Wat is Paper Trading? | Tips, Uitleg en meer! (2024)

Paper trading is handelen op papier, zonder daadwerkelijk transacties te maken. Het is vergelijkbaar met een demo account bij een broker. In dit artikel gaan we nader in op paper trading.

Beginnen met paper trading in 4 stappen

Klaar om te beginnen met aandelen kopen? Klik op de groene knop en begin direct!

Wat is Paper trading?

De term Paper trading komt nog uit een wereld zonder online brokers en alleen nog echte beurzen. Paper trading houdt in dat de belegger oefent met investeringen zonder daar echt geld voor te gebruiken. 

Zo kun je als beginnende belegger een gevoel krijgen voor de markt en eerst proberen goede investeringen te doen voordat je het risico op verlies loopt. 

Je eerste stappen in de wereld van beleggen zet je met paper trading

Bij het ouderwetse Paper trading ging logischerwijs alles dus nog via papier. Op deze papieren hield je een portfolio bij en alle winst en verliezen die je maakt op bepaalde investeringen. 

Paper trading in de online wereld

Er is veel veranderd op het gebied van beleggen sinds beleggers mogelijkheden hebben om online alle beurzen te bereiken. Ook Paper trading werd hiermee automatisch iets uit het verleden omdat beleggers geen papier meer gebruikten. 

Dat betekent niet dat het voor beginnende beleggers niet meer mogelijk is om het beleggen uit te proberen zonder daar echt geld voor te gebruiken. De mogelijkheden zijn sinds de opkomst van online brokers alleen meer uitgebreider en eenvoudiger geworden. 

Zo kun je tegenwoordig bij de meeste online brokers een gratis account aanmaken zodat je het platform kan leren kennen voordat je geld stort op je account. Daarnaast krijg je bij de meeste brokers virtueel geld waarmee je alles mag doen wat je wilt.

Met dit virtuele geld kun je exact hetzelfde doen als met een account waar wel echt geld gebruikt wordt.

Wil jij ook beginnen met Paper trading? Bij Capital.com maak je binnen een minuut een gratis account waar je virtueel geld bij krijgt.

Hoe begin ik met Paper trading online?

Zoals hierboven beschreven is het in deze tijd dus veel eenvoudiger om te beginnen met Paper trading online door de opkomst van online brokers. De meeste brokers bieden de functie om met virtueel geld te oefenen aan. 

Hieronder zie je een overzicht van de grootste en beste brokers van dit moment. 

Stappenplan Paper trading online

Stap 1: Kies een broker

Ook al ben je misschien nog niet van plan om met echt geld te gaan beleggen, het is toch belangrijk om een goede broker te kiezen zodat wanneer je wel met echt geld wilt gaan beleggen je niet over hoeft te stappen en een ander platform moet leren kennen.

Capital.com

Capital.com is een transparante en betrouwbare online broker. Deze CFD broker maakt het mogelijk te handelen in meer dan 6100 markten en heeft meer dan 500.000 klanten.

Bij Capital.com is het mogelijk te paper traden. Capital.com biedt het gebruik van een demo account aan. Met dit demo account kun je handelen met nep virtueel geld.

Capital.com rekent 0% commissie bij het storten, het opnemen, openen en sluiten van transacties en educatief materiaal.

Je zult bij Capital.com nooit voor onvoorziene kosten komen te staan en deze online broker heeft een award gewonnen voor de meest transparante broker.

Markten bij Capital.com

Met het educatieve materiaal, Trading Guides, grafieken en filmpjes kun je leren hoe het traden in zijn werk gaat. Daarom is Capital.com geschikt voor zowel de beginner als de professionele handelaar. Capital.com is betrouwbaar en veilig en wordt gereguleerd door de FCA, de CySEC en de ASIC.

Wil je graag meteen beginnen met handelen of eerst een demo account openen?

eToro

eToro

Voor de beginnende belegger is eToro de beste keuze. eToro blinkt uit in gebruiksvriendelijkheid en maakt het daarnaast mogelijk om eenvoudig veel informatie te vinden over de beleggingen die je wilt doen. 

Paper trading is bij eToro snel mogelijk, je kunt zodra je een account aangemaakt hebt namelijk gebruik maken van een gratis demo account. Bij dit demo account krijg je virtueel geld waarmee je alle functies kunt gebruiken die je ook bij een echt geld account gebruikt. 

eToro is een sociale broker wat inhoudt dat elke belegger een profiel aanmaakt die voor de buitenwereld zichtbaar is. Ook je beleggingsportfolio is in te zien voor andere beleggers als je deze niet verbergt. 

Hierdoor kunnen beginnende beleggers eenvoudig kijken welke keuzes ervaren beleggers maken. 

paper trading etoro

eToro’s beroemde CopyTrading functie

Daarnaast biedt eToro een Copy Trading functie aan wat inhoudt dat je eenvoudig de portfolio’s of delen van een portfolio van ervaren beleggers kunt kopiëren. Je kunt zo eenvoudig bewezen beleggingsstrategieën kopiëren en profiteren van de kennis van ervaren beleggers. 

Bij eToro betaal je voor het handelen in aandelen en ETF’s 0% commissie. Daarnaast biedt eToro nog grondstoffen, valuta, CFD’s en andere handelsproducten aan zodat beleggers een divers portfolio op kunnen bouwen bij de broker. 

Als je met echt geld aan de slag wilt heb je bij eToro het voordeel dat je al met kleine bedragen kan beleggen. eToro hanteert als minimale eerste storting namelijk de lage minimale inleg van slechts €170.

Wil je nog meer weten over eToro? Lees dan snel onze review over de broker. Binnen een minuut beginnen met een virtueel account? 

Vantage

Bij Vantage kun je terecht voor paper trading online. Vantage biedt het gebruik van een demo account aan.

Bij Vantage kun je via CFD’s handelen in verschillende markten, zoals forex, indexes en grondstoffen.

Bij Vantage is zijn de populaire platformen MetaTrader 4 en MetaTrader 5 beschikbaar.

Markten bij Vantage

Vantage is een uiterst gebruiksvriendelijk platform. Je kunt alles leren over het traden met de vele informatie die op de website te vinden is.

Ook kun je marktanalyses en webinars bekijken en verschillende trading tools gebruiken om het handelen net wat makkelijker te maken. Vantage is veilig en betrouwbaar en wordt gereguleerd door de FCA, de CFSC en de ASIC.

Meer lezen over Vantage? Hier vind je onze uitgebreide review over de broker. Meteen beginnen? Maak dan nu een account aan bij Vantage!

Let op

81% van de retailbeleggers verliest geld met CFD's

Binck

binck broker

Er is ook een Nederlandse broker met de mogelijkheid om te beginnen met een gratis account met virtueel geld. 

Bij Binck noemen ze het je schaduwportefeuille. Met deze porteffeuile kun je beginnen door met virtueel geld een aantal beleggingen uit te proberen. 

Zo weet je hoe de koop- en verkoop op het platform werkt en kun je ervaring op doen in het beleggen. Naast deze mogelijkheid biedt Binck een gehele beleggers-educatie aan voor beginnende beleggers waar je veel informatie, tips, strategieën, webinars en tutorials terug kan vinden. 

Bij Binck kun je er voor kiezen om zelf zo weinig mogelijk met beleggingen te doen door de technologie ontwikkeld door Binck het geld voor jou te laten beleggen. Als je zelf gaat beleggen kun je beleggen in aandelen verspreid over 18 beurzen, fondsen en ETF’s

Meer weten over Binck? Je leest het in onze review over deze broker. Vandaag nog beginnen? Maak dan nu een account aan bij Binck.

Stap 2: Open een account

Een account openen gaat heel eenvoudig bij deze brokers. Omdat je in eerste instantie alleen een gratis account opent heb je aan een gebruikersnaam, E-mail adres en wachtwoord genoeg om te beginnen. 

In dit stappenplan gebruiken we als voorbeeld Capital.com om je te laten zien hoe het aanmaken van een account en gebruik maken van Paper trading werkt bij deze broker. 

Nadat je een account aangemaakt hebt en via een mail hebt bevestigd dat jij het bent kun je al gebruik maken van de mogelijkheden van een virtueel account. 

Bij Capital.com kun je gemakkelijk een account aanmaken

Stap 3: Schakel naar je virtuele account

Tijd om je eerste echte stappen te zetten op het Capital.com platform. Je kunt nu wisselen tussen je echte account en je virtuele account. 

Als je in één van de twee portfolio’s keuzes maakt heeft dat geen effect op het andere account.

Je kunt dus veilig dingen uitproberen met het demo account zonder dat je risico loopt.

Om gebruik te maken van het echte account moet je het account verifiëren door een kopie van je identiteitsbewijs op te sturen en een uitgebreide vragenlijst in te vullen over jouw ervaring met beleggen. 

Schakel eenvoudig tussen je echte en virtuele account

Zolang je dit nog niet gedaan hebt kun je alleen gebruik maken van het virtuele account waar je met virtueel geld kan oefenen. Als je alvast het account verifieert om in de toekomst met echt geld aan de slag te kunnen gaan moet je goed opletten bij beleggingen in welk portfolio je dit doet. 

Stap 4: Leef je uit!

Je account is aangemaakt en je weet hoe je in je virtuele portfolio terecht komt en dus is het nu tijd om echt te beginnen! Met het virtuele geld kun je alle functies uitproberen die je met echt geld ook kunt gebruiken.

Het is dus aan te raden om je uit te leven op het platform en alle functies uit te proberen in je virtuele account. Zo kun je op termijn goed beginnen met beleggen met echt geld omdat je precies weet hoe alles werkt en welk effect bepaalde investeringen hebben. 

Je kunt een aantal dingen doen met je virtuele account, ten eerste is het dus aan te raden om alle functies van het platform uit te proberen zodat je weet hoe alles werkt.

Maar je kunt het virtuele geld ook gebruiken om bepaalde beleggingsstrategieën uit te proberen. 

Zo kun je een strategie perfectioneren voordat je met echt geld deze strategie gaat volgen. 

Je krijgt virtueel geld om mee aan de slag te gaan en je kunt dus als je rustig belegt een tijdje oefenen met dit geld. 

De Capital.com interface

Voor wie is Paper Trading geschikt?

Paper trading is het meest geschikt voor beginners die nog weinig kennis hebben over beleggen en online brokers en daar graag meer over willen weten voordat ze beginnen met hun eigen geld investeren. Zo kun je langzaamaan het gekozen platform leren kennen en bekijken wat bepaalde investeringen doen. 

Als je begint met beleggen krijg je veel informatie en verschillende opties tegelijk voor je kiezen. Zo zijn er veel verschillen in de handelsproducten en kun je niet zomaar beleggen in een CFD zonder te weten welk risico hier aan zit en wat een hefboomeffect of stop-loss doet met je investering. 

Als je graag wilt dat je kind alvast kennis maakt met de beurs of met geld sparen kun je met een virtueel beleggings-account alvast je kind de eerste stappen laten zetten. Zo kun je al op jongere leeftijd meer leren over beurzen en beleggingen in het algemeen. 

Je kunt er voor kiezen om op zoek te gaan naar een stock market simulator, dit zijn vaak programma’s die dezelfde functies bieden als de demo accounts bij de verschillende brokers die genoemd zijn in dit artikel.

Het nadeel van deze stock market simulator is dat wanneer je met echt geld wilt gaan beleggen je toch op zoek moet naar een ander platform, en nog geen kennis hebt over dit platform. 

Daarom is het aan te raden om toch te beginnen bij één van de brokers die de mogelijkheid tot een demo account bieden in plaats van een stock market simulator.

Zo leer je namelijk niet alleen alles over beleggen maar weet je ook hoe je de functies kunt gebruiken die de brokers aanbieden en ben je al gewend aan het platform zodra je echt gaat beleggen.

Verschillende manier van beleggen

Er zijn veel verschillende strategieën die je aan kan houden als je gaat beleggen. Je kunt kiezen voor bepaald portfolio waarin je bijvoorbeeld vooral in kleine bedrijven investeert of in bedrijven die zich bezig houden in een bepaalde markt. 

Maar ook de manier van beleggen is belangrijk, je kunt kiezen voor een lange termijn strategie waarbij je investeringen langer laat staan. Maar er zijn ook veel daytraders actief op de beurzen, deze daytraders proberen elke dag winst te maken op investeringen die ze binnen dezelfde dag kopen verkopen. 

Met paper trading, een stock market simulator, of een demo account bij een online broker kun je kijken welke manier van beleggen het beste bij jou past. Houd je het vol om elke dag lang bezig te zijn met beleggingen kopen en verkopen of vind je het prettiger om op lange termijn te investeren.

Waar moet ik op letten bij Paper Trading?

Hoewel er geen risico zit aan het gebruiken van een demo account omdat je met virtueel geld aan de slag gaat zijn er toch een aantal zaken waar je op moet letten als je op deze manier in de wereld van beleggen stapt. Let op de risico’s die je neemt met een belegging, doe geen investeringen die je met echt geld niet gedaan had vanwege het risico. 

Als je dit wel doet kan het er namelijk voor zorgen dat je onterecht vertrouwen krijgt in bepaalde investeringen omdat deze met virtueel geld goed zijn gegaan. Als een aantal risicovolle investeringen met virtueel geld winst hebben gemaakt en je denkt dit met echt geld te kunnen herhalen moet je dus altijd op de hoogte zijn van het risico dat je neemt.

Stel je voor dat je de €100.000 nepgeld hebt geïnvesteerd in een zeer volatiele koers als Tesla en de koers stijgt in een dag van €800 per aandeel naar €2500 per aandeel (€100.000 / €800 * €2500 = €312.500). Je portfolio is nu veel meer waard, maar je kunt niet wat je zojuist geleerd hebt direct vertalen naar echt geld omdat de koers een dag later weer flink kan dalen. 

Is Paper Trading genoeg om ervaren belegger te worden?

Het antwoord is eenvoudig: Nee. Paper trading online kan je helpen met de eerste stappen bij het beleggen omdat je alles wat je wilt uit kan proberen. 

Maar er is meer nodig om echt te gaan beleggen. Je zult ouderwets het een en ander moeten gaan leren zoals de werking van bepaalde handelsproducten en de risico’s die je loopt bij beleggen. 

Deze informatie is vaak te vinden bij een online broker die meestal een kennisbank aanbiedt of een nieuwsoverzicht heeft en de mogelijkheid om te kijken naar de kennis van andere ervaren beleggers op het platform. 

Is Paper trading wat voor jou? Maak dan nu een account aan bij Capital.com en je kunt binnen een paar minuten beginnen met je demo account!

Veelgestelde vragen

Bij Paper trading doe je exact hetzelfde als ervaren beleggers op de beurs maar maak je gebruik van virtueel geld. De term Paper trading komt nog van vroeger toen er met papier gehandeld werd, toen was papier de vervanger van je echte geld. 

Inmiddels is Paper trading ingehaald door online brokers die een demo account met virtueel geld aanbieden. Dit is veel eenvoudiger dan alles op papier bijhouden en zorgt er ook voor dat je alvast de functies van een broker leert kennen. 

Voor beginners is een broker als Capital.com het meest geschikt om te gaan oefenen. Capital.com biedt een goede optie om met een virtueel account gebruik te maken van alle functies die beschikbaar zijn voor echte beleggers. 

Daarnaast is het Capital.com platform eenvoudig te begrijpen en kun je als beginnende belegger dus meteen van start gaan met je virtuele account.

Nee, een demo account openen bij één van de brokers uit dit artikel is volledig gratis. Brokers bieden deze functie aan in de hoop dat je ook bij deze broker blijft om echt te gaan beleggen, zo proberen ze uiteindelijk aan je te verdienen. 

Als je een investering doet die zeer succesvol blijkt te zijn heb je dat met virtueel geld gedaan, en deze mogelijkheid is dan vaak ook voorbij. Met virtueel geld kun je plezier beleven aan een grote koersstijging maar je bent wel meteen te laat om van deze stijging te profiteren met echt geld. 

Een ander nadeel is dat je met een virtueel account niet hetzelfde gevoel hebt als bij echt geld. Dit houdt in dat je waarschijnlijk een groter risico neemt met virtueel geld, als deze belegging dan positief uit valt en je hebt virtueel een grote winst gemaakt kan dit zorgen voor een onterecht euforisch gevoel en onverstandige beleggingen zodra je met echt geld aan de slag gaat. 

Er zijn meerdere redenen waarom mensen beginnen met beleggen met een virtueel account. De belangrijkste reden voor beginners is om op deze manier te leren hoe beleggen en de verschillende platforms waar je dit op kan doen werken.

Maar ook ervaren beleggers willen nog wel eens terugschakelen naar een virtueel account. Als je een nieuw portfolio of een nieuwe strategie uit wilt proberen kun je dit met virtueel geld proberen en het eenvoudig vergelijken met je echte portfolio om te zien of er nog kansen liggen om je beleggingen te verbeteren. 

Paper Trading: Conclusie

Voor beginners is dit de manier om te gaan beleggen en spelenderwijs alles te leren over het platform waar je gaat beleggen en wat er gebeurt als je ergens in investeert. Door de opkomst van online brokers zijn de mogelijkheden om te beginnen met Paper trading enorm gegroeid. 

Je maakt binnen een minuut een account aan bij één van de brokers en je kunt al meteen beginnen met het gratis demo account waar je virtueel geld krijgt om mee te beleggen. Een stock market simulator is ook een mogelijkheid, maar bij deze kun je niet overgaan op echt geld op hetzelfde platform.

Het voordeel hiervan is dat je naast het oefenen in beleggen ook kennis vergaart over het platform zodat je wanneer je er klaar voor bent nog eenvoudiger kan beginnen met beleggen. 

Naast beginners kun je ook als ervaren beleggers soms even terugschakelen naar een virtueel account om bepaalde combinaties of strategieën uit te proberen voordat je deze mengt met je echte portfolio. 

Nu beginnen met Paper trading?
Wil jij gebruik maken van alle functies van een online broker en die uitproberen met virtueel geld? Maak dan snel een account aan bij Capital.com en begin vandaag nog met je eerste virtuele belegging!
TIP
Scroll naar boven