Wat te doen met spaargeld?

Vraag je je af wat te doen met spaargeld nu je spaargeld op de bank niets meer oplevert? Dan zit je hier goed! We geven je 5 spaartips om meer rendement uit je spaargeld te halen.

Rendement: / 1,4 tot 10%

en laat spaargeld voor je werken!

 

De rente op spaargeld is extreem laag. Aangezien spaargeld door inflatie en fiscus minder waard wordt, kun je er beter iets anders mee doen. Lees direct verder.

Wat kun je allemaal met je spaargeld doen?

Afhankelijk van hoeveel euro spaargeld je hebt, moet het spaargeld voor jou werken. Dit betekent dat het zonder moeite extra geld moet gaan opleveren (middels rente).

Meestal doe je dit door spaargeld te investeren. Dit kan op de volgende 5 manieren.

1. Spaargeld als vermogen laten beheren

Vraag je je af wat te doen met een ton spaargeld? Met 100.000 euro spaargeld of meer kun je denken aan een vermogensbeheerder. Aan de hand van jouw wensen (rente en risico) stelt deze een plan op.

Na overleg en eventuele aanpassingen kun je hiermee akkoord gaan en op lange termijn profiteren van rente op je spaargeld zonder gebruik van je eigen bank.

Tip: over vermogensbeheerder Fisher Investments (sinds 1979) horen we positieve verhalen. Ze beheren reeds meer dan € 1 miljard aan vermogen van particulieren wereldwijd. Een brochure aanvragen is gratis.

Bankr beoordeling:
4.7/5

veilig op de website van Fisher Investments

2. Zelf spaargeld investeren in een wereldfonds

Wil je te allen tijde over je spaargeld blijven beschikken, dan kun je dit doen door zelf te investeren in een wereldfonds met een laag risico. Dit is wat mensen op dit moment met bv 75k aan spaargeld zouden doen en is relatief eenvoudig. Ook met een paar duizend euro is dit prima mogelijk.

Door een ‘all world ETF’ te kopen kun je 5 tot 10% rendement op jaarbasis verwachten. Twee goede zijn:

  • iShares Core MSCI World (Ticker: IWDA – ISIN: IE00B4L5Y983 – factsheet)
  • Vanguard FTSE All World (Ticker: VWRL – ISIN: IE00B3RBWM25 – factsheet)

Je opent zelf een rekening bij een broker, zoals DEGIRO (review), en koopt daar louter een zogenaamde ‘all world ETF’. Het openen van een rekening is gratis en komt na inloggen met een handige uitleg.

Bankr beoordeling:
4.8/5

veilig op de website van DEGIRO

3. Je spaargeld op een spaarrekening zetten

Hoewel de huidige rente zeer laag is, mag deze tip niet ontbreken. Door je spaargeld op een spaarrekening te zetten, loop je het minste risico en kun je soms ook nog spaargeld blijven opnemen.

Het rendement op spaargeld is bij een spaarrekening wel laag waardoor het spaargeld minder voor je zal werken. Een deposito spaarrekening via Savedo (review) levert het meeste op. Hier kun je tot 1,4% rente krijgen.

Bankr beoordeling:
4.6/5

veilig op de website van Savedo

4. Hypotheek verlagen met spaargeld

Wat veel mensen doen is de zuurverdiende spaarcenten investeren in het huis. Dit kan door je hypotheek te verlagen of door je huis met spaargeld te renoveren (waardoor het meer waard wordt).

Verlaag je je hypotheek, dan betaal je maandelijks minder hypotheekrente waardoor je maandelijks meer geld overhoudt voor andere dingen.

5. Verspreid je spaargeld over diverse type investeringen

Het spreiden van je spaargeld kan verstandig zijn om risico te verlagen. Immers, door al je eieren in één mandje te leggen is de kans groter dat ze allen in één keer stuk gaan.

We hebben een speciaal artikel gewijd aan de vele mogelijkheden waarop dit kan. Uit deze 46 investeringstips haal je vast nieuwe inspiratie om wat slims te doen met je spaargeld.

Veelgestelde vragen

Met 50.000 euro spaargeld kun je het beste een veilig ETF (fonds) aanschaffen die de wereldeconomie volgt. Op de lange termijn zal deze namelijk altijd blijven stijgen. Bekijk deze twee goede opties eens.
Met een ton spaargeld wil je minder risico lopen. Het kan dan verstandig zijn om met een ervaren vermogensbeheerder te overleggen. Hier bespreken we een bekende partij waarbij je terecht kunt.
Ervan uitgaande dat je je spaargeld niet te risicovol wilt beleggen, is een wereldwijd gespreid fonds een relatief veilige belegging voor je spaargeld. Bekijk deze twee bekende wereldfondsen waarbij je terecht kunt.

Conclusie

We krijgen bij onze redactie vaak de vraag: ik ben het meest benieuwd naar wat jullie doen met je spaargeld?

Wil je geen enkel risico lopen, dan is het goed om te weten dat je vanaf 2022 geen belasting meer over spaargeld tot 4 ton betaald. Let wel, volgens velen is je huidige grootbank de slechtste plek voor je spaargeld. Daar levert het simpelweg niets meer op wegens de lage rentestanden.

Voor iedereen die zijn spaargeld wil laten werken, kan het verstandig zijn om proactief wat te doen met je spaargeld. Is er de noodzaak om het spaargeld op te nemen bij onzekerheden, dan is het spaargeld zelf beleggen of een rekening openen een goede keuze.

Dit moet je niet doen met een horizon van 5 jaar in combinatie met een hoog bedrag (ton of meer). In dat geval kun je je spaargeld beter laten investeren via een vermogensbeheerder of in je huis steken.

Meer investeringstips?

Wil je meer tips? Dan hebben we goed nieuws voor je! Lees via de knop hieronder ons GROTE investeringsartikel met maar liefst 46 handige tips om je spaargeld te investeren.
46 tips
René
René

Dit artikel is getoetst op feiten. Met ruim 15 jaar ervaring in budgetbeheer onderzoekt René voor Bankr.nl de eigenschappen en voor- en nadelen van financiële producten en services.

Scroll naar top