Aandeel ASML kopen & Live ASML Aandeel Koers

ASML HOLDINGASML.AS
1,54%
896,20 €

ASML is een in Nederland opgericht high-tech bedrijf dat zich richt op zogenaamde halfgeleiders. Het is ook de belangrijkste leverancier ter wereld voor dit product.

Aandeel ASML logo

Dit relatief jonge bedrijf heeft in de loop der jaren een steeds sterkere groei ervaren. Als jong en innoverend tech bedrijf is het daarom een zeer interessant aandeel voor de oplettende belegger.

Het Aandeel ASML kopen in vier eenvoudige stappen!

Wil jij direct aan de slag met de aandelen ASML en beleggen? Bij eToro betaal je geen commissiekosten over aandelen, en een account registreren is gratis!

Het aandeel ASML is genoteerd op twee verschillende beursmaatschappijen. De eerste is de Euronext, de grootste Europese aandelenbeurs. De tweede is de NASDAQ, de Amerikaanse beurs dat gericht is op technologiebedrijven.

Voordat we ingaan op het aandeel ASML, zullen we je eerst uitleggen hoe je het beste kunt beginnen met het kopen van aandelen. Wel zo handig!

Stap 1: Kies de juiste broker

Een broker, ook wel aandelenmakelaar genoemd, werkt als een intermediair tussen jou en de aandelenbeurs waarin je wilt beleggen. In principe kun je ook handelen zonder een broker, maar dit is erg ingewikkeld en onoverzichtelijk. Met een broker kun je beter je tijd benutten wanneer het gaat om beleggen.

Voor een beginnende belegger is het belangrijk om je handelsstrategie te bepalen en op welke handelsproducten je gaat focussen. Voor elke belegger is er wel een geschikte broker, maar dan zul je zelf wel enig onderzoek hiernaar moeten doen.

Door de populariteit van brokers in de afgelopen jaren, zijn er ontzettend veel brokers bijgekomen. Hierdoor is het vaak moeilijk om het overzicht te bewaren. Ook bieden brokers naast aandelen ook andere handelsproducten aan.

Denk hierbij bijvoorbeeld aan het handelen in CFD’s, grondstoffen, crypto’s en forex trading. Belangrijk is dus om te weten waar je je op wilt richten. Er zijn namelijk brokers die zich specialiseren in bijvoorbeeld cryptocurrency.

Wanner je begint, is het erg belangrijk dat je een broker kiest die zich heeft laten keuren door een toezichthouder. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het Nederlandse AFM. Als een broker door meerdere toezichthouders gereguleerd wordt, weet je dat het een betrouwbare broker is.

Wil je graag altijd de mogelijkheid hebben om te beleggen, waar je ook bent? Dan is het belangrijk om te weten of een broker ook een goede app heeft.

Voor het gemak hebben we hier een paar betrouwbare brokers neergezet die wij aanraden.

Broker
Capital
⭐⭐⭐⭐
Vantage
⭐⭐⭐⭐
Libertex
⭐⭐⭐
Skilling
⭐⭐⭐⭐
Avatrade
⭐⭐⭐
DEGIRO
⭐⭐⭐
Capital bekijkenVantageFX bekijkenLibertex bekijkenSkilling bekijkenAvatrade bekijkenDEGIRO bekijken
Beoordeling Mobiele App10/109.5/109.5/109.5/109.0/108.0/10
Minimale storting (€)€ 20,00€ 175,00€ 100,00€ 100,00€ 90,00€ 0,01
Minimale spread (pips)0.120.0vanaf 0,01%0.10.9vanaf 0,01%
Minimale trade size (€)€ 20,000.01 lots€ 10,00€ 0,010.01 lots€ 90,00
Maximale Hefboom20:1500:1100:1100:1100:130:1
Valutaparen10040100705050
Regulatie FCA, CySEC, ASICVFSCFCA, CySEC, ASIC, CFTC, NFA, BAFINCySECFCA, CySEC, ASIC, CFTC, NFA, BAFINBaFin, AFM, DNB
Overnacht / conversiekostenVariabelVariabelVariabelVariabel0,0058%Variabel
Opnamekosten€ 0,00€ 0,00Max € 10,00€ 0,00€ 0,00€ 0,00
Onderhoudskosten€ 0,00€ 0,00€ 5,00 na 6 maand€ 10,00 na 12 maand€ 50,00 na 3 maand€ 2,50

Overzicht van brokers

eToro logotype

Onze beoordeling

5/5

Voordelen

Nadelen

Functionaliteiten

Uit ons onderzoek komt voor de beginnende belegger altijd één broker als beste naar voren: eToro. eToro richt zich speciaal op beginnende beleggers. Hierdoor is het zeer gebruiksvriendelijk en heeft het ook een laag instapniveau.

Wat eToro vooral goed maakt voor beginners is de zogenaamde CopyTrader tool, waarbij je de beleggingsportfolio’s van een tal van succesvolle beleggers kunt bekijken en zelfs overnemen. Ook maakt eToro zelf een selectie aan interessante beleggingsportfolio voor je.

 Als je dus op zoek bent naar inspiratie, of gewoon geen tijd hebt om alles tot in de puntjes uit te zoeken, is dit de perfecte tool voor jou. Je kunt natuurlijk ook maar een deel van het portfolio overnemen met alleen de voor jou interessante aandelen.

Wat eToro uniek maakt, is dat ze geen commissie vragen over het beleggen in aandelen of ETF’s. Dit betekent dat je minimale kosten maakt bij deze broker. Ook de minimale inleg is erg laag vergeleken met andere brokers: €170,-. Hiermee kun je voor relatief weinig risico beleggen in bijvoorbeeld een ASML aandeel.
 
Wil je helemaal geen risico lopen voor je eerste aantal beleggingen? Dat is ook mogelijk via de gratis demofunctie die eToro aanbiedt. Met deze functie kun je zonder enig risico gratis beleggen, maar uiteraard is de winst dan ook fictioneel.
 

eToro is dus een echte aanrader wanneer je begint met beleggen. Naast aandelen biedt eToro ook verscheidene andere handelsproducten aan, zoals CFD’s en cryptocurrency.

Stap 2: Open een account

Wanneer je een broker hebt uitgekozen, ben je natuurlijk nog niet klaar. Vervolgens zul je een account moeten maken op het platform van jouw keuze. We hebben hieronder als voorbeeld eToro genomen, terwijl we je stapsgewijs uitleggen hoe je dit moet doen.

Meld je aan bij eToro

Ga naar de eToro website en maak een account aan door een gebruikersnaam, e-mail en wachtwoord aan te maken.

Verifieer je account

Hierna zul je je account moeten bevestigen via de bevestigingsmail die je hebt ontvangen. Klik op de link en je hebt je account bevestigd!

Voltooi je profiel en financieer je account

Zodra je dit hebt gedaan, kun je bijna beginnen met beleggen. Je hebt uiteraard eerst wel saldo nodig op je eToro account. Hiervoor druk je op de blauwe knop linksonder in het menu. Je kunt als betaaloptie onder andere kiezen tussen iDeal, Paypal of natuurlijk creditcard.

aandeel ASML geld storten

Stap 3: Vind het aandeel ASML in het eToro interface

Zodra je geld op je account hebt gestort, kun je het aandeel ASML vinden door in de zoekbalk bovenin naar ASML te zoeken. Hier zie je twee keer het aandeel ASML, één in dollars op de NASDAQ beurs en één in euro’s voor de Euronext. Voor dit artikel houden we het aandeel ASML in euro’s op de Euronext aan.

In de zoekbalk boven in je eToro client vind je het aandeel ASML in dollar en euro

Wil je meteen al beginnen met beleggen in het aandeel ASML, of andere aandelen? Begin meteen met eToro!

Aandeel ASML financiele samenvatting

Een financiële samenvatting van ASML in eToro

Over ASML

ASML is een in 1984 in Nederland opgericht high-tech bedrijf. Het bedrijf is het resultaat van een samenwerking tussen ASM international en Philips en is de grootste leverancier van halfgeleiders. Halfgeleiders zijn kort gezegd onderdelen die elektriciteit beter laten doorstromen.

Verrassend genoeg is de naam ASML geen afkorting. Het stond oorspronkelijk voor ASM Litography, maar toen het in 1988 zelfstandig werd, kozen voor de volledige naam ASML.

Als onder andere halfgeleider fabrikant en leverancier, zijn de klanten van ASML voornamelijk chipproducenten. Ze richten zich daarom vooral op de B2B markt, en daarom hoor je waarschijnlijk niet zoveel van ASML, terwijl het de wereldmarktleider is op het gebied van halfgeleiders.

In 2012 maakte ASML bekend dat het technologiebedrijf 25% van hun aandelen zou reserveren voor technologiebedrijven die tegelijkertijd klant waren. Dit zogenaamde Customer Co-Investment Program, zorgde ervoor dat klanten konden investeren in de ontwikkeling van nieuwe producten.

Deze aandeelhouders hebben geen stemrecht en mogen niet meer dan 19,9% van aandelen in ASML opbouwen. De eerste aandeelhouder via dit programma was Intel met 15%. 

Dit kostte de techgigant €3,3 miljard in totaal. Hierna volgde andere bedrijven zoals Samsung Electronics en het Taiwanese chipbedrijf TSMC.

ASML is sterk afhankelijk van de Aziatische markt. Veruit het grootste deel van haar omzet komt uit dit werelddeel. Echter is de grootste klant van ASML is het Duitse Zeiss. Dit bedrijf fabriceert lenzen en optische onderdelen.

Beleggen in ASML?

Is het slim om te beleggen in het aandeel ASML? ASML is een hightech bedrijf dat zich richt op B2B en zich sterk richt op innovatie. ASML investeert heel veel in hun R&D divisie, wat een goed teken is voor een bedrijf waar je een lange termijn investering voor wilt doen.
 

Echter is ASML een gespecialiseerde leverancier van hightech onderdelen. De winst is dus sterk afhankelijk van technologische ontwikkelingen en de economie. Immers wordt er minder ontwikkeld als de economie zwak is.

Hierdoor zijn er veel schommelingen in de omzet per jaar, en is het moeilijk in te schatten wat er elk jaar gaat gebeuren op R&D gebied in deze sector. Echter is de omzet sinds 2013 elk jaar gestegen. Waar ASML in 2013 ‘slechts €5,25 miljard omzet maakte, was dit in 2019 meer dan het dubbele: €11,8 miljard.

Ook de winst is elk jaar gestegen sinds 2014. Erg gunstig voor de aandelenkoers van ASML dus.

De koers van ASML over de jaren heen

Sinds de oprichting in 1986 is de aandelenkoers voor het aandeel ASML voor langere tijd redelijk hetzelfde gebleven. Met minder vraag naar hightech onderdelen was er uiteraard ook minder omzet te behalen.

Echter begon sinds 2013-2014 de omzet sterk te stijgen naar aanleiding van snelle ontwikkelingen in de hightech sector. Hierdoor steeg de aandelenkoers van ASML is snel tempo. Waar de koers op 1 januari 2011 rond de €38,- lag, was het aandeel op 1 januari 2020 €265,- waard.

aandeel ASML overzicht aandelenkoers
Overzicht van aandeel ASML de afgelopen jaren

Sindsdien is de aandelenkoers alleen maar verder gestegen en geeft het voor nu ook geen teken van stoppen. Echter is het aandeel ASML sterk afhankelijk van verdere technologische ontwikkelingen en, met hoogstwaarschijnlijk een economische recessie naar aanleiding van COVID-19 op komst, kan de omzet de komende jaren dalen.

 Echter is ASML als hightech bedrijf en een zeer sterke R&D divisie een bedrijf waar je voor de lange termijn in wilt beleggen.

Aandeel ASML: stabiliteit en vooruitzicht

Bij een onvoorspelbare, maar toch historisch succesvol bedrijf als ASML, is de waarde van het aandeel ASML zeer moeilijk te voorspellen.
 
Aan de ene kant is het bedrijf zo sterk gestegen over de laatste jaren dat de waarde van het aandeel ASML astronomisch is gestegen. Aan de andere kant is deze sterke groei in omzet samengegaan met een welvarende wereldeconomie.
 
In 2021 zal er, zelfs met de distributie van vaccins, duidelijk worden dat er zeer veel schade is gebracht aan de economie door de pandemie.
 
Overzicht aandeel ASML grafiek

Grafiek van ASML over de jaren heen

Voor het aandeel ASML, dat afhankelijk is van technologische ontwikkelingen en investeringen in R&D wereldwijd, verre van goed nieuws. Naar verwachting zal ASML deze groei ook niet vol kunnen houden in de loop van 2021.

Echter, zoals eerder aangegeven, blijft het onvoorspelbaar. Ook met de economische crisis zal er in mindere mate geïnvesteerd worden in technologische hightech ontwikkelingen. 

Daarnaast is het zo dat in de toekomst technologie uiteraard steeds belangrijker wordt, voor de ASML aandelenkoers op de lange termijn natuurlijk een gunstig vooruitzicht.

Meer interessante aandelen om in te investeren

Ben je geïnteresseerd geraakt in beleggen, maar niet per se het aandeel ASML? Of ben je gewoon geïnteresseerd in andere beleggingsmogelijkheden? We hebben hieronder een aantal interessante aandelen voor je op een rijtje gezet.

aandeel postnl logo
Post NL (PNL)

Iedereen heeft wel eens een pakketje laten bezorgen door PostNL, maar hoe zit het met PostNL als beleggingsoptie? Met al die busjes die rondrijden en de opkomst van online shoppen tijdens de pandemie moet het toch goed gaan met het grootste postbedrijf van Nederland?

Hier gaan we uitgebreid op in in ons artikel over PostNL, maar je kunt natuurlijk ook meteen beginnen met beleggen in het bedrijf!

aandeel randstad logo
Randstad (RAND)

Wist je dat Randstad niet alleen in Nederland het grootste uitzendbureau is, maar ook in de wereld behoort het tot één van de grootste spelers op het gebied van personeelswerving. Door de onzekerheid van de coronatijd en het feit dat werknemers niet graag iemand voor langere tijd contractueel in dienst wil nemen, is er veel vraag naar tijdelijke krachten.

Hierdoor zou het toch goed moeten gaan met het aandeel Randstad? Bekijk hieronder in ons artikel over het aandeel Randstad of dit een interessante beleggingsoptie is!

Aandeel philips logo
Philips (PHIA)

Als één van de ‘ouders’ van ASML, kan Philips als aandeel natuurlijk niet wegblijven uit dit lijstje. Het elektronicaconcern is natuurlijk wereldwijd bekend als een van de grootste elektronicafabrikanten ter wereld. Goed idee om je hier natuurlijk in te verdiepen. Wij hebben het makkelijker voor je gemaakt en onderzoek gedaan naar het aandeel Philips en of dit een goede belegging kan zijn.

Bekijk hieronder ons artikel over Philips of begin meteen met het beleggen in aandeel Philips met eToro!

Veelgestelde vragen

Alhoewel het aandeel ASML beursgenoteerd staat op de NASDAQ en Euronext, is het een stuk handiger om te beleggen via een online broker. Deze online broker werkt als tussenpersoon tussen jou en de beurs, waardoor je je volledig kunt focussen op het beleggen.

Vaak zitten hier wel kosten in de vorm van commissie aan vast, maar bij bijvoorbeeld eToro is dit niet het geval.

Ook de aandelenkoers van ASML, een hightech bedrijf, voelde de impact van vooral de eerste lockdown in maart, waar de aandelenmarkt opeens instortte. Gelukkig is achteraf te zien dat dit slechts een overreactie was en de aandelenkoers ASML is eind 2020 zelfs gestegen ten opzichte van de pre corona cijfers.

Als je aandeelhouder bent van een aandeel ASML, ontvang je dividend. Tot 2018 gebeurde dit één keer per jaar. Sinds 2019 heeft ASML besloten dit uit te keren per half jaar. Daarnaast heeft ASML ook aangekondigd het dividend de komende jaren, dankzij de groei van het bedrijf, te verhogen.

Het jaardividend in 2019 was €2,40 per aandeel (€1,05 + €1,35 per half jaar) tegenover een jaardividend van €2,10 in 2018. In 2020 is tot nu toe een interim dividend uitgekeerd van €1,20: een stijging ten opzichte van 2019 ondanks de coronacrisis.

Alhoewel ASML in het verleden een aantal jaren verlies heeft gedraaid, bleef het de meeste jaren, ondanks veel jaren van een daling in omzet, winstgevend. Sinds 2014 is de winst alsmaar gestegen dankzij de investeringen in hightech ontwikkelingen als gevolg van de bloeiende economie. Ook in 2020 wordt er winst verwacht.

Dit is ook te zien aan de aandelenkoers van ASML, dat eind 2020 hoger is dan ooit tevoren.

Conclusie

Het aandeel ASML is een zeer interessant aandeel voor de belegger die op de lange termijn wilt investeren. 

Ook al wordt er verwacht dat door de verwachte opkomende recessie het aandeel ASML wellicht in waarde zal dalen, is het moeilijk in te denken dat een hightech bedrijf dat zo sterk gegroeid is in de afgelopen jaren, hier niet te boven zal komen.

Het is daarom wellicht slim om de markt in 2022 af te wachten om het aandeel ASML op een lager punt in te kopen. Met de verdere ontwikkeling op technologie gebied zal het naar verwachting daarna niet lang meer duren tot de aandelenkoers van ASML geleidelijk weer zal beginnen met stijgen.

Om het volle rendement uit een aandeel van ASML te halen, zul je dus ook technologische ontwikkelingen van de klanten van ASML in de gaten moeten houden. Toch blijft het aandeel ASML ook voor de algemene belegger een goede keuze op de lange termijn.

Meteen beleggen in aandeel ASML?

Binnen 1 uur kun je al beginnen met beleggen! Twijfel niet langer en beleg in het aandeel ASML of andere aandelen via eToro.
begin direct!
Scroll naar boven