GDX ETF | Beleggen in een Goud ETF

VanEck Gold Miners ETFGDX
2.50%
$33.15

eToro is een multi-asset investeringsplatform. De waarde van je investeringen kan fluctueren. Je kapitaal loopt risico.

Investeren in goud is voor de particuliere belegger al jaren mogelijk via online brokers. Er zijn echter meer manieren om te investeren in goud zonder het goud zelf te bezitten of specifiek te speculeren op de goudkoers zelf. Zo kun je eenvoudig beleggen in de GDX ETF. 

Nu beginnen met investeren in een gold miner ETF? Maak dan nu een account aan bij eToro via de groene knop hiernaast!

eToro is een multi-asset investeringsplatform. De waarde van je investeringen kan fluctueren. Je kapitaal loopt risico.

Eén van die mogelijkheden om te investeren in goud wordt je geboden door het Amerikaanse bedrijf VanEck. Deze investeringsmaatschappij heeft verschillende ETF’s samengesteld en in dit artikel kijken we naar de gold miner ETF’s ook wel bekend onder de naam GDX ETF. 

In dit artikel vertellen we je alles over hoe je zelf kunt investeren in een GDX ETF en hoe deze is samengesteld. Daarnaast kijken we naar de verschillende mogelijkheden om in deze ETF’s te investeren of in goud zelf.

eToro is een multi-asset investeringsplatform. De waarde van je investeringen kan fluctueren. Je kapitaal loopt risico.

Over GDX ETF

De GDX ETF bestaat uit aandelen van bedrijven die zich bezig houden met goudmijnen. De bedrijven uit de GDX ETF bevinden zich over de hele wereld. 

De belangrijkste aandelen uit de GDX ETF komen uit Canada en Amerika. Op dit moment is meer dan 51% van de waarde uit de GDX ETF afkomstig van aandelen van bedrijven uit Canada, de Verenigde Staten volgen met bijna 20%. 

gdx etf etoro

Het grootste bedrijf uit de GDX ETF is Newmont Corporation, dit Amerikaanse goudmijnbedrijf bestaat al sinds 1921 en heeft goudmijnen in de Amerikaanse staten Colorado en Nevada maar ook buiten de VS zoals in Canada, Mexico, de Domincaanse Republiek, Australië, Ghana, Argentinië, Peru en Suriname.

In het voorbeeld van Newmont Corporation zie je dat een groot goudmijnbedrijf dus verschillende goudmijnen kan bezitten. Er zijn ook goudmijnen die gedeeld worden tussen verschillende goudmijnbedrijven. 

De GDX ETF bestaat dus uitsluitend uit dit soort goudmijnbedrijven, deze bedrijven maken winst door het goud te mijnen en vervolgens te verkopen. Naast goud houden dit soort bedrijven zich ook vaak bezig met andere grondstoffen als zilver, koper en lood. 

Hoe kan ik beleggen in GDX ETF?

Om zelf te kunnen gaan beleggen in de GDX ETF is het belangrijk om een goede plek te vinden waar deze ETF aangeboden wordt. Voor particuliere beleggers is de beste plek om dit te doen een online broker. 

Bij een online broker heb je zelf de volledige vrijheid om te kiezen waar je in wilt investeren en hoeveel je wilt investeren. Bij veel brokers is het tegenwoordig mogelijk om ook met kleinere bedragen al te beginnen met beleggen. 

In het stappenplan hieronder zie je elke stap die je moet doorlopen om zo snel mogelijk je eerste investering te doen in de GDX ETF. 

Stap 1: Kies een online broker

De eerste stap richting jouw investering in de GDX ETF is het kiezen van een online broker waar je aan de slag kunt. Bij deze keuze komen meteen een aantal belangrijke zaken kijken waar je zo snel mogelijk een beslissing over moet maken. 

Ten eerste is het aanbod van een broker belangrijk, online brokers bieden vaak verschillende producten aan en elke broker heeft toegang tot een aantal beurzen. Het kan verschillen met welke beurzen een broker samenwerkt, kies de broker met toegang tot de beurzen waar jij actief op wilt zijn.

Verder is het belangrijk om goed te kijken naar de gebruiksvriendelijkheid van een broker. Als beginnende belegger is het handig om te kiezen voor een online broker die een overzichtelijk platform heeft met handige functies voor beginners, aan uitgebreide analysetools heb je als beginner nog weinig. 

Tot slot kun je kijken naar de kosten die een broker rekent om te gaan investeren. De kosten worden door brokers op hun eigen manier berekent, je kunt een vast percentage transactiekosten hebben of een broker gebruikt een spread, het verschil tussen de koop- en verkoopprijs, om geld aan je te verdienen

eToro

eToro logotype

De eerste broker die we willen uitlichten is de beste broker voor beginnende beleggers. eToro heeft een gebruiksvriendelijk en overzichtelijk platform waar elke beginner goed de weg kan vinden. 

Je hebt bij eToro ook een aantal handige functies die je goed op weg kunnen helpen bij je eerste investeringen. Zo kun je met de Copy trading tool afkijken hoe succesvolle beleggers geld verdienen op eToro. 

Met deze functie kun je namelijk de portfolio’s van beleggers die hun profiel openbaar hebben inzien.

Copytraden bij eToro

Daarnaast kun je met één klik een portfolio, of enkele investeringen, kopiëren naar je eigen portfolio. 

Je kunt bij eToro vrij eenvoudig een divers portfolio met verschillende producten samenstellen door het grote aanbod van de broker. Zo kun je bij eToro investeren in aandelen, ETF’s, grondstoffen, CFD’s, forex trading en indexen

Een ander voordeel van eToro is dat je hoog rendement kunt behalen op aandelen en ETF’s. Dit komt omdat je bij eToro 0% commissie betaalt over het kopen en verkopen van aandelen en ETF’s. 

Je kunt bij eToro als beginner gebruik maken van een gratis demo account. Dit account is beschikbaar voor iedereen die een profiel aangemaakt heeft en je krijgt hierbij virtueel geld om zonder risico het platform van eToro en een aantal investeringen uit te proberen. 

Als je vervolgens wilt gaan beleggen met echt geld moet je rekening houden met een minimale storting van €170,- bij de eerste keer dat je geld op je eToro account zet. Dit bedrag is bij andere brokers vaak aanzienlijk hoger, zo kun je als beginner bij eToro al vanaf lage bedragen beginnen met beleggen. 

Nog niet genoeg gelezen over eToro? Kijk dan ook eens naar onze uitgebreide review over deze broker of ga nu naar de eToro website en begin meteen! 

eToro is een multi-asset investeringsplatform. De waarde van je investeringen kan fluctueren. Je kapitaal loopt risico.

DEGIRO

Nasdaq tsla

Om te investeren in een fonds als de GDX ETF kun je ook goed terecht bij de Nederlandse broker DEGIRO. Ooit was deze broker alleen geschikt voor professionele beleggers maar inmiddels zijn de deuren open voor iedereen die bij DEGIRO wilt gaan beleggen. 

Sinds die deuren geopend zijn groeit DEGIRO snel en is het één van de populairste brokers van Nederland geworden door het overzichtelijke platform. Daarnaast is het gehele platform én de klantenservice in de Nederlandse taal te gebruiken. 

DEGIRO is een broker waar je terecht kan voor aandelen, ETF’s, obligaties en grondstoffen. De broker richt zich vooral op toegang tot zoveel mogelijk beurzen over de hele wereld, dit kan DEGIRO aanbieden doordat het actief samen werkt met andere grote partijen. 

Meer weten over DEGIRO? Lees dan nu onze eigen DEGIRO review of ga meteen naar de website van deze broker en maak een account aan! 

Stap 2: Een account aanmaken

Heb je een broker kunnen kiezen in stap 1? Dan is het tijd voor de tweede stap waarbij je een account gaat openen bij de zojuist gemaakte keuze. 

Omdat bij veel brokers dit proces op een vergelijkbare manier gaat kijken we in dit voorbeeld naar de populaire broker eToro. Bij deze broker heb je een E-mail adres en wachtwoord nodig om een account te maken. 

Je kunt ook gebruik maken van een Facebook, Google of Apple account om op basis van die gegevens nog sneller een profielpagina op eToro te maken. Zodra het account gemaakt is kun je meteen de gratis demo versie van eToro gebruiken en met virtueel geld het platform proberen. 

profiel voltooien etoro gdx etf
Voltooi je profiel en begin gelijk bij eToro!

Zodra je van virtueel geld over wilt stappen naar echt geld moet je het zojuist gemaakte account verifiëren. Dit doe je door een kopie van je identiteitsbewijs op te sturen en een vragenlijst in te vullen waarin jouw kennis over beleggen getest wordt. 

eToro is een multi-asset investeringsplatform. De waarde van je investeringen kan fluctueren. Je kapitaal loopt risico.

Stap 3: Geld storten op je account

Je krijgt vervolgens bericht van eToro zodra deze verificatie goedgekeurd is door de broker. Vanaf dat moment kun je echt geld gebruiken op het eToro platform. 

Voor die tijd kun je ook alvast geld gaan storten. Zoals eerder besproken moet je de eerste keer minimaal €170,- storten. 

Op eToro kun je kiezen tussen veel verschillende betaalmogelijkheden zoals iDeal, PayPal, Creditcard of bankoverschrijving. Voor de meeste Nederlanders zal iDeal de handigste optie zijn, als je via iDeal geld stort staat het geld ook nog eens zo goed als meteen op je account. 

geld storten gdx etf
Geld storten bij eToro

Stap 4: Zoek de GDX ETF

gdx etf etoro logo
De GDX ETF in eToro

De laatste stap kan één van de makkelijkste stappen zijn als je al weet waar je in wilt gaan investeren. Je kunt het makkelijkste zoeken via de zoekbalk midden in het de bovenste balk. 

Als je zoekt op ‘GDX ETF’ zul je al meteen de VanEck Vectors Gold Miners ETF GDX zien

Je kunt vervolgens naar deze pagina toegaan om het laatste nieuws over de GDX ETF te vinden en de huidige koers. 

Ook kun je op deze pagina op de blauwe knop ‘Handelen’ klikken waarbij je een investering kan doen. Je kiest vervolgens zelf hoeveel je wilt investeren en of je een extra functie als een hefboomeffect, stop-loss of take-profit wilt gebruiken. 

Investeren in Gold Miners ETF's

Er zijn verschillende mogelijkheden om te investeren in goud of in gold miners. Hieronder zie je de verschillende gold miner ETF’s waar je in kan investeren en meer uitleg over investeren in goud zelf. 

VanEck Vectors Gold Miners ETF GDX

Dit is de bekendste GDX ETF en zal ook de ETF zijn die je als eerste terug vindt bij de broker waar je op zoek gaat naar deze ETF’s. De ETF belegt in de grootste beursgenoteerde bedrijven die actief zijn in de mijnbouw. 

Naast goud hebben deze bedrijven ook mijnen waarin andere grondstoffen zoals zilver worden gedolven. DJe vindt het volledige overzicht van deze ETF op de website van VanEck.

VanEck Vectors Junior Gold Miners ETF

Het zit al redelijk in de naam van deze ETF, de VanEck Vectors Junior Gold Miners ETF bestaat uit aandelen van jonge bedrijven in de goudwinning-industrie. Niet elk jong bedrijf in deze sector komt zomaar in deze ETF terecht, de VanEck Vectors Junior Gold Miners ETF kijkt vooral naar hoe liquide een bedrijf is. 

Zo selecteert het de meest liquide jonge bedrijven om deel uit te maken van de VanEck Vectors Junior Gold Miners ETF. Er zijn redelijke verschillen tussen deze ETF en de VanEck Vectors Gold Miners ETF GDX.

De junior-variant van deze ETF heeft minder bedrijven uit de Verenigde Staten opgenomen in de ETF. Verder zijn er vooral veel meer bedrijven uit verschillende landen in de junior GDX ETF terug te vinden.

Bedrijven uit landen als Indonesië, Rusland en Turkije vind je niet terug in de gewone GDX ETF maar wel in de VanEck Vectors Junior Gold Miners ETF. 

Investeren in Goud

Natuurlijk kun je ook altijd nog gewoon ouderwets in de grondstof goud investeren. Ook deze mogelijkheid vind je terug bij de online broker eToro.

Je kunt investeren in deze grondstof door hem normaal aan te kopen maar je kunt ook kiezen voor een hefboomeffect. Op deze manier sluit je een CFD af op de goudprijs, zo kun je profiteren van koersstijgingen zonder zelf in bezit te zijn van goud. 

Wil jij geld verdienen door te investeren in Gold Miners ETF’s? Maak dan nu een account aan bij eToro en begin vandaag nog! 

eToro is een multi-asset investeringsplatform. De waarde van je investeringen kan fluctueren. Je kapitaal loopt risico.

De GDX ETF koers

De koers van de VanEck Vectors Gold Miners ETF GDX is gebaseerd op de resultaten van de bedrijven uit deze ETF. Door alle aandelenkoersen van deze bedrijven te berekenen en samen te voegen komt er een koers uit voor de ETF zelf. 

De GDX ETF koers door de jaren heen

De koers van de GDX ETF is in de afgelopen jaren flink gestegen. Waar de prijs in 2018 nog net onder de €15 zat steeg deze in juli 2020 door tot meer dan €35. 

Als je in 2018 voor €10.000 had geïnvesteerd in de GDX ETF was dat in juli 2020 al (€10.000 / €15) * €35 = €23.333 waard geweest.

gdx etf koers

De GDX ETF koers in de afgelopen drie jaar

Ook deze bedrijven kregen het tijdens de coronacrisis zwaar te verduren tijdens de grote beurscrash in maart 2020. Maar net als de rest van de beurs wisten ook deze bedrijven al snel weer de weg omhoog te vinden.

Omdat goud een product is waar veel mensen in gaan investeren tijdens een economische crisis was het ook voor deze bedrijven makkelijker om weer snel te groeien naar ouderwetse hoogtes en was het dipje snel weer vergeten. 

De GDX ETF koers was in 2011 zo’n €55, voor de beleggers die deze investering ooit met het oog op de lange termijn hebben gedaan is er dus nog geen positief resultaat. Dat komt deels door de dalende goudprijs tussen 2011 en 2015. 

De actuele GDX ETF koers

Nadat de koers in 2020 maar bleef stijgen moest er een moment komen waarop het weer lastiger werd voor de GDX ETF. Dit komt deels omdat de economie weer aantrok en mensen hun goud-investering weer om gingen zetten in andere investeringen

Zo zakte de goudprijs tussen augustus 2020 en april 2021 waardoor de bedrijven in de goudwinning-industrie hun producten voor minder geld konden verkopen dan vlak na de intrede van de coronacrisis. 

De afgelopen maanden lijkt de GDX ETF koers weer in de lift te zitten. De goudprijs stijgt ook weer voorzichtig en hier profiteren deze bedrijven van. 

eToro is een multi-asset investeringsplatform. De waarde van je investeringen kan fluctueren. Je kapitaal loopt risico.

Waarom moet ik beleggen in GDX ETF?

Er zijn een aantal voordelen van het beleggen in de gold miner ETF zoals de GDX ETF. Ten eerste is het een ETF dat voordelen heeft ten opzichte van investering in enkele aandelen.

Doordat je in een ETF investeert die is samengesteld uit meerdere bedrijven uit deze sector loop je minder risico. Stel je voor dat één goudmijnbedrijf een slecht jaar heeft vanwege tegenvallende resultaten in een mijn, de koers van dit aandeel zakt dan erg maar die van de GDX ETF blijft overeind door de andere bedrijven. 

Daarnaast is het een extra manier om te speculeren op de goudprijs zonder direct in de grondstof zelf te investeren. 

gold miner ETF

Beleg nu in goudmijn bedrijven

Er zijn natuurlijk ook risico’s verbonden aan het investeren in de GDX ETF. Zoals je eerder al hebt kunnen lezen is de prijs van de GDX ETF lager dan hij ooit in 2011 was. 

Dit komt ook omdat de GDX ETF nog een extra stukje risico met zich mee brengt vergeleken met de goudprijs. Zo steeg tussen 2008 en 2011 de GDX ETF koers met 300% terwijl de goudprijs in diezelfde periode slechts met 150% steeg. 

Dit laat zien dat de GDX ETF een speculatief fonds is en je genoeg kennis moet hebben over beleggen en de risico’s die hieraan verbonden zijn voordat je investeert in deze ETF. 

eToro is een multi-asset investeringsplatform. De waarde van je investeringen kan fluctueren. Je kapitaal loopt risico.

Veelgestelde vragen

De volledige naam van de GDX ETF is de VanEck Vectors Gold Miners ETF GDX. Deze ETF bestaat uit de grootste bedrijven ter wereld die actief zijn in de goudmijn industrie. Op deze manier kun je beleggen in meerdere bedrijven tegelijkertijd die actief zijn in dezelfde sector. 

De belangrijkste ETF’s die samengesteld zijn uit bedrijven actief in de goudmijn industrie zijn de VanEck Vectors Gold Miners ETF GDX en de VanEck Vector Junior Gold Miners ETF. De eerstgenoemde ETF is samengesteld uit de grootste bedrijven uit de sector terwijl de junior ETF de meest liquide jonge bedrijven in deze sector heeft. 

De handigste manier om te beleggen in de GDX ETF is bij online broker eToro. Deze broker is geschikt voor zowel beginnende als ervaren beleggers en biedt vele mogelijkheden bij het investeren. Daarnaast rekent eToro geen commissie over ETF’s en kun je nog meer rendement behalen. 

De GDX ETF wordt samengesteld door te kijken naar de grootste bedrijven in de goudmijn industrie over de hele wereld. Veel van deze bedrijven bevinden zich in Noord-Amerikaanse landen zoals de Verenigde Staten en Canada. 

De GDX ETF koers volgt niet precies de goudprijs maar kan hier flink van afwijken. Het kan zijn dat de prijs van de GDX ETF veel harder stijgt dan de goudprijs, het is dan altijd maar de vraag of het deze koers vol kan houden. 

GDX ETF: Conclusie

De VanEck Vectors Gold Miners ETF GDX is een bekende ETF samengesteld uit de grootste bedrijven die zich bezig houden met het winnen van goud uit verschillende mijnen. Sommige van deze bedrijven houden zich ook bezig met het winnen van andere gronstoffen zoals zilver en koper. 

Je kunt eenvoudig beleggen in de GDX ETF via een online broker als eToro. Hier vind je ook het laatste nieuws over deze ETF, de belangrijkste financiële cijfers en de laatste koers. 

Beleggen in de GDX ETF neemt risico’s met zich mee, maar de ETF heeft al vaker bewezen een goede investering te kunnen zijn. Zorg dat je goed op de hoogte bent van de risico’s die je neemt door in dit product te investeren. Kijken naar een andere ETF of Index? Bekijk ook eens de NIKKEI 225!

Beginnen met beleggen in de GDX ETF?
Maak dan nu een account aan bij eToro en doe zo snel mogelijk je eerste investering!
TIP

eToro is een multi-asset investeringsplatform. De waarde van je investeringen kan fluctueren. Je kapitaal loopt risico.

Scroll naar boven