Beste handelsplatform: het aandelen platform en trading software van 2024

Als je wilt beginnen met online beleggen, zijn er een aantal basiszaken benodigd om een goede start te maken. Het belangrijkste is het vinden van een goed en betrouwbaar handelsplatform, waar je realtime koersen kunt vinden en op basis van trading software je beslissing kunt maken.
 

In dit artikel leggen we uit hoe je kunt beginnen bij een online handelsplatform en bekijken we de handelsplatforms die wij aanraden.

handelsplatform top

Meteen beginnen bij het beste handelsplatform? Volg dit stappenplan:

Klik op de groene knop om gelijk te beginnen bij het handelsplatform dat als beste uit de test komt. 

Uw kapitaal loopt risico. Andere kosten kunnen van toepassing zijn. Voor meer informatie, bezoek capital.com.

In dit artikel leggen wij je uit waar je goed kunt handelen. Weet jij al genoeg en wil je gelijk beginnen met trading? Druk dan op de onderstaande knop. 

Wat is een Handelsplatform

Een handelsplatform is een online netwerk waar je via een online broker belegt in handelsproducten over heel de wereld. 

De broker die het handelsplatform aanbiedt functioneert als het ware als een tussenpersoon tussen jou en de markt.

Sinds de popularisatie van online beleggen is het heel gemakkelijk geworden om toegang te krijgen tot de verschillende beurzen.

Waar het voorheen erg moeilijk en onoverzichtelijk was als je niet constant bezig was met de beurs, kun je nu gemakkelijk via je handelsplatform met een druk op de knop beleggen.

Ook krijg je bij handelsplatformen vaak gratis analysetools en trading software aangeboden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan live koersen, investeerders data, algemene informatie over de activa zelf en ook updates van beleggers die in dit handelsproduct hebben geïnvesteerd.

Uiteraard zijn er wel kosten verbonden wanneer je belegt via een handelsplatform. Dit gebeurt meestal in de vorm van commissie over je investeringen en transactiekosten. Je betaalt het trading platform als het ware om gebruik te maken van haar service.

Elk handelsplatform is anders, daarom is het belangrijk dat je een handelsplatform kiest dat goed bij jouw handelsstrategie past. Doe dus altijd goed onderzoek naar het handelsplatform waar jij in geïnteresseerd bent.

Weet jij genoeg en wil je gelijk beginnen met handelen op een betrouwbaar platform? Kies dan voor Capital.com en begin vandaag nog met oefenen met virtueel geld op een demo-account. 

Hoe start ik bij een Handelsplatform?

Het starten bij een handelsplatform is vaak erg simpel: je gaat naar de homepage van een broker en maakt een account aan door je aan te melden en je gegevens in te vullen. Vaak zie je meteen bovenaan de pagina al een optie om dit te doen.

Nadat je je gegevens hebt ingevuld en een sterk(!) wachtwoord hebt ingesteld, zul je een bevestigingsmail met verificatie link ontvangen. Klik deze link aan om definitief je account te activeren en toegang tot het platform te verkrijgen.

Hierna zul je bij gereguleerde brokers ook het zogenaamde KYC (Know Your Customer) proces moeten doorlopen. Via dit proces kan het handelsplatform je identiteit verifiëren en wordt je bewust gemaakt van de risico’s die bij beleggen komen kijken.

Je zult dus een kopie van je identiteit en vaak ook je bankrekening moeten koppelen. Dit is ook voor je eigen veiligheid, want zo heb je altijd bewijs dat dit jouw account is. Daarnaast krijg je een vragenlijst waarin onder andere wordt gevraagd of je bewust bent van de risico’s van beleggen.

Als je deze stappen doorgenomen hebt, kun je geld op je account storten en kun je beginnen met het beleggen met echt geld. Veel brokers bieden ook een demo functie aan, waar je met virtueel geld op je gemak en risicoloos het platform kunt verkennen.

trading platform KYC

Handelsplatform: De handelsproducten

Handelsplatformen bieden vaak een tal van verschillende handelsproducten aan, maar zijn soms ook gespecialiseerd in enkele handelsvormen, zoals bijvoorbeeld CFD’s.

Dit maakt het interessant voor je als belegger, want als jij je juist alleen wilt richten op CFD’s, dan kan een handelsplatform gespecialiseerd in CFD’s de perfecte broker voor jou zijn. Je zult echter wel naar een ander handelsplatform moeten zoeken wanneer je besluit in de toekomst uit te breiden naar andere handelsvormen.

Hieronder zetten we de meest populaire handelsproducten op een rijtje.

Aandelen

Uiteraard is de meest voor de hand liggende vorm van handel aandelen wanneer je denkt aan beleggen. Aandelen zijn ‘stukken’ eigendom van een bedrijf waardoor je deels eigenaar wordt van een bedrijf.

Je zult als particuliere belegger echter geen input hebben in het bedrijf zelf, maar wel kunnen profiteren van de winst in dividend of de stijging van de koers. Veel mensen kiezen voor deze optie omdat je zo kunt kiezen in welk bedrijf je wilt investeren en een groter gevoel van autonomie hebt dan bijvoorbeeld een ETF. 

Weet jij genoeg en wil je gelijk beginnen met handelen in bijvoorbeeld aandelen? Kies dan voor een broker waar je 0% commissie betaald op aandelen en ETF’s zoals Capital.com.

Uw kapitaal loopt risico. Andere kosten kunnen van toepassing zijn. Voor meer informatie, bezoek capital.com.

Cryptocurrency

Cryptocurrency’s zijn de laatste tijd zeer populair, vooral het nieuws dat de bitcoin waarde astronomisch aan het stijgen was, verhoogde de interesse in crypto enorm. Deze vorm van handelen brengt echter veel risico met zich mee dankzij de volatiele aard van cryptokoersen.

Cryptocurrency’s zijn digitale valuta en worden via veel handelsplatformen aangeboden. Ook merk je bij deze activa dat er veel gespecialiseerde brokers tevoorschijn komen, die zich in zijn geheel richten op cryptocurrency.

handelsplatform crypto
Veel brokers bieden een tal van verschillende cryptovaluta aan

ETF's

ETF’s, of Exchange Traded Funds, zijn passieve fondsen die zo nauwkeurig mogelijk een bepaalde index ‘trackt. Het wordt dus ook wel een index tracker genoemd. Met een ETF beleg je dus in een groep aandelen die de onderliggende waarde van de index volgt.

handelsplatform ETF aandelen platform

Het verschil tussen een ETF en een beleggingsfonds zijn naast de extra kosten die een beleggingsfonds rekent ook het feit dat het doel van een (actief) beleggingsfonds vaak is om de markt te verslaan, terwijl een ETF de markt juist volgt.

Er zijn, net zoals met beleggingsfondsen, ETF’s met bepaalde thema’s of focus op bepaalde sectoren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan ETF’s die alleen investeren in duurzame bedrijven of ETF’s die zich richten op de toeristensector.

CFD's

Als je belegt in CFD’s (contracts for difference), speculeer je als het ware in bepaalde koerswisselingen op bepaalde activa. Dit kunnen aandelen zijn, maar bijvoorbeeld ook grondstoffen of valuta (ook wel bekend als forex trading). Het handige aan beleggen in CFD’s, is dat je ook met een koersdaling winst kunt maken.

Als je dus speculeert op een daling van de koers (short gaan), maak je winst wanneer deze koers ook daadwerkelijk daalt. Met ‘long’ gaan wordt bedoeld dat je een koersstijging verwacht.

Bij CFD’s beleg kun je beleggen via een hefboom. Een hefboomwerking houdt in dat je met een lage inleg exponentieel meer winst kunt behalen. Beleg je bijvoorbeeld €500,- met een hefboom van x5 dan betekent dit dat je rendement tot 5x sneller toeneemt dan je ingelegde geld.

Echter betekent dit wel dat je het resterende bedrag leent van bijvoorbeeld de bank of een handelsplatform, wat 500 x 5 = 2500, min je eigen ingelegde geld, dus €2000 is. Je kunt dus exponentieel winst maken dankzij het geleende bedrag.

Daarentegen staat wel dat je dus ook exponentieel verlies kunt maken wanneer je de koerswisseling verkeerd inschat. Hiervoor kun je, om het verlies te beperken, wel een stop loss order instellen, waarbij je positie automatisch gesloten wordt wanneer je een bepaalde hoeveelheid in de min staat.

trading platform beleggen in een CFD etoro
Het transactievenster met CFD opties

Grondstoffen

Bij grondstoffen moet je denken aan producten als goud, olie of zilver, maar ook graan of suiker biedt beleggingsmogelijkheden. Kenmerkend aan veel van deze grondstoffen, is dat het over het algemeen een stabiel product is waar veel mensen in beleggen om de waarde van hun spaargeld te behouden.

Olie is hier uiteraard wel een uitzondering op, maar vooral edelmetalen als goud en zilver worden gekozen als lange termijn investering van spaargelden of pensioenen.

Je kunt zowel beleggen in fysieke grondstoffen of in bijvoorbeeld CFD’s of ETF’s van grondstoffen.

Wil je gelijk beginnen met handelen in grondstoffen, aandelen of CFD’s? Open dan een account op Capital.com. Hier kun je succesvol handelen.

Kies het juiste Handelsplatform

Nu je weet welke handelsproducten er veelal worden aangeboden via een handelsplatform, zullen we kijken naar een een aantal door ons aanbevolen handelsplatformen. Uiteraard zijn er naast deze ook een hoop andere platformen die voor jou interessant kunnen zijn, maar bij deze ben je zeker van een vertrouwde broker.

Het is dus belangrijk dat je een broker vindt die past bij jouw handelsstrategie en ervaringsniveau. Sommige brokers bieden uitgebreide analyse tools aan, maar veel mensen kunnen hier niet mee overweg of hebben het simpelweg niet nodig voor het type beleggen waar zij zich mee bezig houden.

In dat geval kun je beter een broker kiezen die iets minder toeters en bellen heeft. Ook is het erg belangrijk dat je een gereguleerde broker uitkiest, zodat je weet dat er een overkoepelende neutrale partij toezicht houdt op de broker en veiligheidseisen stelt aan het handelsplatform.

Wanneer je altijd je beleggingen binnen handbereik wilt hebben, is het belangrijk dat de broker die jij kiest een fijne mobiele app heeft.

Door de steeds populairder wordende online beleggingsmarkt, komen er steeds meer brokers bij die een handelsplatform aanbieden. Hieronder hebben we een aantal van onze aanbevolen brokers op een rijtje gezet gepaard met de voor- en nadelen van het handelsplatform.

Overzicht van brokers

Onze beoordeling

4/5

Voordelen

Nadelen

Functionaliteiten

Libertex is al zeer lang een grote speler op de broker markt. Het handelsplatform is al meer dan 20 jaar actief en is een van de beste brokers wanneer het gaat om het handelen in CFD’s. Het bedrijf specialiseert zich in CFD’s voor meer dan 250+ producten.

Het nadeel is uiteraard wel dat je alleen in CFD’s kunt beleggen en dus bijvoorbeeld geen eigenaar kunt zijn van bijvoorbeeld een cryptocurrency of aandelen. Ook kun je dus niet je handelsportfolio diversifiëren door te beleggen in andere soorten handelsvormen.

Wel kun je gebruik maken van de handige demo-functie en kun je gebruik maken van trading software MetaTrader 4, waar je marktanalyses kunt uitvoeren.

CFD's zijn complexe instrumenten en houden een hoog risico op snel geldverlies als gevolg van de hefboomwerking. 74,91% van de rekeningen van particuliere beleggers verliest geld bij het handelen in CFD's met deze aanbieder. U moet overwegen of u begrijpt hoe CFD's werken en of u zich het hoge risico van geldverlies kunt veroorloven.

Onze beoordeling

4/5

Voordelen

Nadelen

Functionaliteiten

DEGIRO is een van oorsprong Nederlandse broker die bekend staat om haar betrouwbaarheid en lage tarieven. Het handelsplatform is erg minimalistisch en gebruiksvriendelijk, waardoor je zonder al teveel poespas jezelf bekend kunt maken met het platform.

DEGIRO wordt gereguleerd door de Nederlandse toezichthouder AFM. Deze toezichthouder staat bekend als een relatief strenge toezichthouder, waardoor het vanzelfsprekend is dat je bij DEGIRO goed zit als je veel waarde hecht aan de betrouwbaarheid van het handelsplatform.

Een interessant aspect aan DEGIRO is dat het handelsplatform een zogenaamde kernselectie aanbied. Deze kernselectie is een selectie van ETF’s die je elke maand 1x vanaf €1000,- zonder transactiekosten kunt verhandelen.

Voorbeelden van ETF’s uit de kernselectie zijn bijvoorbeeld Vanguard S&P 500 (volgt de 500 grootste bedrijven van de VS) en de iShares AEX UCITS, die de AEX index volgt.

Het nadeel aan DEGIRO is echter wel dat je geen gebruik kunt maken van een demo-account. Daarnaast zijn, door het minimalistische handelsplatform, er minder analysetools beschikbaar en moet je ook voor beursnieuws bij een derde partij zijn.

capital

Onze beoordeling

4/5

Voordelen

Nadelen

Functionaliteiten

Bij deze relatief jonge broker kun je terecht voor een ruim aanbod aan handelsproducten. Je kunt zo CFD’s verhandelen van aandelen, ETF’s, cryptovaluta, reguliere valuta en grondstoffen. 

De broker is voornamelijk populaire vanwege de lage instapkosten. Je kunt hier namelijk al beginnen met een minimum inleg van €20. Dit is vergeleken met andere brokers heel laag! Ook rekent Capital.com geen commissie of kosten voor het storten of opnemen van geld. 

Een klein nadeel? Je hebt in het gratis demo account maar toegang tot een beperkt aantal functies. Zo kan je er bijvoorbeeld niet oefenen met een fictief geldbedrag zoals je bij andere brokers, zoals Libertex, wel kan. 

anycoin review

Onze beoordeling

3.9/5

Voordelen

Nadelen

Functionaliteiten

Anycoin is een Nederlandse broker die zich volledig specialiseert in crypto’s. Het handelsplatform is dus gericht op handel in cryptocurrency en biedt hiervoor ook handige tools aan. Bij Anycoin zit je dus goed als je je volledig wilt richten op cryptocurrency’s.
 
Uiteraard zul je dan wel voor overige beleggingen een ander platform moeten kiezen wanneer je je portfolio wilt diversifiëren. In 2020 heeft de broker haar handelsplatform vernieuwd met een gepersonaliseerde interface en werden ze als vierde broker van Nederland officieel geregistreerd bij de Nederlandse Bank.
 
Per coin biedt het handelsplatform uitgebreide informatie, zoals de geschiedenis van de coin, de ontwikkelingen en de actuele koers. Zo kun je een goed doordachte belegging in cryptocurrency maken op het handelsplatform.

Handelsplatform: Veelgestelde vragen

Het is uiteraard mogelijk om meerdere handelsplatformen te gebruiken. Vooral wanneer je een specialistische broker gebruikt om in bijvoorbeeld crypto’s te beleggen en je wilt je portfolio diversifiëren, dan gebeurt het vaak dat je uiteindelijk ook gebruikt maakt van een broker als Capital.com.
 
De enige nadelen hieraan zijn de overzichtelijkheid en eventuele bijkomende kosten als je op twee verschillende handelsplatformen geld stort of geld opneemt. Dit ligt er uiteraard aan of de kosten procentueel zijn of vast, waardoor je soms onnodige transactiekosten moet betalen.

Nee, het is helaas niet mogelijk om je handelsproducten over te dragen naar een ander handelsplatform, omdat de brokers de activa van tevoren inkoopt en functioneren als tussenpersoon. Brokers willen uiteraard dat hun activa blijft circuleren op hun handelsplatform.

Dit ligt aan het type belegging dat je doet, maar bijvoorbeeld bij aandelen en ETF’s wordt er bij de meeste brokers dividend uitgekeerd. Echter bij bijvoorbeeld CFD’s of crypto’s kan er geen dividend uitgekeerd worden omdat er geen bedrijven achter zitten die winst maken.

Als je een goed gereguleerde broker kiest, dan is de kans klein dat je geld gevaar loopt. Uiteraard is dit uitgesloten van de risico’s die je loopt bij het beleggen.
 
Waar je wel op moet letten, is de steeds meer toenemende cybercrime. Hackers kunnen je account proberen te hacken via bijvoorbeeld virussen. Zorg er dus voor dat je goede antivirus software op je medium hebt staan en dat je een sterk wachtwoord hebt ingesteld.

Handelsplatform: Conclusie

Al met al is het van belang dat je een broker vindt die goed aansluit bij jouw handelsstrategie. Zorg er dus voor dat je goed onderzoek doet naar de brokers waarin je geïnteresseerd bent.

Let daarbij onder andere op het handelsaanbod, de bijkomende kosten en of de broker goed gereguleerd is. De bovenstaande brokers zijn allen erg betrouwbaar, maar naast deze brokers bieden we nog artikelen over een tal van andere brokers, zoals bijvoorbeeld Plus500 of Binck.

Ook is het van belang dat je op de lange termijn nadenkt waar je in wilt gaan investeren. Natuurlijk is het geen ramp als je accounts hebt bij verschillende brokers voor verschillende handelsproducten, maar sommige mensen vinden het overzichtelijker om hun beleggingen via één platform te doen.

Capital.com is onze favoriet als allround trading platform, maar ook vooral als beste aandelen platform biedt het een tal van mogelijkheden. Als je een specialist wilt in bijvoorbeeld CFD’s of cryptocurrency’s, dan zijn handelsplatformen als Libertex of Anycoin juist een goede optie.

Welk handelsplatform je ook kiest, doe goed je eigen research zodat je zeker weet dat je geld op een goede plek belegd kan worden.

Beginnen met ons favoriete handelsplatform?

Met Capital.com kun je gemakkelijk een gediversifieerd portfolio opbouwen. Geïnteresseerd? Klik op onderstaande link en begin meteen!
begin direct!
Scroll naar boven