Beleggen in Zilver - stappenplan
- 1 - Kies een broker: Zoek een geschikte aanbieder van grondstoffen waarin je kunt beleggen (wij raden eToro aan!)
- 2 - Geld storten: Financier je account en stort gemakkelijk geld via verschillende populaire betaalmogelijkheden
- 3 - Zoek grondstof zilver: Gebruik de zoekfunctie om het grondstof Zilver te vinden
- 4 - Maak je belegging: Jouw grondstof gevonden? Klik op de knop "handelen" en voltooi de transactie
Wil je ook graag beleggen in grondstoffen zoals Zilver, Goud of Olie? Maak vandaag nog een eToro account aan en krijg toegang tot de populairste grondstoffen om in te handelen!
Beleggen in grondstoffen kan aantrekkelijk zijn in onzekere economische periodes, zoals een oorlog, of zelfs de huidige coronapandemie. Ook benieuwd waar je het beste kan handelen in grondstoffen? Maak een account aan bij een online broker. Wij raden eToro aan.
Waar kan ik Beleggen in Zilver?
Als je gemakkelijk wilt beleggen in zilver, kun je dit het beste via een online broker doen. Via een online broker kun je beleggen in handelsmarkten over de hele wereld; dus ook zilver en andere grondstoffen. We zullen je hieronder uitleggen hoe het registreren bij een online broker in zijn werk gaat gepaard met onze aanbevelingen.
Stap 1: Kies een online broker
Doordat online beleggen (zelfs beleggen via telefoon) de laatste tijd steeds meer in populariteit aan het toenemen is, is het aanbod ook enorm gestegen. Belangrijk is dat je een online broker vindt die bij jouw handelsstrategie past en goed gereguleerd is.
Bij een gerenommeerde en betrouwbare broker weet je zeker dat je geld goed zit en kun je zonder zorgen beleggen in zilver. Hieronder hebben we een selectie gemaakt van betrouwbare brokers.
eToro
eToro is perfect als je een beginnende belegger bent. Dit platform richt zich op mensen die nieuw zijn in de beleggingswereld en probeert met het gebruiksvriendelijke interface je snel wegwijs te maken op het platform en met investeren.
eToro biedt veel handige tools aan, zoals bijvoorbeeld de CopyTrading functie, waarbij je de portfolio’s van eToro’s meest succesvolle beleggers kunt inzien, compleet met behaald rendement en risicowaarde.
Daarnaast kun je dit portfolio in zijn volledigheid overnemen om zo een gemakkelijk een gediversifieerd portfolio te krijgen.
Naast beleggen in zilver of andere grondstoffen, kun je bij eToro uiteraard ook beleggen in een tal van andere activa, zoals bijvoorbeeld aandelen, ETF’s, CFD’s en forex trading. Ook beleggen in Bitcoin kan.
Overzicht van beleggers in grondstoffen via de CopyTrader tool in eToro
Meer weten over deze broker met meer dan 13 miljoen gebruikers? Lees onze eToro review of maak meteen een account aan en verken het platform zelf!
DEGIRO
Als je op zoek bent naar een vertrouwde Nederlandse broker, dan is DEGIRO de perfecte match voor jou. Deze online broker wordt gereguleerd door het relatief strenge AFM en biedt het grootste online trading platform van Nederland aan.
DEGIRO richt zich op beleggers die niet met al teveel toeters en bellen willen werken. Het interface is minimalistisch en erg overzichtelijk, maar het nadeel hiervan is uiteraard wel dat je soms bepaalde tools niet hebt die je bijvoorbeeld bij eToro wel hebt, zoals bijvoorbeeld CopyTrading of een demo-account.
Toch blijft DEGIRO een zeer goede keuze als handelsplatform. Het biedt een tal van handelsproducten aan over de hele wereld gepaard met lage transactie- en commissiekosten. Daarnaast kun je bij elk aandeel de live koers zien.
Je kunt beleggen in zilver bij DEGIRO via zilver aandelen en ETF’s, waarbij je in ETF’s kunt beleggen zonder transactiekosten. Een voorbeeld van een ETF waar zilver onderdeel van was is de ZKB Silver ETF.
Benieuwd naar deze broker? Lees meer over het platform met onze DEGIRO review en kom meer te weten!
Stap 2: Creëer een account en stort geld
Als je keuze is gevallen op een broker, we nemen eToro als voorbeeld, kun je een account aanmaken via de homepage en gratis je account aanmaken. Vervolgens kun je via de activatie link in je e-mail je account activeren en toegang krijgen tot het eToro netwerk.
Als je met echt geld wilt beleggen, zul je nog een aantal stappen moeten doorlopen. Via het zogenaamde KYC-proces (Know Your Customer) kunnen brokers je verifiëren en bewust maken van de potentiële risico’s die loopt als je belegt.
Hierbij zul je een kopie van je identiteitsbewijs moeten uploaden, je bankrekening koppelen en een vragenlijst moeten invullen die je attent maakt op de risico’s.
Stap 3: Begin met beleggen in zilver
Nu is je account klaar om te beleggen. Als je wilt beleggen in zilver, kun je dit gemakkelijk doen via de zoekbalk bovenin. Typ ‘Silver’ in de zoekbalk en je zult op de zilver beleggen pagina komen.
Op deze pagina vind je de actuele koers, koersinformatie en posts van mede-beleggers die je kunnen helpen in je beslissing of beleggen in zilver verstandig is voor jou.
Overzicht grondstoffen in eToro
Als je overige grondstoffen wilt bekijken, kun je ook in je dashboard aan de linkerkant klikken op ‘Handelsmarkten’ deze brengt je naar een overzicht van het aanbod van eToro.
Klik vervolgens bovenin op ‘Grondstoffen’ en je komt op de grondstoffen pagina, waar je onder andere kunt beleggen in goud, zilver, olie of zelfs graan.
Heb je de stappen doorlopen en overtuigd van de waarde van beleggen in zilver? Maak een gratis account aan bij eToro aan begin meteen met beleggen!
Waarom Beleggen in Zilver
Sparen wordt tegenwoordig steeds minder aantrekkelijk, naast de inflatie die de waarde van je spaargeld langzaam vermindert, kost sparen zelf ook steeds vaker geld. Om waardevermindering en onnodige kosten te voorkomen, zoeken mensen vaak naar een verstandige lange termijn belegging.
Dit zijn vaak stabiele handelsproducten waarvan wordt verwacht dat deze op de lange termijn niet in waarde zullen afnemen. Denk hierbij aan goud, maar natuurlijk ook aan zilver. Daarom zijn het goede opties van geld beleggen in onzekere tijden.
Zilver zal voor de voorzienbare toekomst nog een essentiële grondstof zijn voor onder andere elektronicabedrijven, maar uiteraard ook als grondstof voor sieraden.
Beleggen in zilver is daarnaast ook een goedkope investering: zilver is op het moment €18,16 per ‘troy ounce’ (31,1 gram) terwijl een troy ounce goud € 1.859,00 waard is. Je kunt dus al vanaf een stuk lager startpunt beginnen met beleggen in zilver.
Als je naar de zilverprijs koers kijkt, zul je zien dat, na 2012, de zilverprijs koers voor langere tijd erg laag bleef. Hierdoor werd er dus steeds minder geld besteed aan het mijnen van zilver en werden er ook steeds minder nieuwe zilvermijnen ontwikkeld.
Dankzij de relatief lage vraag, stagneerde het aanbod dus ook. Nu lijkt de vraag juist weer toe te nemen, mede dankzij de waarde die het edelmetaal heeft in de elektronicamarkt en producten als zonnepanelen en 3D printers.
Kort gezegd dreigt er daarom een groot tekort te komen aan zilver als resultaat van de grote toename in de vraag terwijl er juist in de jaren daarvoor flink werd bezuinigt. De kans is groot dat de vraag hoger wordt dan dat het aanbod kan bijhouden, wat de zilverprijs verder zal laten stijgen.
Hoe kan ik Beleggen in Zilver
Je kunt beleggen in zilver op verschillende manieren: fysiek zilver kopen, ETF’s, aandelen in zilvermijn bedrijven, CFD’s en futures. Deze hebben natuurlijk alleen hun voordelen en nadelen.
Hieronder zullen we ze alle vier op een rijtje zetten en ze verder uitleggen.
Fysiek zilver
Beleggen in fysiek zilver is simpelweg het kopen van zilveren in de vorm van bijvoorbeeld zilveren munten, sieraden of edelmetaal. Vaak zijn zilverstaven of munten verkrijgbaar bij banken of edelmetaal verkopers. Zilver kopen op de ouderwetse manier is dus ook nog steeds een optie.
Sieraden kun je ook gemakkelijk online bestellen. In principe is het dus zo makkelijk als je het zelf wilt maken. Je moet er dus wel voor zorgen dat je deze in een goed vindbare, maar beveiligde plaats opbergt zodat je deze later indien gewenst kun verhandelen.
Aandelen in zilvermijn bedrijven
Het is ook mogelijk om te beleggen in zilver aandelen in de vorm van aandelen van zilvermijn bedrijven. Het is vanzelfsprekend dat, als de zilverprijs stijgt, zo ook de waarde van je aandelen in een bedrijf dat deze grondstof mijnt.
Het nadeel is wel dat bij een bedrijf ook een aantal externe factoren erbij komen kijken. Bijvoorbeeld een bedrijfsschandaal of een ongeval waardoor, zelfs als de zilverprijs hoog staat, dit de aandelen van een zilvermijn bedrijf kunnen beïnvloeden.
ETF's
CFD's
Zilverprijs koers 2017-2021 in eToro
Futures
Als laatste kun je nog beleggen in zilver in de vorm van futures. Dat is een soort contract wat verhandeld wordt op de beurs, waarbij je een long of short positie inneemt. Je stemt er dan mee in om fysiek zilver voor een vooraf bepaalde prijs te kopen op een datum in de toekomst.
Als je een long positie inneemt, ben je verplicht om het geleverde product op de bepaalde datum te kopen. Als je een short positie inneemt, ben je verplicht op deze hoeveelheid te leveren.
Futures zijn echter meer geschikt voor ervaren beleggers die zich ervan bewust zijn dat deze manier van handelen soms tot hoge verliezen kan leiden.
Weet jij genoeg en wil je gelijk beginnen met handelen in Zilver? Open dan vandaag nog een account op eToro.
Wat beïnvloedt de zilverprijs?
Als je wilt beleggen in zilver, is het belangrijk om te weten welke factoren de zilverkoers beïnvloeden. We hebben daarom hieronder de drie belangrijkste factoren die een rol spelen in de waarde van de zilverprijs voor je op een rijtje gezet.
Technologie
Zilver wordt veel gebruikt in de technologiesector. Denk hierbij bijvoorbeeld aan zonnepanelen, batterijen of elektronica als touchscreens of 3D-printers. De vraag naar elektronica en duurzame technologische producten als zonnepanelen blijven stijgen, wat de zilverprijs op zijn minst stabiel maakt.
Nu de economie langzaam herstellende is dankzij de opkomst van het coronavaccin, zullen fabrieken hun werkzaamheden hervatten en de vraag naar zilver in één keer een stuk hoger zijn wat positieve gevolgen heeft voor de zilverprijs koers.
De valutamarkt
De dollar heeft veel invloed op de zilverprijs. De zilverprijs wordt vaak uitgedrukt in US dollar en wordt dus vaak ook ingekocht op basis van de dollarprijs.
Als de dollar dus sterk staat, zal het minder aantrekkelijk zijn om zilver te kopen, waardoor de vraag ook keldert.
Koers van Zilver t.o.v. de dollar in eToro
Zilver loopt dus vaak tegenovergesteld aan de dollar koers: hoe zwakker de dollar hoe meer de vraag naar zilver toeneemt en dus ook hoe meer de zilverprijs toeneemt. Dit is een belangrijke factor die je gemakkelijk in de gaten kunt houden via bijvoorbeeld via de actuele dollarkoers in eToro.
Vraag en aanbod
Vraag en aanbod speelt uiteraard een rol bij alle vormen van activa, maar vooral bij fysieke handelsproducten speelt het een grote rol. Dit omdat zilver gelimiteerd gemijnd kan worden, terwijl de vraag soms onevenredig toeneemt. Zo kan er een grotere vraag dan aanbod zijn, waardoor de prijs sterk kan stijgen.
Ook als die vraag in delen van de wereld stijgt waar er geen zilver gemijnd kan worden, zal de vraag nog meer stijgen omdat er hierbij nog logistieke kosten in de zilverprijs zullen worden berekend.
Uiteraard hangt de vraag ook af van de elektronicamarkt, waarbij met een welvarende markt, de vraag ook toeneemt omdat er simpelweg een stuk meer producten worden geproduceerd.
Verwachting Zilverprijs Koers
Voordat je gaat beleggen in zilver, moet je altijd goed nadenken over hoe de koers kan gaan lopen in de toekomst. Er zijn zoals eerder aangegeven een aantal factoren die de zilverprijs sterk doet beïnvloeden. Je zult dus ook moeten kijken naar deze markten voordat je een compleet beeld hebt.
Zilver daalde tijdens de lockdowns in maart 2020 sterk als gevolg van een overreactie, maar niet zoveel als veel andere activa; iets wat de stabiliteit van zilver kenmerkt. Sindsdien is het edelmetaal alsmaar gestegen tot aan, waar het en piek van €24,01 per troy ounce bereikte.
De zilverprijs koers is daarna weer iets gedaald, maar is stabiel gebleven op een prijspunt dat hoger was dan voorheen. De zilverprijs is zelfs een stuk hoger dan het in de laatste 5 jaar is geweest.
Vooruitzicht zilverprijs
Naar aanleiding van de coronapandemie, hebben veel zilvermijn bedrijven hun werkzaamheden moeten staken of uitstellen. Daarnaast is zilver sinds 2012 erg gestagneerd en is de zoektocht naar nieuwe zilvermijn locaties daardoor ook verminderd.
Door deze twee factoren, is het aanbod van zilver erg laag, terwijl de vraag naar zilver gestaag kan toenemen dankzij het herstarten van veel werkzaamheden in bijvoorbeeld de elektronicasector waar zilveren onderdelen veel gebruikt worden.
Je zou dus kunnen stellen dat het aanbod de vraag sterk zal overstijgen, waardoor je dus een sterke stijging zal zien in de prijs van zilver. Aan de andere kant is het echter ook mogelijk dat de prijs zal stabiliseren rond dit prijspunt omdat door de impact van de coronacrisis we in een economische recessie belanden.
Luxegoederen als sieraden en elektronicaproducten kunnen dan voor veel mensen achterwege blijven, wat de vraag naar zilver sterk reduceert.
Ook is het nog afwachten hoe de dollarkoers beïnvloedt zal worden door de nieuwe president van Amerika, Joe Biden.
Zoals eerder aangegeven heeft de dollar een sterke invloed op de zilverprijs en zijn de meningen over Joe Biden overwegend positief vergeleken met Donald Trump.
Zilverprijs koers over de jaren heen in eToro
Zoals eerder aangegeven heeft de dollar een sterke invloed op de zilverprijs en zijn de meningen over Joe Biden overwegend positief vergeleken met Donald Trump.
Dit kan invloed hebben op de dollarkoers en daarmee ook de zilverprijs koers, waarbij een sterke dollar geen goed nieuws is als je gaat beleggen in zilver.
Wil jij gelijk al beginnen met handelen in Zilver? Begin dan vandaag nog bij eToro.
Nieuws over Beleggen in Zilver september 2023
Kan zilver profiteren van de torenhoge inflatie? Door de huidige inflatie die naar recordhoogtes is gestegen, kijken veel beleggers naar mogelijkheden om zichzelf in te dekken. Traditioneel gezien zijn zilver en goud hier geschikte handelsproducten voor. Zeker naar zilver is door de industriële toepassingen altijd vraag.
Bovendien is de prijs van zilver doorgaans gekoppeld aan de dollar – die goed presteert. De vraag is of het edelmetaal de veilige haven gaat zijn als de hele markt rood kleurt, maar het lijkt niet onverstandig in ieder geval een deel van je portfolio te besteden aan zilver als hedge.
Start met de handel in zilver en andere edelmetalen bij eToro
Beleggen in Zilver: Veelgestelde vragen
Jazeker, via CFD’s bij bijvoorbeeld eToro kun je speculeren over de koers, dus je hoeft niet altijd ‘long’ te gaan (koersstijging), maar ook short, waarbij je inzet op een koersdaling en zo winst kunt behalen uit een dalende zilverprijs.
Nee, je kunt geen fysieke activa kopen bij de meeste online brokers. Deze worden vaak verhandeld via ETF’s, CFD’s of futures. Er zijn echter wel aanbieders van het inkopen van fysieke edelmetalen waar je tegelijkertijd ook gebruikt kunt maken van hun opslag.
Deze zullen echter vaak volledig gespecialiseerd zijn in het aanbieden van bijvoorbeeld zilver, waardoor je niet op hetzelfde platform je portfolio kunt diversifiëren.
Als je wilt beleggen in fysiek zilver, zul je dus een andere route moeten nemen dan een online broker.
Veel mensen denken bij een slimme lange termijnbelegging in grondstoffen vaak meteen aan goud. Met goede reden ook, goud is een zeer stabiele grondstof. Het probleem met goud is echter dat de instapprijs erg hoog is en er natuurlijk ontzettend veel interesse is in het edelmetaal.
Hierdoor wordt kleine broertje zilver vaak ondergewaardeerd, wat voor de oplettende belegger juist een kans is. Zilver wordt veelvuldig gebruikt in markten die in de toekomst alleen maar groter zullen worden, zoals de elektronicamarkt.
Zilver wordt in deze markt in een tal van onmisbare onderdeeltjes gebruikt. Daarnaast is goud vele malen goedkoper per eenheid dan goud, en kun je zo geleidelijk met kleine investeringen een goed vermogen opbouwen.
Dit ligt aan de manier waarop je gaat zilver beleggen. CFD’s en futures zijn vaak gelinkt aan een hoger risico dan bijvoorbeeld aandelen in zilvermijn bedrijven of ETF’s.
Zelfs met beleggen in zilver met een relatief laag risico, bestaat er nog wel degelijk een risico. Deze hangt vaak samen met de voorheen besproken factoren die de prijs van zilver beïnvloeden. Met slim beleggen kun je enkel de risico’s verlagen, maar er zal altijd een reëel risico vastzitten aan beleggen.
Ook dit ligt aan de manier waarop je wilt gaan beleggen in zilver. Als je belegt in CFD’s, futures of fysiek zilver, zul je geen dividend ontvangen, omdat dit niet gelinkt is aan een bedrijf.
Echter zul je, wanneer je belegt in een zilvermijn bedrijf of een ETF, wel dividend kunnen ontvangen. Dit hangt uiteraard af aan het bedrijf of ETF waarin je investeert. Onderzoek dus altijd of je dividend ontvangt voordat je investeert, als dit een criteria voor je is.
Benieuwd bij welke aandelen je wel dividend ontvangt? Hier lees je over de beste dividend aandelen.
Beleggen in Zilver: Conclusie
In conclusie kan er gesteld worden dat beleggen in zilver een verstandige lange termijn investering kan zijn om jezelf in te dekken tegen inflatie.
Zilver blijft hoe dan ook een stabiel product dat voor waardebehoud van je spaargeld of pensioen een verstandige keuze kan zijn nu dat sparen steeds minder aantrekkelijker wordt.
Denk goed na over hoe je in zilver wilt beleggen, CFD’s zijn bijvoorbeeld vaak geen goede lange termijn belegging en futures hebben een houdbaarheidsdatum. Als je dus wilt beleggen in zilver voor de lange termijn zul je een van de andere opties die in dit artikel besproken zijn moeten kiezen.
Doe altijd goed onderzoek alvorens je uiteindelijk doorzet met een belegging en wees je bewust van alle risico’s, zo kun je op een verantwoorde manier beleggen in zilver.
Sara heeft een achtergrond als financieel analyst en geeft haar eigen ervaring en visie over de financiële producten en services aangeboden op Bankr.