Aandeel TomTom kopen & Live TOM2 Aandeel Koers

TOMTOMTOM2.AS
3,16%
5,88 €

TomTom is een naam die bij ons allemaal wel een belletje doet rinkelen! De Nederlandse fabrikant is de grootste van Europa en één van de wereldwijde marktleiders op het gebied van navigatiesystemen. De kans zit er dik in dat ze jou de afgelopen 2 decennia weleens hebben geholpen onderweg naar die ene verstopte vakantiebestemming.

aandeel tomtom logo

Beleggen in Aandeel TomTom via een online broker - Stappenplan

Meteen beleggen in TomTom aandelen? Dat kan zonder commissie via het handelsplatform van eToro!

Om jou een kickstart in beleggen te geven gaan we in dit artikel alles uitleggen over beleggen in het aandeel TomTom aandelen, goede brokers en hoe je vandaag nog een account kunt openen en starten met beleggen. Beleggen kan ook meteen via onze aanbevolen broker eToro!

Sinds TomTom in 2005 een beursgang hield staat het aandeel onder de code TOM2 genoteerd op de Euronext. De Euronext is ontstaan uit een fusie van de beurzen van Parijs, Londen en Amsterdam en is de grootste beursmaatschappij van Europa. De AEX index is hier zodoende ook onderdeel van.

Om het kopen van aandelen toegankelijk te maken schakel je een (online) broker in. Deze fungeert als de verbindende schakel tussen jou en de beurs en regelt dat jij kunt beleggen. En dat alles vanuit je luie stoel!

In deze guide gaan we uitleggen hoe je gebruik maakt van deze online brokers om te kunnen beleggen in aandelen TomTom. Daarnaast duiken we in de huidige situatie en toekomst van het aandeel zelf.

Stappenplan Aandeel TomTom kopen

Om je op weg te helpen met het kopen van een aandeel TomTom hebben we onderstaand schema gemaakt. In slechts 3 stappen kun je starten. 

Stap 1: Kies de juiste broker

De eenvoudigste en snelste manier om op de beurs te beleggen is met behulp van een broker. Deze broker fungeert als tussenpartij tussen jou en de beurs, en regelt alles zodat jij vlot kunt beginnen met het verhandelen van aandelen. Ze zorgen dat je zonder onnodige rompslomp efficiënt en overzichtelijk aan de slag kunt.

Het aanbod van de brokers is doorgaans niet beperkt tot aandelen. Vaak bieden zij ook opties tot handelen in producten als Cryptovaluta, diverse Grondstoffen, CFD’sETF’s en Forex.

De door ons zorgvuldig geselecteerde brokers bieden de beste online platforms en gebruikersondersteuning. Je kan er met een gerust hart de waarde van een aandeel als TomTom volgen, daar analyses op toepassen en op het juiste moment besluiten om in te stappen en te investeren. (of te verkopen en je winst te cashen)

Of je nou begint als belegger of al de nodige ervaring hebt opgedaan, een goede broker is van essentieel belang om de gewenste resultaten te boeken. In de wirwar van online brokers die de afgelopen jaren de markt heeft betreden heb je behoefte aan een secure en betrouwbare broker met de juiste mogelijkheden.

Oriënteer je goed en gebruik eventueel ons overzicht. De verschillende brokers bieden verschillende specialisaties, kosten en toepassingen. Kies er één uit die aansluit op jouw wensen, er is voor ieder wat wils.

Wij hebben alvast een guide geschreven waarin we de beste broker vergelijken. In dit artikel gaan we twee van de beste brokers bespreken waar je aandelen TomTom kunt aanschaffen.

Tip: In dit artikel beperken we ons tot de twee beste brokers om te investeren in TomTom. Op de homepage vindt je onder het kopje ‘Brokers‘ een tiental grondige recensies waarbij ook andere brokers worden besproken.

Broker
Capital
⭐⭐⭐⭐
Vantage
⭐⭐⭐⭐
Libertex
⭐⭐⭐
Skilling
⭐⭐⭐⭐
Avatrade
⭐⭐⭐
DEGIRO
⭐⭐⭐
Capital bekijkenVantageFX bekijkenLibertex bekijkenSkilling bekijkenAvatrade bekijkenDEGIRO bekijken
Beoordeling Mobiele App10/109.5/109.5/109.5/109.0/108.0/10
Minimale storting (€)€ 20,00€ 175,00€ 100,00€ 100,00€ 90,00€ 0,01
Minimale spread (pips)0.120.0vanaf 0,01%0.10.9vanaf 0,01%
Minimale trade size (€)€ 20,000.01 lots€ 10,00€ 0,010.01 lots€ 90,00
Maximale Hefboom20:1500:1100:1100:1100:130:1
Valutaparen10040100705050
Regulatie FCA, CySEC, ASICVFSCFCA, CySEC, ASIC, CFTC, NFA, BAFINCySECFCA, CySEC, ASIC, CFTC, NFA, BAFINBaFin, AFM, DNB
Overnacht / conversiekostenVariabelVariabelVariabelVariabel0,0058%Variabel
Opnamekosten€ 0,00€ 0,00Max € 10,00€ 0,00€ 0,00€ 0,00
Onderhoudskosten€ 0,00€ 0,00€ 5,00 na 6 maand€ 10,00 na 12 maand€ 50,00 na 3 maand€ 2,50

Overzicht van brokers

eToro logotype

Onze beoordeling

5/5

Voordelen

Nadelen

Functionaliteiten

Nieuw in de wereld van het beleggen? Bij eToro ben je aan het juiste adres! Deze broker richt zich specifiek op het kennis laten maken met beleggen en heeft een zeer gebruiksvriendelijk platform. 

eToro is een gerenommeerde en betrouwbare broker die zich inspant om beleggen toegankelijk te maken voor iedereen. Als starter bieden ze velerlei opties tot ondersteuning en educatie terwijl ook de gevorderde belegger graag gebruik maakt van de vele kosteloze functies van het platform. 

Bij eToro wordt je – indien gewenst – aan de hand genomen bij het zetten van je eerste stappen in de wereld van beleggen. Daarbij krijg je ook de beschikking over een demo-account waarmee je risicoloos kunt oefenen met het kopen en verkopen van aandelen. 

Wat eToro echt uniek maakt is het sociale aspect. Bij eToro kun je namelijk sociaal traden: met deze functie kopieer je eenvoudig kun je andere handelaren en investeerders. Je kan profielen volgen en desgewenst middels de CopyTrader hun beleggingsportefeuilles en losse trades kopiëren. Zo profiteer je eenvoudig mee van de kennis en winst van anderen. 

eToro rekent geen commissie op beleggingen. Je betaalt dus geen extra kosten bij het kopen en verkopen. Wel is er een vaste fee van $5 wanneer je geld opneemt van je account naar een eigen rekening.
 
Wanneer het om geldzaken zaak wil je een betrouwbare broker met een goede reputatie. eToro heeft een lange staat van dienst (13+ jaar) en is gereguleerd door financiële toezichthouders uit onder meer Cyprus, Groot-Brittanië en Australië. De afgelopen jaren hebben ze al meer dan 13 miljoen klanten geholpen met investeren! 
 
Voor ons is eToro de nummer één keuze voor beginnende beleggers. Naast een ruim aanbod bieden zij de beste ondersteuning, kun je kleinschalig beginnen en werkt het platform gevoelsmatig erg fijn. Het sociale traden is bovendien een unieke functie waarmee je eenvoudig de kunst af kunt kijken van meer ervaren beleggers en daarmee een enorme hulp.

Stap 2: Registreer je nieuwe account

Nadat je een geschikte broker hebt gekozen is het tijd om een account te registreren. Nadat je een account hebt geregistreerd en de gegevens compleet gemaakt kun je beginnen met beleggen in aandelen als TomTom. In dit stappenplan gebruiken we het registratieproces van eToro als voorbeeld om uit te leggen hoe je dit doet.

Meld je aan bij eToro

Op de eToro website kun je via de button ‘registreer nu‘ een account openen. Klik op deze button en kies een gebruikersnaam met wachtwoord voor je nieuwe account. eToro zal je vervolgens een mail sturen ter verificatie.

Verifieer je account

Verifieer je nieuwe eToro account via de link in de registratiemail die je hebt ontvangen. Deze ontvang je op het eerder opgegeven e-mailadres.

Voltooi je profiel en financieer je account

Wanneer je in de ontvangen bevestigingsmail op de link klikt wordt je account definitief aangemaakt. Je hoeft nu alleen nog maar je profiel te voltooien om te kunnen beginnen met beleggen op het handelsplatform.

Het storten van geld op je eToro account kan gemakkelijk door op de blauwe knop ‘Geld storten’ links onderaan te klikken. 

eToro biedt meerdere betalingsopties aan om geld te storten op je account. De snelste en meest gekozen optie is iDeal, maar je kunt ook een bedrag storten via bijvoorbeeld Paypal, SoFort of een creditcard.

Stap 3: Gebruik het handelsplatform om de aandelen op te zoeken en controleer de TomTom koers

Nu het maken van de account is afgerond en je tegoed is aangevuld kun je beginnen met beleggen. Wij raden altijd aan eerst zelf onderzoek te doen naar de recente ontwikkelingen op de beurs.

Een kijkje bij succesvolle beleggers via de social trading functie kan ook bijzonder waardevol zijn.

De aandelen van TomTom kun je in het menu vinden door te zoeken op TOM2.NV, als je hier vervolgens op klikt krijg je direct een feed te zien met aanvullende informatie, nieuws en updates. Zo kun je direct de TomTom koers controleren.

koers TomTom eToro
Aandelenkoers van TomTom bij eToro (TOM2.NV)

Met een druk op de blauwe knop ‘handelen‘ kun je het aandeel waarin je geïnteresseerd bent kopen. Het kopen van een aandeel op eToro is gratis, want zij rekenen hier geen commissiekosten over!

Overtuigd en wil je meteen beginnen met beleggen in één van de ruim 1700 verkrijgbare aandelen van eToro? Start meteen met beleggen!

Wat is TomTom?

TomTom is één van ‘s werelds bekendste producenten van navigatiesystemen. Het van oorsprong Nederlandse bedrijf is gespecialiseerd in GPS-systemen, kaarten, live verkeersinformatie en navigatiesoftware. 
 

TomTom ontstond begin jaren 2000 uit het bedrijf Palmtop, dat zich had gericht op applicatieontwikkeling voor de 1st gen handheld computers. In 2001 bracht het onder de nieuwe naam TomTom haar eerste autonavigatiesysteem uit.

tomtom aandeel website

In de hieropvolgende jaren bracht TomTom onder meer een variant van het navigatiesysteem voor mobiele telefoons uit. Het bedrijf vaart wel bij de zich snel ontwikkelende GPS-technologie en brengt in hoog tempo de ene na de andere succesvolle opvolger uit.

In 2005 besluit het bedrijf naar de Amsterdamse beurs te gaan. Het aandeel wordt genoteerd onder de code TOM2. Op dat moment zijn zij al Europees marktleider in navigatiesystemen.

TomTom anno 2020

Tegenwoordig heeft TomTom meer dan 4500 werknemers, verspreid over meer dan 50 vestigingen in 30 verschillende landen. Het bedrijf heeft een imponerend marktaandeel in zowel Europa als de rest van de wereld en werkt samen met verschillende gezaghebbende producenten van auto’s. Daarnaast investeren ze flink in slimme technologie voor zelfrijdende auto’s.

Recente ontwikkelingen

Om TomTom is de afgelopen jaren regelmatig wat te doen. Net zoals elders in de techwereld is de markt onderhevig aan snelle ontwikkelingen die het bedrijf forceren om mee te bewegen. Bij TomTom resulteerde dat in twee reorganisaties en de verkoop van onder meer de afdeling Telematics aan het Japanse Bridgestone in 2019. 

Dit stelt het bedrijf in staat de focus te verleggen naar waar zij de toekomst zien: de ontwikkeling van hypermoderne kaarten die het mogelijk maken dat zelfrijdende auto’s zich autonoom bewegen. Het bedrijf kan zich nu flexibeler opstellen en sneller veranderingen doorvoeren. 

Dit alles resulteert in de huidige profilering als gezaghebbende, onafhankelijke locatietechnologie specialist in de meest nauwkeurige kaarten, navigatiesoftware, real-time verkeersinformatie en diensten. TomTom gaat voor connected voertuigen en smart mobility, en uiteindelijk, autonoom rijden met behulp van de technologie van TomTom. 

TomTom als belegging voor de toekomst

TomTom heeft een aantal zware jaren achter de rug. Voor veel mensen zijn ze wellicht al afgeschreven vanaf het moment dat de smartphone steeds meer de rol van het traditionele navigatiesysteem overnam, een trend die zich nog steeds doorzet en waardoor de inkomsten uit dit deel van de onderneming afgelopen jaar nog verder onderuit zakten.

Dat wil niet zeggen dat TomTom al ten dode is opgeschreven. Het bedrijf is zich namelijk al tijden bewust van de moeilijkheden die zij moeten overkomen om hun internationale rol te behouden. Waar ze tegen aan liepen was moeite met het maken van een omslag.

tomtom grafiek etoro
De TomTom koers in de tweede helft van 2020. Vanaf nu alleen maar beter?

Na ingrijpende reorganisaties in 2016 en 2017, plus het afstoten / verkopen van een aantal divisies lijkt het bedrijf daar eindelijk klaar voor te zijn. De eerste sporen van herstel zijn er, en ook op de beurs worden die beetje bij beetje zichtbaar.

Ook TomTom zelf is optimistisch. Over de tweede helft van 2020 verwachten zij zelfs voor het eerst in tijden een positieve kasstroom. Dat zou in de tijden van de Corona crisis en teruglopende / uitgestelde verkopen een bijzondere prestatie zijn. Wanneer deze trend doorzet en TomTom als bedrijf de omslag succesvol weet te maken glimpt er een mooie toekomst aan de horizon. Zou het dan toch? De Nederlandse founders hebben er in ieder geval vertrouwen in dat het gaat lukken.

Klaar om te beginnen? Maak diret een account aan bij eToro en begin direct met beleggen in TomTom!

Is dit het moment om te investeren in TomTom?

TomTom heeft zware jaren achter de rug. Nadat er in 2010 nog winst werd geboekt volgden de afgelopen jaren verlies na verlies elkaar op. Na de verkoop van Telematics voor 910 miljoen – wat voor het grootste deel werd gebruikt om aandeelhouders royaal te belonen – is de sfeer rondom en het bedrijf zelf veranderd. Het lijkt klaar voor een tweede jeugd, gericht op het uitbouwen van de slimme technologie, autonome auto’s en hoge kwaliteit kaarten die de concurrentie met Google Maps aankunnen.

Een eerste partner die daarbij is gevonden is Apple. De recent gelanceerde TomTom Go Navigation App voor iOS maakt gebruik van Apple CarPlay integratie en heeft wekelijks ge-update offline kaarten. Bovendien werkt de app zeer zuinig voor je telefoon. Het is een goed teken dat Apple bereid was om TomTom hierbij te helpen. 

Naast Apple heeft TomTom in 2020 ook partnerships gesloten met bedrijven als Toyota (auto’s), Huawei (wat geen gebruik meer kan maken van Google Maps), Verizon (telecom) en Uber. (taxi’s / maaltijdbezorging) We benoemen deze partnerships omdat er duidelijk uit blijkt dat de kennis en kunde van TomTom wereldwijd hoog staat aangeschreven en geliefd is bij een aantal van ‘s werelds grootste namen. 

De TomTom koers

Dat de visie op de toekomst zich steeds helderder profileert bij TomTom begint inmiddels ook op de beurs zijn vruchten af te werpen. Na een dieptepunt begin november waarbij de koers TomTom per aandeel onder de €6 was gezakt herstelt de prijs per aandeel zich inmiddels naar het hoogste niveau van het afgelopen halfjaar. Op het moment van schrijven is de prijs per aandeel €8,15. 

Aan het begin van november bedroeg dit nog slechts €5,73. Dit betekend dat het aandeel nu, half december, een toename in waarde van 42,2% heeft. Geen verkeerd rendement!

Volatiel

De koers TomTom is dus volop in beweging naar boven. Dit is kenmerkend voor TomTom: het aandeel schommelde de afgelopen jaren regelmatig flink heen en weer. Voor een goede handelaar biedt dit kansen om door actief te traden mooie rendementen te behalen.

Toekomstige overname

Na de overname in 2019 daalde de prijs per aandeel sterk. In de praktijk betekend dit doorgaans dat het bedrijf aantrekkelijk wordt voor een nieuwe overname, en ook voor TomTom spelen er al geruime tijd geruchten dat andere partijen azen op het bedrijf. Een dergelijke toekomstige overname kan heel positief uitpakken voor aandeelhouders. Er wordt dan namelijk vaak een premie uitgekeerd aan hen. 

Heb je ook interesse in andere aandelen? We hebben uiteraard nog veel meer handige gidsen geschreven. Hieronder hebben we een paar opties op een rijtje gezet. 

aandeel randstad logo
Randstad (RAND)

Randstad is natuurlijk zeer bekend in Nederland als uitzendbureau, maar intussen is het uitgegroeid tot een van de grootste spelers in personeelswerving.

Door de onzekerheid rondom de coronacrisis en de deels langzaam herstellende markt, zoeken veel bedrijven naar tijdelijke krachten. Perfect dus voor Randstad.

Benieuwd naar de mogelijkheden? Bekijk hieronder ons artikel over het aandeel Randstad.

logo_ajax
Ajax (AJAX.AS)

Voetbalclub Ajax is met haar rijke historie bekend in binnen- en buitenland. De afgelopen jaren maken zij nationaal en internationaal successen mee en het merk Ajax lijkt sterker dan ooit tevoren. Worden ze dit seizoen weer landskampioen?

Geïnteresseerd in aandelen in Nederland’s bekendste voetbalclub? In ons artikel kun je meer te weten komen over de mogelijkheden.

Apple (AAPL)

Apple is één van de meest succesvolle en winstgevende multinationals ter wereld.

De koers van Apple ging de afgelopen jaren als een raket. Ook in 2020 ontbreekt het hen niet aan ambities. Met de iPhone 12 reeks lijkt de fabrikant wederom goud in handen te hebben. De jongste telg in de telefoonfamilie was in de eerste weken al een verkoopsucces.

Apple blijft een kanjer op de aandelenmarkt. Benieuwd naar de opties om in ze te investeren? Lees hieronder ons artikel voor meer informatie.

Veelgestelde vragen

De lockdown had een grote invloed op de verkoop van allerlei bedrijven wereldwijd. Ook TomTom kreeg hier mee te maken, en niet in de positieve zin. De omzet in het tweede kwartaal viel in het geheel tegen en vooral op het gebied van de navigatieapparatuur was deze maar liefst 68% lager dan een jaar eerder. Dit kwam doordat winkels op slot gingen, mensen minder hun auto gebruikten / op reis gingen en de producten bleven dus liggen. De gehele autobranche en een groot deel van de vervoerders werden uitzonderlijk zwaar geraakt door de pandemie.

Toch is er ook goed nieuws: het komende halfjaar verwacht TomTom een positieve kasstroom. Het bedrijf heeft ook enkele mooie partnerships afgesloten en de divisie van locatietechnologie blijft doorgroeien in omzet.

Na een aantal jaar zware verliezen te hebben geboekt gaat het nu weer beter met TomTom. De verliezen zijn onder andere ontstaan door grote afschrijvingen op goodwill, en na een reeks kostenbesparingen en het inslaan van een nieuwe richting schrijft het bedrijf inmiddels – bij een vooralsnog lagere omzet – weer groene cijfers.

Er zijn meerdere brokers waar je aandelen in TomTom kunt aanschaffen. Welke voor jou de beste is, is persoonsgebonden. Het ligt aan je persoonlijke voorkeuren en strategie. Bij Bankr vinden wij eToro een uitstekende optie. Zij bieden een slim, sociaal platform waar veel ondersteuning wordt geboden aan beginnende beleggers. Ook rekenen zij geen commissiekosten op aandelen.

Aandeel TomTom: Conclusie

Uiteindelijk is TomTom vooral een aandeel dat heel interessant is om in handen te krijgen. De relatief lage huidige TomTom koers ten opzichte van een aantal jaar eerder, de omslag in het bedrijf en de toekomstplannen maken TomTom namelijk tot een potentieel heel interessante en winstgevende belegging die door velen op de voet gevolgd zal worden.

Of die investeringen succesvol blijken te zijn zal grotendeels afhangen van TomTom zelf. Gaan de investeringen in slimme technologie zich uitbetalen? Behoudt het zijn positie in de markt met de concurrentie van andere grootmachten? 

Vooralsnog lijken ze daarin te slagen, en daarmee lijkt het geloof in de toekomst van deze gigant terug!

Wil je meteen beginnen met beleggen in aandelen in TomTom?

Je kunt binnen een uur al beginnen met beleggen door een account te maken op een online broker zoals eToro. Klik op onderstaande link en creëer een account.
begin direct!
Scroll naar boven