Bitcoins Scams | Hoe voorkom je ze?

Bitcoins en cryptomunten zijn erg populair en daarom trekt dit ook veel oplichters aan. Wanneer je gaat handelen in Bitcoins wil je natuurlijk niet het slachtoffer zijn van de zogeheten Bitcoin scams.

In dit artikel leggen wij alles uit over hoe je Bitcoin scams kunt voorkomen en hoe je het beste kunt beginnen met beleggen zonder bitcoin scams.

wat zijn bitcoin scams

      En ga gelijk aan de slag! 

 

Wat zijn Bitcoin scams?

Tegenwoordig heb je veel verschillende manieren van Bitcoin scams waarbij criminelen mensen beroven op hun cryptocurrencies.

Bitcoin scams zijn bepaalde methodes die door online fraudeurs worden gebruikt om mensen van creditcardgegevens, cryptomunten of private sleutels te ontvreemden. 

De meest voorkomende Bitcoin scams is de phishing email, hierbij wordt er gezegd dat je een groot bedrag in Bitcoin hebt ontvangen. Je moet dan een account aanmaken en je creditcard gegevens doorgeven.

Er komen jaarlijks veel van dit soort Bitcoin scams bij, op deze manier is het lastig voor nieuwe investeerders om te weten welk project er veilig is en welke niet.

Inhoud

Hoe kan ik zelf veilig beleggen in Bitcoins?

Het is tegenwoordig erg makkelijk om te investeren in Bitcoins, dit komt het enorme aanbod van online brokers. Toch is het belangrijk om goed op zoek te gaan naar een broker die bij jou pas en die veilig is om mee te handelen.

In dit artikel vertellen wij meer over Bitcoin scams en bij welke broker je veilig kunt handelen in Bitcoin en andere cryptocurrencies. 

Stap 1: Kies een online broker

Bij grote internationale brokers als heb je veel verschillende mogelijkheden. Ook andere brokers en exchanges bieden de mogelijkheid in Bitcoins te handelen.

Bij het kiezen van een broker is het belangrijk dat je op een aantal punten let. Zo moet je vooraf weten wat voor kosten een broker rekent, bij de ene broker betaal je veel transactiekosten per jaar en bij de andere minder of zelfs helemaal niets.

Ook is het belangrijk dat je een broker kiest die past bij jouw handelsstrategie. Verder moet je kijken of een broker door één of meerdere toezichthouders gereguleerd wordt. In Nederland is dit vaak de AFM (Autoriteit Financiële Markt) of DNB (De Nederlandsche Bank). Dit is natuurlijk een belangrijk punt om het risico op bitcoin scams te verlagen.

Tegenwoordig kun je bij veel brokers al jouw beleggingen bekijken via een mobiele app, hierdoor heb je alle beleggingen binnen handbereik. 

Het is door de populariteit van het grote aantal brokers moeilijk om de juiste broker te vinden. Hieronder staan een aantal brokers met daarbij de voor- en nadelen.

Broker
eToro
⭐⭐⭐⭐⭐
MEXC
⭐⭐⭐⭐
Coinbase
⭐⭐⭐⭐
Kraken
⭐⭐⭐
OKX
⭐⭐⭐
eToro bekijkenMEXC bekijkenCoinbase bekijkenKraken bekijkenOKX bekijken
Beoordeling Mobiele App9.8/109.5/109.5/109.0/108.0/10
Minimale storting (€)€50,-€10,-€2,-€10,-€1,-
Minimale spread (pips)vanaf 0,15%vanaf 0,01%0,5%1 pipvanaf 0,01%
Minimale trade size (€)€10,-€5,-€2,-€1,-<€1,-
Maximale Hefboom400x200x10x50x200x
Aantal cryptocurrency1102708249265614
Regulatie FCA, CySEC, DNB, AMF, BoS, OAM, MFSA, FSRA, ASIC, FSAS, FinCENGeenFCA, CBI, DNB, FinCEN, FINTRAC, FCA, OAM, BoS, CBI, DNB, AUSTRAC, FSRAMalta, FCA, DNB, FinCEN, Hong-Kong
Overnacht / conversiekostenGeenGeenGeenGeenGeen
Opnamekosten€5,-Ligt aan crypto€0,15€1,-Gas fees
OnderhoudskostenGeenGeenGeebGeenGeen

Via de online broker  is het mogelijk te handelen in grondstoffen, aandelen, crypto, valuta, ETF’s en indexen. Ook kun je bij  handelen in Bitcoins, maar je hebt naast de Bitcoin ook nog ruime keuze uit meer dan 25 andere crypto’s.

bestaat al sinds 2006 en heeft wereldwijd miljoenen klanten. Het handelen in aandelen en ETF’s is tegen 0% commissiekosten, en daardoor ontzettend populair!

Het platform staat onder toezicht Cypriotische beurscomité (SySEC) en is hierdoor een veilig platform om mee te handelen.

Het is erg eenvoudig om een account aan te maken bij , dit doe je door je te registreren met je e-mail en wachtwoord. Nadat je dit hebt gedaan heb je direct toegang tot een gratis demo-account, hier kun je oefenen en het platform verkennen met €50.000 euro aan fictief geld.

Wel met echt geld beginnen? Je kunt al beginnen met een lage minimuminleg van $50 / €42 euro. Dit kan erg gemakkelijk met iDeal, creditcard of één van de andere betaalmethodes. 

Wanneer je wilt handelen met echt geld, moet je een aantal stappen doorlopen. Deze stappen moet je bij elke broker doorlopen, dit is wettelijk verplicht.

Bij kun je erg eenvoudig je winst laten uitbetalen. Je vult je bankrekeningnummer in en het staat binnen enkele dagen al op je rekening.

Ook starten met bitcoin beleggen via ? Klik op de button en maak gemakkelijk een nieuw account aan.

Skilling

Skilling is in 2016 opgericht in Cyprus. Deze Scandinavische broker wordt steeds populairder sindsdien cryptocurrency steeds meer gebruikt wordt.

Skilling onderscheidt zich van de concurrent door gebruiksvriendelijk te zijn. Het platform is niet moeilijk in het gebruik. Dit maakt dat beide beginners en professionals met dit platform overweg zouden kunnen.

Op de website is een scala aan informatie te vinden over het gebruik van de Skilling website. Hier worden tevens makkelijke woorden gebruikt en de website is op het oog eenvoudig.

Bij Skilling kun je gebruikmaken van een demo-account. Met dit demo-account kun je gebruikmaken van virtueel geld voordat je overstapt op echt geld.

Het team van 50 specialisten in de ontwikkeling en marketing werkt aan het verbeteren van de gebruiksvriendelijkheid van de website. Dit is dan ook zeker terug te zien aan dit platform.

Capital.com

Capital.com is een jong maar populair cryptoplatform die geschikt is voor zowel beginner als ervaren investeerder.

Het platform komt uit 2016 en heeft sindsdien al vele gebruikers verleid door een goede interface en een mooi aanbod verschillende cryptomunten. 

Dit aanbod groeit nog steeds, waardoor het niet alleen mogelijk is in bitcoin te handelen, maar ook in andere kleinere altcoins.

Kies zelf in welke valuta je handeld, captital.com regelt de rest voor je. Wil je graag meer weten over de crypto broker capital.com? Registreer dan een gratis account.

Libertex

CFD-broker Libertex is ook een broker waar je uitstekend terecht kunt om te beleggen in Bitcoin! Je belegt dan wel niet in de munt zelf, maar in CFD’s. 

Dit zijn Contract For Differences gebaseerd op de waarde van het product. Je sluit met de broker een contract af waarbij je speculeert op een daling of stijging van de koers, en geld kunt verdienen als je gelijk hebt. 

Libertex is al meer dan 20 jaar actief in de beleggingswereld en wist vele prijzen binnen te slepen. De broker is gevestigd op Cyprus, en heeft een licentie van de CySEC. Je kunt hier dus beleggen zonder bang te hoeven zijn voor een Bitcoin scam. 

Het minimale startbedrag van Libertex bedraagt €100. Dit kun je overmaken met creditcard of bankpas, waarna je van start kan op het platform. Je kunt ook gratis gebruik maken van een demo account om te oefenen. 

Starten met bitcoin beleggen via Libertex? Klik op de button en maak gemakkelijk een nieuw account aan.

Stap 2: Maak een account aan

Je moet als eerst een account aanmaken. Dit kun je doen via de website van of via de mobiele app op je tablet of smartphone. 

Er wordt gevraagd een e-mail adres invullen en een wachtwoord aan te maken, daarna kun je direct beginnen met beleggen met je demo-account en het platform ontdekken.

Met je demo-account kun je fictief beleggen met € 50.000 euro. Je loopt dan geen risico om je eigen geld te verliezen.

Na het aanmaken van je account moet je jouw account verifiëren, dit noemen ze ook wel het KYC (Know Your Customer) proces.

Je loopt bij dit proces een vragenlijst door waarin je aangeeft op de hoogte te zijn van de risico’s die beleggen met zich meebrengt. Ook moet je een geldig indentiteit en bankrekening koppelen.

Stap 3: Geld op account zetten

Als je wilt handelen met echt geld, moet je jouw demo-account dus wisselen voor een echt account door middel van het verificatieproces die we hierboven beschreven hebben. 

Wanneer je dit laatste stukje administratieve werk hebt vericht klik je boven in op ‘storting’. Je kunt een bedrag en betaalmethode kiezen. 

Wanneer je kiest voor iDeal of PayPal staat het bedrag bijna direct op je rekening van . 

Bij andere betaalmethodes kan het even duren voordat het op je beleggersrekening staat.

bitcoin scams etoro storten saldo
Stort eenvoudig geld op via iDeal

Stap 4: Kies Bitcoin bij

Bitcoin zoeken in

Wanneer het geld op je rekening staat kun je Bitcoins aanschaffen. 

Bij kun je via de zoekbalk bovenin een crypto zoeken waarin je wilt handelen. Door te zoeken op BTC vindt je Bitcoin. 

Je komt na het klikken op de juiste optie in het dropdown menu, deze stuurt je naar de pagina waar je Bitcoin kunt kopen.

Ben je er zeker van dat je Bitcoin wil kopen, kun je op de knop ‘kopen’ klikken. Hierna voer je het aantal coins in dat je wilt aanschaffen en klik je op ‘positie openen’ en dan is de koop afgerond.

De verschillende Bitcoin scams

Tegenwoordig moet je enorm oppassen voor bitcoin scams. We bespreken hierbij de meest voorkomende Bitcoin scams en manieren hoe je hiertegen kunt beschermen.

Chantage met cryptocurrencies

Oplichters sturen bij deze manier van Bitcoin scams een e-mail waarin ze zeggen dat je computer is gehackt en dat ze al jouw handelingen kunnen volgen. 

Er staat dan dat er een keylogger is geïnstalleerd waarbij ze jouw tapgedrag kunnen volgen en webcambeelden hebben opgenomen. 

Deze Bitcoin hackers bieden je dan twee mogelijkheden: betaal een bedrag in Bitcoin of doe er niks tegen. Wanneer je er niks tegen doet dreigen ze deze beelden op social media te verspreiden.

Deze emails moet je dus gewoon negeren.

bitcoin scam
Pas op voor bitcoin scams, laat je niet verleiden door neppe berichten.

Neppe cryptocurrency exchanges

Op exchanges word je misleid omdat er ontzettend gunstige prijzen worden gehanteerd. Je denkt dan dat je een goede deal hebt gesloten, maar in het echt zullen ze de cryptocurrencies nooit van de exchange kunnen halen. 

Om deze Bitcoin scams is het erg belangrijk dat je handelt via een betrouwbare exchange. Anders is het voor Bitcoin hackers erg gemakkelijk om je op te lichten. De brokers die wij in dit artikel hebben voorgesteld zorgen voor een betrouwbare handelsplek.

Cryptocurrency weggeefacties

Door deze manier van Bitcoin scams geven oplichters bitcoin of andere cryptocurrencies weg. Door het verstrekken van persoonlijke informatie kun je je registreren voor deze weggeefacties. 

Dit komt natuurlijk nooit voor, dus wanneer je dit op internet tegenkomt moet je hier niet aan meedoen.

Imitatie

Je kunt als Bitcoin hacker gemakkelijk een nep account aanmaken en je voor doen als iemand anders. Ze wachten dan tot de persoon als wie ze zich voordoen iets publiceert en gaan ze onder een post reageren alsof zij diegene zijn.

Ze plaatsen een weggeefactie in naam van die desbetreffende persoon en maken ze reclame voor een eigen project en sturen ze zelfs privé berichten waarbij ze je uitnodigen om deel te nemen aan een actie.

Bitcoin Malware/Ransomware

Oplichters zijn tegenwoordig erg creatief wat betreft bitcoin scams. Bij deze vorm van Bitcoin scams word je adres veranderd. 

Er zijn malware-programma’s die adressen veranderen wanneer je een adres kopieert, zodat je dus je Bitcoins naar de oplichters stuurt. Wanneer deze transactie door het netwerk is verwerkt, kun je niet meer terug.

Hoe voorkom je Bitcoin scams?

Er zijn een aantal punten waar je op moet letten wanneer je handelt in Bitcoin. Zo voorkom je Bitcoin scams.

Bewaar ten alle tijden je wachtwoord goed. Er zijn veel mensen die een aantal jaren geleden Bitcoins hebben gekocht, maar nu hun wachtwoord kwijt zijn. Deze Bitcoins zijn tegenwoordig duizenden euro’s waard. Zonder wachtwoord kun je dit kapitaal nooit omzetten in euro’s.

Het is ook belangrijk dat je een betrouwbare Wallet gebruikt. In de store van je iPhone of Android zijn een tal neppe wallets. Je logt dan in bij een neppe website met je echte wachtwoord, hierdoor kun je met veel geld worden opgelicht.

Er gaan ontzettend veel mailtjes rond dat je jouw bitcoin snel moet claimen, ook wanneer je misschien wel helemaal niet handelt in bitcoins. Dit e-mailtje lijdt je naar een op eerste oog betrouwbare site, maar in werkelijkheid ben je direct al je kapitaal kwijt wanneer je hier op klikt. Trap er niet in!

Wanneer iets te mooi om waard te zijn lijkt, is dat ook altijd zo in dit soort gevallen. Ze bieden je bijvoorbeeld gegarandeerde rentes als je hen eerst een flink bedrag overmaakt. 

Het allerbelangrijkst is dat je handelt bij een betrouwbare broker zoals . Trap dan ook nooit in fake emails die je krijgt en lees je goed in of vraag informatie aan over Bitcoin scams, zo voorkom je dat je wordt opgelicht.

Je kunt onbetrouwbare websites herkennen aan dat deze bedrijven geen fysiek adres hebben, geen eigenaar en je kunt geen medewerkers vinden die in het bedrijf werken. 

Ook wanneer er haast zit achter de transactie is het niet betrouwbaar. Als een bedrijf je belt met een dwingende toon is het ook een van de Bitcoin scams. Een normale bank zou dit nooit doen.

Wanneer er op de website staat dat er beloofd wordt snel rijk te worden is het ook niet betrouwbaar. Dit zou nooit op de sites van betrouwbare bedrijven staan.

Waar kun je veilig handelen in Bitcoin?

Er zijn ontzettend veel plekken waar je kunt handelen in Bitcoin. Het gaat voornamelijk om de veiligheid van een platform. Wij hebben een aantal platformen op een rijtje gezet waarbij je veilig kunt handelen in bitcoin.

Je kunt altijd te maken krijgen met crypto scams maar als je bij één van deze plaatsen cryptocurrency koopt zullen je munten veilig zijn zolang je je accountgegevens niet verstrekt aan iemand die een crypto scam uit probeert te halen. 

Coinbase en Coinbase pro

Coinbase is een van de bekendste platformen waar je kunt handelen in bitcoin. Het platform heeft meer dan 13 miljoen gebruikers en is veilig, gereguleerde en makkelijk in gebruik. Het risico op bitcoin scams is daardoor laag.

Coinbase biedt 15 verschillende crypto’s aan en de kosten die zij rekenen, ook in vergelijking met andere platforms. 

Er zit een verschil tussen Coinbase en Coinbase pro. Zo maakt de pro versie gebruik van een ingewikkelde interface, wel betaal je iets lagere commissiekosten. 

is een van de grootste en meest populaire brokers in het handelen in crypto. staat onder toezicht van het Cypriotische beurscomité en dit maakt de broker een veilig platform om te handelen.

Ze bieden meer dan 25 verschillende crypto’s aan, waaronder dus Bitcoin, Ethereum en Ripple. 

Meer weten over Bitcoin kopen? Lees dan ons artikel over hoe je via iDeal zo snel mogelijk je eerste Bitcoin veilig kunt kopen. Eerst eens weten hoe duur een Bitcoin is? Kijk dan snel naar de huidige Bitcoin koers

De voor- en nadelen van het handelen in Bitcoin

Het is als cryptohandelaar vooraf altijd goed om te weten wat de voor- en nadelen zijn van het handelen in bitcoin. Wij hebben een aantal voor- en nadelen op een rijtje gezet.

Voordelen

Geld overmaken

Wanneer je iemand uit een ander land, bijvoorbeeld Amerika, geld wil overmaken is dit mogelijk met Bitcoin. Bitcoin is een digitaal valutum, waardoor je mensen geld kan overmaken door ze de Bitcoins te transferren. Hier komen geen kosten overheen. Iedereen met een wallet kun je Bitcoins transferren, volledig veilig en geheim.
 
Er zijn geen beperkingen bij het overboeken. Bitcoin heeft namelijk geen centrale regelgever of autoriteit die er controle op uitoefent.
 

Veiligheid

Bitcoin is super veilig vanwege de blokchain technologie. Gebruikers hebben zelf de volledige controle over hun eigen transacties, omdat deze geverifieerd worde op de blockchain. 

Op deze manier berust een transactie niet op onderling vertrouwen tussen de twee partijen, maar kan de transactie geverifieerd worden. Hierdoor weet je altijd dat je transactie veilig verloopt en niet onderschept of ingezien kan worden.

Ten slotte zijn er ook geen persoonsgegevens nodig om een transactie uit te voeren zoals bij een bank.

Lage kosten

Bitcoin heeft lage kosten. Er zijn weinig tot geen kosten verbonden aan een Bitcoin transactie. Mochten er transactie zijn waar toch wat kosten aan verbonden zijn, krijgen deze ook hogere prioriteit in het Bitcoin netwerk.

Nadelen

Bitcoin scams

Omdat de Bitcoin tegenwoordig zo populair is hebben oplichters ontzettend veel manieren uitgevonden om je te beroven van je geld. Dit is een ontzettend groot nadeel van deze munt.

Bitcoin hackers proberen vaak toegang te krijgen tot jouw account zodat ze de munt naar een eigen adres kunnen versturen. Deze crypto scam zie je ook bij andere munten vaak voorkomen. 

Bitcoin is onderontwikkeld

Er zijn bij Bitcoin nog veel functies die nog verder ontwikkeld moeten worden. Functies zoals onder andere beveiliging en toegankelijkheid moeten nog verder worden ontwikkeld. Deze ontwikkelingen zijn al erg lang bezig en niemand kan vertellen hoe lang dit nog gaat duren.
 
Dit betekent niet dat Bitcoin hackers per se gemakkelijk jouw Bitcoin kunnen stelen maar wel dat crypto scams nog altijd makkelijk uit te voeren zijn door Bitcoin hackers. Een crypto scam is goed mogelijk omdat de adressen vaak anoniem zijn, zo weet je nooit waar jouw cryptomunten gebleven zijn.

Tips voor het veilig beleggen in Bitcoin

Door de populariteit van Bitcoin is het erg lastig om geen slachtoffer te worden van Bitcoin scams. Hierbij geven wij een aantal tips om dit te voorkomen.

1. Betaal niet bij afpersing

Betaal nooit bij afpersing, je zorgt er dan ondanks dat je geld kwijtraakt ook ervoor dat hackers doorgaan met waar ze mee bezig zijn. Wanneer mensen blijven betalen stoppen hackers nooit met deze methode van Bitcoin scams. 

Ook zijn cryptocurrency ontvangstadressen anoniem, hackers kunnen dus nooit met zekerheid weten dat jij betaalt hebt.

2. Telefoontjes

Hackers kunnen je ook bellen dat je computer kapot is, dit is in alle gevallen een Bitcoin scam. Iemand kan nooit weten dat jouw computer stuk is. Hang in dit soort gevallen altijd op.

Websites waar je crypto koopt zullen je nooit bellen met dit soort verhalen. Let dus op voor deze crypto scams en geef vooral nooit je gegevens over de telefoon. 

3. Te mooi om waard te zijn

Vaak zijn aanbiedingen te mooi om waard te zijn, dit is dan ook altijd het geval. Gegarandeerde winsten bestaan niet, wees daarom altijd kritisch.
 
Wanneer je iets niet vertrouwd is het belangrijk een expert te contacteren. Doe dit dan ook ten alle tijden om Bitcoin scams te voorkomen.
bitcoin scam

4. Auto trading

Je kunt bij bepaalde websites automatisch Bitcoin handelen zonder dat je hier zelf elk moment van de dag mee bezig hoeft te zijn. Maar ook hier zijn een aantal crypto scams mogelijk waar je voor op moet passen.

Zo spreken veel beleggers over de Bitcoin revolution scam. De naam ‘Bitcoin revolution scam’ ontstond nadat er onduidelijkheid was over de Bitcoin Revolution app waarvan veel mensen verwachtten dat ook dit een crypto scam was.  

In het geval van de Bitcoin Revolution Scam ging het om een applicatie die bij sommige gebruikers de eerste inleg niet meer terug gaf. Daarnaast kon je als slachtoffer van de Bitcoin Revolution Scam geen contact meer krijgen met de klantenservice van deze applicatie.

Let dus goed op met dit soort websites die hoge winsten beloven door auto trading. Voor je het weet heb je te maken met crypto scams zoals de Bitcoin Revolution Scam en ben je je eigen geld kwijt. 

Veelgestelde vragen

Bij elk Bitcoinadres hoort een sleutel. Je kunt alleen een Bitcoin uitgeven wanneer je de sleutel met bijbehorende adres hebt. 

Wanneer je jouw Bitcoinadres aan iemand anders geeft stel je diegene in staat om de Bitcoins van dat adres uit te geven.

Bitcoins kun je op veel manieren kopen. Onze aanbevolen broker eToro biedt ook Bitcoin aan. Bij eToro weet je zeker dat je veilig kunt handelen

Niemand is de eigenaar van Bitcoin. Bitcoin wordt beheerd door alle Bitcoin-gebruikers ter wereld. De ontwikkelaars van Bitcoins continu bezig met het verbeteren van de software, maar kunnen verder geen wijzigingen in het Bitcoin-protocol doen, omdat gebruikers vrij zijn in het kiezen van welke software ze willen gebruiken.

Wanneer een gebruiker zijn of haar portomenee verliest wordt het geld uit omloop gehaald. Wel blijven verloren Bitcoins in blokketen.

De prijs van Bitcoin wordt bepaald door vraag en aanbod. 

Als de vraag toeneemt stijgt de koers en als de vraag minder wordt daalt de koers weer.

Bitcoin scams: Conclusie

Het handelen in Bitcoins kan veel risico’s met zich meebrengen. Zo is het voor oplichters tegenwoordig erg makkelijk om handelaren op te lichten.

Deze Bitcoin scams moet je voor dat je gaat handelen in Bitcoin wel weten. Het is belangrijk je dus vooraf goed te laten inlichten over het handelen in Bitcoins, want voor je het weet ben je ook slachtoffer van deze Bitcoin scams.

Trap niet in de veelvoorkomende valkuilen van crypto scams, en informeer altijd zelf naar de veiligheid van het platform waar je op wilt handelen. Blijf rustig en raak nooit in paniek, hulp is vaak te vinden bij de vele financiële instanties die consumenten proberen te beschermen.

Wil je op een veilige manier handelen in bitcoin zonder bitcoin scams op je dak te krijgen? Maar dan een account aan bij en start vandaag nog.

Beleggen in Bitcoins met ?
Ook nieuwsgierig geworden in het handelen in Bitcoins. Bij kun je veilig handelen in cryptocurrencies.
TIP
Scroll naar boven