Dividend aandelen kopen | Alle tips voor 2024

Soms keren bedrijven een deel van hun behaalde winst uit aan de aandeelhouders. Deze uitkering staat ook wel bekend als dividend. In dit artikel leggen we je uit hoe jij kunt profiteren van deze uitkering op dividend aandelen!     

Dividend Aandelen Kopen - stappenplan

Klaar om te beginnen met dividend aandelen kopen? Klik op de groene knop en begin direct!

Uw kapitaal loopt risico. Andere kosten kunnen van toepassing zijn. Ga voor meer informatie naar Capital.com.

Het beleggen in de beste dividend aandelen is een beleggingsstrategie waar jij als belegger geld mee kunt verdienen. Deze strategie staat te boeken als passieve beleggingsstrategie, waardoor jij als belegger een verminderd risico loopt met je investering.

Als jij benieuwd bent naar het investeren in hoog dividend aandelen Nederland, dan ben je hier aan het goede adres. In dit artikel bespreken we hoog dividend aandelen in Nederland, hoog dividend aandelen Europa en Amerikaanse hoog dividend aandelen. 

Uw kapitaal loopt risico. Andere kosten kunnen van toepassing zijn. Ga voor meer informatie naar Capital.com.

Wat zijn Dividend Aandelen?

Om precies te weten van dividend aandelen zijn geven we eerst antwoord op een andere vraag: wat is een dividend?

Op het moment dat een bedrijf winst heeft behaald kan het twee dingen beslissen. Ten eerste kan het bedrijf de winst investeren in het bedrijf om te kunnen doorgroeien. 

Ten tweede kan het bedrijf beslissen om een deel van de winst te geven aan de aandeelhouders. Deze uitkering wordt ook wel het dividend genoemd. 

Bekijk eenvoudig het dividend in Capital.com

Een dividend wordt jaarlijks, per kwartaal of soms maandelijks uitgekeerd aan de aandeelhouders. Veel bedrijven keren echter niet of maar een enkele keer dividend uit. Als aandelen een constante dividenduitkering hebben, dan worden ze ook wel dividend aandelen genoemd.

Een bedrijf dat zeer consistent is in het uitkeren van dividend aandelen is bijvoorbeeld Shell. Als een bedrijf dividend uitkeert aan zijn aandeelhouders, dan kan dat op twee verschillende manieren gebeuren; namelijk via cashdividend of stockdividend.

Wat is cashdividend?

Het uitkeren van cashdividend komt het vaakst voor. Bij cashdividend krijgt een aandeelhouder een bepaald geldbedrag aan de hand van zijn hoeveelheid aandelen in het bedrijf. 

Als je bijvoorbeeld 2000 aandelen bezit van een bedrijf met een individuele waarde van 5 euro, dan bedraagt het totaal van jouw aandelen: 2000 x €5 = 10.000.

Wanneer het bedrijf heeft vastgesteld dat het dividendpercentage op 3% komt te liggen, dan krijg door de totale waarde van je aandelen: 10.000 x 0,03 = €300 uitgekeerd. De hoogte van jouw dividend uitkering stijgt dus mee met de hoogte van de totale waarde van jouw aandelen in het bedrijf.

Wat is stockdividend?

Het kan ook voorkomen dat een bedrijf het dividend niet uitkeert in de vorm van geld, maar in de vorm van aandelen. Deze vorm van uitkeren staat bekend als stockdividend. 

We leggen aan de hand van een voorbeeld uit hoe stockdividend in zijn werk gaat. Je hebt dus als belegger 2000 aandelen van 5 euro in je bezit, waardoor de totale waarde ligt op €10.000. Net als in het bovenstaande voorbeeld ligt het dividendpercentage op 3%. De waarde van de dividenduitkering ligt daarom dus op €500. 

Deze waarde wordt omgezet in aandelen van het bedrijf. De waarde van één aandeel ligt op €5. Hierdoor krijg jij bijvoorbeeld 500 / 5 = 100 aandelen. Een bedrijf kan echter ook bijvoorbeeld besluiten dat jij per 25 aandelen één extra aandeel ontvangt. Onderzoek dus op voorhand goed hoe een bedrijf zijn stockdividend uitkeert.

Beginnen met beleggen in de beste dividend aandelen? Maak een account aan bij Capital.com en begin direct met aandelen die maandelijks dividend uitkeren!

Uw kapitaal loopt risico. Andere kosten kunnen van toepassing zijn. Ga voor meer informatie naar Capital.com.

Waarom worden Dividend Aandelen uitgekeerd?

Een bedrijf kan om verschillende redenen besluiten om aandelen dividend uit te keren aan de aandeelhouders. We bespreken hier een aantal redenen, die kunnen verklaren waarom een bedrijf besluit dividend uit te keren.

1. Geen alternatieven

Zoals eerder vermeld kan een bedrijf besluiten om de winst niet te gebruiken om aandelen dividend uit te keren, maar om te herinvesteren in het bedrijf. Het bedrijf kan hierdoor verder groeien en proberen nog meer winst te behalen. 

Toch kan het voorkomen dat het bedrijf geen lopende, nuttige of interessante projecten op poten heeft staan. In dat geval kan het bedrijf kiezen om de overgebleven winst uit te keren als dividend aan de aandeelhouders.

2. Het vertrouwen belonen

Iedereen die een aandeel in een bepaald bedrijf heeft, is in wezen mede-eigenaar van het desbetreffende bedrijf. Aandeelhouders kunnen een erg groot of juist heel klein deel van het bedrijf bezitten. In elk geval kan het bedrijf ervoor kiezen om het vertrouwen van de aandeelhouders in het bedrijf te belonen. 

Het is immers hun eigen geld dat zij hebben geïnvesteerd. Door dividend uit te keren kan een bedrijf het wederzijds vertrouwen in de aandeelhouders uiten. Wellicht kan een bedrijf ook nog wat extra investeringen op de kop tikken of mensen overhalen tot dividend aandelen kopen door deze vorm van klantenbinding.

3. Angst voorkomen

Een bedrijf kan ook besluiten om dividend uit te keren zodat er geen angst ontstaat bij de aandeelhouders. De angst kan er immers voor zorgen dat de aandeelhouders hun aandelen gaan verkopen en de koers van het aandeel zakt. 

De angst kan ontstaan wanneer een consequent uitkerend bedrijf dat niet meer doet of dreigt te doen, of wanneer het uitgekeerde bedrag plotseling een stuk lager ligt. Het is daarom van belang dat wanneer een bedrijf dividend uitkeert, het dit consequent blijft doen. 

Beginnen met beleggen in de beste dividend aandelen? Begin dan met Capital.com!

Hierdoor is het aantrekkelijker om het aandeel vast te houden en is de kans kleiner dat aandeelhouders de aandelen massaal gaan verkopen (waardoor de waarde van de aandelen zakt).

Uw kapitaal loopt risico. Andere kosten kunnen van toepassing zijn. Ga voor meer informatie naar Capital.com.

Hoe verdien ik aan Dividend Aandelen Kopen?

Als je geld wilt verdienen aan dividend aandelen kopen, dan is het verstandig om aandelen te kopen bij bedrijven uit gevestigde sectoren. 

Voorbeelden hiervan zijn de olie– of energiebedrijven, banken, telecom- en media bedrijven of vastgoed. 

In deze sectoren bevinden zich grote, volwassen en stabiele bedrijven die constant dividend kunnen uitkeren.

Wanneer je een aardig inkomen wilt vergaren uit je dividenda andelen is het verstandig om hoog dividend aandelen te kopen.

Via hoog dividend aandelen ben je verzekerd van een hoge uitkering over je aandelen, maar dit betekent wel dat het bedrijf mogelijk minder doorgroeit. De aandelen die je bezit zullen dan dus niet heel veel meer waard worden. 

In Nederland gedurende het jaar 2020 was ABN Amro de beste optie voor hoog dividend met een dividendpercentage van 8,7%.

Wanneer Dividend Aandelen Kopen?

Het zijn vaker de ‘volwassen’ bedrijven met minder groeipotentie die consequent dividend uitkeren. Bedrijven die wat meer in de kinderschoenen staan, hebben vaak nog veel groeipotentie.

In dat geval is het voor zo’n bedrijf beter om hun winsten te herinvesteren in het bedrijf zelf, zodat het bedrijf verder groeit. 

Voor bedrijven met een groeipotentie is het dus beter om te herinvesteren en geen dividend uit te keren aan de aandeelhouders. Kijk daarom goed naar de meer ‘volwassen’ bedrijven als jij geïnteresseerd bent in hoog dividend aandelen Nederland of hoog dividend aandelen in het algemeen. 

Indien een bedrijf aandelen dividend uitkeert, dan kan dit door middel van verschillende strategieën plaatsvinden. Een bedrijf kan zelf bepalen op welke manier en wanneer het uitkeert. Wij bespreken hieronder een aantal manieren, die bedrijven kunnen hanteren. 

Interimdividend

Als een bedrijf dividend uitkeert, gebeurt dit op specifieke momenten. De meeste bedrijven die dividend uitkeren doen dit één keer per jaar. Het kan echter ook voorkomen dat dit vaker per jaar gebeurt. 

Wanneer een bedrijf vaker dan één keer per jaar dividend uitkeert, dan spreken we van interim-dividend. Zo keert de energiegigant Shell per kwartaal dividend uit en ING bijvoorbeeld per half jaar. Toch is er maar een klein aantal bedrijven die interim-dividend uitkeren.

Een variabel beleid

Het kan voorkomen dat een bedrijf geen consequent uitkeringsbeleid van het dividend aanhoudt. Een bedrijf heeft namelijk de mogelijkheid om zelf te weten of en wanneer het dividend uitkeert. 

Het is verstandig om vooraf onderzoek te doen of het bedrijf waar je in investeert, deze strategie erop nahoudt. Deze strategie zorgt namelijk voor minder zekerheid voor jou als aandeelhouder. Je weet namelijk niet op welke moment je dividend kunt verwachten. 

Een percentage van de winst

Een bedrijf kan er ook voor kiezen om een vast percentage van de winst voor bepaalde aandelen uit te keren. Deze strategie zorgt bij jou als aandeelhouder voor meer zekerheid, want je weet immers enigszins wat je kunt verwachten.

Waar op letten bij Dividend Aandelen Kopen?

Voordat je gaat investeren in dividend aandelen, is het van belang dat je goed vooronderzoek doet naar het dividendbeleid van een bedrijf.

Op de website van het bedrijf kun je vaak alle informatie over het dividendbeleid vinden. Zo ook bij McDonalds (zie afbeelding).

Let daarbij ook op of het bedrijf in staat is zijn dividendpercentage en de frequentie van uitkering vol te houden. Er is bij het uitkeren van dividend namelijk sprake van Ex-Dividend.

Dividendbeleid van MacDonalds

Op het moment dat dividend wordt uitgekeerd (de Ex-Dividend datum), daalt het eigen vermogen van het bedrijf. Door de daling van het eigen vermogen daalt ook de waarde van het bedrijf en dus ook de aandelen die jij van dat bedrijf bezit. 

De daling van de waarde van jouw aandelen na de uitkering van het dividend wordt het Ex-Dividend genoemd. Dit is niks ernstigs, want de hoeveelheid aandelen die jij van het bedrijf hebt blijft staan.

Dus als het bedrijf weer meer eigen vermogen opbouwt en in waarde stijgt, dan stijgen jouw aandelen ook weer. En daarnaast heb jij ook nog een extra geld binnen gekregen van de dividenduitkering.

Hoe Dividend Aandelen Kopen?

In de regel genomen zijn er twee manieren om te investeren in dividend aandelen. Ten eerste kun je zelf een portefeuille samenstellen van de beste dividend aandelen, bijvoorbeeld de hoog dividend aandelen Nederland of de hoog dividend aandelen Europa. 

Op de dividend aandelen AEX index zijn er een aantal bedrijven te vinden met hoog dividend. Deze hoge dividend aandelen AEX betekenen dat er meerdere bedrijven zijn die jaarlijks meer dan 5% dividend uitkeren. 

Ten tweede kun je investeren in een speciaal beleggingsfonds van dividend aandelen. Een dividendfonds bestaat uit een aandelenpakket dat is samengesteld door bijvoorbeeld een broker. Vaak bieden brokers verschillende dividendfondsen aan. 

Doordat de brokers het vooronderzoek al voor jouw hebben gedaan, is het mogelijk om veilig te beleggen met een hoog rendement. De fondsen lopen uiteen van hoge dividenden tot stabiele en consequente dividenden. Onderzoek goed waaruit een fonds bestaat, zodat het fonds aansluit op jouw beleggingswensen. 

Het is verstandig om bij deze twee opties gebruik te maken van de diensten van brokers. Wij bespreken hieronder drie brokers waar jij kan investeren in dividend aandelen.

Broker
Capital
⭐⭐⭐⭐
Vantage
⭐⭐⭐⭐
Libertex
⭐⭐⭐
Skilling
⭐⭐⭐⭐
Avatrade
⭐⭐⭐
DEGIRO
⭐⭐⭐
Capital bekijkenVantageFX bekijkenLibertex bekijkenSkilling bekijkenAvatrade bekijkenDEGIRO bekijken
Beoordeling Mobiele App10/109.5/109.5/109.5/109.0/108.0/10
Minimale storting (€)€ 20,00€ 175,00€ 100,00€ 100,00€ 90,00€ 0,01
Minimale spread (pips)0.120.0vanaf 0,01%0.10.9vanaf 0,01%
Minimale trade size (€)€ 20,000.01 lots€ 10,00€ 0,010.01 lots€ 90,00
Maximale Hefboom20:1500:1100:1100:1100:130:1
Valutaparen10040100705050
Regulatie FCA, CySEC, ASICVFSCFCA, CySEC, ASIC, CFTC, NFA, BAFINCySECFCA, CySEC, ASIC, CFTC, NFA, BAFINBaFin, AFM, DNB
Overnacht / conversiekostenVariabelVariabelVariabelVariabel0,0058%Variabel
Opnamekosten€ 0,00€ 0,00Max € 10,00€ 0,00€ 0,00€ 0,00
Onderhoudskosten€ 0,00€ 0,00€ 5,00 na 6 maand€ 10,00 na 12 maand€ 50,00 na 3 maand€ 2,50

Uw kapitaal loopt risico. Andere kosten kunnen van toepassing zijn. Ga voor meer informatie naar Capital.com.

Beste brokers voor Dividend Aandelen Kopen

Capital.com

Capital.com is een zeer populaire online broker. Als je een beginnend belegger bent, dan zit je bij Capital.com helemaal op je plek. Het is een zeer overzichtelijk en gemakkelijk systeem. Via de site of de app is het mogelijk om je aan te melden bij deze broker. 

Na de snelle aanmeldingsprocedure kun je gelijk gebruik maken van een speciale demoversie. In deze simulatie kun je oefenen met een fictief geld. Wil je met het echte werk beginnen? Dan vragen ze 0% fee op de aandelen en op ETF’s.

Op deze manier raak je alvast gewend met het systeem en kun je wat ervaring opdoen. Als je vervolgens met echt geld wil beginnen, dan kun je dit eenvoudig doen met een lage minimum inleg van €170.

Social Trading Network

Capital.com maakt gebruik van een zogeheten social trading network. Je moet dit zien als een soort Facebook voor beleggers. Op dit netwerk kun je de pagina’s bekijken van professionele en de beste beleggers.

Je kunt hier precies welke strategieën zij gebruiken en waarin zij hebben belegd. Het is zelfs mogelijk om strategieën te kopiëren. Dit fenomeen staat bekend als ‘copytrading’.

In het verleden behaalde resultaten zijn geen indicatie voor toekomstige resultaten.

Door middel van copy trading kun jij als beginnend belegger de strategieën van ’s werelds beste beleggers overnemen. Hierdoor vergroot jij jouw kans op succesvolle beleggers carrière. 

Je kunt naast de beste dividend aandelen ook kiezen uit een ruim aanbod van crypto’s, ETF’s en CFD’s. Alles onder één dak dus. 

Nog een extra zakcentje

Ook voor ervaren beleggers is Capital.com interessant. Het is bij Capital.com namelijk mogelijk om een popular investor te worden. Dit betekent dat anderen ook op jouw pagina kunnen kijken en jouw strategie kunnen kopiëren. Voor elke copier die jij hebt, krijg je van Capital.com een bepaald bedrag. 

Om popular investor te worden moet je echter wel aan een aantal eisen voldoen. Het is namelijk van belang om minimaal 1000 euro op je account gestort te hebben.

Daarnaast moet je voor minimaal twee maanden een copier hebben gehad, die voor minimaal 500 euro heeft geïnvesteerd met jouw strategie.

Uw kapitaal loopt risico. Andere kosten kunnen van toepassing zijn. Ga voor meer informatie naar Capital.com.

Let op

81% van de retailbeleggers verliest geld met CFD's

Vantage FX

Vantage FX is een Australische broker geopend in 2019. Met al meer dan 12 jaar ervaring heeft Vantage FX een voorsprong in de markt.

Vantage FX is betrouwbaar en heeft een goede en behulpzame klantenservice. Vantage FX heeft een overzichtelijke en gebruiksvriendelijke interface dat Vantage FX populair maakt onder zijn gebruikers.

Vantage FX richt zich voornamelijk op forex. Ook kun je bij dit platform terecht voor het handelen in goud en zilver. 

Bij deze broker is het mogelijk om gebruik te maken van het MetaTrader 4 en MetaTrader 5 platform. Je kunt gebruiik maken van deze platformen via de computer maar ook via je telefoon.

Het openen van een account is gemakkelijk en snel. Echter is de minimale storting die vereist is $200. Er worden hier geen stortingskosten aan verbonden.

Vantage FX is erg betrouwbaar vanwege de strenge Australische regulatie. Dit maakt dat Vantage FX erg transparant en veilig is.

Vantage FX heeft een optimale klantenservice en is erg klantvriendelijk. De klantenservice is dan ook op meerdere manieren bereikbaar, zoals telefonisch, via de live chat en via email. Op de website is tevens veel informatie te vinden.

Skilling

De Scadinavische broker Skilling bestaat sinds 2016 en de populariteit is de afgelopen jaren sterk toegenomen. Skilling is erg gebruiksvriendelijk waardoor het platform erg gemakkelijk in het gebruik is.

Skilling onderscheidt zich van andere brokers met hun zeer gebruiksvriendelijke website. De taal is gemakkelijk te begrijpen. Daardoor is dit platform geschikt voor beginners en ervaren gebruikers.

Skilling biedt het gebruik van een demo-account aan. Met het demo-account kunnen beginners het platform en zijn werking ontdekken. Gebruikers krijgen dan een virtueel saldo waarmee gehandeld kan worden.

Skilling heeft het recht om hun product aan te bieden in alle EEA landen omdat het gereguleerd wordt door CySec en door de Financial Service Authority.  Dit maakt het een betrouwbaar platform.

Skiling geeft toegang tot meer dan 800 markten en het biedt verschillende producten aan. Producten waarin onder andere gehandeld kan worden zijn valuta, aandelen, indices en goederen in de vorm van CFD’s en forex.

Capital

De Britse broker Capital wil beleggen toegankelijk maken voor iedereen. Het gebruiksvriendelijke platform maakt het gemakkelijk voor gebruikers om te beginnen met beleggen.

Bij Capital is het mogelijk om te handelen in crypto, aandelen, forex en indices. De commissie bij Capital is 0%. Je loopt dus geen kosten op voor bijvoorbeeld stortingen of opnames.

De minimale storting bij dit platform is €20. Het aanmaken van een account is gemakkelijk. Het design van het platform is strak en is gemakkelijk in het gebruik.

De klantenservice van Capital is goed. Het platform biedt een demo-account aan zodat nieuwe gebruikers kunnen kennismaken met het platform. Capital biedt een mobiele app voor Android en iOS aan zodat je altijd en overal kunt handelen.

DEGIRO

Binnen Nederland is DEGIRO één van de goedkoopste en beste brokers die jij als investeerder tot je beschikking hebt. 

Doordat er in Nederland bijna 450.000 beleggers zijn aangesloten bij DEGIRO, kunnen zij zeer lage tarieven aanbieden voor het kopen van aandelen. 

Daarnaast heeft deze broker een groot assortiment aan aandelen en fondsen, waaronder hoog dividend aandelen Nederland. Het aanmeldingsproces is vergelijkbaar met Capital.com en Plus500, en dus zeer gemakkelijk en gebruiksvriendelijk.

Via het platform kun je vervolgens losse aandelen kopen, of je geld beleggen in een dividend ETF, zoals te zien is op de afbeelding. DEGIRO is gereguleerd door het AFM.

Wat zijn de Beste Dividend Aandelen van 2022?

Zoals eerder vermeld zijn het de meer ‘volwassen’ bedrijven die over het algemeen hogere dividenden uitkeren. Deze bedrijven bestaan vaak al langer en hebben een voorspelbare omzet en winst, waardoor zij ook consequente dividenden kunnen uitkeren. 

Deze bedrijven bevinden zich voornamelijk maar niet uitsluitend in de olie en gas, voeding, farmacie, vastgoed, bankenwereld, telecom en media en nutsbedrijven. Wij bespreken hieronder welke bedrijven in Nederland, Europa en Amerika op dit moment de beste dividend aandelen hebben.

 

Wat zijn Dividend Aandelen?

Aandelen met dividend zijn de aandelen die jaarlijks of meerdere keren per jaar dividend uitdelen. Wij gaan hier meerdere opties bespreken. Eerst aandelen in Nederland en dan een paar internationale opties. 

De Beste Dividend Aandelen Nederland

Er zijn verschillende Nederlandse bedrijven die doorgaans hoge dividenden uitkeren. Zo zijn ING, ABN AMRO en Shell doorgaans erg populair vanwege hun dividend uitkeringen. 

De omstandigheden gecreëerd door COVID-19 hebben er echter voor gezorgd dat veel bedrijven hun dividend uitkering hebben verminderd of zelfs niet door hebben laten gaan.

Er zijn echter een paar bedrijven die wel goede resultaten hebben behaald het afgelopen jaar en ook een goede investering zijn:

Hoog Dividend Aandelen Nederland

Alle hoog dividend aandelen uit Nederland gaan we in dit artikel met jou doornemen. 

Ahold Delhaize - Ticker: AD.NV

Ahold heeft in het afgelopen jaar goede resultaten behaald, en als gevolg een koersstijging gezien. Het bedrijf is al jaren populair onder beleggers vanwege het groeipotentieel en relatief veilige sector waarin het zich bevindt. 

Het interim dividend bedroeg €0,50 per aandeel. Lees hier ons artikel waar we dieper ingaan op het Ahold aandeel.

Koers Ahold Delhaize

ASM International - Ticker: ASMI.NV

ASM International levert productiemachines voor de halfgeleiderindustrie. Ook dit bedrijf doet het op het moment goed.

Zo keerde het in 2019 €1,50 uit per aandeel en vindt er ook momenteel al enige tijd een koersstijging plaats, in 2020 werden liefst €2,00 uitgekeerd, en ook voor 2022 ziet het er goed uit. 

Koers ASM International

ASML - Ticker: ASML

Nog een Nederlands bedrijf dat het op dit moment goed doet. Tot 2018 keerde het bedrijf hun dividend jaarlijks uit. In 2019 heeft het echter besloten over te gaan op een twee jaarlijkse dividenduitkering. Het jaardividend was in 2019 €2,40 per aandeel (€1,05 + €1,35). 

In de eerste helft van 2020 was dit, ondanks de coronacrisis, €1,20. ASML wil de komende jaren het dividend blijven verhogen, ondanks de groei die het mee maakt.

Koers ASML

Hoog Dividend Aandelen Europa en Amerika

De site iex.nl houdt een soort dividend journaal bij over de dividenden in onder andere Nederland, andere Europese landen en Amerika. 

Op deze site geven zij een overzicht van de Amerikaanse bedrijven die de laatste honderd jaar nog nooit een dividenduitkering hebben gemist. 

In tijden zoals de huidige pandemie, zijn deze betrouwbare bedrijven zeker geen slechte keuze. In de afbeelding kun je het overzicht zien.

Hoog Dividend Aandelen Amerika

IBM - Ticker: IBM

Een aandeel dat niet mag ontbreken in dit rijtje is IBM. Het bedrijf is al jaren actief in de IT sector en is al jaren verhandelbaar op de beurs.

De dividenduitkering van IBM vindt ieder kwartaal plaats. In 2018 en 2019 werd er respectievelijk $6,21 en $6,43 aan dividend uitbetaald per aandeel per jaar. In 2020 was dit $6,51.

Koers IBM

Coca Cola - Ticker: KO

Een ander bedrijf dat al jaren ieder kwartaal dividend uitkeert is Coca Cola. Door de relatief lage prijs van een aandeel is dit een goed dividendaandeel voor beginnende beleggers.

In 2018 en 2019 keerde Coca Cola jaarlijks respectievelijk $1,56 en $1,60 aan dividend uit per aandeel.

Koers Coca Cola

Procter & Gamble Co. - Ticker: PG

Procter & Gamble is een vaste naam binnen de markt van consumptiegoederen. Het bedrijf bestaat al sinds 1837 en ziet zijn waarde nog steeds groeien. 

In de afgelopen jaren heeft dit ertoe geleid dat het dividend ieder jaar nog is toegenomen. 

De dividendbetalingen worden ieder kwartaal gedaan. In 2018 en 2019 werd er jaarlijks respectievelijk $2,84 en $2,95 per aandeel uitgekeerd. In 2020 bedroeg dit ruim $3 dollar.

Koers Procter & Gamble

3M - Ticker: MMM

3M bestaat al sinds 1902. Het bedrijf is voornamelijk bekend geworden met zijn post-its en scotch tape. 

In de afgelopen twee jaren heeft het een jaarlijks cashdividend van $5,44 en $5,76 uitbetaald. Het dividend wordt ieder kwartaal uitgekeerd. 

Koers 3M

Beginnen met dividend aandelen kopen? Maak gratis een account aan bij Capital.com en begin direct met hoog dividend aandelen Europa, Amerika of Nederland!

Uw kapitaal loopt risico. Andere kosten kunnen van toepassing zijn. Ga voor meer informatie naar Capital.com.

Wat zijn de risico’s van Dividend Aandelen Kopen?

Het grootste risico dat je loopt met dividend aandelen is dat het dividend door een bepaalde reden niet wordt uitgekeerd. Bij de grotere en stabiele bedrijven ligt dit risico lager. Bij deze bedrijven heb je de meeste kans om gegarandeerd te zijn van dividend. 

Door goed vooronderzoek te doen kun je dit risico vergroten. Kijk bijvoorbeeld naar de afbeelding van Amerikaanse bedrijven die de afgelopen 100 jaar geen enkele dividend uitkering hebben gemist. Bij deze bedrijven lijk je aardig veilig te zitten met je dividend aandelen. 

Daarnaast blijft het investeren in dividend aandelen, ondanks de passieve strategie en lager risico, een belegging die risico met zich meebrengt. 

Waar je geld kan  verdienen kan je het namelijk ook verliezen. Beleg daarom altijd met geld dat je niet direct nodig hebt, zodat je nooit in een financieel lastige situatie terecht komt. 

Dividend Aandelen Kopen: Veelgestelde vragen

Dividend aandelen kopen is niet lastig. Het enige wat je nodig hebt is een gratis account bij een goede, betrouwbare broker (zoals Capital.com). In ons artikel vindt je hiervoor een handig stappenplan.

Het systeem van deze brokers is zeer gebruiksvriendelijk, en het aanbod groot. Via de zoekfunctie of het marktoverzicht kun je het beste dividend aandeel kopen dat jij wilt, en meeprofiteren van aandelen met hoog dividend. Klik na het opzoeken van de hoog dividend aandelen op de knop om het aandeel te kopen.

Bedrijven die dividend uitkeren doen dat doorgaans op één of meerdere vaste momenten per jaar. 

Het maakt niet uit hoelang je de aandelen in bezit hebt voor een dividend uitkering. Het is echter wel van belang om goed te kijken naar de zogeheten record date. Op de record date wordt namelijk bepaald welke aandeelhouders recht hebben op dividend. Daarvoor kijken ze wie er op de desbetreffende dag in bezit was van een aandeel.

Een aandeel wordt gesetteld na drie dagen. Als jij een aandeel verkoopt of koopt duurt het dus drie dagen voordat het daadwerkelijk als bezit is genoteerd. Het is dus van belang dat je drie dagen voor de record date een bepaald aandeel hebt aangekocht, zodat je recht hebt op het dividend.

Voor de hoogste dividenden kun je het beste hoog dividend aandelen Nederland kopen, of hoog dividend aandelen Europa / Amerika. 

Ahold Delhaize – Ticker: AD.NV​ of IBM – Ticker: IBM​ kunnen erg interessante opties zijn als dividend een belangrijke factor is.  

In Nederland moet je belasting betalen over je dividend uitkering. In 2020 bedraagt de dividendbelasting 15% over je uitkering. Deze wordt door het desbetreffende bedrijf alvast ingehouden, waardoor jij het netto bedrag op je rekening gestort krijgt.

Is het bruto dividend bijvoorbeeld 20.000 euro? Dan krijg jij 20.000 x 0.85 = 17.500 euro bijgeschreven op je rekening. Je moet daarnaast ook nog belasting betalen over de voordelen uit aanmerkelijk belang. Dit valt onder box 2. Bekijk daarom nog eens goed wat jij precies moet betalen door je dividenduitkering.

Ja, er zijn bedrijven die geen dividend uitkeren. Vaak zijn dit bedrijven waarbij de koers van de aandelen jaarlijks stijgt. Deze bedrijven investeren hun winst liever in bijvoorbeeld nieuwe projecten, die de waarde van hun bedrijf laat stijgen.

Voorbeelden van dit soort bedrijven zijn de tech bedrijven Google of Apple. Ondanks dat deze bedrijven geen dividend uitkeren aan hun aandeelhouders kun jij als belegger nog steeds goed verdienen aan hun aandelen.

Doordat zij hun geld investeren in bedrijf, is het mogelijk dat de waarde van hun aandeel stijgt. Van deze koerswijziging kun jij als belegger gebruik maken en geld verdienen met je investering.

Het dividendrendement is het percentage van het aandeel dat wordt uitgekeerd als dividend. Je kunt het dividendrendement door middel van een simpele berekening vaststellen. Door de jaarlijks uitkering te delen door de koers van het aandeel kom je bij het aandelenrendement.

Als de koers van een aandeel bijvoorbeeld ligt op 100 euro en het dividend per aandeel 2 euro is, dan is het dividendrendement 2%. Om zoveel mogelijk geld te verdienen aan jouw dividendaandelen, kan het verstandig zijn om vooraf te onderzoeken hoe hoog dividendrendement is.

Dividend Aandelen Kopen: Conclusie

In dit artikel hebben we je precies uitgelegd waarom bedrijven dividend uitkeren en wat de beste dividend aandelen zijn om in te investeren.

Ook hebben we laten zien dat het kopen van dividend aandelen heel eenvoudig is via één van de bovenstaande brokers. Wij raden aan om hier Capital.com voor te gebruiken, de reden hiervoor is dat Capital.com 0% commissie over het handelen op aandelen hanteert.

Er zijn veel bedrijven die aandelen uitgeven waarmee je geld kunt verdienen met het dividend. Zo kun je met deze passieve beleggingsstrategie van hoog dividend aandelen kopen makkelijk winst maken. 

Dividend Aandelen Kopen met Capital.com
Wil je snel en veilig dividend aandelen kopen zónder transactiekosten? Maak dan een account aan met Capital.com en begin direct met dividend aandelen kopen!
TIP

Uw kapitaal loopt risico. Andere kosten kunnen van toepassing zijn. Ga voor meer informatie naar Capital.com.

Scroll naar boven