Candlestick Patterns | Leer alles over Candlestick grafieken gebruiken!

Wellicht heb je candlestick patterns wel eens gezien, een soort combinatie van staaf en lijn grafiek met groen en rode blokken. Deze zul je wanneer je dieper in de beleggingswereld duikt steeds vaker zien. 

Candlestick patterns gebruiken in vier stappen

Klaar om te beginnen met beleggen met Candlestick Patterns? Wacht dan niet langer en maar direct een account aan!

eToro is een multi-asset investeringsplatform. De waarde van je investeringen kan fluctueren. Je kapitaal loopt risico.

De zogehete candlestick patterns worden gebruikt om de toekomstige koersen te voorspellen en zijn dus erg populair bij een technische analyse van een bepaalde activa. In dit artikel gaan we dieper in op de candlestick pattern en hoe jij deze zou kunnen gebruiken bij het beleggen.

eToro is een multi-asset investeringsplatform. De waarde van je investeringen kan fluctueren. Je kapitaal loopt risico.

Wat zijn candlestick patterns?

Een candlestick pattern is dus een manier om de effectenmarkt te analyseren. Een technische analyse is een onderzoek naar een bepaalde koers om het optimale koop- of verkoopmoment van een financieel instrument vast te stellen.

Een candlestick geeft informatie over de koers van bijvoorbeeld een aandeel. Met het gebruik van enkele candlestick patterns in een zogeheten candlestick chart kan je als belegger de prijs van het product interpreteren.

Candlestick patterns header

Door de patronen te lezen in de candlestick chart worden bepaalde ‘support’ en ‘resistance’ niveau’s vastgesteld. Dit zijn punten in de koers waar er een omschakeling plaats kan vinden. Men zegt dat als de resistance doorbroken wordt, een koers harde beweging door kan maken.

Bij een support niveau vind een koers zich op een punt waar het zich even vast kan houden aan de huidige koersmarge. De kenmerken van de candlestick patterns zullen we later in dit artikel bespreken, net als de manieren om deze te kunnen lezen. Ook laten we zien hoe jij kunt beginnen met beleggen!

Hoe kan ik zelf beleggen?

Wanneer je zelf wilt beginnen met beleggen zul je eerst een online broker moeten vinden. Een online broker is een plek waar je toegang hebt tot verschillende effectenbeurzen over de wereld.

Er zijn verschillende brokers beschikbaar, elk met haar eigen functionaliteiten. Brokers kunnen ook verschillen in prijs en aangeboden producten.

Ga voor jezelf dus na wat je zoekt in een broker. Zijn het bepaalde financiële producten zoals aandelen of CFD’s? Wellicht dat prijs voor jou heel belangrijk is. Ook veiligheid kan een rol spelen. De meeste brokers worden gelukkig gereguleerd door een financiële instantie zoals de Autoriteit Financiële Markt.

Om jouw keuze iets gemakkelijker te maken hebben we hieronder een stappenplan voor je klaargezet hoe je het beste een broker kan uitkiezen en deze kan gebruiken voor je eerste beleggingen. Ook geven we een aantal voorbeelden online brokers die naar onze ervaringen goed uit de test komen.

eToro is een multi-asset investeringsplatform. De waarde van je investeringen kan fluctueren. Je kapitaal loopt risico.

Stap 1: Kies een online broker

Hieronder vind je enkele aanbevelingen van online brokers die door ons vaak worden gebruikt. Ook vind je de verschillende functionaliteiten van deze broker. Wil je graag meer weten over de verschillende brokers? Check dan onze broker reviews.

Na de aanbevelingen laten we je zien hoe je het beste een account kan aanmaken en gebruiken.

eToro

eToro is één van de populairste broker ter wereld vanwege het gebruiksvriendelijke platform en een aantal unieke extra opties. Voor beginnende beleggers kunnen erg goed terecht bij deze broker. 

Bij eToro maakt iedere belegger een profiel aan die je openbaar kan zetten of niet. Als je profiel openbaar is kan iedereen jouw beleggingen in zien. 

Daarnaast heb je door de Copy Trading functie de mogelijkheid om de investeringen van anderen direct te kopiëren naar je eigen portfolio. Zo kun je als beginner eenvoudig afkijken bij een succesvolle belegger. 

copytrading etoro candlestick patterns
Het Copytrading Network van eToro

Je kunt bij eToro beleggen in aandelen, ETF’s, CFD’s, grondstoffen, indexen en forex trading. Zo is er voor elke belegger de mogelijkheid om een divers portfolio samen te stellen uit verschillende producten. 

Een groot voordeel bij eToro is dat je 0% commissie betaalt over het kopen en verkopen van aandelen en ETF’s. Zo kun je nog meer rendement behalen over je beleggingen en weet je altijd zeker dat de prijs op je beeldscherm ook het bedrag is dat je betaalt of ontvangt. 

Beginners die eerst nog willen oefenen met beleggen kunnen dat bij eToro doen door gebruik te maken van het gratis demo account. Bij dit geld krijg je virtueel geld en kun je alle functies van eToro risicovrij uitproberen. 

Als je genoeg geoefend hebt en je klaar bent voor het echt werk moet je geld storten op je eToro-account. De eerste keer moet je minimaal €170,- storten. Zo kan bijna iedere belegger goed terecht bij eToro

Meer weten over eToro en de Copy Trading functie? Lees er alles over in onze review of probeer eToro meteen uit en maak een account aan!

eToro is een multi-asset investeringsplatform. De waarde van je investeringen kan fluctueren. Je kapitaal loopt risico.

Libertex

Een broker waarbij je candlestick patterns overal terug ziet komen is Libertex. Bij deze brokers verhandel je allerlei verschillende producten als CFD. 

Bij de handel in CFD’s is het belangrijk om te weten dat het een erg risicovol product kan zijn door het toevoegen van een hefboomeffect. Je kunt bij Libertex aandelen, ETF’s, grondstoffen, valuta’s en cryptocurrency op deze manier verhandelen. 

Libertex is een broker met een kantoor op Cyprus en een licentie bij de Cypriotische toezichthouder CySEC. Met deze licentie mogen ze klanten uit heel Europa, en dus ook Nederland, toelaten tot hun platform. 

Bij deze broker krijg je de mogelijkheid om zelf technische analyses uit te voeren op een candlestick charting van de koers waar je in geïnteresseerd bent. Je kunt verschillende indicatoren toevoegen aan de candlestick chart en zo trends herkennen. 

Wil je nog meer lezen over Libertex? Ga dan naar onze review of meteen naar de Libertex website en maak je account aan!

Stap 2: Maak een account aan

Een account aanmaken gaat bij de meeste brokers op een vergelijkbare manier. Je hebt vaak een aantal gegevens nodig om een gratis account te maken. 

In dit voorbeeld kijken we naar het openen van een account bij eToro. Je doet dit eenvoudig door op de eToro website te kiezen voor ‘Meld u nu aan’ en door vervolgens een gebruikersnaam, E-mail adres en wachtwoord op te geven. 

Om meteen het gratis account te kunnen gebruiken moet je via een link in je mailbox verifiëren dat het jouw E-mail adres is. Na deze verificatie kun je het virtuele geld uit je demo account gebruiken en alle functies van het platform uit proberen. 

Als je in plaats van het gratis demo account juist meteen met echt geld aan de slag wilt moet je nog een andere verificatie doen. Bij deze tweede verificatie moet je een kopie van je identiteitsbewijs opsturen en een vragenlijst invullen waarin jouw kennis over beleggen getoetst wordt. 

eToro is een multi-asset investeringsplatform. De waarde van je investeringen kan fluctueren. Je kapitaal loopt risico.

Stap 3: Geld op account zetten

Deze verificatie moet goedgekeurd worden door de broker voordat je echt geld kunt gaan gebruiken op het platform. Je kunt wel alvast geld op je account zetten via de knop ‘geld storten’ links onderin de eToro interface. 

Je krijgt vervolgens natuurlijk de keuze hoeveel geld je wilt storten en via welke betaalmethode je het geld wilt overmaken. Bij eToro kun je zo’n 10 verschillende betaalmethodes kiezen waaronder iDeal, PayPal, creditcard of bankoverschrijving. 

candlestick geld storten
Een aantal van de betaalmethodes bij eToro

Stap 4: Zoek een geschikt product

candlestick patterns etoro
De candlestick patterns op eToro

Tijd om op zoek te gaan naar jouw eerste investering met je eToro account! Je kunt op verschillende manieren zoeken naar producten op eToro; via de zoekbalk, handelsmarkten of door portfolio’s van andere beleggers door te kijken. 

Als je eenmaal een product gevonden hebt kun je op de pagina van dit product onder andere kijken naar de candlestick patterns van deze koers. 

Stap 5: Doe je eerste investering

Als je tussen de verschillende candlestick patterns een goede optie gevonden hebt kun je in dit product gana investeren. Dit doe je via de knop ‘handelen’ als je op de pagina van het product zit of door te kiezen voor kopen of verkopen bij een product. 

Je krijgt dan een aantal keuzes voordat je de investering echt door voert. Zo kun je kiezen voor hoeveel geld je wilt investeren en of je een hefboomeffect, stop-loss of take-profit toe te voegen. 

Etoro candlestick trading investering kiezen
Op de homepage van je account vind je verschillende beleggingsopties

eToro is een multi-asset investeringsplatform. De waarde van je investeringen kan fluctueren. Je kapitaal loopt risico.

Kenmerken van candlestick charting

Je kunt denken dat candlestick charts iets van de laatste tijd zijn door de opkomst van online brokers maar dat is niet waar. De candlestick patterns werden voor het eerst gebruikt in de jaren 1700 door een Japanner die met candlestick charts de prijs, vraag en aanbod van rijst liet zien. 

Niet alle candlestick charts zien er hetzelfde uit maar in principe werken ze wel hetzelfde. Hiernaast zie je hoe de candlestick patterns er op eToro uitzien. 

Eén candlestick is bij eToro standaard een tijdsperiode van één uur, deze is aan te passen tot elke 5 minuten, bij een groene candlestick begon de koers aan de onderkant van de groene balk en eindigde hij aan de bovenkant van de groene balk. De kleine staafjes aan de onder- en bovenkant geven de hoogste en laagste koersmomenten aan uit die periode. 

candlestick patterns kenmerken

Bij sommige brokers worden in plaats van groen en rood gevulde en ongevulde candlestick patterns gebruikt. Daarbij is bij een zwarte candlestick de koers gedaald en een ongevulde candlestick de koers gestegen.

Er zijn in de candlestick charting allerlei trends te herkennen die je kunnen helpen als belegger om een goede keuze te maken of je moet kopen of juist verkopen. De candlesticks maken het extra makkelijk om deze trends goed te herkennen. 

Wil jij ook graag starten met beleggen? Via eToro ben je in een handomdraai aan de slag met je eerste beleggingen. Probeer het vandaag nog via het demoaccount of ga met je eigen geld aan de slag!

eToro is een multi-asset investeringsplatform. De waarde van je investeringen kan fluctueren. Je kapitaal loopt risico.

Hoe kan ik een candlestick chart gebruiken?

Je gaat bij een candlestick chart dus op zoek naar bekende trends die je kunnen helpen om de koers te kunnen voorspellen. Zo herken je het verschil tussen een bearish of bullish patroon.

Bearish vs Bullish

Bij een bearish patroon in candlestick patterns gaat de prijs waarschijnlijk verder dalen. Een bearish patroon is te herkennen door 3 stijgende candlesticks die gevolgd worden door een dalende candlestick die veel groter is dan de voorgaande stijgende candlestick. 

Zodra je een bullish patroon herkent is het juist een goed idee om te investeren in deze koers. Een bullish patroon is precies andersom te herkennen, hierbij heb je drie dalende (rode) candlestick patterns gevolgd door een stijgende candlestick die zowel lager als hoger uit komt dan de voorgaande dalende candlestick.

Dan ben je er echter nog niet, de echte experts kunnen ook tussen deze twee belangrijke patronen onderscheid maken om nog betere inschattingen te maken. Veel van deze patronen houden ook in dat experts een koers beter in de gaten gaan houden.

Het is belangrijk om te weten dat je niet met elk patroon ook daadwerkelijk actie moet ondernemen. Sommige patronen kunnen je gecombineerd met de koers een dag later beter inzicht geven in de situatie zonder dat je per se meteen moet kopen of verkopen.

Candlestick patterns bij bitcoin
Candlestick patterns worden vaak bij cryptohandel gebruikt

Waarom candlestick patterns gebruiken?

Er zijn meerdere redenen waarom het voor beleggers handig is om gebruik te maken van candlestick patterns. De belangrijkste reden die eerder al genoemd is in dit artikel is om inzicht te krijgen in de koers en deze te kunnen voorspellen.

Doordat je de patronen herkent en er een trend in ziet kun je voorspellen of de koers omhoog of omlaag gaat. Simpel gezegd kun je dan actie ondernemen, zie je een trend omhoog kun je meer inkopen terwijl bij een dalende trend je juist dit product kan verkopen. 

Verder zijn de candlestick patterns cruciaal in het doen van een goede technische analyse. Je kunt bij een broker als eToro veel indicatoren toevoegen aan de candlestick patterns om zo een beter beeld te krijgen van de koers. 

Zo helpen candlestick patterns om je de markt beter te leren kennen en sneller te zien wat er met een koers gebeurt. 

eToro is een multi-asset investeringsplatform. De waarde van je investeringen kan fluctueren. Je kapitaal loopt risico.

De voor- en nadelen van candlestick patterns

Ervaren beleggers kunnen dus met de candlestick patterns nog beter beleggen en hun keuzes maken voordat de beweging in de koers door andere beleggers gezien worden. Dit geeft natuurlijk een groot voordeel voor deze beleggers als ze de trend goed herkend hebben. 

Maar er zijn nog meer voor- en nadelen bij het gebruiken van een candlestick chart:”

Voordelen

Zoals gemeld zijn de candlestick chartings veel handiger om te gebruiken als belegger dan de originele koersgrafieken of bar charts. Met candlestick charts krijg je een veel duidelijker beeld van de koers met daarin veel meer informatie zoals de prijs waarop de koers opende en sloot. 


De candlestick patterns helpen je ook om minder op basis van emotie te handelen maar meer op basis van analyse. Bij een gewone grafiek kan een daling misschien voor paniek zorgen maar bij de candlestick patterns krijg je meer informatie over deze koers en kun je dit beter nuanceren om de goede keuze te maken. 

Voor de meeste beleggers zijn de beginselen van de candlestick patterns goed te begrijpen. Het openen, sluiten, laagste punt en hoogste punt van een koers uit die tijdsperiode zijn zo duidelijk weergegeven dat dit ook door beginnende beleggers begrepen wordt.

Nadelen

Je kunt de candlestick patterns bij een broker als eToro op verschillende tijdsperiodes zetten. Je kunt ervoor kiezen elke 5 minuten van de koers een candlestick in beeld te willen of zelfs bij elke week.

Dit enorme verschil zorgt er natuurlijk voor dat het er ook heel erg anders uit kan zien. Zo kun je in de ene candlestick patterns van bijvoorbeeld tijdsperiodes van 5 minuten de ene trend ontdekken terwijl in candlestick patterns van een andere tijdsperiode juist andere trends naar boven komen. 

Als je candlestick patterns gaat gebruiken om beslissingen te maken moet je rekening houden met de tijd die dit kost. Je wacht namelijk altijd tot een candlestick klaar is en handelt op basis van de uitkomsten van deze candlestick, zo heb je de trend misschien al wel ontdekt maar handel je alsnog te laat door deze vertraging. 

Tip: Voordat je begint met handelen met de analyses die je doet aan de hand van candlestick patterns, is het verstandig om eerst te oefenen. Bij eToro kun je oefenen met een gratis demo account. Zo kun je gewend raken aan candlestick patterns zonder dat je financieel risico loopt!

eToro is een multi-asset investeringsplatform. De waarde van je investeringen kan fluctueren. Je kapitaal loopt risico.

Tips voordat je begint met candlestick patterns

Tot slot hebben we nog een aantal belangrijke tips voor je als je zojuist besloten hebt om te gaan beginnen met candle trading. Deze tips helpen je de grootste valkuilen bij candle trading te voorkomen.

Vergelijk de prijs in de juiste context  

Omdat je veel informatie op je af krijgt bij candlestick patterns is het belangrijk om bij candle trading altijd kritisch te kijken naar je eigen vergelijkingen. Zorg dat je altijd de huidige candlestick vergelijkt met de recente koerswijzigingen. 

Er zijn veel beleggers die juist naar één candlestick kijken en op basis van deze informatie een beslissing nemen. Door het altijd te vergelijken met de huidige prijs en koerswijzigingen blijf je goed naar het gehele plaatje kijken. 

Ook is het belangrijk om niet zomaar bij elke candlestick een nieuw besluit te nemen over je beleggingen. Als je candlestick geen belangrijke prijsniveaus bereikt of trends laat zien is het niet nodig om hier iets mee te doen, juist hoge of hele lage candlestick patterns kunnen een goede indicator voor je zijn. 

candlestick patterns etoro

 

Kijk naar de grootte van een candlestick

Een trend is mogelijk in alle formaten, maar je bent als belegger altijd op zoek naar de grootste trends omdat je daar het meest van kan profiteren. Kijk dus goed naar de grootte van een candlestick, hoe groter de candlestick is hoe groter de trend vaak is. 

Maak goed onderscheid tussen het lichaam van de candlestick en de ‘lont’. Deze lont geeft het hoogste en laagste punt aan waar binnen de tijd van de candlestick op gehandeld is. 

Als je een grote lont hebt kan dit belangrijke informatie geven voor jouw beleggingen. Niet alle lange lonten zijn signalen om meteen mee aan de slag te gaan, door ervaring zul je steeds vaker en sneller herkennen wat deze prijspunten voor jou betekenen.

Veelgestelde vragen over candlestick patterns

Candlestick patterns zijn een manier om een koers te visualiseren. In plaats van een gewone grafiek krijg je bij candlestick patterns veel meer informatie per tijdsperiode. Zo zie je waar de koers in die periode begonnen en geëindigd is en zie je het laagste en hoogste punt in de koers in die tijd. 

Beleggers gebruiken candlestick patterns in eerste instantie om meteen duidelijk overzicht te krijgen van de koerswijzigingen over een bepaalde periode. Daarnaast kunnen ervaren beleggers trends herkennen in de candlestick patterns en zo voor de trend beslissingen maken om meer te verdienen aan deze producten. 

Er zijn veel verschillende manieren om trends te herkennen in candlestick patterns. Een belangrijke manier is wanneer er een duidelijke daling of stijging is geweest, deze in een derde candlestick afzwakt en de vierde candlestick zowel lager als hoger eindigt dan de voorgaande candlestick. 

Bij eToro heb je erg veel mogelijkheden om de candlestick patterns te gebruiken. Je kunt kiezen voor welke tijdsperiodes de candlestick patterns moeten hebben maar je kunt ook tientallen verschillende indicatoren toevoegen om nog sneller en beter trends te herkennen.

Candlestick patterns zijn voor elke belegger een handige manier om snel de laatste koerswijzigingen van een bepaald aandeel of cryptocurrency te zien. 

Ook beginners kunnen vaak snel begrijpen hoe candlestick patterns werken en welke informatie je eruit kan halen. Het herkennen van trends is vaak lastiger voor beginnende beleggers. 

Candlestick patterns: Conclusie

Candlestick patterns zijn een erg handige tool om koersen van bijvoorbeeld aandelen of cryptocurrency goed in beeld te hebben te kunnen analyseren. Er zijn veel beleggers die dit gebruiken om technische analyses op een koers te kunnen doen. 

Als belegger probeer je een trend te ontdekken in de koers door te kijken naar stijgende of dalende candlesticks gevolgd door een andere candlestick. Trends worden vaak ontdekt doordat een candlestick een andere trend doorbreekt of duidelijk laat zien dat het volume bij een bepaald product omhoog gaat. 

De beste broker om te gebruiken als je graag met candlestick patterns aan de slag wilt is eToro. Je hebt bij deze broker zelf de keuze hoe eenvoudig of moeilijk je de candlestick patterns in beeld wilt hebben. 

Ook starten met beleggen?
Maak snel en gemakkelijk een nieuw account aan op eToro en start vandaag nog met jouw eerste analyses en beleggingen!
TIP

eToro is een multi-asset investeringsplatform. De waarde van je investeringen kan fluctueren. Je kapitaal loopt risico.

Scroll naar boven