Blue chip stocks list 2024: alles over betrouwbare aandelen

De term blue chip stocks is afkomstig uit de pokerwereld. De blauwe fiches die je krijgt bij een potje poker zijn vaak de chips met de hoogste waarde. 

Blue chip stocks zijn dus ook de aandelen met de hoogste waarde. In dit artikel lees je alles over wat het nu precies zijn en de voorbeelden van blue chip stocks voor komend jaar! 

Start met beleggen in Blue Chip Stocks via een broker - Stappenplan

Start met beleggen in blue chip stocks via onze aanbevolen broker eToro! Maak vandaag nog een gratis account aan

Wat zijn Blue Chip Stocks?

Blue chip stocks zijn de aandelen van grote, bekende en vooral stabiele bedrijven. Het zijn vaak bedrijven die al langere tijd bewijzen grote winsten te kunnen boeken. 

Daardoor hebben ze vaak een hoge marktkapitalisatie en zijn het bedrijven die al lang bestaan. Een blue chip stock is niet meteen voor altijd een gegarandeerd succes. 

Er zijn genoeg bedrijven te vinden in de geschiedenis die lang gezien werden als blue chip stocks waar weinig mis mee kon gaan. Toch kunnen ook deze aandelen slechtere tijden meemaken doordat ze niet goed genoeg weten in te spelen op een veranderende wereld.

Alles weten over blue chips stocks of benieuwd naar welke bedrijven in deze tijd gezien worden als blue chip stocks? Lees dan snel verder en begin vandaag nog met investeren in deze bedrijven. 

Hoe kan ik zelf beleggen in Blue Chip Stocks?

Om te investeren in blue chip stocks heb je toegang nodig tot de beurzen. Omdat blue chip stocks niet aan een specifieke beurs gelinkt zijn is het handig om een plek te vinden waar je toegang krijgt tot zoveel mogelijk verschillende beurzen. 

Tegenwoordig is dat het handigste bij een online broker. Deze brokers worden steeds populairder en de platforms beter, ook beginners kunnen tegenwoordig heel eenvoudig online beginnen met beleggen. 

In onderstaande stappenplan heb je alle informatie om zo snel mogelijk zelf te kunnen beginnen met beleggen in blue chip stocks. Meteen op zoek naar een blue chip stocks list met een aantal voorbeelden? Die vindt je ook verder in dit artikel

Stap 1: Kies een online broker

Maar bij welke online broker kun je het best terecht? Dat is afhankelijk van hoe ervaren je al bent met beleggen en welke plannen je hebt voor jouw portfolio. 

Het aanbod van de brokers verschilt namelijk, naast dat sommige brokers andere beurzen aanbieden zijn er ook bij brokers andere handelsproducten als cryptocurrency, CFD’s, obligaties en meer. 

Als je geïnteresseerd bent in andere handelsproducten dan aandelen is het een goed idee om goed te onderzoeken of een broker een aanbod biedt waar jij wat aan hebt. 

Ook de kosten en extra functies van brokers kunnen veel verschillen. Hieronder vind je een aantal van de meest populaire brokers in de wereld en in Nederland. 

Broker
Capital
⭐⭐⭐⭐
Vantage
⭐⭐⭐⭐
Libertex
⭐⭐⭐
Skilling
⭐⭐⭐⭐
Avatrade
⭐⭐⭐
DEGIRO
⭐⭐⭐
Capital bekijkenVantageFX bekijkenLibertex bekijkenSkilling bekijkenAvatrade bekijkenDEGIRO bekijken
Beoordeling Mobiele App10/109.5/109.5/109.5/109.0/108.0/10
Minimale storting (€)€ 20,00€ 175,00€ 100,00€ 100,00€ 90,00€ 0,01
Minimale spread (pips)0.120.0vanaf 0,01%0.10.9vanaf 0,01%
Minimale trade size (€)€ 20,000.01 lots€ 10,00€ 0,010.01 lots€ 90,00
Maximale Hefboom20:1500:1100:1100:1100:130:1
Valutaparen10040100705050
Regulatie FCA, CySEC, ASICVFSCFCA, CySEC, ASIC, CFTC, NFA, BAFINCySECFCA, CySEC, ASIC, CFTC, NFA, BAFINBaFin, AFM, DNB
Overnacht / conversiekostenVariabelVariabelVariabelVariabel0,0058%Variabel
Opnamekosten€ 0,00€ 0,00Max € 10,00€ 0,00€ 0,00€ 0,00
Onderhoudskosten€ 0,00€ 0,00€ 5,00 na 6 maand€ 10,00 na 12 maand€ 50,00 na 3 maand€ 2,50

eToro

Voor beginnende beleggers is eToro een goede keuze. Deze broker heeft een eenvoudig en zeer gebruiksvriendelijk platform geschikt voor elke belegger. 

eToro maakt voor iedereen een profiel aan waardoor je de broker deels kan gebruiken als sociaal medium. Zo kun je bij elk handelsproduct kennis en informatie delen met andere gebruikers of reageren op posts van anderen. 

Door deze functies biedt eToro ook de Copy Trading Tool aan. Met deze tool kun je beleggingen van andere succesvolle beleggers simpel kopiëren naar je eigen portfolio. 

etoro aanbod blue chip stocks
Zoek eenvoudig naar aandelen binnen de eToro interface

Als je als beginner nog niet precies weet hoe alles werkt en eerst wil oefenen met beleggen kan dat door gebruik te maken van een demo account bij eToro. Iedere gebruiker kan gratis gebruik maken van dit account waar je met virtueel geld kan wennen aan het platform en oefenen met beleggen. 

eToro biedt naast aandelen ook ETF’s, CFD’s, grondstoffen, indexen en forex trading. Met dit aanbod kun je een ruim portfolio samen stellen en hoef je niet een account aan te maken bij een andere broker. 

Je betaalt bij eToro 0% commissie over alle aandelen en ETF’s die ja aanschaft. Zo kun je nog meer verdienen aan deze handelsproducten. 

Bij eToro hoef je de eerste keer slechts €170 te storten zodat elke belegger met vanaf elk bedrag kan beginnen met beleggen. Er zijn brokers waarbij je veel meer moet investeren voor de eerste keer. 

Meer weten over eToro? Lees dan onze review over deze broker. Meteen beginnen? Maak dan nu een account aan bij eToro.

DEGIRO

DEGIRO is een online broker die in 2008 opgericht werd en onder toezicht staat van de Autoriteit Financiële Markt (AFM) en De Nederlandsche Bank (DNB). In 2019 werd de broker overgenomen door het Duitse Flatex. 

De broker is inmiddels door heel Europa actief en wordt geroemd door het eenvoudige platform. Voor Nederlanders is het prettig dat de gehele broker in de Nederlandse taal is en er een Nederlandse klantenservice is. 

Bij DEGIRO kun je beleggen bij beurzen over de hele wereld en kun je naast aandelen ook handelen in ETF’s, CFD’s, obligaties en andere handelsproducten. 

Je betaalt bij DEGIRO lage tarieven bij het aankopen van aandelen vergeleken met andere Nederlandse banken die aandelen aanbieden. Daarnaast biedt DEGIRO een beleggersacademie voor de beginnende belegger die meer wil leren over beleggen. 

Benieuwd naar alle functies van DEGIRO? Lees dan onze review over deze broker. Of begin meteen met het aanmaken van een account bij DEGIRO. 

Stap 2: Maak een account aan

Nu is het tijd om een account aan te maken bij de broker die je zojuist gekozen hebt. Bij de meeste brokers verloopt het aanmaken van een account hetzelfde en we kijken in dit stappenplan als voorbeeld naar het aanmaken van een account bij eToro. 

Via de website van eToro kun je gemakkelijk naar ‘Meld u nu aan’ gaan om met een gebruikersnaam, E-mail adres en wachtwoord snel een account aan te maken. Nadat je via je mailbox je E-mail adres hebt bevestigd kun je al aan de slag met de gratis demoversie van eToro. 

Beginnen met echt geld kan pas nadat je het account verder geverifieerd hebt. Dit doe je door een kopie van een identiteitsbewijs op te sturen, je bankrekening te koppelen aan je eToro-account en een vragenlijst in te vullen over jouw kennis over beleggen en wat je van plan bent met je eToro-account te gaan doen. 

Stap 3: Geld op account zetten

eToro stuurt je een bericht zodra deze accountverificatie helemaal goedgekeurd is. Pas dan kun je namelijk met echt geld aan de slag gaan bij deze broker. 

Geld storten gaat eenvoudig via eToro, links onderaan klik je op de knop Geld storten en vervolgens kan je kiezen uit een aantal betaalmethodes. Nederlanders kunnen makkelijk en snel geld storten via iDeal. 

Je geld wordt automatisch omgezet in dollars om mee te kunnen beleggen op de verschillende markten. 

geld in etoro account
Op de startpagina van eToro zie je meteen hoeveel geld er beschikbaar is in je account

Stap 4: Zoek een geschikte blue chip stock

Het is tijd om op zoek te gaan naar een blue chip stock waar je graag in wilt investeren. Heb je nog geen idee welke blue chip stock geschikt is voor jou? Hier vind je een aantal interessante blue chip stocks voor de komende tijd. 

Bij eToro zoek je eenvoudig het aandeel dat je zoekt via de zoekbalk boven in de interface. Je zoekt door middel van de naam van het bedrijf of de afkorting van het aandeel. 

Je kunt ook naar het tabblad handelsmarkten gaan om daar te filteren op aandelen. Daarnaast kun je eenvoudig kiezen voor een bepaalde beurs zodat je alleen de aandelen te zien krijgt die op die beurs verhandeld worden.

Stap 5: Koop je eerste blue chip stock

Nu je een blue chip stock gevonden hebt die je graag wilt toevoegen aan je portfolio koop je deze eenvoudig aan door op de ‘handelen’ knop te drukken. Vervolgens krijg je een nieuw scherm waarin je de gewenste optie kan kopen of verkopen. 

Hiernaast zie je het scherm waarin je de aankoop kan regelen. Je kunt kiezen voor een bepaald bedrag dat je wilt investeren of je geeft het aantal aandelen dat je wilt kopen aan. 

eToro geeft je nog een aantal extra opties bij het kopen van aandelen zodat je nog beter voor jezelf kan bepalen welk risico je met de investering wilt lopen. Je kunt er namelijk voor kiezen om een hefboomeffect toe te passen op je investering. 

Met een hefboomeffect maak je je investering groter zonder hiervoor extra te hoeven betalen. Koersstijgingen en koersdalingen hebben het effect dat je aangeeft bij de hefboom. 

blue chip stock kopen

Een hefboomeffect zorgt voor een hoger risico op je investeringen. Deze kun je wel verkleinen door gebruik te maken van een stop-loss of take-profit.

Als je bij één van deze twee of bij beide een waarde opgeeft kan je investering automatisch weer verkocht worden zonder dat je daar zelf bij hoeft te zijn. Bij een bepaald verlies of winst sluit eToro je investering zodat je verlies kunt minimaliseren en een bepaalde winst kunt garanderen als de koers stijgt. 

Wat maakt een aandeel een Blue Chip Stock?

Zoals je hierboven hebt kunnen lezen is een blue chip stock een aandeel met grote marktkapitalisatie en is het een aandeel van een bedrijf die vaak al lang bestaat, marktleider is in hun sector en de bedrijven zijn vaak actief over de hele wereld. 

Maar wanneer wordt een aandeel een blue chip aandeel genoemd en wanneer niet?  

Er zijn hiervoor geen vaste regels en er zullen verschillen zitten tussen wat de ene belegger ziet als blue chip stock en wat de andere belegger onder deze categorie schaart. Om makkelijk op zoek te gaan naar blue chip stocks kun je terecht bij de grote indexen over de hele wereld. 

Door indexen als de Dow 30, NASDAQ 100 of FTSE100 te volgen en te bekijken welke bedrijven in deze indexen zitten krijg je een makkelijk overzicht van de grootste en meest succesvolle bedrijven ter wereld. Je kunt ook kijken in onze blue chip stocks list.

Interessante Blue chip Stocks List voor 2022

Wil jij vandaag nog beginnen met investeren in de belangrijkste blue chip stocks? Hieronder zie je een aantal van de meest interessante blue chip aandelen voor 2022 waar experts veel van verwachten. Deze blue chip stocks list kan nog veel langer maar dit zijn een aantal voorbeelden. 

Apple (AAPL)

Eén van de grootste bedrijven en een pionier in de technologische industrie. Al jaren lang staat Apple aan de top en voorlopig lijkt het bedrijf deze positie goed te behouden. 

Met het enorme aanbod dat Apple inmiddels biedt met veel fysieke producten en ook steeds meer diensten als Apple TV lijkt de groei nog niet gestopt. Het bedrijf blijft zich diversificeren met andere producten waardoor deze blue chip stock future proof is. 

Meer weten over het aandeel Apple? Lees dan ons artikel met daarin het laatste nieuws over de AAPL koers. 

Walt Disney (DIS)

Misschien denk je bij Walt Disney aan Disneyland Parijs of aan tekenfilms. Dat klopt maar het bedrijf doet veel meer dan wat je waarschijnlijk weet. 

Zo heeft het in Amerika de zender ABC en over de hele wereld is het in bezit van het ESPN netwerk. Met de fysieke winkels, cruise schepen en pretparken maakt dit het bedrijf tot een zeer divers bedrijf.

Als een deel van het bedrijf het financieel lastiger krijgt, bijvoorbeeld de pretparken tijdens de corona pandemie, zijn er nog genoeg andere onderdelen die dit goed maken. Zo blijft de Walt Disney koers sterk en wordt het gezien als blue chip stock. 

Johnson & Johnson (JNJ)

De gezondheidsgigant Johnson & Johnson heeft nog altijd een zeer sterke positie binnen de consumentenmarkt en de medische industrie. Het Amerikaanse bedrijf maakt enorme omzetten en heeft zoveel producten dat voorlopig er geen vuiltje aan de lucht lijkt voor het bedrijf. 

Inmiddels maakt het bedrijf ook medicijnen en kan het veel investeren in research & development. Hierdoor zal voorlopig de aandelenkoers stabiel blijven en kan Johnson & Johnson gezien worden als blue chip stock. 

ONEOK Inc. (OKE)

Een bedrijf dat bij Nederlanders waarschijnlijk een stuk minder bekend is dan de bovenstaande aandelen. Het Amerikaanse bedrijf met haar hoofdkantoor in Tulsa, Oklahoma houdt zich bezig met het verstrekken van gas aan Amerikaanse huishoudens. 

Veel beleggers zijn geïnteresseerd in dit aandeel door het hoge dividend dat het bedrijf uitkeert. Het dividend wordt elk kwartaal uitgekeerd en afgelopen jaar was het totale dividend in één jaar meer dan €3 per aandeel. 

Nu zul je misschien denken dat er in de gas-industrie minder toekomst zit omdat steeds meer mensen overgaan op gasloos leven. Deze transitie gaat echter niet op hoog tempo omdat het een zeer ingrijpende transitie is voor de meeste huishoudens, voorlopig zal het bedrijf goed blijven lopen.  

ASML (ASML)

Er zijn ook Europese bedrijven die je als blue chip stock kan benoemen. Het Nederlandse bedrijf ASML weet al jaren goede resultaten te boeken en bevindt zich in een sector waar nog veel groei in zit. 

ASML produceert machines die computerchips kunnen maken en is de marktleider in deze sector. Het bedrijf groeit flink en keerde over het jaar 2020 €2,75 dividend per aandeel uit.

Heb je nog niet genoeg aan deze blue chip stocks list en ben je op zoek naar andere goede aandelen voor de komende jaren? Lees snel ons artikel over de beste aandelen van 2022. 

Voor- en nadelen Blue Chip Stocks

Voordelen

Nadelen

Tips voordat je begint met beleggen in Blue Chip Stocks

Blue chip stocks kunnen een zeer goede toevoeging zijn aan je portfolio. Bedenk van tevoren wel goed wat je strategie is en of deze aandelen wel in je portfolio passen.

Blue chip stocks worden gekenmerkt door een stabiele koers maar dit betekent ook dat je langzaam winst maakt. 

Door alleen maar in blue chip stocks te investeren ben je aan het beleggen voor de lange termijn. De kans dat je portfolio meer waard wordt is groot, maar het kan een aantal jaren duren voordat je echt resultaat opmerkt. 

Je kunt blue chip stocks goed gebruiken om je portfolio mee te balanceren. Als je nu veel aandelen met een zeer volatiele koers hebt aangeschaft kun je een aantal blue chip stocks er bij kopen om het risico op grote verliezen flink te verkleinen. 

Veelgestelde vragen

Blue chip stocks zijn aandelen van grote, stabiele bedrijven. De blue chip aandelen laten zich kenmerken doordat de bedrijven stabiele winsten draaien, de grootste in hun sector zijn en op langere termijn goede resultaten heeft geboekt. 

Ook bij blue chip stocks is het belangrijk om ingelezen te zijn in het bedrijf. Probeer op de hoogte te zijn van de laatste ontwikkelingen en de koers die een bedrijf voert zodat je kan bepalen hoeveel toekomst er in een bepaald aandeel zit. 

Op dit moment lijken bedrijven als Apple, Google en Walt Disney klaar voor de toekomst met een ruim aanbod verschillende producten die gericht zijn op de toekomst. 

Blue chip stocks koop je eenvoudig bij de broker eToro. Deze broker biedt een groot aanbod verschillende aandelen en de grootste bedrijven ter wereld vind je allemaal terug bij de broker. 

Er is geen instantie die bepaalt wat een blue chip stock is en wat niet. Het is een term die binnen het beleggen gebruikt wordt en voor iedereen anders ingevuld kan worden. 

In principe loop je weinig risico bij het investeren in blue chip stocks. De bedrijven zullen niet failliet gaan en de koers zal naar alle waarschijnlijkheid geen grote dalingen kennen. 

Wel ben je net als bij alle andere aandelen vatbaar voor een beurscrash die vaak op grote aandelen ook een groot effect heeft. 

Blue Chip Stocks: Conclusie

Aandelen van grote, stabiele bedrijven kunnen een goede toevoeging zijn voor je portfolio. Door met blue chip stocks je portfolio te balanceren kun je op zoek naar het ideale portfolio met weinig risico en toch kans om veel winst te maken op je beleggingen. 

De term blue chip stocks kan iedereen gebruiken en er zijn geen beperkingen wat nu wel en wat geen blue chip stocks zijn. Het voordeel van blue chip aandelen is dat deze over het algemeen ook een hoog dividend uit betalen zodat je ook zonder je investeringen weer te verkopen geld kunt verdienen aan de beleggingen. 

Probeer continu je portfolio kritisch te bekijken. Probeer ook te kijken of de blue chip stocks die in je portfolio zitten nog wel echt blue chip stocks zijn. Ook grote bedrijven kunnen ingehaald worden door technologische of maatschappelijke ontwikkelingen waardoor de koers alsnog hard kan gaan dalen. 

Beleggen in blue chip stocks bij eToro?
Maak nu een account aan bij eToro en ga meteen op zoek naar de blue chip stock die jij wilt toevoegen aan je portfolio.
TIP
Scroll naar boven