Financieel nieuws | Alle informatie over het laatste beursnieuws in Nederland! (2024)

Het is heel belangrijk om goed up-to-date te blijven als je handelt op de beurs. Door goed geïnformeerd te zijn vergroot jij je kansen op potentieel goede investeringen. 

Daarom bespreken wij in dit artikel waar je financieel nieuws kunt vinden, wat het interessante financieel nieuws op dit moment is en hoe dat de koers kan beïnvloeden.

financieel nieuws beursnieuws
Beginnen in: 3 werkdagen / direct

      En ga gelijk aan de slag! 

 

Wat is het belang van financieel nieuws?

Financieel nieuws is zeer belangrijk in de beleggerswereld. Je moet op de hoogte blijven zodat jij weet in welke markten of bij welke bedrijven kans liggen. 

Jij bent als belegger namelijk op zoek naar de investeringen die potentieel hebben om te groeien. Daarvoor is het wel van belang om kennis van zaken te hebben, want we zijn immers geen notoire gokkers.

Daarnaast stijgen of dalen koersen naar aanleiding van financiële nieuws berichten. Worden er bijvoorbeeld goede kwartaalcijfers van een bepaald bedrijf bekendgemaakt? Dan zal de koers van het aandeel van dat bedrijf waarschijnlijk stijgen. 

Verschillende brokers bieden zelf ook een medium aan waarop zij financieel nieuws posten. Bij sommige brokers krijg je zelfs e-mails toegestuurd met het laatste financieel nieuws.

Ook kun je het nieuws volgen bij één van de vele kranten en financieel nieuws sites. Gevestigde kranten in Nederland zijn bijvoorbeeld het Financieel Dagblad, het NRC, het AD of de Telegraaf. Al deze kranten hebben een speciale financieel nieuws afdeling. 

In dit artikel bespreken wij de verschillende media waar jij financieel nieuws kunt vinden en hoe de financieel nieuws verstrekking in zijn werk gaat bij verschillende brokers. Daarnaast bespreken wij zelf ook nog het laatste interessante financieel nieuws.

Als jij een beginnende belegger bent leggen wij je hieronder eerst uit hoe jij kunt beginnen met beleggen en bij welke broker jij dat het beste kunt doen.

Ben jij al een tijdje bezig op de beurs? Dan kun je in het onderstaande overzicht doorklikken naar één van de andere onderwerpen in dit artikel.

Inhoud

Hoe kan ik beginnen met beleggen?

Je kunt beginnen met beleggen door gebruik te maken van een broker. Bij een broker kun jij verschillende handelsproducten kopen en verkopen.

Er zijn zeer veel verschillende brokers waaruit jij kan kiezen, waardoor een goede keuze maken lastig kan zijn. Daarom hebben wij speciaal voor jouw al wat uitstekende brokers uit deze grote pot van aanbieders gefilterd. 

eToro is een multi-asset investeringsplatform. De waarde van je investeringen kan fluctueren. Je kapitaal loopt risico.

Stap 1: Een online broker kiezen

Wij zullen voor jou een aantal brokers uitlichten. De brokers die wij bespreken hebben allemaal hun eigen voordelen, maar delen het feit dat ze goede kwaliteit leveren tegen een lage prijs. 

eToro

finaniceel nieuws etoro logo

eToro biedt voornamelijk voor de beginnende belegger een aantal zeer handige voordelen aan. Maar ook de meer ervaren belegger kan zeker zijn beleggers-ei kwijt bij deze broker.

Als minder ervaren belegger kun je bij eToro de Copytrading Tool gebruiken. In het copytrading netwerk kun je de beleggingen van andere eToro traders bekijken. 

In een handig overzicht geeft eToro ook de meest succesvolle beleggers van het moment, waardoor jij ook altijd up-to-date blijft met de beste investeringen.

Daarnaast is het ook nog eens mogelijk om de succesvolle strategieën zelf te gebruiken door ze letterlijk te kopiëren.

financieel nieuws copytrading etoro
Het Copytrading Network van eToro

Ook kun je als beginnend belegger bij eToro gebruik maken van een gratis demoversie. Hierdoor biedt eToro jou de mogelijkheid om zonder risico te oefenen in een gesimuleerde markt, waarin jij de aandelenmarkt wat beter kan leren kennen.

Verder biedt eToro jou de mogelijkheid om in zeer veel assets te beleggen. Op deze manier is eToro aantrekkelijk voor elk type belegger.

Je kunt verder bij eToro beleggen in bijvoorbeeld grondstoffen, forex, CFD, ETF’s of aandelen.

Het kostenplaatje bij eToro is interessant voor elke belegger. Zo betaal je bij het handelen in aandelen en ETF’s bij eToro 0% commissie.

eToro hanteert een zeer laag instapbedrag. Het minimum stort bedrag bedraagt een lage € 170. Hierdoor wordt de beleggerswereld voor veel nieuwe beleggers toegankelijk gemaakt.

eToro is een multi-asset investeringsplatform. De waarde van je investeringen kan fluctueren. Je kapitaal loopt risico.

DEGIRO

DEGIRO financieel nieuws

Door meerdere consumentenonderzoeken wordt DEGIRO bestempeld als de beste broker van Nederland. In totaal heeft DEGIRO maar liefst 66 van dit soort prijzen mogen ontvangen. Dan kan het niet anders dan een goede broker zijn. 

De prijzen die DEGIRO heeft mogen ontvangen zijn grotendeels gebaseerd op de goede kwaliteit van hun diensten en de lage kosten, die zij daarvoor vragen. 

Zo is het platform van DEGIRO voor beginnende beleggers snel te begrijpen en kun je door middel van een overzichtelijke site veel verschillende assets bekijken.

Je kunt bij DEGIRO handelen in aandelen, ETF’s, obligaties, aandelen fondsen of bijvoorbeeld futures. Zo is DEGIRO een broker die veel verschillende beleggers aanspreekt.

Stap 2: Een account aanmaken

Een account aanmaken bij een broker is vaak vastgelegd in duidelijke, maar strenge regels. Daarom verloopt het aanmeldingsproces bij de meeste brokers op dezelfde manier.

In dit artikel zullen wij daarom alleen het aanmeldingsproces bij eToro bespreken. 

Door middel van een e-mail adres kun jij een account aanmaken bij eToro. Je kunt dit zowel op de site als de eToro app doen.

Na je aanmelding krijg je een verificatiemail om het e-mail adres te bevestigen. Nadat je deze hebt bevestigd heb je toegang tot het handelsplatform.

Je kunt echter nog niet handelen. Daarvoor moet je de rest van je profiel nog voltooien.

eToro is een multi-asset investeringsplatform. De waarde van je investeringen kan fluctueren. Je kapitaal loopt risico.

Het is daarvoor van belang om je woonplaats, bankrekeningnummer en je identiteit te bevestigen bij eToro. Houdt deze gegevens dus alvast bij de hand zodat je zo snel mogelijk kunt beginnen met beleggen. 

Nadat je de bovenstaande gegevens hebt opgegeven controleert eToro deze zelf ook nog. Pas daarna kun je geld storten op je account en beginnen met beleggen.

Stap 3: Geld storten op je account

Voordat je bij eToro kun beginnen met beleggen moe je een korte vragenlijst invullen waarmee jij je ervaring met beleggen kenbaar maakt bij eToro.

Ook vragen ze hier wat jij wilt bereiken met je beleggingen, dus daar kun je wellicht van tevoren al over nadenken. Deze vragen zijn geen examen waarvoor je kunt slagen of zakken, maar proberen je bewust te maken van de risico’s van beleggen.

Bij eToro kun je op bijna elke gewenste manier geld storten op je account. Zo kun je bijvoorbeeld geld storten via iDEAL, een bankoverschrijving, een creditcard of PayPal.

Je kunt alle verschillende methoden zien in de afbeelding.

financieel nieuws geld storten etoro
Bij deze optie in het menu kun je geld storten

Stap 4: Kies een belegging bij eToro

financieel nieuws belegging kiezen etoro
ETF's zoeken in eToro

Nadat jouw account is gefinancierd is rest je alleen nog het kiezen van een belegging. 

In een simpel overzicht kun je kiezen uit de verschillende assets. Je kunt ook nog eerst kijken bij de copytrading pagina voor wat meer inspiratie. 

Daarnaast kun je ook het financieel nieuws bekijken om je beter te oriënteren.

eToro is een multi-asset investeringsplatform. De waarde van je investeringen kan fluctueren. Je kapitaal loopt risico.

Financieel nieuws bij verschillende brokers

Brokers bieden vaak een financieel nieuws dienst aan. Soms sturen ze e-mails met informatie of hebben ze een speciale pagina op hun platform met het laatste aandelen nieuws.

We bespreken hier hoe eToro en DEGIRO financieel nieuws aan de man brengen.

Financieel nieuws: eToro

Je kunt bij eToro op verschillende manieren aan financieel nieuws komen.

Op de homepage van eToro is een speciale sub-pagina, waarop eToro financieel nieuws plaatst over bijvoorbeeld interessante beleggingsopties.

Daarnaast kun je  op het eToro platform zelf ook doorklikken naar de ‘nieuwsfeed’. Hier kunnen mede eToro-gebruikers berichten plaatsen over interessant financieel nieuws of belangrijk beursnieuws. 

financieel nieuws etoro

Financieel nieuws artikelen van eToro

In de newsfeed van eToro kun je ook bepaalde financieel nieuws berichten liken en op reageren. Op deze manier is er dus ook discussie mogelijk en dat komt de kennis over beurs nieuws en financieel nieuws ten goede. 

Ook kun je bij eToro gebruik maken van het copytrading network als medium voor financieel nieuws. Op het copytrading network worden vaak de meest succesvolle beleggers van het moment weergegeven. Je kunt daardoor kijken welke handelsproducten hot zijn. 

Financieel nieuws: DEGIRO

DEGIRO biedt een financieel nieuws aan in de vorm van een blog. Hier plaatst DEGIRO zeer veel een uiteenlopende artikelen over financieel nieuws. 

Zo plaatsen de een maandelijks beursnieuws artikel waarin ze ook aandelen nieuws vermelden.

Ze bespreken maandelijks de meest verhandelde aandelen van de afgelopen maand in elk land. 

financieel nieuws DEGIRO

Financieel nieuws blogs bij DEGIRO

Daarnaast bespreken ze bij DEGIRO ook opkomende of concurrerende industrieën. Of juist over welke bedrijven voorop lopen met technologische vooruitgang in de telecommunicatie of zelfrijdende auto’s. 

Het artikel over het aandelen nieuws met de meest verhandelde aandelen van de afgelopen maand wordt ook naar je e-mail gestuurd, als je een account hebt aangemaakt bij DEGIRO.

Deze informatie kan allemaal zeer interessant, maar vooral bruikbaar zijn voor jou als belegger. Door het aandelen nieuws weet jij wat de meet interessante aandelen van het moment zijn. 

Het aandelen nieuws kan er voor zorgen dat jij andere beleggers een stap voor bent en meer profijt kan halen uit mogelijke koerstijgingen.

eToro is een multi-asset investeringsplatform. De waarde van je investeringen kan fluctueren. Je kapitaal loopt risico.

Financieel nieuws in de verschillende media

Naast de newsfeeds en de financieel nieuws blogs bij de brokers zijn er ook veel journalistieke media, die zich richten op het verstrekken van financieel nieuws.

Andere aanbieders van financieel nieuws

Zo goed als alle Nederlandse nieuws media dagbladen, televisie omroepen en nieuwssites hebben allemaal een financieel nieuws afdeling.

Zo heb je bij dagbladen zoals de Telegraaf, NRC, AD en de Volkskrante een financieel nieuws sectie. Ook media zoals nu.nl, de NOS en RTL bespreken vanzelfsprekend uitgebreid financieel nieuws, beursnieuws, economisch nieuws en daaraan gelieerde zaken.

Het Financieele Dagblad is echter een dagblad dat zich enkel focust op financieel nieuws. Voor jou als belegger kan het Finacieele Dagblad interessant zijn om te lezen.

Financieel nieuws: het Financieele Dagblad

Het Financieele Dagblad (FD) is een dagelijks verschijnend blad, die voornamelijk economisch nieuws, het bedrijfsleven en de beurzen bespreekt. 

Het FD is en van de oudste dagbladen van Nederland en vindt uiteindelijk zijn oorsprong in 1796 als het Amsterdamse Effectenblad. In 1943 werd de eerste versie van het FD uitgegeven. 

financieel nieuws: financieele dagblad 2

De homepage van het Financieele Dagblad

In 2018 werd het FD uitgeroepen tot de ‘Europese krant van het jaar’. De lay-out en het feit dat het FD de inhoud voorop zet in hun artikelen hebben dat jaar het succes gebracht. 

Het FD is dus een goede krant om te lezen als je up-to-date wilt blijven van financieel nieuws. 

Internationaal financieel nieuws media

De Financial Times het Verenigd Koninkrijk is het op één na grootste financieel nieuws dagblad ter wereld, als we kijken naar het aantal oplagen.

Verder is de Finacial Times bekend van de Financial Time Stock Exchange Index (FTSE), die ook wel bekend staat als de ‘footsie’. Dit is de toonaangevende index van de beurs in Londen en de algehele economie van het Verenigd Koninkrijk.

De grootste financieel nieuws verstrekker is The Wallstreet Journal. Dit blad is opgericht in 1889 en is sindsdien uitgegroeid tot het meest invloedrijke financieel nieuws dagblad ter wereld. Daarom is het zeker verstandig om dit blad eens door te lezen.

De invloed van interessant financieel nieuws

Financieel nieuws is veel omvattend, maar we zullen in dit deel van het artikel interessant beursnieuws, financieel nieuws, financieel nieuws Nederland en economisch nieuws uitlichten.

Daarbij focussen we op het AEX nieuws, financieel nieuws Amerika, financieel nieuws Nederland en economisch nieuws. 

eToro is een multi-asset investeringsplatform. De waarde van je investeringen kan fluctueren. Je kapitaal loopt risico.

AEX nieuws

Het meest recente en wellicht goede beursnieuws over de AEX was op 11 februari van 2021. Op die datum eindigde de AEX op het hoogste aantal punten in 20 jaar tijd. 

Dit beursnieuws betekende de hoogste sluiting sinds het gulden tijdperk. Sinds die tijd is het AEX nieuws nog positiever geweest, omdat de koers zelfs nog verder is gestegen. 

In februari was de koers van de AEX nog 664 punten en inmiddels is dat al doorgegroeid naar 680 punten. Deze doorbreking naar record hoogte kwam mede door goed positief nieuws uit gesprekken tussen de EU en chipfondsen.

De EU wil minder afhankelijk zijn van Aziatische landen en meer chips produceren in de EU. Dit financieel nieuws betekende ook positief beursnieuws en een stijging van de koersen.

Hieruit blijkt dat een financieel nieuws de koers kan beïnvloeden terwijl er in wezen nog geen enkele chip meer is verkocht. De mogelijkheid dat het echter gaat gebeuren stemt velen al positief.

Het AEX nieuws heeft dus invloed op de koers en daardoor is het verstandig voor jou als belegger om het AEX nieuws in de gaten te houden.

Financieel nieuws Amerika

Het belangrijkst financieel nieuws Amerika van de week van 15 maart 2021 was het financieel nieuws.van de Federal Reserve (de Centrale Bank van Amerika).

Dit financieel nieuws had invloed op de koersen in de Verenigde Staten.

Het positieve financieel nieuws van de Fed hield in dat de federal fund rates door de Centrale Bank van Amerika werden gehandhaafd op hetzelfde niveau: 0% – 0,25%.

Verder werd ook gelijk bekendgemaakt dat dit waarschijnlijk tot 2024 in stand wordt gehouden.

plug power koersdaling financieel nieuws

Sterke koersdalingen door slecht financieel nieuws

Een ander voorbeeld waar financieel nieuws de koers kan beïnvloeden is het financieel nieuws van het Amerikaanse bedrijf Plug Power Inc. Het aandeel van Plug Power was begin dit jaar nog zeer veel gestegen door een grote investering van 1,5 miljard in het bedrijf.

Vandaag (17 maart 2021) werd het financieel nieuws vermeld dat het bedrijf in de boeken moest kijken van twee jaar terug, omdat er problemen zouden zijn met de boekhouding.

Het gevolg hiervan was dat de koers van Plug Power met 16% daalde. Hier zorgde het financieel nieuws juist voor een daling van de koers. Ook daarom is het als belegger verstandig om het beursnieuws, economisch nieuws en financieel nieuws in de gaten te houden. 

Je kunt ook je ook voorbereiden op eventueel negatieve financieel nieuws berichten door een stop-loss functie in te stellen. Door de stop-loss functie kun je instellen dat een belegging automatisch verkocht wordt bij een bepaalde koersdaling.

In het geval van Plug Power kun je daardoor een sterk verlies beperken. Als jij bijvoorbeeld € 1000,-  had geïnvesteerd in Plug Power, dan had je na de daling van 16% nog maar: 1000 x 0.84 = € 840,-. Dat is een verlies van € 160,-. 

Dit verlies kun je beperken door een stop-loss functie in te stellen op bijvoorbeeld een waarde daling van 5%.

Financieel nieuws Nederland

Het financieel nieuws Nederland ging op het moment van schrijven voornamelijk over de verkiezingsuitslag van 2021. Al het financieel nieuws Nederland melden dat de uitslag geen grote impact heeft op de koersen. 

De VVD is zoals verwacht de grootste partij geworden en daardoor veranderen de koersen ook niet heel veel. Hieruit blijkt dat veracht financieel nieuws Nederland ook zorgt dat de koersen geen onverwachte bewegingen maken.

Het financieel nieuws Amerika over het rentebesluit had wel invloed op de Nederlandse beurs. De koersen in de bankensector stegen door het financieel nieuws uit de States. Daardoor sloot de AEX toch nog met een positief resultaat de dag af.

Economisch nieuws

Economisch nieuws is zeer belangrijk om in de gaten te houden aankomend jaar door de gevolgen van de coronacrisis.

De koersen bevonden zich van eind februari tot eind maart in een bear market, maar sindsdien zijn de meeste beurskoersen flink gestegen.

financieel nieuws beursnieuws

De economie zelf is flink gedaald door de pandemie. Veel winkels en de horeca moesten sluiten vanwege de lockdown. Ook het eerste kwartaal van 2021 ondervindt daar de gevolgen van. 

Toch brengen sommige economisch positiever economisch nieuws. Zo verwachten economen van de Rabobank bijvoorbeeld dat de economie in 2021 met 2,1% zal groeien. Daarmee komt de economie weer op het niveau van 2019.

Voorwaarde daarvoor is dat de overheid vanaf het tweede kwartaal van 2021 wel weer versoepelingen door moet voeren. Dit toekomstig economisch nieuws kan ook positief beursnieuws teweeg brengen.

Dit is ook een reden om de algemeen economisch nieuws goed in de gaten te houden, omdat het van invloed kan zijn op de beurskoersen en daarmee ook de waarde van jouw beleggingen.  

Beurs nieuws: veelgestelde vragen

Het verleden laat uitwijzen dat zowel positief financieel nieuws als negatief financieel nieuws van invloed kan zijn op de koersen. 
 
Op het moment dat bedrijven bijvoorbeeld positief in het nieuws komen, dan heeft dat positieve gevolgen voor de waarde van hun aandelen.
 
Maar als er bijvoorbeeld massaontslagen dreigen bij een bedrijf, dan kan dat ook negatieve effecten hebben op de koers van het aandeel. De ontslagen kunnen namelijk een indicatie zijn dat het niet zo goed gaat met het bedrijf.

Ja, de meeste brokers bieden wel een vorm van financieel nieuwsverstrekking aan. In dit artikel hebben wij de financieel nieuwsverstrekking van eToro en DEGIRO besproken.

Bij eToro kun je handig gebruik maken van het copytrading network voor informatie over specifieke aandelen of markten. Daarnaast plaatsen zij ook financiële nieuws artikelen op hun website.

DEGIRO houdt op hun site een blog bij met uitgebreide analyses over populaire aandelen. Ze sturen ook maandelijks een artikel naar je toe, waarin de meest verhandelde aandelen van de afgelopen maand worden besproken.

Dat is aan jou persoonlijk om te beoordelen. Bij de grote kranten, omroepen of nieuwssites kun je er van uitgaan dat zij zorgvuldig onderzoek hebben gedaan. Het is echter altijd verstandig om de bron te onderzoeken waar de media hun bevinden op baseert. Bekijk bijvoorbeeld of meerdere financieel nieuws verstrekkers hetzelfde nieuws melden.

Voor sommige beleggingen is het financieel nieuws volgen belangrijker dan andere. Als jouw portefeuille voornamelijk bestaat uit lange termijn beleggingen bestaat, dan is het alledaagse financieel nieuws minder belangrijk voor jouw.

Als jij een daytrader bent of je hebt aandelen van bedrijven, dan kan het verstandig zijn om het financieel nieuws wel te volgen. Zoals we hebben kunnen zijn bij het voorbeeld van Power Plug in dit artikel, kan een slechte berichtgeving de koersen op één dag veel doen dalen. De koers van het aandeel Plug Power daalde na negatief financieel nieuws met maar liefst 16%.

Dat is in de meeste gevallen zeker veilig. De meeste brokers worden door strenge financiële instanties gereguleerd, waardoor jouw geld zeker veilig staat bij een broker.

Je vaak ook zelf checken door welke instantie een broker gereguleerd word, zodat je niet voor vervelende verassingen komt te staan.

Financieel nieuws: Conclusie

Als belegger is het belangrijk om financieel nieuws in de gaten te houden. Positief nieuws kan een grote invloed hebben op stijgende koersen. Daar liggen voor jouw al belegger kansen. 
 
Negatief financieel nieuws kan daarentegen ook zorgen voor koersdalingen. Dit is natuurlijk ook zeer belangrijk om in de gaten te houden, omdat er een mogelijkheid is dat je geld verliest.
 
Er zijn heel veel verschillende media die verslag doen van financieel nieuws, economisch nieuws en beursnieuws. In Nederland hebben alle eigenlijk alle nieuws media wel een speciale financieel nieuws afdeling. 
 
Een dagblad in Nederland dat alleen maar financieel nieuws bespreekt is het Financieele Dagblad (FD).
 
Wil jij financieel nieuws in jouw voordeel laten werken?
Maak nu een account aan bij eToro en begin vandaag nog beleggen in interessante assets!
TIP

eToro is een multi-asset investeringsplatform. De waarde van je investeringen kan fluctueren. Je kapitaal loopt risico.

Scroll naar boven