Aandeel Airbnb kopen & Live ABNB Aandeel Koers

Er zijn al jaren geruchten over de beursgang van Airbnb. Het bedrijf ziet zijn waarde al jaren groeien en is 10 december 2020 dan eindelijk de beurs op gegaan.

logo aandeel airbnb abnb

Is het waard om te investeren in een aandeel Airbnb? In dit artikel analyseren we het bedrijf en bekijken we of dit een goede belegging is.

We leggen je uit hoe je eenvoudig aandelen van Airbnb kunt kopen via het platform van een online broker. 

Aandeel Airbnb - stappenplan

Ook beleggen in Airbnb of in andere interessante aandelen? Maak snel en gemakkelijk een account aan op eToro en start vandaag nog met handelen op de effectenbeurs!

Airbnb is naast vele andere bedrijven de afgelopen tijd een aantrekkelijke IPO geweest. Wil jij ook graag als eerste kunnen investeren in dit soort interessante aandelen? Druk op de knop en start direct met investeren.

De Airbnb IPO

Op 10 december 2020 is Airbnb dan eindelijk de beurs op gegaan. Hoewel de Airbnb IPO lange tijd onzeker was vanwege de omstandigheden, hebben de eigenaren van het bedrijf toch de beursgang in gang gezet.

Het meest verrassende van de Airbnb was de periode waarin deze plaatsvond. Doorgaans vinden beursgangen plaats wanneer het economisch goed gaat. In een periode waarin toerisme wereldwijd werd stilgelegd, kwam de Airbnb IPO dan ook als een verrassing. 

Toch laten de groene cijfers zien dat CEO Chesky een goede beslissing maakte toen hij besloot de beursgang toch door te zetten. De Airbnb IPO werd dan ook snel één van de meest verwachte beursgangen van het jaar.

Enkele dagen na de Airbnb IPO had het bedrijf een marktkapitalisatie van zo’n $103 miljard. Sindsdien is de waarde blijven toenemen. 

Vanaf 10 december zijn de aandelen voor het publiek te verkrijgen op de NASDAQ. Ook graag geld investeren in de effectenbeurs? Hieronder laten we je stap voor stap zien hoe je de aandelen koopt na de beursgang. 

Stap 1: Kies de juiste broker

Om te beginnen met het handelen in aandelen moet je je eerst aanmelden bij een broker. Door hier een account aan te maken, krijg je toegang tot je eigen portefeuille en het beleggersplatform. Beleggen via een online broker of beleggen via app wordt steeds populairder.

Binnen het platform kun je vervolgens eenvoudig aandelen kopen, verkopen en speculeren over een toekomstige prijsverandering. Bij het kiezen van een broker moet je vooral letten op de tarieven, de handelsmarkten en de functionaliteiten van het platform. 

Broker
Capital
⭐⭐⭐⭐
Vantage
⭐⭐⭐⭐
Libertex
⭐⭐⭐
Skilling
⭐⭐⭐⭐
Avatrade
⭐⭐⭐
DEGIRO
⭐⭐⭐
Capital bekijkenVantageFX bekijkenLibertex bekijkenSkilling bekijkenAvatrade bekijkenDEGIRO bekijken
Beoordeling Mobiele App10/109.5/109.5/109.5/109.0/108.0/10
Minimale storting (€)€ 20,00€ 175,00€ 100,00€ 100,00€ 90,00€ 0,01
Minimale spread (pips)0.120.0vanaf 0,01%0.10.9vanaf 0,01%
Minimale trade size (€)€ 20,000.01 lots€ 10,00€ 0,010.01 lots€ 90,00
Maximale Hefboom20:1500:1100:1100:1100:130:1
Valutaparen10040100705050
Regulatie FCA, CySEC, ASICVFSCFCA, CySEC, ASIC, CFTC, NFA, BAFINCySECFCA, CySEC, ASIC, CFTC, NFA, BAFINBaFin, AFM, DNB
Overnacht / conversiekostenVariabelVariabelVariabelVariabel0,0058%Variabel
Opnamekosten€ 0,00€ 0,00Max € 10,00€ 0,00€ 0,00€ 0,00
Onderhoudskosten€ 0,00€ 0,00€ 5,00 na 6 maand€ 10,00 na 12 maand€ 50,00 na 3 maand€ 2,50

Overzicht van brokers

eToro logotype

Onze beoordeling

5/5

Voordelen

Nadelen

Functionaliteiten

eToro is één van de beste brokers van het moment. Met miljoenen gebruikers bedient eToro elke dag ontelbare trades.

eToro is niet alleen een broker, maar ook een sociaal handelsnetwerk. Dit houdt in dat gebruikers elkaars portfolio en trades kunnen inzien.

Dit is handig voor beginnende beleggers, want die kunnen gemakkelijk de portfolio’s van succesvolle beleggers kopiëren met de CopyTrading functie.

Met een gratis demo account kun je kijken of dit wat voor jou is. Je kan al beginnen met een lage minimale inleg van €170

Bij eToro kun je handelen in aandelen, ETF’s, grondstoffen, valutaparen en CFD’s. Daarnaast is handelen bij eToro zeer voordelig. Zo betaal je geen commissie op aandelen en ETF’s.

eToro wordt gereguleerd in meerdere landen en door meerdere toezichthouders. Hierdoor is het een veilige en betrouwbare broker. Wij raden iedereen aan om te beginnen met een demo-account, om daarna te bepalen of dit platform ook wat voor jou is!

Onze beoordeling

4/5

Voordelen

Nadelen

Functionaliteiten

DEGIRO is een betrouwbare broker van Nederlandse makelij. Het is dan ook een broker die binnen Nederland door de AFM wordt gereguleerd.

DEGIRO heeft één van de meest voordelige commissietarieven die je kunt krijgen op aandelen en ETF’s. Zo betaal je voor de aandelen en ETF’s die tot de DEGIRO Kernselectie behoren geen commissie.

Verder stelt DEGIRO je in staat om te handelen op vele handelsmarkten wereldwijd. Wil je een betrouwbare, steady broker? Dan ben je bij DEGIRO aan het juiste adres.

Stap 2: Open een account

Zodra je voor een broker hebt gekozen, kun je hier een account aanmaken. Bij de meeste brokers kun je dit doen via je internet browser of mobiele app. We laten je hier zien hoe je een account aanmaakt bij eToro, zodat je meteen kan beginnen met beleggen.

Maak een account via de browser of mobiele app

Ga naar de website van eToro of download de mobiele app. Kies vervolgens een gebruikersnaam en wachtwoord voor je eToro account.

Verifieer je account

Via je mail moet je vervolgens je account verifiëren. Dit doe je door op de link te klikken en aan te geven dat je het account wilt openen. Je hebt nu direct toegang tot de demo account waarmee je met fictief geld kunt beleggen.

Voltooi je account

Voordat je kunt beginnen met beleggen, moet je je account voltooien. Dit houdt in dat je een geldig legitimatiebewijs moet uploaden en je adres moet bevestigen en kunnen aantonen. 

Daarna doorloop je de verplichte vragenlijst. Deze vragenlijst moet je bij alle brokers doorlopen om aan te geven dat je op de hoogte bent van alle risico’s die beleggen met zich meebrengt. 

registreren etoro voor aandeel airbnb
Stort geld op je account

Wanneer je je account voltooid hebt, is er nog één laatste stap die je moet nemen voordat je de Airbnb aandelen kunt kopen: geld storten op je account. Dit kun je eenvoudig doen met verschillende betaalmethodes. Zo kun je kiezen uit iDeal, PayPal, creditcard en nog veel andere mogelijkheden. 

Stap 3: Zoek de aandelen van Airbnb (ABNB)

Via de zoekbalk kun je eenvoudig zoeken naar ABNB. Dit is de ticker van Airbnb. Vervolgens zie je binnen eToro de meningen van verschillende handelaren. Hiernaast kun je ook de koers Airbnb zien. 

Je kunt de aandelen van Airbnb eenvoudig kopen door te klikken op ‘handelen’. Wanneer je de hefboom op 1X laat staan, koop je het aandeel Airbnb zelf. Voer je bij de hefboom een ander getal in, dan koop je niet meer het aandeel maar handel je in CFD’s. Hierbij speculeer je over een prijsstijging of prijsdaling. 

etoro overzicht aandeel abnb

Ben je klaar om te beginnen met het kopen van je eerste Airbnb aandelen? Maak gratis een account aan en begin direct!

Over Airbnb

Het concept achter Airbnb werd in 2007 bedacht door Brian Chesky en Joe Gebbia. Samen met de software ontwikkelaar Nate Blecharcyzk hebben ze in 2008 het bedrijf opgericht.

Via het platform van Airbnb kunnen mensen kamers, huizen of appartementen huren en verhuren. Hoewel het bedrijf in eerste instantie nog niet succesvol was, werd het al snel beschouwd als een nieuwe manier van reizen.

aandeel airbnb website
Airbnb website

Airbnb wordt nu door veel mensen gezien als een alternatieve manier om te reizen of op vakantie te gaan. Het biedt een lokale en persoonlijke manier van reizen.

Het bedrijf is hier slim op ingesprongen door naast accommodatie ook ervaringen aan te bieden. Zo is het mogelijk de omgeving op een unieke manier te ontdekken. Daarnaast is een verblijf via Airbnb vaak goedkoper dan hotels of traditionele toeristische complexen.

Airbnb in cijfers

In september 2020 stonden er wereldwijd 5,6 miljoen actieve advertenties op het platform in 100.000 verschillende steden. Airbnb is beschikbaar in meer dan 220 landen.

Dat dit een grote invloed heeft op de financiële resultaten is duidelijk zichtbaar. Meer dan 800 miljoen mensen hebben gebruik gemaakt van Airbnb sinds de oprichting. Hiermee is er in totaal $110 miljard verdiend.

Het verdienmodel van Airbnb is in theorie vrij simpel. Wanneer verhuurders een woning verhuren, betalen ze hierover verwerkingskosten. Dit is maximaal 3% van het totale reserveringsbedrag. Ook de huurders betalen een bedrag aan Airbnb. Voor hen ligt de prijs op maximaal 12% van de totale reserveringskosten. 

In dit verdienmodel fungeert Airbnb dus als broker tussen reizigers en woning verhuurders. Tegenwoordig worden er ook ervaringen aangeboden op het Airbnb platform. Ook over deze bedragen verdient Airbnb een commissie. 

Wie zijn de huidige investeerders in Airbnb?

Airbnb heeft op het moment een aantal grote investeerders achter zich. Dit zijn niet alleen grote ondernemingen maar ook bekende personen in de investeerderswereld. 

In totaal heeft Airbnb 57 investeerders. De grootste 14 investeerders zijn goed voor zo’n $5,4 miljard dollar. Tot deze investeerders behoren onder andere Silver Lake, Sixth Street, Capital G, TCV en Sequoia Capital. 

eToro logotype

Beginnen met beleggen in Airbnb? Maak gratis een account aan en begin vandaag met investeren in een aandeel Airbnb!

Is Airbnb een goede investering?

Hoewel Airbnb in het afgelopen jaar last heeft gehad van de reisrestricties, geven ze aan een veerkrachtig business model te hebben. Ondanks internationale reisbeperkingen werd er nog steeds gebruikt gemaakt van het Airbnb platform. 

Sinds de oprichting in 2008 heeft het bedrijf een grote groei gezien.  Het had een omzet van $3,7 miljard in 2018. In 2019 is de omzet gestegen met 32% tot $4,8 miljard. Hoewel het bedrijf in 2020 hard werd geraakt door de corona crisis, behaalde het in de eerste 9 maanden toch een omzet van $2,5 miljard.

Airbnb verwacht toegang tot een markt te hebben van $3,4 biljoen. In deze markt verwachten ze een marktaandeel te kunnen behalen van $1,5 biljoen. 

Hoewel deze cijfers positief lijken, geeft Airbnb wel aan dat ze sinds de oprichting nog elk jaar verlies hebben gemaakt. In 2017, 2018 en 2019 ging dit om een verlies van respectievelijk $70 miljoen, $16,9 miljoen en $674,3 miljoen. 

Voor een financiële groei van de koers Airbnb is het bedrijf dan ook erg afhankelijk van mensen die hun huis willen verhuren. Daarnaast zijn ze afhankelijk van lokale, nationale en internationale regelgevingen op het gebied van korte termijn verhuur. 

Zo is er in verschillende steden al regelgeving gekomen die een algeheel verbod op Airbnb verhuur hebben ingesteld, of een maximum termijn hebben bepaald. 

Lancering van het Aandeel ABNB

airbnb koers etoro

Airbnb heeft op 16 november 2020 een beursgang aangevraagd en is op 10 december 2020 live gegaan. Het bod bestond uit bijna 52 miljoen aandelen die een prijs hadden die geschat werd tussen de 46 en 49 euro. Het bedrijf deed zijn bod om op de Amerikaanse aandelenbeurs NASDAQ te handelen onder de ticker ABNB. 

Door de 52 miljoen aandelen en de verwachtte aandelenprijs, kwam het bedrijf de beurs op met een waardering van 3,5 miljard dollar, waardoor het in een klap een van de grootste beursgangen van 2020 werd. Voor de Airbnb IPO lancering werkte het bedrijf samen met de grote Amerikaanse banken Morgan Stanley en Goldman Sachs.

Het aandeel werd geïntroduceerd voor een prijs van $68. Al snel bleek dat investeerders het aandeel hoger waardeerden. Op de eerste dag op de beurs schoot de koers van Airbnb namelijk al omhoog van $68 naar $144,71. Dit toont aan dat investeerders veel vertrouwen hebben in een positieve toekomst voor Airbnb, en hier ook de komende tijd winsten te kunnen behalen.

Klaar om te beginnen met beleggen in een aandeel AirBNB? Maak gratis een account bij eToro en begin vandaag al!

Hoe ziet de toekomst eruit voor Airbnb?

Airbnb heeft zwaar te verduren gehad door de coronacrisis. Ten tijde van de Airbnb IPO woedde de crisis nog in volle gang en worden de vakantieplannen wereldwijd nog niet gemaakt. Hoe Airbnb als bedrijf gedijt, is direct afhankelijk van het wereldwijde reisvolume en de vraag naar overnachtingen.

Koers ABNB op 10 december
koers airbnb 2020

Zolang COVID-19 nog voor reisbeperkingen zorgt zal Airbnb hier onder lijden. Dit is ook te zien in de financiële prestaties van 2020 vergeleken met die in de voorgaande jaren. Dit geldt tevens voor de free cashflow, welke voor het eerst in 5 jaar negatief was.

Financiële resultaten van Airbnb van de afgelopen 5 jaar
ipo airbnb koers

De verwachting is dat de bedrijfsprestaties van Airbnb zullen blijven lijden tijdens corona, maar na corona weer aan zullen trekken als de reizen weer hervat worden.

Het zou dus slim kunnen zijn om Airbnb aandelen te kopen zolang er nog beperkingen zijn, met de gedachte dat het aandeel meer waard wordt wanneer corona weg is. Echter, omdat het bedrijf nog maar net beursgenoteerd is, ligt overwaardering ook op de loer. Daarom is het lastig om een voorspelling te maken over een goed instapmoment.

Toch beschouwen veel investeerders Airbnb als goede investering. Dit is voornamelijk te wijten aan de groeiende reisbranche en het slimme bedrijfsmodel van Airbnb. Dit laatste is te vergelijken met Booking en Takeaway, welke na de beursgang ook een grote groei hebben gezien. Als Booking en Takeaway voorbodes mogen zijn, ligt er een glansrijke toekomst voor Airbnb op de loer.

Hoe verhoudt Airbnb zich tot zijn marktgenoten?

Airbnb is het nieuwste Online Sharing Platform wat toetreedt tot de beurzen. Het bedrijf is enigszins vergelijkbaar met Nederlandse beursgenoteerde internetgiganten Booking en Takeaway.

Booking is bekend van de website booking.com, via waar hotels, hostels, bed en breakfasts en particuliere verhuurders hun accomodaties kunnen aanbieden. Het bedrijf staat via haar Amerikaanse holdingfirma op de NASDAQ genoteerd. Airbnb zal eveneens op de NASDAQ genoteerd worden.

Takeaway is gevestigd in het Nederlandse Enschede en is in Nederland vooral bekend van thuisbezorgd.nl, maar heeft ook meerdere internationale voedselbezorgingsdiensten onder haar vleugel. 

Het bedrijf staat genoteerd op de Amsterdamse effectenbeurs, de AEX, die bestaat uit de 25 grootste en meest verhandelde beursgenoteerde bedrijven van Nederland.

Als we kijken naar het verleden van Booking, is er een explosieve stijging waarneembaar vanaf de beursgang. Wat wel in het oog springt is de enorme dip bij het uitbreken van COVID-19 en de afgekondigde lockdowns in maart 2020.

Door de lockdowns werden er veel reisrestricties opgelegd en waren veel mensen gedwongen hun vakanties te annuleren. Hierdoor werd het aandeel booking zeer hard getroffen. Airbnb heeft uiteraard hetzelfde te verduren gehad en zal dus om die reden ook een zeer matige Q2 2020 gehad hebben.

Als we naar Takeaway kijken zien we een soortgelijk beeld, met een paar belangrijke verschillen. Net als Booking kent Takeaway een zeer grote stijging vanaf haar beursgang. De coronacrisis hakte er bij Takeaway alleen veel minder in. Sterker nog, het bedrijf is aanzienlijk gestegen door COVID-19. 

Vanwege de lockdowns wilden veel mensen hun reisbewegingen beperken en besloten veel mensen hun eten online te bestellen. De perfecte storm voor bezorgdiensten. Takeaway profiteerde en het aandeel steeg aanzienlijk

Het aandeel Booking
aandeel booking ten opzichte van airbnb
Het aandeel TakeAway
aandeel takeaway ten opzichte van airbnb

Meer interessante aandelen om in te investeren

Wil je toch koersontwikkeling van het aandeel Airbnb eerst een tijdje in de gaten houden voordat je hierin investeert? Dan zijn er genoeg andere aandelen waarmee je kunt handelen. Benieuwd naar nog meer aandelen? Lees hier alles over de beste aandelen om in te investeren, of andere aandelen!

fagron
Fagron (FAGR)

Fagron is Belgisch-Nederlands bedrijf wat gespecialiseerd is in de gezondheidszorg, met name in de farmaceutische preparaten. Het is een aandeel met een bijzonder verleden: in 2015 daalde de waarde met meer dan 75%. Inmiddels zijn we weer een aantal jaar verder en biedt het bedrijf voor jou wellicht interessante mogelijkheden. Alles weten over investeren in Fagron? Lees dan ons artikel.

shell-3-logo
Shell (RDSA)

Tanken doet iedereen. En veel mensen doen het bij Shell. Hoewel dit bedrijf af en toe negatief in het nieuws komt, blijft het een sterke positie binnen de oliesector behouden. Binnen de AEX heeft het bedrijf de zwaarste weging. Niet gek, want Shell is dan ook een van de grootste bedrijven ter wereld. Het kan dan ook een zeer interessant aandeel zijn om in te investeren. Alles weten over investeren in deze Nederlands-Britse oliemaatschappij? Lees verder in ons artikel.

aandeel ahold
Ahold (AD)

Iedereen doet wel eens boodschappen bij de Albert Heijn, wat onder de holding Ahold valt. Maar wist je ook dat Gall & Gall, Etos en bol.com onder Ahold vallen? In 2016 fuseerde Ahold met het Belgische Delhaize. Tegenwoordig vallen behoorlijk wat winkelketens onder de vlag van Ahold-Delhaize, zowel in Nederland als internationaal. Investeren in deze voedseldetailhandel gigant? Lees het allemaal in ons artikel.

Veelgestelde vragen

Tijdens een initiële beursgang is er vaak sprake van hoge volatiliteit. Het is van tevoren namelijk vaak nog niet duidelijk hoeveel aandelen er verkocht gaan worden en voor welke prijs dit zal zijn. Op het moment van schrijven wordt de prijs van een Airbnb aandeel geschat rond de $58.

In Nederland betaal je belasting over je inkomen uit vermogen. Hieronder vallen al je bezittingen. Aandelen zijn dus ook onderdeel van je vermogen, waardoor je hierover belasting moet betalen. 

Aandelen vallen in Box 3. Over een deel van het vermogen hoeft geen belasting betaald te wordt. Dit deel verschilt per jaar en kan hierdoor nog wel eens veranderen. Je betaalt doorgaans dus gewoon belasting over de aandelen die je bezit. 

De toerisme sector heeft een grote klap gekregen dankzij de vele internationale en nationale reisverboden. Opvallend is dat Airbnb verrassend goed weer is terug geveerd. Het aantal boekingen steeg in de periode april-juni weer.

Dit wordt gewijd aan de relatief veilige manier van reizen die Airbnb aanbiedt. Daarnaast kan men door het thuiswerken ook vanuit andere locaties werken. Dit gegeven, in combinatie met de groeiende populariteit van staycations, kunnen zorgen voor een toekomstige groei van het platform.

De aandelen van Airbnb hebben de ticker ABNB. Ze worden verhandeld op de NASDAQ en zijn via verschillende online brokers te koop. 

De NASDAQ staat voor National Association of Securities Dealers Automated Quotations. Op deze Amerikaanse beurs worden voornamelijk aandelen van technologiebedrijven verhandeld.

Je kunt het beste Airbnb aandelen kopen via een gereguleerde en veilige broker. Verder is het slim om de transactie in de gaten te houden, zodat je niet te veel betaalt voor het handelen in Airbnb aandelen. Zo is eToro een broker die in meerdere landen gereguleerd is, gerenommeerd is en geen commissie vraagt.

De aandelenmakelaar heeft een laagdrempelig platform wat zeer gebruikersvriendelijk is. Gebruikers kunnen de functies makkelijk en snel leren. Dit kan onder andere vanwege de demofunctie, waardoor alle functionaliteiten uitgeprobeerd kunnen worden zonder risico te lopen.

Met de CopyTrading tool kunnen gebruikers van dit platform gemakkelijk portfolio’s overnemen van andere, succesvolle beleggers om zo mee te profiteren van hun posities. Dit maakt eToro al met al het perfecte platform voor de beginnende belegger en ideaal om Airbnb aandelen mee te kopen.

Aandeel Airbnb: de conclusie

Hoewel de toekomst van het aandeel Airbnb natuurlijk niet te voorspellen is, zijn er wel veel indicatoren die op een positieve toekomst wijzen. Zo is de technologie en het veridienmodel achter Airbnb te vergelijken met Take Away en Booking. Deze bedrijven hebben sinds hun beursgang een grote groei gezien.

Tegelijkertijd maakt Airbnb op het moment nog geen winst, waardoor zaken als dividenduitbetalingen nog onzeker zijn. De huidige gezondheidscrisis en (inter-)nationale reguleringen vormen obstakels voor de groei van het platform.

 

Direct Airbnb aandelen kopen?

Wil je gaan investeren in Airbnb? Via eToro kun je direct beginnen met handelen in Airbnb aandelen. Maak nu een gratis demo account aan!
begin direct!
Scroll naar boven