypto op Libertex

Bij Libertex vindt je ruim 60 verschillende cryptomunten die in paren als Bitcoin vs Ethereum kunnen worden verhandeld. Je vindt er bekende crypto als Ripple, Polkadot en nog veel meer bekende en minder bekende munten.

Libertex staat geregistreerd in Cyprus en wordt door de CySec gecontroleerd. Je beleggingen in cryptocurrency zijn er dus veilig. Bovendien heeft Libertex door de jaren heen al meerdere prijzen gewonnen en een schat aan ervaring opgebouwd met goede customer support.  

Begin vandaag nog met beleggen en maak een account aan bij Libertex! 

Stap 2: Maak een account aan

Je moet natuurlijk eerst een account aanmaken, wil je beginnen met beleggen. 

Wij nemen Capital.com als voorbeeld om dit proces stapsgewijs uit te leggen. Dit proces is vergelijkbaar bij andere brokers.

Ga allereerst naar de site van Capital.com en maak een account met een sterk wachtwoord. 

Na het creëren van het van je account krijg je een bevestigingsmail met daarbij een verificatielink om je account te bevestigen.

Je account is nu officieel aangemaakt en klaar om te gebruiken. Echter zul je nog wat extra stappen moeten voltooien om je account compleet te maken.

Stap 3: Geld op account zetten

Je hebt nu toegang tot je demo account, maar je kunt nog niet beleggen met echt geld hiervoor moet je nog een aantal stappen volgen. Je moet dan het KYC-proces (Know Your Customer) doorlopen.

Dit is een proces die door toezichthouders wordt verplicht om de veiligheid van je account te waarborgen en om je duidelijk te maken van de risico’s die beleggen met zich meebrengt.’

Vul daarom de korte vragenlijst in en upload een kopie van je identificatiebewijs of paspoort.

Zodra je dit hebt afgerond kun je geld storten op je beleggersrekening. Dit kan via bijvoorbeeld PayPal, iDeal, creditcard en bankoverschrijving.

Start meteen met beleggen via een vertrouwde broker

Stap 4: Kies tussen Ethereum vs Bitcoin bij Capital.com

Tijd om een keuze te maken tussen Bitcoin vs Ethereum om te bepalen in welke munt jij wilt gaan beleggen. Als je al een account hebt bij een online broker als Capital.com kun je eenvoudig de huidige koersen in de gaten houden en op basis daarvan een keuze maken. Je vindt er dus zowel Bitcoin als Ether news.

Verder kun je bij Capital.com ook technische analyses doen op de koersen van zowel Bitcoin als Ether coin. Met deze hulpmiddelen kunnen ervaren beleggers beter inschatten wat er in de toekomst gaat gebeuren met de koers van deze munten.

Stap 5: Investeer in één van deze munten

Je hebt nu een account aangemaakt en geverifieerd bij een broker, geld gestort en een keuze gemaakt tussen Bitcoin vs Ethereum. Dus is het nu tijd om je eerste investering te gaan doen!

Bij je investering heb je een aantal keuzes die je kunt maken die effect hebben op het risico dat je neemt. 

Bij Capital.com kun je direct investeren in de munt zelf. Dit is natuurlijk voor veel beleggers de geprefereerde optie. Beleggen is gemakkelijk. Zoek de cryptocurrency op die je wilt kopen en druk op ‘handelen’. Hier bepaal je hoeveel je wilt investeren in deze munt.

Bij een broker als Libertex kun je investeren via CFD. Zo kun je kiezen voor een hefboomeffect tot maar liefst 30x. Met dit hefboomeffect kun je voor een groter bedrag beleggen dan dat je voor de investering betaald. 

Als je €1.000 investeert maar een hefboomeffect van 30 gebruikt ziet Libertex het als een investering van €30.000. Stel de koers zakt €33, dan zorgt het hefboomeffect er voor dat je €33 * 30 = €900 verliest en dus zo goed als je hele investering kwijt bent. Uiteraard zorgt het omgekeerd ook voor grotere winsten.

Om dit risico verder te beperken kun je kiezen voor een stop-loss of take-profit. Als de investering de waarde die je hebt aangegeven bij één van deze twee bereikt dan zal de investering automatisch stop gezet worden.

Ga voor jezelf na of je het risico op beleggen kunt permiteren. Wij geven in onze artikelen nooit beleggingsadvies, maar delen alleen onze ervaringen met het gebruik van het platform en informeren je over de mogelijke risico’s. Ga naar Capital.com voor de beste beleggingservaringen.

Belangrijkste verschillen Ethereum vs Bitcoin

De verschillen Ethereum vs Bitcoin zijn vrij duidelijk. Bitcoin kwam in 2009 de wereld in als allereerste cryptocurrency en Ether coin pas in 2015 als potentieel alternatief. 

Alle verschillen tussen Ether vs Bitcoin zijn de bloktijd (Ether wordt  bevestigd in seconden en Bitcoin in minuten) en de algoritmen (Ethereum gebruikt ethash en Bitcoin SHA-256).

Wat een belangrijker verschil is tussen Ether vs Bitcoin zijn hun doelstellingen. Bitcoin is gemaakt als alternatief voor nationale valuta’s en daardoor dus een ruilmiddel en waardeopslag wil zijn. Ethereum is een onveranderlijke, programmatisch en gedecentraliseerd platform om applicaties via zijn eigen valuta mogelijk te maken.

Eth vs Btc zijn natuurlijk allebei digitale valuta, maar tussen Bitcoin vs Ethereum zitten wel degelijk verschillen. Ether vs Bitcoin hebben beide een andere doelstelling.

Zo wil Ether coin zich niet vestigen als een alternatief monetair systeem. Het was in eerste instantie bedoeld om een aanvulling te worden voor Bitcoin in plaats van een concurrent. We hebben nu veel gesproken over de verschillen tussen Bitcion vs Ethereum. Hieronder gaan we nog iets dieper in op Ethereum.

Ethereum Smart contracts

Wat zijn smart contracts?

Ether maakt gebruik van smart contract, maar wat is dat nou precies?

Een smart contract is een manier om contracten automatisch te laten ondertekenen zodra de twee overeenkomende partijen aan bepaalde eisen voldoen. Zo kunnen twee partijen iets overeenkomen zonder dat dat op basis van vertrouwen hoeft te gaan, maar op basis van bepaalde criteria.

Smart contracts maken het namelijk mogelijk om een overeenkomst of transactie aan te gaan met een ander, zonder dat deze geverifieerd hoeft te worden door een derde partij. Dat komt omdat de verificatie plaats vindt op de blockchain middels de blockchain technologie. 

De afspraken die gemaakt worden in smart contracts worden traceerbaar en publiekelijk inzichtelijk, wat voor een betere grondslag zorgt. Daarnaast worden smart contracts goed digitaal beveiligd. Je hebt geen notaris meer nodig. 

Wat kan een smart contract?

Smart contract is recentelijk een hype geworden, net zoals de blockchain, al en cloud.

De beloftes die smart contract dan ook maakt zijn erg ambitieus. Er zijn dan ook velen die geloven dat smart contracts een ware revolutie zullen doen plaatsvinden.

Smart contracts leggen afspraken vast op de blockchain, die een publieke ledger is. Je kan hierdoor dus veel geld besparen op notariskosten of het juridische systeem. De administratie van smart contracts is transparant.

Wat is een smart contract?

In een smart contract wordt vantevoren opgenomen aan welke eisen de overeenkomende partijen moeten voldoen voor de ondertekening. Er dus geen noodzaak voor onderling vertrouwen, omdat een smart contract alleen reageert als de juiste inbreng wordt voldaan.

Praktisch gezien kun je dus denken aan de levering van een dienst of product die alleen plaatsvindt zodra de afnemende partij de betaling klaar heeft staan  en de leverende partij bewezen heeft het product klaar voor levering te hebben. Er is geen noodzaak voor vertrouwen, omdat je zeker weet dat de smart contract pas ingaat op het moment dat beide partijen aan deze eisen voldoen.

In de ideale toekomst is er dan ook geen juridische procedure meer nodig bij een geschil. Het smart contact zorgt er namelijk voor dat de uitvoering van de overeenkomst geschiedt zoals overeengekomen, en is daarin objectief.

Wat kun je met smart contracts?

Wanneer partijen een smart contract zijn overeengekomen, hun verplichtingen zijn nagekomen, weet het smart contract welke actie moet worden uitgevoerd. Bijvoorbeeld, zoals marktplaats, het geld pas overmaken wanneer beide partijen hun deel zijn nagekomen.

Ether vs Bitcoin waarde

Bitcoin waarde

De waarde van Bitcoin is erg aan het wisselen de afgelopen jaren. De huidige Bitcoin koers vind je in ons artikel hier. Of leer meteen hoe je Bitcoin moet kopen. 

Op het moment heeft één Bitcoin de waarde van bijna €50.000 euro. De koers van virtuele valuta heeft een enorme volatiliteit: soms gaat de koers flink omhoog, maar het kan ook net zo snel weer dalen. 

Die hoge mate van beweeglijkheid maakt Bitcoin erg interessant, maar ook erg risicovol. 

Ethereum waarde

Ethereum lijkt heel erg op Bitcoin, maar is in werkelijkheid veel slimmer. De koers van Ethereum is de laatste tijd flink aan het stijgen en wordt om die reden ook steeds populairder.

Naast Bitcoin is Ethereum dan ook de meest populaire cryptovaluta. Ondanks dat het nog minder bekend is verwachten analisten dat deze cryptovaluta een grote bekendheid behaald bij het grote publiek.

Op het moment is de koers van Ether erg wisselend en is het niet voorspelbaar waar de koers op korte termijn heen gaat. 

De voor- en nadelen van beleggen in Bitcoin vs Ethereum

Beleggen brengt in alle opzichte voor- en nadelen met zich mee. Wij hebben de voor- en nadelen van Bitcoin vs Ethereum voor je op een rijtje gezet.

Voordelen

Ethereum 

Ethereum wordt onder de mensen en beleggers steeds populairder en dat is is natuurlijk erg goed voor de ontwikkeling van de koers. 

De koers is dan ook afgelopen tijd flink gestegen, dit omdat steeds meer mensen deze valuta omarmen. Omdat er ook applicaties van derden op het netwerk draaien wordt het project alleen maar bekender. Ook dit is goed voor de ontwikkeling van de koers.

 

Tegenwoordig accepteren steeds meer organisaties Bitcoins als betaling, dat is nu ook met Ethereum. Dit zou de komende jaren ook alleen maar toenemen en kun je het straks ook daadwerkelijk in de echte wereld gebruiken. 

Een van de grootste voordelen van Ethereum is, dat het voorzien is van een gedecentraliseerde structuur. De blockchain-technologie is gedecentraliseerd en transparant.  

Bitcoin

Ook bij Bitcoin is het een groot voordeel dat het gedecentraliseerd is. In theorie kan dus de overheid zich niet bemoeien met het monetair beleid, wat dus wel is met andere valuta’s.
 
Je kunt bij Bitcoin gemakkelijk een adres of portefeuille aanmaken. Als gebruiker kun je ook beschikken over meerdere Bitcoin adressen. Deze adressen worden niet gelinkt aan namen, adressen of andere persoonlijke informatie. Je bent hierdoor dus anoniem. 
 

Nadelen

Ethereum

Ethereum heeft moeite met schaalbaarheid, omdat het meerdere functies heeft. Het is een soort grootboek, een platform voor slimme contacten en veel meer andere functies. Dit kan in de toekomst voor problemen zorgen, maar voor veel mensen is dit ook een voordeel.
 
Ethereum gebruikt een lastige programmeertaal. Hierdoor is het platform niet gebruiksvriendelijk voor beginners.
 

Bitcoin

De koers van Bitcoin is erg beweeglijk, waardoor de koers ook ineens flink kan dalen. Verder zijn Bitcoin transacties onveranderlijk, wanneer het geld je portemonnee verlaat is dit onomkeerbaar.

Tips voordat je begint met beleggen in Bitcoin vs Ethereum

1. Stel winstdoelen in en maak gebruik van stop loss

Door een duidelijk stop loss- niveau vast te stellen, kun je eventuele verliezen beperken. Lees je goed in over hoe je dit kunt instellen

2. Koop niet zomaar omdat de prijs laag is

Dit is een fout die veel beginnende beleggers maken. Wanneer je een munt wil kopen moet je dit niet doen omdat het betaalbaar is, maar om de marktkapitalisatie. 

3. Spreid je risico’s

Investeringen zijn altijd onvoorspelbaar. Ook degene met een positief rendement kunnen door bijvoorbeeld economische omstandigheden afbrokkelen.

 

Zorg dat je niet al je kapitaal op één munt zet.

Veelgestelde vragen

Beide cryptocurrency zijn geschikte munten om in te gaan beleggen. Bitcoin is de bekendste en oudste cryptocurrency ter wereld en is nog steeds vele malen meer waard dan Ethereum. Beide koersen lijken de laatste tijd echter wel stabiel en vooral te stijgen.

Waar Bitcoin tegenwoordig voornamelijk gezien wordt als manier om digitaal geld op te slaan en te bewaren heeft Ethereum weer andere functies. Door de smart contracts en het feit dat er enorm veel andere tokens op het Ethereum netwerk draaien is ook Ethereum een onderscheidende cryptocurrency. 

Er zijn honderden verschillende cryptocurrency met veelal hun eigen toepassing of platform. Om te bepalen welke andere cryptocurrency geschikt zijn naast Bitcoin vs Ethereum is het belangrijk om goed onderzoek te doen naar de technische oplossing die een cryptocurrency biedt. 

Beleggen in Bitcoin vs Etheruem kan via een online broker als Libertex. Bij deze broker kun je zowel Bitcoin als Ethereum als CFD verhandelen. Op deze manier kun je met een hefboomeffect nog hogere winsten behalen. 

Eén Bitcoin is op dit moment zo’n 30 keer meer waard dan een Ethereum munt. Het grote verschil is dat er van Bitcoin 18 miljoen munten op de markt zijn terwijl Ethereum maar liefst 115 miljoen munten uit heeft gebracht. De laatste tijd gaan de stijgingen in beide koersen redelijk gelijk aan elkaar. 

Bitcoin vs Ethereum: Conclusie

Het zijn al jarenlang de twee meest populaire cryptocurrency en worden vaak tegen elkaar afgezet; Bitcoin vs Ethereum. Beide munten zijn een goede investering op basis van de laatste jaren. 

Bij de beslissing Bitcoin vs Ethereum moet je voor jezelf bedenken in welk project en in welke koers je meer vertrouwen hebt. Als jij de technische oplossing die Ethereum biedt met smart contracts als toekomst ziet is dat misschien een betere oplossing voor jou. 

Heb je de keuze tussen Bitcoin vs Ethereum kunnen maken en wil je gaan beleggen? De beste online broker om in cryptocurrency te beleggen is op dit moment Capital.com. 

Bitcoin vs Ethereum: Nu zelf beleggen in deze munten?
Maak dan een account aan bij Capital.com en doe vandaag nog je eerste investering!
TIP
Scroll naar boven