Beleggingsfondsen | De beste beleggings fondsen

Wil je graag beleggen, maar heb je geen tijd om grondig onderzoek te doen naar slimme investeringen? Dan kunnen beleggingsfondsen de ideale optie voor je zijn.  

Wil jij gaan beleggen in fondsen? Registreer dan een gratis account bij eToro met de groene knop!

Wat is een Beleggingsfonds?

Een beleggingsfonds is een door financiële experts beheerd beleggingsportfolio. De inleg in dit fonds komt van meerdere beleggers. Met die gezamenlijke inleg maken deze experts beleggingen.

Dit zijn in de meeste gevallen verstandige beleggingen met een goede spreiding; dus beleggingen in verschillende handelsproducten. Wat de beste beleggingsfondsen zijn, gaan we in dit artikel bespreken. 

Hoe kan ik Beleggen in Fondsen?

Je kunt het makkelijkste beleggen in fondsen door middel van een online broker. Er zijn verschillende brokers die beleggingsfondsen aanbieden. Wij leggen uit hoe het moet, dan kun jij de focussen op de beste beleggingsfondsen. 

Hieronder zullen we uitleggen hoe je kunt beleggen in fondsen en op welke platformen je dit het beste kunt doen.

Stap 1: Kies een online broker

Als je wilt investeren in een beleggingsfonds, kun je dit het beste via een veilige en betrouwbare broker doen. Het is belangrijk dat de broker goed gereguleerd is: het gaat immers om je geldzaken!

eToro

eToro logotype

eToro is een echte aanrader voor de beginnende belegger. Deze broker richt zich op het zo toegankelijk en gebruiksvriendelijk maken van het platform en biedt ook de beste beleggingsfondsen aan.

Het unieke aspect is de zogenaamde CopyTrading functie. Met deze functie kun je de beleggingsportfolio’s van succesvolle beleggers inzien en zelfs kopiëren. Ook kun je strategieën bespreken en analyseren met meer dan 13 miljoen gebruikers. 

Beleggingsfondsen copytrading
CopyTrading functie in eToro

Je kunt bij deze makelaar naast de beste beleggingsfondsen ook kiezen uit een tal van andere handelsproducten als aandelen, CFD’s en ETF’s. Een alternatief beleggingsfonds zijn de zogenaamde indexfondsen.

Dit zijn fondsen van bijvoorbeeld beursmaatschappijen als de Euronext, waarbij je investeert in de aandelen die op deze beurs worden aangeboden. Als je graag eerst het platform wilt verkennen is het daarnaast mogelijk om eerst te beginnen met de handige gratis demofunctie.

Met een zeer lage minimale inleg van €170,- en 0% commissie over beleggingen in aandelen en ETF’s, is het geen wonder waarom eToro is uitgegroeid tot het grootste sociale handelsplatform.

eToro biedt haar eigen soort beleggingsfondsen aan middels de CopyPortfolio’s optie in je dashboard. Hier worden beleggingsfondsen in een overzichtelijk rijtje aangeboden inclusief recent behaald rendement en risico.

Nieuwsgierig geworden naar deze online broker? Lees onze review over eToro of begin meteen met beleggen door op onderstaande knop te drukken!

DEGIRO

DEGIRO staat al jarenlang bekend als een betrouwbare en goed gereguleerde broker. Het is gereguleerd door het Nederlandse AFM, een van de strengere toezichthouders op de financiële markt.

Het handelsplatform van DEGIRO is erg minimalistisch en zonder poespas. Voor sommige beleggers is dit fijn, maar het nadeel is wel dat je gelimiteerde informatie kunt verkrijgen op het platform zelf.

Dit betekent dat je dus zelf wat meer onderzoek moet doen. Met beleggingsfondsen is het natuurlijk wel zo dat de experts het leeuwendeel aan onderzoek voor je doen. Daarentegen is het wel fijn als je zelf ook het een en ander kunt bijhouden over de handelsproducten waarin je via een fonds hebt geïnvesteerd.

Met een breed scala aan handelsproducten kun je naast beleggen in fondsen ook investeren in bijvoorbeeld ETF’s, crypto’s en aandelen. Bekijk onze review van DEGIRO om meer informatie te krijgen over deze Nederlandse broker!

Stap 2: Maak een account aan

Als je wilt beleggen in een beleggingsfonds via een online broker, is het natuurlijk belangrijk om een account te hebben. Dit gaat bij de meeste brokers hetzelfde, maar we zullen als voorbeeld eToro nemen.

Op de eToro website kun je een account aanmaken door het inschrijvingsformulier in te vullen. Waarna je dit in zijn volledigheid hebt gedaan, kun je je account bevestigen door op de verificatie link in je email te klikken.

Stap 3: Stort geld

Voordat je kunt beginnen met beleggen, is het natuurlijk belangrijk dat er geld op je balans staat. Hiervoor kun je gemakkelijk geld storten via een tal van betalingsopties bij eToro, zoals iDeal, creditcard, PayPal en een tal van andere opties.

Let er wel op dat je, alvorens je kunt gaan beleggen, wel eerst zult moeten verifiëren dat je bekend met de risico’s van beleggen aan de hand van een vragenlijst.

Daarnaast zul je ook wat persoonlijke informatie en een kopie van je paspoort moeten uploaden zodat je account goed beveiligd kan worden.

Beleggingsfonds betaalopties eToro
Betalingsopties in eToro

Stap 4: Kies je Beleggingsfonds

beleggen in fondsen eToro copyportfolios
CopyPortfolio functie in eToro

Dit zal per broker verschillen, maar bij eToro kun je de verschillende beleggingsfondsen inzien via de knop ‘CopyPortfolios’ op je dashboard. Vervolgens zul je een selectie zien van de beste beleggingsfondsen op eToro.

Er zijn verschillende soorten beleggingsfondsen, waarop we later in dit artikel zullen terugkomen.

Zodra je een interessant beleggingsfonds hebt gevonden, kun je deze selecteren en verdere informatie vinden over dit specifiek pakket. Als je overtuigd bent, kun je kiezen om in deze CopyPortfolio te investeren door op de blauwe knop rechtsboven te drukken.

Je belegging wordt vanaf nu beheerd door de eToro investeringscommissie. In principe hoef je hier dus niets meer voor te doen, maar het is altijd wel aangeraden om goed na te gaan welke producten er in het fonds zitten en ook de aandelenkoersen en koersverwachtingen van deze producten te bekijken.

Klaar om te beginnen met beleggen in fondsen? Maak gratis een account aan bij eToro en begin direct!

Soorten Beleggingsfondsen

Er zijn een aantal verschillende soorten beleggingsfondsen die interessant voor je kunnen zijn als potentiële belegger. Hieronder hebben we ze je voor je op een rijtje gezet gepaard met een korte uitleg.

Aandelenfonds

Een aandeel is een deel van een bedrijf, hoe meer aandelen je bezit van een bedrijf hoe meer je ‘mede-eigenaar’ bent. Als je belegt in een aandelenfonds, beleg je dus in meerdere bedrijven tegelijk. Via een aandelenfonds spreidt je het risico over een groot aantal verschillende bedrijven.

Je zult dus van geen enkel bedrijf een groot aantal aandelen bezitten via je beleggingsfonds. Gaat het bijvoorbeeld minder met één bedrijf, dan zal dat dus maar een klein deel van je totale beleggingsfonds zijn.

Cryptofondsen zijn hetzelfde concept: een spreiding van crypto’s zodat het risico verspreidt wordt op basis van onderzoek door experts.

Obligatiefonds

Een obligatie is een schuld die jij dekt voor een bedrijf of de overheid. In ruil daarvoor wordt er rente betaald door de instantie over het verschuldigde bedrag dat ze bij jou hebben.
 
Ook obligatiefondsen kunnen stijgen en dalen, maar over het algemeen hebben obligatiefondsen wel een minder groot risico dan bijvoorbeeld aandelenfondsen.
 
Via een obligatiefonds zul je dus obligaties overnemen van verschillende bedrijven (bedrijfsobligaties) of de overheid (staatsobligaties).
 

Vastgoedfondsen

Via dit soort beleggingsfondsen beleg je in vastgoed, denk hierbij aan bedrijfsruimtes, kantoorgebouwen of winkelcentra. Hieruit kun je op verschillende manieren winst halen. Meestal aan winst uit de huur of een vermeerdering van de waarde van het pand over een langere termijn.
 
Als je investeert in een beursgenoteerd vastgoedfonds, dan beleg je vaak in vastgoed over de hele wereld, wat je investering erg gespreid maakt en daardoor loop je over het algemeen minder risico.
 

Mixfondsen

Een mixfonds is een beleggingsfonds dat zich over verschillende handelsmarkten verspreidt, die vervolgens worden ondergebracht in één beleggingsfonds.
 
Het risico is dus erg laag bij deze fondsen, omdat de beleggingen niet alleen gespreid zijn over verschillende bedrijven, maar ook nog eens over verschillende markten.
 
Voor startende beleggers of mensen met een kleiner vermogen is dit dus een zeer interessante optie.

Beleggen in een Beleggingsfonds zonder online broker

Direct beleggen in fondsen? Dit kan naast een online broker op een aantal andere manieren.We hebben ze hieronder voor je op een rijtje gezet.

Beleggen in een beleggingsfonds via een bank

Als je bij een bank wilt beleggen in fondsen, zul je een rekening bij de bank moeten hebben. Een bank die bijvoorbeeld beleggingsfondsen aanbiedt en ook uitlegt hoe dit in zijn werk gaat is ING. 

beleggingsfondsen
Een bank heeft een speciale afdeling voor beleggingen en is over het algemeen een betrouwbare beleggingspartner. Echter is de keuze wel beperkter dan bij een online broker en zul je bij de specifieke bank een rekening moeten openen.

Direct beleggen in fondsen

Je kunt ook direct in een onafhankelijk beleggingsfonds investeren. Er zijn bedrijven die zich specialiseren in het aanbieden van de beste beleggingsfondsen. Een voorbeeld hiervan is het Kempen Global High Dividend Fund.

Top 4 Beste Beleggingsfondsen voor 2022

Nu je wat meer weet over de beste beleggingsfondsen, zetten we hieronder een selectie van de beste onafhankelijke beleggingsfondsen voor je op een rijtje.

Uiteraard kun je het makkelijkst via een online broker zoals eToro beleggen in fondsen, maar deze beleggingsfondsen blijven zijn het ook zeker waard om te bekijken.

Kempen Global High Dividend Fund

Dit fonds heeft al meerdere jaren een zeer goed rendement behaald uit hun beleggingsfonds. Ze behaalden de afgelopen 3 jaar een gemiddeld rendement van 10% en zijn daarmee een van de meest succesvolle beleggingsfondsen in recente jaren.

Het van oorsprong uit Nederland afkomstige bedrijf is inmiddels uitgegroeid tot een internationaal bekend fonds dankzij de resultaten die het bedrijf de afgelopen jaren heeft geboekt.

BNP Paribas OBAM

Een van de meest bekende beleggingsfondsen in Nederland, maar ook wereldwijd, is het BNP Paribas OBAM beleggingsfonds. Dit beleggingsfonds heeft in 2019 de Gouden Stier award gewonnen en is een fonds dat altijd het oog heeft op de lange termijn.

Dit in 1936 opgerichte beleggingsfonds is één van de oudste spelers op de beleggingsmarkt en heeft zich keer op keer bewezen als een vooruitstrevende belegger. Met een rendement van gemiddeld 13% in de laatste jaren is het een echte aanrader wanneer je direct in een beleggingsfonds wilt investeren.

NN Duurzaam aandelen Fonds

NN Duurzaam aandelen fonds laat al aan de naam zien dat dit beleggingsfonds zich richt op duurzaamheid. Duurzaamheid gaat vaak hand in hand met succesvolle lange termijn investeringen, vooral als de financiële experts zich buigen over winstgevende duurzame organisaties.

Met een gemiddeld rendement van 13% over 3 jaar en een focus op mensenrechten en respect voor het milieu, is dit het beste beleggingsfonds om in te investeren als maatschappelijk bewuste belegger.

Morningstar Rating

Op de website Morningstar worden onder andere beleggingsfondsen beoordeeld en krijgen ze een zogenaamde Morningstar rating. Dit is een wereldwijd platform waar veel beleggers naar verwijzen als ze geïnteresseerd zijn in bijvoorbeeld en beleggingsfonds.

De rating is gebaseerd op rendement, risico’s en kosten. De ranking die Morningstar dus geeft op een bepaald fonds neemt een hoop factoren in acht.

Beleggingsfonds morningstar rating

Voor- en nadelen Beleggingsfondsen

Beleggingen in fondsen brengt een hoop voordelen met zich mee, maar uiteraard ook een aantal nadelen. We zetten ze hieronder voor je op een rijtje.

Beleggingsfondsen: Voordelen

Gemakkelijk en efficiënt

Met beleggingsfondsen heb je gemakkelijk een divers portfolio met relatief weinig risico door de weloverwogen spreiding. Je hoeft in principe zelf niets te onderzoeken, want dit doet het fonds zelf voor je om zo de beste investeringen te maken.
 
Als je dus weinig tijd wilt steken in beleggingen, maar toch met zo min mogelijk risico rendement wilt behalen, zijn beleggingsfondsen de perfecte oplossing.
 

Internationaal bereik

Als individuele belegger is het soms moeilijk om direct te beleggen in bepaalde landen. Denk hierbij aan bijvoorbeeld de relatief gesloten Chinese markt, waarover informatie soms moeilijk te verkrijgen is.
 
Zij hebben vaak toegang tot informatie waar je zelf vaak niet meteen achter kunt komen. Zo kun je toch profijt hebben van opkomende bedrijven in landen waar financiële informatie voor buitenstaanders beperkt is.

Beleggingsfondsen: Nadelen

Minder invloed

Omdat je in principe je belegging uitbesteedt aan een fondsbeheerder, heb je aanzienlijk minder invloed op je belegging, dan als je het zelf zou doen. Dit is voor veel beleggers geen fijne gedachte en daarom gaat men toch vaak liever individueel beleggen.
 
Je kunt dus niet bepalen welke handelsproducten in het portfolio’s zitten. Wel kun je kiezen om bijvoorbeeld te beleggen in een duurzaam beleggingsportfolio, of juist een portfolio gericht op crypto’s. Je invloed is dus beperkt tot het kiezen van een algemeen thema.
 

Kosten en rendement

Doordat het risico zo gespreid is, zullen de winsten ook een stuk minder indrukwekkend zijn, dan als je toevallig slim belegt hebt in een klein aantal bedrijven die het toevallig allemaal goed doen.
 
Beleggingsfondsen dempen dus sterk de risico’s, maar soms ook het potentiële rendement wanneer een van de vele bedrijven in het portfolio het minder doet bijvoorbeeld. Daarbij moet je wel bedenken dat het dus ook andersom bekeken kan worden: je verlies bij het ene bedrijf wordt gecompenseerd door andere aandelen.
 
Daarnaast zijn er uiteraard ook kosten verbonden aan het uitbesteden van je belegging. Het onderzoek en de expertise van het beleggingsfonds is niet gratis. Je moet dus een afweging maken of de kosten het waard zijn om de belegging aan een expert over te laten.

Tips voordat je begint met Beleggen in Fondsen

Er komt natuurlijk heel veel kijken bij beleggingen, ook bij beleggen in fondsen. Hieronder wat handige tips om je toch iets beter voor te bereiden.

1. Probeer een zo onafhankelijk mogelijke aanbieder te vinden

Sommige aanbieders van beleggingsfondsen hebben er natuurlijk profijt bij om bepaalde beleggingen te doen waarbij hun marge wordt vergroot. Denk hierbij vooral aan banken die huisfondsen hebben.

Dit hoeft niet per se je rendement te benadelen, maar het is toch vaak fijner om een zo onafhankelijk mogelijke fondsbeheerder te hebben. Een online broker is daar dus een goed voorbeeld van, omdat deze slechts een platform aanbiedt voor het aanbod op beleggingsfondsen en gericht is op maximale beoogde winst.

2. Onderzoek waar je in belegt

Alhoewel je niet per se alles tot in de puntjes uit hoeft te zoeken bij een beleggingsfonds, is het toch wel slim om het aangeboden portfolio te bekijken en in wat voor handelsproducten dit fonds geneigd is om in te investeren.

Zo weet je wat je kunt verwachten, en als je bijvoorbeeld geen interesse hebt in milieuvervuilende bedrijven als Shell, is het natuurlijk fijn dat je ook niet belegt in een fonds dat in Shell investeert.

3. Verwacht niet teveel

Fondsen zijn vaak gericht op een zo groot mogelijk rendement met een zo laag mogelijk risico. Dat betekent dat je niet snel (groot) verlies zal maken op je belegging, maar wel dat je winsten ook relatief beperkt zijn.
 
Een rendement van 5-10% is voor de meeste mensen een realistisch doel, en dit is ook zeker te behalen met het juiste beleggingsfonds.
Beleggings fondsen profit risk

Beleggen in Bondsen: veelgestelde vragen

Zelf beleggen of beleggen in fondsen hangt sterk af van de handelsstrategie en het profiel van de belegger. Ben je bijvoorbeeld zelf druk bezig met je carrière, maar wil je ook de waarde van bijvoorbeeld je pensioen of spaargeld behouden, dan is een beleggingsfonds de perfecte oplossing.
 
Wil je actiever beleggen en kans maken om een groter rendement te behalen, dan is zelf beleggen wellicht een betere optie. Let er wel op dat er vaak wel meer risico vastzit aan zelf beleggen.
 
Beide type beleggers kunnen terecht bij online brokers als eToro voor een onafhankelijk platform om mee te beleggen.

Je betaalt bij een beleggingsfonds vaak extra voor de expertise van de experts die in dienst zijn van het fonds en marktonderzoek voor je doen voordat ze je geld gaan beleggen.

De meeste voorkomende kosten zijn zogenaamde lopende kosten, waarbij je de fondsbeheerder en experts jaarlijks vergoed voor het beheer van je vermogen. Dit is vaak de grootste kostenpost.

Daarnaast zijn er ook soms in- en uitstapkosten en bij actieve beleggingsfondsen die vaker kopen of verkopen betaal je prestatievergoedingen en/of transactiekosten. Ga daarom altijd goed na of de kosten opwegen tegen het potentiële rendement.

Het risico bij het beleggen in fondsen is relatief laag vergeleken met andere beleggingsmethodes. Toch blijft er altijd een risico en kun je (een deel van) je inleg kwijtraken.
 
Door de spreiding moet het uiteraard wel heel raar lopen als je daadwerkelijk je gehele inleg kwijtraakt, maar een deel van je vermogen verliezen door onvoorziene slechte koersen is altijd mogelijk.

Als je kiest voor een bekende en betrouwbare aanbieder, dan is je geld in principe altijd veilig. Dit houdt uiteraard niet het risico dat je loopt met betrekking tot beleggen in.

Doe dus altijd goed onderzoek naar de aanbieder van beleggingsfondsen waar je geïnteresseerd in bent.

Een ETF is een passieve belegging welke vergelijkbaar is met een beleggingsfonds. Een groot verschil is dat ETF constant verhandelbaar zijn, terwijl beleggingsfondsen slechts een keer per dag worden verhandeld.

ETF’s volgen bijvoorbeeld een beursindex en belegt in aandelen binnen die index of sector. eToro biedt een breed scala aan indices aan waar je in kunt beleggen.

Bij een beleggingsfonds ontvang je dividend, maar niet het gehele dividendbedrag. Een percentage daarvan wordt ingehouden door het beleggingsfonds dividendbelasting.

Beleggingsfondsen: Conclusie

Al met al zijn beleggingsfondsen zeer interessant voor beleggers die er voornamelijk op gericht zijn om met zo min mogelijk risico toch rendement te behalen. Denk hierbij aan mensen die weinig weten van beleggingen en hier ook geen tijd voor hebben, maar hun spaargeld of pensioen toch graag willen beleggen in fondsen. 
 
Je kunt op een betrouwbare manier pensioen of spaargeld beleggen in een fonds en een redelijk rendement behalen, of gewoon de waarde behouden van je vermogen. Je laat je geld beleggen door een expert en daardoor zul je als onervaren belegger waarschijnlijk meer winst behalen dan als je dit zelfstandig zou doen.

Nadeel zijn natuurlijk de kosten van het uitbesteden van je beleggingsactiviteiten en de relatief beperkte kans op winst. Je moet dus altijd bij jezelf nagaan wat je handelsstrategie is en wat voor belegger je bent alvorens je kiest op welke manier je wilt gaan beleggen.
 
Beleggen in Fondsen met eToro?
Met eToro kun je in ETF's beleggen of in beleggingsfondsen middels de CopyPortfolios functie! Direct beginnen? Maak gratis een account aan bij eToro
TIP
Scroll naar boven