De MSCI World Index | Alles over deze interessante index (Tips 2024)

In dit artikel bespreken wij alles over de MSCI World Index. We leggen je uit hoe je kunt investeren in de index en waar je dat precies kan doen. Daarnaast bespreken we ook de historische en actuele MSCI World Index koers. 

Indexbeleggen is een passieve vorm van beleggen. Dit betekent dat je met jouw aandelen de markt niet probeert te verslaan, maar juist de markt probeert te volgen. In het geval van indexbeleggen volgt jouw aandelenpakket een index.

In 4 makkelijke stappen beleggen in de MSCI World Index

Klaar om te beginnen met aandelen kopen? Klik op de groene knop en begin direct!

Wil je zelf beginnen met beleggen in de MSCI World Index? In dit artikel hebben we het over indexbeleggen en de beste manier en handigste apps om dit te doen. 

Over de MSCI World Index

De MSCI World Index wordt samengesteld en beheerd door Amerikaanse bedrijf Morgan Stanley Capital International. De index is voor het eerst samengesteld in 1987. 

De MSCI Wold Index is een gewogen index en bestaat uit meer dan 1600 aandelen uit totaal 23 economische meer ontwikkelde landen, waaronder Nederland. 

Met economisch meer ontwikkelde landen wordt bedoeld dat er alleen geïndustrialiseerde landen zijn opgenomen in de MSCI World Index.

Landen index

De spreiding van de MSCI World Index over landen

Door de grote spreiding van de aandelen over verschillende landen en sectoren wordt de MSCI World Index ook wel eens gebruikt als graadmeter voor de wereldwijde aandelenbeurs. Het kan dus ook een indicator hoe het met de wereldeconomie gesteld is. 

De aandelen binnen de MSCI World Index zijn niet allemaal even verdeeld over alle landen. De Verenigde Staten heeft de grootse weging binnen de MSCI World Index met 66,1 %. Daarna volgt een groot gat tot de nummer twee Japen met 7,87% en de nummer drie het Verenigd Koninkrijk met  4,28 %. 

De spreiding over de verschillende economische sectoren kent een wat meer gelijke verdeling. Van alle sectoren heeft de sector ‘informatie technologie’ het grootste aandeel met 21,61%. De top 3 wordt gecomplementeerd door de sectoren gezondheidszorg met 13,07% en de financiële sector met 13.07%.

Landen MSCI
secoteren MSCI

Het bedrijf met de grootste weging in de MSCI World index was het afgelopen jaar Apple met een weging van 2,3% van de index. De top 10 bestaat verder op één na uit bedrijven uit de Verenigde Staten. 

Achtereen volgend zijn dat Amazon, Facebook, JP Morgan Chase, Johnson & Johsnon, General Electirc, Alphabet, Exxon Mobil en als laatste het niet Amerikaanse Nestle. 

MSCI inc.

Het bedrijf dat de MSCI World Index beheerd stond vroeger bekend onder de naam Morgan Stanley Coroporate International, maar inmiddels is de naam veranderd naar MSCI inc.

 Het hoofdkantoor is gevestigd in New York en ze beheren naast de MSCI World Index nog tal van andere indices. 

Ze hebben bijvoorbeeld ook indices die de markt van specifieke landen volgen, zoals de MSCI Japan, MSCI UK en de MSCI China. De indices van het Verenigd Koninkrijk en van Japan zijn voor een deel ook opgenomen in de MSCI World Index.

Al deze indices zijn, maar enkele van de vele indices die MSCI beheert. Je kunt voor een compleet overzicht kijken op de site van MSCI inc. 

Hoe kan ik investeren in de MSCI World Index?

Als je wilt beleggen in de MSCI, dan kun je dat het beste doen via een online broker. Je kunt ook direct aan de beurs aandelen kopen en verkopen, maar dit is een zeer ingewikkeld proces.

We leggen je hieronder stap voor stap uit hoe en waar je het beste MSCI aandelen en ETF’s kunt kopen.

Stap 1: Kies een online broker

Voor het investeren in de MSCI World Index is het behulpzaam om gebruik maken van een online broker. Wij zullen twee brokers toelichten die voor veel verschillende beleggers geschikt zijn.

eToro

msci world index koers

Voor zowel de beginnend belegger als de ervaren belegger is eToro een uitstekende keuze. Voor beleggers van ieder niveau biedt eToro tools aan, die het beleggen overzichtelijk, inzichtelijk en gemakkelijk maken. eToro is daardoor niet voor niets één van de grootste online brokers ter wereld.

Een rede voor de populariteit van eToro is hun Copytrading tool. Het is mogelijk om bij eToro de portefeuille’s van andere beleggers in te zien. Ook is er een overzicht van de meest succesvolle beleggers op het platform.

Naast het feit dat je de portfolio’s van de meest succesvolle beleggers kunt bekijken, is het ook mogelijk om hun strategie te kopiëren voor eigen gebruik.  

msci world index copytrading

Door het copytrading network kun jij bekijken welke strategie bij jou past en wat jij zelf wilt bereiken met jouw beleggingen.

Bij eToro kun je daarnaast beleggen in zeer veel verschillende assets. Je kunt hierdoor veel verschillende beleggingsvormen uitproberen. 

Zo kun je een passieve beleggingsstrategie bij eToro toepassen door te investeren in ETF’s, of  juist een actieve beleggingsstrategie toepassen door te daytraden in forex.

Je kunt bij eToro verder nog beleggen in CFD‘s, aandelen crypto’s en grondstoffen. Dit brede scala aan assets zorgt ervoor dat voor elk type belegger handelsproducten aanwezig zijn. 

Als je bij eToro handelt in aandelen of ETF’s, dan is er nog een bijkomend voordeel. Je betaalt bij eToro over je beleggingen in aandelen en ETF’s namelijk 0% commissie.

Ook biedt eToro een gratis demoversie aan voor nieuwe beleggers op het platform. De demoversie is een simulatie van het echte platform van eToro. De beginnend belegger kan hierdoor al enige ervaring verkrijgen met beleggen en het systeem van eToro beter leren kennen. 

Door het zeer lage minimum stortbedrag van € 170,- is eToro toegankelijk voor elk type belegger, en ligt de drempel om beleggen uit te proberen een stuk lager in vergelijking met andere online brokers. 

Wil jij ook beleggen bij eToro? Door te klikken op de groene button kun je vandaag nog beginnen. Voor zeer uitgebreid artikel over eToro kun je ook nog onze review over eToro lezen!

DEGIRO

msci world index etoro

Naast eToro is DEGIRO ook een zeer grote en goedkope online broker. Het is zelfs één van de goedkoopste brokers van Nederland. Dit gaat niet ten koste van de kwaliteit van de broker, omdat DEGIRO in totaal 66 nationale en internationale prijzen voor ‘beste broker’ heeft ontvangen vanuit verschillende consumentenonderzoeken.

Bij DEGIRO kun je beleggen in CFD’s, obligaties, beleggingsfondsen, ETF’s en aandelen tegen zeer lage kosten. Via het platform heb je ook toegang tot huidige koersen en historische data van bepaalde handelsproducten, zodat je een goed overwogen beslissing kunt maken.

Het platform zelf is zeer inzichtelijk en gemakkelijk te gebruiken. Het is daarom voor beleggers met wat minder ervaring gemakkelijk om de weg te vinden op het platform. 

Het aanmeldingsproces verloopt zeer snel en alle behalve ingewikkeld. We leggen je bij stap 2 uit hoe zo’n aanmeldingsproces in zijn werk gaat.

In onze review van DEGIRO bespreken wij zeer uitgebreid alle voor- en nadelen van beleggen via deze broker. Neem gerust een kijkje als je geïnteresseerd bent in beleggen bij DEGIRO.

Stap 2: Een account aanmaken

Nadat je een keuze hebt kunnen maken uit één van de brokers moet je een account aanmaken. We leggen je hier uit hoe je een account kan maken bij een online broker en hoe je een beleggingsrekening opent. 

Het openen van een beleggingsrekening een vergelijkbaar proces bij online brokers. Het aanmeldingsproces verloopt bij zowel eToro als DEGIRO hetzelfde. Wij gebruiken daarom eToro in dit artikel als voorbeeld.

De eerste stap in het aanmeldingsproces is het aanmaken van een account. Je kunt dit bij eToro doen via de site of de app en door middel van een e-mail adres kun jij je laten registreren. 

msci world index profiel voltooien
Voltooi je profiel bij eToro!

Je krijgt vervolgens een verificatie mail toegestuurd naar het door jou opgegeven e-mailadres. Nadat je deze hebt bevestigd kun je toetreden tot het platform van eToro.

Je dient nog wel je profiel verder te voltooien. Je moet je adresgegevens invullen en je identiteit bevestigen. Het is mogelijk om identiteit te bevestigen door een kopie van je ID-kaart of je paspoort te uploaden bij eToro.

Stap 3: Geld storten op je account

Nadat je hele profiel voltooid is kun je geld storten op je account. Bij eToro kun je dat op verschillend manieren doen. 

Je kunt geld beleggen bij eToro door naar het kopje ‘geld storten’ te gaan. Vervolgens kom je in het overzicht je kunt kiezen hoe je geld over wilt maken. 

Hiervoor kun je gebruik maken van bijvoorbeeld Sofort, iDEAl, PayPal, creditcard of een simpele bankoverschrijving. 

msci geld storten etoro
Geld storten op je eToro account

Als je voor de eerste keer geld op je account zet, dan moet je vaak nog wel een vragenlijst doorlopen. Deze vragenlijst test of jij je bewust bent van de risico’s die beleggne met zich mee brengt. 

Weet jij genoeg en wil je gelijk beginnen met beleggen bij eToro? Wacht dan niet langer, je kan vandaag nog beginnen. Open snel een account!

Stap 4: Beleggen in de MSCI World Index

MSCI world index kopen etoro
MSCI World Index ETF kopen in eToro

Nadat het geld op je account staat kun je bij eToro kiezen uit vele verschillende assets. Je kunt kosteloos handelen in ETF’s en aandelen, dus dit is als beginnend belegger wellicht een goede plek om te starten. 

Als je willen beleggen in indices is het verstandig om gebruikt te maken van ETF’s. Door middel van het beleggen in ETF’s investeer je gelijk een zeer uitgebreid aandelen pakket die een index, sector of gebied spiegelen.

We bespreken verder in dit artikel waarin je kunt investeren met betrekking tot de MSCI World Index. 

Investeren kiezen: MSCI World Index

Het is mogelijk om op verschillende manieren de MSCI World Index te volgen. Wij hebben hieronder een aantal van die manieren uitgelicht. 

Aandelen van MSCI World Index bedrijven

Je kunt aandelen kopen van de bedrijven die zijn opgenomen in de MSCI World Index. Er zijn echter meer dan 1600 aandelen opgenomen in de index, waardoor het een helse klus wordt om zelf een aandelenpakket te creëren die de MSCI World Index volgt. 

Je zou de aandelen kunnen kopen van de bedrijven met de grootste weging, zodat jouw aandelenpakket nog enigszins de index zou kunnen spiegelen en volgen. Je zou de aandelen kunnen kopen van de bedrijven met de grootste weging, zodat jouw aandelenpakket nog enigszins de index zou kunnen spiegelen en volgen. 

Toch is het een stuk makkelijker om te investeren in de MSCI door middel van ETF’s. Je koopt op deze manier in één klap alle aandelen die zijn opgenomen in de index. 

We bespreken hieronder twee van ETF die de World Index van MSCI volgen. 

iShares MSCI World Index UCIT ETF

MSCI World iShares is een ETF aanbieder die valt onder het bedrijf Blackrock. Ze zijn met name gespecialiseerd in het aanbieden van ETF’s en zijn daarmee een van de grootste spelers op de wereld. 

De MSCI World Index iShares UCIT ETF kun je kopen bij zowel eToro als bij DEGIRO. Deze ETF volgt nauwkeurig de prestaties van de MSCI World Index. Door deze index iShares ETF te kopen investeer je dus in de grootste bedrijven ter wereld zoals, Apple, Microsoft en Facebook. 

De MSCI World Indes iShares is verkrijgbaar bij eToro en simpel te vinden door in de zoekbalk: ‘MSCI World Index iShares’ in te typen.

Amundi MSCI World Index UCIT ETF

Naast de MSCI World Index iShares ETF kun je bij DEGIRO ook investeren in de MSCI ETF van Amundi. Het is helaas niet mogelijk om bij eToro te investeren in deze MSCI ETF.

Amundi is een Franse vermogensbeheerder en tevens de grootste vermogensbeheerder in Europa. In totaal beheren ze meer dan € 1,6 biljoen aan vermogen. 

De prijs van één Amundi MSCI World Index ETF ligt bij DEGIRO momenteel rond de € 352. Dit is nog een redelijk bedrag voor een ETF die een index volgt die bestaat uit meer dan 1600 aandelen. 

Wil jij vandaag nog beginnen met investeren in deze index? Bij eToro kun je vandaag nog investeren in de iShares MSCI World Index ETF door vandaag nog een account aan te maken!

De MSCI World Index koers

MSCI World index koers: de afgelopen jaren

De koers begon in 1987 op 200 punten. Sindsdien is de koers al aardig wat gestegen en meest recentelijk beweegt de koers zich door naar de 3000 punten. 

De afgelopen jaren steeg de koers vrij gestaag met uitzondering van een kleine daling in 2019 en een vrij grote in 2020. 

msci koers

De MSCI World Index koers tot 2016

In 2020 bevonden veel economieën zich in een bear market, wat een periode is van continue dalende koersen. Dit kwam door de onzekerheden aan het begin van de Covid-19-crisis, die ervoor hebben gezorgd dat er voor een maande een negatief beleggerssentiment heerste.

De live MSCI World Index koers

Het afgelopen jaar kende de MSCI World Index Koers een flinke dip tijdens het begin van de corona pandemie. De MSCI World index koers zat een maand lang in een Bear market van dalende koersen.

Door de onzekerheid op de beleggersmarkt daalde de prijzen van aandelen en daarmee ook MSCI World Index koers. 

Als gevolg hiervan daalde ook de MSCI World Index iShares ETF. De rest van het jaar heeft de koers zich helemaal hersteld van deze dip en is de koers zelfs tot een recordhoogte gestegen.

De prestaties van MSCI World Index koers

De jaarlijkse prestaties van de MSCI World Index zijn overwegen positief. Sinds 2006 zijn de groote uitschieters de jaren 2019 met een koersstijging van 27,67% en in 2009 met 29,99%. Ook het jaar 2013 is niet verkeerd met een koersstijging van 26,68%. 

Daarentegen is er ook een grote jaarlijkse daling op te merken in het jaar 2008 van maar liefst 40,71%. 

De percentages verschillen jaar op jaar vrij sterk. Dit betekent dat de MSCI World index vrij volatiel is. 

msci world index koers rendement

De prestaties van de MSCI World Index

MSCI World Index: de voor- en nadelen

MSCI World Index: de voordelen

De grote spreiding van de MSCI World Index over 23 landen en meer dan 1600 aandelen zorgt eveneens voor een grotere risicospreiding van je belegging.

Door de hoeveelheid aandelen kan MSCI naar eigen zeggen ervoor zorgen dat de nationale markten voor 85% kunnen worden nagebootst.

Op basis van dat percentage kan de gemiddelde koers van al deze landen dus aardig goed gevolgd worden. Dat betekent dat jij als belegger door middel van een MSCI World Index ETF ook redelijk goed deze markten kunt volgen. 

msci world index ishares

Laat je vermogen groeien door indexbeleggen

Daarnaast is het beleggen in de MSCI World Index een vorm van passief beleggen. Door passief te beleggen via ETF’s kan je jouw geld laten staan zonder er veel mee bezig te zijn. 

Op de lange termijn zijn de rendementen van de index zeer voordelig. Sinds de oprichting van de MSCI World Index in 1987 ligt het gemiddelde jaarlijkse rendement op 7,48%. 

Dit betekent dat wanneer je in 1987 eenmalig € 1000,- geïnvesteerd zou hebben de MSCI World Index dan zou je nu: 1000(1,0748)^33 = € 10,809,– hebben gehad. Dat is toch een mooi bedrag voor een enkele investering. 

Voor een uitgebreide bespreking over de voordelen van indexbeleggen kun je een kijkje nemen bij ons artikel over indexbeleggen.

MSCI World Index: de nadelen

Ondanks dat de MSCI World Index zich presenteert als een ‘World Index’ zijn er maar 23 landen opgenomen in de index. Daarnaast zijn het alleen maar landen met een sterk ontwikkelde economie. Het is dus niet een echt goede afspiegeling van de wereldeconomie. 

Daarnaast er één land oververtegenwoordigd in de MSCI World Index. De Verenigde Staten is goed voor bijna twee derde van de gehele index. Koersbewegingen van de bedrijven uit de Verenigde Staten in de index hebben dus een grotere invloed op de koersbewegingen.

Hoewel de MSCI World index op de lange termijn een aardig positief rendement haalt, kan dat op de korte termijn nog wel een verschillen. De koers van de MSCI World Index is vrij volatiel, zodat er veel koersschommelingen zijn. 

Voor een minder risicovolle belegging is het dus beter om de belegging voor een lange periode aan te houden, zodat de kans op een positief rendement groter is. 

Enthousiast geworden over beleggen? Begin dan vandaag nog met beleggen in de MSCI World Index en maak snel een account aan!

Veelgestelde vragen

Per bedrijf verschilt het of ze dividend uitkeren over hun aandelen. En als er dividend wordt uitgekeerd kan het ook nog eens jaarlijks verschillen hoe hoog het dividend is.

Binnen de MSCI World Index zijn meer dan 1600 aandelen opgenomen en dus ook zeer veel bedrijven. Hier zitten zeker een groot aantal bedrijven tussen dat dividend uitkeert. Hoe hoog dat dividend kan dus over de tijd verschillen.

Als jij in een ETF hebt geïnvesteerd van een bepaalde vermogensbeheerder, dan ligt het soms ook aan die vermogensbeheerder wat er met het dividend gebeurt. 

Bij de MSCI World Index iShares ETF krijg je in ieder geval meerdere keren per jaar dividend uitgekeerd over je ETF belegging. Deze ETF is ook verkrijgbaar bij eToro.

De MSCI World Index is gespreid over in totaal 23 landen, die volledig geïndustrialiseerd zijn en een sterk ontwikkelde economie hebben (developed economies). 

Achtereenvolgend zijn dat: Canada, de Verenigde Staten, België, Denenmarken, Duitsland, Finland, Frankrijk, Ierland, Israël, Italië, Nederland, Noorwegen, Oostenrijk, Portugal, Spanje, Verenigd Koninkrijk, Zweden, Zwitserland, Australië, Hong Kong, Japan, New Zeeland en Singapore.

De MSCI World Index is dus verspreid over vier verschillende regio’s: Amerika, Europa, het Midden-Oosten en de Oceanië.

Je kunt niet direct beleggen in een index. Een index wordt samengesteld door instantie of bedrijf en probeert daarmee zo goed mogelijk een bepaalde markt, sector of regio te volgen. In het geval van de MSCI World Index wordt ligt de focus dus op een geografisch gebied.

Het is wel mogelijk om te investeren in Exchange Traded Funds of Trackers die een bepaalde index volgen. In het geval van de MSCI World Index kun je ETF’s van iShares en Amundi bij DEGIRO en eToro.

Beleggen in indices is een passieve beleggingsvorm, waarbij je de markt probeert te volgen en niet probeert te verslaan. Je laat over het algemeen een belegging voor langere tijd staan en laat de belegging mee groeien met de markt.

Daarnaast is je belegging bij indexbeleggen kent je belegging een grote spreiding. In het geval van de MSCI World Index word je belegging verspreid over 23 landen en meer dan 1600 aandelen. 

Hierdoor wordt het risico van je belegging verminderd. Blijf echter altijd bewust dat er een risico is dat je jouw inleg verliest.

Het is wel van belang om je belegging voor een lange tijd aan te houden. Op de korte kan de MSCI World Index aardig volatiel zijn. Op de lange termijn heeft de MSCI World Index echter een gemiddeld jaarlijks rendement van 7,48%.

Dat is in veel gevallen zeker veilig. De grote online brokers worden streng en goed gereguleerd door financiële instanties. Jouw geld staat daardoor veilig op het account bij bijvoorbeeld eToro of DEGIRO.

Zorg er wel altijd voor dat je goed checkt of dit bij andere brokers ook het geval is, het gaat ten slotte om jouw geld.

MSCI World Index : Conclusie

De MSCI World Index een zeer grote index die de ontwikkelingen van de aandelenbeurs op wereldniveau in kaart probeert te brengen. Desondanks focust de MSCI World Index zich voornamelijk op goed ontwikkelde economieën van voornamelijk westerse landen.

Toch bestaat de index uit meer dan 1600 aandelen uit 23 landen, waardoor het door economen toch gebruikt word als een indicator van de gesteldheid van de wereldeconomie.

Je kunt beleggen in de MSCI World Index via ETF, zoals de MSCI World Index iShares ETF of de MSCI World Index ETF van Amundie. De MSCI World Index iShares ETF is verkrijgbaar bij eToro en beide ETF’s zijn verkrijgbaar bij DEGIRO.

Het jaarlijks gemiddelde rendement van de index ligt momenteel op 7,48%. Voor de lange termijn kan het dus zeker een interessante optie zijn. Op de korte termijn blijkt de index redelijk volatiel en neemt het risico van handelen voor de korte termijn dus toe.

Wil jij beleggen in de MSCI World Index?
Je kunt vandaag nog beginnen door nu een account aan te maken bij eToro!
TIP
Scroll naar boven