Contrair Beleggen | Leer tegendraads beleggen

Contrair beleggen is tegendraad beleggen. De tegendraadse belegger gelooft dat veel beleggers op de markt handelen uit kuddegedrag en dat daar mogelijkheden liggen. Wanneer de contraire belegger door heeft dat de massa een activum over- of ondergewaardeerd, doet hij dus tegendraadse beleggingen. Maar waarom, en hoe komt het dat juist de geharde beleggers hier graag gebruik van maken?

Lees snel verder om alles te leren over contrair beleggen en of deze spannende manier van beleggen ook jou aanspreekt!

Contrair beleggen stappenplan

Nu al van overtuigd dat contrair beleggen echt iets is voor jou? Maak direct een account aan bij eToro en begin vandaag nog met contrair beleggen!

eToro is een multi-asset investeringsplatform. De waarde van je investeringen kan fluctueren. Je kapitaal loopt risico.

Wellicht heb je wel eens meegemaakt dat je in een discussie verzeild geraakt bent waarbij iedereen een bepaalde mening met elkaar deelde, waar jij er heilig van overtuigd was dat ze er compleet naast zaten. Of dat jij op basis van de feiten een analyse maakte die juist tegen de algehele consensus indruiste, maar toch gelijk had achteraf.

Mensen die minstens een van deze bovenstaande voorbeelden meer dan eens meemaakt, zou een uitstekende contrair belegger zijn. Waarom dat zo is, wordt precies uitgelegd in dit artikel, evenals de wereld van het contrair beleggen erg bij jou past, of misschien meer een beleggingsstrategie is om later toe te passen.

eToro is een multi-asset investeringsplatform. De waarde van je investeringen kan fluctueren. Je kapitaal loopt risico.

Wat is Contrair Beleggen?

Wat is contrair beleggen? Wel, contrair beleggen – ook wel tegendraads beleggen genoemd – is een theorie die uitgaand van handelen met een bepaalde psychologische instelling als motivatie.

Deze instelling luidt dat wanneer de meeste beleggers, en andere betrokkenen in de beleggerswereld, een mening of voorspelling uiten over wat er voor verandering er op de markt plaats gaat vinden, en dat jij als contraire belegger er juist van uitgaat dat het tegenovergestelde gebeuren gaat.

Oftewel, wanneer je bezig gaat met contrair beleggen, anticipeer je op een bepaalde verandering van prijzen, of een financiële gebeurtenis, terwijl meerdere factoren juist indiceren dat het tegenovergestelde gaat gebeuren; of het nou technische en fundamentele indicators zijn, of het hele huidige marktsentiment.

Je druist dus in tegen de gehele consensus. Jij bent er als contrair belegger van overtuigd dat een handelsproduct juist over- of ondergewaardeerd is ten opzichte van zijn intrinsieke waarde.

Aan het begin van deze ontwikkelingen in de prijs, zal de koerswijziging intenser zijn. Handelaren proberen hun verliezen vaak in te perken door stop loss te plaatsen.

Zodra er toch een trendwijziging plaatsvindt, stijgt het aantal geplaatste orders, waardoor er een zogenaamd ‘domino-effect’ ontstaat. Dit domino-effect leidt tot het actief stijgen of dalen van de waarde van dit specifieke handelsproduct.

Indien het gebeurt dat de trend zich uiteindelijk voortzet, is het voordeel dat het mogelijke verlies dat je kan lijden, klein is als je het vergelijkt met het potentiële voordeel van het speculeren op een potentiële koerswijziging.

Meer weten over andere vormen van beleggen? Lees dan ons artikel over beleggen.

eToro is een multi-asset investeringsplatform. De waarde van je investeringen kan fluctueren. Je kapitaal loopt risico.

Hoe kan ik zelf Contrair Beleggen?

Of je het nou de gok waard vindt om te gaan contrair beleggen, of op hele andere manieren beleggen wil, één ding is zeker: je dient gebruik te maken van een online broker.

Beginnend beleggers zullen zich misschien afvragen wat een online broker is, en we kunnen al met zekerheid zeggen dat dit concept een groot deel uit gaat maken van je beleggerscarrière.

Lees snel in ons onderstaande stappenplan hoe je een online broker uitzoekt en deze kan gebruiken om op de voor jou meest geschikte manier te beleggen!

eToro is een multi-asset investeringsplatform. De waarde van je investeringen kan fluctueren. Je kapitaal loopt risico.

Stap 1: Kies een online broker voor Contrair Beleggen

Voor wie nog niet bekend is met de term: kort gezegd zijn online brokers plekken waar beleggers de beurs in de gaten kunnen houden en hun handelsproducten kunnen kopen en verkopen. Je kunt er een account aanmaken en sommige brokers bieden handige tools waarmee het beleggen eenvoudiger wordt gemaakt.

Het uitkiezen van een online broker kan soms erg lastig zijn, omdat er een grote hoeveelheid online brokers aangeboden worden om uit te kiezen. Om deze keuze wat eenvoudiger voor je te maken, zullen we je aan twee brokers introduceren waarmee we goede ervaringen hebben.

Contrair Beleggen bij eToro

eToro is een voorbeeld van een online broker die onder andere erg populair is onder beginnende beleggers, mede dankzij hun vele handige assets en tools.

Steeds meer mensen beginnen met beleggen, en voor beginnende beleggers is het fijn om bij een online broker terecht te kunnen waarbij je zonder al te veel ervaring aan de slag kan. Ze bieden enkele handige tools aan die dit mogelijk maken.

Een voorbeeld is hun gratis demo-account, waarbij je kunt oefenen met beleggen zonder echt al geld in te hoeven zetten. Ook hebben ze een handige copy trading-functie, waarbij handelsprofielen automatisch worden gekopieerd om jouw portfolio aan te vullen.

Maar ook de doorgewinterde beleggers kunnen voor hun trades bij eToro terecht; ook als je contrair beleggen wilt. eToro biedt namelijk vele verschillende handelsproducten aan, zoals aandelen, valuta’s. ETF’s, grondstoffen en CFD’s. Bovendien is de broker dankzij hun 0% commissie op aandelen en ETF’s en een lage minimale storting van €170, erg voordelig.

Inloggen kan zowel met je Apple-account, als met je Facebook of Google.

Contrair Beleggen bij eToro? Maak vandaag een account aan!

eToro is een multi-asset investeringsplatform. De waarde van je investeringen kan fluctueren. Je kapitaal loopt risico.

Contrair Beleggen bij DEGIRO

Een andere broker die geschikt is om te gebruiken voor contrair beleggen is DEGIRO. Vooral wanneer je in aandelen investeren wilt.

Contrair handelen met aandelen kan erg interessant zijn, omdat de aandelenbeurs constant verandert. DEGIRO is een erg geschikte broker om dat bij te doen.

Ze bieden vele aandelen aan, maar ook ETF’s en CFD’s, die je dankzij hun erg gebruikersvriendelijke site kan verhandelen en in de gaten houden.

Wie niet van poespas houdt, en duidelijk en overzichtelijk contrair handelen wil in aandelen, is DEGIRO de juiste plek om te beginnen. De broker is gereguleerd door de Nederlandse toezichthouders AFM en DNB en daardoor weet je zeker dat je hier veilig terecht kunt. 

Geïnteresseerd in Contrair Beleggen bij DEGIRO? Maak vandaag nog een account aan en ga direct aan de slag!

Stap 2: Maak een account aan om te beginnen met Contrair Beleggen

Wanneer je een broker hebt gekozen, is het natuurlijk tijd om je aan te melden. Gelukkig is dit bij de meeste online brokers vrij eenvoudig.

Als voorbeeld zullen wij eToro gebruiken om een illustratie te geven van hoe ook jij je aan kunt melden bij een broker om te beginnen met contrair beleggen.

Bij eToro vind je bovenin de pagina de aanmeld-knop, die je naar een venster leidt waar je je e-mailadres en wachtwoord opgeeft. Vervolgens krijg je een bevestigingsmail die je gebruikt om je account mee te verifiëren, en je eigen beleggers-account is aangemaakt!

eToro is een multi-asset investeringsplatform. De waarde van je investeringen kan fluctueren. Je kapitaal loopt risico.

Stap 3: Geld op account zetten

Beleggen kan natuurlijk niet zonder geld, en dat geldt ook voor contrair beleggen. Om geld op je account te zetten, dien je een paar stappen door te nemen.

Alvorens je daadwerkelijk het geld kan storten, dien je je identiteit te bevestigen. Dit is natuurlijk om fraude te voorkomen; veiligheid staat immers voorop!

Daarnaast dien je ook nog een vragenlijst in te vullen. Deze vragenlijst is er zo naar ontworpen, dat je door te antwoorden aangeeft dat je op de hoogte bent van de eventuele risico’s die het beleggen met zich meebrengt.

Vervolgens kan je heel eenvoudig op de ‘Geld storten’-knop links onderin klikken. Dit bedrag is op meerdere manieren over te maken, waaronder iDeal.

Bij deze optie in het menu kun je geld storten

Stap 4: Zoek een geschikt product voor Contrair Beleggen

Het is belangrijk je intuïtie te vertrouwen als je contrair beleggen wilt.

Wanneer je contrair beleggen wil, ga je dus handelen tegen de algemene verwachtingen in omdat jij niet verwacht dat deze verwachtingen uit zullen komen. Hiervoor moet je natuurlijk wel echter weten of jouw producten beschikbaar zijn via jouw online broker.

Gelukkig kan je heel eenvoudig op zoek naar producten waar je in handelen wil via de zoekfunctie van eToro. Dankzij hun ruime aanbod kan je jouw gewenste product hoogstwaarschijnlijk wel vinden!

Stap 5: Begin met Contrair Beleggen

Je account is geactiveerd, je geld gestort en je aandeel uitgekozen. Nu is het dan eindelijk tijd om je eerste investering te doen.

Wil je contrair beleggen? Of ga je liever voor veilig en beleg je in dat wat populair is op de markt?

Welke manier van beleggen je ook prefereert, met de juiste online broker kan je de handelsproducten vinden die jou het best lijken om in te investeren. Je kunt het zo contrair maken aks dat je zelf wilt!

eToro is een multi-asset investeringsplatform. De waarde van je investeringen kan fluctueren. Je kapitaal loopt risico.

Contrair Beleggen: rationeel of niet?

Handelen is en blijft een gecompliceerd fenomeen, waarvan het lastig is om de rationaliteit ervan objectief vast te stellen is. Een van de aspecten die hier invloed op kan uitoefenen, is psychologie.

Wanneer het gaat om de kleinere beleggers, verliest ongeveer drie van elke vier beleggers geld bij het handelen. De theorie van het contrair beleggen duidt in het eerste opzicht aan dat kleine beleggers enkel in de tegenovergestelde richting handelen moeten, willen ze winst maken. Echter, toch leidt dit niet altijd tot de resultaten waar je op hoopt.

Contrair beleggen is niet investeren zonder emoties

Mensen zijn emotionele wezens, wat ons bijvoorbeeld sociaal laat zijn, maar ook het maken van onze keuzes erg beïnvloedt. Emoties bepalen wat voor handelingen we verrichten wanneer situaties positief zijn, of juist tegenovergesteld. 

Bij aandelen is dit niets anders; beleggers stoppen hun geld in één of meerdere aandelen, wat men vaak spannend vindt.  Niet heel gek ook, want je kunt zowel geld verdienen als verliezen en kijkt constant op de pagina waar hun aandelen op staan om te kijken of ze deze verkopen moeten.

En wanneer verkoop je? Een voorbeeld van wanneer men gelijk verkoopt, is wanneer je aandeel een minimale waardedaling ondergaat.

Een ander voorbeeld van wat je zou kunnen linken aan handelen uit emotie, is dat handelaren hun beleggingen weer te lang vast willen houden zodra de waarde ervan stijgt, wat weer mogelijk leidt tot minder rendement dan dat ze aanvankelijke gehoopt hadden.

Contrair beleggen is negatief sentiment herkennen

Wanneer je contrair beleggen gaat, handel je juist net wat anders. Contraire beleggers proberen zich in wat negatievere tijden juist te richten op aandelen die noodlijden, en dan weer niet op de meer populaire koersen.

Contraire beleggers voelen aan wanneer er negatief sentiment heerst. Middels fundamentele en technische analyses  kijken ze vervolgens of dit aandeel potentie heeft.

Wat de contraire belegger vervolgens met dit aandeel doet, is deze vasthouden totdat de koers hersteld is. Andere investeerders kunnen zich vervolgens ook richten op dit bedrijf, wat gunstig voor ze is, gezien ze de aandelen zelf voor een lage prijs gekocht hebben, en nu beter door kunnen verkopen.

Echter, je kunt winsten mislopen als de verwachtingen van de markt waar blijken te zijn. Natuurlijk kan je proberen het risico te nemen je aandelen zo nu en dan wat langer vast te houden om wat meer winst binnen te halen.

Daarnaast kan aan de andere kant van de munt voorkomen dat het ondergewaardeerde aandeel dat contraire beleggers targeten, nog net zo ondergewaardeerd blijven als voorheen, waardoor je geld verliezen zult.

Evenzo kan een ondergewaardeerd aandeel dat door contrarians wordt getarget als een investeringsmogelijkheid, ondergewaardeerd blijven als het marktsentiment bearish blijft. In dat geval kan je geld verliezen.

eToro is een multi-asset investeringsplatform. De waarde van je investeringen kan fluctueren. Je kapitaal loopt risico.

Contrair Beleggen: welke aandelen zijn het gunstigst?

Het is altijd lastig om te zeggen welke aandelen het best zijn om in te beleggen, omdat koersen altijd blijven veranderen. Bij contrair beleggen is dit geen uitzondering.

Technologie-aandelen en aandelen die een lage volatiliteit hebben, presteren bijvoorbeeld erg goeddus voor contraire beleggers zouden deze aandelen minder interessant zijn. Wat mede dankzij de populariteit van deze aandelen juist onderpresteert, zijn heel andere sectoren. Enkele hiervan zijn de volgende:

 • Detailhandelaren
 • Duurzame consumptiegoederen
 • Grondstofproducten
 • Industrie
 • Midstream-bedrijven
 • Vermogensbeheerders

Veel van deze sectoren hebben existentiële problemen, waardoor ze onderpresteren op de markt. Tegenwoordig handelt het grootste deel van de beleggers in ETF’s, maar verwaarlozen daardoor tegelijkertijd ook complete industrieën.

Een contraire belegger zou in zo’n geval juist beginnen met het analyseren van individuele aandelen en er een selectie uit maken.

eToro is een multi-asset investeringsplatform. De waarde van je investeringen kan fluctueren. Je kapitaal loopt risico.

De voor- en nadelen van Contrair Beleggen

De meeste vragen zijn inmiddels beantwoord; wat is contrair beleggen, is het geschikt voor mij en wat zijn de beste aandelen om in te beleggen? Toch is een overzicht handig, dus alles nog even duidelijk op een rijtje te maken, hebben we hieronder nog even de voor- en nadelen van contrair beleggen uitgeschreven.

Voordelen

Nadelen

Tip: beginnend belegger, maar toch geïnteresseerd in contrair beleggen? Je kunt altijd eerst oefenen zonder geld met een demo-account. Wij raden het gratis demo-account aan van de online broker eToro.

eToro is een multi-asset investeringsplatform. De waarde van je investeringen kan fluctueren. Je kapitaal loopt risico.

Tips voordat je begint met Contrair Beleggen

Voordat je begint met contrair beleggen, is het belangrijk om te weten dat ervaring en kennis van de markt zo goed als cruciaal zijn. Heb je dit niet, dan is het verstandiger eerst veiligere investeringen te doen en hieruit opmaken wat jouw beste strategieën zijn, of jouw analyses kloppen, en hoe de markt volgens jouw bevindingen werkt.

Let er hierbij op dat je de ondergewaardeerde sectoren goed in de gaten houdt, en kijkt naar hoeveel rendement je had kunnen behalen, had je erin belegd.

Voor de beginnende belegger is dus het een vrij groot risico om met contrair beleggen te beginnen. Om contrair beleggen rendement op te laten leveren, is een goede kennis van de beurs belangrijk.

Bovendien die je erg veel vertrouwen te hebben in je eigen kennis en ervaringen. Alles waar jij in belegt, is immers dat wat als ‘niet rendabel’ wordt gezien op de markt.

Je hoeft echter niet per se een doorgewinterde belegger te zijn om contraire beleggingen te doen. Terwijl je als beginnend belegger “veilige” investeringen doet, kan je ondertussen gerust eens proberen een contraire belegging te doen, zolang je maar weet dat je een groter risico loopt geld te verliezen.

Benieuwd over hoe contrair beleggen werkt in de vorm van short gaan? Lees dan ons artikel over short gaan.

eToro is een multi-asset investeringsplatform. De waarde van je investeringen kan fluctueren. Je kapitaal loopt risico.

Veelgestelde vragen

Contrair beleggen wordt ook wel tegendraads beleggen genoemd, en is een theorie die uitgaand van handelen met een bepaalde psychologische instelling als motivatie. Deze instelling luidt dat wanneer de meeste beleggers, en andere betrokkenen in de beleggerswereld, een mening of voorspelling uiten over wat er voor verandering er op de markt plaats gaat vinden, en dat jij als contraire belegger er juist van uitgaat dat het tegenovergestelde gebeuren gaat.

Het is altijd lastig om te zeggen welke aandelen het best zijn om in te beleggen, omdat koersen altijd blijven veranderen. Bij contrair beleggen is dit geen uitzondering.

Technologie-aandelen en aandelen die een lage volatiliteit hebben, presteren bijvoorbeeld erg goeddus voor contraire beleggers zouden deze aandelen minder interessant zijn. Wat mede dankzij de populariteit van deze aandelen juist onderpresteert, zijn heel andere sectoren. Enkele hiervan zijn de volgende:

 • Detailhandelaren
 • Duurzame consumptiegoederen
 • Grondstofproducten
 • Industrie
 • Midstream-bedrijven
 • Vermogensbeheerders

Overigens is er al lang een discussie gaande over of bedrijven moeten aangeven dat ze onderpresteren. Wanneer bedrijven dit doen, kan dat het contraire beleggen vereenvoudigen.

Voor de beginnende belegger is het een best risico om met contrair beleggen te beginnen. Om contrair beleggen rendement op te laten leveren, is een goede kennis van de beurs belangrijk.

Bovendien die je erg veel vertrouwen te hebben in je eigen kennis en ervaringen. Alles waar jij in belegt, is immers dat wat als ‘niet rendabel’ wordt gezien op de markt.

Je hoeft echter niet per se een doorgewinterde belegger te zijn om contraire beleggingen te doen. Terwijl je als beginnend belegger “veilige” investeringen doet, kan je ondertussen gerust eens proberen een contraire belegging te doen, zolang je maar weet dat je een groter risico loopt geld te verliezen.

Om contrair te kunnen beleggen, is het belangrijk de juiste broker uit te kiezen. De meeste sectoren die laag presteren, zijn aandelen in sectoren en industrieën die onder bepaalde problematiek lijden.

Om deze te kunnen volgen en er zelfs in wil kunnen beleggen, is het belangrijk een broker te kiezen die veel verschillende aandelen aanbiedt, en zich niet voornamelijk op de populairste en best lopende aandelen focust.

De beste broker om te beginnen met contrair beleggen is de broker eToro. Bij de broker eToro kun je makkelijk een demo account aanmaken zodat je nog even kan oefenen met contrair beleggen voordat je aan het echte werk begint.

Contrair Beleggen: Conclusie

Al met al is contrair beleggen dus tegendraads beleggen. Je belegt tegen de consensus van de markt in. Wanneer de meeste beleggers juist kopen, ben jij op basis van jouw analyse er van overtuigd dat het overgewaardeerd wordt, dus zal je juist gaan shorten of verkopen. 

Het kan spannend zijn om tegen de algehele consensus in te gaan, maar dat maakt het ook des te genoegzamer wanneer het lukt om met contrair beleggen winst te maken. Of je nou gelooft dat een handelsproduct over- of ondergewaardeerd wordt, het is altijd leuk om te zien dat jouw voorspelling uit komt.

Heb jij vaker bevindingen gedaan die ondanks alle verwachtingen uitkwamen, vragen mensen jou vaak om jouw intuïtie omdat jij het zo vaak goed hebt, dan weet je gewoon zeker dat contrair beleggen echt wat is voor jou.

Dus wacht niet langer en word deze trendzetter voor minder bekende aandelen, zodat jij het niet alleen kan zeggen, maar ook nog eens kan bewijzen én er geld mee kan verdienen: ‘I invested in it before it was cool.’ Begin vandaag nog bij de online broker eToro.

Begin met Contrair Beleggen bij eToro!
Yes, jij neemt het risico en laat zien dat jouw bevindingen kloppen. Zet vandaag nog daadkrachter achter je intuïtie en begin met contrair beleggen bij eToro>
TIP

eToro is een multi-asset investeringsplatform. De waarde van je investeringen kan fluctueren. Je kapitaal loopt risico.

Scroll naar boven