Marktkapitalisatie – Uitleg & tips

De market cap of marktkapitalisatie is kort gezegd de beurswaarde van een bedrijf. Het geeft de grootte van een bedrijf weer aan de hand van de totale waarde van haar aandelen op de beurs. Maar wat is nu precies de marktkapitalisatie betekenis, en hoe kun je dit in je voordeel gebruiken bij het beleggen?

Beleggen met Marktkapitalisatie in 4 stappen

Klaar om te beginnen met aandelen kopen en investeren in de groei van een market cap? Klik op de groene knop!

eToro is een multi-asset investeringsplatform. De waarde van je investeringen kan fluctueren. Je kapitaal loopt risico.

Wat is Marktkapitalisatie?

De marktkapitalisatie van een bedrijf is de prijs van een aandeel van een bedrijf vermenigvuldigd door het aantal aandelen van dat bedrijf op de beurs. De marktkapitalisatie is ook te berekenen voor cryptomunten en andere producten op dezelfde manier. 

De marketcap geeft de grote van een bedrijf weer: hoe hoger de marktkapitalisatie, des te groter het bedrijf. Bedrijven met een hogere marktkapitalisatie dan 10 miljard worden large caps genoemd, bedrijven tussen de 2 en 10 miljard worden mid caps genoemd, en bedrijven met een marktkapitalisatie van minder dan 2 miljard worden small caps genoemd. 

Hoe kan ik zelf profiteren van Marktkapitalisatie?

Voordat we verder gaan over market caps, zullen we eerst uitleggen hoe je zelf begint met beleggen. In dit stappen plan leggen we alles van top tot teen uit: van welke broker je moet kiezen tot hoe je je eerste investering doet. 

eToro is een multi-asset investeringsplatform. De waarde van je investeringen kan fluctueren. Je kapitaal loopt risico.

Stap 1: Kies een broker met diverse aandelen qua Marktkapitalisatie

De eerste stap is misschien wel de belangrijkste stap bij het beleggen, namelijk het kiezen van je broker. Deze keuze is zo belangrijk omdat je bij het kiezen er vanuit moet gaan dat je deze broker gedurende een langere termijn gaat gebruiken. 

Brokers kunnen onderling ook erg van elkaar verschillen. Zo is het aanbod in handelsproducten veel groter bij de ene broker dan bij de andere. Natuurlijk wil je ook graag een broker kiezen met aandelen met verschillende marktkapitalisaties die passen bij jouw wensen en strategie.

Ze kunnen ook erg verschillen in hoe ze hun handelsproducten aanbieden. De ene broker is gebruiksvriendelijker dan de andere. 

Om ervoor te kunnen zorgen dat jij de beste keuze maakt uit de vele verschillende online brokers die vandaag de dag hun diensten aanbieden, hebben wij twee brokers hieronder uitgestald die wij aanbevelen bij het handelen in diverse handelsproducten. 

Market cap handelen bij eToro

eToro is een uitstekende keuze voor iemand die net begint met beleggen. Het platform is erg gebruiksvriendelijk en biedt verschillende functies die beginners kunnen helpen bij het maken van hun eerste investering. 

Zo kun je bij eToro gebruikmaken van de erg handige Copy Trading functie. Met deze functie kun je meeliften op de portfolio’s van succesvolle en professionele beleggers. 

Ook kun je voordat je met echt geld begint te beleggen oefenen met een gratis demo account. Zo kun je het platform verkennen zonder echt geld op het spel te zetten. 

Het Copytrading Network van eToro

Als je met echt geld wilt beleggen, kan dit al vanaf het lage minimale transactiebedrag van €170,-. Met dit lage transactiebedrag zet eToro zijn concurrentie buitenspel. 

Als je bij eToro belegt in aandelen of ETF’s, kun je genieten van 0% commissie. Daarnaast heeft eToro nog een breed aanbod in grondstoffen, valuta’s, CFD’s en forex trading. 

eToro heeft van de Britse toezichthouder FCA een vergunning, waarmee de broker zijn betrouwbaarheid kan aantonen. Overigens zijn er ook al miljoenen mensen die gebruikmaken van het platform. 

eToro is een van de makkelijkste brokers om mee te beginnen, vanwege de extra functies die de broker biedt, de lage kosten, het brede aanbod en het gebruiksvriendelijke platform.

Klik op de groene button en begin direct met handelen bij eToro via een nieuw handelsaccount.

eToro is een multi-asset investeringsplatform. De waarde van je investeringen kan fluctueren. Je kapitaal loopt risico.

Market cap handelen bij DEGIRO

DEGIRO is de grootste broker die afkomstig is uit Nederland.  Meer dan 400.000 mensen hebben onderhand een beleggingsrekening openstaan bij deze broker. 

Het aanbod van DEGIRO is voor Nederlandse begrippen erg breed. Bij deze broker kun je handelen op meer dan 50 internationale beurzen en zit er dus altijd een market cap van jouw voorkeur tussen.

Het is al een tijd een grote speler onder de brokers, dit komt doordat het vroeger al een erg gespecialiseerd platform was voor ervaren beleggers.

DEGIRO staat ingeschreven bij de twee grootste Nederlandse toezichthouders. Ze hebben een licentie bij zowel DNB (De Nederlandsche Bank) en bij AFM (Autoriteit Financiële Markten).

Ook starten via de Nederlandse broker DEGIRO? Wacht niet langer en ga meteen aan de slag op dit platform!

Stap 2: Maak een handelsaccount aan

Als je een broker hebt kunnen kiezen, kun je een account aanmaken. Omdat dit proces bijna bij iedere broker hetzelfde is, gebruiken wij hier enkel eToro als voorbeeld. 

Ga naar de website en klik op registreren. Je kunt je registreren met een e-mailadres en een wachtwoord, of door je account te verbinden  met Google of Facebook.

Hierna zal je een e-mail ontvangen waarmee je jouw demo-account kunt activeren. Om vervolgens je echte account te activeren, klik je op profiel voltooien.

Je zult een kopie van je identiteitsbewijs moeten uploaden en een vragenlijst invullen waarin je kennis over beleggen wordt getoetst.

eToro is een multi-asset investeringsplatform. De waarde van je investeringen kan fluctueren. Je kapitaal loopt risico.

Stap 3: Geld op account je zetten voor Market Cap beleggen

Als je je account hebt geverifieerd kun je geld op het account zetten door te klikken op geld storten.

Bij eToro kan dit door gebruik te maken van een van de vele betalingsdiensten, zoals iDeal, Klarna of PayPal. 

Kies het bedrag dat je op je account wilt zetten, en kies vervolgens de betaaldienst die jij wilt gebruiken.

Doorloop ten slotte het betalingsproces om de transactie te voltooien. 

Bekijk de verschillende bethaalmethodes!

Stap 4: Beleggen met Market Cap

Zoek geschikte producten op eToro

Je kunt het product waar je in wilt investeren vinden door het in te typen in de zoekbalk boven in het scherm. Klik op het product om naar de product pagina te gaan. 

Je kunt vervolgens de marktkapitalisatie bekijken onder ‘statistieken’. Klik op ‘handelen’ om te investeren in het door jou gekozen product. 

Stap 5: Doe je eerste investering in een bepaalde Marktkapitalisatie

Om vervolgens je investering te voltooien, moet je kiezen welk bedrag je wilt investeren in het door jou gekozen product met een bepaalde marktkapitalisatie. 

Daarna kun je er ook nog voor kiezen om in activa of CFD’s te handelen. Als je een hefboomeffect insteld, handel je automatisch in CFD’s. 

Je kunt je aangeschafte producten terugvinden in je portefeuille. Hier kun je de aankoop bekijken en weer verkopen als de koersen gunstig zijn. 

Wil je graag investeren in aandelen met lage Market Cap? Start vandaag nog gratis bij eToro!

eToro is een multi-asset investeringsplatform. De waarde van je investeringen kan fluctueren. Je kapitaal loopt risico.

Marktkapitalisatie Betekenis

Zoals aangegeven is de marktkapitalisatie een maatstaf om de grootte van een bedrijf of handelsproduct weer te geven. De marktkapitalisatie betekenis is dus: hoe hoger de waarde van alle aandelen van een bedrijf, des te meer het bedrijf waard is. 

Je kunt bedrijven indelen in drie verschillende groottes: large cap, mid cap en low cap.

Large Market Cap: Meer dan 10 miljard Marktkapitalisatie

Als de marktkapitalisatie hoger is dan 10 miljard, noemen we dit een large cap bedrijf. Dit zijn de grootste bedrijven ter wereld, en ze lopen meestal vrij stabiel met over het algemeen een laag risico op faillissement. 

Voorbeelden van bedrijven met een large market cap zijn Google, Apple en Amazon. In Nederland zijn voorbeelden van large market cap bedrijven ING, Heineken en KPN. 

Large market cap bedrijven staan in Nederland genoteerd op de AEX. 

Mid Market Cap: Tussen 2 en 10 miljard Marktkapitalisatie

Als de marketcap van een bedrijf tussen de 2 en 10 miljard ligt, noem je dit een mid cap bedrijf. Dit zijn grote bedrijven met een hoog groeipotentieel, maar ook met over het algemeen een groter risico op een krimpende marktkapitalisatie. 

Voorbeelden van Nederlandse bedrijven die een mid marketcap hebben zijn ABN Ambro, Basic-Fit en PostNL. Nederlands mid market cap bedrijven worden op de AMX-Index genoteerd.

Small Market Cap: Lager dan 2 miljard Marktkapitalisatie

Bij een market cap lager dan 2 Miljard, noemen we een bedrijf een small market cap bedrijf. Dit zijn de kleinste beursgenoteerde bedrijven. 

Small cap bedrijven hebben vaak een erg hoog groeipotentieel, maar hebben vaak ook een hoger risico op krimping van marktkapitalisatie en eventueel faillissement. 

Nederlandse voorbeelden van dit soort bedrijven zijn Ajax, TomTom en For Farmers. Nederlandse small market cap bedrijven staan genoteerd op de AScX-index. 

Als je de marktkapitalisatie betekenis nog niet goed begrijpt, kun je altijd beginnen met een gratis proefaccount bij eToro om dit te leren! 

eToro is een multi-asset investeringsplatform. De waarde van je investeringen kan fluctueren. Je kapitaal loopt risico.

Hoe kan ik Market Caps gebruiken bij beleggen?

Je kunt de market cap van bedrijven meenemen in de beleggingsstrategie die jij wilt gebruiken bij het beleggen in aandelen. Als je bereid bent een risicovollere investering te doen waarmee je in potentie op de lange termijn erg veel kunt verdienen, dan kun je er voor kiezen om in small-cap bedrijven te investeren.

Als je voor een wat meer zekere optie wilt gaan waar de potentiële groei wel beperkt is, kun je beter je geld op een large market cap bedrijf zetten. Mid market cap bedrijven zitten er precies tussen in: dit zijn redelijk gevestigde bedrijven met nog aardig wat groeipotentieel. 

Je kunt er ook voor zorgen dat je je risico wat meer verspreid door te investeren in zowel de kleinere bedrijven en de grotere bedrijven. Hiermee kun je de hogere risico’s van de small caps dekken met de wat zekerdere large caps. 

Houdt echter wel altijd in de gaten dat de market cap van een bedrijf niet de enige factor is die iets zegt over het risico en het groei potentieel van een bedrijf. Er zijn nog vele andere externe factoren die meespelen, zoals hoe nieuwe producten van een bedrijf worden ontvangen en wat de toekomstplannen zijn van een bedrijf. 

Start bij eToro en ervaar hoe gemakkelijk jij je eerste investeringen kunt maken!

eToro is een multi-asset investeringsplatform. De waarde van je investeringen kan fluctueren. Je kapitaal loopt risico.

Wat bepaalt de Marktkapitalisatie van een bedrijf?

De marktkapitalisatie van een bedrijf wordt door verschillende factoren beïnvloed. Iedere factor die het aantal aandelen of de prijs van het aandeel beïnvloed, heeft ook effect op de marktkapitalisatie. 

Omdat de koers van aandelen constant verandert, is de marktkapitalisatie van bedrijven ook constant aan het fluctueren. Er zijn ontzettend veel factoren, zowel intern als extern, die de koers beïnvloeden, waardoor het voorspellen van een koers zo goed als onmogelijk is. 

Het aantal aandelen die een bedrijf uit heeft staan veranderd wanneer het bedrijf nieuwe aandelen uitgeeft, of uitgegeven aandelen terugkoopt. Ook een digitale munt kan zo zijn marktkapitalisatie veranderen. (Crypto Market Cap) De market cap crypto gaat dan dus niet om aandelen, maar om een digitale munt.

Ook andere handelsproducten kunnen een marktkapitalisatie hebben, zoals de gold market cap.

Bij het splitsen van aandelen veranderd zowel de koersprijs van een aandeel en het aantal aandelen op de markt, maar de marktkapitalisatie zal gelijk blijven. Dit is omdat bij het splitsen van aandelen het aantal aandelen wordt verdubbeld, maar de waarde per aandeel wordt gehalveerd. 

Maak een account aan en start vandaag nog met beleggen via het handelsplatform eToro

eToro is een multi-asset investeringsplatform. De waarde van je investeringen kan fluctueren. Je kapitaal loopt risico.

De voor- en nadelen van beleggen met Marktkapitalisatie

Je kunt door te kijken naar de market cap van de bedrijven goed inschatten hoe groot een bedrijf is. De grote van een bedrijf kun je vervolgens weer implementeren in de strategie die je wilt gebruiken.

Wil je een risicovolle investering doen waar je potentieel veel aan kunt verdienen, is het verstandig om small cap bedrijven te kiezen. Als je meer zekerheid wilt moet je voor large market cap bedrijven kiezen. 

Het nadeel van de market cap is dat het niet alles over de aandelen of over het bedrijf zegt. Je kunt niet je beleggingsplan volledig laten afhangen van de market cap, omdat je meer informatie nodig hebt om een keuze te maken.

Andere factoren die meespelen zijn bijvoorbeeld wat het bedrijf in de toekomst plant te doen, en hoeveel winst het bedrijf zal behalen. Dit zijn cijfers die alleen terug te vinden zijn in de toekomstige market cap, en wordt niet meegenomen in de market cap van dit moment. 

Tip: Voordat je met echt geld belegd, kun je er ook voor kiezen om eerst met een demo account aan de slag te gaan, zodat je eerst kunt leren hoe Market Cap beleggen werkt. Bij eToro gaat dit gemakkelijk en snel.

eToro is een multi-asset investeringsplatform. De waarde van je investeringen kan fluctueren. Je kapitaal loopt risico.

Tips voordat je begint met beleggen met Marktkapitalisatie

Het kan erg handig zijn om de market cap mee te laten spelen bij het kiezen van het bedrijf of handelsproduct waarin jij je geld wilt investeren. Zo kom je namelijk niet voor verrassingen te staan wat betreft risico’s en potentiële opbrengsten. 

Een erg goede strategie is om zowel te investeren in small market cap bedrijven als large market cap bedrijven. Zo kun je de risico’s van de small caps indekken met de zekerheid die de large caps bieden. 

Verder is het altijd heel verstandig om in gedachten te houden dat er veel meer factoren meespelen die iets zeggen over wat de koers van een handelsproduct gaat doen. Laat je keuze dus nooit alleen afhangen van de market cap van een handelsproduct, maar bekijk ook bijvoorbeeld signals.

De market cap is namelijk niet echt een voorspellingstool, maar meer een indicatie van hoe groot een bedrijf is. Met deze indicatie kun je uiteindelijk zelf bepalen of deze aandelen een geschikte investering zijn. 

Is het nu tijd om te gaan beleggen met Marktkapitalisatie? Wacht dan niet langer en handel direct via eToro!

eToro is een multi-asset investeringsplatform. De waarde van je investeringen kan fluctueren. Je kapitaal loopt risico.

Marktkapitalisatie: Veelgestelde vragen

De marktkapitalisatie van een bedrijf wordt berekend door het aantal uitgegeven aandelen te vermenigvuldigen door de prijs van de aandelen. De market cap is dus de totale waarde van alle uitgegeven aandelen.

Wanneer een aandeel in waarde stijgt neemt ook de marktkapitalisatie toe, en een bedrijf kan dit zelf ook beïnvloeden door meer aandelen uit te geven. De crypto market cap van een digitale munt is zo bijvoorbeeld ook gekoppeld aan prijsstijgingen en het vrijkomen van, bijvoorbeeld, meer Bitcoin.

De marketcap bitcoin is dus hoog vergeleken met de algemene marketcap crypto. De Bitcoin marketcap bepaald in dit opzicht vaak de waarde van een cryptocurrency omdat er maar een bepaalde hoeveelheid munten uitgeleverd worden.

De crypto market cap van een bepaalde cryptomunt houdt in wat de waarde is van alle munten die worden uitgegeven. Als de Bitcoin koers bijvoorbeeld €10.000 is en er zijn 500.000 munten op de markt, dan de is BTC market cap €10.000,-*500.000= €5 miljard. De waarde van alle crypto munten bij elkaar is de totale cryptocurrency market cap. Elke specifieke munt heeft dan ook zijn eigen cryptocurrency market cap, zoals de cardano market cap, de vechain market cap of de dogecoin market cap.

Elk bedrijf dat genoteerd staat aan de beurs heeft een beurswaarde. Deze beurswaarde is de totale som van de totale hoeveelheid uitstaande aandelen keer de huidige beurskoers (prijs per aandeel). Beurswaarde is dus de waarde van een beursgenoteerd bedrijf of onderneming berekend als de volledige waarde van de uitgegeven aandelen. 

De market cap van Apple is op verschillende websites te vinden. De meeste brokers, zoals eToro, geeft de market cap van bedrijven weer op de product pagina van dat bepaalde bedrijf. 

Omdat de koers van aandelen constant aan het veranderen, schommelt de Apple market cap continu. 

De marktkapitalisatie van een bedrijf zegt iets over de grootte van een bedrijf. Grote bedrijven brengen meer stabiliteit met zich mee, maar minder groeipotentieel. 

Kleine bedrijven, daarentegen, brengen juist veel risico met zich mee, maar hebben ook vaak een hoog groeipotentieel. Market cap zegt niet altijd alles. De gold market cap is bijvoorbeeld heel anders dan de bitcoin market cap, of de market cap van een Amerikaans technologiebedrijf.

Laat je keuze dus nooit alleen afhangen van de market cap, omdat er nog veel meer factoren meespelen in welke kant de koers op zal bewegen. Het kan wel helpen met bepalen of je in groeiende bedrijven of gevestigde bedrijven wilt investeren.

Dit hangt af van wat je plan is met de investering. Ben je niet bang om een hoog risico te hebben, zodat je in potentie een hoger rendement kunt behalen? Dan is small cap voor jou de beste keuze.

Als je echter een wat stabielere en zekerdere investering wilt doen, waar het groeipotentieel minder hoog is, dan zijn large cap bedrijven aan te raden.

Marktkapitalisatie: Conclusie

De market caps kunnen je helpen bij het maken van een keuze waar je in wilt investeren. Voor beleggen met een relatief laag risico moet je bedrijven met een hoge marktkapitalisatie kiezen. 

Als je echter niet bang bent om een hoog risico te hebben zodat de mogelijke opbrengsten nog hoger zullen zijn, dan zijn bedrijven met een lage marketcap iets voor jou. Deze hebben namelijk meer ruimte om te groeien, maar zijn vaak ook meer instabiel dan de grotere bedrijven. 

Laat echter nooit je investering enkel afhangen van de market cap, omdat het niet alles over de handelsproducten zegt. Om een goede keuze te kunnen maken moet je ook kijken naar bijvoorbeeld signals.

Omdat het erg lastig kan zijn om de juiste keuze hierin te maken, raden wij je aan om gebruik te maken van de copy trading functie van eToro. Hiermee kun je automatisch de beleggingskeuzes van professionele beleggers overnemen, waardoor je zelf niet die lastige keuzes hoeft te maken. 

Scroll naar boven